Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Bazilika


Njuška Trap
29.03.2006, 14:04
Kupila sem semena bazilike (sadik v lončkih na tržnici še ni oz. jih imata samo dva - eden ima totalno drage, ena pa tako uboge, da nisem vedela, če bodo zdržale dva dni), ker bi je rada imela čimveč, pa da malo poeksperimentiram in zdaj me zanima, kako globoko jih moram posejati - ali semena zgolj posujem po zemlji, ali moram izgrebsti manjšo luknjico... Na embalaži namreč ne piše prav nič okoli tega...
Koliko zalivam (ali samo škropim) ... ?

Če ima kdo izkušnje s tem ... :)

mrjerry
29.03.2006, 14:31
Kako posaditi, ne vem. Rabi pa bazilika zelo veliko vode, sploh, ce jo imas zunaj. Ni fajn, da jo izpostavljas direktnemu soncu, vseeno pa ji pase toplota in svez zrak. Samo v mejah normale in seveda ob zadostni kolicini vode.

TuNina
29.03.2006, 14:53
naš sosed jo goji na balkonu, kjer od pomladi do jeseni sonce vsak (sončen) dan direktno nažiga. pa mu vsakič zraste prava džungla.

TuNina
29.03.2006, 15:00
ekola..

Bazilika je enoletnica, močno razraščena, 25 do 80 cm visoka. Na razvejenih steblih se razvijejo dolgopecljati jajčasti, eliptični, nasproti si štrleči listi. Ti so rumeno zeleni, zeleni, rdeči, pogosto so svetleči in nekoliko nepravilno nazobčani. V zgornjih zalistnikih in na konceh poganjkov se razvijejo cvetovi, ki so beli, rožnati, škrlatno rdeči, venec imajo dvakrat daljši kot čašo. Bazilika cvete od junija do septembra, odvisno od tega, kdaj jo sejemo. Rastlina razvije zelo tanke in razvejene korenine, ki ne segajo globoko v zemljo.
Ker bazilika izvira iz tropskih krajev, potrebuje zelo veliko toplote. Rasti preneha že pri temperaturi okoli 12°C; pri tej temperaturi se na listih pojavijo različne bolezni. Potrebuje tudi veliko svetlobe, zato jo pozimi v rastlinjakih dodatno osvetljujejo. Pri temperaturi 20°C vzkali seme v 14 dneh, ker kali na svetlobi, seme samo pritisnemo v zemljo, ga z njo ne pokrivamo.
Najbolje uspeva v zračnih, s humusom dobro oskrbljenih tleh, ki so strukturna in se hitro ogrejejo. Optimalna reakcija tal je pH 6,5 do 7,2. Baziliko gojimo na gredi, kjer so rasle s hlevskim gnojem gojene vrtnine. Bazilika ima v začetku zelo počasen razvoj, zato ga plevel lahko bistveno ovira. Na isto mesto jo posadimo šele po 4 letih. Gnojimo jo z manjšimi količinami dušika in sicer trikrat: ob presajanju, nato čez štiri tedne in tretjič po prvem rezanju poganjkov. Listi so zelo občutljivi, zato gnojila trosimo po zemlji, drugače se na listih pojavijo ožigi in niso za prodajo. Večje količine fosforja lahko zmanjšajo razvoj eteričnih olj, zato gnojimo predvsem s kalijem in dušikom.
Baziliko lahko pridelujemo na različne načine. Za zgodnje pobiranje v juniju jo sejemo v rastlinjak in sejance presadimo sredi maja, ko mine nevarnost poznih slan. Če želimo pospešiti razvoj, lahko takoj po presaditvi na razdaljo 25x25 cm, površino prekrijemo z vlaknato folijo, tako da se pod njo rastline bolje razvijejo. Tako jih lahko prej režemo in poberemo tudi več pridelka. V toplejših krajih lahko baziliko sejemo kar na gredo, ki jo prekrijemo z vlaknato folijo, pod katero so temperature višje za 1 do 3°C. Ker je seme zelo drobno, mora biti zemlja izredno dobro pripravljena in ves čas enakomerno oskrbljena z vodo, da se bazilika dobro razvije. Neposredno sejemo tako, da pade seme od semena na 2 cm ali 50 semen na tekoči meter. Medvrstna razdalja je 25 do 35 cm, za setev 1 m2 potrebujemo 0,3 do 0,4 g. Zaradi drobnega semena potrebuje, kot že rečeno, zelo dobro pripravljeno zemljo, zato neposredna setev uspe samo v izredno strukturni zemlji. Pri setvi v plastenjak dajemo v lončke po 4 do 5 semen. Za 10 lončkov potrebujemo 0,025 do 0,035 g semena. Pri temperaturi 15 do 22°C traja vznik od 8 do 14 dni. Po vzniku so najugodnejše temperature podnevi okoli 20°C in 14 do 16°C ponoči. Pri višjih temperaturah rastline hitreje rastejo, vendar so za presaditev na prosto preveč nežne, če pa jih presadimo, pa le slabo uspevajo. Zato moramo pri temperaturah, višjih kot 20°C, zelo intenzivno zračiti, da vzgojimo sadike, primerne za presajanje. Baziliko lahko pridelujemo tudi v rastlinjaku na gredah, gojimo jo za rezanje listov in za prodajo v šopke povezanih rastlin. Na grede v rastlinjaku vedno sejemo neposredno, ker moramo imeti zelo dobro zemljo in po setvi primerno zalijemo, da se razvijejo dobro razvite rastline. V rastlinjakih pa lahko gojimo baziliko tudi v lončkih. Pridelovanje načrtujemo tako, da so lončki vse leto na razpolago. Sejemo najmanj osemkrat na leto. Poleti vzgojimo rastline v lončkih po 40 dneh od setve, pozimi pa, odvisno od osvetlitve, v 80 do 100 dneh. Za neposredno prodajo v lončkih, morajo biti ti veliki 9 cm. Po setvi poleti lončke pokrijemo z vlaknato folijo ali papirjem, da se površina lončka ne presuši in da seme vznikne v 8 do 10 dneh pri temperaturi 18 do 22°C. Poleti temeljito zračimo, da se ne razvijejo pretegnjene sadike. V poletnih mesecih pa zasenčujemo, ker močno sonce ni dobro za razvoj rastline. V zimskih mesecih osvetljujemo od oktobra do decembra 7 ur, ker obstoji močna povezava med razvojem listov in količino osvetlitve, od tretjega tedna pa osvetljevanje vpliva tudi na količino pridelka.
V rastlinjakih baziliko gojijo tudi na hranilni raztopini, podobno kot motovilec na trakovih iz poliuretanske pene. To tehniko pridelovanja so razvili zlasti v Belgiji, rastline pa prodajajo na peni, ki jo narežejo na večje ali manjše kose, ali pa jih pakirajo tudi v kartonske podstavke.
Na prostem je zelo primerno, da zgodaj sejano ali presajeno baziliko režemo najmanj dvakrat, na vrtu pa jo lahko sproti obrezujemo, takoj ko se pojavijo posamezni poganjki in na njih zametki cvetov.
Če prekrivamo z vlaknato folijo že od setve ali presaditve, potem se s tem izognemo napadu različnih škodljivcev, ki se zelo radi spravijo nad liste. To so predvsem različni hroščki, ki objedajo liste, listne uši, ki se naselijo na listih kot tudi stenice in tripsi. Tudi polži močno objedajo liste, zato jim nastavljamo vabe, če bazilike nismo zavarovali z vlaknato folijo. Na listih se pojavljajo tudi virusne bolezni, zlasti mozaik lucerne, med glivičnimi boleznimi je veliko pegavosti. Zlasti če dolgo dežuje, se na listih pojavijo rjave do sive pege, ki povzročajo, da bazilika ni več uporabna. Tako pri rastlinskih loncih kot na prostem se pojavlja ovelost, zato je dobro upoštevati kolobar in bazilike tudi ne prepogosto gojiti na gredah, kjer se pojavlja ovelost tudi na drugih vrtninah, npr. po paradižniku ali kumarah.
Baziliko začnemo rezati 65 do 75 dni po presaditvi, ko se razvijejo prvi cvetovi. Po prvem rezanju je poleti zelo priporočljivo, da rastline zalivamo in dognojimo z dušikom, ali podnje naložimo porezane koprive. Tako rastline dobijo dušik in ponovno odženejo. Ker je bazilika zelo zahtevna rastlina glede enakomerne oskrbe z vodo, je dobro, da jo pogosto zalivamo, da se razvijejo košati poganjki. Vendar pa, zlasti na težjih tleh, ne sme na površini zastajati voda, saj je bazilika zelo občutljiva za stoječo vodo. Če se to zgodi, začnejo rastline rumeneti in propadati.
Ker je bazilika zelo občutljiva, jo moramo, čim smo jo porezali, takoj porabiti, drugače se iz nje izgubijo tako aromatične kot tudi hranilne snovi. Če je pridelamo preveč in jo želimo posušiti, baziliko sušimo pri temperaturi, ki je nižja od 40°C. Računamo, da iz 7 kg sveže bazilike dobimo 1 kg suhe. Ob prvem rezanju poberemo 1,2 do 1,8 kg/m2 ob drugem 0,6 do 1,2 kg /m2, zato v vrtu posadimo baziliko najmanj na 1 do 2 m2, da bomo imeli dovolj sveže bazilike predvsem za celoletno uporabo in suhe bazilike za porabo v zimskih mesecih.
Ker je bazilika tako vsestransko uporabna rastlina, naj ne manjka v vsakem še tako majhnem vrtu, saj si z njo naredimo jedi, a tudi življenje bolj prijetno.
Tako kot se bazilika poda v jedi iz paradižnika, tudi zelo dobro raste, če jo posadimo med paradižnike.

link (http://med.over.net/vrtnarjenje/novica.php?id=313)

Hel
29.03.2006, 15:36
Ti kar vzemi v roko ščep semen ter jih kot da bi hotela nekaj posoliti posuj po zemlji. Potem pa narahlo - če imaš kakšne otroške grabljice naprimer - zagrebi. Toliko, da so semena pokrita z zemljo. In ko bo začelo poganjati ter se ti bo zdelo, da so rastlinice pregoste, tiste šibkejše populi. Pa bo.:)

Njuška Trap
29.03.2006, 18:14
Ti kar vzemi v roko ščep semen ter jih kot da bi hotela nekaj posoliti posuj po zemlji. Potem pa narahlo - če imaš kakšne otroške grabljice naprimer - zagrebi. Toliko, da so semena pokrita z zemljo. In ko bo začelo poganjati ter se ti bo zdelo, da so rastlinice pregoste, tiste šibkejše populi. Pa bo.:)
Uf, hvala za tole kratko in jedrnato razlago... Tisto bi sicer prebrala, ampak bi vmes precej trpela...
:helo:

šnela
29.03.2006, 20:29
Kakor ti je že Hel povedala. :) Jaz sem jo posejala v lončku za rožce. Posula po površini zemlje, malo zakrila, ker najprej je treba 2 tedna počakati, da vzklije. Ja. :approve:

Njuška Trap
06.04.2006, 17:42
Kakor ti je že Hel povedala. :) Jaz sem jo posejala v lončku za rožce. Posula po površini zemlje, malo zakrila, ker najprej je treba 2 tedna počakati, da vzklije. Ja. :approve:
Rečeno, storjeno. Zdaj vsak dan gledam in čakam.

Koliko je treba pa zalivat?

šnela
06.04.2006, 21:51
jaz na vsaka dva dni povzročim, da je zemlja mokra. Imam jo pa na okenski polici, tako da je dovolj svetlobe. Iiiiiiin ... že pridno poganja! :)

Njuška Trap
21.04.2006, 15:47
Že raste, že raste!!!
Nekatere bilkice imajo že 2 cm!!!
:happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy:

Njuška Trap
14.06.2006, 10:06
Odlično. :approve: Imam je ogromno... Enkrat v bližnji prihodnosti jo bom presajala... Hočeš kako bilko? :)

šnela
14.06.2006, 12:00
Hih, sem si pripravila mocarelo z baziliko.
Moje je pa bolj malo, zato jo bom verjetno še malo posejala ... Tako redka je ... :blush:

Njuška Trap
14.06.2006, 17:23
Jaz zadnje čase jem VSE z baziliko... :P

amaze646
14.06.2006, 21:14
js jo poleti lepo na vrtu nasadim ful velik pa zalivam pa vedno lepo raste

Tr00
24.06.2006, 00:46
Rdeča bazilika je tudi cool :)

šnela
25.06.2006, 16:34
:O
kakšna je pa rdeča? :blush:

mrjerry
26.06.2006, 08:02
Listki so priblizno taksne barve kot radic, okus je pa u bistvu podoben.

Goody
27.06.2006, 11:29
še nekaj nasvetov o baziliki: Bazilika - kraljevska dišava (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=418&article_id=155418060524133356111&cid=418&pgn=1)

in ostale začimbe: Začimbe in zelišča (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=418&article_id=155418060626143905111&cid=418)

lady_lucifer
23.07.2006, 16:36
sm posadila rdeco in ze fino poganja! :approve:

lady_lucifer
29.08.2006, 13:30
sm posadila se zeleno in mam celo dzunglo!:D

Njuška Trap
18.09.2006, 23:21
Jaz sem imela celo džunglo, pa mi jo je rjava plesen požrla. Še dobro, da jo ima še moj dragi; sicer ne vem, koliko časa bo še zdržala, ampak zaenkrat je še v igri. :P

lady_lucifer
19.09.2006, 09:01
rjava plesen??

jst sm jo dans prvic pozela in jo mam glih u sendvicu :shy: je tok osta, da sm jo mogla razredcit...zdej me pa zanima naslednje....a to morm une tazgornje liste trgat dol, pa uni taspodnji lepo normalno rastejo naprej? :shy:

Njuška Trap
20.09.2006, 21:51
rjava plesen??

jst sm jo dans prvic pozela in jo mam glih u sendvicu :shy: je tok osta, da sm jo mogla razredcit...zdej me pa zanima naslednje....a to morm une tazgornje liste trgat dol, pa uni taspodnji lepo normalno rastejo naprej? :shy:
Meni je bilo naročeno, da od spodaj ščipljem... :dontknow:

Rjava plesen :mad:, ja... Kar naenkrat (v parih dneh) je bila vsa rjava, kot bi se posušila, in to vsa, čeprav je bila v različnih lončkih... :nonono:

lady_lucifer
21.09.2006, 07:42
sam uni taspodnji se sploh se razvil niso :O:dontknow:

bogdan55
25.09.2006, 21:33
Kupila sem semena bazilike (sadik v lončkih na tržnici še ni oz. jih imata samo dva - eden ima totalno drage, ena pa tako uboge, da nisem vedela, če bodo zdržale dva dni), ker bi je rada imela čimveč, pa da malo poeksperimentiram in zdaj me zanima, kako globoko jih moram posejati - ali semena zgolj posujem po zemlji, ali moram izgrebsti manjšo luknjico... Na embalaži namreč ne piše prav nič okoli tega...
Koliko zalivam (ali samo škropim) ... ?

Če ima kdo izkušnje s tem ... :)
Jaz jo gojim ze 5 let.Letos tudi rdeco je zelo obcutljiva na vreme imam jo tudi v koritih roz in jo imam kar na balkonu.Po 2 letih je bila letos dora letina ker je bilo precej toplo.
Tudi sam sem jih videl ce sem prav videl so bile kar drage in raje kupim seme in ga posadim v korita v sredi marca nato pa vecina presadim v vrt ko je toplo.Lako tudi kasneje.Rdeca je pa manjsa in blaga a prav tako dobra.Seme posujte po zemlji in se prej zmocite saj rabi veliko vode. Bazilika obozuje vodo.Ce jo posadite prej v loncke ali v korita in ko je toplo ter visoke cirka 10-15 cm se prestavi v vrt maja,junija.Pa v zatisni strani z veliko sonca in bo. Meni se vedno prime nato pa ima nad tem roko vreme,ce bo hladno bo slaba ce bo vroce kot letos jo bo veliko. Jaz sem jo pobiral do 3x na mesec lahko tudi vec.
Zelim uspesno sajenje za drugo leto.Cez zimo pa jo lahko posadite v cvetlicni loncek in na okensko polico v kuhinji.Tako jo imam cez zimo svezo.Poleti pa bazilika odganja komarje in podobno.Sem jo imel precej tudi na balkonu.
Lp.

Bogdan:dontknow:

bogdan55
25.09.2006, 21:41
:O
kakšna je pa rdeča? :blush:
Je rdece barve manj izrazitega vonja.Kratko je blazja od zelene a prav tako v redu.

madmitch
25.09.2006, 23:30
Mal off pa vseeno. Se komu sanja, kje pri nas bi dobil sistem za hidroponiko (http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroponics) v stanovanju?

Nekaj takega (http://www.growell.co.uk/p/1290/Hobby_Pro_Plus_Kit__NFT_600.html) ali takega (http://www.carefreegarden.com/htmlos/apps/store/list.html?newlist=KIT), čeprav se tu ne vidi dobro. Sicer se vse sestavne dele da dobiti tudi pri nas a jaz iščem že sestavljene ali vsaj kit sisteme.

Njuška Trap
26.09.2006, 19:48
sam uni taspodnji se sploh se razvil niso :O:dontknow:
Ja, jaz sem počakala, da so se, potem je bilka izgledala nekako trikotna - spodnji listi ogromni, zgornji so se pa razvijali... In tam, kjer sem odščipnila list, je že nov poganjek rasel... :dontknow:

Njuška Trap
26.09.2006, 19:49
Je rdece barve manj izrazitega vonja.Kratko je blazja od zelene a prav tako v redu.
Pa če jo daš v vročo hrano (prekuhavam je itak ne), zna izgubiti precej barve, zato sem jo jaz vedno dajala bolj v solate...

lady_lucifer
28.10.2006, 21:13
mam se eno vprasanje v zvezi z baziliko :shy::D
a se da to gojit pozimi, v stanovanju?
tok mi je dobra, da bi jo rada se vec posadila :shy::approve: