Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Mocna slivova marmelada


mrjerry
18.04.2006, 09:50
Ima kdo recept za marmelado, kakrsno dobis v germknedlih? Kolikor mi je znano (iz ustnih izrocil), gre za avstrijsko kuhinjo. Ne vem, kako se ji uradno rece, pa se nemscina mi ni odlika, tko da po netu sploh ne morem najti nic pametnega.

Ze narejene tovrstne marmelade nisem zasledil v nobeni trgovini, postrezejo ti jo pa v Asu zraven panakote.

Hel, solsi, smarty, unicorn, ostali....? :shy:

solsikke
18.04.2006, 10:33
hehehe, ti si slikca :)
Torej jodlerji tej zadevici rečejo Zwetschkenmus (ali pa bolj lepo nemško Pflaumenmus), pripravi se pa takole:

Količina za 4 kozarce
(à cca. 500 ml)

2,5 kg sliv
6 klinčkov
4 cimetovih pačk
500 g sladkorja

Priprava:
Slive razpolovi, izkoščiči in daj v pekač skupaj s klinčki in cimetovimi palčkami. V predgreti pečici (175°C) duši 30 min. Potem dodaj 100 g sladkorja in duši še 30 min. Vmešaj preostali sladkor in pri 200°C duši še nadaljnjih 30 min. Še vročo kašo vloži v kozarce.
:approve:

mrjerry
18.04.2006, 10:54
Lej jo, jaz sem bil pa zihr, da rabis suhe slive...


Caki, da mal izjasnim zdej tole (ful se enostavno slisi)...
Pripravljene slive samo polozim na pekac (najbrz z lupino navzdol) in jih imam v pecici? Cist navadno gretje pecice, ali kaj bolj eksoticnega (kuhanje v sopari... mamo zdej novo pecico in je ful vesoljska... vse se dan, sam cist navadnega gretja se nisem nasel :blush:)

Potem sladkor kar cez posujes, al kako? Da se karamelizira, najbrz...?

A pa slive potem kar razpadejo... Rabil bi res kasasto zadevo za cez panakoto :shy:

Pa ful hvala ze recept :kisses:

freya
18.04.2006, 10:59
verjetno je bolj podobno džemu...olupki vidni, torej ne pride v poštev za nas
:shy: :blush:

mrjerry
18.04.2006, 11:02
Olupki bodo sli stran. Ce bo treba, jih bom na roke ven metal.

Gre se za eno perfect kosilo/vecerjo in stvari morajo spilat u nulo.

solsikke
18.04.2006, 11:03
Sam po moje bo tole čist tu mač za čez panna cotto, ker je le ful nežna.
Jst bi raje dala čez jagodno kašico. Rabiš fajn zrele jagode in sladkor (razmerje recimo 5:1). Jagode očistiš, narežeš na četrtinke, daš v lonček (emajliran po možnosti, prav tako slive, ker drugač ful hitro poberejo tak kovinski okus), dodaš malo vose in pokuhaš, da zavre. Hitro odstaviš, zmiksaš, dodaš brizg pomaranče ali limonce. Ohladiš in s tem preliješ panna cotto. :)

solsikke
18.04.2006, 11:03
Ma olupki niso pena, pač pretlačiš vse skozi sito, če jih ne maraš :)

mrjerry
18.04.2006, 11:06
Sam po moje bo tole čist tu mač za čez panna cotto, ker je le ful nežna.
Jst bi raje dala čez jagodno kašico. Rabiš fajn zrele jagode in sladkor (razmerje recimo 5:1). Jagode očistiš, narežeš na četrtinke, daš v lonček (emajliran po možnosti, prav tako slive, ker drugač ful hitro poberejo tak kovinski okus), dodaš malo vose in pokuhaš, da zavre. Hitro odstaviš, zmiksaš, dodaš brizg pomaranče ali limonce. Ohladiš in s tem preliješ panna cotto. :)

U bistvu zavajam neprijatelja... Ne gre za cisto pravo panakoto, ampak za strjenko. Poleg smetane je zraven se jogurt, tko da ima bolj kiselkast okus. Se strinjam, za panakoto je tale sliva premocna (se lahko prepricas v asu, ce imajo se).

Zdej si ma pa zmedla. Tud tale receptic se jami slisi :tongue: Se bom odlocil glede na to, katero sadje bom dobil. Jagode se ze povsod dobijo, za slive pa nisem cist sigurn...

Hel
19.04.2006, 07:07
Če boš to "marmelado" rabil samo za preliv, se lahko tudi žrtvuješ in slive pred kuhanjem olupiš. Okus bo bolj nežen, ker je večina arome v olupkih, pa še barva bo takšna zlata, ne rdečkasta. Drugače pa jaz slivovo marmelado delam tako, da slive razpolovim in odstranim koščice, jih posujem z nekaj sladkorja in pustim čez noč, da spustijo sok. Potem v gazo zavežem nekaj cimetovih palčk, klinčke in limonino lupinico ter to culico vržem v slive. Ob stalnem mešanju kuham, dokler se slive ne razpustijo - potem pa culico odstranim ter vse skupaj dobro zmiksam s paličnim mešalnikom. Po potrebi še kuham, da se zgosti do željene gostote ali dodam še sladkor, čisto na koncu pa dodam malo ruma. In ja, obvezno je treba kuhati v kvalitetnem emajliranem loncu.

Krasen preliv se lahko naredi tudi z mešanico gozdnih sadežev. Točnih količin ti na žalost ne vem povedati, ker jaz to delam kar po občutku. Lahko uporabiš zamrznjene sadeže, ki jih posuješ z malo sladkorja ter pustiš, da se na sobni temperaturi odtajajo. Spustili bodo sok, ki ga hladnega nekaj žlic zmešaš s pol žličke škroba, ostali sok skupaj s sadeži zavreš, vmešaš mešanico škroba ter na blagem ognju mešaš, dokler se sok ne zbistri. Sadeži so lahko kar celi, sok bo pa zaradi škroba bolj gost - kakor med. Če se ti zdi, da je premalo soka, lahko na začetku dodaš še malo limoninega soka. Ta preliv in kepica sladoleda je pri nas obvezna kombinacija pri palačinkah.:blush:

Sem pa nekje jedla zmrznjenko z medom in jagodami. Nora kombinacija. Rabiš kaliteten, čim bolj gost a vseeno tekoč med. Z žlico ga napackaš v umetniških krivuljah na košček strnjenke in na vrh naložiš na četrtinke narezane jagode, ki si jih prej samo nakapal z limoninim sokom. Jagode morajo imeti najmanj sobno temperaturo, lahko so celo malo pogrete - opereš jih s toplo vodo. Okrasiš z listkom melise.

Hel
19.04.2006, 11:10
Uuu pa še tole sem pozabila. :D Sicer ni sadna varianta, se pa lepo ujema s kakšno blago podlago. Na kar dosti masla prepražiš mešanico mletega maka, cimeta in sladkorja. Lahko daš tudi kakšen vanili sladkor. Ko sladkor začne karamelizirati, zaliješ s sladko smetano do želene gostote, poskusiš in po želji še sladkaš. Malo ohladiš, preliješ čez rezino sladice (lahko je tudi navaden vanilijev puding), okrasiš s svežimi jagodami in stepeno smetano. Temu pravim jaz zabavni preliv. Ker se izredno zabavam, ko vidim kakšne fine dame (kaj hočem, včasih se tudi kaj takšnega znajde pri meni na večerji:sleepy:), ki se po sladici prikupno nasmejijo z makovimi zrni med zobmi…:veryevil: