Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pesto?


sadie_007
21.02.2006, 14:22
no prejšnjo soboto me je spet malo zaneslo in sem v Maxiju kupila tri kjut mejcene stekleničke pesta ... vsazga okusa po eno: genovese (zeleno), sicilijana (kao skuta in paradižnik) in mediteranea (melancani, paprika ...) ... zdej pa ne vem, kam vse (in kateri okus kam) bi to še lohk primešala

ok, dam v faširano meso (ene dve žlički) ... kam še?

enkrat sem jedla mocarelo, premazano s tistim ta zelenim pestom, sam je blo preveč močnega okusa in bljak


kam lohk omakce še primešam? kakšne take solatke? kva bi jim mogla dodat, če bi jih hotla (brez mesa) dodat recimo rezancem?


hvala za ideje :approve:

CaptainBlackAdder
21.02.2006, 14:31
Preposto na špagete/makarone ot še najbolje ozke rezance in to je to.

dkivi
21.02.2006, 14:47
moja razne peste zameša tud v testo za svaljke
lp dkivi

mrjerry
21.02.2006, 15:48
no prejšnjo soboto me je spet malo zaneslo in sem v Maxiju kupila tri kjut mejcene stekleničke pesta ... vsazga okusa po eno: genovese (zeleno), sicilijana (kao skuta in paradižnik) in mediteranea (melancani, paprika ...) ... zdej pa ne vem, kam vse (in kateri okus kam) bi to še lohk primešala

ok, dam v faširano meso (ene dve žlički) ... kam še?

enkrat sem jedla mocarelo, premazano s tistim ta zelenim pestom, sam je blo preveč močnega okusa in bljak


kam lohk omakce še primešam? kakšne take solatke? kva bi jim mogla dodat, če bi jih hotla (brez mesa) dodat recimo rezancem?


hvala za ideje :approve:

Jaz jem samo genovski pesto (zelen, izkljucno iz bazilike). Najrajsi imam Barillinega, ker je malo bolj slan od ostalih.

Pesto FULL pase zraven kremenatlov oziroma k svinjini nasploh. Ko so snicli peceni, ga das zraven (namesto zenfa). Simple in HUDO dobr.

Drgac pa en moj receptic za hitro in ultradobro pastico:
Daj vreti vodo za spagete (oziroma se bolje, za tagliatelle).
En strok cesna sesekljaj na cim bolj drobno. Daj ga v lonec, v katerem je cisto majckeno olivnega olja. Olje naj bo se hladno. Cesen cisto pocasi segrejes, dokler ne postane lepo rumen. Ko porumeni, vrzes cez dva do tri sesekljane incune (slane filete) in jih cisto na hitro poprazis. Zalijes z najvec decilitrom sladke smetane. Pocakas, da smetana pocasi zavre in pustis, da se malo pokuha (po obcutku, bolj kot bo pokuhana, bolj bo gosta, zadeti moras pa glih tapravo gostoto, da se omaka lepo prime rezancev). Ko se ti zdi, da je kul, daj notri pesto (slabo polovico kozarcka na osebo) in po zelji se svez nariban parmezan, da primerno zgostis omako. V tem casu so najbrz skuhani tudi rezanci. Vrzes jih v omako, pomesas in voila.

kot receno, pesto se sicer odlicno mesa skoraj s cimerkol, se posebej s svinjino ali ovcetino. Po mojih izkusnjah pa ga ni pametno izpostavljati ful visokim temperaturam, zato ga zmeri dodas na koncu, samo toliko, da se pogreje. Cisto mrzel tud ne sme bit, ker se olivno olje zacne strjevati.

mrjerry
21.02.2006, 15:55
Mal sem se pobrskal po netu. Dodajas ga lahko pokrovacam (em... jakobovim skoljkam), samo manjse kolicine. Mogoce bi bil slasten tudi s prekajeno postrvijo.

Sigurno je odlicen tudi s polento.

Enkrat sem ga dal malenkost na pico, skupaj s kislo smetano in je bilo ubijalsko dobro.

Pesto s paradiznikom (kot pravi recept) pase skupaj s piscancem:

Pa tole si poglej
http://fooddownunder.com/cgi-bin/search.cgi?q=pesto&start=7984&page=5

ain
22.02.2006, 15:23
nerazdružljivi par testenine-pesto, neki zloooo italijanskega

partibrejker
23.02.2006, 09:57
Preposto na špagete/makarone ot še najbolje ozke rezance in to je to.

valda tko je najbolš + dodatno še parmezan gor.

lump muc
01.03.2006, 22:50
v italijanski kuhinji zelo paše pesto s testeninami ---špageti
morda v kanelone, k belemo mesu se poda
k morskim jedem bi ga tudi lahko pritaknili...

paradox
02.03.2006, 20:49
Preposto na špagete/makarone ot še najbolje ozke rezance in to je to....pa malo naribanega parmezana in obvezno rahlo poprazene 'pine nuts' potresene po vrhu :approve:

mrjerry
03.03.2006, 10:46
Mene zanima, ce se je kdo morda sam lotil priprave pesta?

Jaz se s to mislijo ze neki casa poigravam, ampak morm svojo leno rit zvlect do trznice in kupit pinjole...

mrjerry
03.03.2006, 11:18
Sej ko mas enkrat vse na kupu, samo v multipraktik zmeces... Sam... na kup mors znosit :blush:

Pa barillin mi je tok vsec, da pol kar pri njem vse ostane.

Oja
09.03.2006, 20:00
Evo, jaz ga delam, na oknu imam namreč cel grm bazilike. Je pravi hit pri gostih! Pri pinjolah pa mene bistveno bolj moti cena od logistike.

VR3
09.03.2006, 21:00
Men je pa ta nar ta bolši siciljana - ker mal peče. :tongue: Pa ponavad tud sam parmezan dodam, al pa še to ne.
Ne vem zakaj bi ga dodajala faširanemu mesu, ker pol ni tko fejst okusa čutit.:dontknow: :nonono:
Direkt na pašto - in to je to.

sadie_007
10.03.2006, 09:12
Men je pa ta nar ta bolši siciljana - ker mal peče. :tongue: Pa ponavad tud sam parmezan dodam, al pa še to ne.
Ne vem zakaj bi ga dodajala faširanemu mesu, ker pol ni tko fejst okusa čutit.:dontknow: :nonono:
Direkt na pašto - in to je to.

men je pesto ('nerazredčen') čist premočnega okusa

morm ga nečemu dodat :shy:

VR3
10.03.2006, 10:31
Ja pa sej ne daš celga kozarčka:nonono: to ni ko golaž :nonono:
daš ene 1-2 čajni žlički na osebo in fejst premešaš:rolling:
tisti kozarček je vsaj za 6-8 oseb.

sadie_007
10.03.2006, 10:35
Ja pa sej ne daš celga kozarčka:nonono: to ni ko golaž :nonono:
daš ene 1-2 čajni žlički na osebo in fejst premešaš:rolling:
tisti kozarček je vsaj za 6-8 oseb.

sej vem ... sam dve čajni žlički na makarone za 2 osebi ... jst mam rada bolj sočno ... velik omakce :blush:

mrjerry
10.03.2006, 11:32
sej vem ... sam dve čajni žlički na makarone za 2 osebi ... jst mam rada bolj sočno ... velik omakce :blush:

Kombiniraj s sladko smetano in prazeno slanino ;)

sadie_007
10.03.2006, 11:37
Kombiniraj s sladko smetano in prazeno slanino ;)

sladke in kisle smetane ne jeva :shy: ... slaninco pa kr takoj pojem, mi je ne uspe nč popražit :clown: ... ampak bom probala koko skombinirat


drugač pa ... sej jst bi ... pa tud sam pesto bi ... sam moj je pa velik dec, sej veš, pa rad orng južna :big:

mrjerry
10.03.2006, 11:39
sladke in kisle smetane ne jesta?

Eh, potem se pa nimamo kaj dost za zgovarjat.

kvaka
12.03.2006, 09:13
Mene zanima, ce se je kdo morda sam lotil priprave pesta?

Jaz se s to mislijo ze neki casa poigravam, ampak morm svojo leno rit zvlect do trznice in kupit pinjole...

Jaz sem ga delal... Sicer samo enkrat. Rabiš kar precej sveže bazilike, pa si nisem hotel cele gredice oskubiti. Po mojem je potrebno kar nekaj eksperimentiranja za pravi okus. Moj je preveč na česen potegnil. +kao če hočeš pravega, moraš ročno baziliko sekljat oziroma drobit. Precej packarije.
Bom še poskusil iz radovednosti, ampak Barillinemu nič ne manjka. :cool:

Nincha II.
14.03.2006, 11:42
Jaz sem ga delal... Sicer samo enkrat. Rabiš kar precej sveže bazilike, pa si nisem hotel cele gredice oskubiti. Po mojem je potrebno kar nekaj eksperimentiranja za pravi okus. Moj je preveč na česen potegnil. +kao če hočeš pravega, moraš ročno baziliko sekljat oziroma drobit. Precej packarije.
Bom še poskusil iz radovednosti, ampak Barillinemu nič ne manjka. :cool:

Mi smo tut to doma enkrat poskušal, samo je vse skupaj precej drago, ker rabiš veliko bazilike in pecorino sira, pa še pinjol ... Preveč zakomplicirano je, ker ga v multipraktiku hitro preveč "sfaširaš", na roke nasekljat vse tole pa sploh ni enostavno in zelo zamudno...

Od takrat naprej kupujem pesto ... Barillin. :wink:
Me pa moti, ker se mi zdi, da je včasih preveč olja notri, men je pa bolj gost všeč.
Pa še mislim, da ni glih samo olivno olje not, ampak ga mešajo z navadnim oz. arašidovim, se mi zdi... :dontknow:

(nimam ga trenutno doma, da bi loh šla pogledat)

partibrejker
14.03.2006, 13:56
Mi smo tut to doma enkrat poskušal, samo je vse skupaj precej drago, ker rabiš veliko bazilike in pecorino sira, pa še pinjol ... Preveč zakomplicirano je, ker ga v multipraktiku hitro preveč "sfaširaš", na roke nasekljat vse tole pa sploh ni enostavno in zelo zamudno...

Od takrat naprej kupujem pesto ... Barillin. :wink:
Me pa moti, ker se mi zdi, da je včasih preveč olja notri, men je pa bolj gost všeč.
Pa še mislim, da ni glih samo olivno olje not, ampak ga mešajo z navadnim oz. arašidovim, se mi zdi... :dontknow:

(nimam ga trenutno doma, da bi loh šla pogledat)

seveda kupljeni in domači se nemorta lih primerjat.domače je domače

d_streets
14.03.2006, 19:27
Sem zadnjič hodil po Hoferu in se glede na to, da ste se tu razpisal, odločil da kupim pesto. Sicer je iz posušenih paradižnikov, ampak sem najprej raje ziher varianto izbral. Moram rečt, da mi je všeč, pa še poceni je ta iz Hofera (cca. 200 sit). Bom pa še barilinega Genovese probal, če je že "najboljši".i

kvaka
15.03.2006, 07:57
Me pa moti, ker se mi zdi, da je včasih preveč olja notri, men je pa bolj gost všeč.


Ja, to mene tudi moti. Nekako ne znajo vedno enakega naredit. Ne samo količina olja, še barva je različna... Ko baziliko pokosijo, je dajo malo več (pa je bolj zelen), drugič se jim sir malo bolj vsiplje (pa je bolj bel), tretjič olje...
Ampak drugi, ki se pri nas dobijo, so mi kljub temu slabši.

šnela
01.04.2006, 18:46
No, jst bi ta bazilikin pesto jedla zraven tortelinov. Piše, da je za 5 porcij. Sam res ne vem, kako naj sedaj to jem. SAMO pesto? Potem ne bo za 5 porcij, a ne? :shy:

:(

mrjerry
03.04.2006, 10:50
Odvisno, kako mocan okus hoces. Ce mi das zlico in kos kruha ti sam zmazem cel loncek barillinega :D

Drgac je pa hud recept tudi, da na kolobarje narezes paradiznik in mozzarello. Paradiznike zlozis na pladenj, jih namazes s pestom in das na vsakega en kolobar mozzarelle. Za znort je dobr.

kvaka
03.04.2006, 10:56
No, jst bi ta bazilikin pesto jedla zraven tortelinov. Piše, da je za 5 porcij. Sam res ne vem, kako naj sedaj to jem. SAMO pesto? Potem ne bo za 5 porcij, a ne? :shy:

:(

Pesto je načeloma bolj začimba, ne "polivka". Torej daš dve ali tri male žlice na porcijo.

Njuška Trap
06.04.2006, 17:41
Mene zanima, ce se je kdo morda sam lotil priprave pesta?

Jaz se s to mislijo ze neki casa poigravam, ampak morm svojo leno rit zvlect do trznice in kupit pinjole...
Jaz sem ga delala sama (letos ga bom spet).
Posejala ogromno bazilike, uporabila bom vrhunsko olivno olje (temno, gosto, močno diši po olivah), pinjole dobim v pokriti tržnici, česen na vrtu, sol...
Jaz sem ga miksala kar s paličnim - imaš nadzor nad tem, koliko je spasiran...

Drugače pa jaz tudi Barillinega namažem na kruh, dodam sir in mnjami. :P :P :P

mrjerry
07.04.2006, 07:35
To je to, ja. Itak, palicni rox za take stvari. Ce se pinjoli ne nasekajo enakomerno, je se bols.

Letos ga definitivno sam nardim :P

Maxus
08.04.2006, 13:21
To je to, ja. Itak, palicni rox za take stvari. Ce se pinjoli ne nasekajo enakomerno, je se bols.

Letos ga definitivno sam nardim :P

Jerry,če že delaš pesto zase,ne uporabljaj paličnega ampak možnar in bet,da ne bo pesto preveč tekoč pa še okusi nekaterih sestavin se izgubijo.Sam ga nisem naredil že več let(bolj star bolj len:veryevil: )Ko pa se ga lotim(ponavadi avgusta zaradi pinjol)pa zanj porabim pol kile paškega ovčjega sira in pol kile parmezana reggiano,pinije pa na srečo rastejo pri nas(sveže imajo bolj "rezek" okus od kupljenih).
Za približno štiri osebe operi šop bazilike,osuši ga in osmukaj liste od stebla ter daj v možnar skupaj z dvema žlicama pinjol,strokom in pol česna ter slabo žlico grobe morske soli(če uporabljaš grobo sol,bo bazilika ohranila zeleno barvo).Z betom sestavin ne tolci,ampak ga z dlanjo stisni ob dno in s krožnimi gibi sestavine tri ob steni možnarja.Strti masi dodaj po dve žlici parmezana in ovčjega sira ter tlači še nekaj časa,da dobiš lepo maso,šele nato dodaš slab deci olivnega olja in zapet mešaš maso,dokler se olje ne vpije v le to.
Ostane ti le še,da skuhaš pašto,jo odcediš in dodaš pesto.V kolikor je komu okus pesta premočan,ga lahko ublaži z žlico ali dvema vroče,neslane vode.