Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Žar ima svoj čar


Hel
27.03.2006, 09:56
Prihaja. Sončni dnevi, zakurjen žar, omamne vonjave, kozarček rujnega in sproščen klepet.

Tu bi se lahko zbirali recepti za vse, kar paše k žaru oziroma peki na prostem. Od sadnih bovl za žejne gospice do pekočih omak za pogumne gospode in seveda sladkih dobrot za najmlajše. Omakce – od raznih marinad za meso do tistih, v katere pomakaš sočne grižljajčke, solate in priloge, domače lepinje, česnovi kruhki in ciabatte in še in še.

Za začetek nekaj enostavnega, a resnično dobrega:

Gorgonzolin kajmak:

Maslo in gorgonzola v razmerju 1:2, lahko malo manj. Maslo nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, ga gladko razmešamo in vmešamo naribano gorgonzolo. Dodamo še nekaj žlic kisle smetane, da nastane gosta, kremasta masa. V hladilniku naj nekaj časa počaka, da se okusi premešajo.

Paše skoraj k vsem vrstam mesa na žaru, je tudi krasna omakica za kakšen mesni fondue.

mrjerry
27.03.2006, 10:05
Za vecjo druzbo smo iznasli tvornico hamburgera.

Razlicne vrste mesa, se posebej pa je slastno, ce so narezani na manjse koscke (svinjina, govedina/teletina, janjetina, perutnina... po zelji), vsaka ustrezno zacinjena (perutnina svinjina z zelisci, govedina poprana, janjetina samo soljena) in pecena na vrocem ognju. Mazano z olivcem.

Potem pa najboljse in najbolj sveze lepinje, kar vam jih uspe kupiti. Prerezani in popecene, ter pokapane z olivcem. Zraven pa na pladnjih pripravljeni nadevi. Solata, paradiznik, paprike (lahko pecene), cebula, rukola... Karkoli se vam pac zljubi.

Super zadeva, ker vsakega z lepinjo v roki postavis pred mizo in si potem nalozi, kar mu pase. Jes z rokami, sproseno vzdusje, kot se za rostilj spodobi. Zraven pa obvezno vecje kolicine lahkega belega.

Sacha
27.03.2006, 10:08
Men je dobra tale omakca za žar jedi:

Kisla smetana z malo skute zmešana z strtim česnom in drobno nasekljanim svežim drobnjakom, posoljeno, popoprano. :P

Smarty
27.03.2006, 10:27
pr nas zmešamo maslo, nasekljan česen in peteršilj, malo solimo, namažemo kruhke in popečemo na žaru...mnjaaaaaaaam :P

sadie_007
27.03.2006, 10:51
jst zmeri prpravim pladenj prebranca zraven :approve:


pa ful mam rada krompir z žara, mal z maslom namazan in posoljen :P ... bi lohk cel večer krompirček jedla, pa bevandice srkala, pol pa da me nekdo nese spat :shy:

Hel
27.03.2006, 11:24
Jetrca s slanino

Za grižljaj velike koščke piščančjih ali telečjih jeter ovijemo s tanko rezino pancete ali prekajene slanine. Spnemo z zobotrebcem ali napiknemo več koščkov kot ražnjič, pečemo, dokler ni slanina hrustljava.

Za spenjanje lahko uporabimo tudi sveže vejice rožmarina, žajbla ali pehtrana, s katerih smo prej osmukali listke. Pehtran se odlično ujema s piščancem, rožmarin in žajbel pa s teletino.

mrjerry
27.03.2006, 11:32
U madona, to je za znort dobr

Smarty
27.03.2006, 13:13
u, ja...jetrca v slanini....to je tut fajn, ja :D

to si je že doma v ponvici fajn narest :P

Hel
27.03.2006, 14:36
Šampinjoni s sirom

Srednje velike do večje šampinjone očistimo (ne prat pod vodo!!!) in odstranimo bete. Pokapljamo z olivnim oljem ter damo s spodnjo stranjo navzdol na žar. Ko malo porjavi, obrnemo ter v jamico, kjer smo prej odstranili bet, damo kocko gorgonzole ali kakšen drug, bolj masten in aromatičen sir, lahko tudi feto. Pečemo, da se sir začenja rahlo topiti.

Hel
27.03.2006, 14:45
:veryevil: :crazy:
Pečena paprika v solati

Rdečo, podolgovato in čim bolj meseno papriko pečemo na kar močnem ognju, pridno obračamo, dokler lupina ne počrni ter začne odstopati. Zložimo jo v posodo, pokrijemo in pustimo 5-10 minut, ker se potem lepše lupi. Olupimo in filetiramo - odstranimo semena in pecelj, narežemo na primerne kose. Med lupljenjem skrbno prestrezamo sokove, ki včasih tečejo iz paprike. Začinimo s soljo, sesekljanim česnom, peteršiljem, olivnim oljem ter belim balzamičnim kisom. Po okusu lahko damo tudi malo sveže bazilike. Dobro je, če se solata vsaj nekaj časa "paca". Najboljša je naslednji dan, a na žalost zelo poredko ostane.):

TuNina
27.03.2006, 14:48
papica z žara, hmmm.. ob tem se vedno spomnim na srpske vešalice. njami.

mrjerry
27.03.2006, 15:51
T-bone steak po Jerryjevo

Ko pri mesarju kupite T-bone steake, jih doma zavijte v papirnate brisace, da popivnajo cim vec tekocine. Nato jih (brez brisac) zlozite v posodo, jo cim bolj nepredusno zaprite in imejte v hladilniku najmanj 10 dni. Posode vmes ne odpirajte, niti zrezkov ne namakajte v olju.

Na dan zara zakurite zelo vroc ogenj. Resetka naj bo cim blizje zerjavici in vroca, kar se le da. Ce mislite, da je dovolj vroce, se malo pocakajte, da bo se bolj vroce. Zrezke solite z grobo soljo in jih natrite s sveze mletim crnim poprom. Namazite jih z maslom, lahko zeliscnim (vendar le, ce ste ga naredili sami; greh bi bil, da bi na tako krasne steake mazali industrijsko zeliscno maslo). Steake vrzite na zar. Ce je bil dovolj vroc, se bo maslo na steaku vzgalo. Ne ustrasite se, ampak pustite steak priblizno minuto in pol. Cez minuto in pol ga samo malo premaknite (brez, da bi ga obrnili), da dobi lep mrezasto vzgan vzorec. Po priblizno minuti ga obrnite in ponovite postopek se na drugi strani.

Zraven obvezno Cabernet Sauvignon (naj vas ne bo sram boditt fini; pri tako krasnem sniclu se ne sme sparati pri vinu), dijonsko gorcico (s pehtranom) in kosom svezega kruha.

unicorn
27.03.2006, 16:20
CACIKI

3 kumare operemo, olupimo ingrobo nastrgamo. Damo jih na bombažni prtič in posolimo. Počakamo, nato zvijemo in stisnemo, da odteče odvečna tekočina.
Približno 50 dkg jogurta zlijemo na bombažni prtič, in ga nad cedilom pustimo odteči, da je čim gostejši. Olupimo in nasekljamo 3 stroke česna.
Zmešamo jogurt in kumare, dodamo česen, bel vinski kis, olivno olje, poper in koprc ( ne odrasel koper, ker je preoster ). Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

Caciki se krasno poda k mesu iz žara, ali k pečenemu krompirju. :approve:

unicorn
27.03.2006, 16:28
No, tale je pa ekstra za Solsi, k vem, da tega sploh ne bi jedla: :blush:

Svinjina na žaru po kitajsko

60 dag mehke svinjine
2 mladi, drobno narezani čebuli
1 žlica nastrganega ingverja ali ščepec ingverja v prahu
2 žlici sojine omake
2 žlici zelo suhega vina (kakšno riževo vino ali dry sherry)
2 stroka strtega česna
1 žlica medu
sol in poper po okusu


Svinjino narežemo na dolge trakove. Zmešamo ingver, sojino omako, vino, mlado čebulo, česen, sol in poper. Z mešanico prelijemo meso in ga mariniramo 6 ur. Pred pečenjem ga premažemo z medom. Spečemo ga na mreži na zelo vročem žaru.

spaceruner
27.03.2006, 16:38
CACIKI

3 kumare operemo, olupimo ingrobo nastrgamo. Damo jih na bombažni prtič in posolimo. Počakamo, nato zvijemo in stisnemo, da odteče odvečna tekočina.
Približno 50 dkg jogurta zlijemo na bombažni prtič, in ga nad cedilom pustimo odteči, da je čim gostejši. Olupimo in nasekljamo 3 stroke česna.
Zmešamo jogurt in kumare, dodamo česen, bel vinski kis, olivno olje, poper in koprc ( ne odrasel koper, ker je preoster ). Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

Caciki se krasno poda k mesu iz žara, ali k pečenemu krompirju. :approve:
A ni ena varianta tudi s feta-sirčkom?:dontknow:

unicorn
27.03.2006, 17:42
A ni ena varianta tudi s feta-sirčkom?:dontknow:

Ne vem, jst ga delam tako, kot piše. :dontknow:

Hel
28.03.2006, 06:59
Medeni losos

Lososov file brez kože narežemo na grižljaj velike kocke ter izmenično z repki kozic nabadamo na lesene palčke. Posolimo in popopramo ter pokapamo z malo limoninega soka in worcester omake. Pustimo slabe pol ure na sobni temperaturi, da se malce prepoji. Medtem nasekljamo vejico bazilike, v mali lonček damo sok ene limone, dve žlici medu in pol žličke stolčenega čilija. Vse skupaj malo segrejemo, da se med lepo stopi in vmešamo še baziliko. Ražnjiče pokapamo z olivnim oljem in pečemo na kar vročem žaru 5-10 minut. Med peko jih pridno obračamo in mažemo z medeno mešanico. Zraven paše zeliščno maslo in hrustljav bel kruh.

sadie_007
28.03.2006, 07:58
sem že pridna :approve: (jerry itak nau nikol :mad:)

drugač pa ... fajn ideja za namaz je bla zadnjič pri TLP-ju, ko je Anja kuhala (ona je sicer naredila filo za kurja prsa se mi zdi) ... na olju je popražila česen in mu dodala nasekljane slane sardelne filete, potem je pa vsemu temu dodala še pretlačen kuhan brokoli

no, kej tazga bi mi pasalo namazat na kruhek, opečen na žaru :shy:

mrjerry
28.03.2006, 07:59
Jambori kozic

Kot kurjavo uporabimo les in ne oglje. Potrebujemo les, ki daje veliko dima. Bukev ali iglavci bodo v redu.
Malo vecje kozice nabodemo na palcke za raznjice (pride okrog 5 do 6 kozic na palcko). Namazemo jih z olivnim oljem in specemo na zaru. Ko so pecene, jih za nekaj minut pokrijemo, tako, da se prekadijo.

Hel
28.03.2006, 08:04
Zelenjavni ražnjiči s sirom

Lesene palčke namočimo v hladno vodo. Trd, aromatičen masten sir - najboljši je kakšen kozji ali domač ovčji - narežemo na ne premajhne kocke. Mlade cukete neolupljene podolžno narežemo na tanke rezine - jaz to naredim kar s tistim nožkom za lupljenje krompirja. Rdečo papriko podolgem narežemo na cca 3 cm široke trakove ter jo na žaru malce opečemo, da se zmehča in se da se ne lomi, ko se zvije. Vsako kocko sira ovijemo ali z bučko ali s papriko ter izmenično nabadamo na palčke. Vmes lahko napiknemo tudi kakšno olivo. Malo popopramo in namažemo z zeliščnim maslom. Na vročem žaru pečemo, dokler zelenjava ne porjavi in se sir začne rahlo topiti. Pečene posolimo in posujemo z mešanico sesekljanih svežih zelišč - peteršilj, timijan, bazilika, rožmarin,... Malo še polijemo s stopljenim maslom in še vroče postrežemo.

sadie_007
28.03.2006, 08:04
njami :P

mrjerry
28.03.2006, 08:08
Megakotleti

Mesarja prosimo, naj nam svinjske odreze kotlete tako, da sta po dve in dve kosti skuhaj (dvojni kotlet). Kotlete nato stolcemo na normalno debelino, pri kosti lahko pustimo malo debelejse. Solimo, rahlo popramo, posujemo z nam najljubsimi zacimbami (timijan, rozmarin, pehtran, provansalska mesanica...), natremo s cesnom in namazemo z maslom ali olivnim oljem (ce so debelejsi, naj bo maslo). Vrzemo jih na zelo razgret zar in pecemo priblizno pet minut na vsaki strani.

lady_lucifer
28.03.2006, 08:30
dejte se kej :shy:

unicorn
28.03.2006, 08:48
Če greste na sprehod, zdajle raste čemaž. Namaz iz čemaža se pripravi tako, da v multipraktik vržete cele rastline, s cvetovi vred, dodate olivno olje in sol, ter zmešate. Po želji se dodajajo arašidi, skuta, kisla smetana,...

Čemažev namaz se je zraven kotletov, ražnjičev, etc.

unicorn
28.03.2006, 08:51
1 kg mehke govedine, narezane na koščke
2 žlici kisa
1 žlica curryja
ščepec zmlete kumine
3 žlice jogurta
3 žlice masla
sol po okusu


Meso položimo v skledo in ga poškropimo s kisom. Pridamo začimbe in prelijemo z jogurtom ter premešamo. Meso naj se marinira vsaj 3 ure. Nato ga spečemo na žaru pri zmerni temperaturi. Med pečenjem ga mažemo s stopljenim maslom.

Kumina je azijska kumina kumin. Ima drugačen okus in jo dobimo v trgovinah z azijsko hrano.

Hel
28.03.2006, 09:06
Megakotleti

Mesarja prosimo, naj nam svinjske odreze kotlete tako, da sta po dve in dve kosti skuhaj (dvojni kotlet). Kotlete nato stolcemo na normalno debelino, pri kosti lahko pustimo malo debelejse. Solimo, rahlo popramo, posujemo z nam najljubsimi zacimbami (timijan, rozmarin, pehtran, provansalska mesanica...), natremo s cesnom in namazemo z maslom ali olivnim oljem (ce so debelejsi, naj bo maslo). Vrzemo jih na zelo razgret zar in pecemo priblizno pet minut na vsaki strani.
Tu zraven bi božansko šla samoborska Muštarda. Če boš šel res kupovat peko, moraš na vsak način poiskati tisto malo uličico, kjer to delajo in prodajajo. Kar vprašaj kakšnega domačina, kje bi lahko kupil Muštardo, te bo vsak znal usmeriti. Okus je nekje med zrnato gorčico in hrenom z jabolkami in rdečim vinom. Sladko kislo pikantno. Njam. Recepta pa ne dobiš, če se ubiješ.:( Sem že sama poskušala malce packati, pa niti pod razno ni tistega pravega okusa. Božanska omakca, res. Navadna govedina iz juhe se s to prilogico spremeni v gurmansko kosilce.

unicorn
28.03.2006, 09:09
25 dag zmlete svinjine
25 dag zmlete govedine
2 stroka strtega česna
1 mlada drobno narezana čebula
10 dag sojine skute (tofuja)
3 žlice sezamovih semen
1 žlica sezamovega olja
1 žlica sladkorja
sol in poper po okusu


Zmleto meso zmešamo in mu dodamo česen,čebulo, skuto, sezamova semena, olje, sol, poper in sladkor ter vse skupaj dobro premešamo. Za okusne polpete moramo meso dolgo mesiti, da postane podobno testu. Z rokami oblikujemo kroglice in jih pritisnemo z dlanjo na podlago, da dobimo polpete. Spečemo jih na vročem žaru. Med pečenjem jih enkrat obrnemo.

Hel
28.03.2006, 10:37
pa ful mam rada krompir z žara, mal z maslom namazan in posoljen :P ... bi lohk cel večer krompirček jedla...
Izberemo čim bolj drobne krompirčke in jih skuhamo. Ohladimo in olupimo. Vsak krompirček ovijemo s tanko rezino šunke ali slanine. Telečji file osušimo in narežemo na kocke. Rdečo papriko očistimo in narežemo na kose. Krompir s slanino, kocke mesa, lističe svežega žajbla in kose paprike izmenoma natikamo na palčke. Posolimo in popopramo. Pečemo na zmerni temperaturi. Na krožniku obilno namažemo z zeliščnim maslom.

Lahko pa take ražnjiče spečeš v ponvi s čisto malo maščobe, potem pa sok, ki ostane od pečenja, zaliješ z malo suhega, belega vina in pustiš, da dobro prevre.

Hel
28.03.2006, 10:37
sem že pridna :approve: (jerry itak nau nikol :mad:)

drugač pa ... fajn ideja za namaz je bla zadnjič pri TLP-ju, ko je Anja kuhala (ona je sicer naredila filo za kurja prsa se mi zdi) ... na olju je popražila česen in mu dodala nasekljane slane sardelne filete, potem je pa vsemu temu dodala še pretlačen kuhan brokoli

no, kej tazga bi mi pasalo namazat na kruhek, opečen na žaru :shy:
Timijanovi kruhki na žaru

3 vejice timijana
1 strok česna
150 g moke
1 žličko pecilnega praška
sol, poper
4 žlice olivnega olja
100 ml mleka

Vejicam osmukamo listke, česen zmečkamo s ščepcem soli. Oboje zmešamo z moko in pecilnim praškom. Solimo in popramo. V mešanico ulijemo mlačno mleko, gnetemo, da nastane gladko testo. Na koncu vlijemo še olivno olje in spet dobro pregnetemo. Iz testa oblikujemo 4 svaljke, ki jih ovijemo okrog debelejših kovinskih palic za žar, ali pa naredimo male hlebčke. Pečemo na srednje močnem žaru cca 20 minut.

mrjerry
28.03.2006, 10:41
Sem ze omenil, da si pravega ribjega razvrata na zaru ni moc zamisliti brez aioli (neke vrste majoneza, ki jo dobis v evropskem delu sredozemlja (ITA, FR, SPA))?

Hel
28.03.2006, 12:08
To je v bistvu česnova majoneza z olivnim oljem?

Rabiš recept?:shy:

lady_lucifer
28.03.2006, 12:11
rabimo :)

Hel
28.03.2006, 12:19
Rumenjak zmešano z žličko priljubljene gorčice, dodamo strt strok česna – res strt, s ščepcem soli masakriran v nespoznavno pasto – dve ali tri žlice limoninega soka – lahko tudi malo suhega, belega vina, malo belega popra. Vse skupaj razmešamo z žlico, potem pa mešamo z mikserjem in počasi dodajamo v tankem curku olivno olje. Na en rumenjak se ga porabi cca 1-1,5 dl. Na začetku je potrebno res počasi in skoraj po kapljicah dodajati olje, drugače se majoneza rada sesiri. Proti koncu ni potrebno biti več tako previden. Olja dodamo pač toliko, kolikor gosto majonezo želimo. Več ga bo, bolj bo trda. Na koncu jaz vmešam še malo svežega, sesekljanega drobnjaka in malce razredčim z belim vinom.

Čim bolj kvalitetna gorčica, sveža jajca in seveda deviško olje.

unicorn
28.03.2006, 12:23
To je itak najboljša majoneza sploh. :P

No, jst se malo manj mučim,in dodam kar česnovo pasto. :blush: (sej me je sram, no)

unicorn
28.03.2006, 12:28
No, če se vam ljubi malo več packati, je tale recept v indonezijskem stilu res za dol padet dober. :P


2 kg svinjine v kosu
1 drobno narezana čebula
4 stroki strtega česna
2 pekoči papriki, narezani na koščke
2 žlički koriandrovih semen v prahu ali zmletih v mešalniku
30 dag arašidov
2 žlici limoninega soka
2 žlici rjavega sladkorja
4 skodele kokosovega mleka
sol po okusu



Sestavine, razen pekoče paprike in arašidov, položimo v posodo in jih kuhamo na nizki temperaturi 2 uri. Meso se mora zmehčati, vendar se ne sme razkuhati. Nato ga ohladimo in narežemo na večje kose. Nabodemo ga na paličice in spečemo na mreži nad vročim žarom.
Iz omake, ki ostane od kuhanja mesa, pripravimo poenostavljeno indonezijsko omako gado - gado. Dodamo pekočo papriko in 30 dag zmletih arašidov ter zmešamo v mešalniku. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti in ves čas mešamo. Postrežemo hladno,s svinjino na žaru, lahko pa tudi z drugim mesom z žara, pečenko ali celo kuhano zelenjavo.

Hel
28.03.2006, 16:32
Uni, tole zveni zelo zanimivo. :P Ali je svinjina lahko rebrca? Enkrat sem že delala nekaj podobnega, samo da so se rebrca v kosu prej na hitro skuhala v malo slane vode z začimbami, marinada se je skuhala posebej in potem se je vse skupaj še mariniralo čez noč v hladilniku. V marinadi je bil med, feferoni, čebula, paradižnik, vino ali kis in še cela kopica enih zadev, katerih se pa ne spomnim.:( Meso se je potem vzelo iz marinade, obrisalo in narezalo na rezine, ki so se popekle na žaru, vmes si pa mazal z marinado. Naredila se je takšna temna njamsi glazura. Recepta pa ne najdem več, pa če me tepeš.:(

Ali je lahko uporabim namesto kokosovega mleka kokosovo moko, namočeno v malo vode in potem vse skupaj ožmem? Ker tu pri nas na kmetih kokosovo mleko v pločevinkah ni ravno pogost artikel na policah...:blush:

unicorn
28.03.2006, 18:16
Uni, tole zveni zelo zanimivo. :P Ali je svinjina lahko rebrca? Enkrat sem že delala nekaj podobnega, samo da so se rebrca v kosu prej na hitro skuhala v malo slane vode z začimbami, marinada se je skuhala posebej in potem se je vse skupaj še mariniralo čez noč v hladilniku. V marinadi je bil med, feferoni, čebula, paradižnik, vino ali kis in še cela kopica enih zadev, katerih se pa ne spomnim.:( Meso se je potem vzelo iz marinade, obrisalo in narezalo na rezine, ki so se popekle na žaru, vmes si pa mazal z marinado. Naredila se je takšna temna njamsi glazura. Recepta pa ne najdem več, pa če me tepeš.:(

Ali je lahko uporabim namesto kokosovega mleka kokosovo moko, namočeno v malo vode in potem vse skupaj ožmem? Ker tu pri nas na kmetih kokosovo mleko v pločevinkah ni ravno pogost artikel na policah...:blush:

Po moje ne bi smel biti problem z rebrci, pač ne bi bila nabodala, ampak en sam kos mesa, samo malce dalj bi se peklo.

Meso tukaj ne postane ravno črno, obdrži barvo, pač pa je omaka, ki jo skuhaš iz povretka mesa res krasna. Če ne želiš tako pekoče, vzameš samo eno pekočo papriko.

Glede namočene kokosove moke pa res ne vem, sorry. :dontknow: Ena možnost je, da kupiš cel kokosov oreh, naribaš meso, stisneš tekočino iz njega, ter jo zmešaš z vodo, ki si jo prestregla pri odpiranju. Samo je zelo zamudno in mučno opravilo, verjemi. Jaz ne bi rada nikoli več delala tega. :nonono:

Hel
29.03.2006, 07:51
Sicer ne vem, kako je z vama, samo mene, če se najem do te stopnje, da skoraj počim, je potrebno pustiti vsaj dve urici čisto pri miru, če želiš ostati vsaj na pol živ.:veryevil:

Krvavi biftek s krvavo Maričko

Vsaj 2 cm debele rezine pljučne pečenke 1-2 uri mariniramo v mešanici sojine omake, belega balzamičnega kisa in olivnega olja - razmerje 1:2:1. 1 kg zelo zrelega paradižnika - po možnosti volovsko srce - križno zarežemo na koncu in poparimo z vrelo vodo. Olupimo, ostranimo pečke. Dodamo 1/2 rdeče čebule, 2 narezani mladi čebuli, 1 žličko svežega koriandra, 1/2 žličke mlete kumine, 1 žličko soli, 1-2 žlički limoninega soka, 1 dcl goveje juhe (ne goljufat z juho iz kocke!!!), 1/2 dcl vodke, 1 žlico worchester omake, malo popra ter vse skupaj zmiksamo. Damo v posodo ter dobro prevremo. Biftke popivnamo ter spečemo na vročem žaru. Naj bodo vsaj malce krvavi. Ko so pečeni, jih posolimo in popopramo ter postrežemo z vročo omako in belim kruhom.

Hel
30.03.2006, 07:01
Piščančja bedrca z gorčico

Kupimo samo zgornje dele beder. Izrežemo kost ali že kupimo takšne brez kosti. Koža naj ostane. Posolimo, popopramo in malce posujemo s suhim česnom. Zmešamo žlico zrnate gorčice z žlico navadne gorčice in namažemo z vseh strani. Pustimo na sobni temperaturi vsaj dve uri, da se marninira. Spečemo na vročem žaru. Zraven ponudimo breskov chutney.


Breskov chutney s feferoni

470 ml jabolčnega kisa
270 g sladkorja
230 g drobno sesekljanih datljev
1 žlička mletega pimenta
1 žlička mletega muškatnega cveta
450 g na koščke narezanih zrelih breskev
3 tanko narezane rdeče čebule
4 drobno sesekljani sveži feferoni
4 strti stroki česna
drobno nariban 5 cm dolg kos svežega ingverja
1 žlička soli

Kis, sladkor, datlje, piment in muškat damo v posodo in mešamo, dokler ne zavre. Dodamo vse druge sestavine in znova zavremo. Na mali temperaturi cmarimo slabo uro, da se zgosti. Pogosto mešamo, da se ne prime. Kot pri kuhanju marmelade poskusimo, če je dovolj kuhan tako, da ga damo malo na krožniček. Če ohrani obliko, je ok. Poskusimo, če je dovolj pikanten - še vroč ima ponavadi bolj pikanten okus kot, če je hladen - lahko dodamo še nekaj kapljic tabasca. Vročega nadevamo v male kozarčke in takoj zapremo. Neodprt zdrži celo leto.

Zdaj pa, če mi ne boste izdali vseh skrivnih družinskih receptov, za katere preprosto vem, da jih imate, bom huda. Ja.

unicorn
30.03.2006, 09:11
Prošnja:

Kdo ima kakšen res dober recept za Šobsko salato? Pliz. :angel: :shy:

spela26
30.03.2006, 09:12
super tema,ravno to soboto bomo pekl na zaru...tole bo prslo kr prov:) :2thumbs:

mrjerry
30.03.2006, 09:15
Prošnja:

Kdo ima kakšen res dober recept za Šobsko salato? Pliz. :angel: :shy:

Sveza barvna `vodnata' zelenjava, narezana na kocke:
paradiznik
kumare
paprika (se mi zdi)

Zraven pa se tunina, olive in feta sir. Vsaj mislim, da je to to... Aja, in seveda olivno olje in kak scepec origana.

Sam tole zadevo obozujem brez oliv in kumar.

unicorn
30.03.2006, 09:16
Hvala. :kisses: :)

Za tunino še nisem slišala,je pa definitivno za probat. :P

mrjerry
30.03.2006, 09:22
Jest solat praviloma ne jem... Lani v Tuniziji sem pa jedel solato, v kateri je bila hladna tuna (sicer sveza, prejsnji dan smo jo imeli za kosilo, kar je ostalo, so pa v solato zrezali), pa zgoraj nasteta zelenjava (razen kumar), na fino narezana in posuta s kuskusom. Kuskus se napije tekocine, ki jo izpusti zelenjava in solata je bila bozanska. In ce jaz recem, da je solata bozanska, potem verjemi, da je res.

unicorn
30.03.2006, 09:28
Jst npr. ne jem korenja glih rada, obožujem pa solato Julienne. :dontknow:

mrjerry
30.03.2006, 09:32
Kaksna pa je to?

Drgac je pa kuskus nasploh hipernora zadeva za v solate za ob zaru.

galaxy
30.03.2006, 09:32
Sveza barvna `vodnata' zelenjava, narezana na kocke:
paradiznik
kumare
paprika (se mi zdi)

Zraven pa se tunina, olive in feta sir. Vsaj mislim, da je to to... Aja, in seveda olivno olje in kak scepec origana.

Sam tole zadevo obozujem brez oliv in kumar.


Ja, pa tole je Grška ne Šobska:clown:

unicorn
30.03.2006, 09:33
To je solata iz kuhanega korenja, ampak noro dobra. Recept iz osrednje Francije. :P

Hočeš met? :dontknow:

Hel
30.03.2006, 09:34
Jaz dam v šobsko solato na rezine narezan paradižnik, na trakce narezano zeleno in rumeno papriko, rezine kumar, katerim sem prej odstranila pečke ter rezine rdeče čebule. Če bodo jedli odrasli, se med papriko znajde tudi kak feferon ali dva. Nalagam po več plasteh v stekleno skledo, da lepo zgleda. Tudi oči jejo…:shy: Vsako plast malce posolim, potem pa zmešam olje, kis in malo vode in enakomerno prelijem. Na vrh na debelo grobo naribam bel sir v slanici.

Pri grški solati pa vse naštete sestavine narežem na kocke, dodam še nekaj črnih oliv, pri prelivu uporabim olivno olje. Pa vse skupaj dobro premešam. Lahko daš pa zraven še kocke tune in na rezine narezano kitajsko zelje. Samo to je potem spet neka čisto druga solata.;)

mrjerry
30.03.2006, 09:37
To je solata iz kuhanega korenja, ampak noro dobra. Recept iz osrednje Francije. :P

Hočeš met? :dontknow:

Itak.

galaxy, sej sobska je menda ful podobna grski... Mogoce brez oliv in tunine?

No, kukrkol, grska je boljsa :approve:


uniicorn, seveda zelim recept :p

Hel
30.03.2006, 09:38
To je solata iz kuhanega korenja, ampak noro dobra. Recept iz osrednje Francije. :P

Hočeš met? :dontknow:
Naturlich.

(Kje so pa tiste pikice, ki plavajo nad črkami?):blush:

Edit: Odlična solatka/priloga je mlada čebula, narezana na kolobarčke – tudi steblo, listi pa ne –malce posoljena in zmešana s kislo smetano. Ali pa pol jogurta, pol kisle smetane, če štejete kalorije…

unicorn
30.03.2006, 09:44
Simpl ko pasulj, ampak res dobro. Tudi jaz nisem verjela, dokler nisem probala. ;)



5 korenčkov
sol, črni poper


Polivka:
1 žlica olivnega olja
1 žlička belega vinskega kisa
1 strt strok česna
1 žlička sesekljanega petršilja

Korenje narežeš na paličice velikosti vžigalic. V vreli slani vodi kuhaš, dokler niso mehke, a še vedno čvrste. Odcediš.

Pripraviš polivko, dodaš sol in poper po okusu.

Korenje preliješ s polivko in dobro premešaš. Pustiš, da se ohladi. Zraven ponudiš rezine limone, in drobnjak.

mrjerry
30.03.2006, 09:49
aaaa, zato se rece Julienne

To julienne-cut vegetables pomeni, da jih narezes na palicice... Korenje, paprika, janez...

unicorn
30.03.2006, 09:52
:kisses:

Probaj, pa mi sporoči, prav? Res ne deluje kot nekaj dobrega, ampak pusti se presenetiti.;)

Hel
30.03.2006, 10:03
:kisses:

Ja, tako nekako sem mislila, da bi se peljala tale tema. :2thumbs: Nekdo pove recept, drugi reče – jaz sem jedel nekaj podobnega samo tam je bilo še blablabla, ali – ja tole pa mi delamo malce drugače in sicer tako da damo še ščep tega in onega ipd. Solate, v katerih je tudi riž, krompir, kuskus in testenine so čudovita priloga k žaru. Pa še kruha se manj poje…:blush: In recepti za razne omakce, marinade… Žar ni samo pečen kos mesa, kos kruha in mlada čebula. Včasih se najem samo prilog in solatk, pa sem zelo mesojede vrste.


/Hel vklopi hipnotični pogled in spregovori z romunskim naglasom:

Kamon nau, teeel mi, teeel mi ooool jor litel sikrets…:veryevil:

unicorn
30.03.2006, 10:12
Solato iz špagetov delam jaz takole - špagete skuham malce bolj kot al dente. Dodam tenko nariban sir ( poltrd, vrsta po okusu), olivno olje, kis, sol, česen, drobno narezan petršilj. Pustim čez noč, da se prepoji. Krasen okus, brez nevarnosti za bolečine v želodcu.;) Kis po želji zamenjate z limoninim sokom.

Kako jo delate pa ostali? :shy:

mrjerry
30.03.2006, 10:23
Ko si ze omenila, da zar ni samo pecen kos mesa... Lahko bi kaksno rekli tudi o nacinu peke zara.

Prvo, kar je treba vedeti je, da mesa na zaru skorajda ni mogoce zazgati. Vse prepogosto vidim, kako ljudje zakurijo strahotno vroc zar, na katerem se nahajajo ogromne kolicine razgretega oglja, potem se pa pred peko ustrasijo in ga zacnejo polivati z vodo, kar je seveda smrt za rostilj. Seveda ima vsaka stvar svojo mejo (zgornjo in spodnjo), vsekakor pa je pri zaru pravilo, da je bolje, ce je plosca bolj vroca, kot pa premalo.

Ce je zar vroc (tako vroc mora biti, da roke nad plosco ne moremo drzati dalj od nekaj sekund, preden nas zacne peci), potem bo meso, polozeno nanj, zelo hitro zakrknilo. Naredila se bo hrustljava skorjica, meso pa se bo hitro speklo. Tekocina v mesu ne bo imela casa odteci, zato bo meso slastno in socno. Marsikdo na zaru ne pece rostbifov zato, ker spustijo ogromno vode in postanejo trdi kot podplat. Ce boste rostbif pekli na blazno vrocem ognju, ne bo spustil tekocine in ne bo kot podplat.

Tudi kotlete lahko brez strahu pecete na zelo vrocem ognju. So komu znana doooolga cakanja na to, da bo malcek predebelo odrezan kotlet koncno pecen? Po dolgem cakanju pa je dobil predse le zalosten trd posusen kos mesa brez okusa? To je zato, ker je bil ogenj presibak. Svinjina je dovolj mastna, da prenese visoke temperature. Ni ga kotleta, ki ne bi bil pecen v manj kot 15 minutah.

S perutnino je malo drugace. Po mojem okusu zelo na hitro pecena perutnina ni tisto pravo... perutnino date lahko na sibkejsi ogenj, ker je tako obcutljiva, da se v vsakem primeru lepo zapece. Z raznimi perutnickami ali bedrami pa nimam dosti izkusenj, vendar, glede na to, da je meso zasciteno s kozo in plastjo mascobe, mirno jakost ognja mocno povecate.


Predvsem se pa kot hudic kriza izogibajte raznih mesanic zacimb za zar, ojacevalcev okusa, paprik v prahu in podobnih ogab. Vse to uporabljajo samo tisti ljudje, ki sploh ne znajo speci mesa na zaru in morajo potem porabiti na kile praskov, majonez in ajvarjev zato, da tiste presusene podplate sploh spravijo po grlu.

unicorn
30.03.2006, 10:35
Kaj pa tigan? (sploh ne vem, kako se to napiše :blush: )

Krompir iz njega je absolutno naprimerljiv s kakršnimkoli drugim načinom priprave, še posebno, če uporabljaš češnjeva drva. :P

mrjerry
30.03.2006, 10:38
Ne vem, kaj je tigan(j?)...

Kaksna keramicna ali glinena posoda, mogoce?

unicorn
30.03.2006, 10:39
Ne, to je en tak bolj plitev kotel na trikotni opori, ki se postavi nad ogenj, ki ga zakuriš na tleh.

mrjerry
30.03.2006, 11:08
Ajaaaaa, ja, ze vem na kaj mislis. To je klasika za golaz, bograc...

unicorn
30.03.2006, 11:12
Ne vem, če je to čist isto - je preplitev za kak golaž. :dontknow:

mrjerry
30.03.2006, 11:14
Eh bebo jaz... No, tignja potemtakem se nisem videl... Tisto, o cemer sem jaz govoril, je trinozno stojalo, na vrh katerega obesis kotlicek...


In krompircek je popecen, al kako? Pa mogoce malcek predimljen?

unicorn
30.03.2006, 11:17
Ker je to v bistvu posoda, vliješ malo olja, krompir narežeš in začiniš po želji (jst obožujem rožmarinov krompir npr. ), zaliješ z malo vinca, pečeš in obračaš. Ker je direktno nad ognjem, se navzame tudi vonja in malce okusa drv, zato so najboljša češnjeva drva.

Absolutno njami. :P

unicorn
30.03.2006, 11:21
V tiganu se da pa pripraviti tudi meso v omakci, npr. Sicer ne prevelika količina, ampak ima zelo specifičen okus prav zaradi direktnega ognja.

V FR so mi dejali, da je to v bistvu ciganski pripomoček za pečenje in kuhanje, ki je malce prirejen za moderne potrebe.

mrjerry
30.03.2006, 11:27
Ja, zna biti, ja. Sej tud tale kotlicek je podobna zadeva. Golaz z njega je pa fenomenalen. Ali morda ribja juha ali pa brodet na kaksni plazi... uffff

unicorn
30.03.2006, 12:03
To pa še nisem probala, pa bi. :P Golaž iz lonca mora met boljši okus ziher. Še posebej, če se kuha v kar precejšnji količini.

Hel
30.03.2006, 12:38
Tigana zgleda nekako takole, le da ima spodaj pritrjene tri nožice – pri naši se zložijo navznoter, da zavzame manj prostora:

http://www.kraljevhrib-sp.si/slike/hrana/15v.jpg

Pač posoda iz litega železa z nožicami – približno 15-20cm visokimi. Spodaj se zakuri, peče se meso v malce olja, krompir je itak fantastičen:P , meni je pa najbolj všeč, če se peče kot pri 'kotlovini' (saj vem, še en neznan izraz…:shy:) Na malce svinjske masti najprej popečemo kose mesa – meni je najboljše svinjska vratovina (vratni kare brez kosti), samo malce posoljena in popoprana. Ko je meso opečeno, dodamo na krhlje narezano čebulo, papriko, paradižnik, krompir, česen, lahko proti koncu tudi kakšno bučko… Zelenjava da ponavadi dovolj soka – predvsem paradižnik – lahko pa malo zalijemo z belim vinom ali vodo (čeprav voda še za v čevelj ni dobra). Posolimo, občasno premešamo in pustimo, da se cmari, dokler ni krompir mehak.

Tigana je krasna tudi za pripravo postrvi – te prej nasolimo in na grobo filetiramo – podolžno razpolovimo in odstranimo samo hrbtenico, manjše kosti lahko ostanejo. Nasolimo in nekaj časa pustimo pri sobni temperaturi. Potem povaljamo v mešanici moke in koruznega zdroba ter hrustljavo spečemo v nekaj olja.

unicorn
30.03.2006, 15:53
To je tigana, ja. :2thumbs:

Samo naša visi na trikotniku, ne stoji na nožicah, in jo lahko spuščaš in dviguješ nad ogenj.

Hel
30.03.2006, 17:38
Menimo, da bi lahko prilimal kak recept.:approve:

Sač ali čripnja ali peka...saj si to mislil?

Pa še dve solatki:
Pisani metuljčki

Po eno rdečo, zeleno in rumeno papriko narežeš na trakce in jih nekaj minut pražiš na mešanici olivnega olja in jabolčnega kisa, da se malce zmehča – pa ne preveč. Strok česna in polovico rdeče čebule sesekljaš na drobno, dodaš še ščep ali dva soli, popra in še malo kisa in olja, da narediš preliv. Kuhane metuljčke zmešaš s papriko, dodaš 2-3 na kocke narezana trdo kuhana jajca, nekaj na kolobarje narezanih oliv ter žličko sesekljanih kaper. Preliješ s prelivom in dobro premešaš. Pustiš čez noč v hladilniku, preden postrežeš še posuješ z nasekljanim svežim peteršiljem.

Krompirjeva solata

Krompir skuhaš, olupiš in narežeš na rezine. Še toplemu dodaš pol velike sesekljane čebule in preliješ s prelivom: žlica gorčice, žlica majoneze, pol lončka kisle smetane, sol, sesekljan drobnjak, olje, kis in malo vode. Preliva naj bo kar dosti, ker ga krompir kar nekaj popije. Po okusu lahko dodaš še na kocke narezano kislo papriko.

Hel
25.08.2006, 08:22
Na morju sem jedla ribo, pečeno na žaru in na zeliščni posteljici. Na žalost nisem imela možnosti, da bi špegala, kako to pripravijo, kuhar pa zaradi velike gneče ni mogel k mizi na kozarček rujnega in seanso neusmiljenega zasliševanja.

Je kdo že to jedel in približno ve, kakšen je postopek? Sveža zelišča vsekakor, samo a jih je potrebno prej namakati v vodi ali vinu? Ribe se ponavadi pečejo na zelo visoki temperaturi, v tem primeru tudi? Se ne bodo zelišča zažgala prej, preden bo riba pečena?

Je še kdo to poletje poskusil kaj novega? :shy:

mrjerry
25.08.2006, 08:38
Pa je bilo dejansko peceno na zeliscih ali so bila zelisca dodana naknadno?

Ker res dvomim, da bi slo, kot si napisala.... V pecici mogoce, na zaru pa sigurno ne. Ce so zelisca suha, se zazgejo, ce so pa namocena, se pa vse skupaj skuha in potem zazge. Namakenje v vino pa ne bi melo nikakrsnega smisla.



Mi smo delal jamborcke iz kozic... Najbolj ultimativno dobra stvar. Kozice nabodes na palcke za raznjice in jih speces na zaru. Ce imas moznost, jih na koncu se prekrijes, da se mal prekadijo. Obvezno pridno zalivati z olivnim oljem, da so potem take mastne in malo potemnele... S kanckom tatarske ali majoneze, dobrih belih kruhom in polsladkim belim odprejo noge komurkoli :blush:

Hel
25.08.2006, 12:16
Hmnja. Saj pravim, da ne vem, kako je vse skupaj potekalo. Zgledalo je, da je pečeno na zeliščih in imelo je okus po žaru.

Hm. Mogoče je bilo vse skupaj zavito v ravno prav preluknjano alu folijo, da se zelišča niso zažgala, meso pa se je lepo speklo in vseeno dobilo okus po žaru?

Bomo malo poeksperimentirali. Upam. :shy:

mrjerry
25.08.2006, 12:24
Hm... Ne vem no... Mogoce je bilo pa mazano s kaksnim zeliscnim olivnim oljem ni potem samo postlano na sveza zelisca?

Hel
25.08.2006, 12:29
Mislim, da ne, ker se je na koži poznal 'vzorček' listkov zelišč.

Ah ja. Ko bom velika, bom vedela vse. Zanalašč.

mrjerry
25.08.2006, 12:36
Lahk probas... Jaz bi na tvojem mestu ribo vsaj eno noc z zacimbami vred zavil v folijo in mariniral