Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : UTP kabel za povezavo modem-komunikator


jema
19.02.2007, 09:18
Zanima me, ker moram kupiti 20 metrov mrežnega kabla za povezavo komunikatorja in modema, ali je vseeno kakšno vrsto UTP kabla kupim ali pa so med njimi kakšne razlike? Kaj priporočate? Ne bi namreč rad, da se mi zaradi kabla poslabša slika na TV. Zaradi dveh vmesnih sten brezžična povezava odpade.

Ime kakšne trgovine v MB ali okolici, kjer imajo na zalogi te kable za dobro ceno, bi tudi bila dobrodošla...

Hvala za pomoč.

M

sr@nje
19.02.2007, 09:48
Ne vem če bo to sploh delalo .
http://forumi.siol.net/showthread.php?t=23122&page=2
Beri četrti post.

Dred
19.02.2007, 11:36
Mora delovat! Sam imam do amina103 25 metrov utp cat 5e kabla. Zadeva deluje brezhibno dokler je s siolove (telekomove) strani na liniji vse o.k.

Karthum
19.02.2007, 11:41
Zanima me, ker moram kupiti 20 metrov mrežnega kabla za povezavo komunikatorja in modema, ali je vseeno kakšno vrsto UTP kabla kupim ali pa so med njimi kakšne razlike? Kaj priporočate? Ne bi namreč rad, da se mi zaradi kabla poslabša slika na TV. Zaradi dveh vmesnih sten brezžična povezava odpade.

Ime kakšne trgovine v MB ali okolici, kjer imajo na zalogi te kable za dobro ceno, bi tudi bila dobrodošla...

Hvala za pomoč.

M

Jaz sem kupil 20 m UTP kabla v Rolanu v MB, pa dela brez problema. Mislim pa da je stal takrat okoli 2 jurja.

madmitch
19.02.2007, 12:17
Jaz sem kupil 20 m UTP kabla v Rolanu v MB, pa dela brez problema. Mislim pa da je stal takrat okoli 2 jurja.

Če ga ne precvikaš mora delat. Samo če te na 0801000 vprašajo kakšen kabel imaš, reci, da tistega, ki si ga dobil v paketu od njih.

bobi
19.02.2007, 12:49
UTP kabel dela tudi na veliko večjih dolžinah od 20 metrov!
Pri večjih dolžinah je priporočljivo da je kabel čim manj zvit v kolut.

kitl
19.02.2007, 13:20
UTP dela za šalo tudi 50m+ je pa res, da če te kdo od siola sprašuje reči, da imaš 2m kabla, ker se radi izgovarjajo na dolžino, ki nima nobene veze.

miro74
19.02.2007, 13:35
Vsakič ko mi oni na 080 1000 začne z kablom, se mi totalno zmeša.

Veron
19.02.2007, 13:49
UTP dela za šalo tudi 50m+ je pa res, da če te kdo od siola sprašuje reči, da imaš 2m kabla, ker se radi izgovarjajo na dolžino, ki nima nobene veze.
UTP kabl dela izgube... pri povezavi računalnika, se te izgube ne poznajo tja do 100m (če je na crossover vezan), pri video prenosu pa se to zelo pozna, prvo se začne s kockicam, če so izgube prevelike pa ni slike...

Zato je tukaj najbolje, da se modem postavi tudi zravn TVja + 1m kabla do komunikatorja + poljubno do 100m utp kabla do računalnika.

Val_
19.02.2007, 14:12
Sam imam 40 metrov dolg FTP kabel in dela brez problemov.

Z750
19.02.2007, 20:21
če si v dvomih si omisli cat6, ni veliko dražji od cat5, razlika je samo v prepustnosti

Scorpy
20.02.2007, 11:34
UTP kabl dela izgube... pri povezavi računalnika, se te izgube ne poznajo tja do 100m (če je na crossover vezan), pri video prenosu pa se to zelo pozna, prvo se začne s kockicam, če so izgube prevelike pa ni slike...

Zato je tukaj najbolje, da se modem postavi tudi zravn TVja + 1m kabla do komunikatorja + poljubno do 100m utp kabla do računalnika.

Zgolj popravek. UTP kabel brez izgub deluje do 140-150m če je lepo položen in ni veliko zavojev. Testirano in merjeno z testerjem. Za večje razdalje pa brez switcha vmes ne gre. (do max 3 switche)

LP

J_O
20.02.2007, 12:50
TOČNO!!!!!!:2thumbs:

kitl
20.02.2007, 16:17
Veron zelo pametno, da daš modem k TV. Moj kabel od modema do aminota je natančno dolg 45m in ne dela nikakršnih kockic. vse deluje tako kot mora. To, da mora biti kabel od modema do amina dolg 1m je larifari.

bcar
21.02.2007, 07:33
Treba je samo UTP kabel pravilno naredit pa je vse ok, če delate sami preverite, da ste pravilo konektorje na kabel stisnili.
Zelo pomembno je da so parice pravilno uporabljene:
Na pine 1,2 gre 1. parica
na pine 3,6 gre 2. parica
Ostalo pa po želji, če naredite tako gre do 100m brez problemov.
http://www.netspec.com/helpdesk/images/cblordrd.gif
Nekateri ne upoštevajo, da je druga parica na 3,6 ampak vežejo barve kar po vrsti in potem prihaja do motenj.

PS: Če so vam kable v kakšni lokalni elektro štacuni nardil vseeno preverite, sem zadnjič dobil en tako čudno narjen kabel,
Ni bil ne navaden, ne crossover, svašta...

Scorpy
21.02.2007, 08:18
Treba je samo UTP kabel pravilno naredit pa je vse ok, če delate sami preverite, da ste pravilo konektorje na kabel stisnili.
Zelo pomembno je da so parice pravilno uporabljene:
Na pine 1,2 gre 1. parica
na pine 3,6 gre 2. parica
Ostalo pa po želji, če naredite tako gre do 100m brez problemov.
http://www.netspec.com/helpdesk/images/cblordrd.gif
Nekateri ne upoštevajo, da je druga parica na 3,6 ampak vežejo barve kar po vrsti in potem prihaja do motenj.

PS: Če so vam kable v kakšni lokalni elektro štacuni nardil vseeno preverite, sem zadnjič dobil en tako čudno narjen kabel,
Ni bil ne navaden, ne crossover, svašta...

obstaja crossover in pa standard A in B. Ponavad se "navadni" kabel dela po B. Je pa res kot si omenil, da elktričarji delajo včasih z mrežnim kablom kot, da je električni.
V skrajni si se lahko "navaden" kabel naredi tako, da so parice na obeh koncih po istem vrstnem redu zložene. Ampak vse naprave ne podpirajo tako narejenih kablov. Sem že naletel na switch, ki sploh ni zaznal povezave s takim kablom. Kako je občutljiva SiOL oprema na to, pa žal ne vem.

bcar
21.02.2007, 13:20
Točno tako, če kabel narediš tako, da se samo ujemajo barve žic na enem in drugem koncu ni glih 100% da bo delovalo,
mogoče na razdalji 10m ne bo problemov na 20m pa sploh link lučka ne zagori.
Pomebno je upoštevati, da ste uporablja dve parici (TX/RX) ena je na pinu 1,2 druga na 3,6.

madmitch
21.02.2007, 14:54
Točno tako, če kabel narediš tako, da se samo ujemajo barve žic na enem in drugem koncu ni glih 100% da bo delovalo,
mogoče na razdalji 10m ne bo problemov na 20m pa sploh link lučka ne zagori.
Pomebno je upoštevati, da ste uporablja dve parici (TX/RX) ena je na pinu 1,2 druga na 3,6.

To je pa po sistemu: "kaj bi komot, če lahko kompliciramo."

brivec
21.02.2007, 22:14
Točno tako, če kabel narediš tako, da se samo ujemajo barve žic na enem in drugem koncu ni glih 100% da bo delovalo,
mogoče na razdalji 10m ne bo problemov na 20m pa sploh link lučka ne zagori.
Pomebno je upoštevati, da ste uporablja dve parici (TX/RX) ena je na pinu 1,2 druga na 3,6.

:2thumbs: Točno tako.jaz sem ravno pred enim tednom imel takšen problem ko se drugi računalnik,ki je bil oddaljen z utp-jem 20m in se nikakor ni hotel povezati v mrežo.( 100 full duplex)tako da sem imel mrežno potlej nastavljeno na 10 full duplex.toda s tem sem bistveno poslabšal prenos datotek med enim in drugim rač.(700 Mb tudi do 40 min)zato sem šel preverjat kabel.In tudi našel napako.Nisem pravilno razvrstiv parice, ko sem stiskal konekt.(še danes nevem kako mi je to ratalo:nonono: )in ne samo to.preveril sem še kabel od modema do aminota.:( in ravno tako sem ga mogel popraviti.:shy: Prej mi je slika rahlo kockala.Sedaj pa niti enkrat v celem tednu nisem videl kock:2thumbs: .Izboljšava je neverjetna.:angel: Tako da lahko rečem le, da je zelo važna razvrstitev paric v konektorju.In še kako važna.Če ni pravilna je kakor bi imel priklopljen poškodovan kabel.;)

kitl
22.02.2007, 08:01
brivec še dobro, da ti je kabel sploh deloval ob ne pravilni razvrstitvi.

jema
26.02.2007, 13:59
Sem nabavil ftp cat 5.e kabel (15 metrov) in deluje brez problemov.

Wabb
26.02.2007, 23:16
Se eno mogoce mal offtopic vprasanje...
Kaj je bolje, da imam recimo modem 1m od ADSL razcepnika, ki je neposredno zraven tel. vtičnice
in nato cca. 15 m utp kabla do TV komunikatorja ali 15 m dolg kabl (telefonski ali utp) za DSL povezavo med razcepnikom in modemom ter nato 1m kabla do TV komunikatorja?

bcar
27.02.2007, 07:46
Definitivno bolje 1m kabla do modema in UTP 15m do TV, tukaj sploh ni dileme.

Scorpy
28.02.2007, 15:23
Definitivno bolje 1m kabla do modema in UTP 15m do TV, tukaj sploh ni dileme.

Jaz imam na obeh koncih po cca 15m in deluje brez problemov. (trkam po lesu)
Če je kabel narejen kot mora bit, te nima kaj bit strah.

a_je_to
10.03.2007, 23:20
Pozdravljeni,

Ker sem sam naletel na podoben primer z povezavo komunikatorja z modemom bi vprašal za izdelavo in izbiro kabla.
Med komunikatorjem in modemom je cca. 16m in sem probal z navadnim UTP kablom (barva na barvo) in seveda ni delalo, nato sem poiskusil še z crossover kablom (1 in 3 se menjata ter 2 in 6 se menjata. ostalo pa barva na barvo). Tudi to ni delalo, z krajšim crossovrom je delalo. Na modemu se tudi lučke za link ne prikažejo.
Sedaj sem prebral da bi moral vezati drugače in bi rabil samo še točne inštrukcije.
Če prav razumem lahko vzamem navaden UTP kabel ni potrebe po kakššnem FTP in na strani omodema povežem na konektor kar v vrstnem redu po paricah. Belooranžna-oranžna; belozelena-zelena,belomodra-modra; belorjava-rjava. Na strani komunikatorja pa kot je bilo rečeno se menja in veže belooranžna-oranžna; belozelena-modra; belomodra-zelena,belorjava-rjava.

Prosil bi samo za potrditev oz. popravek. Na Siolu so rekli, da bi z crossover kablom moralo delati.Pa žal ne.

a_je_to

kitl
11.03.2007, 07:37
Kabel se veže takole

belooranžna-oranžna
belozelena-modra
belomodra-zelena
belorjava-rjava

Takok kot ti vežeš ne bo delovalo nič.

a_je_to
11.03.2007, 08:11
Hvala za odgovor. Ali na obeh straneh enako kot si napisal?

kitl
11.03.2007, 10:39
Zdaj sem šele opazil stran nazaj je nekdo celo sliko prilepil kako se pravilno poveže.

uporabnik2
11.03.2007, 10:56
Barve žic niso pomembne, bistveno je le da so pini 1 in 2 (TX+ in TX-) ter 3 in 6 (RX+ in RX-) na istem paru žic (to je tistem, kjer sta žici prepleteni med seboj). Ostali pini (žice) se pri 100Mbps TP ne uporabljajo, pari pa morajo biti prepleteni med seboj, da se zmanjšajo motnje okolice in prisluhi med samimi seboj. Navadni UTP 100Mbps mora delati brez težav do 100m, če le ne gre mimo kakšnih močnih virov elektromagnetnih sevanj. Za TV pa je na več 10m priporočljivo imeti še dodatno proti motnjam zaščiten kabel, ker multicast ni "bufferiran" in protokol ne podpira ponavljanja napačnih paketov, tako da najmanjša motnja lahko povzroči kocke. Še o vrstah prepletenih parov:

http://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_pair

p.s. sem pozabil napisati še to, da bi uporaba crossover kabla kaj pomagala (nekdo je na tem forumu to napisal), je čisti nesmisel, ker se takšen kabel razlikuje od navadnega (straight) le po tem, da ima na enem konektorju zamenjana para TX in RX. V primeru povezave s takšnim kablom med STB in modemom (kjer je stikalo) se zgodi le to da stikalo zazna to povezavo in pri sebi obrne para TX in RX, tako da gre zopet za "straight" povezavo. Drugače stvar niti ne bi delovala.

Budboy
11.03.2007, 11:35
Definitivno bolje 1m kabla do modema in UTP 15m do TV, tukaj sploh ni dileme.

Narobe.!

Manj do komunikatorja in več do modema.
Obrazložitev..
Od modema do računalnika je samo prenos interneta ,do komunikatorja pa je video oz stream...

Bolj kot je kvaliteten utp ali ftp dlje lahko prenašaš eno ali drugo...

kitl
11.03.2007, 12:04
Jaz imam za TV točno 35m UTP kabla dela čisto brez problemov. Sodelavace ga ima celo 60m in tudi on nima nikakršnih problemov.

SloCop
11.03.2007, 15:15
Jst imam tudi okoli 50 metrov kabla za Siol TV, stem da so vmes tri stikala in vse dela tip top. Še več po tem istem omrežju potuje tudi ves drug promet (internet, prenos med računalniki, DVD player etc...). Vsekakor je bolje da je daljši UTP in krajši kabel LINIJA - MODEM. Samo mislim da tu kakšnih 10 metrov gor ali dol ne bi smel biti problem.

Karthum
11.03.2007, 15:34
Narobe.!

Manj do komunikatorja in več do modema.
Obrazložitev..
Od modema do računalnika je samo prenos interneta ,do komunikatorja pa je video oz stream...

Bolj kot je kvaliteten utp ali ftp dlje lahko prenašaš eno ali drugo...


Boš moral bolj natačno brat, če misliš komentirat, da je kaj narobe.

Mislim, da je bil govor o razdalji od vtičnice do modema in ne o razdalji med modemom in računalnikom.

Budboy
11.03.2007, 17:01
OK
Od razcepnika do modema sploh ni pomembna dolžina....

uporabnik2
11.03.2007, 17:26
Od razcepnika pa do modema je še kako pomembna dolžina, še posebej, če se uporabi navaden "ploščati" telefonski kabel (kar se običajno tudi uporablja). Idealno bi bilo uporabiti sukano parico z žicami istega premera kot tiste, ki pridejo do hiše/stanovanja, ker vsako "štukanje" in sprememba premera žice povzroči odboje signala, kar se zelo očitno pozna kot "kocke" na sliki.

kitl
11.03.2007, 18:06
Najbolje je UTP kabel direktno od omarice do modema in to čim krajši, kar je od modema naprej je lahko poljubno dolgo seveda tam do 80m.

Budboy
11.03.2007, 18:10
Od razcepnika pa do modema je še kako pomembna dolžina, še posebej, če se uporabi navaden "ploščati" telefonski kabel (kar se običajno tudi uporablja). Idealno bi bilo uporabiti sukano parico z žicami istega premera kot tiste, ki pridejo do hiše/stanovanja, ker vsako "štukanje" in sprememba premera žice povzroči odboje signala, kar se zelo očitno pozna kot "kocke" na sliki.

Razcepnik je itak samo zato da frekvenčno loči telefonijo od interneta in je nepomembna dolžina..

kaj pa potem PRD dostop k ga pa sploh nimaš...


Najbolje je UTP kabel direktno od omarice do modema in to čim krajši, kar je od modema naprej je lahko poljubno dolgo seveda tam do 80m.

Od modema naprej je lahko toliko dolg kokr ti dela tv brez kock...
Če pa uporabiš utp kategorijo 6 ali 7 pa se domet bistveno poveča...

mtic
14.09.2007, 08:47
kakšna je razlika med utp in ftp kablom?

Živim v bližini antenskega stolpa in nekje sem prebral, da je v primerih, kjer je prisotno kakšno večje elektromagnetno sevanje, boljša izbira ftp kabel kot utp... razdalja od modema do komunikatorja je 30m.

pa še to me zanima, ali se žice zveže na obeh koncih po enakem zaporedju (torej po shemi, ki je na sliki par strani nazaj v tej temi)?

Gric
14.09.2007, 11:27
kakšna je razlika med utp in ftp kablom?

Živim v bližini antenskega stolpa in nekje sem prebral, da je v primerih, kjer je prisotno kakšno večje elektromagnetno sevanje, boljša izbira ftp kabel kot utp... razdalja od modema do komunikatorja je 30m.

pa še to me zanima, ali se žice zveže na obeh koncih po enakem zaporedju (torej po shemi, ki je na sliki par strani nazaj v tej temi)?

razlika je samo v tem da je FSTP (foil screened twisted pair) kabel zaščiten z dodatno aluminijasto folijo.
Dvomim da se bo pri tebi poznala razlika če uporabiš UTP kabel.

vodomec
26.09.2007, 10:05
Imam pogoje(ADSL), da bi preizkusil "Promocijsko SIOL TV", ki jo ponujajo na ogled za dva meseca. Imam pa vseeno dve vprašanji na katere bi rad dobil odgovor:
1. Ali obstaja med modemom in komunikatorjem brezžična povezava
2. Ali bom lahko še vnaprej uporabljal internet na računalniku

bagr
26.09.2007, 14:31
@vodomec
1. NE
2. DA (DUO TV paket)

Veron
26.09.2007, 16:03
1. obstaja, vendar jo moraš posebi dokupit in zadeva ni poceni

Cojs
07.11.2007, 18:17
Katera vrsta kabla pride zraven ponavadi če naročiš internet pri Siolu? Mislim za kabel od vtičnice linije do modema...je utp ali ftp?

videokemik
07.11.2007, 22:32
Od telefonske vtičnice do modema gre navaden telefonski kabel

Cojs
08.11.2007, 07:03
To že. A obstaja še katera druga varjanta tega kabla, npr. da bi bil bol zaščiten, prevlečen z alu folijo ali kaj podobnega? Namreč na linijo nekaj vpliva oz. jo moti in pride potem ravno po tem tel. kablu iz vtičnice do modema, nakar mi modem za par sekund zmrzne zaradi motnje na liniji.

Hvala, LP

Žiga

janezpesec1
08.11.2007, 17:50
Obstaja ampak bi pomoje kabel moral narediti sam. Ne vem ce se kje lahko kupi ze narejen bolj zasciten kabel.

Lucifix
19.11.2007, 18:33
Imam eno težavo!

Odločil sem se, da računalnik preselim v drugo sobo, ampak ADSL komunikator pustim v drugi. Med sobami so mi električarji že pred letom dni položili UTP kabel cat. 5e (cca 20m). Danes sem v službi dobil 2 konektorja in jih povezal v zaporedju (zatič spodaj!):
1. bela oranžna
2. oranžna
3. bela zelena
4. modra
5. belo modra
6. zelena
7. belo rjava
8. rjava

Ko sem en del UTP kabla priklopil na računalnik in drugegi del na ADSL modem se ni zgodilo popolnoma nič. Niti lučke niso utripale.

Potem pa sem priklopil na vsako stran po en računalnik (laptop in stacionarni račualnik) in oba sta se med sabo spoznala. Po tej logiki bi sklepal, da sem povezal Cross-over kabla. Ampak sem šel že 10x preverit in zagotavljam, da so žice povezane z navadno povezavo (glej zgoraj).

Preveril sem tudi, če so mi električarji mogoče kje narobe zlotali kable, ampak kabel ni nikjer prekinjen.

Ima kdo mogoče kakšno rešitev, ker tole me počasi spravlja ob živce...

Hvala!

brivec
19.11.2007, 21:03
Imam eno težavo!

Odločil sem se, da računalnik preselim v drugo sobo, ampak ADSL komunikator pustim v drugi. Med sobami so mi električarji že pred letom dni položili UTP kabel cat. 5e (cca 20m). Danes sem v službi dobil 2 konektorja in jih povezal v zaporedju (zatič spodaj!):
1. bela oranžna
2. oranžna
3. bela zelena
4. modra
5. belo modra
6. zelena
7. belo rjava
8. rjava

Ko sem en del UTP kabla priklopil na računalnik in drugegi del na ADSL modem se ni zgodilo popolnoma nič. Niti lučke niso utripale.

Potem pa sem priklopil na vsako stran po en računalnik (laptop in stacionarni račualnik) in oba sta se med sabo spoznala. Po tej logiki bi sklepal, da sem povezal Cross-over kabla. Ampak sem šel že 10x preverit in zagotavljam, da so žice povezane z navadno povezavo (glej zgoraj).

Preveril sem tudi, če so mi električarji mogoče kje narobe zlotali kable, ampak kabel ni nikjer prekinjen.

Ima kdo mogoče kakšno rešitev, ker tole me počasi spravlja ob živce...

Hvala!
Preveri da imaš v računalniku mrežni kartici v nastavitvah nastavljeno mrežno na 100 tx full duplex. :angel:

ali_baba
29.11.2007, 08:45
Jaz imam pa sledeci problem.

V stari hisi je telefonski prikljucek in do nove hise, kjer se tel priklucek se caka je cca 60 metrov.
Trenutno imam stvar reseno tako:
V stari hisi je modem (Sagem Fast) in do nove hise je speljano teh 60 metrov UTP kabla ki pride na switch. Potem se iz tega switcha razdeli net po hisi.
Ker imam DUO paket imam sedaj na teh 60 metrov kabla ki povezuje hise narejeno tako: dva (2) para zick v UTP kablu je za internet promet en (1) par pa za IP telefon (analogni prikljucek)

Sedaj razmisljam o TRIO paketu in me zanima sledece:

Omejimo se na to da je teh 60 metrov UTP kabla med hisama dejstvo in novega kabla ni mozno dodati/napeljati med hisama.

Naj premaknem Sagem modem v novo hiso in po enem (1) paru zick iz tega UTP kabla "podaljsam" telefonski kabel iz stare hise tako, da bom imel modem potem v novi hisi in potem normalno raspeljem naprej. Bo stvar (IPTV, internet, telefon) delala, ce bo za ta podaljsek telefonskega kabla uporabljena samo ena (1) parica iz obstojecega UTP kabla med hisma?
Po ostalih bi namrec peljal samo internet nazaj v staro hiso.

Torej:

Kako resiti da bi imel zadovoljivo kvaliteto TRIO storitve v mojem primeru: Imam modem Sagem F@st

!!!! Telefonski prikljucek v stari hisi -> do nove hise 60m UTP kabla -> (IPTV, telefon, internet) v novi hisi + samo internet v stari?

Hvala za pomoc.

rakovec1
29.11.2007, 09:19
Naj bi delovalo! Za dovod vzemi belo-modro parico, za internet nazaj pa uporabi belo-oranžno in belo-zeleno parico.

ali_baba
29.11.2007, 09:27
Hvala lepa za odgovor,

...zdaj imam za dovod telefona rjavo-belo in za net oranzno-belo in zeleno-belo in stvar dela brez problema. Lahko pustim tako ali moram se enkrat scipati? Je kaksna razlika, ce je uporabljena modra namesto rjave?

Skrbi me tudi to ce gre po istem kablu RAW signal do modema in po istem kablu nazaj internet promet ali bi prihajalo lahko do kaksnih motenj - predvsem me zanima kvaliteta storitev v novi hisi TV, net, tel?

Verjetno ni variante da bi po istem kablu v trenutno obstojeci vezavi speljal (preostala ena parica) se TV signal? :blush:

rakovec1
29.11.2007, 09:33
Tudi tako vezavo lahko pustiš, saj imaš za net izbrane prave pare.

zack69
16.01.2008, 22:22
Fantje
da še jaz pristavim piskrček...imam VELIKOOOO težavo in sicer: TRIO paket; internet laufa, modem Sinope; Sagem komunikator; eee tukaj je težava: ko povežem Sagem komunikator z original kablom ki je zraven, se lepo sinhronizira in deluje ( dolžina kabla cca. 2.5 metra) ,
ker pa se je pojavila situacija, da bi sagem komunikator prestavil v drugo sobo, pa sem hotel podalšati kabel in pač tam priklopit zadevo; opa, tukaj pa težava, sicer popripovedovanju bi naj uporabil samo 2 parici in sicer ( ena parica pin 1 in 2 in pa druga parica pin 3 in 6 ) in ko jaz takole povežem mi niti lučka na Sinopeu ne zasveti... potem sem konektorje odrezal in montiral konektorje kot pri standard LAN kablu..... nič spet nič.. za info omsko kabli štimajo, kabel je FTP, konektorji oklopljeni... jaz pa obupan kaj je narobe...
zanima me samo, če je dolžina FTP podlajška od modema do komunikatorja pomembna ? ker druge razlage sploh ne vidim... pa zamenjal sem že par konektorjev ker sem pač sumil da so konektorji defektni, pa nič...kabel ohmsko premeril vsako žico posebej...štima....tak da se mi ne sanja kaj je narobe...če je kdo imel take težave...in to na liniji ki ni daljša od 5 metrov...sicer še mam za zmontirat drugi komunikator ki pa je razdalja 18 metrov pa mislim da tudi tisti ne dela......

any idea ??

zack69
16.01.2008, 22:46
Sicer sem probal za foro narediti kabel samo z dvema paricama 12 in 3 6 pa isto deluje...samo sicer je dolg samo 1 meter..... eh...ne vem več kaj naj naredim ....

ive123
17.01.2008, 01:49
js mam 25m kabla pa dela... UTP kabel kot za PC mrezo

zack69
17.01.2008, 09:19
evo probal še enkrat ...zvezal navaden LAN kabl za mrežo...ne dela...probal še za foro cross over kablom ...ne dela... klical na siol help...rekli da bi vsaj ta kratka povezava morala delat in da naj kupim original kabel za mrežo..... načeloma pa bi naj šlo nekje do 7 - 8 metrov dolžine....
sedaj pa sploh ne vem kaj naj naredim z drugim komunikatorjem ki ima kabel dolg približno 18 metrov ???
skoraj sem že obupal...

shon
17.01.2008, 14:11
js imam kabel iz modema do komunikatorja dolg 25 metrov pa dela brez problema. Kupi orginal kabel pa sej ni tako drag, jaz sem za 25 metrov dal nekje okoli 10 evrov.

vico
23.01.2008, 10:50
Zivijo !
Imel sem enak problem in ga resil. In sicer je tole v konektorju na obeh koncih kabla. Zic ne smes povezati kot gredo po vrsti in sicer rijava, rijavo bela, zelena, zeleno bela, modra, modro bela, oranžna in oranžno bela.
POvezati jih moras na obeh straneh enako in sicer takole:
-rijava
-rijavo bela
-zelena
-modrobela
-modra
-zeleno bela
-oranžna
-oranžno bela.

STvar bo zacela delovati!!! Se pravi zelena in zeleno bela nista skupaj ampak narazen. Preverjeno DELUJE!!!!


QUOTE=zack69;1312349]Fantje
da še jaz pristavim piskrček...imam VELIKOOOO težavo in sicer: TRIO paket; internet laufa, modem Sinope; Sagem komunikator; eee tukaj je težava: ko povežem Sagem komunikator z original kablom ki je zraven, se lepo sinhronizira in deluje ( dolžina kabla cca. 2.5 metra) ,
ker pa se je pojavila situacija, da bi sagem komunikator prestavil v drugo sobo, pa sem hotel podalšati kabel in pač tam priklopit zadevo; opa, tukaj pa težava, sicer popripovedovanju bi naj uporabil samo 2 parici in sicer ( ena parica pin 1 in 2 in pa druga parica pin 3 in 6 ) in ko jaz takole povežem mi niti lučka na Sinopeu ne zasveti... potem sem konektorje odrezal in montiral konektorje kot pri standard LAN kablu..... nič spet nič.. za info omsko kabli štimajo, kabel je FTP, konektorji oklopljeni... jaz pa obupan kaj je narobe...
zanima me samo, če je dolžina FTP podlajška od modema do komunikatorja pomembna ? ker druge razlage sploh ne vidim... pa zamenjal sem že par konektorjev ker sem pač sumil da so konektorji defektni, pa nič...kabel ohmsko premeril vsako žico posebej...štima....tak da se mi ne sanja kaj je narobe...če je kdo imel take težave...in to na liniji ki ni daljša od 5 metrov...sicer še mam za zmontirat drugi komunikator ki pa je razdalja 18 metrov pa mislim da tudi tisti ne dela......

any idea ??[/QUOTE]

vico
23.01.2008, 11:03
1513

tukaj je vse opisano kako se kaj naredi !
Sem zazipal ker se drugace na da uploudat na forum.

LP pa obilo uspeha

švabo
13.10.2013, 13:13
Pozdrav

Povezavo modem-komunikator sem imel vzpostavljeno,sedaj pa sem se odločil da UTP speljem v streni in na priključek,tako nekako:

http://shrani.si/f/3E/J1/c6GRGWX/121020132217.jpg

..z zadnje strani priključek izgleda približno tako:

http://shrani.si/f/3d/Ye/7e5itjg/ax101321rearresized1.jpg

Problem imam ker nikakor ne uspem priti do slike in zvoka,če vežem po B zaporedju ali če kopiram UTP ki imam pripravljenega da povežem stenski priključek-komunikator ali kako drugače.Ker ima priključek na eni strani 4 mesta in na drugi strani še 4 mesta,me tudi zanima kakšno je zaporedje kje začnem ,kje nadaljujem na drugi strani. Zanimivo je to da ko povežem mi na TV kaže programe TV1,TV2,POP TV... ,slike in zvoka pa ni!

Torej kako povezati barve da bo delovalo??

hvala

p-s- rešite me 2 dnevnih muk,prosim;)

ntadej
13.10.2013, 14:29
Pomembno je, da imas na obeh straneh enako povezan kabel s konektorjem. Doma imam vse rocno narejene kable vezane po sistemu B in vse deluje.

Bodi pozoren se, da pravilno nastavis modem na video oz. das kabel na isto mesto kot je bil prej.

cveto
13.10.2013, 18:41
Pomembno je, da imas na obeh straneh enako povezan kabel s konektorjem. Doma imam vse rocno narejene kable vezane po sistemu B in vse deluje.

Bodi pozoren se, da pravilno nastavis modem na video oz. das kabel na isto mesto kot je bil prej.

Port na modemu mora biti na trunk, razen če je v igri še sagem komunikator in označen standardni priklop.

lp