Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Francoski ego


BMX
23.03.2006, 21:56
Francoski predsednik Jacques Chirac ter zunanji in finančni minister so vstali in protestno zapustili dvorano razpravo voditeljev Evropske unije na vrhu v Bruslju, ker se je predsednik evropskega poslovnega združenja Unice, ki je po narodnosti Francoz, odločil govoriti angleško, zaradi obrambe francoščine. Če upoštevamo še, kakšno vlogo francoščine jim je uspelo urediti v strukturi delovanja EU, sprenevedanje ko koga v Parizu na ulici kaj vprašaš v angleščini in se vsi delajo, da te ne razumejo.......... pridemo do česa? Nadutosti? Pretirane samozavesti?

redfax
25.03.2006, 17:29
kompleks manjvrednosti...

maksimum
25.03.2006, 18:18
kompleks manjvrednosti...

Ja, tega pa imajo že od nekdaj, ....... že od izgubljenih bitk za ameriška ozemlja.

2SLO4U
25.03.2006, 18:37
Francozi se gredo v zunanji politiki nek nacionalni ponos in vedno zganjajo neke komedije (kot so jih v zvezi z NATO-m, ko so mu odrekli gostoljubje in izstopili iz vojaškega dela ter ostali samo v političnem, ker jim ZDA niso hotele dati nekih garancij).

Najbolj žalostno pri vsem skupaj je, da ko prideš v Pariz ne vidiš ENEGA belega otroka ampak povsod same ilegalce in priseljence s po petimi pankrti. Seveda na metroju, kjer si edini belec ne slišiš francoščine ampak vse drugo.

Medved Pu
26.03.2006, 10:01
Francoski predsednik Jacques Chirac ter zunanji in finančni minister so vstali in protestno zapustili dvorano razpravo voditeljev Evropske unije na vrhu v Bruslju, ker se je predsednik evropskega poslovnega združenja Unice, ki je po narodnosti Francoz, odločil govoriti angleško, zaradi obrambe francoščine. Če upoštevamo še, kakšno vlogo francoščine jim je uspelo urediti v strukturi delovanja EU, sprenevedanje ko koga v Parizu na ulici kaj vprašaš v angleščini in se vsi delajo, da te ne razumejo.......... pridemo do česa? Nadutosti? Pretirane samozavesti? Razumna mera take samozavesti tudi nam ne bi škodila. Frenchiji imajo svoj jezik za svetovni, kulturo in hrano tudi, imajo se za popek civilizacije. Delno imajo celo prav.
Bolj problematična je balkanska napihnjenost, ki izhaja iz nekakšnih slavnih obdobij, ko je nek kralj, kan ali aga združil nekaj pokrajin, zdaj pa njegovi zanamci stalno sanjajo kako bi vajo ponovili.
Evropa se tako boji "Balkanizacije razmer" kjerkoli in kadarkoli, da ima celo izraz za to. Ne-kulturna dediščina je čudna stvar.

Mi pripadamo kulturnemu prostoru Carniole, ki je imel v zadnjem tisočletju visok nivo blagostanja in je uporabljal Staro ljudsko demokracijo(volilne srenjske občine-mesta). Naši fevdalci so nad Slovenci imeli zelo omejeno moč(še v mestih niso SMELI prebivati, le na obrobju, pa tega do danes noben zgodovinar ne pove naglas!).
Po zatonu Karantanije je Carniola prevzela njeno vlogo in se obdržala močna(in za razmere Srednjega veka zelo demokratična in avtonomna!!!!) celo tisočletje(!!!!!!!!!!).
V naših mestih(niso bila ravno majevske mestne države, bila pa so avtonomna!!!!) je bil uveden volilni sistem že v 13 stoletju(!!!!), ko je po veliki epidemiji kuge prebivalstvo dalo trdi fevdalizem na čevelj. Pa tudi v vaseh, ki niso bile VEČ last fevdalcev(teh je bilo vsaj 2000).
Ta upravni sistem poznajo še danes Švicarji in Angleži, ki so ga uspeli obdržati.(bourougs, korporation, regole, corporation of London, "Grandmother of parliaments" kot najmočnejša!)
Demokratičnost imamo torej zasidrano v naših mišljenjskih vzorcih, prisegamo nanjo že 1300 let, le še podučiti bi se morali zakaj je tako, zakaj od nekdaj spadamo v tisti del del Evrope, ki je rodil današnjo Evropsko demokracijo. :angel: :angel: :angel:
Na tisočletno, zelo demokratično(!) Carniolo smo lahko mirno ponosni. Tako visoko avtonomijo(tudi po zaslugi Oglejcev!!!) si v Stari Avstriji in Evropi težko našel.(Hanseatska mesta, npr)
Habsburgi so švicarskega porekla, pa se ne bo našel osel, ki bo rekel, da so Avstrijci hlapčevali Švicarjem.
Karantani in Karnioli, en narod, smo zaljubljeni v glasovalni sistem že 1300 let, to pa pomeni vseskozi visoko stopnjo civiliziranosti, ki prinaša blagostanje.
Gospe in Gospodje, malo ošabnosti spričo take VISOKE Staro evropske demokratične civilizacijske dediščine kot je naša, je povsem na mestu.

pk
26.03.2006, 12:55
... ko koga v Parizu na ulici kaj vprašaš v angleščini in se vsi delajo, da te ne razumejo.......... pridemo do česa? Nadutosti? Pretirane samozavesti?

kadar Francozi govorijo angleščino, jih Angleži prosijo, naj raje povejo v francoščini, da jih bojo vsaj kakšno besedo razumeli:rolling: :rolling: :rolling:

BMX
26.03.2006, 12:59
kadar Francozi govorijo angleščino, jih Angleži prosijo, naj raje povejo v francoščini, da jih bojo vsaj kakšno besedo razumeli:rolling: :rolling: :rolling:
Ja, ampak a veš da francoski nogometaši, ki igrajo na Otoku zelo neradi dajejo izjave (po reprezentančnih tekmah) v angleščini....

Medved Pu
26.03.2006, 16:41
Ja, ampak a veš da francoski nogometaši, ki igrajo na Otoku zelo neradi dajejo izjave (po reprezentančnih tekmah) v angleščini....Ker se delajo Francoze! Očitno so ta pojav poznali že naši predniki...

gambler
26.03.2006, 17:55
kadar Francozi govorijo angleščino, jih Angleži prosijo, naj raje povejo v francoščini, da jih bojo vsaj kakšno besedo razumeli:rolling: :rolling: :rolling:
:hihi: ALO' ALO

Medved Pu
27.03.2006, 21:58
kaj si rekel....neke karjole, močjole ali perjole....odkod ti pa info, da so Slovenci star narod 1300 let:shy:

Očitno sem spet prespal zgodovino:D:DCarniola-A ja, za Valvasorja nisi slišal, sorči.. Kje si našel 1300 let starosti Slovencev? Na svoji podstrehi? Govorim o obdobju Karantanije in nato Carniole-za preproste priseljence, če si domorodec toliko huje, po domače Vojvodine Kranjske.
Kaj pa je bilo pred Karantanijo, pa kar ti povej, ko nisi prespal zgodovine...:2thumbs: :veryevil:

Arnulf
28.03.2006, 07:12
So nori ti Francozi....

BMX
28.03.2006, 08:14
Ostala je samo sodrga. In mi smo potomci te drhali.
Super da imaš dobro mnenje o prednikih.:nonono: :nonono:

BMX
28.03.2006, 08:15
So nori ti Francozi....
Francozi se nočejo odpovedati stari slavi pomembne države, kot so ga imeli v času kolonialnizma. In večina Francozov to zagovarja.

Medved Pu
28.03.2006, 09:18
pol pa nekaj fantazirati o Karantanih.

