Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Tople sadne omake


unicorn
30.05.2006, 08:53
Ker vedno znova pripravljam sadne omake po enem in istem receptu, bi prosila za kakšno idejo za nove recepte.

Hvala. :)

mrjerry
30.05.2006, 09:16
Hm... Naj mal pomislim...

Za sadne omake je zelo pomembna osnova. Lahko govorimo o omakah z dodatkom sajda (temeljecih na telecji osnovi), ali pa omakah, ki dejansko bazirajo na sadju.

Edino omako, ki pretezno bazira na sadju in ki jo res dobro naredim, je omaka s suhimi slivami, ki prilozis svinjini, predvsem svinjski ribici. Naredis jo tako, da sladko belo vino nezno segrejes, da izpari alkohol in vanj za 2 uri namocis suhe slive ter lovorov list (uporabljam Sladki muskat, ampak iscem kaksno bolj pristno sladko varianto, ne zgolj prezgodaj ustavljeno vretje). Svinjsko ribico v kosu speces v pecici. Ko je peceno, pekac deglaziras (sej ves, kaj to pomeni, ne?) z vinom, v katerem sem bile slive. Omako pokuhas priblizno na polovico, da se nekoliko zgosti, ji dodas ribezov zele in creme fraiche, da dobi pravo konsistenco. Zraven obvezno siroki rezanci.

Ce te recept zanima, povej, da ti sporocim natancne kolicine.

unicorn
30.05.2006, 09:19
Tole se pa sliši slastno, napiši količine prosim. :P

Jaz sem imela sicerv mislih "čiste" sadne omake, ki se strežreo k panakoti, sladoledu, mouss-om, ampak tale zadeva mora bit pa dobra.

mrjerry
30.05.2006, 09:27
Aaa, take...

No, poglej pod temo, kjer sem spraseval za slivovo marmelado. Tam je kar precej napisanega. Se pa lotevam pogruntati, kako se naredi slastno teranovo omako s suhimi slivami. Recepta se nimam, mora pa biti nekaj v smeri izdelave teranovega likerja (torej teran, sladkor, cimet, limonina lupinica) in inkorporacija sliv. Lahko zacnes kravzlati mozgancke na tem koncu.

unicorn
30.05.2006, 09:28
Ko bom imela čas, grem pogledat v "skrivne družinske recepte" :rolling: , pa ti sporočim, če bom našla kaj podobnega. ;)

mrjerry
30.05.2006, 09:34
Sej recept za teranov liker imam, sam uganka mi je, na kateri stopnji se dodajajo slive in kaj moras z njmi storiti... kuhanje, pecenje v pecici...

Hel
05.06.2006, 12:16
Aaaaaaaaa ne deri se, danes imam glavo občutljivo za decibele. :clown:

Tople sadne omakce delam jaz v glavnem po enem in istem postopku - sadje sladkam in na hitro pogrejem, da spusti sok (ali pa ga prej posujem s sladkorjem in pustim, da sok malce steče), dodam še malce tekočine po potrebi ter pol žličke škroba, raztopljene v malo hladne vode, prevrem, da se škrob zbistri in prelijem.

Odvisno od vrste sadja dodam včasih malo sladke smetane, včasih pa - pri hruškah in slivah sploh - rdeče vino. Pa kakšen ostružek limonine ali pomarančne lupinice. Super kombinacija je tudi ananas in pomarančna aroma (lupinica), prekuhan v rdečem vinu in malce škroba, da se zgosti.

Sem pa v soboto jedla vanilijevo zmrzlino z jagodnim prelivom, kjer je bil notri nasekljan zelen poper. Recept imam obljubljen, bom objavila, če hočeš. ;)

mrjerry
05.06.2006, 14:15
portsko vino + fige ali grozdje... bozanska kombinacija okusa, najbrz po nekem standardnem postopku priprave, ki pa ga sam ne poznam

lady_lucifer
13.06.2006, 08:39
jst sm zanc delala eno zlo enostavno toplo sadno omako, smo jo pa prek enih posebnih palacink prelil...ne vem, ce je to to, kar ti rabis, vseen ti pa lahk napisem recept;)

5 dag tafensi margarine (vitagen) raztopis u ponvi, pol das notr pa al sladkor (da karamelizira)
al pa eno zvrhano zlico medu (to sm jst dala notr...). potem zlijes noter sok dveh pomaranc in ene limone, preden pa te stisnes, jim se lupinco naribas (torej je fino, ce so bio), pa se to nastrgano das notr v ponev. prilijes mal vec kto deci belega vina in vse skupaj ene 10min pustis stat na zmernem ognju. na konc dodas se jagode, pa ene 5 min na ognju pustis. men je ful dobra:tongue:

mrjerry
13.06.2006, 10:13
mmm... Not bi pasala se kapljica grand marnierja in vse skupaj flambirano :P

unicorn
20.06.2006, 18:34
Lady, tole je pa ena verzija Crepes Suzette omakice za palačinke. :) Po originalnem receptu ne dodaš sadja razen soka pomaranče in malo limone, dodaš Grand Marinier, prekuhaš na malo masla, poliješ s konjakom in flambiraš. Tudi same palačinke vsebujejo malce toplega masla in so tanjše kot običajno.


Jaaaaaaami!!!! :P

Tr00
24.06.2006, 00:41
Jaz pa sem pred kratkim naredil popečen rozbif s češnjevo omako z malo škroba da zgosti in prelito s konjakom zraven pa malo pečenega krompirja pa je čisto v redu ratalo.