Nazaj   Planet Siol.net forumi > Družba > Gastronomija

Gastronomija hrana in pijača, kuharski recepti, nasveti...

Odgovori
 
Orodja za teme
  #1  
Staro 02.05.2006, 21:25
soncnica Uporabnik soncnica ni prijavljen
Mojster
Prikazne slike uporabnika/ce soncnica
Član od: May 2004
Sporočila: 2.435
Privzeto burek....:)+vlečeno testo

za en easy, dober burek...bi rada recept...tko da-pliiiz:P
__________________
just sončnica.
Odgovorite s citatom
  #2  
Staro 02.05.2006, 21:30
sJavorshek Uporabnik sJavorshek ni prijavljen
Mojster
Prikazne slike uporabnika/ce sJavorshek
Član od: Dec 2005
Naslov: kva jest vem
Sporočila: 3.275
Privzeto Re: burek....:)

Tukile je en snet z enga bloga:

RECEPT ZA sirov burek:

1. SESTAVINE:1 zavitek tankega vlečenega testa
500 dag mastne skute ali srbskega sira
15 dag masti ali olja
1 dl radenske
malo soli
2. POSTOPEK: Pekač namastimo, vanj vložimo plast testa, ga premažemo z maščobo, damo naslednjo plast testa in zopet premažemo. Na tretjo premazano plast damo sir zmešan s soljo in premažemo po testu. Nato damo naslednjo plast testa, malo pomastimo in poškropimo z Radensko. Nato zopet sir in testo in Radenska, vse dokler imamo sestavine. Na vrhu morata biti vsaj dve plasti premazanega
testa. Burek pustimo malo počivati, da se testo prepoji , nato ga spečemo v pečici. Še vročega poškropimo s slano mlačno vodo in pokrijemo za 10 minut s krpo. Nato še vročega narežemo.

LEPO JEJTE

Drgač pa najdi.si in vpišeš: BUREK RECEPT; pa ti vrže par stvari ven.
__________________
Odgovorite s citatom
  #3  
Staro 03.05.2006, 07:55
mrjerry Uporabnik mrjerry ni prijavljen
Pacijent
Prikazne slike uporabnika/ce mrjerry
Član od: Aug 2003
Sporočila: 28.329
Privzeto Re: burek....:)

Ma kdo recept za vleceno testo? Z detajliranim opisom postopka izdelave... Vsi recepti, kar jih imam, predpisujejo tako majhne kolicine vode, da se mi zdi popolnoma nemogoce iz tega pripraviti vlecljivo in skoraj tekoce testo...
__________________
Uporabi obe roki. (by Smaug)
Odgovorite s citatom
  #4  
Staro 03.05.2006, 08:49
mrjerry Uporabnik mrjerry ni prijavljen
Pacijent
Prikazne slike uporabnika/ce mrjerry
Član od: Aug 2003
Sporočila: 28.329
Privzeto Re: burek....:)

Em, mogoce sem se narobe izrazil ampak suho pa prav definitivno ni. Sem enkrat gledal eno ekspertko iz Bosne - njeno testo je bilo precej tekoce, kar samo se je vleklo. Ni pa bilo lepljivo ali pocasto. Sicer ni bilo za burek, ampak strudl, ampak predvidevam, da ne more bit neke blazne razlike.

Ce delam vleceno testo po receptu, potem iz njega vedno dobim brick, ki je po kuhanju trd ko hudic, `vleces' ga pa lahko samo z valjarjem, pa se to ti nazaj skupaj leze. Una ga je pa vlekla z eno dolgo palico (ajde, rocajem za metlo) in ji je od lastne teze lezel narazen.
__________________
Uporabi obe roki. (by Smaug)
Odgovorite s citatom
  #5  
Staro 03.05.2006, 08:59
mrjerry Uporabnik mrjerry ni prijavljen
Pacijent
Prikazne slike uporabnika/ce mrjerry
Član od: Aug 2003
Sporočila: 28.329
Privzeto Re: burek....:)

Jah, enkrat sem delal vleceno testo za struklje - tisto sem seveda skuhal. Enkrat sem probal narest tud za burek, pa je blo bolj al manj porazno.

Zdej, a je una delala testo za pito ali ne, ne vem... Dejstvo pa je, da je celotno testo umesala z vilico (sploh nic gnetla) in da je s tole oklagijo za skodelico testa raztegnila v par kvadratnih metrov - samo sem in tja je vrgla po testu pest moke.

Ampak ne glede na to, tako vabljive ponudbe definitivno ne morem odklonit
__________________
Uporabi obe roki. (by Smaug)
Odgovorite s citatom
  #6  
Staro 03.05.2006, 09:06
Hel Uporabnik Hel ni prijavljen
Pripravnik
Prikazne slike uporabnika/ce Hel
Član od: Jun 2004
Sporočila: 203
Privzeto Re: burek....:)

Pri vlečenem testu vedno uporabljam namensko moko. Tisto v svetlo modrem ovitku z belimi pikicami.

Pol kilograma moke zmešaš s ščepom soli, manjšim jajcem, 2-3 žlice olja, 1-2 žlici jabolčnega kisa in cca 2,5 dl tolpe vode. Gneteš z mešalnikom, da nastane gladko in mehko testo, ki se ob gnetenju metlic sicer loči od posode, na dotik pa je še vedno lepljivo. Mora pa biti res dobro pregneteno - torej, ko se ti zdi, da je že res gotovo, gneteš še kakšno minutko. Testo razdeliš na dva hlebčka in jih daš na z oljem namazano površino, vsak hlebček namažeš z oljem in pustiš počivat vsaj pol ure, bolje več. Tačas pač pripravljaš nadev.

Mizo prekriješ s prtom ali rjuho in dobro pomokaš. Na to daš hlebček, ga po vrhu tudi malo pomokaš in razvaljaš čim bolj na tanko. Pazi, da se ti pri valjanju ne prime na valjar in prepogne ali strga. Potem pa pač previdno razteguješ. Od sredine navzven. Na začetku primeš s prsti in dobesedno vlečeš, kasneje si pomagaš s hrbtom dlani. Roko daš pod testo, jo stisneš v pest in previdno vlečeš, vlečeš, vlečeš, da je testo tanko kot papir. Če se ti zatrga, pri robu – kjer je debelejše – odtrgaš košček, ga s prsti malo razvlečeš in prilepiš čez luknjo.

Tako nekako. Prvič se ti bo sigurno posrečilo, drugič bo katastrofa, a ne izgubi poguma. Praksa dela svoje.
__________________
Vapšuvarivari, vapšuvarivari...
Odgovorite s citatom
  #7  
Staro 03.05.2006, 09:19
mrjerry Uporabnik mrjerry ni prijavljen
Pacijent
Prikazne slike uporabnika/ce mrjerry
Član od: Aug 2003
Sporočila: 28.329
Privzeto Re: burek....:)

Torej dejansko tako malo vode.

Mesalnik - super ideja. Matr sem lesen... Za njoke delat ga uporabljam, za vleceno pa ne
__________________
Uporabi obe roki. (by Smaug)
Odgovorite s citatom
  #8  
Staro 03.05.2006, 09:26
Hel Uporabnik Hel ni prijavljen
Pripravnik
Prikazne slike uporabnika/ce Hel
Član od: Jun 2004
Sporočila: 203
Privzeto Re: burek....:)

Količina tekočine vedno varira. Pa delam vlečeno testo vedno iz enega in istega tipa moke, od istega proizvajalca. Tu se boš moral pač zanesti na občutek. Meni je glavni pokazatelj to, kako se testo pri gnetenju loči od posode. Ko z metlicami - tistimi spiralnimi - greš skozi testo, se mora ob robu posode narediti brazda, da se vidi dno posode, testo mora pa potem, ko daš metlice stran, samo od sebe počasi zlezti skupaj. Drugače dodaš pač še malo moke ali nekaj žlic tekočine. Če se pa ti naredi, da tudi pod razno ne moreš testa enakomerno razvleči, pač shraniš nadev v hladilnik in začneš znova. Desi se i najboljima. Pol kile moke pa niti ni tako draga stvar.
__________________
Vapšuvarivari, vapšuvarivari...
Odgovorite s citatom
  #9  
Staro 03.05.2006, 09:38
mrjerry Uporabnik mrjerry ni prijavljen
Pacijent
Prikazne slike uporabnika/ce mrjerry
Član od: Aug 2003
Sporočila: 28.329
Privzeto Re: burek....:)

To itak. No, hvala za nasvete. Sicer mamo doma en mal drugacen mesalnik (naj po salomonsko namignem, da pri moki ne sparamo, pri mesalnikih pa...), ampak vseeno bom poskusil.

Torej, s tega testa lahko naredis struklje, strudl ali pa burek? Je za vse primeren?
__________________
Uporabi obe roki. (by Smaug)
Odgovorite s citatom
  #10  
Staro 03.05.2006, 09:41
Hel Uporabnik Hel ni prijavljen
Pripravnik
Prikazne slike uporabnika/ce Hel
Član od: Jun 2004
Sporočila: 203
Privzeto Re: burek....:)

Za štruklje dam v testo namesto enega jajca tri rumenjake, namesto kisa limonin sok, pa malo sladke smetane v tekočino. Pa ne razvlečem ga tako tanko.

Za štrudelj, burek in gibanico pa delam po tem receptu.

P.s.: Moj mikser je stal 4.999,00 SIT.
__________________
Vapšuvarivari, vapšuvarivari...
Odgovorite s citatom
Odgovori

Značke
burek, testo, vlečeno

Orodja za teme

Dovoljenja
Novih tem ne moreš odpirati
Odgovorov ne moreš objavljati
Priponk ne moreš dodajati
Svjoih objav ne moreš urejati

BB koda je Vključeno
Smeški - Vključeno
[IMG] koda je Vključeno
HTML koda je Izključeno
Hitra izbira


Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 19:29.