Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Neznano živilo- Quinoja


tomi73
18.03.2006, 13:51
Živjo druščina! Jaz sem brskal med recepti in našel QUINOJA! Sedaj me zanima kaj to spoh je in zakaj se uporablja? Prosim, če mi lahko kako pomagate?
:dontknow: :nonono: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :disapp: :dontknow: :dontknow: :dontknow:

tomi73
18.03.2006, 14:16
evo! a guglat te niso nč naučil:rolling:
quinoa prvi zadetek


Sem bil pa nepovejo kva to je sam skerem se meša, če si pa tok pameten mi pa ti povej, kva je to sadje ali zelenjava pa še sliko mi pošel!

TuNina
18.03.2006, 14:19
fak no... klik (http://www.wholehealthmd.com/refshelf/foods_view/0,1523,74,00.html)

solsikke
18.03.2006, 14:23
Če pa ang ne gre tako dobro, potem pa takole:
quinoa izvira iz južne Amerike. Inkom je bila ta rastlina, poleg koruze in krompirja, osnovna hrana. Rastlina je podobna prosu. Številne sorte se razlikujejo po barvi zrna. Quinoa je bogata z beljakovinami, vitamini in rudninskimi snovmi, zato je zelo priljubljena v prehrani. Zrnje quinoje se uporablja kot riž in kot kaša, kot zakuhe v juhah, za omake itd. Moka se uporablja kot zgoščevalec zelenjavnih juh in omak, kot primes v brezglutenskih mokah za kruh in peciva, znane so tortile iz quinoje, in kosmiči.

solsikke
18.03.2006, 14:26
Pa še na hitro:
The seeds of a leafy, spinach-like plant, the Incas referred to quinoa as the "mother grain" because of its high protein content. Indeed, it has the most protein of all grains and is also a great source of vitamins and minerals, particularly potassium, the B vitamins, magnesium, zinc, and copper. And there's good news for busy folks: Quinoa is as easy to make and use as rice, but cooks in half the time. To prepare, rinse grains and combine two parts water with one part quinoa, bring to a boil, and simmer for about 15 minutes. Serve it up as a side dish, as part of a one-pot meal, or as an addition to soups and stews. Any uncooked leftovers can be stored for several months in an airtight container.

If you can't find it in your supermarket, look for it in specialty food stores. And though it can be pricier, keep in mind that besides its many nutritional benefits, it increases about three or four times in volume after cooking, which gives you more bang for your buck.

solsikke
18.03.2006, 14:30
Hihihi :veryevil: :kisses:
Aja, drugače je pa meni okus ful dobr. Najlepši spomin imam na kup kinoje z zelenjavo in sočnim laminim zrezkom. :shy:

tomi73
18.03.2006, 14:37
Ali veš kaj, moja angleščina je v nuli. Ali mi osnovo napišeš v slovenščini. Hvala
:2thumbs: :kmet:

TuNina
18.03.2006, 14:38
saj ti je, malo bolj gor poglej...

tomi73
18.03.2006, 16:21
Evo sm že nazaj. Biv sm pr sosedi, ki je dobra kuharca in ima veliko raznih kuharskih knjig doma. Najdu sm pa tole.
Doma v Ameriških Andih, danes pa jo gojijo tudi na kitajskem, je quinoja, ki jo zaradi hranljivosti imenujemo tudi ''super žito''. Kot ajda, tudi quinoa ni pravo žito ampak lobodika. Žal pa ima to pomankljivost, da njena zunanja ovojnica vsebuje grenke saponine in jo moramo pred uporabo odstraniti. Quinoa je s svojim travnatim okusom prijeten nadomestek za meso, kruh ali testenine. Kot nadomestek za riž kuhajo njena majcena zrnca cela.
Potegnjeno iz knjige:
ANNE WILLAN - VELIKA ŠOLA KUHANJA - korak za korakom od začetnika do mojstra

dkivi se opravičujem, ker nisem prej napisov, da je moja angleščina v bolj slabem stanju, zato sem vsem ki prebirate to temo šov do sosede in sem potegnil iz knjige to o QUINOJI.

tomi73
18.03.2006, 16:28
:angel: :shy: :shy: :cool: :cool: Hvala vsem, ki ste mi pomagali.
Lep dan še naprej:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :rolling: :rolling: :rolling: :rolling:

freya
20.03.2006, 06:28
eni še znajo pokazat hvaležnost
;)

tomi73
20.03.2006, 21:13
eni še znajo pokazat hvaležnost
;)

Ja maš prov lahko bi nas bilo še več takih, ki bi pokazali hvaležnost in svet bi bil lahko lepši.