Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Domači sladoled


Mesečnica
19.05.2006, 18:53
Danes sem zapadla v hudo skušnjavo :blush: in si kupila "strojček" za pripravo domačega sladoleda :P :P :P
Zadeva je zelo preprosta: posodo za 12-24 ur postaviš v zmrzovalnik, potem pa vanjo zliješ ustrezno mešanico, pokriješ s pokrovom, ki ima pritrjen poseben loparček, in priključiš na štrom, da ta mešanica ob stalnem mešanju počasi zmrzne. Nekaj podobnega sem že jedla pred kakšnimi 20 leti, ko so naši sosedi eno tako mašinco privlekli iz Italije (in bili zato na ulici največji frajerji), pa smo otroci nabrali gozdne jagode in potem za nagrado dobili domači jagodni sladoled :P Hudo dobro! :rolling: :rolling: :rolling:

No, da se vrnem v sedanjost :blush: Zraven mašince sem dobila knjižico z recepti. Seveda po stari navadi naših uvoznikov ti recepti niso prevedeni :nonono:, pa sem šla zato brat recepte v angleščini in francoščini in glej ga, zlomka, recepti za isti sladoled niso enaki! :dontknow: Sestavine so večkrat podane v različnih razmerjih, npr. v francoskem receptu za čokoladni sladoled uporabijo več mleka in več smetane ter manj čokolade kot v angleški različici :dontknow: Kateremu receptu naj torej sledim? (Da ne bo pomote: oba jezika enako dobro razumem :))

Imate vi kakšen preizkušen recept? Moja posoda že sedi v zmrzovalniku in se hladi, jutri popoldne pa bi jo zelo rada preizkusila. :angel: Mika me predvsem čokoladni sladoled :P, dobrodošli pa so tudi recepti za sadne sladolede (sadja je v tem času vedno več) in sorbete.

Kate
19.05.2006, 19:49
tale mašina pr nas ni nikol zaživela ... noben se ni spomnu dat posode 24 ur prej v zmrzovalnik, seveda bi pa vsi vedno sladoled točno v tistem trenutku in ne bi čakal do jutr :D

bom pa pogledala, če mamo kje še kej receptov ;)

nattka
20.05.2006, 07:42
tudi moja stvarca stoji v omari ...
enkrat sem probala narest frozen yoghurt, pa je nastala packarija ...:shy:

res bo kakšen pameten recept dobrodošel ... sploh kak z manj maščobe in sladkorja ...

snežko
20.05.2006, 10:07
:) pridemo probat tvoj izdelek - ko sem bil mali mi je mami delala super sladoled - jo prašamm če še ima recet ...

Mesečnica
20.05.2006, 10:17
Aha, v tem je torej štos - regionalna pogojenost receptov :rolling:

Meni so francoski vsaj na prvi pogled bolj všeč kot angleški (je vse zapisano v gramih :)).

Za zvečer načrtujem en čokoladni sladoled :P in upam, da bo uspelo. Vam sporočim, kako je šlo - če bo OK, napišem še recept :D.

Mesečnica
20.05.2006, 10:58
tale mašina pr nas ni nikol zaživela ... noben se ni spomnu dat posode 24 ur prej v zmrzovalnik, seveda bi pa vsi vedno sladoled točno v tistem trenutku in ne bi čakal do jutr :D
Če meni zadeva uspe, bom imela posodo kar stalno v zmrzovalniku :approve: :rolling: :rolling:

Mesečnica
21.05.2006, 07:48
Sporočam eno veselo in eno manj veselo novico: včerajšnji čokoladni sladoled je zelo dobro uspel :approve: :approve: :approve: :P :P :P in ga je že zmanjkalo :(.

Kot sem obljubila, je tu recept:


Čokoladni sladoled

2 rumenjaka
50 g sladkorja v prahu
250 ml mleka
150 ml sladke smetane
100 g jedilne čokolade

Mleko zlijemo v kozico in ga segrejemo skoraj do vretja. Medtem z električnim mešalnikom dobro zmešamo rumenjaka in sladkor. Ob stalnem mešanju mleko počasi zlijemo čez mešanico rumenjaka in sladkorja. Zmes damo nazaj na štedilnik in ob stalnem mešanju z leseno kuhalnico na majhnem ognju ponovno segrevamo, dokler se ne zgosti in se na kuhalnici ne začne nabirati tanka plast. Pozor: ne sme zavreti!

Zmes odstavimo s štedilnika in vanjo vmešamo ribano čokolado, da se ta dobro stopi.

Ko se zmes ohladi, vmešamo še smetano in vse skupaj vlijemo v strojček za sladoled.


Moje opombe:

Moj strojček ima kapaciteto en liter sladoleda, tako da je bila količina, dobljena po tem receptu, ravno prava. Če je vaš strojček manjši, vanj zljite manjšo količino zmesi!
Zmes sem ohladila na temperaturo hladilnika.
Strojček je iz zmesi naredil sladoled v 20 minutah.
Če se vam bo mešanica, preden jo zlijete v strojček, zdela preveč sladka, se ne ustrašite, kajti narejen sladoled bo manj sladek (saj veste, da je stopljen sladoled vedno preveč sladek - za to so krive naše brbončice).
Sladoled je bil po strukturi zelo podoben sladoledu iz aparata, se je pa hitreje topil kot industrijsko izdelani sladoled.


Pa dober tek!

Hel
22.05.2006, 10:33
Uf domač sladoled. :P Tele tri recepte slučajno vem na pamet:

Čokoladni sladoled:
3 rumenjake, 10 dkg sladkorja v prahu, 2-3 žlice kakava, 1 žličko nesscaffe in 1 sladkor z aromo ruma zmešamo z malo mleka, da se kakav in sladkor dobro raztopita. Dodamo še ostalo mleko (skupna količina 2,5 dl), spet dobro premešamo ter narahlo vmešamo še 2 dl stepene sladke smetane ter vlijemo v strojček.

Jagodni sladoled:
25 dkg jagod, 9 dkg sladkorja, sok pol limone in en rumenjak dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, ko je zmes res gladka in enakomerna, dodamo še 2,2 dl mleka in 1 dl tekoče sladke smetane, še enkrat dobro premešamo in vlijemo v strojček. Super je, če je vsaj tretjina jagod gozdnih.

Bananin sladoled:
30 dkg banan, 11 dkg sladkorja in sok dveh limon dobro zmiksamo, dodamo 2,5 dl mleka in 1 dl tekoče sladke smetane, premešamo ter vlijemo v strojček. Ta sladoled je tudi krasen, če naredimo mešanico jagod in banan.

Ti pa priporočam , da greš v trgovino, kjer si kupila strojček ter vprašaš, če lahko kupiš še en tisti disk, ki se ga da v zmrzovalnik. Nič ne škodi, če lahko v enem dnevu narediš naprimer bananin IN čokoladni sladoled…:blush:

Aja pa še to – jaz imam svoje diske (sladoledne, da ne bo pomote!) kar stalno v zmrzovalniku. Narediš sladoled, pomiješ posodo ter takoj spraviš disk nazaj v zmrzovalnik. Pa ni dileme naslednjič, ko ti spet zadiši…:shy:

mrjerry
22.05.2006, 10:50
S strojckom za sladoled nimam izkusenj, sem pa enkrat naredil semifredo, ki je nekaj med sladoledom in zmrznjeno peno in morm rect, da je bilo blazno dobro :P. Recept sem prebral v eni od knjig Jamieja Oliverja (mislim, da v Sredni kuhinji), kjer je opisanih se par variacij na temo. V osnovi pa gre za zmrznjeno mesanico stepene smetane in snega iz beljakov.

Mesečnica
24.05.2006, 14:47
S strojckom za sladoled nimam izkusenj, sem pa enkrat naredil semifredo, ki je nekaj med sladoledom in zmrznjeno peno in morm rect, da je bilo blazno dobro :P. Recept sem prebral v eni od knjig Jamieja Oliverja (mislim, da v Sredni kuhinji), kjer je opisanih se par variacij na temo. V osnovi pa gre za zmrznjeno mesanico stepene smetane in snega iz beljakov.

Ja, sem videla ta recept, imam Jamiejevo knjigo doma. Sem razmišljala, da bi njegovo mešanico vrgla v strojček ...

mrjerry
25.05.2006, 07:52
Ni treba dajat v strojcek, samo zmrznes celo mesanico, ker je zaradi snega ze dovolj zraka v njem. Najbolj slasten je pa s kaksnim vrocim sadnim prelivom.

Se posebej dober pa je, da naredis plosco iz karamele in lesnikov (je tud recept v isti knjigi), to plosco potem zmeljes v multipraktiku in to nezno vmesas v semifredo. Tole, skupaj z borovnicevim prelivom je noro dobr.

unicorn
25.05.2006, 09:38
Ni treba dajat v strojcek, samo zmrznes celo mesanico, ker je zaradi snega ze dovolj zraka v njem. Najbolj slasten je pa s kaksnim vrocim sadnim prelivom.

Se posebej dober pa je, da naredis plosco iz karamele in lesnikov (je tud recept v isti knjigi), to plosco potem zmeljes v multipraktiku in to nezno vmesas v semifredo. Tole, skupaj z borovnicevim prelivom je noro dobr.

Zakaj pa ne objaviš recepta? :shy: Mene bi tudi zanimal.;)

pinky
26.05.2006, 06:52
a je to mogoč tale:

2 tablespoons confectioners' sugar
2 handfuls pecan nuts
1 quart good quality vanilla ice cream
Maple syrup

Heat the oven to 350 degrees F (80 degrees C /Gas 4). Mix the icing sugar with the pecans on a baking tray and sprinkle with a little water to make a thick-ish paste.

Bake in the oven for a few minutes or until toasted and caramelized. Scoop out the ice cream into 4 glasses or bowls and sprinkle over the whole pecans then drizzle with a good glug of maple syrup.

mrjerry
26.05.2006, 08:39
Ne, dost bolj enostavno je... Karamelo kar v loncu `skuhas'. Ampak tud tole bi najbrz funkcioniralo, sam je po mojem velik lazje v loncu - imas vec kontrole nad karamelizacijo

Mimgrede, 350F je 180 stopinj C in ne 80 stopinj C

mrjerry
26.05.2006, 08:48
Ja, tipkarska napaka je bla. U glavnem, ko je zadeva pripravljena in umesana v sladoled, zgleda tko, kot kaksni kupljeni korneti ali banjice, v katerih se umesane plasti karamele in lesnikov. Samo, da doma v multipraktiku ne mors tko enakomerno zmlet, zato dobis notri manjse in vecje koscke, kar je se posebej bozansko.

Hel
06.06.2006, 09:17
Ni za kaj. ;)

Sem pa včeraj delala vanilijev sladoled z mascarponejem. So ga tudi pohvalili. Recepta pa zdajle ne vem na pamet, bom pogledala doma, če ne pozabim.
Evo ga:

35 dkg mascarponeja
10 dkg sladkorja v prahu
1 rumov sladkor
1 strok vanilije
2 dl mleka
2 jajci

Strok prepolovimo in izdolbemo sredico, olupke in sredico damo v mleko in zavremo, pustimo rahlo vreti 5 minut, nato ohladimo in odstranimo olupek. Sladkor in rumenjaka z malo mleka dobro vmešamo, dodamo mascarpone, spet premešamo, dodamo še zelo ohlajeno mleko. Beljaka stepemo v sneg ter previdno vmešamo - ne sme biti grudic. Vlijemo v strojček.

Če ti okus naravne vanilije ni všeč oz. ga niste vajeni, lahko namesto kuhanega mleka z vanilijo daš 2 vanili sladkorja.