Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Razvoj aplikacije za GSM telefon


mrjerry
05.04.2006, 09:16
Rad bi napisal eno aplikacijo za mobilni telefon (Sony Ericsson w800i in druge, ki razumejo enako, kot ta telefon). Problem je v tem, da v Javi kot Javi nisem prevec domac. Morda kdo ve, ali bi se dalo aplikacijo razviti z ASP.NET orodji, po moznosti v C#. Aplikacijo bi sestavljala manjsa baza podatkov (formata baze se nisem izbral, mogoce s pomocjo XML...) in uporabniski vmesnik, po moznosti zasnovan v XHTML in ASP.NETu (za izmenjavanje podatkov z bazo).

K uporabi XHTMLja se nagibam predvsem zato, ker bi na terenu zbiral podatke in jih vnasal v mobilni telefon, doma pa bi imel na PCju celotno bazo podatkov, kamor bi `pretakal' pridobljene informacije.

Kakrsnekoli izkusnje o razvoju aplikacij za telefone dobrodosle.

matt
05.04.2006, 09:25
Rad bi napisal eno aplikacijo za mobilni telefon (Sony Ericsson w800i in druge, ki razumejo enako, kot ta telefon). Problem je v tem, da v Javi kot Javi nisem prevec domac. Morda kdo ve, ali bi se dalo aplikacijo razviti z ASP.NET orodji, po moznosti v C#. Aplikacijo bi sestavljala manjsa baza podatkov (formata baze se nisem izbral, mogoce s pomocjo XML...) in uporabniski vmesnik, po moznosti zasnovan v XHTML in ASP.NETu (za izmenjavanje podatkov z bazo).

K uporabi XHTMLja se nagibam predvsem zato, ker bi na terenu zbiral podatke in jih vnasal v mobilni telefon, doma pa bi imel na PCju celotno bazo podatkov, kamor bi `pretakal' pridobljene informacije.

Kakrsnekoli izkusnje o razvoju aplikacij za telefone dobrodosle.
Tle jest sicer nisem doma (ce nima masina vsaj dva krat dva metra, sem mrzel), ampak mam koj en pomislek: se ti ne zdi xml za take male zabe kot so mobiteli mal overkill?

Aja, a to razvijas za Windows mobile al Symbian?

mrjerry
05.04.2006, 09:30
Mislim, da ne za eno, ne za drugo. Sploh mi ne uspe najti podatka, kaj tocno poganja SE w800i...

Na idejo sem prisel, ko sem se neki igral s .NETom in nasel moznost za razvoj aplikacij za GSM... Zdej tocno kateri HTML in okrog njega nametane kratice bi bile primerne, je pa se tezje zgruntati...

Cvetlični deček
05.04.2006, 22:32
na serverju imaš aplikacijo v .net ali kateremkoli jeziku hočeš, katerokoli bazo hočeš
potem imaš pa še nek "information server", ki podatke streže v formatu wml, ali xhtml, če ti je vseeno za starejše telefone

popka
05.04.2006, 22:46
o razvijanju aplikacij pojma nimam, mogoce ti bojo pa prou prsli teli podatki:dontknow:


http://www.mobitel.si/slo/Ponudba/GSMnarocniki/Ponudbainceniki/Mobiteli/Primerjalnetabele/primerjajAparata.asp

wap 2.0 xhtml, wap 1.2.1.


edit: zakaj noce celga url-ja pokazat?? no, sej k odpres, ti na konc pokaze kaj manka...

mrjerry
06.04.2006, 07:31
To to to. Hvala popka in cvetlicni. Se cas morm najt :clown:

brejk
07.04.2006, 09:30
ena zanimiva povezava http://newlc.com/

mrjerry
07.04.2006, 10:42
Ne vem, ce ma w800i Symbian

popka
07.04.2006, 10:51
nima...sam P serije sonyericssonov to majo, oz. se da nadgradit

Tommy Kebab
08.04.2006, 21:38
Nova generacija od sonyericsson w in m ima Symbian™ OS

popka
09.04.2006, 07:02
kir telefon od w serije pa?:dontknow:

microera
09.04.2006, 15:32
Ne vem, ce ma w800i Symbian

res nima..ma pa podporo za JAVA !

grega74
09.04.2006, 18:57
Tvoj telefon zgleda da nima symbian-a.
Imam pa en predlog. Poizkusi z Macromedia flash lite.
Kolikor poznam flash lite in javo je flash lite sposobnejši.

Tukaj je spisek telefonov, ki ga podpirajo:

http://www.macromedia.com/mobile/supported_devices/handsets.html

Tvojega ne najdem. Ne vem zakaj. Poglej če predvaja swf file.
Zgleda da na spisku ni novejših telefonov.
Moj Sharp 902 ima že "vgrajenega". Da pa se ga tudi posebej naložit.
Moram ti povedat da so flash aplikacije precej bolj sposobne kot java.

Preberi si več tukaj:

http://www.macromedia.com/devnet/devices/

mrjerry
10.04.2006, 08:39
S flashom ne bi, ce je tako, potem ze rajsi v Javi.

Sam problem je v tem, da o Javi nimam pojma, se manj pa o tem, kako napisat neko pametno aplikacijo za telefon. V bistvu sem se zelel mal z ASP.NETom igrat (poskriptan z J#), ampak mislim, da mi mal studija mikroelektronike primanjkuje :(

Cvetlični deček
10.04.2006, 09:35
če ne misliš kak low level dostop, potem narediš samo eno spletno stran, pa javascript uporabiš za UI, db imaš pa na strežniku?

mrjerry
10.04.2006, 09:45
Ne db, oziroma vsaj del dbja bi moral biti na telefonu. Na strezniku bi potem moral napisat en import interface.

Cvetlični deček
10.04.2006, 20:34
potem brez j2me, al kako se reče javi za mobiće, ne bo šlo :\