Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Morske jedi (Bela buzara, škampi, ribe, školjke ...)


Mesečnica
17.01.2006, 09:17
Za darilo sem dobila prekajenega lososa (rezine, pakirane kot pršut, od znamke Mizica pogrni se).
Sploh ne vem, kako naj se ga lotim. :dontknow:
Mi lahko svetujete, kaj dobrega naj iz njega pripravim?

Soleil
17.01.2006, 09:21
Poglej na www.kulinarika.net/recepti.asp (http://www.kulinarika.net/recepti.asp) . Sama dosti najdem tam.

Hel
17.01.2006, 09:32
Za kakšno predjed ali malce bolj lahko, svečano večerjico.

Meni osebno najbolj paše v kombinaciji s smetanovim hrenom. Nariban hren - lahko tudi tistega v lončku, ki ga že narejenega kupiš v trgovini - zmešaš s kislo smetano. Razmerje določiš sama, odvisno, koliko hud hren preneseš. Meni blazno paše v to mešanico na četrtinke narezano belo grozdje, ki mu odstraniš pečke. Hren z grozdjem daš za kakšne dve urice v hladilnik, da se okusi malce spojijo.

Na krožnik daš rezino lososa, nanj žličko hrena, zviješ v svitek in položiš na popečen kruhek, ki ga prej namažeš z maslom. Nikarte kakšne Rama margarine ali kaj podobnega.... Zraven paše kozarček penečega.:wink:

sadie_007
17.01.2006, 09:37
jst ga dam kr na kruh ... na kakšen fajn črn kruh, pa mal putra spodej :approve:

Smarty
17.01.2006, 09:38
jst delam omako za testenine :)

tega pakiranega lososa s prsti rascefram na drobne koščke....
v ponev dam mal olivnega olja, gor lososa, začimbe (česen, kej mediteranskega, ne vem, kaj ti je všeč-sam solit ne, ker je že dost slano), potem pa zaliješ s smetano in počakaš, da se zgosti...lohk na koncu potreseš z nasekljanim petršiljem...

jst zraven skuham široke rezance Tagliatele in sveže nariban parmezan...:p

mrjerry
17.01.2006, 10:31
Losos je cisto zadosti fantasticen ze, ce ga pokapljas z limono in ga seviras skupaj s popecenimi kruhki in maslom.

Lahko naredis tudi solatni kroznik, dela katerega je losos. Naberi si nekaj razlicnih solat, ki pa naj ne bodo prevec vodene. Rukola in motovilec bi bila po moje idealna. Na cim vecji kroznik lepo porazdeli rukolo in motovilec, vse skupaj pokapljaj z limoninim sokom (ne s kisom!) in cez polozi rezine lososa (bodi kreativna). Potem lahko potreses se kaksen nariban trd sir, kakrsen je parmezan (ampak bognedaj tistega iz vrecke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) ali zbrinc. Kot zacimbo bi pa priporocal malenkost popra in koper (ena cudno diseca rec, ki pa gre fantasticno skupaj z lososom). Zraven obvezno topli popeceni kruhki, lahko pokapljani z olivnim oljem in malenkostjo cesna. Se bolje bi bilo, ce bi imela aioli (neke vrste majoneza z zelisci in ful cesna), ampak ga moras narediti sama.

lady_lucifer
17.01.2006, 10:48
jst delam omako za testenine :)

tega pakiranega lososa s prsti rascefram na drobne koščke....
v ponev dam mal olivnega olja, gor lososa, začimbe (česen, kej mediteranskega, ne vem, kaj ti je všeč-sam solit ne, ker je že dost slano), potem pa zaliješ s smetano in počakaš, da se zgosti...lohk na koncu potreseš z nasekljanim petršiljem...

jst zraven skuham široke rezance Tagliatele in sveže nariban parmezan...:p

a bi se tole dal kako nardit tud brez smetane??
jst bi:shy: sam smetana:nonono:

lady_lucifer
17.01.2006, 10:49
dragc pa klasika na svedskem, kjer je tega v izobilju....wasa kruhek, mal margarine gor in ta prekajen losos:tongue::tongue::tongue:

mrjerry
17.01.2006, 10:55
Mariniran losos je drgac precej boljsi... Z tistim njihovim zenfom ali marmelado... Yummy :tongue:

mrjerry
17.01.2006, 10:56
a bi se tole dal kako nardit tud brez smetane??
jst bi:shy: sam smetana:nonono:

Zakaj pa smetana ne? A ne smes, al kaj?

Ker, ce ne smes, potem u bistvu tezko karkoli pametnega naredis... Mogoce kvecjemu, da omakco poskusis zgostiti z nekaj masla, ampak ne bo isto.

Smarty
17.01.2006, 11:01
kr z vinom zalij:big:

z belim...pa kvalitetnim...da ne bo glava bolela:cool2:

mrjerry
17.01.2006, 11:09
nimam prevec rada smetanovih in sirovih omakc, ker mi je pol ful pretezko v zelodcu:nonono: in se mi zdi, da komej prezivim:nonono:

Hm... Ce das neko normalno kolicino smetane (sira se tukaj naceloma ne daje, vsaj v omako ne, ker dobis potem cist navadno karbonaro z lososom), potem sigurno ne bi smel bit problem.

Lahko naredis pa tko, kot je smarty rekla. Eno dobro belo, mal pokuhas, potem pa lahko v ne vec vrelo omako das kos mrzlega masla ga med mesanjem raztopis v omaki. Tako se omaka nekoliko zgosti, da se potem prime spagetov. Sicer se ta trik drugje uporablja, ampak...

Aja, pa v leclercu sem ta vikend prvic videl Creme Freche, ki je za taksne stvari sigurno dalec najbolj primeren.

Davor
17.01.2006, 18:36
Losos je cisto zadosti fantasticen ze, ce ga pokapljas z limono in ga seviras skupaj s popecenimi kruhki in maslom.

.

K popečenim kruhkom, maslu pa dodatno še kukanim produktom kur gre pa najbolje kaviar. Matr je to dobr:blush:

Mesečnica
18.01.2006, 09:23
Poglej na www.kulinarika.net/recepti.asp (http://www.kulinarika.net/recepti.asp) . Sama dosti najdem tam.

Hvala! Sem našla nekaj receptov za testenine z lososom, potem se je pa moj dragi spravil improvizirati :big:
Je prav dobro uspelo :2thumbs:

Mesečnica
18.01.2006, 09:25
jst delam omako za testenine :)

tega pakiranega lososa s prsti rascefram na drobne koščke....
v ponev dam mal olivnega olja, gor lososa, začimbe (česen, kej mediteranskega, ne vem, kaj ti je všeč-sam solit ne, ker je že dost slano), potem pa zaliješ s smetano in počakaš, da se zgosti...lohk na koncu potreseš z nasekljanim petršiljem...

jst zraven skuham široke rezance Tagliatele in sveže nariban parmezan...:p

Ja, nekaj takega sva preizkusila. Zelo dobro! Priporočam :2thumbs:

mrjerry
18.01.2006, 09:43
K popečenim kruhkom, maslu pa dodatno še kukanim produktom kur gre pa najbolje kaviar. Matr je to dobr:blush:

o ja... to me ze skoz prsti srbijo, da bi napisal, ampak sem se vseen odlocil, da se bom na lososa omejil...

drgac pa, losos, kaviar, toast, maslo in malo limone, pa kozarc sampanjca... ultrahuda in ultrasimpl kombinacija.

Luka2k
18.01.2006, 10:00
mam jest eno varjanto...

rahlo popečemo ananas v koščkih (pol piksne) in dodamo dimljenega lososa v koščkih. Pustimo nekaj minut, nato zalijemo z omako (kisla smetana z nekaj malega vode in mnogo curryja - mešamo mešamo mešamo, dokler ne rata ena taka gosta zadeva). Dodamo banano, ki smo jo narezali na 1cm široke kolobarje in že prej malo popekli, ravno toliko, da je na vsaki strani rahlo porjavela). Serviramo s kuhanim rižem.
Dober tek.

Hel
20.01.2006, 09:37
http://img35.imageshack.us/img35/6875/018wa.jpg

:veryevil:

mrjerry
20.01.2006, 10:23
http://img35.imageshack.us/img35/6875/018wa.jpg

:veryevil:

Cuden losos :clown:

zeleno je pa najbrz posledica avokada, ali so rezanci ze sami po sebi zeleni? :shy:

Hel
20.01.2006, 10:37
Zeleni rezanci.

Losos je pa na treh kupčkih okoli njih....

PoisonIvy
20.01.2006, 15:17
Za darilo sem dobila prekajenega lososa (rezine, pakirane kot pršut, od znamke Mizica pogrni se).
Sploh ne vem, kako naj se ga lotim. :dontknow:
Mi lahko svetujete, kaj dobrega naj iz njega pripravim?

meni ga ves čas nosijo norvežani, celega prekajenega lososa

ponavadi ga fliknem v skrinjo, potem ga pa:

A: postrežem kot narezek, obvezno na toplem toastu oz. popečenem kruhu, s slanimm maslom, z limono (če ga pokapaš z limono, je mnogo boljši) in s kuhanim jajcem- tko ga jejo norvežani

B. smetanova omaka z lososom za pašto ali riž: narežeš lososa na majhne koščke, popečeš na maslu, zaliješ s sladko smetano in zgostiš s sirom, gustinom etc ter povreš kakih 5 minut

C. dodam v solato - to je res d best of!:2thumbs:

D. dodam v tunino omako za špagete

itd itd itd

losos je ne sam odličen ampak tudi zelo zelo zelo zdrav!:kisses:

gia
22.01.2006, 11:15
pri nas se ga nardi za predjed. popečeš kruhke (toastke), jih namažeš z margarino in hrenom, daš gor rezino lososa in čez potreseš koper. naslednjič si bom pa obvezno gor nakapljala še limono :tongue:

CaptainBlackAdder
22.03.2006, 09:31
Iščem kak res dober recept za belo buzaro za školjke.

Hvala!

mrjerry
22.03.2006, 09:34
KONCNO nekdo, ki pozna belo buzaro.

Torej, rabis cesen, petersilj, malvazijo in drobtine.
Priprava buzare je pa do pike enaka rdeci buzari. Na olivnem olju poprazis cesen (lahko mal vec), nato drobtine, zalijes z malvazijo in pokuhas.

CaptainBlackAdder
22.03.2006, 09:48
Kako misliš končno??? A ni to splošno znano?

A lahko poveš maloveč - koliko česna, drobtin, vina in KDAJ školjke vržem notri? Rabim recept za kuharske idiote (moi :blush: ). Hvala!:2thumbs:

sadie_007
22.03.2006, 09:49
a lohk jst kr klele vprašam, kolk časa se kuhajo škampi?

k školjke se same odprejo, ko so kuhane, koko bi pa pr škampih vedla ... :shy:

pa še kakšen hiter recept za škampe ... plis :blush:

Sacha
22.03.2006, 09:50
1 kg svežih školjk (kamenice, klapavice ipd)
2 žlici masla
2 drobno sesekljani čebuli
2 žlici drobno nasekljanega peteršilja
1 žlička svežega nasekljanega timijana ali pol žličke suhega
1 lovorov list
3 dl suhega belega vina
1 žlica moke
2 žlici masla
sol in sveže zmlet poper po okusu

Školjke očistimo z ostrim nožem in jih dobro operemo. V ponvi na maslu opražimo čebulo. Ko se malo zmehča, dodamo školjke, timijan, lovorov list in vino. Posodo pokrijemo in kuhamo 6-8 minut, vmes večkrat premešamo. Odprte školjke preložimo s penavko na topel krožnik. Tekočino v kateri so se kuhale, precedimo in ji dodamo svetlo prežganje, ki smo ga naredili na preostalem maslu. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Nato jo zlijemo po školjkah, potresemo s peteršiljem in ponudimo s črnim kruhom, ki smo ga premazali z maslom

__________________________________________________ ___________________________

1 kg klapavic
1/2 l belega vina
2 čebuli
4 stroki česna
1 šopek peteršilja
2 žlici paradižnikove mezge
peščica drobtin
poper in sol

Na oljčnem olju zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo drobtine, sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Vse skupaj malo popražimo, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in dodamo školjke. Dodamo poper in med mešanjem počasi pražimo, dokler se školjke ne odprejo. Prilijemo vino ter kuhljamo približno petindvajset minut. Na koncu malo posolimo (res malo, ker so školjke že slane). Če je omaka pregosta, dodamo malo vode, če je preredka, pa malo drobtin.
Ponudimo s svežim kruhom

Sacha
22.03.2006, 09:52
a lohk jst kr klele vprašam, kolk časa se kuhajo škampi?

k školjke se same odprejo, ko so kuhane, koko bi pa pr škampih vedla ... :shy:

pa še kakšen hiter recept za škampe ... plis :blush:

Potrebuješ: http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 1,5 kg [/URL]škampov http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 100 ml oljcnega olja (http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/izdelek_posamezen_recept.asp?id_artikelWEB=0&id_kuhinja=210&id_vrsta=70) http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 1 cebulo http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 2 stroka česna http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 300 ml (http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/izdelek_posamezen_recept.asp?id_artikelWEB=0&id_kuhinja=210&id_vrsta=70)belega vina http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 50 g surovega masla http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 1 (http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/izdelek_posamezen_recept.asp?id_artikelWEB=0&id_kuhinja=210&id_vrsta=70)limono http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 250 g sesekljanega olupljenega paradižnika http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif (http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/izdelek_posamezen_recept.asp?id_artikelWEB=0&id_kuhinja=210&id_vrsta=70)peteršilj http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif šcepec soli http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif šcepec popra (http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/izdelek_posamezen_recept.asp?id_artikelWEB=0&id_kuhinja=210&id_vrsta=70) http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif 20 g drobtin http://www.enaplus.com/1plus/images/list_crtica.gif [URL="http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/izdelek_posamezen_recept.asp?id_artikelWEB=0&id_kuhinja=210&id_vrsta=70"] (http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/izdelek_posamezen_recept.asp?id_artikelWEB=0&id_kuhinja=210&id_vrsta=70)ribjo osnovo

PRIPRAVA:http://www.enaplus.com/1plus/images/bunkica_crna_bp.gif Čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju, dodamo še česen, da zadiši. http://www.enaplus.com/1plus/images/bunkica_crna_bp.gif Paradižnik potopimo za minuto, dve v vrelo vodo, da ga brez truga olupimo. Narežemo ga na kockice in stresemo na čebulo in česen. http://www.enaplus.com/1plus/images/bunkica_crna_bp.gif Dodamo oprane škampe, začimbe in zalijemo z vinom. Dušimo jih 20 minut. http://www.enaplus.com/1plus/images/bunkica_crna_bp.gif Proti koncu zalijemo z ribjo osnovo (ostanke rib kuhamo skupaj z jušno zelenjavo) in dodamo drobtine, da se omaka zgosti. http://www.enaplus.com/1plus/images/bunkica_crna_bp.gif Na servirni krožnik zlijemo omako in naložimo škampe. Ponudimo s polento ali kuhanim krompirjem.

Sacha
22.03.2006, 09:52
po tem receptu sem jaz delala in bilo je odlično :tongue:

CaptainBlackAdder
22.03.2006, 09:53
1 kg svežih školjk (kamenice, klapavice ipd)
2 žlici masla
2 drobno sesekljani čebuli
2 žlici drobno nasekljanega peteršilja
1 žlička svežega nasekljanega timijana ali pol žličke suhega
1 lovorov list
3 dl suhega belega vina
1 žlica moke
2 žlici masla
sol in sveže zmlet poper po okusu

Školjke očistimo z ostrim nožem in jih dobro operemo. V ponvi na maslu opražimo čebulo. Ko se malo zmehča, dodamo školjke, timijan, lovorov list in vino. Posodo pokrijemo in kuhamo 6-8 minut, vmes večkrat premešamo. Odprte školjke preložimo s penavko na topel krožnik. Tekočino v kateri so se kuhale, precedimo in ji dodamo svetlo prežganje, ki smo ga naredili na preostalem maslu. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Nato jo zlijemo po školjkah, potresemo s peteršiljem in ponudimo s črnim kruhom, ki smo ga premazali z maslom

__________________________________________________ ___________________________

1 kg klapavic
1/2 l belega vina
2 čebuli
4 stroki česna
1 šopek peteršilja
2 žlici paradižnikove mezge
peščica drobtin
poper in sol

Na oljčnem olju zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo drobtine, sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Vse skupaj malo popražimo, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in dodamo školjke. Dodamo poper in med mešanjem počasi pražimo, dokler se školjke ne odprejo. Prilijemo vino ter kuhljamo približno petindvajset minut. Na koncu malo posolimo (res malo, ker so školjke že slane). Če je omaka pregosta, dodamo malo vode, če je preredka, pa malo drobtin.
Ponudimo s svežim kruhom


:dontknow: :dontknow: :dontknow:

Kaj je to in kako to narediš?:blush:

sadie_007
22.03.2006, 09:54
po tem receptu sem jaz delala in bilo je odlično :tongue:

ej, za kolk oseb je 1,5 kg škampov?

Hel
22.03.2006, 09:55
:dontknow: :dontknow: :dontknow:

Kaj je to in kako to narediš?:blush:
Bogvaruj prežganje!

Omako raje zgosti z drobtinami.

mrjerry
22.03.2006, 09:56
cifra, a bi prsla, ce bi te povabil? :clown:

Sadie, skampi... med 5 in 10 minut, odvisno kok so veliki in kok jih mas... Ni pa to neki ultra obcutljiva zadeva, tko da je vseeno, ce so gor kako minuto dalj. Za na buzaro itak rabis manjse skampe, tko da so zlo hitro gotovi.

Cesna das po okusu, ampak naceloma kar precej. Ampak iz prve ti res ne morem povedat, ker je to stvar obcutka. Pac veckrat probaj ;). Nekako na uc, en strok cesna na osebo. Olja (lahko pa tudi masla, se najbols od vsega bi bilo separirano maslo, ampak to je ze rahlo advanced topic) das tolk, da na debelo pokrije posodo. V njem poprazis cesen, toliko, da karamelizira (porumeni, ne pa tudi porjavi!), nekje vmes vrzes gor kar precej drobtin (drobtine so zato, da zgostijo omako, podobno, kot jo zgosti paradiznik pri rdeci buzari), nato skoljke in na koncu petersilj.

U bistvu je tko, da vec kot das drobtin, manj bo treba s kruhom mazat ;)

Sacha
22.03.2006, 09:56
:dontknow: :dontknow: :dontknow:

Kaj je to in kako to narediš?:blush:

mokca za zoska, bumbar:D:D:D

Sacha
22.03.2006, 09:57
ej, za kolk oseb je 1,5 kg škampov?

ne prov za velik folka, sam je pa res, da to je jed v kateri bolj uživaš zaradi okusa ne zaradi sitosti.:2thumbs:

sadie_007
22.03.2006, 09:59
U bistvu je tko, da vec kot das drobtin, manj bo treba s kruhom mazat ;)

aha ... pol bomo dali malo drobtin :blush:

kolk je pa recimo školjk ali škampov za 2 osebi, pojma nimam :dontknow:


a kdo ve, a se da kje dobit datule (k so mende prepovedane)? :shy:

mrjerry
22.03.2006, 09:59
Skampe vedno vizuelno ocenjujem... :shy:

Ampak kilo pa pol skampov dva z dobrim apetitom zmazeta brez problema.

datule - datlji oz. prstaci.

Ja seveda se jih da dobit ;). Ampak jaz jih ne jem. V Italiji se dobijo cape lunge. Niso tolk dobre, kot prstaci, so pa vseeno zelo dobre.

Aja se to... Ce kupujes skampe na trznici, potem si vzemi cas in si jih zelo zelo dobro oglej, preden jih kupis. Se je prepogosto dogajalo, da so podtaknili kaksne, ki so bili ze prestari. Drgac jih je pa najbols na morju zjutraj ali zvecer direktno od ribicev kupit.

bobi
22.03.2006, 10:00
aha ... pol bomo dali malo drobtin :blush:

kolk je pa recimo školjk ali škampov za 2 osebi, pojma nimam :dontknow:


a kdo ve, a se da kje dobit datule (k so mende prepovedane)? :shy:

Prstace se da dobit na Hrvaškem na črno, so pa zelo drage.

sadie_007
22.03.2006, 10:02
datule - datlji oz. prstaci.

Ja seveda se jih da dobit ;). Ampak jaz jih ne jem. V Italiji se dobijo cape lunge. Niso tolk dobre, kot prstaci, so pa vseeno zelo dobre.

jst mam te najrajš ... v oštarijah na morju se jih da dobit, to vem ... k jih ni na ceniku, pa zmeri ti kelnar sam mal pomežikne, če ga povprašaš :big:

ampak ne vem pa, kje bi jih dobila v Ljubljani, recimo ... kere so pa kakšne druge take za narest na buzaro?

Sacha
22.03.2006, 10:04
jst mam te najrajš ... v oštarijah na morju se jih da dobit, to vem ... k jih ni na ceniku, pa zmeri ti kelnar sam mal pomežikne, če ga povprašaš :big:

ampak ne vem pa, kje bi jih dobila v Ljubljani, recimo ... kere so pa kakšne druge take za narest na buzaro?
klapavice:shy:, pokrovače:shy:
http://www.rad-dobrojem.si/images/recepti/209/jakobinke%20z%20avokadom%20morje6-05%20062.jpg

mrjerry
22.03.2006, 10:07
jst mam te najrajš ... v oštarijah na morju se jih da dobit, to vem ... k jih ni na ceniku, pa zmeri ti kelnar sam mal pomežikne, če ga povprašaš :big:

ampak ne vem pa, kje bi jih dobila v Ljubljani, recimo ... kere so pa kakšne druge take za narest na buzaro?

Enkrat pejd v Italiji na cape lunge. Dobis jih v Gradu, Lignanu, Benetkah... Drgac pa nisem poseben fan skoljk, se najrajsi imam pokrovace (pa nc na buzaro).

mrjerry
22.03.2006, 10:08
Prstace se da dobit na Hrvaškem na črno, so pa zelo drage.

Tud v Ljubljani se dobijo ;)

CaptainBlackAdder
22.03.2006, 10:10
Enkrat pejd v Italiji na cape lunge. Dobis jih v Gradu, Lignanu, Benetkah... Drgac pa nisem poseben fan skoljk, se najrajsi imam pokrovace (pa nc na buzaro).


Dobiš jih tudi v naših primosrkih gostilnah.

Cifra
22.03.2006, 10:11
Kakšne pa so kej zmrznjene klapavice (dagnje), al kako se jim že reče?

CaptainBlackAdder
22.03.2006, 10:11
Tud v Ljubljani se dobijo ;)


Kovač? :wink:

CaptainBlackAdder
22.03.2006, 10:14
Še vprašanje o ribah. Katere ribe največkrat pripravljate in kako? (recepti za panirane osliče niso dobrodošli :wink: )

mrjerry
22.03.2006, 10:14
cifra, najbrz so relativno okej... nimam izkusenj

blackadder, mislil sem `privatnike', ki ti jih dostavijo v vrecki, da si jih potem sam skuhas.

ribe: od bele ribe brancin, orada, zobatec, sarg, skarpena, pic, arbun (mal redko se ga dobi, a je fantasticen), snjur
od plave ribe tuna, gof, skusa

Dalec najrajsi jih imam pa na rostilju. Pac zakuris rostilj (obvezno les, ne oglje!!! se boljsi so pa borovi storzi, ki jih lahko v Istri naberes kolikor hoces), das gor ribo, fino mazes z olivcem in that's it.

Mam se neke bolj fancy recepte, ampak za tist rabis pa ful casa.

sadie_007
22.03.2006, 10:17
Še vprašanje o ribah. Katere ribe največkrat pripravljate in kako? (recepti za panirane osliče niso dobrodošli :wink: )

jst ob sobotah delam ribce ... ponavad kupim fileje (list, škarpena, brancin ...) pa pripravljam se tuno delat, k so imel zdnjič tko lepo

file pa sam mal pomokam, pol pa pečem ... zraven nardim pa kuhan krompir in potem vse skupaj pokapam z olivnim oljem (v katerem sem samo malo pogrela česen in peteršilj) ... zraven pa ta nežno zeleno solatko, njami :blush:

Sacha
22.03.2006, 10:17
Še vprašanje o ribah. Katere ribe največkrat pripravljate in kako? (recepti za panirane osliče niso dobrodošli :wink: )

Razne sladkovodne ribe na vse možne načine razen cvretje v globokem olju, to se je zunaj,
morske ribe, žar, marinada, v foliji z začimbami v pečici, na soli,......

Hel
22.03.2006, 10:21
cifra, najbrz so relativno okej... nimam izkusenj

blackadder, mislil sem `privatnike', ki ti jih dostavijo v vrecki, da si jih potem sam skuhas.

ribe: od bele ribe brancin, orada, zobatec, sarg, skarpena, pic, arbun (mal redko se ga dobi, a je fantasticen), snjur
od plave ribe tuna, gof, skusa

Dalec najrajsi jih imam pa na rostilju. Pac zakuris rostilj (obvezno les, ne oglje!!! se boljsi so pa borovi storzi, ki jih lahko v Istri naberes kolikor hoces), das gor ribo, fino mazes z olivcem in that's it.

Mam se neke bolj fancy recepte, ampak za tist rabis pa ful casa.
Če poznaš koga, ki ima doma vinsko trto... Ta je še boljša za žar. Zdajle se bo začela obrezovat - mi te veje vedno skrbno shranimo za ribji žar.

Pa riba mora biti stemperirana na sobno temperaturo - ne direkt s hladilnika, ker se ti bo koža prijemala na žar.

mrjerry
22.03.2006, 10:24
Ja, trta je sploh super. Pravi dalmatinski rostilj je na trti, nasekani na kratke vejice, ki v kratkem casu oddajo ogromno toplote. Za hrustljavo kozo je pa potrebno ribo za nekaj ur zaviti v papirnato brisaco, da iz nje izpije cim vec vlage. In je seveda ne imeti ta cas v hladilniku.

Smarty
22.03.2006, 10:43
KONCNO nekdo, ki pozna belo buzaro.

Torej, rabis cesen, petersilj, malvazijo in drobtine.
Priprava buzare je pa do pike enaka rdeci buzari. Na olivnem olju poprazis cesen (lahko mal vec), nato drobtine, zalijes z malvazijo in pokuhas.

Zakaj? Bela buzara je splošno znana...sam men je bolj všeč rdeča...mogoče zato, ker tržaške omake ne maram in mi tole bolj potegne na neki podobnega :D

drugač pa jst tut tko delam, ja

Smarty
22.03.2006, 10:44
a lohk jst kr klele vprašam, kolk časa se kuhajo škampi?

k školjke se same odprejo, ko so kuhane, koko bi pa pr škampih vedla ... :shy:

pa še kakšen hiter recept za škampe ... plis :blush:


škampi se u bistvu kuhajo na hrbtu, v "posodici"
vidiš pa, k mislm, da se rahlo obarvajo al neki tazga...u bistvu jih ne morš preveč skuhat, ker je že zažgeš

Smarty
22.03.2006, 10:48
ok, glede škampov in školj...

midva (k sva kr jedca :D) pojeva kilo školj za šalo...ponavad delam tko dobro kilo in kruh in buzara :)
pr škampih je pa isto, sam men je pr škampih problem posoda...ker nimam tolk velike :(
drugač je pa čist fajn, če nardiš ene pol kile škampov in še kej druzga morskega pol...npr rižoto z repki...
ker men osebno se škampi zdijo dragi (kila je okol 5k)

glede "prepovedanih školjk"...pr nas pr domačinih je kila 50 € :censored:
mamo včasih za posladkat :blush:

sadie_007
22.03.2006, 10:54
ok, glede škampov in školj...

midva (k sva kr jedca :D) pojeva kilo školj za šalo...ponavad delam tko dobro kilo in kruh in buzara :)
pr škampih je pa isto, sam men je pr škampih problem posoda...ker nimam tolk velike :(
drugač je pa čist fajn, če nardiš ene pol kile škampov in še kej druzga morskega pol...npr rižoto z repki...
ker men osebno se škampi zdijo dragi (kila je okol 5k)

glede "prepovedanih školjk"...pr nas pr domačinih je kila 50 € :censored:
mamo včasih za posladkat :blush:

sej so dragi, ja :nonono: ... ampak bi ful rada prpravla neki novga, pa romantičnega ... pa tazga, da se z rokami je :blush:


jst kupim ponavad dva ribja fileja, pa je okol 1.500 sit (sam je tud teža obeh skupaj 'samo' ene 40 dek)

ampak mava čist zadost (s prilogami vred)

mrjerry
22.03.2006, 10:54
Zakaj? Bela buzara je splošno znana...sam men je bolj všeč rdeča...mogoče zato, ker tržaške omake ne maram in mi tole bolj potegne na neki podobnega :D

drugač pa jst tut tko delam, ja

Ni tolk zlo splosno znana, vsaj kolikor sem se jaz s folkom pogovarjal. Celo v Dalmaciji te znajo mal debelo pogledat, ce jo narocis (sicer vedo, kaj hoces, ampak ponavadi vsi hocejo rdeco). No, jaz jo obozujem, ker bolj pride do izraza okus tistega, kar jes. Pa dobro pripravljena bela buzara ni prav nic trzaski podobna, ker mora biti v njej veliko vina (pokuhanega). Trzaska je pa all about cesen in petersilj.

mrjerry
22.03.2006, 10:57
sej so dragi, ja :nonono: ... ampak bi ful rada prpravla neki novga, pa romantičnega ... pa tazga, da se z rokami je :blush:


jst kupim ponavad dva ribja fileja, pa je okol 1.500 sit (sam je tud teža obeh skupaj 'samo' ene 40 dek)

ampak mava čist zadost (s prilogami vred)

Ena ideja... Kupis tavelike skampe in jih prerezes po dolzini cez polovico (dobesedno jih razpolovis, tako, da lahko vidis notranjost v prerezu). Potem jih pa samo speces na elektricnem zaru (toasterju). Mal pokapljas z olivnim oljem, pa fino jih gor pritisnes. Zacimb prakticno ne rabis... Potem jih pa nagrmadis na kroznik in yahoooo.

Se bols je, ce jih pri glavi ne zarazes cist do konca, ampak jih pustis, da se skupej drzijo.

Lahko das tud zar kar na mizo in si jih na mizi sproti peceta...

mrjerry
23.03.2006, 10:35
Sem vprasal mamo, ki tele buzare bolj raztura od mene... Rekla je, da das pri skoljah manj cesna in olja, kot pri skampih in da dodas vino, preden vrzes not skoljke. Skoljke se namrec skuhajo v sopari, nato se odprejo in izpustijo se nekaj vode. Skampe pa najprej malo poprazis na olju in jih sele nato zalijes z vinom.

V obeh primerih lahko, ko je kuhano, buzaro odcedis v drugo posodo, v kateri na maslu poprazis drobtine. Tem drobtinam dolijes omako in s tem dobis buzaro, ki jo nato polijes nazaj na hrano.

Smarty
23.03.2006, 10:43
ja...to pa delaš ločeno zato, da se drobtine ne spopajo na hrano...:)
pa tut okus je čist drugačen, če delaš ločeno...

ker školje dajo res vodo in tista voda je odlična za buzaro...škampi pa ne dajo vode, zato morš mal več buzare narest (mal več vina nalit) :D:D:D:D

jst u bistvu nimam tolk velike posode za školje al pa škampe :( in pol buzaro nardim posebej, in jo sam prelijem čez školjke (v drugi posodi) pa je glih tko ok...:blush:

mrjerry
23.03.2006, 11:05
Ja, bele buzare se marsikdo v Dalmaciji izogiba zato, ker vrzejo drobtine kar direkt v skampe, zato imajo potem nekateri skampi okrog sebe kup surovih in pocastih drobtin, spodaj ni pa nicesar.

solsikke
23.03.2006, 11:10
Jst pa sploh nisem vedela, da obstaja rdeča buzara :blush:
Enivej, jst školjkic ne delam drugače, kot poleti v tignju lastnoročno nabrane (tudi prstace :shy:), je pa tako, da so mi dagnje čisto preveč slane, če spustijo vso morsko vodo, zato jih prej vržem na ogenj, da se odprejo, pa še quality control imaš, če se slučajno kakšna ne odpre. Je pa tako, da dajem vedno 1:2 količine česna in peteršilja (kuha se vedno za ful ljudi), kot je rekel Jerry, kar precej olivnega olja, daš not česen, lepo popražiš (po Jerryjevo), zaliješ z belim vinom, pustiš, da se na 3/4 poduši, flikneš not školjkice in posuješ s peteršiljem, še malo podušiš, pomočiš not kruh, da poskusiš, če je vse njam, njam, po potrebi zaliješ z vodo od školjk in dets it. Načeloma drobtinic ne maram v buzari, je kruh stokrat boljši. :cool:

mrjerry
23.03.2006, 11:17
Zanimivo, res... Pri nas pa vsi tripajo na rdeco buzaro. Predvsem pri skampih, pri skoljkah je druga pesem. Dalmatinski paradiznki so sicer resda ultranjami, ampak jih mam rajsi v brodetu, kot pa v buzari :shy:

solsikke
23.03.2006, 11:18
BOm očitno moglait enkrat v Dalmacijo na buzaro.
Kako se pa pripravi rdeča? Nekako me mika ta vikend otvoriti tiganj, če bo tako lepo in sončno vreme. :)

mrjerry
23.03.2006, 11:21
Popolnoma isto, samo da ne das drobtin, pac pa paradiznike. Torej, na olju poprazis cesen in cez ruknes paradiznik.

S paradiznikom je pa spet odvisno, kok se ti da z njim ukvarjat. V idealnem primeru so ze olupljeni in narezani tako, da iz njih iztece vsa voda in peske. Ce je prevec vode, ti namrec olje sprica, peske ti pa zagrenijo. Potem pa tenstas, da ni vse lepo rdece in pocasto.

Hel
23.03.2006, 11:25
V rdeči buzari je odlična tudi hobotnica ali sipice ali tisti veliki lignji....

solsikke
23.03.2006, 11:26
Jao, ste me čist zrajcali.
Bom kr naredla ta vikend, ko še lahko jem bel kruh. :blush:

mrjerry
23.03.2006, 11:32
V rdeči buzari je odlična tudi hobotnica ali sipice ali tisti veliki lignji....

Si ze probala hobotnico izpod peke? :shy:

Hel
23.03.2006, 11:35
Če ti povem, da sem jo jedla pred dvema tednoma, sicer pečeno v pečici v tisti lončeni posodi s pokrovom, boš spet hud?:blush:

mrjerry
23.03.2006, 11:41
:D

ne, ne bom :)

Nad hobotnicami nisem prevec navdusen in jo jem samo izpod peke, pa se to bolj po malo. Meni se zdi dobra, vecini okrog mene pa bozanska. Zato sem vprasal... :shy:

Mene kljub vsemu najbolj zmesa nadstandardno velika riba z zara.

Hel
23.03.2006, 11:46
Pri peki izpod peke (jo imamo doma) je meni najboljša omakca. Vseeno, ali je v peki hobotnica ali kaj štirinožnega. Svež kruh in do komolcev mastne roke....:blush:

Še en nasvet - pri tej peki se vedno nateče ogromno omakce. Večinoma se je ne poje. Jaz jo dam v majhne lončke in jo zmrznem. Omakca od hobotnice je enkratna za izboljšanje okusa kakšnega ribjega brodeta, štirinožne variante pa za kakšne zrezke v omaki. Ali pa pečenke...

Hel
23.03.2006, 11:51
Na tržnici v Samoboru imajo pokrove...spodobno posodo pa dobiš tudi pri nas. Če bo imel oče kmalu rojstni dan...;)

Cvetlični deček
23.03.2006, 12:27
in kaj mate proti prežganju?

Hel
23.03.2006, 12:29
in kaj mate proti prežganju?
Nič učinkovitega.):

mrjerry
23.03.2006, 12:38
in kaj mate proti prežganju?

Prezganja se v kuhinji ze dolgo ne uporablja vec, se POSEBEJ pa ne pri morskih jedeh, pri katerih se pravzaprav sploh nikoli ni uporabljal ;)

Njuška Trap
24.03.2006, 11:07
Cimra mi je kupila zmrznjene gamebere (repki kozic). Ker jih nisem še nikoli pripravljala, me zanima, če kdo ve kak dober recept za pripravo.
Hvala.

Sacha
24.03.2006, 11:13
300 g repkov kozic (gamberi)
2 žlici olivnega olja
pol čebule
3 stroki česna
nasekljan peteršilj in bazilika
1 žlička paradižnikove mezge
10 dag gorgonzole
1 kisla ali sladka smetana ali jogurt (po želji)
1 dl belega vina
vrečka naribanega parmezana
testenine po želji (polžki, peresniki, špageti...)

Postopek:
Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na olivnem olju, dodamo odtajane in odcejene gambere , baziliko, peteršilj in paradižnikovo mezgo, nekaj časa pražimo, da izhlapi voda, dodamo vino, še pražimo in na koncu dodamo na kocke narezano gorgonzolo in smetano ali jogurt.

Testenine skuhamo po navodilu na vrečki in jih prelijemo z gamberi. Na krožniku jih po želji potresemo s parmezanom.

Sacha
24.03.2006, 11:15
GAMBERI

(RAKCI ZA V NEBESA)


POTREBUJEMO:2 žlice olivnega olja, česen,rakce(repki kozic),2 paradižnika,sol,mediteranske začimbe,kisla smetana,testenine,peteršilj,limona.

PRIPRAVA:
Na dveh žlicah olivnega olja prepražite strok stisnjenega česna.Če česna nimate dovolj, lahko pogoljufate in uporabite polno čajno žličko česnove začimbe.Ko se olje navzame okusa,česen odstranite,na olju pa prepražite rakce.
Na drobne koščke narežite dva večja paradižnika ali pa goljufajte naprej in odprite konzervo mehkih pelatov.Solite po okusu, dodate še malo mediteranskih začimb,česen in kislo smetano,nato pa pustite ,da se omaka 10 min. kuha in duši.Polite jo preko kuhanih testenin in okrasite z narezanim peteršiljem.Nekaj kapljic limone bo obrok izvrstno osvežilo,kozarec dobrega vina pa vas popeljalo v nebesa.

solsikke
25.03.2006, 11:17
Tkole, danes me je spet malo zaneslo in sem kupila

http://www.frigomar.si/gamberi.gif

zdej me pa zanima, če imaste kakšne dobre recepte za pripravo. Lahko z rižem ali kar tako, pač kakšne okusne zadevice.
:2thumbs:

fancy
25.03.2006, 11:24
Olivno olje, česen, peteršilj........gamberi.............prepražiš :P :P :P

solsikke
25.03.2006, 13:02
Danes nisem naredila gamberov. Najprej je bila ideja, da bi spelki ribice na terasi, pa se potem to ni zgodilo, ampak v tem času sem že pokuhala blitvo, tako da sem potem vrgla na olivno olje malo česna in pršuta, popražila, dodala blitvo, nekaj žličk siciljanskega pesta, malo pelatov in zalila s smetanco, notri pa okopala testenine in to je bilo to. Vsi zadovoljni.

Jutri bodo pa verjetno gamberi z radičem in širokimi testeninami. Odvisno od trenutnega navdiha. Mogoč jih bom pa napikala na zobotrebce in opekla s česenčkom in peteršiljem ;)

Smarty
26.03.2006, 20:06
Jst jih delam v rižoti ali s testeninami. :)
torej...najprej par kapljic olivnega olja, daš gor gambere, zmanjšaš ogenj oz. elektr. ploščo, in popečeš oz pokuhaš (če maš zmrznjene), da voda izhlapi, sam pazi, da ne zažgeš :D
Potem pa dodaš malo česna, par žlic paradižnikove omake, sladko smetano, soliš, mogoče kakšno tvojo priljubljeno začimbo in na koncu dodam še na drobno narezano rdečo in zeleno papriko. Potem, ko se omaka malo pokuha in zgoti, samo še zmešam z rižem ali testeninami in parmezan.
Dober tek!

Lohk jih pa seveda spaniraš in spohaš... :D
simpl in dobr :D

sadie_007
27.03.2006, 08:55
sam da se mal pohvalim ... za vikend sva s šefetom prvič delala škampe in so bli odlični ... izbrala sva pa eno mešanco vseh vaših receptov :P ... šefe je sproti bral navodila s foruma in mi jih hodu detajle (miška, najprej škampe, pol pa česen :clown:) sporočat za šporget, v rokah pa držal flašo vina in je nonstop ponavljal 'jerry je napisu, da 3 dl vina' :clown: ... no, pa paradajz mi je narezal :D


skratka, njami njami :approve:

Njuška Trap
06.04.2006, 17:46
GAMBERI

(RAKCI ZA V NEBESA)


POTREBUJEMO:2 žlice olivnega olja, česen,rakce(repki kozic),2 paradižnika,sol,mediteranske začimbe,kisla smetana,testenine,peteršilj,limona.

PRIPRAVA:
Na dveh žlicah olivnega olja prepražite strok stisnjenega česna.Če česna nimate dovolj, lahko pogoljufate in uporabite polno čajno žličko česnove začimbe.Ko se olje navzame okusa,česen odstranite,na olju pa prepražite rakce.
Na drobne koščke narežite dva večja paradižnika ali pa goljufajte naprej in odprite konzervo mehkih pelatov.Solite po okusu, dodate še malo mediteranskih začimb,česen in kislo smetano,nato pa pustite ,da se omaka 10 min. kuha in duši.Polite jo preko kuhanih testenin in okrasite z narezanim peteršiljem.Nekaj kapljic limone bo obrok izvrstno osvežilo,kozarec dobrega vina pa vas popeljalo v nebesa.
Uporabila tega, bilo je odlično. :P :kisses:

mici1
10.04.2006, 18:30
Recept za belo buzaro in škampi je dober,samo jaz skledo postavim na mizo in si vsak samvzame,ponudim pa izključno z belim svežim rahlim kruhom,ter belim vinom.Na morju paše tudi malvazija

sid
28.06.2006, 16:52
Vsem, ki ste spraševali kje dobit prstace (dateljne), naj povem, da jih redno kupujem na Ljubljanski tržnici, pri svojem trgovcu. Prav tako pri njem dobim še sveže (žive) jadranske škampe :rolling:

Goody
28.08.2006, 13:01
par receptov na to temo ;)

Lupine dobrega okusa (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445060823084923111&cid=445)

Polne dobrote (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445060809101525111&cid=0&pgn=1)

Dalmatinske pregrehe (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445060705125846108&cid=0&pgn=1)
Kozice na paradižniku s feto

Za 4 osebe potrebujete:
- 1/2 kg očiščenih kozic
- 4 velike paradižnike
- 15 dag fete
- 1 čebulo
- 4 stroke česna
- oljčno olje
- začimbe (sol, poper, origano)

Kozice najprej malo popečete na oljčnem olju, dokler ne pridobijo značilne roza barve ter se začnejo malo vihati. Posolite in popoprate, nato pa jih položite na srednje velik pekač. V isti ponvi, kjer ste pražili kozice, zdaj popečete že poprej nasekljano čebulo (po potrebi poprej dodate še malo oljčnega olja). Ko čebula porumeni, dodate še pretlačen ali na majhne koščke sesekljan česen in začimbe (origano, po želji pa še sol in poper) ter pražite na srednjem ognju še 5 minut. Paradižnik medtem operete in ga narežete na majhne koščke, če so dovolj zreli, jih lahko kar z vilico malo pretlačite, nato pa jih dodate čebuli (in česnu) in pražite še nadaljnjih 5 minut. Pečico prižgete na 200 stopinj celzija. Zmes nato enakomerno razporedite po kozicah. Feto razdrobite in jo prav tako kar se da enakomerno potresete po kozicah. Pečete v pečici tako dolgo, da se feta stopi, vendar ne več kot 10 minut. Za dekoracijo po želji potresete pripravljeno jed s sesekljanim peteršiljem in jo ponudite toplo.




Iz malega raste veliko, zato bom iz kozic prešla na bombastične pečene paprike, ki jih bom gratinirala ter na koncu potresla s feta sirom. Seveda za to jed potrebujemo malo več časa, zato je vse skupaj smiselno malce prej vsaj pripraviti, če ne že kar narediti. (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445060621102203111&cid=0&pgn=1)

Morska solata

Sestavine za dve osebi:
- 800 g morskih sadežev (lahko tudi zamrznjenih)
- 2 paradižnika
- 1 srednje velika kumara
- 1 zelena paprika
- 20 dag rukole
- 1 čebula
- 1 žlica kaper
- 10 črnih oliv
- strok česna, peteršilj, bazilika
- sol, poper
- oljčno olje, balzamični kis
- po želji parmezan




Najprej na (oljčnem) olju prepražimo mešane morske sadeže. Če ste kupili zamrznjene, jih najprej malo odmrznite, nato pa jih popecite v ponvi (okoli 15 minut), v katero ste poprej dodali oljčno olje. Nekaj česna olupite in ga sesekljajte ter skupaj z malo nasmukanega peteršilja dodajte morskim sadežem, ki jih pražite še 5 minut, preden jih odstavite z ognja.
Vmes zelenjavo operite in jo narežite na kolute, razen rukole. Na podolgovat krožnik najprej položite paradižnik, nanj pa liste rukole. Vse skupaj malce posolite ter nato nadaljujete s kumaro, čebulo in zeleno papriko. Ko ste naredili posteljico, s prsti na sredini nežno poskusite narediti manjšo vdolbino (če ne gre, pač ne gre in se ne trudite) ter vanjo položite popečene morske sadeže. Vse skupaj okrasite še z olivami in kaprami ter prelijte s solatnim prelivom.
Solatni preliv:
Česen olupite in strete. Peteršilj osmukate in drobno sesekljate. V manjšem lončku razžvrkljate kis in sol, da se le-ta stopi. Nato med nenehnim stepanjem postopoma primešate olivno olje. Nazadnje dodate še strt česen, sesekljan peteršilj ter baziliko. Priporočam, da si solato na koncu potresete še s parmezanom.
Če niste ljubitelj morskih dobrot, lahko te zamenjate s puranom ali piščancem, ki ga razrežete na dolge rezine, posolite, popoprate ter popečete na olju. (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=445&article_id=155445060614120531111&cid=0&pgn=1)

madmitch
10.09.2006, 20:38
Lepo vas prosim, školjke, raki in podobna zalega s čebulo ne grejo pa basta. Še Vegeto naj mi kdo omeni pa me bo konec. Čisto zaduši okus. Moka za omakico - neeeeeeee. Namesto moke za zgostit omako je bolje malo previdnosti in potrplenja.

Sicer pa, vsaj meni, čebula paše v samo eno morsko jed in to je popara, še v brodet se moram posiliti, da kakšno nasekljam notri.

Pa še idealna romantična večerja:
za začetek: dobra ribja juha (bistra) z rižem, školjke na buzaro, kapesante na žaru z malo sira ali škampji koktail, slane (po izbiri)
nadaljevanje: dobra bela riba (ne gojena) z žara s krompirjem in blitvo (malo kisano z limono), sloata (vsega po malo z grdobino in malimi hobicami)
zaključek: rožata
zatem kar vama srce poželi. ;-)

zverina
10.09.2006, 20:54
kaj je to rožata?

madmitch
10.09.2006, 23:37
Dalmatinska rožata (http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=77)

mrjerry
11.09.2006, 08:10
Lepo vas prosim, školjke, raki in podobna zalega s čebulo ne grejo pa basta. Še Vegeto naj mi kdo omeni pa me bo konec. Čisto zaduši okus. Moka za omakico - neeeeeeee. Namesto moke za zgostit omako je bolje malo previdnosti in potrplenja.

Pravilno, na skoljke in rake ne gre cebula pa ce se ubijes. Tudi posipavanje s feferoncki, kakrsno reklamira Jamie Oliver, ni v prvem planu in ubija sladkost.


Sicer pa, vsaj meni, čebula paše v samo eno morsko jed in to je popara, še v brodet se moram posiliti, da kakšno nasekljam notri.

Hjah, v brodet seveda pase tudi cebula. Vprasanje pa je, kdo jo zna pravilno popraziti. Razcefookavanje cebule v mikserjih ali random razbijanje s pretopim nozem je osnovni pogoj za totalen poraz.


Pa še idealna romantična večerja:
za začetek: dobra ribja juha (bistra) z rižem, školjke na buzaro, kapesante na žaru z malo sira ali škampji koktail, slane (po izbiri)
nadaljevanje: dobra bela riba (ne gojena) z žara s krompirjem in blitvo (malo kisano z limono), sloata (vsega po malo z grdobino in malimi hobicami)
zaključek: rožata
zatem kar vama srce poželi. ;-)
Kuuul :P
BTW... Kdo to skuha? :shy:

madmitch
11.09.2006, 09:08
Kuuul
BTW... Kdo to skuha?

Jaz :2thumbs:

Pa še nekaj, za vse ki obožujete brodet in podobne čorbe, NIKOLI ne dajajte mletega popra, vedno le celega, drugače bo vse skupaj zanič.

Jaooo, Jamie Oliver in mediteranska kuhinja. Če ne bo nehal, se bo italianski škorenj spremenil v baletni copatek in zbežal. Kar on počne je kriminal. No ja, morda je za angleže dobro,

mrjerry
11.09.2006, 09:30
Hehe. Meni je Jamie sicer faca, ampak kot vsakogar ga pac ni za jemati 100% po spisku dobesedno. Zdej ima eno oddajo (gledal par minut na TV), ko se je odpravil kuhat v Italijo. Namrec, njegov prvi delodajalec je bil italijan in ima v Londonu italijansko restavracijo. Jamie osebno pa je izjavil (v tej oddaji), da tudi sam kuha italijansko, pa se nikoli ni bil v italiji. U glavnem, model uleti na sicilijo in se zmeni, da bo na enem stantu pekel ribe. Seveda Jamie ne bi bil Jamie, ce ne bi zraven namesal se kupa omakc, ker ga je firbcalo, kako se bodo domacini odzvali. No, nihce ni hotel niti probat, ker omakca pokvari okus ribe, so rekli. In je blo prov smesno gledat une stare zagorele plesaste napol brezzobe fotre, ki v kotu grizejo svojo ribo in spegajo proti Jamieju in odkimavajo z glavo, ces, tejle anglezi so pa res cudni :clown:


PS: Ce vse to skuhas, jako pohvalno, ampak se mi zdi velik dela za romanticno vecerjo. Jaz probavam take stvari delat, da mam cimvec ze v naprej pripravljeno in samo sem ter tja pobegnem v kuhinjo... Pri tvoji verziji moras biti pa v kuhinji, pa za rostiljem, pa se punco mors mal za rokce drzat in jo gledat globoko v oci :shy:

zverina
11.09.2006, 11:25
jerry a si že poskusil kaj iz Jamievega repertoarja?

mrjerry
11.09.2006, 12:09
Bols bi blo vprasat, cesa nisem poskusil :D

zverina
11.09.2006, 12:29
je dobro, mislm so uredu recepti?

mrjerry
11.09.2006, 12:34
Kakor obrnes. Meni osebno, ce delas cisto po receptu, so mi rahlo pomanjkljivi. No, nekaj jih je odlicnih (golaz s temnim pivom in cmocki recimo), nekaj pa se jih da izboljsati in jih jemljem bolj kot osnovo in jih potem priredim po svoje. Mi je pa blazno vsec Jamiejev pristop k kuhanju, filozofija priprave hrane in poudarjanje racionalnosti pri domaci kuhinji.

Faust
12.09.2006, 18:12
V prihodnje pišite recepte v teme, ki so temu namenjene (če ustrezna tema še ne obstaja, se odpre nova).

Če se ne boste držali pravil, bodo vaše objave takoj izbrisane in ne več prenešene v novo temo kot v tem primeru.

nattka
13.09.2006, 12:43
No, nihce ni hotel niti probat, ker omakca pokvari okus ribe, so rekli. In je blo prov smesno gledat une stare zagorele plesaste napol brezzobe fotre, ki v kotu grizejo svojo ribo in spegajo proti Jamieju in odkimavajo z glavo, ces, tejle anglezi so pa res cudni :clown:

:

meni k na žaru pečeni ribi paše itak samo kanec olivnega olja pa kozarec rujnega ...:shy:

se mi zdi da s temi salsami, sploh pikantnimi ... uničiš tisti žlahten in nežen okus ...

mrjerry
13.09.2006, 12:59
Naceloma se strinjam, ja. Pure okus ribe dobis tako. Seveda pa omakce lahko (poudarjam: lahko) hrani dodajo dodatno dimenzijo. Vprasanje pa je tudi, ali sta Jamie in ulica v Palermu najprimernejsa kombinacija za dodajanje dimenzij. Vcasih si pac zelis samo pojesti nekaj, kar je okusno, na maso in poceni. Takrat ne isces neke visoke kuhinje, ampak se zadovoljis z dobro domaco ulicno hrano.

nattka
13.09.2006, 13:06
sej bi bilo fajn če bi izvedel enako zadevico na prešercu ...:2thumbs:

me zanima kako bi se povprečni lj-čani odzivali na jamijevsko pripravo kake tipične slo hrane ... saj sploh nimam ideje katere ...:shy:

mrjerry
13.09.2006, 13:52
Mene bi najbolj veselilo razbitje tabuja, ki se mu rece pecenka. Mora bit res nujno tako obupno dolgocasna, suha, posuta s kumino in vsak teden ista? :D

Marsikaj bi lahko pokazal za rostiljem, ampak za tam pa vem za enega drugega kuharja, ki bi naredil totalen raztur :P :P :P

madmitch
13.09.2006, 16:22
sej bi bilo fajn če bi izvedel enako zadevico na prešercu ...:2thumbs:

me zanima kako bi se povprečni lj-čani odzivali na jamijevsko pripravo kake tipične slo hrane ... saj sploh nimam ideje katere ...:shy:

Goveja župa z nudlci, meso iz juhe, tenstan krompir in zelena solata (s fižolom, da razbije monotonijo) :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:

Faust
13.09.2006, 18:59
Zadnjič vas opozarjam, da je ta tema namenjena debati o morskih jedeh!

pk
13.09.2006, 20:07
ni je boljše ribe od pujka:D

zverina
13.09.2006, 21:55
prvič slišim za pujka. Kako pa ga pripravljaš?

madmitch
14.09.2006, 06:30
prvič slišim za pujka. Kako pa ga pripravljaš?

Enako kot svinjino. ;)

hvala !
14.09.2006, 08:09
:blush:
jest mam pa eno srednje velko hobotnico. pa me zanima kaj bi lohk in kaj priporočate da bo iž nje naredu. drugač mi je zlo všeč v krompirjevi solati, carpaccio varianta pa mal manj....

summer
14.09.2006, 08:16
Sacha....recept Gamberi je božanski....:approve:..........pripravila sem včeraj...super...

mrjerry
14.09.2006, 08:34
:blush:
jest mam pa eno srednje velko hobotnico. pa me zanima kaj bi lohk in kaj priporočate da bo iž nje naredu. drugač mi je zlo všeč v krompirjevi solati, carpaccio varianta pa mal manj....

Lahko v solati.
Lahko v pecici. Rabis olivno olje za namastitev globokega pekaca, potem pa na vecje kose narezan krompir, na cetrtine narezana paprika (rumena in rdeca), recimo 2 razpolovljeni cebuli, nekaj strokov cesna (celih), sol, malo popra, rozmarinovo vejico (ce se le da).

Peces na 160 stopinj v pokriti posodi dve uri.

Kar sem napisal, je u bistvu hisni priblizek pecenja pod peko. Opozarjam samo, da se lahko kljub dolgotrajni peki zgodi, da bo hobotnica trda...

hvala !
14.09.2006, 09:02
Lahko v solati.
Lahko v pecici. Rabis olivno olje za namastitev globokega pekaca, potem pa na vecje kose narezan krompir, na cetrtine narezana paprika (rumena in rdeca), recimo 2 razpolovljeni cebuli, nekaj strokov cesna (celih), sol, malo popra, rozmarinovo vejico (ce se le da).

Peces na 160 stopinj v pokriti posodi dve uri.

Kar sem napisal, je u bistvu hisni priblizek pecenja pod peko. Opozarjam samo, da se lahko kljub dolgotrajni peki zgodi, da bo hobotnica trda...

...razen paprike ki jo mam samo zeleno, bi lahko tole pripravil takoj :)
kaj pa variante na žaru, ker tega pa še nikol nisem poskusu ? :P

madmitch
14.09.2006, 09:09
Lahko v solati.
Lahko v pecici. Rabis olivno olje za namastitev globokega pekaca, potem pa na vecje kose narezan krompir, na cetrtine narezana paprika (rumena in rdeca), recimo 2 razpolovljeni cebuli, nekaj strokov cesna (celih), sol, malo popra, rozmarinovo vejico (ce se le da).

Peces na 160 stopinj v pokriti posodi dve uri.

Kar sem napisal, je u bistvu hisni priblizek pecenja pod peko. Opozarjam samo, da se lahko kljub dolgotrajni peki zgodi, da bo hobotnica trda...

Trda bo vsekakor, če je ne boš poprej dobro pretepel. Lepo vzemi malo večjo in malo bolj debelo palico (lahko valjar ali pa palico s katero se tepe ženo, saj jo imam vsi, kajne?) in hobo dobro pretepi. Potem pa kot ti je mrjerry predlagal.


In ja, vse razen pretepanja žene mislim resno.

summer
14.09.2006, 09:11
moj stric jo da na kavelj...in ene 15 minut meče sem ter tja.....:D
sam je vredu pol....je pa mučno delo...

hvala !
14.09.2006, 09:13
...kaj pa če jo dam v sušilc na centrifugo ?

summer
14.09.2006, 09:17
MISLIM, da ji luft ne bo pasal:D

mrjerry
14.09.2006, 09:35
Mors jo metat, ne centrifugirat... Lahko jo seveda preprosto meces ob zid... :clown:

Hobotnica pa direktno za na zar ni, ker je pretrda... Kakorkoli obrnes, je trda in samo z dobrim pretepom in dolgotrajno toplotno obdelavo se nekoliko zmehca. Ce hoces kaj na hitro na zarcku, predlagam lignje :P

solsikke
14.09.2006, 09:52
En preprost in hiter način je, da jo nekajkrat prevoziš z avtom ali motorjem, če nisi ravno spreten pri avtomobilski vožnji po mrtvih mehkužcih.

madmitch
14.09.2006, 10:14
Mors jo metat, ne centrifugirat... Lahko jo seveda preprosto meces ob zid... :clown:

Hobotnica pa direktno za na zar ni, ker je pretrda... Kakorkoli obrnes, je trda in samo z dobrim pretepom in dolgotrajno toplotno obdelavo se nekoliko zmehca. Ce hoces kaj na hitro na zarcku, predlagam lignje :P

Male hobice na žaru ali frigane so nebeško dobre, le dobiti jih je težko. Takorekoč edina pot do njih je, da jih sam naloviš.

Še nekaj glede trdote, dobro jo je najprej zmrzniti in šele odtajano pretepat, je velo bolje in manj mučno. Najbolj se oblese palica od metle (odrezana). Bolje jo je po malem pretepati, kot metati ob zid.
Preden se je lotiš, poglej če kakšno cesto v okolici popravljajo in jo trešči pod valjar :veryevil:

Hel
14.09.2006, 12:27
Po mojih izkušnjah, če je hobotnica vsaj 48 ur zmrznjena, ni potrebno pretepanje. Razen, če moraš iz sebe spraviti kakšne zle misli. ;)

Če si slučajno ponosen lastnik glinene posode s pokrovom, ki se ji reče schlemmertopf, kot sem pred kratkim zvedela, lahko precej uspešno simuliraš peko 'izpod peke'. Dobra bo tudi kakšna jenska posoda s pokrovom ali pa globok pekač, ki ga skrbno prekriješ z alu folijo. Priporočam ti, da hobotnico najprej za 10-15 minutk vržeš v krop, ki mu lahko tudi dodaš kakšne začimbe (poper, čebula, česen, lovor, rožmarin,...), drugače - vsaj za moj okus - spusti preveč soka. Potem pa na dno posode daš nekaj na večje kose narezanih krompirjev, eno ali dve razpolovljeni jabolki brez pečk, kakšen korenček, čebulo, česen in čez zvrneš hobotnico. Poliješ z olivcem in dobrim belim vinom, daš v pečico in pokrito cmariš dobri dve uri na 200-220 stopinjah. Vmes parkrat hobotnico poliješ s sokom, ki se nateče, lahko jo tudi čez nekaj časa prestaviš na dno in naložiš krompir&co. povrhu, če se ti zdi, da se po vrhu preveč zapeka.

Nazadnje, ko smo jo tako delali, je bila tako mehka, da si jo lahko rezal z vilico. :approve: Pa je nisem prav nič pretepla. Kaj češ, tudi jaz imam kdaj dober dan. :shy:

P.s.: Šlemče se seveda pred peko namoči v vodo ter da v hladno pečico!!!

madmitch
14.09.2006, 13:02
OK, še enega sem se spomnil:
Polnjeni kalamari:

Primerno velike kalamare očistimo
Lovke in vse ostalo užitno razen "kondomov" nasekljamo
Na dobrem korčulanskem!!! olivnem olju popražimo malo čebule, ki jo posolimo, dodamo česen in ostale začimbe po okusu (rožmarin, lovor - malo ...) in nasekljane lovke. Aja, pa paradižnik, seveda, lahko sušen in obvezno kakšno otoško rdeče vino, a le toliko, da ga ostane še malo za bevando. Vse skupaj potenstamo, da nastane lepa gosta čorbica, ne preredka.

Ko se malo ohladi, da si ne poparimo prstkov, jo natlačimo v kalamarove kondome, nikakor ne več kot do polovice, ker bodo drugače počili. Zapremo (zašpilimo) jih s stebeljci rožmarina ali z zobotrebci in jih v naoljenem pekaču pečemo v zmerno vroči pečici dokler niso gotovi.

Priloga:
Medtem, ko pripravljamo zgorne dobrote, v pečici spečemo bolj velike krompirje, ki smo jim odrezali en daljši del.
Ko so pečeni jih vzamemo ven in izdolbemo (prekljinjanje je tu dovoljeno) a pazimo, da kožice (krompirjeve) ne pretrgamo.
Iz krompirja, ki smo ga dobili, naredimo pire s kislo smetano, malo soli in popra (ostale začimbe po želji, kot vedno pri meni), vse skupaj vrnemo v krompirjeve posodice in damo v pečico skupaj z kalamari.

Posebej pripravimo blitvo, ki jo samo poparimo in nato še toplo zabelimo z olivnim oljem, limono in posujemo s parmezanom.

Ko je vse skupaj pripravljeno, začnemo uživati.

Dobertek

mrjerry
14.09.2006, 13:07
Hel, za schlemmertopf prvic slisim, poznam pa roemmertopf...

Mowgli
15.09.2006, 14:52
Da zinem...

Tudi do mojih ušes (pa niso tako velika) je prišlo, da pomaga, če je žival zamrznjena

In da se (spet baje) improvizirat pečenje "izpod peke" tudi z zavijanjem v Alu folijo. Potem pa na koncu odviješ in še "normalno" zapečeš.

A se še komu sline cedijo?

mrjerry
15.09.2006, 15:03
Po vcerajsnjem veceru sem za kaksen dan ali dva imun na rajcanje s hrano :blush:

subicj
21.11.2007, 06:18
Ko čitam vaše prispevke se mi zdi, da to ni ravno forum gurmanov ampak bolj prijateljev fast food-a.
Jaz redno kuham po recetih, ki jih zbiram na internetu ali ustvarim sam
Zakaj ne bi danes jedli kalamare na žaru s baskijsko pikantno omako po temle receptu:

KALAMARI S PIKANTNO OMAKO

Za 4 osebe potrebuješ:

Pikantna omaka:
2kg paradižnika ali pelatov,
1kg čebule,
1kg zelene paprike,
8 strokov česna,
zdrobljeni feferoni v prahu,
šopek rožmarina, bazilike, timijana;

Paradižnik olupi, na grobo nareži, čebulo nareži, paprike očisri in nareži na trakove.
V dobri nizki posodi popraži čebulo in papriko, dodaj paradižnik, česen in zeliščni šopek.
Soli, popraj dodaj malo sladkorja in zdrobljene feferone, da bo omaka precej pikantna in na majhnem ognju
kuhaj dokler se omaka primerno zreducira.
Pred koncem kuhanja zalij z rdečim vinom in preden postrežeš s kupaj s pečenimi kalamari dodaj sesekljan peteršilj.

Kalamari na žaru:
1kg kalamarov,
3 stroki česna,
peteršilj,

Kalamare očisti in spraži na močnem ognju na žaru. Čisto pri koncu poškropi z belim vinom.
Preden ponudiš polij z tržaško omako (olivno olje, sol, peteršilj, limonin sok, česen, peteršilj).

Dober tek!

mrjerry
21.11.2007, 07:36
Zakaj kalamare polivati najprej s pikantno, potem pa se s trzasko omako?

nattka
21.11.2007, 08:35
mene tudi zanima, zakaj na koncu še tržaška omaka ...
pa zakaj je naslov teme prehranjevanje, če je recept za kalamare na žaru ...
danes jih ne bomo jedli, ker smo 12 ur v službi in nimamo kam it zakurit žar ...
forum gurmanov je drugem naslovu ...

Smaug
21.11.2007, 08:35
Mene bolj zanima, kako delati kalamare, ce prides ob 10h zvecer iz sluzbe...
Sicer pa nas mnogo kuha, ko imamo cas. Se pravi, 3x na leto :d

mrjerry
21.11.2007, 09:09
Kalamari so taka fajn zadeva, ki se kuhajo na enak nacin ne glede na to, kdaj jih kuhas ;)

To pac ne velja za kebabe, ki so najokusnejsi malo po polnoci. Ali pa po seksu :shy:

subicj
21.11.2007, 16:45
Zakaj kalamare polivati najprej s pikantno, potem pa se s trzasko omako?
Pikantna omaka je mogoče slab izraz, ker je zelenjavna priloga k pečenim kalamarom. Vse skupaj je baskijska specialiteta in meni se zdi odlična ravno zaradi te priloge.
Pozdrav, Janez

mrjerry
22.11.2007, 13:38
Pikantna omaka je mogoče slab izraz, ker je zelenjavna priloga k pečenim kalamarom. Vse skupaj je baskijska specialiteta in meni se zdi odlična ravno zaradi te priloge.
Pozdrav, Janez

Med omako in prilogo je razlika ogromna.
In se vedno trdim, da trzaska omaka tukaj nima kaj poceti. Tako ali tako v prilogi ze imas olivno olje, petersilj in cesen. Zato ni nikakrsnega razloga, da bi vse to se enkrat polival po kalamarih.

V tem receptu bi startal na to, da se v zelenjavi doseze sladkobnost, ki odlicno podpre okus kalamarov.

Mimogrede, tudi rdece vino v taksni omaki nima kaj poceti, baskija gor ali dol. Brizg belega balzamicnega kisa ali nekaj kapelj limoninega soka, pa se to je odvisno od paradiznikov.