Da smo pa mi potomci teh pa mi je bolj malo težko verjet; namreč med 30-letno vojno so tako ali tako pobili vse, kar je bilo pametnega. Peščica preživelih pa je zbežala v protestantske nemške dežele.

Ostala je samo sodrga. In mi smo potomci te drhali.

Baš neki plemenski biki nismo :clown::DV zgodnjem srednjem veku so kšeftali, zanimivo je, da niso bili tako krvoločni, kot mislimo. Angleški genom je večinoma preplavljen z saškimi geni. Britom in Anglom so Sasi prepovedali poroke! Pa se današnji Angleži kaj sekirajo zato? Eni redkih, ki so ozemlje današnje Slovenije etnično čistili so bili huni-Madžari, pomagala jim je tudi kuga.
V trinajstem in štirinajstem stoletju je v ta izpraznjen prostor sledila kolonizacija iz nemških in manj iz romanskih dežel. Priimkov še niso poznali(izumili so jih v Benetkah, 13 stol.), priseljenci so prevzeli domač jezik. Verstehen?
Po prvi svetovni vojni smo se Čehi nabutali v Slovenijo, saj je nekdo moral zasesti v ruralni deželi jobe, ki so jih prej opravljali Nemci. Smo verjetno največja slovenska manjšina, seveda pa smo se tako asimilirali, da se nas ne opazi več. 20% mojih sodelavcev je potomcev Čehov.Mluviš cesky?.
Nacionalne države so moda Bismarckovega obdobja, čar nacionalnega iz tega obdobja se je že zdavnaj izpel. Jasno, da je vsaka populacija mešanica vsega mogočega. Dolfek z Dunaja je bil zaradi tega zelo užaljen, zato je hotel vzgojiti ČISTOKRVNE človeške rotweilerje. Preprostež.:approve: :P

Medved Pu
28.03.2006, 09:27
pol pa nekaj fantazirati o Karantanih.

Da smo pa mi potomci teh pa mi je bolj malo težko verjet; namreč med 30-letno vojno so tako ali tako pobili vse, kar je bilo pametnega. Peščica preživelih pa je zbežala v protestantske nemške dežele.

Ostala je samo sodrga. In mi smo potomci te drhali.

Baš neki plemenski biki nismo :clown::DBeri Galjota, Jančar. Folk je Katekizem, protestanstvo in ostanke animizma veselo konzumiral naprej, saj je Slovenija hribovita, bili so dokaj na samem, imeli so samoupravo in počasi se je zadeva skulirala, je bila pa v 17 stol. res ena sama recesija.:rolling:

unicorn
28.03.2006, 10:26
Francozi so pač narod, ki je igral veliko vlogo v zgodovini. Francoščina je bila svetovni jezik, kot je danes angleščina. Angleški kralji so bili dolgo časa Normani, se pravi Francozi. In to je težko pozabiti.

Sicer pa malce spoštovanja do lastnega jezika in kulture nobenemu narodu ne škodi. :angel:

almir16
28.03.2006, 14:53
Kaj pa je bilo pred Karantanijo, pa kar ti povej, ko nisi prespal zgodovine..


Hm.. Rimljani pred tem pa Iliri:2thumbs:

Medved Pu
28.03.2006, 22:43
kaj čem....Cankarjev vpliv:D:DAje tud tvoj stari oče bil tabolš Cankarjev frend kot moj? Veš, Cankar je bil razgledan in zapit. Razgledanosti še nisi pokazal. Nek tekst z repom in glavo, ni treba, da je ravno Skodelica kave, bi bil dovolj. Bo šlo? Če ne ti ostane samo zapitost.:P

Medved Pu
28.03.2006, 23:03
od kod ti 1300 let in kdo prisega nanjo:shy:Naj ti preberem še enkrat na glas kar sem že dvakrat napisal? Instant verzija od leta 1000 naprej. Evropa imeti mesta.
Mesta imeti statute in volilni red.
Voliti svetnike in župana.
Mesta imeti vojake, ti braniti mesta pred fevdalec in mimoidoči.
Kot davek mesta dajati vojake, pa tudi kmetje, ki ne biti pod fevdalec dajati vojake za kralj-kot davek.
Slovenija biti v Evropa in imeti take upravne zakone kot Evropa. Tako je to..
Večina voliti župane vsako leto, tudi na pol leto, tudi na veliko od slovenska vas. Ne veliko slovenska vas biti last od fevdalec.
Karantani voliti Knez 300 let in več, Evropa(v njej po Karantanih Carrrrrniola) voliti župane 1000 let , skupaj 1300 let voliti župane. Dve mesti imeti v 15 stol svoj predstavnik v Kranjski Deželni zbor. Kateri?
Temu volilnemu sistemu Evropejci praviti Temeljni postulat moderne evropske demokracije.
Se ti še kar jeziti, peniti? Kar...Učiti se, učiti se, potem manj penitii...:veryevil: :2thumbs
Tvoj Yoda..:

matt
29.03.2006, 00:30
Ma dejte vklopt mozgane, pa precekirejte, kdaj in kako je nastal ta odpor in smesenje francozov. In, predvsem, KDO je to sproduciral (zakaj, je jasno)

unicorn
29.03.2006, 09:10
Ma dejte vklopt mozgane, pa precekirejte, kdaj in kako je nastal ta odpor in smesenje francozov. In, predvsem, KDO je to sproduciral (zakaj, je jasno)

Kdo? :dontknow:

mrjerry
29.03.2006, 09:12
Francozi so carji :approve:

unicorn
29.03.2006, 09:15
Itak. :approve:

BMX
29.03.2006, 10:43
Ma dejte vklopt mozgane, pa precekirejte, kdaj in kako je nastal ta odpor in smesenje francozov. In, predvsem, KDO je to sproduciral (zakaj, je jasno)
To smešenje Francozov ima že dolgo brado in ni posledica francoskega kljubovanja napadu na Irak (npr. preimenovanje krompirčka). Nenavsezadnje ni vse iz trte izvito, kot npr. tista "Zakaj Francozi za novo leto raje ne odpirajo šampanjca? Ker bi se takoj predali", kot parodija na sramotno hitro kapitulacijo Francije med 2. sv. vojno.

unicorn
29.03.2006, 10:45
To smešenje Francozov ima že dolgo brado in ni posledica francoskega kljubovanja napadu na Irak (npr. preimenovanje krompirčka). Nenavsezadnje ni vse iz trte izvito, kot npr. tista "Zakaj Francozi za novo leto raje ne odpirajo šampanjca? Ker bi se takoj predali", kot parodija na sramotno hitro kapitulacijo Francije med 2. sv. vojno.

A dalj pa ti zgodovinski spomin ne seže? Francozi so bili zgodovinsko večkrat zmagovalci kot poraženci, definitivno. :shy:

BMX
29.03.2006, 10:52
A dalj pa ti zgodovinski spomin ne seže? Francozi so bili zgodovinsko večkrat zmagovalci kot poraženci, definitivno. :shy:
Zgodovina tistih, ki izumljajo take šale ne sega dalj... Sicer se pa od stare slave ne da živeti.

unicorn
29.03.2006, 11:01
Zgodovina tistih, ki izumljajo take šale ne sega dalj... Sicer se pa od stare slave ne da živeti.

Francozom tega ni treba. :approve:

BMX
29.03.2006, 11:04
Francozom tega ni treba.
Jaz imam načeloma o Francozih zelo dobro mnenje in bi si želel, da bi bili Slovenci v nekaterih stvareh njim podobni. Pri nekaterih stvareh pa pretiravajo.

D Zone
29.03.2006, 11:44
Francozi so carji :approve:
Slovenci retardi, Nemci pa kmetje..............


Smiselno, kaj?

mrjerry
29.03.2006, 13:31
Ne vem, kako lahko na podlagi mojega posta prides do tega smiselnega zakljucka.

mrjerry
29.03.2006, 13:32
To smešenje Francozov ima že dolgo brado in ni posledica francoskega kljubovanja napadu na Irak (npr. preimenovanje krompirčka). Nenavsezadnje ni vse iz trte izvito, kot npr. tista "Zakaj Francozi za novo leto raje ne odpirajo šampanjca? Ker bi se takoj predali", kot parodija na sramotno hitro kapitulacijo Francije med 2. sv. vojno.

Pa poznas vzroke, zakaj je bila Francija proti napadu na Irak?

unicorn
29.03.2006, 13:35
Jaz imam načeloma o Francozih zelo dobro mnenje in bi si želel, da bi bili Slovenci v nekaterih stvareh njim podobni. Pri nekaterih stvareh pa pretiravajo.

Pri čem? Pri občutljivosti za uporabo lastnega jezika? In, zakaj za boga, bi morali jezikovno hlapčevati anglosaksonom, prosim? Francoščina je uradni jezik večine mednarodnih organizacij.

Medved Pu
29.03.2006, 13:38
očitno si naletel na prazen sitz v prostozidarski loži...Samo na podatke na Googlu in malce upravnega prava celotnega srednjega veka in dobe razsvetljenstva.
Slovenija v upravnem smislu ni kakšna posebnost evropskega srednjega veka, vzporednic z našo ureditvijo kar mrgoli vsepovsod, do Novgoroda do Anglije do Italije.....Naše upravno pravne in lastniške posebnosti(jih ni veliko) izluščiš na podlagi tega.
Prava vprašanja so 95% odgovora.:P :2thumbs:
Zakaj bi si razbijal glavo z upravnim pravom, ki ga je armada evropskih zgodovinarjev že dokazala.Mi imamo svojih zgodovinarjev prgišče, pa še ti ignorirajo vzporednice, saj so rasli v nekem starem svetu, ki ni poznal interneta, le dela njihovih predhodnikov.

BMX
29.03.2006, 14:03
Pa poznas vzroke, zakaj je bila Francija proti napadu na Irak?
Zelo poenostavljeno: gospodarski razlogi.

mrjerry
29.03.2006, 14:06
Tocno tako. Francija je bila z Irakom v dobrih poslovnih odnosih, zato se niso imeli interesa spuscati v vojno. Torej niso bili proti zato, da bi preostali del sveta drkali v glavo, pac pa zato, ker so scitili svoje interese. Francozom je namrec njihov nacionalni interes bistveno bolj jasen, kot pa nam nas.

BMX
29.03.2006, 14:07
Pri čem? Pri občutljivosti za uporabo lastnega jezika? In, zakaj za boga, bi morali jezikovno hlapčevati anglosaksonom, prosim? Francoščina je uradni jezik večine mednarodnih organizacij.
Neupoštevajoč nekatere "zgodovinske" okoliščine: nemškogovorečega prebivalstva je v EU cca. 90 mio, pa nemščina nima niti približno takega statusa kot francoščina (cca. 55 mio). Obstaja tudi ekonomski nacionalizem v Franciji.....

BMX
29.03.2006, 14:09
Tocno tako. Francija je bila z Irakom v dobrih poslovnih odnosih, zato se niso imeli interesa spuscati v vojno. Torej niso bili proti zato, da bi preostali del sveta drkali v glavo, pac pa zato, ker so scitili svoje interese. Francozom je namrec njihov nacionalni interes bistveno bolj jasen, kot pa nam nas.
Bistvo politike so interesi.

D Zone
29.03.2006, 14:22
Ne vem, kako lahko na podlagi mojega posta prides do tega smiselnega zakljucka.
Kako si prišel do zaključka, da so Francozi carji?

mrjerry
29.03.2006, 14:29
S prebiranjem njihove zgodovine, dvomesecnim opazovanjem njihovega nacina zivljenja tam, s sestmesecnim opazovanjem njihovega nacina zivljenja v Ljubljani, skozi raznorazne debate, ki smo jih imeli in z opazovanjem njihovega nacina vodenja mednarodne politike.

In moram reci, da imamo slovenci zelo zelo malo stvari, v katerih bi se lahko kosali s francozi. Bi se pa lahko marsikaj od njih naucili, ce bi si sami priznali, da nismo taki carji, kot mislimo, da smo.

Seveda to niti priblizno ne velja za cisto vsakega francoza, niti za cisto vsakega slovenca.

mrjerry
29.03.2006, 14:30
Bistvo politike so interesi.

Se strinjam. Vendar so interesi, ki imajo neke globlje vzroke veliko lazje razumljivi od interesov, ki jih izrazas samo zato, da nekoga drkas v glavo.

D Zone
29.03.2006, 14:41
S prebiranjem njihove zgodovine, dvomesecnim opazovanjem njihovega nacina zivljenja tam, s sestmesecnim opazovanjem njihovega nacina zivljenja v Ljubljani, skozi raznorazne debate, ki smo jih imeli in z opazovanjem njihovega nacina vodenja mednarodne politike.

In moram reci, da imamo slovenci zelo zelo malo stvari, v katerih bi se lahko kosali s francozi. Bi se pa lahko marsikaj od njih naucili, ce bi si sami priznali, da nismo taki carji, kot mislimo, da smo.

Seveda to niti priblizno ne velja za cisto vsakega francoza, niti za cisto vsakega slovenca.
Potem pa Francozi niso carji...............:evil:

mrjerry
29.03.2006, 14:42
Mas prav :D

D Zone
29.03.2006, 14:43
:nonono:

unicorn
29.03.2006, 14:48
Neupoštevajoč nekatere "zgodovinske" okoliščine: nemškogovorečega prebivalstva je v EU cca. 90 mio, pa nemščina nima niti približno takega statusa kot francoščina (cca. 55 mio). Obstaja tudi ekonomski nacionalizem v Franciji.....

Iz tipični zgodovinsko pogojenega fenomena, kot je uporaba jezika v MO, črtaš zgodovinsko komponento. Mislim, ej...:nonono:

Pa še malo zgodovine - Francija je imela leta 1320, konec vladavine Filipa lepega, 20 milijonov prebivalcev, in je po št. prebivalcev prekašala Rusijo, ter bila na 3. mestu, za Kitajsko in Indijo. Natopa je prišla druga stoletna vojna za nasledstvo, in pa šeprva epidemija kuge.

BMX
29.03.2006, 19:18
Iz tipični zgodovinsko pogojenega fenomena, kot je uporaba jezika v MO, črtaš zgodovinsko komponento. Mislim, ej...:nonono:

Pa še malo zgodovine - Francija je imela leta 1320, konec vladavine Filipa lepega, 20 milijonov prebivalcev, in je po št. prebivalcev prekašala Rusijo, ter bila na 3. mestu, za Kitajsko in Indijo. Natopa je prišla druga stoletna vojna za nasledstvo, in pa šeprva epidemija kuge.
Glede jezika: konec razprave z moje strani. Piše se leto 2006 in Francija ima 15% prebivalstva EU in N% svetovnega prebivalstva.

unicorn
29.03.2006, 19:21
Se strinjam, BMX, s pripombo, da je treba, če že odpreš neko temo, vedeti tudi par zgodovinskih dejstev, ki imajo za posledico stanje, kakršno je.

BMX
29.03.2006, 20:42
Se strinjam, BMX, s pripombo, da je treba, če že odpreš neko temo, vedeti tudi par zgodovinskih dejstev, ki imajo za posledico stanje, kakršno je.
Če bi se meni dalo replicirati v nedogled.........:D :D

unicorn
29.03.2006, 20:57
No, očitno se ti da.:dontknow: :2thumbs: :rolling: