Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pravilen zapis matematičnih znakov


Mesečnica
11.02.2006, 14:35
Tole je pa vprašanje za kakšnega slavista (Sadie 007, na pomoč :shy: ).

Zadnje čase se precej ubadam z eno strokovno zadevo, v kateri je precej številk in matematičnih znakov. Povejte mi, kako se pravilno zapisuje matematične znake, stično ali nestično? Meni se je vedno zdelo, da je pravilen nestičen zapis, torej 1 + 2 = 3 ali pa A < B ipd., ne pa stičen zapis, torej 1+2=3 ali pa A<B ipd., ki ga zadnje čase vedno pogosteje zasledim tudi v strokovni literaturi, ki naj bi bila lektorirana. :nonono: :nonono: :nonono:

Kaj je torej pravilno? Brskala sem po pravopisu, pa tega ne najdem. :disapp: Na enem mestu sicer piše, da se dvopičje lahko uporablja za izražanje razmerja, npr. 2 proti 3; v tem primeru je zapis nestičen, torej 2 : 3.

Mogoče se bo komu zdelo, da pretiravam, a meni res ni vseeno za naš jezik - vedno se trudim, da ga čim bolj pravilno uporabljam :angel:


P.S. Naj mimogrede opozorim še na eno pogosto napako: datume, ki so zapisani s številkami, pišemo nestično, torej je današnji datum pravilno zapisan kot 11. 2. 2006 (in ne tako, kot je zapisan na vrhu sporočila).

korenje
11.02.2006, 14:47
matematične zapise se zapisuje s posebnimi programi, kot je naprimer mathtype. na videz nestično drgač. programerji pišejo stično.

Mesečnica
11.02.2006, 15:42
matematične zapise se zapisuje s posebnimi programi, kot je naprimer mathtype. na videz nestično drgač. programerji pišejo stično.

Hvala za odgovor, vendar nisem spraševala po tem :wink: Zanima me pravopisni vidik zapisovanja matematičnih znakov. Vem, da programerji delajo po svojem sistemu (moj bratec je programer), vendar pa to še ne pomeni, da je sistem usklajen s slovenskim pravopisom (morda je z angleškim, a to na tem mestu ni pomembno). Ker v besedilu, s katerim se ubadam, ne bom pisala nekih kompleksnih matematičnih formul, ampak samo preproste zapise, kot je A < B, me zanima, kakšna so pravila slovenskega pravopisa glede takih zapisov.

Neuromancer
11.02.2006, 16:10
Že sama si si odgovorila, da v pravopisu takih pravil ni :)
Ti samo poskrbi za enostavno berljivost svojega besedila in pridno uporabljaj presledke med znaki, torej:
1 + 1 = 2
A < B
Če uporabljaš Wordov equation editor, imaš na voljo tri ali štiri različne dolžine presledkov.

Soleil
11.02.2006, 16:38
Če pravopis ne določa kakšnega posebnega zapisa, ti piši kar nestično, ker je lažje berljivo :wink: .

Sicer je pa nekdo že omenil urejevalnike enačb. Ti ne pišejo presledkov, vendar zapis daje videz presledkov. Ne vem no, če že pišeš z Wordom, enostavno vse enačbe piši z urejevalnikm enačb in tekst zgleda bolj urejen, kot če bi brez.

kletka
16.02.2006, 20:10
ko smo že ravno pri pravopisu... kako pa se zapisuje delniška družba oz. družba z omejeno odgovornostjo - stično ali nestično? :shy:

Soleil
17.02.2006, 17:01
Testing ...
d.o.o.
d. o. o.
d.d.
d. d.
d.n.o.
d. n. o.
... ponavadi vidim, da je stično.

Neuromancer
20.02.2006, 01:04
tule navijajo za nestično:
http://www.lektoriranje.si/raz1.php

ARMEDhodzic
20.02.2006, 12:47
ko smo že ravno pri pravopisu... kako pa se zapisuje delniška družba oz. družba z omejeno odgovornostjo - stično ali nestično? :shy:

Za piko je vedno presledek.

:evil:

mrjerry
20.02.2006, 13:49
Praviloma pisemo nesticno, ker je citljivost tako napisanega besedila neprimerno boljsa.

Opomnil bi se, da se v (boljsih) knjigah spremenljivke pisejo v italicsih. Na primer:

Naj bosta a in b realni stevili. S sum(a, b) oznacimo njuno vsoto: sum(a, b) = a + b, s prod(a, b) pa njun produkt: prod(a, b) = ab. Zakon distributivnosti lahko zapisemo v obliki:

prod(c, sum(a, b)) = sum(prod(a, b), prod(a, c))


Na ta nacin je precej enostavno prebrati, kaj so operaterji, kaj spremenljivke in kaksen je red racunanja.