Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : šparglji


mici1
10.04.2006, 18:54
Zanimajo me receti za pripravo jedi iz divjih zelenih špargljev.
že vnaprej hvala.

galaxy
10.04.2006, 19:27
Najboljši so tako.

Fritaja s špargo
Sestavine: šparglji, oljčno olje, jajca, poper in sol

Špargo (šparglje) narežemo na 1 do 2 cm dolge koščke, in sicer od vrha navzdol, dokler je steblo mehko. Operemo in damo v ponev na vroče olje ter cvremo, da šparga spusti sok in se tako zmehča. Solimo in popramo. Ko je šparga mehka, dodamo stepena jajca, premešamo in cvremo, dokler jajca ne zakrknejo.

Smarty
10.04.2006, 20:39
Ja, moja nonika jih je delala v frtaji... :D
Al pa kuhani z jajčno omakico :P


sam jst jih pa še zmer ne znam narest, čeprav ni baje noben bav bav :nonono:

Hel
11.04.2006, 10:02
Očiščene šparglje skuhaš v vreli vodi, ki si ji dodala ščep soli, ščep sladkorja in malo jabolčnega kisa. Pazi, da jih ne razkuhaš – bolje, da so malo bolj čvrsti kot ne. Odcediš, daš na krožnik in preliješ s holandsko omako.

Holandska omaka:
3-4 šalotke ali pol čebule nasekljaš, dodaš 2 lista svežega pehtrana ali ščep suhega, 6 zrn črnega popra, 4 žlice belega vina in 4 žlice vode. Prevreš, da ostane za cca 2 žlici tekočine. Precediš in ohladiš, dodaš dva rumenjaka ter v vroči – a ne vreli – vodni kopeli mešaš z metlico, da se speni in nastane kremasta masa. Odstaviš ter med mešanjem dodajaš po kapljicah topljeno maslo - cca 20 dkg. Začiniš s soljo, mletim belim poprom in nekaj kapljicami limoninega soka.

Zveni zapleteno, pa sploh ni. Je pa omakca prav krasna. Naš gospodar jo jedo tudi mrzlo, s kosom svežega kruha namesto žlice.:shy:

Edit: Olesenele očiščene dele špargljev ter olupke ne zavržemo, temveč v mali količini vode skuhamo ter vodo porabimo za špargljevo ali kakšno drugo zelenjavno juho.

mrjerry
11.04.2006, 10:08
Sparglje sem zacel jesti sele letos, tko da dam lahko samo nekaj nasvetov za kuhanje.

Ko pripravljas sparglje, vsak spargelj posebej primi za oba konca (tako, da ga drzis s palcem in kazalcem na obeh straneh) in ga upogni. Prelomil se bo tocno tam, kjer se zacne trsi in manj okusni del. Kuhas samo mehkejsi del, trsi del pa lahko uporabis za kaksno spargljevo juho ali pa neko superokusno francosko zupco, ki se ji ne morm spomniti imena...

U glavnem, sparglje kuhas priblizno pol minute (NE VEC!!!) v vreli in osoljeni vodi. Po pol minute jih oplakni z mrzlo vodo, se bolje pa je, da jih namocis v mesanici ledu in vode. To prepreci nadaljnje kuhanje, ko se sparglji ohlajajo.

Od tu pa naprej sem pa bolj ali manj mrzel... :blush:

Hel
11.04.2006, 10:14
Krasno je, če imaš poseben lonec za kuhanje špargljev. Je visok in ozek, v kompletu je še mrežica, v katero daš šparglje ter jih potem kuhane vzameš ven - podobna kot v fritezi - in nožek za lupljenje, tako da lahko šparglje kuhaš pokončno - najboljši so, če jim vršički gledajo ven iz vode ter se tako kuhajo samo v sopari. So pa taki lonci kar dragi...:(

Maxus
11.04.2006, 11:24
Šparuge ne režemo ampak jih s prstmi lomimo od vrha proti dnu.Kar se ne prelomi zavržemo.Damo jih na vroče olivno olje,po želji lahko prilijemo žlico ali dve vroče vode.Ko voda povre,na njih zlijemo razžvrkljana,osoljena in popoprana jajca.Sam ponavadi na olivnem olju najprej popražim narezano panceto,pršut ali suho klobaso.

Kadar pa jih delam s pašto ali rižem pa namesto jajc prilijem smetano in dodam sir(moja kombinacija je gorgozola in riban parmezan)

PS
Kdor jih bo prvič jedel,naj se ne ustraši smradu ko gre kasneje na WC na vodo;) ...

patty
13.04.2006, 11:12
Jaz pa sem zadnjič kupila vložene šparglje... bele (beluše)....

pa me zanima kak dober recept za te vložene...

sadie_007
13.04.2006, 14:05
najboljš so kr z drobtincami :approve:

patty
14.04.2006, 08:47
najboljš so kr z drobtincami :approve:

A samo v prepraženih drobtinah jih povaljaš, tak kot recimo marelične cmoke?

sadie_007
14.04.2006, 09:14
A samo v prepraženih drobtinah jih povaljaš, tak kot recimo marelične cmoke?

jst šparglje skuham, pol pa potresem s praženimi drobtincami :)

patty
14.04.2006, 12:21
jst šparglje skuham, pol pa potresem s praženimi drobtincami :)

A te vložene šparglje je treba tud kuhat?

Maxus
16.04.2006, 13:21
http://maxus.250free.com/sparuge/tn_HPIM1421.JPG
takšni so divji šparugi
http://maxus.250free.com/sparuge/tn_HPIM1434.JPG
to bo za večerjo

Maxus
17.04.2006, 13:40
od vsega je ostala posoda za pomit...
http://maxus.250free.com/tn_ponev.JPG

Maxus
17.04.2006, 15:16
frtajlaaaaa z divjimi šparglji a si dal not tut kej pancete al pršuta:P:P:P:P:P jst tuuuut pliiiiiiiiz
maxus zarad takih fotk bi te moral na sodišče postavt

olivno olje,česen,na dvo milimetrske kocke narezana panceta,naribanparmezan in edamec ter razžvrkljana,popoprana in osoljena jajca...:P


zaposlen pa sem v svojem fohu,pa mi ni jasno kot kaj bi me tja postavil:dontknow: ..v poštev pride samo vzdrževanje al pa vratarska služba:2thumbs: ,pr drugih stvareh pa bi samo škodo delal:veryevil:

April,namesto da za kompom visiš pejt v naravo šparuge nabirat...:angel: :veryevil: :lala:

GiGi
28.04.2006, 16:12
Beluše lahko tudi olupiš z navadnim lupilnikom tako da "strgaš dol oleseneli del, sredica je še vedno mehka in NI treba zarveči več kot kake 3cm na dnu.

Zeleni in pa divji šparglji pa itak da so skoraj celi za ponucat brez luplenja

Knez
28.04.2006, 21:59
Meni se zdijo najboljši z jajci.:approve: :P

sunnygirl
18.05.2006, 15:18
men je full dobra tud spargljeva juha z repki od skampov, pa recimo kaksni zrezki s spargljevo omakco

unicorn
19.05.2006, 08:15
Fussili z divjimi šparglji na hitro

Na olivnem olju prepražimo pršut, dodamo očiščene šparglje in še kako minuto pražimo, da se zmehčajo, popramo. Medtem skuhamo fusile, jih precedimo in polijemo z vročo vodo. Še vročim dodamo šparglje s pršutom, surovo jajce (stepeno), parmezan, kislo smetano in če je potrebno, dosolimo (previdno, ker sta precej slana že parmezan in pršut). Če se nam zdijo fusili suhi, dodamo še nekaj žlic sladke smetane.


:P

mrjerry
19.05.2006, 08:17
Beluše lahko tudi olupiš z navadnim lupilnikom tako da "strgaš dol oleseneli del, sredica je še vedno mehka in NI treba zarveči več kot kake 3cm na dnu.

Zeleni in pa divji šparglji pa itak da so skoraj celi za ponucat brez luplenja
Zakaj bi pa sparglje lupil?

Oleseneli del je pa fantasticen dodatek bouillonu :P

Hel
19.05.2006, 08:30
Fussili z divjimi šparglji na hitro

Na olivnem olju prepražimo pršut, dodamo očiščene šparglje in še kako minuto pražimo, da se zmehčajo, popramo. Medtem skuhamo fusile, jih precedimo in polijemo z vročo vodo. Še vročim dodamo šparglje s pršutom, surovo jajce (stepeno), parmezan, kislo smetano in če je potrebno, dosolimo (previdno, ker sta precej slana že parmezan in pršut). Če se nam zdijo fusili suhi, dodamo še nekaj žlic sladke smetane.


:P
:P
In jaz sem ravno tuhtala, kaj bi bilo pri nedeljskem kosilu za predjed… Super recept. Po mojem mnenju se okus surovega rumenjaka božansko ujema s šparglji. Vsaj, če sodim po tem, da mi je po množici preizkušenih receptov še vedno najboljša kombinacija kuhanih belušev in holandske omake.

Uni, :kisses: :kisses: :kisses:

Jerry – beluši se lupijo naprimer takrat, če nimaš možnost, da bi kupil res sveže – to pomeni da so v roku nekaj ur iz grede v piskru. In če za nemajhne denarce kupiš šopek debelih belušev, dolgih največ 15 cm, ti je žal vsakega centimetra, ki ga moraš odrezati stran.

Ja, dolžina je še vedno pomembna! :veryevil: :approve:

mrjerry
19.05.2006, 08:34
Meni je zal vsakega grizljaja, ki ga moram pojesti zgolj zato, ker bi bilo `skoda vreci stran'.

Lupljenje v tem primeru je pa opravicljivo.

unicorn
19.05.2006, 08:52
:P
In jaz sem ravno tuhtala, kaj bi bilo pri nedeljskem kosilu za predjed… Super recept. Po mojem mnenju se okus surovega rumenjaka božansko ujema s šparglji. Vsaj, če sodim po tem, da mi je po množici preizkušenih receptov še vedno najboljša kombinacija kuhanih belušev in holandske omake.

Uni, :kisses: :kisses: :kisses:

Jerry – beluši se lupijo naprimer takrat, če nimaš možnost, da bi kupil res sveže – to pomeni da so v roku nekaj ur iz grede v piskru. In če za nemajhne denarce kupiš šopek debelih belušev, dolgih največ 15 cm, ti je žal vsakega centimetra, ki ga moraš odrezati stran.

Ja, dolžina je še vedno pomembna! :veryevil: :approve:

Hel :kisses: :kisses: :kisses: :kisses: :kisses: , ful so dobri, samo fino moraš jajca stepst, da ne nastanejo grudice na šagetih, pa ful mešat.

Men se zdijo super :P , dej sporoči mi, če so ti bli všeč.:)


http://www2.shrani.si/files/5542816.jpg

Hel
23.05.2006, 14:26
Hel :kisses: :kisses: :kisses: :kisses: :kisses: , ful so dobri, samo fino moraš jajca stepst, da ne nastanejo grudice na šagetih, pa ful mešat.

Men se zdijo super :P , dej sporoči mi, če so ti bli všeč.:)

Včeraj nisem imela časa za poročilo. :blush:

Torej - vsi so bili navdušeni. Nisem imela sicer dovolj tankih špargljev (tistih iz triletnega nasada), ker si jih je že narezane in pripravljene za nedeljo nekdo, ko je prišel ob 3 uri zjutraj domov z neke fantovščine, privoščil v omleti. :mad: Sem pa improvizirala s debelejšimi, ki sem jih narezala na 3 cm dolge tanke šibice ter samo za malenkost popražila na olju s pršutom, toliko, da so zadišali. In ker jaz nisem zdrava, če pri vsakem receptu vsaj malce ne improviziram :shy:, sem namesto svedrčkov uporabila metuljčke, namesto jajca pa tri rumenjake, razredčene z malce sladke smetane.

Bilo je za prste polizat. :approve:

Uni, še enkrat hvala. :kisses:

partibrejker
24.05.2006, 10:28
najboljš so kr z drobtincami :approve:
ja dobri so:approve:

drgač pa špargli po poljsko: skuhani špargli potreseni iz na kocke narezanim kuhanim jajcem in praženimi drobtinicami:P

Škrlatka
24.05.2006, 10:51
Beli šparglji s prekajenim lososom in holandsko omako


Sestavine za 1 osebo
150g Belušev,
80g Prekajenega lososa,
100g Holandske omake,

Priprava
Beluše očistimo trdega dela blanširamo v slanem kropu in ohladimo. Na krožnik damo beluše, prekajenega lososa in holandsko omako.

DIVJI ŠPARGLJI NA ISTRSKI NAČIN


Sestavine za 1 osebo
180g divjih špargljev,
60g olivnega olja,
40g sesekljane čebule ,
3 jajca,
Sol,
Poper.


Priprava
V ponvi na olivnem olju glaziramo sesekljano čebulo, dodamo blanširane narezane divje špargle, popražimo dodamo jajca. Dobro zmešamo, solimo in popramo. Dekoriramo in serviramo na krožnik.

Škrlatka
24.05.2006, 10:55
Polnjeni telečji zrezki z zelenimi beluši


Sestavine za 4 osebe
Za krompirjev pire z olivami:
800 g krompirja, ki se razkuha
sol
3 žlice masla
1 ščepec muškatnega oreščka
350 do 400 ml mleka
30 g zelenih oliv brez koščic

Za telečje zrezke:
4 debele telečje zrezke (po približno 180 g)
pol šopka mešanih zelišč
3 žlice masla sobne temperature
sol, poper
omako worcester
2 žlici olja
100 ml mesne juhe

Za šparglje:
500 g zelenih belušev
sol
2 žlici masla


Priprava
1. Za pire olupite, operite in narežite krompir na četrtine. Nato ga kuhajte od 25 do 30 minut v rahlo slani vodi ali nad soparo.
2. Telečje meso oplaknite s hladno vodo in s kuhinjskim papirjem osušite. V vsak zrezek z ostrim nožem zarežite žepek. Zelišča oplaknite in otresite do suhega. Osmukajte jim lističe, jih drobno sesekljajte in zmešajte s 3 žlicami mehkega masla. Nadev začinite s soljo, poprom in z omako worcester. Z zeliščnim maslom nadevajte zrezke, žepke zaprite z majhnimi nabodalci, zrezke poprajte in za 5 minut postavite v zamrzovalnik.
3. Beluše operite, odrežite olesenele konce in jim olupite spodnjo tretjino. V velikem loncu zavrite osoljeno vodo, vanjo dajte beluše in jih kuhajte od 10 do 12 minut, tako da ostanejo še čvrsti na ugriz. Iz vode jih poberite s penovko in odcedite.
4. Krompirju odlijte vodo in še vročega pretlačite skozi stiskalnico za krompir. Razpustite 3 žlice masla ter ga s soljo, z muškatnim oreščkom in vročim mlekom zmešajte s krompirjem, tako da nastane kremast pire. Sesekljajte olive in jih zamešajte v pire.
5. V prostorni ponvi segrejte olje in na njem z vsake strani v 3 do 4 minutah specite zrezke. Zalijte z juho in pustite stati 5 minut. Beluše povaljajte v vročem maslu. Telečje zrezke razporedite na krožnike, skupaj z zelenimi beluši in s krompirjevim pirejem z olivami. Po želji okrasite z limoninimi krhlji, olivami in s peteršiljem.


Opombe
Priprava približno 45 minut; na osebo približno 650 kcal; B: 49 g, M: 32 g, OH: 38 g.

Škrlatka
24.05.2006, 11:02
Ne pozabimo še na špargljevo vino, ki gre izvrstno k zelenjavnim jedem in seveda k špargljem, pa tudi perutninini