Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : burek....:)+vlečeno testo


soncnica
02.05.2006, 21:25
za en easy, dober burek...bi rada recept...tko da-pliiiz:P

sJavorshek
02.05.2006, 21:30
Tukile je en snet z enga bloga:

RECEPT ZA sirov burek:

1. SESTAVINE:1 zavitek tankega vlečenega testa
500 dag mastne skute ali srbskega sira
15 dag masti ali olja
1 dl radenske
malo soli
2. POSTOPEK: Pekač namastimo, vanj vložimo plast testa, ga premažemo z maščobo, damo naslednjo plast testa in zopet premažemo. Na tretjo premazano plast damo sir zmešan s soljo in premažemo po testu. Nato damo naslednjo plast testa, malo pomastimo in poškropimo z Radensko. Nato zopet sir in testo in Radenska, vse dokler imamo sestavine. Na vrhu morata biti vsaj dve plasti premazanega
testa. Burek pustimo malo počivati, da se testo prepoji , nato ga spečemo v pečici. Še vročega poškropimo s slano mlačno vodo in pokrijemo za 10 minut s krpo. Nato še vročega narežemo.

LEPO JEJTE

Drgač pa najdi.si in vpišeš: BUREK RECEPT; pa ti vrže par stvari ven. :dontknow:

mrjerry
03.05.2006, 07:55
Ma kdo recept za vleceno testo? Z detajliranim opisom postopka izdelave... Vsi recepti, kar jih imam, predpisujejo tako majhne kolicine vode, da se mi zdi popolnoma nemogoce iz tega pripraviti vlecljivo in skoraj tekoce testo...

mrjerry
03.05.2006, 08:49
Em, mogoce sem se narobe izrazil ampak suho pa prav definitivno ni. Sem enkrat gledal eno ekspertko iz Bosne - njeno testo je bilo precej tekoce, kar samo se je vleklo. Ni pa bilo lepljivo ali pocasto. Sicer ni bilo za burek, ampak strudl, ampak predvidevam, da ne more bit neke blazne razlike.

Ce delam vleceno testo po receptu, potem iz njega vedno dobim brick, ki je po kuhanju trd ko hudic, `vleces' ga pa lahko samo z valjarjem, pa se to ti nazaj skupaj leze. Una ga je pa vlekla z eno dolgo palico (ajde, rocajem za metlo) in ji je od lastne teze lezel narazen.

mrjerry
03.05.2006, 08:59
Jah, enkrat sem delal vleceno testo za struklje - tisto sem seveda skuhal. Enkrat sem probal narest tud za burek, pa je blo bolj al manj porazno.

Zdej, a je una delala testo za pito ali ne, ne vem... Dejstvo pa je, da je celotno testo umesala z vilico (sploh nic gnetla) in da je s tole oklagijo za skodelico testa raztegnila v par kvadratnih metrov - samo sem in tja je vrgla po testu pest moke.

Ampak ne glede na to, tako vabljive ponudbe definitivno ne morem odklonit :approve:

Hel
03.05.2006, 09:06
Pri vlečenem testu vedno uporabljam namensko moko. Tisto v svetlo modrem ovitku z belimi pikicami.

Pol kilograma moke zmešaš s ščepom soli, manjšim jajcem, 2-3 žlice olja, 1-2 žlici jabolčnega kisa in cca 2,5 dl tolpe vode. Gneteš z mešalnikom, da nastane gladko in mehko testo, ki se ob gnetenju metlic sicer loči od posode, na dotik pa je še vedno lepljivo. Mora pa biti res dobro pregneteno - torej, ko se ti zdi, da je že res gotovo, gneteš še kakšno minutko. Testo razdeliš na dva hlebčka in jih daš na z oljem namazano površino, vsak hlebček namažeš z oljem in pustiš počivat vsaj pol ure, bolje več. Tačas pač pripravljaš nadev.

Mizo prekriješ s prtom ali rjuho in dobro pomokaš. Na to daš hlebček, ga po vrhu tudi malo pomokaš in razvaljaš čim bolj na tanko. Pazi, da se ti pri valjanju ne prime na valjar in prepogne ali strga. Potem pa pač previdno razteguješ. Od sredine navzven. Na začetku primeš s prsti in dobesedno vlečeš, kasneje si pomagaš s hrbtom dlani. Roko daš pod testo, jo stisneš v pest in previdno vlečeš, vlečeš, vlečeš, da je testo tanko kot papir. Če se ti zatrga, pri robu – kjer je debelejše – odtrgaš košček, ga s prsti malo razvlečeš in prilepiš čez luknjo.

Tako nekako. Prvič se ti bo sigurno posrečilo, drugič bo katastrofa, a ne izgubi poguma. Praksa dela svoje.;)

mrjerry
03.05.2006, 09:19
Torej dejansko tako malo vode.

Mesalnik - super ideja. Matr sem lesen... Za njoke delat ga uporabljam, za vleceno pa ne :nonono:

Hel
03.05.2006, 09:26
Količina tekočine vedno varira. Pa delam vlečeno testo vedno iz enega in istega tipa moke, od istega proizvajalca. Tu se boš moral pač zanesti na občutek. Meni je glavni pokazatelj to, kako se testo pri gnetenju loči od posode. Ko z metlicami - tistimi spiralnimi - greš skozi testo, se mora ob robu posode narediti brazda, da se vidi dno posode, testo mora pa potem, ko daš metlice stran, samo od sebe počasi zlezti skupaj. Drugače dodaš pač še malo moke ali nekaj žlic tekočine. Če se pa ti naredi, da tudi pod razno ne moreš testa enakomerno razvleči, pač shraniš nadev v hladilnik in začneš znova. Desi se i najboljima. :blush: Pol kile moke pa niti ni tako draga stvar.

mrjerry
03.05.2006, 09:38
To itak. No, hvala za nasvete. Sicer mamo doma en mal drugacen mesalnik (naj po salomonsko namignem, da pri moki ne sparamo, pri mesalnikih pa...), ampak vseeno bom poskusil.

Torej, s tega testa lahko naredis struklje, strudl ali pa burek? Je za vse primeren?

Hel
03.05.2006, 09:41
Za štruklje dam v testo namesto enega jajca tri rumenjake, namesto kisa limonin sok, pa malo sladke smetane v tekočino. Pa ne razvlečem ga tako tanko.

Za štrudelj, burek in gibanico pa delam po tem receptu.

P.s.: Moj mikser je stal 4.999,00 SIT.

Hel
04.05.2006, 10:16
Nas je bil menda na pike... :blush:
Ne skrbi. Skrivnost je v zapestju.

Pričakujem podrobno poročilo o zgodah in nezgodah vlečenja. Testa. Da ne bo pomote.

mrjerry
05.05.2006, 09:38
Em... Zdele se mi je utrnilo.... A za zlikrofe tud rabis vleceno testo? :shy: :P

Hel
05.05.2006, 09:47
Porkadus Hel, spet morm identiteto menjat :mad:


Padla je pa odlocitev: jutri probam neki spesnit.

Em... Zdele se mi je utrnilo.... A za zlikrofe tud rabis vleceno testo? :shy: :P
Eh, po deseti preobrazbi je vse skupaj samo še malce zamudna rutina. Verjemi.:shy:

Dete božje. :nonono: Za žlikrofe se uporablja REZANIČNO testo. Takšno, kot ga narediš za REZANCE. To so tiste drobne stvarce, ki plavajo po dobri domači goveji juhi, lahko so pa tudi preoblikovane v špagete, metuljčke, raviole in ostale testenine. Narejeno je pa iz moke, jajc, soli in včasih malo vode. Lahko tudi nekaj kapljic olja. Testo se valja in NE vleče. Lahko pa poskusiš...:veryevil:

Pri rezancih porabiš za eno jajce malo manj kot 10 dkg moke. Pa malo soli. Vse skupaj gneteš, da nastane trdo in enakomerno testo. Gnesti moraš na roke, ker je testo pretrdo, da bi ga lahko gnetel z mikserjem. Za žlinkrofe ti priporočam, da narediš malce mehkejše testo, cca 8 dkg moke na eno jajce. Še boljši bodo, če uporabiš več rumenjakov in manj beljakov. Tudi kak brizg olja v testu ne bo škodoval. Zgneteš, pustiš počivat uro ali dve, razvaljaš čim bolj na tanko, razrežeš v poljubne oblike, nadevaš, po robu namažeš z beljakom ali malo vode in trdno stisneš, da se sprime. Kuhaš v vreli osoljeni vodi.