Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Testenine in omake zanje


Soleil
30.04.2006, 10:21
Obožujem testenine ... take sočne in s parmezanom potresene. Kaj če bi si delili recepte za omake? Da poskusim še kaj novega ... Tale je pa moj:

TESTENINE S TUNO IN PARADIŽNIKOM

SESTAVINE:
5 strokov česna, olje, konzerva tunine, 6 zrelih paradižnikov, olive, sol, poper, zdenka sir, bazilika

PRIPRAVA:
Na olju popražimo česen. Dodamo tunino in prepražimo, dodamo olupljene na kocke narezane paradižnike. Primešamo olive, solimo, popramo in kuhamo na zmanjšanem ognju, da se paradižniki razpustijo. Na koncu dodamo še sir in baziliko. :P

pinky
30.04.2006, 10:28
testenine s šunko, sirom, jajcem in kislo smetano

Prepražiš prešano šunko (v teflonu, brez maščobe). Zmešaš to, nariban sir, jajce, malo kisle smetane in skuhane makarone. Kakih 15-20 minut peci v pečici.

Maxus
30.04.2006, 11:22
V ponev dam 4 žlice olivnega olja,4 narezane slane filete sardonov,2 žlici zmečkanih kaper,2 olupljena na majhne koščke narezana paradižnika brez pešk,kakšnih 25 razkočiščenih na kolobarčke narezanih oliv,enih 6 nasekljanih česnov,po želji še košček feferona.Na malo močnejšem ognju to pražim približno deset minut,odstavim z ognja in primešam še dve žlici nasekljanega peteršilja.Vse skupaj zlijem na odcejeno al dente kuhano pašto,serviram in potresem z na sveže naribanim parmezanom.:P

ain
30.04.2006, 13:15
najrajš mam kašne zelenjavne omakce, s precej sira... malo eksperimentiranja, nikol z receptom iz knjige, pač kar imaš v hladilniku... in spresenetljivo vedno uspe... pa začimbe seveda;)

silence
30.04.2006, 15:18
Jaz imam pa najrajš na pašti ...omako iz paradjza, bučk pora in zelene leče (ali rjave..ali soje..ali s čičeriko = odvisno od filinga :P ) :approve:

patty
30.04.2006, 18:53
Recept omake, ki sem jo včeraj naredila in je bla res dobra::approve:
prepražila sem na čebuli narezane šampinjone, zalila z vodo, dodala mešano zelenjavo (korenček, grah, cvetača, brokoli in koruza), dodala kislo smetano, malo moke, začimbe, peteršilj.... prelila po širokih rezanicih, ter potresla s parmezanom...mmmm:lacna:

patty
30.04.2006, 18:55
Ja, pa zdaj sem se spomnila, da sem dala not še dve žlički ekstrakta za gobovo juho ("juha iz vrečke"):blush:

zaya
30.04.2006, 19:27
Še en moj recept: popražiš mal čebule, na kocke narezano bučko in zeleno papriko, dodaš še koruzo in kar nekaj ketchapa ter arašidovo maslo. Jst dam še mal vode in začimbe po želji (sol, poper, bazilika,origano). Vse skup fajn premešaš in na vrh te omakce naribaš sir ter ga pustiš da se dobr stopi...na koncu pa hiter vse skup na špagete ali makarone.

Pa dober tek :-)

Nikka06
04.05.2006, 12:08
Zadnje case ma najraj na pasti jajcevce.
To zgleda: narezane in soljene jajcevce preprazim v ponvi in pocakam da dobijo skorjo zlato rumene barve in jih odstranim z ognja. Potem narezem cebulo, preprazim v olivnem olju in dodam svez paradiznik. Zacinim z oribanom, baziliko in koprom, kasneje mu dodam se jajcevce. Cisto na koncu dodam se svez petersilj.

silence
10.05.2006, 13:01
Bučke, paradajz, zelena leča....

Paprika, paradajz, rjava leča.....

Na kratko, da ne bom vseh kombinaciji pisala:D : men so dobre vse možne zelenjavne kombinacije, z dodatki leče, soje, čičirike......:P Karkoli samo, da ni kisle smetane zraven! :blush:

mrjerry
10.05.2006, 17:25
Moja paradiznikova omakca

Tri paradiznike, po moznosti pelate, olupimo po standardnem postopku (sej veste, v vrelo vodo pa kozo dol). Na olivnem olju porumenimo strok cesna, zmanjsamo ogenj na minimum in damo notri paradiznike ter pol decilitra suhega belega vina (recimo sauvignona). Pokrito kuhamo slabo uro in se ne dotikamo.

Po eni uri s kuhalnico nezno razpestamo paradiznike. Zelo pazimo, da ne pestamo semen, ker so grenka. V razpestan paradiznik damo rozmarinovo vejico, zlicko ali dve balzamicnega kisa in po zelji se pol decilitra vina. Pokuhamo na zeljeno gostoto, solimo in to je to.

Po zelji lahko dodamo nasekljane cilije ali kaksno drugo podobno rec.

Hel
11.05.2006, 07:26
Špageti z radičem in pršutom

Špagete v osoljeni vodi z nekaj kapljicami olja skuhamo zelo al dente.

Na olivnem olju prepražimo malo nasekljane šalotke, ko začne rumeneti dodamo stisnjen strok česna in takoj za tem na 3-4 mm široke rezance narezan radič. Najboljši je vitlof, lahko pa uporabimo katerikoli radič, čeprav so druge vrste ponavadi malo bolj grenke. (grenkobo lahko preprečimo s tem, da liste radiča na hitro zblanširamo v vreli vodi, ki smo ji dodali ščep soli, ščep sladkorja ter malo kisa ali limoninega soka). Ko radič malo oveni, dodamo na rezance narezan pršut, malo premešamo ter zalijemo z kakovostnim rdečim vinom. Meni najbolj paše merlot. Pustimo, da dobro prevre ter dodamo špagete. Na srednje močnem ognju mešamo dobro minuto, da se špageti prepojijo z omako. Potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem in postrežemo.

mrjerry
11.05.2006, 08:12
Omaka s prsutom in porom

Por narezemo tako, da dobimo priblizno centimetrske koscke. Na podobno velike kose narezemo prsut, toliko, da ga imamo priblizno toliko kot pora.. Na malenkosti olivnega olja por poprazimo, da se malo zmehca in karamelizira. Zalijemo s sladko smetano in navrzemo nekaj zrn zelenega popra. Nekoliko zgostimo. Na koncu dodamo prsut, se enkrat na hitro pomesamo in dodamo testeninam ali njokom. Piko na i dasta eden ali dva na pol narezana tamala paradiznika in malenkost petersilja.

Hel
11.05.2006, 10:52
Omaka z morskimi sadeži

Kupljeno mešanico morskih sadežev rahlo odmrznemo tako, da lahko poberemo repke in koščke rakov. Na olivnem olju prepražimo malo čebule, dodamo kar dosti sesekljanega česna, ki naj samo zadiši ter potem takoj vržemo v lonec morske sadeže brez rakcev. Rakci namreč rabijo manj časa kot školjke in lignji. Zalijemo z belim vinom, dodamo par listkov rožmarina ter pustimo, da se 10-15 minut duši. Dodamo še rakce, dobro prevremo in zgostimo z belimi drobtinami. Na koncu vmešamo še sesekljan peteršilj. Po okusu lahko skupaj z lignji in školjkami dodamo še svež olupljen paradižnik brez pečk in narezan na male koščke.

Špagete prelijemo z omako ali pa jih - tako kot v receptu z radičem in pršutom - pustimo v omaki, da se malce prepojijo.

Hel
11.05.2006, 11:14
Tole moram pa pod nujno poskusiti :P

Špageti z jagodami in skuto

400 g špagetov
200 g maskarponeja
250 g jagod
2 žlici olivnega olja
30 g parmezana
žlica zelenega popra v slanici
1 majhen šopek drobnjaka

Jagode očistimo, splaknemo pod tekočo hladno vodo, temeljito odcedimo in stresemo v skledo.
Drobnjak drobno narežemo, zeleni poper grobo nasekljamo. Vrelo vodo posolimo, potem pa vanjo stresemo špagete. Skuhamo jih ali dente. K jagodam dodamo maskarpone, potem pa vse skupaj grobo zmečkamo s pomočjo vilic. Začinimo s poprom, nazadnje pa vmešamo še narezan drobnjak. Parmezan drobno naribamo. Kuhane špagete odcedimo in stresemo v segreto servirno skledo. Pokapljamo jih z olivnim oljem, naposled pa dodamo jagodno mešanico. Na hitro premešamo.

Jed takoj ponudimo skupaj z naribanim parmezanom.

mrjerry
12.05.2006, 09:13
Zanimivo. Jaz sem gruntal, kako bi jih naredil s prsutom in melono...

Kahla
12.05.2006, 10:44
Men še vedno najbolj sede gorgonzolina omakca, čeprav vse te vaše zgledajo zlo delicious, ampak pr men tega ne bi hotu noben jest.

Hel
16.05.2006, 10:14
Včeraj preizkusila tisto zadevo z jagodami. Pri prvem grižljaju imaš malo hecen občutek, ker vsaj jaz jagode povezujem s sladkobo - to pa ni sladko. Potem pa..:P

Mi pa ne paše zraven parmezan. In tudi ostali člani so ga črtali, razen naše princeske, ki ga ima itak tako rada, da bi si ga naribala še na sir.

Marduk1
17.05.2006, 13:58
Ja tale omaka z gorgonzolo je res odlična, pa tudi z ementalcem ni slaba.:veryevil: :veryevil:

roxa
20.09.2006, 17:59
zanima me kako jih pripravite?

recepti...
namreč ugotovila sem da recepti iz knjig..itd niso dobri (ne velja za vse)...

kaj je dobro...

no dejmo....:)

mobi-tel
20.09.2006, 18:02
zanima me kako jih pripravite?

recepti...
namreč ugotovila sem da recepti iz knjig..itd niso dobri (ne velja za vse)...

kaj je dobro...

no dejmo....:)

Mogoče niti ni tako zelo pomembo kako jih pripravimo kot to iz česa jih pripravimo.

Njuška Trap
20.09.2006, 18:11
Za začetek dva simple recepta...

Če nimam časa, si jih naredim s tuno, koruzo in kislo smetano.
Popražim tuno, jo popolnoma nacufam, dodam koruzo iz konzerve, da se dobro pregreje, nato pa čez zlijem kislo smetano (te nikoli ne prevrevam, dodam jo šele takrat, ko plin že ugasnem), premešam in omako prelijem čez testenine.

Poleti pa omako delam iz bučk, paprike, paradižnika in sveže bazilike.
Na čebuli popražim bučke in papriko, zalijem z malo vode, dodam narezan paradižnik in nektarino, čili, sol, omako pokuham in na koncu posujem z veliko sveže bazilike.

Njuška Trap
20.09.2006, 18:12
Aja, pa zraven je obvezno še nariban parmezan. Pravzaprav precej parmezana. :P

ain
20.09.2006, 18:46
odvisno od tega kaj je v hladilniku...
če ni časa tud jaz tuno, drugače pa s sezonsko zelenjavo..
no ravno danes delala eno tako omakco, porabla sm jo sicer za njoke. sestavine: oljčno olje, pršut, paprika, bučke, en strok česna, celo stročji fižol zelo zelo na drobno narezan, na koncu pa nardila malo bešamel omakce in zalila ter še mal zredčila z vodo.

ain
20.09.2006, 18:47
in tud jaz obožujem testenine z veliko sira:P

zverina
20.09.2006, 19:37
priporočam špagete od Hel.:P z radičem:P

silence
20.09.2006, 20:39
Tko kot je par postov nad mano napisano zadnje čase..(čas:mad: ) Drugač pa ja, sezonska zelenjava samo more bit nujno notr leča ali pa soja. (jest raj lečo:shy:) Če pa to vse pol s paličnim zmiksaš, pa rata taka njami, skor dojenčkova, scena. :blush: :P

šnela
20.09.2006, 21:27
jst pa ponavad omakce kr kupim :nonono: se bom spraula nekoč jo naredit :approve: aja, dobre so mi te od barille (iz bazilike, z olivami, z jajčevci :cool: )
pa veliko sira, ja :P

Njuška Trap
20.09.2006, 21:41
jst pa ponavad omakce kr kupim :nonono: se bom spraula nekoč jo naredit :approve: aja, dobre so mi te od barille (iz bazilike, z olivami, z jajčevci :cool: )
pa veliko sira, ja :P
Jaz ne vem, katero od teh sem probala, samo vem, da tistega-ta-drugega nisem nič čutiila (mislim, da je bila z olivami - to pa itak sama boljšo naredim :cool: )...

šnela
20.09.2006, 21:45
ma sej verjetno, ko enkrat narediš to doma, se ti zdijo vse kupljene neokusne :/ sam men te barilline kr odgovarjajo - včasih jem kakšno to omakco kr tko, z žlico :blush:

če bi mogoče še kdo povedal, katere špagete ima najraje. ker jst (neosebno :D) sploh n evem, kako sem lahko včasih jedla navadne :nonono: graham so mi daleč najboljši :approve:

Njuška Trap
20.09.2006, 21:47
Meni pa tanajtanjši od Barille, pa vsi tatemni, pa ene testenine iz Italije, ki imajo čili notri - kar fino pečejo, ja. :D

šnela
20.09.2006, 21:51
uuu, jst ljubim, poudarjam, ljubim pekoče stvari ... a se da tudi v slo kej takšnega dobit? :angel:

Njuška Trap
20.09.2006, 21:53
uuu, jst ljubim, poudarjam, ljubim pekoče stvari ... a se da tudi v slo kej takšnega dobit? :angel:
Jaz jih tu še nisem zasledila, do sedaj mi jih je nosila prijateljica, ki je redno čez mejo hodila... Kaj bo zdaj, ko tega ne počne več, pa ne vem... :( Bom morala iti v poizvedovanje...

roxa
22.09.2006, 08:53
jaz mam pa rada da je meso in gobe tud zdraven

lady_lucifer
22.09.2006, 08:58
uuu, jst ljubim, poudarjam, ljubim pekoče stvari ... a se da tudi v slo kej takšnega dobit? :angel:

jst sm odkrila ene podobne....so uni 3 colori varjanta, in tardeci pecejo :cool: sam men se zdi, da kr ornk pecejo, tko da tud ce zraven jes se nepekoce zelene in bele, je se vseen dost:D:2thumbs: nasla sm jih pa u kalcku...bio testenine.

madmitch
22.09.2006, 09:20
Pri omakah za testenine je najlepše, da jih lahko pripraviš v rekordno kratkem času in to tako, da pospraviš hladilnik in shrambno omaro. Skoraj ne moreš falit. Malo česenčka ali čebulce, kakšna konzerva iz morja, morda pozabljeno kurje bedro v zmrzovalniku, malo paradižnikove mezge ali pelatov, morda smetana namesto pomidorov. Za ne mesojede pa kakšna pozabljena zelenjava, lahko že ne preveč ugledna.
Skratka, 5 minut in stvar je gotova in skoraj vedno zelo okusna.

roxa
22.09.2006, 09:23
morski sadeži mi ne ghredo ravno v slast...:dontknow: :nonono:

zverina
22.09.2006, 20:30
Pri omakah za testenine je najlepše, da jih lahko pripraviš v rekordno kratkem času in to tako, da pospraviš hladilnik in shrambno omaro. Skoraj ne moreš falit. Malo česenčka ali čebulce, kakšna konzerva iz morja, morda pozabljeno kurje bedro v zmrzovalniku, malo paradižnikove mezge ali pelatov, morda smetana namesto pomidorov. Za ne mesojede pa kakšna pozabljena zelenjava, lahko že ne preveč ugledna.
Skratka, 5 minut in stvar je gotova in skoraj vedno zelo okusna.


kurja bedra+morski sadeži?
Daj mitch tis nek gurmanski guru, napiš svoj najljubši recept za testenine.:2thumbs:

ain
22.09.2006, 21:26
se strinjam z madmitchem.. daš kar imaš in skor vedno uspe. pa res je ful na hitrico narjeno..

madmitch
23.09.2006, 07:51
kurja bedra+morski sadeži?
Daj mitch tis nek gurmanski guru, napiš svoj najljubši recept za testenine.:2thumbs:

kakšna konzerva iz morja, morda pozabljeno kurje bedro v zmrzovalniku,

zver, bom drugič, za tiste brez domišlije, napisal bolj očitno. Eno ali drugo, torej ali morske dobrote ali kokoška.

Sicer pa, bolj ko razmišljam, kombinacija kakšnih kozic, školjk, malih hobic in kuretine sploh ne more biti slaba. Bom probal.
In nimam najljubšega recepta, to pri meni ne gre tako, vse je stvar navdiha in trenutnega razpoloženja ter ingridienc, ki so na voljo.

Lahko probaš tole:
domače slane srdele (ne pozabi odstraniti kosti in glave)
malo česna
olivno olje
pelati po želji
belo vino

srdele nasekljaš, treščiš na olje, malo potenstaš, dodaš česen, zaliješ z vinom in po želji dodaš pelate. Malo prevreš, odstaviš, dodaš NEOPRANE špagete, premešaš in dobertek.

Že dolgo se mi po glavi valja ideja, da bi odprl gostilno brez jedilnega lista. Stregel bi par jedi, vsak dan druge in samo tisto, kar bi mi padlo tisti dan na pamet. Brez vseh upper class fancy neumnosti na silno velikih talarjih.

EDIT: Moderator, admin; zbadanje med zverino in menoj je lokalnega pomena, ni namenjeno žaljenju verskih, gurmanskih, spolnih ali kakršnihkoli drugih čustev občanov, zatorej bi bilo zaklepanje ali brisanje brezpredmetno in odmik od pravil foruma.

zverina
23.09.2006, 09:17
:O kaj imaš to spodaj napisano?:rolling:

zverina
23.09.2006, 09:21
btw. v primeru odprtja tvoje gostilne....sem prepričan, da bi ti uspelo biznis zalaufat.:2thumbs:

madmitch
25.09.2006, 12:05
:O kaj imaš to spodaj napisano?:rolling:
Sem se obvaroval pred 133 členom KZ SFRJ.

zverina
25.09.2006, 21:48
mitch jutri bom delal to sardelno omako, ampak nimam teh domačih sardel(a se da to kupit?), a lahko dam sardele v konzervi namesto teh slanih?

silence
25.09.2006, 21:50
Jeast sem nardila; bučke, paradajz, korenje, zeleno sojo..nyami :P Saj meni :shy:

zverina
25.09.2006, 21:51
zelena soja?

silence
25.09.2006, 21:54
Ja.:shy: Men je soja pa leča ful dobra.:shy: Rajš mam lečo of course!:approve:

Če vse to zmiksaš (:blush:), je pa nyami no.1.:shy:

madmitch
25.09.2006, 21:57
mitch jutri bom delal to sardelno omako, ampak nimam teh domačih sardel(a se da to kupit?), a lahko dam sardele v konzervi namesto teh slanih?

Hja, tudi fileji bodo dobri, zakaj pa ne. Drugače se pa Slane včasih dobi v ribarnici v Lj. Kdaj tudi pod pultom, tiste prave.

Prosim bodi kreativen, moji recepti niso za kombinirane praške, nimajo veze s farmacijo in gramskimi vagami. Delaj po občutku, vonju in okusu.

Slane srdele lahko tudi sam narediš, vendar rabiš res sveže ribice:
Plast soli, plast sardel, plast soli, plast sardel.. ... ... do vrha.
Vse to daš v sod (sodček, majhen sodček), pokriješ in daš na pokrov velik težak kamen. Vse skupaj odneseš v hladen kot kleti, se vsedeč na pručko in gledaš ter poslušaš kako se delajo - kakšne dva meseca vsaj.

zverina
25.09.2006, 22:00
daj en recept še napiš.

zverina
25.09.2006, 22:01
Ja.:shy: Men je soja pa leča ful dobra.:shy: Rajš mam lečo of course!:approve:

Če vse to zmiksaš (:blush:), je pa nyami no.1.:shy:


bučke tudi zmiksaš?

silence
25.09.2006, 22:06
bučke tudi zmiksaš?vse zmiksaš :2thumbs: :)

zverina
25.09.2006, 22:11
cel recept napiš Silence.

silence
25.09.2006, 22:19
Sej nimam kej pisat :D Mal potenstaš zelenjavo, zaliješ z vodo in dodaš lečo, da se skuha. soliš in zalčiniš po okusu. In to je to. Sam jest pol še zmiksam vse skupi :blush: :P

Luana
20.11.2006, 23:39
Ali vrzes Fussille v krop med tem poprazis morske sadeze dodas konzervo pelatov pustis da malo povre dodas baziliko in odcejene svedrce. Premesas in pustis, da se pomesajo okusi. Cas priprave 14 min.