Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Gremo po regrat!


Mačka - mjav
19.04.2006, 09:30
Regrat je okusen, zdrav in celo zdravilen. Kdor ga vsaj malo pozna, se spomladi ne čudi množici nabiralcev, ki z nožiči stikajo za njim po travnikih. Gremo po regrat! (http://trendi.siol.net/default.aspx?site_id=155&page_id=402&article_id=155402060414114738111&cid=402)

ne sam okusen, meni je slasten ...čist navaden v solatki, sol+olje+kis in seveda dva kuhana jajčka, pa vi ga zdejle kej nabirate? in seveda kakšni fajn recepti bodo tudi prav prišli :P
Jaz ga grem dans spet, upam da ne bo dežja tko k zanč, sem ga mogla ful hitr nabirat :D
:shy:

lady_lucifer
19.04.2006, 09:56
jst ga mam najrajs u kalsicni soalti (sol, olje, kis) brez jajc in slanine in podobnih stvari. pa ne maram ga jest v sopkih, ker so eni tok veliki, da ga morm itak najprej razcetverit.

sadie_007
19.04.2006, 10:15
regrat mi tašča nabere, k je ne motita ne dež ne blato, sam da me lohk razveseli :clown:


ga pa jem na tri načine:

1. izica: regrat v solati, čist navadno

2. za pocrkljat: regrat z jajčkom al pa kuhanim krompirjem

3. ekstra za pocrkljat: regrat z jajčki, krompirjem + ocvirki :approve:

dvojčica
19.04.2006, 11:09
Men je pa regratova juha dobra:P

Goody
19.04.2006, 12:27
s slanino
regrat
4 vroči kuhani krompirji
trdokuhana jajca (1-2)
slanino po okusu
sol
Naberemo mlad regrat in ga večkrat dobro operemo ter ocedimo. Nanj narežemo na rezine še topel krompir in malo solimo. Slanino narežemo na koščke in jo stopimo. V vročo maščobo s slanino vlijemo kis in malo pokuhamo. Prelijemo po regratu in zmešamo. Nazadnje dodamo na rezine narezana trdo kuhana jajca. Lahko pa jih naložimo na vrh solate in prelijemo s kisom in maščobo.
Tako pripravljen regrat je zelo dober, toda moramo ga uživati takoj. S črnim kruhom je lahko samostojna jed.

regratov pesto
pesto z regratom
ena od številnih različic klasične italijanske hladne omake, ki je sprva spremljala karpačo, zdaj pa je njena uporabnost bistveno širša ... Nadaljevanje recepta ... (http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=326&Folder=62)

Omaka
3 do 4 žlice olivnega olja
2 stroka česna
150 g regrata
ščep nastrganega muškatnega oreščka
sol
1 žlica naribanega sira (zbrinc - parmezan)
150 ml sladke smetane
250 g širokih rezancev

V ponvi na segretem olju popečemo strt česen, a le toliko, da zadiši in takoj dodamo dobro oprane in za prst na široko narezane regratove liste. Solimo in ko listi ovenejo, dodamo sladko smetano, začinimo s sveže nastrganim muškatnim oreškom ter kuhamo le še toliko, da se smetana segreje in omaka nekoliko zgosti. Vmešamo nariban sir in omako prelijemo po, v rahlo osoljeni vodi al dente skuhanih širokih rezancih ter takoj ponudimo.

jajca z regratom
4 jajca
očiščen in na rezine narezan regrat (količina po želji, saj se precej popeče)
6 dag prekajene slanine
malo popra
2 žlici suhe skute

Jajca dobro stolčemo s skuto. Slanino narežemo na željene koščke in jo opražimo, skoraj do suhega. Na popraženo slanino damo regrat in malo popečemo. Zalijemo z jajci in premešamo, ali pa pokrito pustimo, da se naredi omleta. Če želimo, lahko malo popramo.

med
1 l vode
1 kg sladkorja
2 l regratovih cvetov
sok 2-3 limon
Vse skupaj kuhamo eno uro. Precedimo in še vroče prelijemo v kozarce in neprodušno zapremo.

sirup
1 l vode
1/4 kg regratovih cvetov
1 kg sladkorja
25 g citronske kisline

Regratove cvetove očistimo in zavremo, vrejo naj 1 do 2 minuti. Precedimo, dodamo sladkor in citronsko kislino in še vroče nalijemo v steklenice.

pismu juhice pa ne najdem, bom mal kasnej, tole je pa vse fajn za probat :P

evo jo: kremna juha z regratom nežna spomladanska juha, ki temelji na čisti kokošji juhi, regratu in legirju
podroben recept (http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=327)

pa še: regrat recepti (http://www.drustvo-gurman.si/browse.php?C=793)

sadie_007
19.04.2006, 14:03
goody, jst vzamem kr tegale tvojga ... slaninco mam neizmerno rada :approve:


s slanino
regrat
4 vroči kuhani krompirji
trdokuhana jajca (1-2)
slanino po okusu
sol
Naberemo mlad regrat in ga večkrat dobro operemo ter ocedimo. Nanj narežemo na rezine še topel krompir in malo solimo. Slanino narežemo na koščke in jo stopimo. V vročo maščobo s slanino vlijemo kis in malo pokuhamo. Prelijemo po regratu in zmešamo. Nazadnje dodamo na rezine narezana trdo kuhana jajca. Lahko pa jih naložimo na vrh solate in prelijemo s kisom in maščobo.
Tako pripravljen regrat je zelo dober, toda moramo ga uživati takoj. S črnim kruhom je lahko samostojna jed.

sanjska ženska
20.04.2006, 10:30
a ni že prepozn za regrat?jst sm ga že 2 tedna nazaj jedla...in bil je BOŽANSKI :)
pa zanimivi recepti zgori... :) bo treba probat

mrjerry
20.04.2006, 12:12
V nizinah je ze prepozno, ce gres pa kam malo visje, je pa se dober.

Goody
20.04.2006, 12:15
res je, pr nas je glih taprav zdejle :D 500 metov je visok naš hribček ;) sicer je pa regrat tut zelo koristen k cveti, k cvetki so tut užitni ;)

silence
20.04.2006, 13:04
Regrat ja:clapping:


Samo tolkle:shy: ....cela rastlina je ful uporabna:approve: ...solata je itak božanska :P
Cvetovi; za sirup; ful dober za kašelj ali pa vneto grlo :approve:
Korenina je pa še najbolj zdravilna!:2thumbs: Namočena v alkohol ....vsak dan nekaj kapljic in imaš neuničljiv (:angel: ) imunski sistem :approve: