Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Lazanja, piščanec, krompirček in štrudel v pečici


sadie_007
01.02.2006, 09:15
torej ... nisem še nikol delala lazanje, me je pa razburilo in k prvemu poskusu prisililo to, da kadar jo jem kje zunaj, povsod je notr preveč sira in to me nervira ... sir, na kakršenkoli drugačen način, razen v sendviču, me jezi ... tko pač je

no, da bo lazanja v veselje tud šefetu, mora bit seveda mesna :approve: (kolk mesa za dva??) ... lahko mi pa daste kakšen namig tud, kaj bi lohk še dala zraven ... mogoče bučke? kitajsko zelje?

pa če ste lohk res natančni v svojih nasvetih, ker s pečico še zmeri ne znam operirat ...
na kolk nej bo?
kolk časa?
dam jed v že toplo pečico?

namreč mene zmeri ful zanima, kaj se dogaja na dnu pekača, medtem ko so zadeve v pečici - sem pač ful skeptična in nonstop špegam notr... rada bi bla ziher, da ne bo kej prismojeno, ker midva bova ful lačna :blush:

aha ... pa koko se naredi bešamel?

pa če je še kaj takih nasvetov, ki bi mi pomagal in naredil mojo prvo lazanjo sočno :cool:



p.s: izogibajte se SIRU (razen parmezana) in SMETANI, ker ju v kuhi ne prenesem (namesto smetance bi rajš mleko :shy:)


hvala za prijazno pomoč

Goody
01.02.2006, 09:18
recept od zvezdice :p iz tuki:
http://forumi.siol.net/showthread.php?t=4871&page=3
lazanja

greš v trgovino in kupiš raznce za lazanjo

potrebuješ

0,5 kg mletega mesa
0,5 l kisle smetane
eno čebulo
4 stroke česna
10 dag moke
15 dag margarine
sol
10 dag sira



v kozici setgreješ margarino, dodaš moko, rahlo prepražiš(moka ostane bela) zaliješ z vodo, soliš. vode daš toliko, da pride gostljata omaka-to je bešamel omaka. lahko jo izbolšate z kislo smetano

v posodi prepražimo nasekljano čebulo, ko postekleni dodamo česen, da zadiši in mleto meso. meso rahlo podošimo, začinimo, rahlo pomokamo in dodamo kislo smetano.

pekač za lazanjo namažemo z margarino in na dno rahlo namažemo z bešamel omako, po njej damoliste testenin in na te mesno omako. to ponavljamo, dokler ne pridemo do roba, ta zadnjo plast rezancev samo prelijemo z bešamel omako in potrosimo z naribanem sirom

pečico vklopimo na 180 stopinj in lazanjo pečemo približno pol ure. ko je lazanja pečena jo še ohlajamo ene pol ure, da se potem lažje reže

dober tek

Hel
01.02.2006, 09:59
Mesna omaka: Na olju prepražiš sesekljano čebulo, ko začne malo rjaveti, dodaš 2 na koščke narezana korenčka, še malo pražiš, pa strok ali dva sesekljanega česna, pomešaš, da zadiši ter dodaš pol kilograma mletega mesa. Vse skupaj dobro prepražiš, dodaš konzervo pelatov, narezanih na koščke, soliš in popraš, lahko dodaš še jušno kocko in origano. Pustiš, da dobro prevre – da se koščki pelatov malo razpustijo in da se korenček zmehča.

Bešamel: Za dva prsta debel kos masla razpustiš, na hitro prepražiš 3-4 žlice moke (ne sme porjaveti), zaliješ z mrzlim mlekom in dobro razmešaš z metlico, da ne nastanejo kepice. Jaz dodam še lonček kisle smetane (poskusi, okus je res boljši in nič preveč po smetani) in malo muškatnega oreščka. Potem, ko zaliješ z mlekom, kuhaš na mali temperaturi, dokler skoraj ne začne vreti. Vmes seveda pridno mešaš z metlico. Po potrebi dodajaj mrzlo mleko – končna zadeva mora biti približno tako gosta kot vroč puding.

V trgovini kupljene rezance jaz vedno vsaj malo prevrem, čeprav na škatli piše, da jih ni potrebno. V velik lonec vrele, soljene vode z malce olja daš dobre pol škatle rezancev . Pustiš, da kakšne 3 minutke vrejo, jih odcediš in takoj preliješ s čim bolj mrzlo vodo. Lahko jih pustiš v vodi, ali jih polagaš na malo moker prtič, da se ne zlepijo med sabo.

V namaščen pekač najprej položiš plast testenin, premažeš z žlico ali dvema bešamela, naložiš meso, pokriješ s testeninami…. Zadnja plast so testenine, ki jih bogato preliješ z ostalim bešamelom. Po vrhu potrosiš sveže nariban parmezan, pečeš na 180 stopinjah pol do tričetrt ure, na bolj spodnji polovici pečice kot zgornji. Parmezan mora narediti lepo, zlato hrustljavo skorjico.

Dober tek.:wink:

Smarty
01.02.2006, 11:29
Ok, sejdi, ti pomagam še jst :shy:
Če delaš v klasičnem pladnu, je problem ta, da ga dva težko pojesta ali pa je lazanja nizka. Mogoče bi blo fajn, da delaš v manjšem pladnu. Jst mam enga fajn (iz kerga materiala ve đeri, k ga potopiš v vodo in pol ni treba nč zalivat :shy:) ) in sm je lazanja odlična.
Delam pa tkole:
Najprej nardim omako: klasika-olje, čebulco prepražiš, na mejčken narezan korenje, dam notr meso, solim popram, rdeča paprika v prahu, pol zalijem s pardižnikom, dodam zeleno in rdečo papriko in to je to. Samo pazi, da ni pretekoče…jst nardim bolj gosto kot za testenine.
Potem naribaš sir ali kupiš že naribanega in začneš sestavljat lazanjo.

Jst delam brez bešamela, ker je enostavno nepotreben, pa še moke ne dodajam v hrano, kjer ni treba.

Torej…najprej plast testenin, mal sira, omaka, velik sira, testenine, omaka, sir, testnine, omaka in zaključim s sirom…čist po vrhu potresem še mal parmezana. Potem pa…ob strani polijem notr mal sladke smetane in mal paradižnikove omake, da je bolj sočna in se bolj kuha vse skupi…
Potem pa PEČICA. :D
Fajn je, da jo že prej vklopiš…lazanja se peče kar ene 45-60 minut. Jst dam najprej na 180 na navadno pečico (to je tist, k ma zgori in spodi črtico), na konc pa še za ene 5,10 minut na ventilatorsko, da fajn zapeče, ampak ni potrebe…lohk skoz navadno pečeš…seveda pa skoz mal gledaš, da ne zažgeš…itak nimaš kej…une testenine so v 5ih minutah skuhane, meso je fertik, ostalo pa tut.

Pol pa sam še postrežeš….

Glede drugih sestavin notr: v vrtcu so dajal notr še stročji fižol in koruzo in men je blo full všeč. :p Zelje me glih ne mika v lazanji, so pa dobre bučke…mi jih kr na tenko narežemo in položimo vmes med plasti…


Drugač pa...dosegla si svoj namen...lačna sm:D

Smarty
01.02.2006, 11:30
aja, še česen dam v omako, ja...

pa glede mesa...fajn je, da ga je čim več...
jst dam za 4-5 oseb skor kilo mesa...ker drugač je res boga lazanja...sam mi nismo povprečna družina :shy::blush:

GiGi
01.02.2006, 15:49
Meni brez lazanje brez mozzarelinega bešamela ni za živeti. Po moje je lazanja brez sirovega bešamela kot avto brez koles->neuporabna.

Jaz delam tudi zelenjavno na mesto mesa. Noter dam popražen por, kuhano cvetačo, koreček karkoli se da spodobno spravit v plast.

uporabljam pa za bešamel vedno mleko, žlico milerama(19%maščobe) in mozzarelo(sicer mastna ampak hu kers)

@Hel
zakaj za boga milega prekuhavaš če ni treba? Samo pazit moreš da ni presuh nadev za kar pa je že dovolj da je noter paradižnikova omaka pa je dovolj, pa tudi meso spusti dosti vlage.

Jaz si ne predstavljam kako bi delal lazanjo brez instant testenin?:dontknow: Sem pa enkrat ko mi je zmanjkalo instatnih dal eno plast navadnih za kuhanje pa so se ravnotako skuhale, je pa res da je bil nadev zelenjaven in dovolj moker...

Še to. Lazanja je pečena v vsakem primeru (če uporabljaš instant testenine) v min 20min na 180stopinj+ventilator.

Hel
01.02.2006, 16:22
@Hel
zakaj za boga milega prekuhavaš če ni treba? Samo pazit moreš da ni presuh nadev za kar pa je že dovolj da je noter paradižnikova omaka pa je dovolj, pa tudi meso spusti dosti vlage.

Jaz si ne predstavljam kako bi delal lazanjo brez instant testenin?:dontknow: Sem pa enkrat ko mi je zmanjkalo instatnih dal eno plast navadnih za kuhanje pa so se ravnotako skuhale, je pa res da je bil nadev zelenjaven in dovolj moker...

Še to. Lazanja je pečena v vsakem primeru (če uporabljaš instant testenine) v min 20min na 180stopinj+ventilator.
:big:
Stara navada, železna srajca.
Lazanje sem se naučila delati pred ohoho leti, ko sva bila z mojim prvič skupaj na morju. Po nekaj dnevih sem dobila alergijo na sonce in sem morala čez dan ostajat v apartmaju. V sosednjem apartmaju sta bila neka starejša italjanka in njen sin. Moj najdražji in italjankin sin sta cele dneve surfala, meni se je pa že malce bledlo od dolgočasja. Pa me je soseda zvlekla v svoj apartma (sporazumevale sva se z mimiko in rokami). Najprej sva ruknili vsaka po dva kozarčka nekega žganja, skuhala mi je grozno slabo kavo, potem pa sva zaćeli kuhat. Testenine je delala sama. Valjala je na roke. In v mesno omako sva dali sveže olupljene paradižnike, iz katerih sem morala zbezat vse pečke.
Nekaj časa sem še delala po njenem receptu, zdaj pa... Ni vedno dovolj časa, pa tudi ljubi se mi ne vedno. :blush: Saj sem že poskusila z instant testeninami, ki jih baje ni potrebno kuhat, samo meni se zdi, da nekako okus ni pravi. Lahko, da je vse skupaj samo v moji glavi. :dontknow:

Aja...Sadie...še nekaj. Vzemi si dovolj časa. Tole packanje je kar zamudno. :wink:

sadie_007
02.02.2006, 06:41
zahvaljujem se vsem za pomoč in ponosno izjavljam, da je bla lazanja ODLIČNA :approve:

poleg faširanga mesa sem dala zraven še eno plast bučk in je blo res dobr ... pa solatka iz rdečga radiča, njami

pa tud pečico mi je uspel premagat ... program: črtica zgoraj in spodaj in na 180 stopinj 40 minut ... ful huda skorjica, ja

Hel
02.02.2006, 06:59
zahvaljujem se vsem za pomoč in ponosno izjavljam, da je bla lazanja ODLIČNA :approve:

poleg faširanga mesa sem dala zraven še eno plast bučk in je blo res dobr ... pa solatka iz rdečga radiča, njami

pa tud pečico mi je uspel premagat ... program: črtica zgoraj in spodaj in na 180 stopinj 40 minut ... ful huda skorjica, ja
:2thumbs:

Še en nasvet - ponavadi se tega naredi toliko, da kak kos ostane. Hladnega zavij v alu folijo in daj zmrznit. Jaz namenoma delam v največjem pekaču, tako da imata moja sončka vedno kak kos v zmrzovalniku. Pač domači pogrej-pojej.:wink:

Smarty
02.02.2006, 07:22
zahvaljujem se vsem za pomoč in ponosno izjavljam, da je bla lazanja ODLIČNA :approve:

poleg faširanga mesa sem dala zraven še eno plast bučk in je blo res dobr ... pa solatka iz rdečga radiča, njami

pa tud pečico mi je uspel premagat ... program: črtica zgoraj in spodaj in na 180 stopinj 40 minut ... ful huda skorjica, ja


umiram od smeha :rolling: :rolling: :rolling: :rolling: :rolling:

ja, z bučkami je fajn...

ej, ja....pr nas damo tut kdaj zmrznt...če res slučajno kej ostane, kar je pa zelo redko...sicer pa...z lazanjo ni tolk dela, če nardiš mal več omake in daš zmrznt...naslednjič sam zložiš, spečeš in to je to...več kt uro s peko vred nimaš kej delat :cool2:

bravo, sejdi :angel: :kisses:

sadie_007
02.02.2006, 08:06
no, pa še s pečko sta se mal spoprijateljili,a ne :shy:

zdej sem že bolj korajžna

na kolk in kolk časa bi mogla pa recimo kuro pečt, da se ne bi presušila?

kakšno urco?

Smarty
02.02.2006, 08:16
jap...uno ta veliko bedro mislš, ne nogice?
sicer je pa pr piščancu enostavn, ker sam špikneš z vilco, nožem ob kosti in vidiš, če prteče kri al ne...

aja, pa za začetek lohk sam ta program s črtico zgoraj spodaj uporabljaš...ostalo ne rabiš...učink je isti, sam pr ventilatorski je vse mal hitrej, pa bolj "suši" in manj kuha :)

enkrat ti je đeri full lepo napisal, kako nardiš...sam spust "programe na pečici" in folijo v unem postu, pa bo to to :)

Smarty
02.02.2006, 09:24
ej ... da ne skreneva preveč ... krompirček je pa najbrž bolj prej mal pokuhat, ane, preden ga s kuro kresnem v pečico :shy:


ja, dejva rajš o hrani in kuhanju, ne pa o (pre)mladih fantih:nonono:

torej, dodatno pokuhavanje pomeni sam dodatn umazan lonc...
jst lepo krompir narežem al na lunce al na kocke, dam na pomaščen pekač, solim, čebulo zraven in mal počesnam...z rokami fajn premešam in dam gor kuro in pečem na dveh krticah :D eno uro...vidiš, ko je lepo zapečen, daš ven...lohk testiraš z vilco, nožem ob kosti...sej znaš....tolk smotana pa tut nisi, no :nonono: :big:

pol pa pridejo na vrsto sladice, a ne :shy: :blush:

sadie_007
02.02.2006, 09:27
pol pa pridejo na vrsto sladice, a ne :shy: :blush:

uuu, ja ... jabolčni štrudel bi rada znala :shy:

a bo tud na 180 in dveh črticah?

Smarty
02.02.2006, 09:32
uuu, ja ... jabolčni štrudel bi rada znala :shy:

a bo tud na 180 in dveh črticah?

ja, vse lohk pečeš na 180 z dvema črticama...pico boš pa na full :rolling: :wink:

ej, glede štrudlov in potic in tega domačga slovenskega peciva...men je mami vedno rekla, da nej, predn kej tazga sama delam, enga prej gledam, kako se to nardi...sam zarad filinga...torej...a lohk pokličeš mamo, taščo...pa mal pod prste gledaš :shy:

sadie_007
02.02.2006, 09:33
ej sadie, a te pridem inštruirat "kako kuhati?"

sej znam prov dobr kuhat ... sam pečice se še kr bojim ... pa bom zdej mal probavala, da se naučim :approve:

tud Rudija 8ekonom lonec) sem se navadla in zdej ga zlo velik uporabljam ... pa sem se ga sprva ful bala, ker je tko pihal

ja :approve:

unicorn
02.02.2006, 09:36
Hm, vlečeno testo za štrudl ni tako lahka reč, meni ni ratalo prvič. No, zdaj ni več problem. Če hočeš it pa na ziher - ena moja kolegica je skregana s tem testom, zato enostavno kupi zavitek že razvlečenega testa v trgovini, pa se mi zdi ravno tako dobro. Jo bom vprašala. kje kupuje, pa izveš. :wink:

unicorn
02.02.2006, 09:50
Sejdi, govorila s kolegico. Kupuje testo v Mercatorju, nahaja se v hladilniku, zapakirano v rumen papir, imena firme ne ve.

Zdej pa reč hvala. :rolling:


No, pa še eno vprašanje od mene. Kako delate nadev za jabolčni zavitek? Obstaja namreč morje inačic, pa bi mogoče poskusila kaj novega.

3nity
02.02.2006, 09:55
mi ga delamo čist enostavno. jabolka naribamo, dodamo cimet in to je vse

unicorn
02.02.2006, 09:58
Jst pa jabolka naribam ali narežem, dodam cimet, mal courvoisier-ja, rozin ne maram. Prepražim drobtine, dodam malo sladkorja, razporedim na testo. Na drobtine jabolka. Ko jabolka razporedim po testu, polijem s kislo smetano in zavijem.

Aja, testo pred peko premažem z raztopljenim maslom.

unicorn
02.02.2006, 10:01
jst pa nemaram drobtin v fili

Ja, nekateri ne marajo, ampak jaz jih dodam samo malo,da popijejo sok od jabolk, da ne teče po pekaču in se strdi. Jih skoraj ne čutiš.:wink:

pk
04.02.2006, 10:55
pa še lazanja express:blush:

(recept mi je povedala kolegica): prejšnji dan skuhaš ta debele rezance. za kosilo daš v jena posodo plast rezancev, preliješ z kupljeno mesno omako za testenine, ponavljaš, na koncu vrhnjo plast rezancev posuješ z kupljenim narinabim parmezanom, daš mikrovalovko + pustiš na srednji stopnji, da se dobro pregreje in sir razpusti. 20 minut nimaš kaj delat:big:
kar je istočasno recept za telebane:blush: :blush: :blush: :blush: