Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Mouthfulls


mrjerry
25.01.2006, 14:15
`Mouthfulls' so posebni prigrizki za `enkrat v usta'. Ne jih mesat s kanapeji, saj so veliko bolj kompleksne zadeve, ki se servirajo bodisi na kroznickih, bodisi na velikih zlicah (kakrsne so kitajske porcelanaste zlice za juho). Njihov namen je najveckrat ojacitev okusa aperitiva (npr. sampanjca), hkrati pa vam zastarta zelodec in okusanje za nadaljnje kulinaricne uzitke. Poleg tega aperitiva ne ruknete vec na cisto prazen zelodec, zato ga nimate ze pol minute po pricetku jedace pod kapo.

Ker mouthfullsi niso misljeni kot samostojna jed, se jih je precej tezko lotiti, saj moras bit ze posten gastronomski as, da zlozis skupaj sestavine, ki bodo, poplaknjene s sampanjcem, uspele iz njega potegniti blag navdih orehov in vanilije, ce se lahko pesnisko izrazim.

Ima kdo kaksne izkusnje s tem? Ste to ze kdaj jedli, ustvarjali, razmisljali v to smer?

P.S.: V primeru uporabe googlea vam zelim obilo uzitkov :D

St.Silda
25.01.2006, 15:38
(bad drusi, bad :shy::blush:, google+mouthfulls :big:)

zdrava kmečka pamet, če veš kak vinček, šampanček... boš imel se okoli tega orientiraš in kombiniraš okuse za mouthfullse :shy:

kak catering bi znal pomagat :shy: mogoče, moje izkušnje so pa bolj švoh, pr nas nismmo fensi pa ne delamo razlik med mouthfullsi :big:

Teo
25.01.2006, 15:54
lejga jerry se pa že počasi kot en japi obnaša. pfuj in pfej. kupi čips in bo:)

mrjerry
25.01.2006, 15:57
(bad drusi, bad :shy::blush:, google+mouthfulls :big:)

zdrava kmečka pamet, če veš kak vinček, šampanček... boš imel se okoli tega orientiraš in kombiniraš okuse za mouthfullse :shy:

kak catering bi znal pomagat :shy: mogoče, moje izkušnje so pa bolj švoh, pr nas nismmo fensi pa ne delamo razlik med mouthfullsi :big:

Tuki z zdravo kmecko pametjo ne prides prav dalec. O nasih keteringih pa rajsi ne bi... Sicer so se orenk popravli, ampak da bi pa kaksen res hudo izstopal, pa ne. Poleg tega se keteringi ukvarjajo s prigrizki, medtem ko je to, o cemer govorim jaz, nekaj cisto drugega.

Teo, pfuj in pfej je lahko kvecjemu kupljen cips.

Hel
25.01.2006, 16:03
Hm. Če rabiš ideje za kombinacije, si poglej pod appetiser-je. Če sem te prav razumela, sprašuješ za prigrizek, ki naj bi nekako pomagal, da lažje spiješ kozarček rujnega ter ob tem še dodatno uživaš. Jaz ponavadi kombiniram sir, sadje, oreščke. Kos melone in čez ovit pršut, brie in gor jedrce oreha ali grozdna jagoda,.... Zraven šampanjca meni osebno paše samo sadje. Breskve ali jagode. Vino pa.... Only the sky is the limit.:wink:

http://www.silvestris.com.au/images/71.jpghttp://www.whitehartnettlebed.com/White_Hart_05/White%20Hart%20Master/Food/new%20food%2005/appetiser-1.jpg

mrjerry
25.01.2006, 16:15
Hvala hel. Se kaksne mal bolj kompleksne stvari bi. Brie in orehi (fenomenalna kombinacija, itak) so za apetajzer mal premocni...

Stos je v tem, da obicajno, ce spijes pozirek vina pri tem, ko si ravnokar grizljal nekaj drugega, praviloma cutis predvsem kislino, preostali okus se pa dokaj izpridi. Ce poznas sampanjec rose od Istenica (se mi zdi, da se mu rece Miha, ali pa Michelle, ne morem se zdele spomnit, skratka, rose, ne tardec), ima precej izrazit okus po jagodah. Ce pa zraven jagode tudi jes, dobi sampanjec skorajda okus po radenski. Tako da moras zraven njega nujno jesti nekaj drugega. Najbrz bi celo slo z melono, ampak jaz bi se se kaksen korak naprej, tako, da bi bile stvari bolj kompleksne. Torej, da nekdo, ki bi mu to ponudil, ne bi dejal `mmmm, melona', ampak da sploh ne bi mogel ugotoviti, kaj tocno je dobil.

Ker, ce vidis melono, pricakujes okus po meloni. Ce pa vidis nekaj neznanega, si pa totalno odprt za nek nov okus.

Hudic je samo to, ker ne vem tocno, kako se temu sranju sploh rece...

St.Silda
25.01.2006, 16:21
Tuki z zdravo kmecko pametjo ne prides prav dalec. O nasih keteringih pa rajsi ne bi... Sicer so se orenk popravli, ampak da bi pa kaksen res hudo izstopal, pa ne. Poleg tega se keteringi ukvarjajo s prigrizki, medtem ko je to, o cemer govorim jaz, nekaj cisto drugega.

Teo, pfuj in pfej je lahko kvecjemu kupljen cips.
:kisses:
ne sej sem po guglala na mal drgačen način, pa so se mi cateringi odprl - nisem mislila naših, vem de niso kej preveč ohhhh in to.

jah đeri, ideja, nabavi pijačo, nabavi zadeve, ki misliš, da gredo zravn (brie, oreheci, sadje....) pa mamo lohk degustacijo, pa ti direkt povemo kaj gre skupej in do fulla razburka ustno votlino :aprove:

fancy
25.01.2006, 16:21
Po moje bi morali sommelierji kaj vedeti o tem??

http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Asl-SI%3Aofficial_s&hl=sl&q=sommelier&lr=lang_sl&btnG=Iskanje+Google

Hel
25.01.2006, 16:28
Potem pač pripraviš nekaj v stilu hladnega fondija. Koščki nečesa (sir, sadje, zelenjava, popečeni koščki kruha, blinci...) in zraven v malih posodicah omakce in dipe.

Ali pa male pastetke, polnjene z nečem.

Naši južni bratje imajo navado, da ponudijo 'slatko', samo to je meni veliko presladko. Lahko pa razvijaš idejo iz tega ven. Mogoče koščki sadja v ne preveč sladkem želeju? Ali pa sadna kaša, malce začimb in žele, da lahko ohlajeno narežeš z modelčki.

Enkrat sem kot prilogo k divjačini ponudila riževe hruške. Riž se skuha v mleku skupaj z vanilijo, namaže na ploščo in ohladi, da dobiš nekakšno testo. Narežeš kocke, v sredino žlico brusnične marmelade, oblikuješ hruško, povaljaš v jajcu in drobtinah ter ocvreš. Ker sem kot ponavadi pretiravala s količino, so ostale. Po večerji je vsak, ki je šel na stranišče - moral je iti mimo kuhinjskega pulta - sunil kako hruško. Tako da sem jih potem dala na mizo, zraven sira.:big:

Idej je nešteto. Kak deževen dan se zapri s kuharskimi knjigami v sobo in malce sanjari. Pa sproti piši.:wink:


P.s.: Istenič je itak car. Malo je stvari, ki jih ne bi naredila za steklenico Desiree..... :shy:

mrjerry
25.01.2006, 18:26
Potem pač pripraviš nekaj v stilu hladnega fondija. Koščki nečesa (sir, sadje, zelenjava, popečeni koščki kruha, blinci...) in zraven v malih posodicah omakce in dipe.

Ali pa male pastetke, polnjene z nečem.

Hja, nekaj za v roko vzet definitivno. Mogoce bi moral kej pobrat z japonske kuhinje, uni imajo kup nekih stvari, ki so polnjene, pa zavite, pa okol je se neki, pa omakca cez - vse tako pripravljeno, da vzames v roko in hrustnes. Mogoce bi se moral problema res lotiti iz drugega kota in razmisljati, kaj vinu oplemeniti okus in kaj mu ga ubije...


Naši južni bratje imajo navado, da ponudijo 'slatko', samo to je meni veliko presladko. Lahko pa razvijaš idejo iz tega ven. Mogoče koščki sadja v ne preveč sladkem želeju? Ali pa sadna kaša, malce začimb in žele, da lahko ohlajeno narežeš z modelčki.

Povecanje sladkobe hrane A zmanjsa okus hrani B. Sladkor je v bistvu ojacevalnik okusa, ampak bi deloval samo, ce bi ga dal direktno v vino, kar je pa hudimano slaba ideja. Bi jo pa morda odnesel s kaksno zvito kombinacijo riza, kaksnega koscka zelenjave, morda celo malenkostjo olive, avokadom, melono... Morda zarolano v rezino bucke ali malancana... Neki v to smer...


Enkrat sem kot prilogo k divjačini ponudila riževe hruške. Riž se skuha v mleku skupaj z vanilijo, namaže na ploščo in ohladi, da dobiš nekakšno testo. Narežeš kocke, v sredino žlico brusnične marmelade, oblikuješ hruško, povaljaš v jajcu in drobtinah ter ocvreš. Ker sem kot ponavadi pretiravala s količino, so ostale. Po večerji je vsak, ki je šel na stranišče - moral je iti mimo kuhinjskega pulta - sunil kako hruško. Tako da sem jih potem dala na mizo, zraven sira.:big:

HUDO :tongue:


Idej je nešteto. Kak deževen dan se zapri s kuharskimi knjigami v sobo in malce sanjari. Pa sproti piši.:wink:

Ja, najbrz res, ja. U bistvu se ze neki casa spravlam k temu, da bi si mal razsiril znanje o tem, kako sploh okusamo. Enkrat sem gledal nek dokumentarni film o tem... Celo neka gostilna obstaja v Angliji, ki bi ji lahko rekel laboratorij za okusanje. Pri nas se je temu skusal priblizati slow food, pa se mi zdi, da jim ni najbolj uspelo...


P.s.: Istenič je itak car. Malo je stvari, ki jih ne bi naredila za steklenico Desiree..... :shy:
Sva ze dva :blush: Ceprav obstaja en sampanjcek, ki je se boljsi od Isteniceve klasike (Desiree in Michelle sta poglavje zase).

solsikke
25.01.2006, 20:28
Damn, ne morem goflje držat, oz. prstkov stran od tipkovnice.
Kokrkol, ker si omenil šampanc, fora je ta, da se postreže recimo šampanjec, ki ima precejšnjo stopnjo kislosti in k intenzifikaciji (a, sem si kul besedico izmislila) okusa vina pripomore predvsem mastna hrana, zato je fino, če so grižljajčki precej mastni. Po drugi strani pa sploh ne gre skupaj s slanimi jedmi. Tko da mora biti kej nevtralnega v slanosti, hkrati pa mastnega.
Sam si ugotovil, da gre super zraven sirček z orehi ali grozdjem, kar je klasika. Recimo, če boš postregel s sauvignon blancom (se dobi en krasen južnoafriški tudi pri nas), potem nujno mlad sirček z belo plesnijo (camembert), chiantijev je tudi že kar precej na izbiro, tle zraven postrezi recimo zbrinca. Sicer je ful fensi, da se za uvod postreže s penečim, ampak tudi kakšno rdeče ful paše (meni osebno celo bolj), blaga barbera in zbrinc, sicer parmezan je tudi kul, samo če folk ni navajen na močan okus...
Drugače pa je precej možnosti.
Lahko narediš beljakove ploščice (poširani beljaki, pa jih izrezljaš z modelčki za kekske) s kaviarjem, ampak ful pazi, da kaviar ne bo staran v soli, ampak še mlad (kar je malo težje dobit).
Jst sem nekje v južni afriki jedla eno božansko zadevo, ki mi je še ni uspelo ponoviti, ampak precej blizu so nadevane suhe slive z jetrci ovite v pršut (lahko - jetrca, če jih slučajno kdo ne mara), čeprav k belemu vinu bi spadala kaka bolj neslana panceta, pršut je ohoho slan še za shyraza. Pa nujno peci pri nižji temperaturi v pečici, da bo meso ostalo mehko, pol pa povaljaj po papirnatem prtičku, da gre sol dol.
Krasno gredo k šampanjcu itak ostrige. Sicer se lahko totalka preseravaš in potem postrešeš k določenim ostrigam določeno vino, ampak za začetek bodo že sveže ostrige čist kul, sam ne preveč kislega penečega vina izbrat. Pa obvezno odlij morsko vodo stran.
Meni osebno so najbolj mega itak jakobinke in se tudi postrežejo v školjkici. Če jih fino na hitro popražiš v ponvi dobijo ful orehast okus. Ajoj. Navaden ali peneč chardonnay ful paše zraven.
Potem imaš pa mesne grižljajčke. Foie Gras je No.1, ampak moraš dobiti res dobro. Sicer ne vem, kakšne kej delajo v Leclercu, sem pa vidla, da jih imajo pečene in z različnimi dodatki.
Jst imam za take stvari ene drobcene školjkice iz hrustljavega testa, crustades in jih napolniš, dekoriraš, pa še v roko se super primejo.
And I could go on and on and on... a bo zadost? Mam usta polna sline. :blush:

Hel
26.01.2006, 07:03
Madona, nek čisto nov pogled na vse skupaj se mi je odprli. Vedno sem mislila o vinu kot spremljevalcu dobre hrane, pač nekaj, kar da hrani tisto piko na i. V obratni smeri pa sploh še nisem razmišljala.

Še ena ideja: grižljaj gosjih jetrc - ali v skrajni sili piščančjih - oviješ s panceto, spneš z zobotrebcem in spečeš na žaru. Njam.

Zdaj pa ne pogledam več sem do konca malice.:approve:

popka
26.01.2006, 14:46
baje gre parmigiano reggiano, natrgan na koščke ful dobr skupi s svežo hruško, rukolo pa praženimi dagnjami (če boš to kej probavu mi plis sporoč, če je užitno :shy:)

sm pa najdla en link, če boš kle kej pametnga najdu:http://www.event-planner.com/cbw/cbwcuisine.html