Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Najmanjša riba na svetu meri le 6,2 mm


Lintvern
01.02.2006, 06:00
Pred dnevi je vse svetovne medije obšla novica, da so v šotnih močvirjih Sumatre odkrili najmanjšo ribo in hkrati najmanjšega vretenčarja na svetu, gre za krapovca vrste Paedocypris progenetica. Samica najdene vrste v dolžino zraste le do največ 7,9 milimetra, samci do 10,3 milimetra. S tem je vrsta postala najmanjša znana vrsta vretenčarjev, torej živali s hrbtno kostjo.Švicarski ihtiolog Maurice Kottelat in singapurški biolog Peter Ng getting sta novo vrsto odkrila pri zajemanju vode z rešetom, nato pa sta jo poslala v London na nadaljno preučevanje. Meritve so botrovale omenjeni senzacionalni novici, objavljeni v "Proceedings of the Royal Society of London Section B", ki pa je napačna in zavajajoča, saj sta biologa spregledala lani septembra objavljeno novico, ki je bila med ihtiologi vsega sveta senzacija leta, da so odkrili najmanjšo ribo na vsetu, ki meri le 6,2 mm (do največ 7,4 mm) ! Gre za spolno zrele parazitske samčke iz reda rokoplut (Lophiiformes ali Pediculari) in podreda globokomorskih trnkaric (Ogcocephalioidei - Ceratioridea) vrste Photocorynus spiniceps.

http://www.aqua-vita.si/slike/Photocorynus_spiniceps_V.jpg

Ta 6,2 mm velika ribica je daleč najmanjši vretenčar, do sedaj opisan in je manjši od pravkar razglašene rekorderke za 1,7 mm ! Vrsto je opisal Ted Pietsch iz Univerze v Washingtonu v septemberski številki 2005 revije "Ichthyological Research", ki jo izdaja Japonsko ihtiološko društvo. Pietsch je v tem članku sicer obravnaval razmnoževanje globokomorskih trnkaric, ki se imenujejo tako zato, ker imajo samice svetlečo bioluminiscentno vabo na glavi, ki se premika kot lesketajoč črviček in tako privablja žrtve v njihova ogromna usta. Svetlobo proizvajajo simbiontske bioluminiscentne bakterije. Pri najmanj 5 družinah od 11 iz tega podreda naletimo na izjemno spolno dvoličnost, izredno pritlikavi samčki parazitirajo namreč na lastnih samicah. Že v zgodnjih razvojnih stadijih se pritikavčki zagrizejo v hrbet ali trebuh samice z gobčki, kasneje pa se kar zrastejo s samičkinim telesom in so samo še privesek, ki proizvaja semenčice. Odrasli samci so praktično en sam testis s penisom. Pri vrsti Photocorynus spiniceps je samica velika 46 mm; plava in se hrani za oba. Pri nekaterih vrstah pa lahko samica nosi celo več samcev, do 8. Naseljujejo globine vseh oceanov med 300 - 4000 m, njihov habitat so nekatera najbolj nedostopna področja oceanskega dna na planetu. Znanstveniki ocenjujejo, da je okoli 80 % osebkov v populaciji samic, ki živijo od 25 do 30 let in nikoli ne najdejo samčka. Zato je evolucija razvila tak presenetljiv parazitski odnos samcev do samic, saj se spola v naravi težko najdeta. Parazitski samčki nimajo svetlečih lovk, temveč je njihovo telo, preden najdejo partnerico, ena sama nosnica in velike oči, s katerima išče samičkino svetlečo vabo. Preden se prisesa na samico, samček naredi test, da gre za isto vrsto. Vedno so težave v iskanju biološko najmanjšega vretnečarja - ali gre za dolžino telesa, volumen ali težo ? Pietsch je primerjal tudi število vretenc z prej omenjeno lažno rekorderko mrenico: njegov Photocorynus spiniceps jih ima 18, Paedocypris progenetica pa kar 33 - 35.
Viri : http://www.uwnews.org/
http://www.starfish.ch/frogfish/Deepsea-Anglerfish.html
http://www.smh.com.au/articles/2006/01/25/1138066832112.html
Foto : T.W. Pietsch/University of Washington; http://www.uwnews.org/photos.asp?articleID=22209&spid=22210

London - 26. januar 2006 : Na Sumatri so odkrili najmanjšo ribo, ki bi lahko kaj kmalu izumrla. Polno razvita riba vrste Paedocypris meri le malce manj kot osem milimetrov. Znanstveniki so v močvirju na indonezijskem otoku Sumatra odkrili najmanjšo ribo, ki meri le 7,9 milimetra.Vrsto so britanski znanstveniki poimenovali Paedocypris, vendar pa takoj po odkritju zaradi uničevanja močvirij že svarijo pred njenim izumrtjem. Najmanjša do zdaj znana riba se prehranjuje s planktonom, preživi pa lahko le v toplejših, kiselkastih vodah tropskih močvirij . Za preživetje ob iskanju vlage je riba v razvoju postajala čedalje manjša. Na današnji stopnji so tako njeni možgani ostali brez obloge iz kosti, samice pa lahko izležejo le nekaj iker naenkrat, so še zapisali na spletni strani BBC-ja.

http://www.aqua-vita.si/slike/Paedocypris_lupa.jpg

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4645708.stm
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=9&c_id=99614

Pripravil : Bojan Dolenc, http://www.aqua-vita.si

Lintvern
01.02.2006, 06:21
Avtor sporne navedbe o kar 7,9 mm velikem krapovcu Paedocypris je bil Dr.Ralf Britz, ribji ekspert v Natural History Museum v Londonu. Opravičuje se, da je enostavno spregledal lanski 2 navedbi o najmanjšem VRETENČARJU. Že lani so opisali tudi vrsto Schindleria brevipingus, ki meri le 7 mm.

Meseca julija 2005 sem poročal na Akvazinu :
Odkrili so najmanjšega vretenčarja v obliki najmajše ribe na svetu , vsega do največ 8,4 mm dolgega in 1 mg težkega glavočka vrste Schindleria brevipingus (Watson & Walker, 2004) . Znanstveniki iz Avstralskega Muzeja pravijo, da je nekaj mm krajša od prejšnejga rekorderja v majhnosti , glavoča vrste Trimmatom nanus (10 mm) iz otokov Fiji . Vrsti so dolga leta spregledovali, ker je bolj podobna ličinkam drugih vrst rib. Novo vrsto so našli na otoku Lizard na Great Barrier Reef v Queenslandu v koralnih lagunah 15 - 30 m globoko . Je pedomorfična , kar pomeni , da odrasle živali ostanejo v stadiju ličinke (kot človeška ribica) . Imajo velike oči in nimajo pigmenta, so skoraj prozorne.
Vrstno ime brevipingus pomeni : brevi = kratek in pingus = krepak; se nanaša na globje, širše telo v primerjavi z drugimi vrstami galvočkov tega rodu . Družina Schindleriidae je sorodna glavočem ; so kratkoživeče drobne tanke ribice, ki živijo na koralnih grebenih in so menda najbolj bogato zastopna skupina rib v tem biotopu , saj jih je v povprečju kar 7 / m3 . Spolno dozorijo že v 23 - 60 dneh , samčki so malo manjši od samičk . O njihovem razmnoževanju ne vemo skoraj ničesar. Na sliki zgoraj je holotip samice, 8, 4 mm dolge , skozi njeno telo se vidi ikre . Foto : H.J. Walker .
Ref.: Watson, W. & H.J. Walker Jr. (2004) - The world's smallest vertebrate, Schindleria brevipinguis, a new paedomorphic species in the family Schindleriidae (Perciformes: Gobioidei). Records of the Australian Museum. 56(2): 139-142.

Lintvern
01.02.2006, 07:27
http://www.aqua-vita.si/slike/Photocorynus_spiniceps_V.jpg

Poglejte zgoraj sliko, ali vidite malega parazitskega samčka, večnega in zvestega ljubimca , kako je zažrt v hrbet svoje boljše polovice :kisses:
Tista mala grdoba na veliki grdobi :veryevil:

Davor
01.02.2006, 12:52
ja in?

Veš koliko akih bio moral panirat, da bi bil sit?

Jaooooo

bico
12.02.2006, 16:36
Za akvarij bi lahko uporabil 3 dl. kozarec.:rolling: :rolling: :rolling:

sJavorshek
07.03.2006, 11:12
Men je grda, mam pa že raj večje in bolj estetične ribice. :dead: