Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Obrezovanje (circumcision)


Strani : [1] 2

mrjerry
30.05.2006, 09:06
Odpiram temo, v kateri lahko predstavite in premlevate svoje poglede na obrezovanje moskih. Kaj si o tem mislite, kateri izmed strani (nekatere so za, druge proti) bolj verjamete in zakaj? Kaksen je vas oseben pogled na obrezane ali neobrezane moske? Imate ene rajsi od drugih ali vam je vseeno? Verjamete v kaksnega od stereotipov, na primer, da so obrezani moski boljsi ljubimci?


Obrezovanje sicer pri nas najpogosteje povezujemo s tradicijo Zidov, kjer novorojencku ob rojstvu odrezejo `kapuco' penisa. Resnicni vzroki za to so neznani, najpogosteje pa navajajo vecjo cistost penisa, saj naj bilo pod `kapuco' naravnost idealno gojisce za bakterije, vir zla spolno prenosljivih bolezni in podobno.

V sedemdesetih se je obrezovanje mocno razsirilo v ZDA, tudi med nezidovsko populacijo. Tam danes pediatri, urologi ali verski delavci (najbrz rabini, ne poznam tolk zidovskih obicajev) opravijo obrezovanje povprecno vsakih 26 sekund, kar znese malo cez 1,2 milijona obrezanih moskih na leto. Iz podatkov agencije CIA lahko izracunate oceno, da se bo v letu 2006 v ZDA rodilo 4,2 milijona novorojenckov in da jih bi priblizno polovica moskih. Po prej dolocenem podatku jih bo polovica obrezanih!

Eden glavnih zagovornikov razvoja masovnega obrezovanja je bil J. H. Kellogg. Vam je ime znano? To je brat ustanovitelja korporacije Kellogg's, znane po `kornfeljksih'. Kellogg, sicer zdravnik, zagovornik holisticnih metod in velik pristas vegetarijanskega prehranjevanja, sodi med zasluzne za izum in patentiranje tega priljubljenega jutranjega obroka. Ravno zato je morda malo manj znan po svojem odnosu do masturbiranja (citat kopiran z Wikipedie):

A remedy for masturbation which is almost always successful in small boys is circumcision. The operation should be performed by a surgeon without administering an anesthetic, as the brief pain attending the operation will have a salutary effect upon the mind, especially if it be connected with the idea of punishment. In females, the author has found the application of pure carbolic acid to the clitoris an excellent means of allaying the abnormal excitement.

Kellogg je preprical celo svojega brata, da je v svoji prvi veliki oglasevalski kampanji za oglaseval kornflejkse kot `hrana, ki bo vasega sina odvrnila od masturbiranja'.

Danes je velika in glasna gonja proti masturbiranju v ZDA bolj ali manj zatonila, obrezovanje pa se naprej ostaja zelo popularno, sodec po prej navedenih stevilkah. Pojavilo se je mnogo mitov - tistega, da je kozica gojisce bakterij in da obrezani moski zdrzijo daljsi cas, sta samo dva najpogosteje omenjana. Ali je to res ali ne, se ne morejo dogovoriti niti v strokovni literaturi. Resne medicinske revije objavljajo izsledke raziskav, ki (vsaj nekatere) od teh mitov potrjujejo, kot tudi izsledke raziskav, ki jih zavracajo. Zato trenutno ne ena ne druga stran nimata trdne podlage za zagovarjanje svojih stalisc.

Pogost argument za obrezovanje je tudi, da je kapuca penisa (zdej lahko ze izpuscam narekovaje) u bistvu odvecen del telesa, podobno kot slepic. Pri tem pozabljajo, da se v tem odvecnem delu telesa nahaja 20000 zivcnih koncicev, kar je priblizno toliko, kot v klitorisu. Kozica penisa je dejansko najbolj obcutljiv del penisa in najpogostejsa oblika masturbacije je ravno taksna, pri kateri se kozico potiska naprej in nazaj preko glavice. Podobno se dogaja tudi med seksom. To premikanje pa povzroca spremembo obsega penisa, zaradi cesar uziva tudi zenska (ce ne verjamete, pomislite na narebrene kondome ali vibratorje z valovito povrsino - ribbed for HER pleasure (mimgrede, zavedam se, da citiranje reklamnih sloganov ni najboljsi argument)). Zenske, ki imajo rajsi neobrezane od obrezanih, ravno to navajajo kot glavni vzrok, saj neobrezan moski manj cuti, zato je pri seksu uporablja veliko vec sile. Medtem ko je argument, da so obrezani boljsi pogosto ta, da so neobrezani penisi pac nagnusni in nehigienski - ocitno argument ljudi, ki primerjajo dve stvari, poznajo pa samo eno.


Obrezovanje je tudi eno izmed zelo redkih oblik pohabljanja spolnih organov, ki se izvaja v `razvitem' svetu in proti kateremu se ne bori nobena vecja resna organizacija. Stevilo taksnih posegov je veliko vecje od stevila pohabljanj zenskih spolovil, kar se prakticira v nekaterih islamskih drzavah in afriskih plemenih (mimogrede, iz popolnoma enakega vzroka: zenski zmanjsati sposobnost uzitka v spolnosti). Izvaja se brez anastezije, obstajajo pa medicinski dokazi, da gre za izjemno bolec in stresen poseg za dojencka. Fotografij zaenkrat ne bom lepil, ker se mi ubogi otroci prevec smilijo, da bi jih tukaj javno izpostavljal.


Za konec se (morda) zanimiva informacija za vse obrezane moske, ki si zelijo zopet imeti normalen penis. Dejansko je mogoce vzpodbuditi rast koze na penisu. Nisem mogel verjeti: zato ni potrebno iti na nikakrsno operacijo, jest nikakrsnih tablet ali se vpisovati v okultna drustva. Vse, kar morate storiti je, da nekajkrat dnevno za nekaj minut nezno raztegnete kozo penisa. Zaradi taksne obremenitve (gre za preprosto lastnost tkiv, se posebej pa koznega) bo koza zacela pocasi rasti in scasoma (nimam podatka, vendar najbrz v kaksnem letu, prej dveh) zrasla na zacetno velikost. Lahko pa kupite tudi posebne kovinske kroglice, ki jih potisnete pod kozo penisa in jo nosite cez dan. Zgleda sicer grozno, vendar je metoda dokazano uspesna. Ce vas zanima kaj vec, pogooglajte ali vprasajte.


Opomba: iz debate naj bodo izvzeta tista obrezovanja, ki morajo biti opravljena iz zdravstvenih razlogov. Takrat so obrezovanja opravicljiva, ker z njimi odstranjujemo bolj drasticen problem. Govorimo torej o obrezovanjih, ki se ne izvajajo iz zdravstvenih ali verskih razlogov (slednje izpuscajmo zavoljo ljudi, ki bi se lahko pocutili uzaljene iz tega naslova; naj bo bog z vami in vam pomaga).

Opomba 2: Tema je s sklopa `ljubezen in spolnost' premaknjena pod `svet in ljudje'

Sacha
30.05.2006, 09:08
Si se pa potrudu jerry :shy:

mrjerry
30.05.2006, 09:10
Ja, pa se se bom :approve:. Gre za eno najbolj nagravznih stvari, ki jih lahko storis novorojencku :approve:

ozayrus
30.05.2006, 09:14
Strokovnjak na večih področjih;) .

Kolikor je meni znano, naj bi obrezani, zaradi večje izpostavljenosti glav(ic)e, bil manj občutljivi na tem predelu in tako posledično tudi pri samem sexu zdržali dlje. Nekako kot koža na rokah, bolj ko delaš, bolj maš utrerjeno, manj si občutljiv (vem čudna primerjava).

Sacha
30.05.2006, 09:18
Ja, pa se se bom :approve:. Gre za eno najbolj nagravznih stvari, ki jih lahko storis novorojencku :approve:No to je že res, sam otrok kot novorojenček se tega ne bo spominjal, veliko pa je takih moških ki imajo s tem probleme ko odrastejo, to pa je boleča izkušnja in verjamem, da bi se vsi ti moški strinjali, da bi se jim to storilo kot dojenčkom, ne pa ko so odrasli.
Tudi sama bi, če bi imela otroka moškega spola to naredila.

mrjerry
30.05.2006, 09:20
No, slednje je siroko razsirjena bedarija. Glavica namrec NI tako mocna erogena cona, kot je kozica. Vsak moski tocno ve, da glavice ne mores bozati na taksen nacin, da ne bi bolelo. Z mocno ekspozicijo glavice lahko celo zavres orgazem in zmanjsas celotno obcutljivost penisa (velja za obrezane in neobrezane). Moski pa zdrzijo dalj zato, ker nimajo tistih 20.000 zivcnih koncicev, ki dejansko pripeljejo do orgazma. Ali drugace: moskemu bo VELIKO prej prislo, ce bo drazil kozo (na pravilen nacin), kot pa, ce bo drazil samo glavico.

Podobna neumnost krozi med moskimi, ki se tolazijo, da zenske ne dozivijo orgazma zato, ker pac prevec drkajo in so zato manj obcutljive. BULLSHIT.

Sacha
30.05.2006, 09:21
Kaj pa ti jerry, si al nisi obrezan ?:shy:

mrjerry
30.05.2006, 09:23
No to je že res, sam otrok kot novorojenček se tega ne bo spominjal, veliko pa je takih moških ki imajo s tem probleme ko odrastejo, to pa je boleča izkušnja in verjamem, da bi se vsi ti moški strinjali, da bi se jim to storilo kot dojenčkom, ne pa ko so odrasli.
Tudi sama bi, če bi imela otroka moškega spola to naredila.

Spominja se ne, analize pa kazejo, da je stopnja bolecine pri dojencku celo vecja, kot pri moskem. Celo tako velika, da dojencek pade v posttravmatski stres. To zgleda tako, da dojencek popolnoma mirno prenasa celoten poseg, starsi so pa navduseni, saj tamalga ni cisto nic bolelo. FIGO GA NI!!! Tako so lahko razmisljali pred 100 leti, ko ni bilo mozno iskati hormonov in drugih snovi v telesnih tekocinah, danes pa vemo malo vec.

Poleg tega sem prej pozabil omeniti (hvala, da si me spomnila), da za nekatere ljudi seveda obstaja utemeljen razlog za odstranitev kozice. V tem primeru je stvar seveda potrebno opraviti (isto, kot recimo izruvati gnil zob ali odstraniti vnet slepic - pac JE TREBA). Ampak to lahko storis pod narkozo.

mrjerry
30.05.2006, 09:24
Kaj pa ti jerry, si al nisi obrezan ?:shy:

Nisem in sem blazno hvalezen svojim starsem, da je tako. In ce mi kdo predlaga, da dam obrezati svojega sina, ce ga bom kdaj imel, ga bom na gobec :approve:.

ozayrus
30.05.2006, 09:26
Po vsem tem branju, moram prznat, da sem si ustavril čist drugo mnenje:?: o vsem tem.

mrjerry
30.05.2006, 09:28
Torej, mnenje, ki sem ga napisal, je zbor informacij z razlicnih koncev. Nisem navajal linkov, ker bi bilo malo prevec zamudno, lahko pa grem se nekoliko bolj globoko v celotno zadevo, ce seveda koga zanima. Vendar ne danes...

Sacha
30.05.2006, 09:29
Ja obrezovanje odraslih moških se naredi pod narkozo, kolk pa trpijo potem ko se zbudijo iz nje in samo zdravljenje? Boli men verjemi. (p.s. pa nisem se dala obrezat, sam slišala sem iz prve roke)

Nisem pa še slišala od moških ki so bili obrezani v svoji novorojenčkovi dobi, da bi se kateri spomnil kako ga je bolelo ali da bi imeli kakšne travme zaradi tega.

Moje mnenje je, svojega otroka bom dala obrezat iz preventive!

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 09:30
Težko podaš neko realno mnenje o tem, ker pač nihče od nas ni probal obojega. Najprej bi moral sexat kot kapucinar in nato prestopiti k čeladarjem, da bi lahko kompetentno govoril o tem, kaj je bolje. :approve:

ozayrus
30.05.2006, 09:30
Men osebno te infomacije zadostujejo, naprej si bom že sam pogledal, kar me zanima;)

Mowgli
30.05.2006, 09:30
Ene stare reklame sem se ob vsem tem spomnil: "Koža je za Koto..."

sadie_007
30.05.2006, 09:36
jst sem v svojmu lajfu vidla 16 lulčkov, pa noben ni bil obrezan :blush:

so mi taki kr všeč, bi se pa tud z obrezanim ukvarjala, če bi že naletela nanj :approve: ... čeprov bi se mi zdel, da mu neki manjka :shy:

mrjerry
30.05.2006, 09:36
Ja obrezovanje odraslih moških se naredi pod narkozo, kolk pa trpijo potem ko se zbudijo iz nje in samo zdravljenje? Boli men verjemi. (p.s. pa nisem se dala obrezat, sam slišala sem iz prve roke)

Nisem pa še slišala od moških ki so bili obrezani v svoji novorojenčkovi dobi, da bi se kateri spomnil kako ga je bolelo ali da bi imeli kakšne travme zaradi tega.

Moje mnenje je, svojega otroka bom dala obrezat iz preventive!

Ne mislim te prepricevat, kaj storiti s svojim otrokom, cutim pa zelo mocno potrebo po tem, da izrazim svoj skrajen gnus nad taksnim namenom in da se mi otrok ze zdaj neskoncno smili. Nobena komplikacija s kozico namrec ne more odtehtati trajne invalidnosti, ki jo bo s tem imel.

Mimogrede, mu bos preventivno dala odstraniti tudi slepic in prostato?

Sacha
30.05.2006, 09:38
Ne mislim te prepricevat, kaj storiti s svojim otrokom, cutim pa zelo mocno potrebo po tem, da izrazim svoj skrajen gnus nad taksnim namenom in da se mi otrok ze zdaj neskoncno smili. Nobena komplikacija s kozico namrec ne more odtehtati trajne invalidnosti, ki jo bo s tem imel.

Mimogrede, mu bos preventivno dala odstraniti tudi slepic in prostato?

No jeryy ne pretiravi z zadnjim stavkom in ne bit sarkastičen!

O kakšni trajni invalidnosti je pri obrezovanju sploh govora?

mrjerry
30.05.2006, 09:40
Nezmoznost normalnega uzivanja pri seksanju.

In sarkasticen sem z razlogom. Odstranjevanje delov telesa z utemeljitvijo, da bo MORDA slo kaj narobe, se mi pac zdi kretenizem prve vrste. Pravzaprav je najbolje, da ga das takoj po rojstvu utopit, ker mu bos s tem prihranila mnogo tegob, s katerimi se bo moral srecati v zivljenju.

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 09:42
Ne mislim te prepricevat, kaj storiti s svojim otrokom, cutim pa zelo mocno potrebo po tem, da izrazim svoj skrajen gnus nad taksnim namenom in da se mi otrok ze zdaj neskoncno smili. Nobena komplikacija s kozico namrec ne more odtehtati trajne invalidnosti, ki jo bo s tem imel.

Mimogrede, mu bos preventivno dala odstraniti tudi slepic in prostato?


Jerry, ne seri! Pretiravaš!

O kakšni trajni invalidnosti govoriš? Če mi priskrbiš kakšen zdravniški potrdil, ti bom maximalno hvaležen. (končno bom lahko brez problemov parkiral na mestih za invalide) :approve:

Sacha
30.05.2006, 09:44
Nezmoznost normalnega uzivanja pri seksanju.

In sarkasticen sem z razlogom. Odstranjevanje delov telesa z utemeljitvijo, da bo MORDA slo kaj narobe, se mi pac zdi kretenizem prve vrste. Pravzaprav je najbolje, da ga das takoj po rojstvu utopit, ker mu bos s tem prihranila mnogo tegob, s katerimi se bo moral srecati v zivljenju.

Vidm, da tlele nisi zmožen podat samo svojega mnenja brez idiotskih komentarjev!!!

Ti ne žali mojega mnenja kot jaz nisem žalila tvojega mnenja, smo si drugačni in tako je prav, ni pa fer, da na tak način poskušaš vsiljevati svoje mnenje.

mrjerry
30.05.2006, 09:46
Cisto nic ne pretiravam. Gre za zmanjsanje funkcionalnosti telesa, kar ni cisto nic drugega kot invalidnost. Gre za cisto isto stvar, kot rezanje zenskih genitalij, zaviranje rast zenskih stopal, sekanje repov in prirezovanje uses psovin podobno. Gre za nacrtno pohabljanje telesa brez vsakrsnega tehntega razloga (strah pred tem, da bi slo lahko nekaj narobe, pac ni opravicljiv vzrok). Ce si kdo tega kdaj zazeli, be my guest. Da se pa to pocne novorojenckom, zraven se pa domislja, da mu v bistvu delajo uslugo, je pa totalno tumac.

mrjerry
30.05.2006, 09:48
Vidm, da tlele nisi zmožen podat samo svojega mnenja brez idiotskih komentarjev!!!

Ti ne žali mojega mnenja kot jaz nisem žalila tvojega mnenja, smo si drugačni in tako je prav, ni pa fer, da na tak način poskušaš vsiljevati svoje mnenje.

Kot sem rekel, ne skusam ti vsiljevati svojega mnenja. Naredi kar ces, meni pa ne krati pravice izraziti moje mnenje in imeti socutja do ljudi, ki se jim to zgodi. Ce pa si zaradi mojega mnenja uzaljena, je pa to pac tvoja oseben odziv, na katerega ne morem imeti vpliva.

Mowgli
30.05.2006, 09:49
Meni se zdi obrezovanje tudi povsem odvečno in nepotrebno, ampak se ti ne zdi, da malo pretiravaš v svojih stališčih? (Ali pa le pozornost kličeš?) Nikjer še nisem zasledil nobenega obrazanega, ki bi jamral nad svojo usodo, kot jo ti opisuješ, Jerry.

Naslednja tema bo črtenje :clown: tatoojev, piercinga, pa počasi lahko še na make up prešaltaš...
V temi "Javni red in mir v SI" je model našel rešitev v "bogaboječi molitvi"...

Sacha
30.05.2006, 09:51
Kot sem rekel, ne skusam ti vsiljevati svojega mnenja. Naredi kar ces, meni pa ne krati pravice izraziti moje mnenje in imeti socutja do ljudi, ki se jim to zgodi. Ce pa si zaradi mojega mnenja uzaljena, je pa to pac tvoja oseben odziv, na katerega ne morem imeti vpliva.In nisem užaljena, niso mi pa všeč raznorazni nepotrebni komentarji ki ne spadajo pod to temo!

mrjerry
30.05.2006, 09:54
Meni se zdi obrezovanje tudi povsem odvečno in nepotrebno, ampak se ti ne zdi, da malo pretiravaš v svojih stališčih? (Ali pa le pozornost kličeš?) Nikjer še nisem zasledil nobenega obrazanega, ki bi jamral nad svojo usodo, kot jo ti opisuješ, Jerry.

Gre za drugacno gledanje na nazor, ki se zdi popolnoma normalen. In cist razumljivo se mi zdi, da se bo nekomu mnenje, kot je moje, zdelo ekstremno. Zdi pa se mi skrajno hinavsko, da se nam smilijo ljudje dalec stran, medtem ko za prakticno enako pocetje tukaj najdemo kup razlogov. Morda se celo motim. Morda pa zenske z izrezanim klitorisom in notranjimi sramnimi ustnicami lahko popolnoma normalno uzivajo pri seksu. Res: dejansko nimam pojma, saj se zenska nisem.


Naslednja tema bo črtenje :clown: tatoojev, piercinga, pa počasi lahko še na make up prešaltaš...
V temi "Javni red in mir v SI" je model našel rešitev v "bogaboječi molitvi"...
Mogoce si spregledal, da sem napisal, da lahko s svojim telesom naredi vsak tisto, kar mu pase. Ce pa nekdo drug stori z njim tisto, kar pase njemu, se mi pa zdi problematicno.

ozayrus
30.05.2006, 09:57
pričakovni odgovor....:dontknow: :tongue:

kaj pa ti msiliš o kapucah oz tistih brez

roxa
30.05.2006, 09:58
kaj pa ti msiliš o kapucah oz tistih brez
to je čisto vseeno...če tip zna pač zna z obrezanim ali brez:approve:
tole tle je brezplodna debata:D

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 10:03
Kot sem rekel, ne skusam ti vsiljevati svojega mnenja. Naredi kar ces, meni pa ne krati pravice izraziti moje mnenje in imeti socutja do ljudi, ki se jim to zgodi. Ce pa si zaradi mojega mnenja uzaljena, je pa to pac tvoja oseben odziv, na katerega ne morem imeti vpliva.


Pa si kdaj koga vprašal, če ima zaradi tega travme? Če še sedaj trpi? Se ti ne zdi rahlo nesramno in pokroviteljsko imeti sočutje do nekoga, kerje drugačen kot ti, on pa v tem ne vidi čisto nič groznega? Celo zadovoljen je, da je tako.

Mowgli
30.05.2006, 10:07
Gre za drugacno gledanje na nazor, ki se zdi popolnoma normalen. In cist razumljivo se mi zdi, da se bo nekomu mnenje, kot je moje, zdelo ekstremno. Zdi pa se mi skrajno hinavsko, da se nam smilijo ljudje dalec stran, medtem ko za prakticno enako pocetje tukaj najdemo kup razlogov. Morda se celo motim. Morda pa zenske z izrezanim klitorisom in notranjimi sramnimi ustnicami lahko popolnoma normalno uzivajo pri seksu. Res: dejansko nimam pojma, saj se zenska nisem.

Tvoje mnenje se mi sploh ne zdi skrajno, pač pa enostransko. In ker je rahlo površno in nedokazljivo, je zato verjetno napačno. Ker tudi sam priznavaš svojo morebitno zmoto, je potem vprašanje, zakaj tako (na videz) zagrizeno stališče.

Z mešanjem (prisilnih obrednih) obrezovanj ženskih organov pogrneš v delu, ko se za cirkumsacijo odloči odrasla oseba. Drugače pa, priznam, obstaja paralela. Le posledice so (pri moških) verjetno manj hude, kot jih želiš prikazati.

Mogoce si spregledal, da sem napisal, da lahko s svojim telesom naredi vsak tisto, kar mu pase. Ce pa nekdo drug stori z njim tisto, kar pase njemu, se mi pa zdi problematicno.
Če vrnem provokacijo; kako kaj stojiš s splavom? Lovimo dni, ko plod ni več paglavec ampak zavedno bitje? Ura razlike šteje?

mrjerry
30.05.2006, 10:09
Niso vsi zadovoljni. Tisti, ki je zadovoljen, je pac zadovoljen. Problem je popolnoma drugje: v tem, da Hipokratova prisega med drugim zavezuje zdravnike, da bodo zdravili bolezni in ne bodo ranili svojih pacientov (obrezovanje se med ne-zidi pogosto izvaja kot strah pred boleznijo, ker pa se ne izvaja pod narkozo in proti volji cloveka, na katerem se izvaja, pa gre dejansko za torturo). Torej dejansko naj zdravniki dejansko tega ne bi poceli. Nadalje gre za dejanje, za katerega ne vidim bistvenih razlik z dejanji, ki se dogajajo drugod po svetu in jih v nasi druzbi brez pomislekov obsojamo kot primitivna, barbarska in v nasprotju s clovekovimi pravicami. Tretji argument pa je osebne narave in ga bom v izogib nadaljnjim brezveznim vrocim debatam zadrzal zase.

roxa
30.05.2006, 10:14
j.e.b.e.š prisego:evil: -pri nas so zdravniki stavkali in pustili žensko umret na porodu:nonono: :evil:

običajno to ne počnejo zdravniki, ampak ljudje, ki delajo sam to..obrezujejo in še neki, zdaj se to v recimo bolj modernih muslimanskih državah dela pod narkozo...

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 10:16
Niso vsi zadovoljni. Tisti, ki je zadovoljen, je pac zadovoljen. Problem je popolnoma drugje: v tem, da Hipokratova prisega med drugim zavezuje zdravnike, da bodo zdravili bolezni in ne bodo ranili svojih pacientov (obrezovanje se med ne-zidi pogosto izvaja kot strah pred boleznijo, ker pa se ne izvaja pod narkozo in proti volji cloveka, na katerem se izvaja, pa gre dejansko za torturo). Torej dejansko naj zdravniki dejansko tega ne bi poceli. Nadalje gre za dejanje, za katerega ne vidim bistvenih razlik z dejanji, ki se dogajajo drugod po svetu in jih v nasi druzbi brez pomislekov obsojamo kot primitivna, barbarska in v nasprotju s clovekovimi pravicami. Tretji argument pa je osebne narave in ga bom v izogib nadaljnjim brezveznim vrocim debatam zadrzal zase.


Potem pa ta tema ne spada sem, ampak pod Svet in ljudje, kjer bomo debatirali z moralnega stališča.

Predvsem pa je potrebno ločiti prisilno obrezovanje in obrezovanje iz zdr. razlogov.

mrjerry
30.05.2006, 10:17
Z mešanjem (prisilnih obrednih) obrezovanj ženskih organov pogrneš v delu, ko se za cirkumsacijo odloči odrasla oseba. Drugače pa, priznam, obstaja paralela. Le posledice so (pri moških) verjetno manj hude, kot jih želiš prikazati.

Kaksne so posledice nad moskimi, si lahko preberes v prvem postu. Ostalo so povzetki, ki so lahko bolj ali manj natancni. Za tistim, kar sem napisal v prvem postu, pa trdno stojim. In se tretjic: preden si ti karkoli zapisal, sem sam rekel, da je odlocitev posameznika, kaj bo storil na svojem telesu, najvisja. Nima pa nekdo pravice dolocati, kaj bo storil na telesu drugega. Jaz sem mnenja, da je obrezovanje brez razloga, na zahtevo starsev, oblika torture in s tem krsenje clovekovih pravic. Obrezovanje z razlogom (prav neverjetno, a naj bo - skozi to okno se zavoljo taistih pravic stisnejo religiozni vzroki) je pac opravicljivo. Razlogi so pa lahko osebni, zdravstveni (do or die) ali religiozni.Če vrnem provokacijo; kako kaj stojiš s splavom? Lovimo dni, ko plod ni več paglavec ampak zavedno bitje? Ura razlike šteje?
Dolgo casa sem bil zelo liberalen zagovornik splava, pocasi pa se ta liberalizem precej umirja. Vidim namrec situacije, v katerih se mi zdi splav opravicljiv (oz. smiselen), kot situacije, v katerih se mi ne zdi smiselen. A priori podeliti pravico za splav se mi zdi enako neumno kot a priori vsem odvzeti to pravico. Vprasanje je drugje: ali lahko druzba sploh izvede nek pravicen, prakticno delujoc in izvedljiv mehanizem. Menim, da ne. Zato se moramo pac zatekati k ekstremom.

roxa
30.05.2006, 10:17
Potem pa ta tema ne spada sem, ampak pod Svet in ljudje, kjer bomo debatirali z moralnega stališča.

Predvsem pa je potrebno ločiti prisilno obrezovanje in obrezovanje iz zdr. razlogov.
tako je:2thumbs:

mrjerry
30.05.2006, 10:18
Potem pa ta tema ne spada sem, ampak pod Svet in ljudje, kjer bomo debatirali z moralnega stališča.

Hja, dejansko se nisem mogel odlocit, kam naj jo dam. Mogoce res pase bolj tja - lahko prestavim, ce zelite.


Predvsem pa je potrebno ločiti prisilno obrezovanje in obrezovanje iz zdr. razlogov.
Absolutno se strinjam. Bom tud popravil prvi post.

Mowgli
30.05.2006, 10:19
Pa se je zbudil narod...

VSI zdravniki so štrajkali in VSI so žensko prepustili smrti. In zato je tako VEDNO in POVSOD... Na vešalaaaaaaaa dohtrjeeeee!!! Pol pa v diskont po Lady in karkoli že imajo v akciji...

You can do it better, Roxa :angel:

roxa
30.05.2006, 10:20
Pa se je zbudil narod...

VSI zdravniki so štrajkali in VSI so žensko prepustili smrti. In zato je tako VEDNO in POVSOD... Na vešalaaaaaaaa dohtrjeeeee!!! Pol pa v diskont po Lady in karkoli že imajo v akciji...

You can do it better, Roxa :angel:
ne gre se za to, ampak, da so jo pustili rojevat samo...in je umrla....toliko o prisegi

NIHČE NI REKEL VSI...dej ne bluzi

mrjerry
30.05.2006, 10:24
Dejanje zdravnika, ki je prekrsil temelj doktrine, ne opravicuje drugega enakega dejanja. Krsenje nacel pac ne more biti moderno in zato opravicljivo.

roxa
30.05.2006, 10:27
Dejanje zdravnika, ki je prekrsil temelj doktrine, ne opravicuje drugega enakega dejanja. Krsenje nacel pac ne more biti moderno in zato opravicljivo.
:approve: se strinjam s tem

sam tle so vsi zdravniki nekje skriti pili jedli in razpravljali, ko je ženska povsem sama rodila...res, sej je bil ful škandal zarad tega:dontknow: in to se men osebno zdi grdo, da ji nihče ni pomagal pri tolikih zdravnikih:nonono:

mrjerry
30.05.2006, 10:30
Lej, to je zdej druga debata... Tudi meni se to zdi obsojanja vredno, pri obsojanju mors pa zelo pazit, da obsojas pravega cloveka. Kdo pa je prisilil zdravnike v to, da so res stavkali? Je bila stavka potrebna? Jaz tega ne vem, nisem pa trdno preprican, da je od vseh najbolj kriv tisti clovek, ki je (figurativno) stal zraven nje in naredil nic.

Mah... ze tko sem prevec napisal... Druga debata je to, ravno tko zelo zahtevna.

Mowgli
30.05.2006, 10:30
ne gre se za to, ampak, da so jo pustili rojevat samo...in je umrla....toliko o prisegi

NIHČE NI REKEL VSI...dej ne bluzi
Da ti ne dvignem preveč pritiska. "Zdravniki" je posploševanje, če take pisariš brez konkretnih podatkov. Kot, če bi rekel:"Uporabniki forumov so..." Rekla - kazala.... Kdo, kdaj, zakaj... potem pa z gorjačo po grbi!


Pravzaprav se kar strinjam z Jerryem, tudi njemu sem začel sikat predvsem zaradi načina, kako se je zavzel za stvar. Ker se mi je zazdelo, da preveč "na pamet" stresa "argumente". Ampak on si je vzel čas in razložil...

Midva pa blues poslušava.. :music:

Hel
30.05.2006, 10:33
Kot mati, ki tri leta ni govorila s taščo, ker je naši dveletni princeski za rojstni dan kupila zlate uhančke (ko so pa tkooo luštni) ter vztrajala, da ji je seveda treba dati preluknjat ušeska, imam svoje mnenje o otrocih in posegih na njihovih telescih. V grobem se strinjam z jerry-em. Na vseh sistematskih pregledih zdravnik preveri - pri dečkih - kako je z gibljivostjo kožice. Redno opozarja, da je treba predel pod kožico čistiti in navaditi fantka, da si ga bo tudi takrat, ko se bo začel umivati sam, dobro očistil. Tako da glede higienskih razlogov res ne vidim potrebe po obrezovanju dečkov. Se pa v puberteti kar pogosto naredi, da je kožica preozka ter fanta boli, če si jo poskusi povleči čez glavico. V večini teh primerov se da z nežnim in vztrajnim raztezovanjem to popraviti, drugače pa naredijo manjšo zarezo v kožico. NI potrebe za popolno obrezovanje.

In ne, naša princeska še sedaj nima preluknjanih ušes. Če si bo kasneje v puberteti to zaželela, ni problema. Tudi piersingi in tatuji ne. Seveda narejeno pri nekomu, ki to zna. In SAMA se bo odločila. :approve:

mungo
30.05.2006, 10:34
Jerry, tisti tvoj prvi post mi zveni kot da si prepisal argumente iz odlične oddaje Penn&Teller na to temo. :shy:

Vsem zagovornikom tega barbarskega in nagnusnega običaja s katerim pohabljajo svoje otroke topolo priporočam ogled te oddaje (link za eMulo):

ed2k://|file|Penn_And_Teller_-_Bullshit!_-_3x01_-_Circumcision.(TV).english.LOKi.PDTV.[www.tvunderground.org.ru].avi|244563968|274DF8A312B19100CDA7A984F34977F0|/


Ne pozabite - kožica je nastala v evoluciji - torej služi svojemu namenu. :evil:

Mowgli
30.05.2006, 10:45
Ne vem, če bi oddajo snel in pogledal. Čeprav smo že ugotovili, da smo enakega mnenja, kar se tiče odločitev v imenu drugih. Pa ti povem, zakaj ne? Ker sem krvav pod kožo in prikrojujem moralne vrednote, kot večina... (Zdaj bi lahko omenil tisto o vrženem prvem kamnu, za dramaturšku učinek...) Ker bi se zaradi tovrstnih oddaj morali vsi vrniti v gozd in živeti le od sadežev. Pa se ne, ker ne znamo več. Ampak to je tudi povsem nova tema.

mrjerry
30.05.2006, 10:49
Pravzaprav se kar strinjam z Jerryem, tudi njemu sem začel sikat predvsem zaradi načina, kako se je zavzel za stvar. Ker se mi je zazdelo, da preveč "na pamet" stresa "argumente". Ampak on si je vzel čas in razložil...

Midva pa blues poslušava.. :music:
Dalec od tega sem, da bi bil ekspert s tega podrocja, ampak cisto na pamet pa argumenti niso. Torej, dejstvo je, da nisem zdravnik, da bi poznal v detajle Hipkoratovo prisego, anatomijo penisa in delovanje tkiv, ki so v to vkljucene. Nisem psiholog, da bi podrobno poznal kognitivne sposobnosti novorojenckov, niti nisem strokovnjak in nimam izkusnje z vnetji, ki bi se lahko zgodila neobrezanemu penisu. Kdo ve, morda se sploh ne zavedam, kaksno sreco imam, da taksnega vnetja sam se nisem dozivel. Morda bi me moralo biti strah, saj sem morda prenasalec HIVa ali druge nevarne spolno prenosljive bolezni. Roko na srce: ne vem, lahko samo mislim.

Sem raziskovalec in vem, da je en glavni vir (v mojem primeru wikipedia - imam se vec virov, vendar jih ne morem citirati) premalo za to, da bi podajal pametne zakljucke. Poznam dovolj statistike da vem, zakaj so trenutno znani `merljivi' argumenti, ki med drugim kazejo, da naj bi obrezni moski tezje dobili aids, pod vprasajem (novi podatki se pricakujejo v letu 2007, ko se iztece nova raziskava).

Tudi zgodovinar nisem, zato si morda napacno interpretiram `nakljucje', da je stevilo obrezovanj v ZDA mocno naraslo kmalu po izteku kampanje za zmanjsanje masturbacije. Kampanja je namrec kot glavni argument navajala prav dejstvo, da se obrezani otroci manj drzijo za penis, kasneje pa tudi manj masturbirajo. Preostale bonitete, kot so vecja odpornost pred STDji, so bile namrec navedene kot `zelo dobrodosli stranski ucinki'. Nadalje sem slab tudi v sociologiji - pac ne vem, ali obstaja kaksna korelacija med zivljenjem americanov (za katere imam podatke) in nami (za nas se podatkov nimam).

Sem pac pretezno laik, ki se mu dozdeva, da druzba z dobrim namenom (verjamem, da ga ima) pocne nekaj, kar je v resnici narobe. Povzroca bolecino brez opravicila. Za povrhu (z dobrim namenom, za to dam roko v ogenj) obsoja druge narode, naj (vsaj meni na videz) podobnih stvari za bozjo voljo vendar ne pocnejo.

Zanima pa me, v cem od zgoraj navedenega, morda se marsicesa, kar sem izpustil, so podkovani tisti, ki mislijo drugace od mene in ki se jim zdi to opravicljivo, normalno, morda celo koristno?

D' Andre
30.05.2006, 10:56
Če mene vprašaš, gre za pohabljanje iz primitivnih zastarelih verskih razlogov - kožica je tam verjetno z nekim namenom, ne. Da obrezovanja žensk sploh ne omenjam.

mrjerry
30.05.2006, 10:58
Če mene vprašaš, gre za pohabljanje iz primitivnih zastarelih verskih razlogov - kožica je tam verjetno z nekim namenom, ne. Da obrezovanja žensk sploh ne omenjam.

Sej v tem je stos: ne gre samo iz primitivnih verskih razlogov. Nekateri so uspesno iznasli `opravicljive' razloge za tiste ljudi, ki si ne zelijo biti primitivni verniki.

roxa
30.05.2006, 11:01
Če mene vprašaš, gre za pohabljanje iz primitivnih zastarelih verskih razlogov - kožica je tam verjetno z nekim namenom, ne. Da obrezovanja žensk sploh ne omenjam.
s tem se še jaz strinjam...
sam je vseeno zlo delikatna zadeva, ker recimo, to delajo majhnim otrokom, ki se ne morejo sami odločiti za ali proti:dontknow: :nonono:

žensko obrezovanje...je pa itak:nonono: in to delajo menda sam v enem plemenu v Afriki:dontknow:

mrjerry
30.05.2006, 11:06
Primeri zenskega obrezovanja so bili znani tudi v ZDA, kjer je to izvajalo nekaj zdravnikov. Najpogosteje se izvaja v Afriki (ampak mislim, da ne samo v enem plemenu), najdemo pa ga tudi v nekaterih predelih Bliznjega vzhoda. V drugih predelih sveta ga pretezno izvajajo samo emigranti iz teh podrocij. Pojavlja se torej povsod, vendar vse sledi vodijo proti skupnim virom, ce se lahko tako izrazim. Stevilo `obrezanih' zensk letno je veliko manjse od stevila obrezanih moskih.

Vecina skupin za boj za clovekove pravice na zahodu, v Afriki in Aziji ocenjujejo zensko obrezovanje kot krsenje zenskih pravic.

D' Andre
30.05.2006, 11:14
Ah, katerkoli vzrok se navezuje na tradicijo, vero ali podobna jajca. Menim, da bi vsak človek, ki je to torturo izkusil na svoji koži, to najbolje ve. In da noben (potihem) tega ne odobrava.

Hel
30.05.2006, 11:16
http://novice.siol.net/default.aspx?site_id=1&page_id=3&article_id=1306020613523762&cid=101&pgn=9

Obrezovanje ženskih spolovil pa ni nekaj, kar pozna le Afrika, temveč se dogaja tudi 'pred našimi vrati'. Knjiga Puščavski otroci pripoveduje o tem, kako sta se Waris Dirie in novinarka Corinna Milborn lotili raziskovanja FGM v Evropi, kjer naj bi po nekaterih ocenah kar 500 tisoč žensk in deklic prestalo FGM ali pa jim ta poseg grozi. Zdaj je Francija edina država, kjer kršitelje sodno preganjajo, nobena evropska država pa grožnje pohabljenja ženskih spolovil uradno ne priznava kot razlog za odobritev azila.

Kar veliko afriško pleme je to....

mrjerry
30.05.2006, 11:18
Ce to naredis takoj po rojstvu, se te torture nihce ne spomni. In eno izmed vprasanj v tej temi je bilo, ali se sploh lahko sklicujes na bolecino, katere se ne spominjas? Dejansko ne ves, koliko je bolelo, ce je sploh bolelo (hell, morda je bilo celo zabavno). Vse, kar imamo, so podatki o vsebnosti snovi v krvi in reakcijah (srcni utrip, pritisk ipd.), ki se pojavljajo pri bolecini. In nekateri so (na podlagi rezultatov) mnenja, da dojencek to bolecino dozivlja intenzivneje, kot odrasel moski.

mrjerry
30.05.2006, 11:20
http://novice.siol.net/default.aspx?site_id=1&page_id=3&article_id=1306020613523762&cid=101&pgn=9

Obrezovanje ženskih spolovil pa ni nekaj, kar pozna le Afrika, temveč se dogaja tudi 'pred našimi vrati'. Knjiga Puščavski otroci pripoveduje o tem, kako sta se Waris Dirie in novinarka Corinna Milborn lotili raziskovanja FGM v Evropi, kjer naj bi po nekaterih ocenah kar 500 tisoč žensk in deklic prestalo FGM ali pa jim ta poseg grozi. Zdaj je Francija edina država, kjer kršitelje sodno preganjajo, nobena evropska država pa grožnje pohabljenja ženskih spolovil uradno ne priznava kot razlog za odobritev azila.

Kar veliko afriško pleme je to....

Ja sej, to so pretezno izseljenci. Evropejci (tisti, ki pac ze dalj casa zivimo tukaj) svojih hcera pac ne dajemo na obrezovanje. Spet me ful srbi jezi, da bi neki sarkasticnega rekel... Joj ful...

freya
30.05.2006, 11:32
če ne bo težav z zdravniškega vidika, ne vidim razloga, da bi dala svoje fante obrezat.
obredni, verski razlogi odpadejo, obstaja še kak tehten razlog, pa ga trenutno ne vidim?

D' Andre
30.05.2006, 11:39
Sorry, razrezana pi*da ni noben afrodiziak, še najmanj za bejbo, ki je to doživela. Je bolečina, ki so zadaš človeku in se tega ne spomni, zato opravičljiva? Pedofili tudi zlorabljajo male otroke, ki se tega ne spomnijo. Zlorabljaš lahko duševno bolne ljudi, ki se tega itak nikoli ne spomnijo. Cel kup opravičil in razlag je možnih. Vem samo to, da grejo nad male lulike včasih z kosom razbite flaše in brez narkoze in zdravil delajo posege, včasih tudi kaka izkrvavi, a ni panike, vse v imenu vere. In noben, še tako plemenit razlog tega ne opraviči.

roxa
30.05.2006, 11:42
naštejte kraje kjer obrezujejo dekleta...ampak verodostojen vir prosim

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 11:44
Ok, Jerry.

PRO (in sicer iz mojega osebnega stališča, kar je malo več, kot "meni se zdi", glede na to, da nisem bil več mali, ko so me skalpirali) - meni lepše izgleda, je MNOGO bolj higienično, manj možnosti raznih infekcij in tudi manjša možnost, da stakneš kako od "lažjih" a pogostejših SPB-jev.

Sem se takrat prostovoljno odločil za to? Valda, da ne in bolelo je k svina, ampak isto je bilo z mandelji, pa danes ničesar od tega dvojega nepogrešam in sem zadovoljen, da je tako.:approve:

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 11:45
naštejte kraje kjer obrezujejo dekleta...ampak verodostojen vir prosim

Celo v Egiptu se to še vedno zna zgoditi, drugačee pa je kar nekaj afriških držav,kjer je to še vedno (sicer vse redkejša) praksa.

Hel
30.05.2006, 11:45
naštejte kraje kjer obrezujejo dekleta...ampak verodostojen vir prosim
Unicef zgleda ni verodostojen?

Kaja
30.05.2006, 11:46
naštejte kraje kjer obrezujejo dekleta...ampak verodostojen vir prosim


Greš v knjižnico, vzameš npr. knjigo: Puščavska roža, da nekaj drugih naslovov ne naštevam (se jih trenutno tudi ne spominjam) in prebereš.......................

roxa
30.05.2006, 11:46
Unicef zgleda ni verodostojen?
kraje Hel...kraje prosim....hočem slišat kje to delajo, hočem verodostojen vir

unicef...hehe...to je področje zase

roxa
30.05.2006, 11:47
Greš v knjižnico, vzameš npr. knjigo: Puščavska roža, da nekaj drugih naslovov ne naštevam (se jih trenutno tudi ne spominjam) in prebereš.......................

to delo poznam...JE TO VERODOSTOJEN VIR?

(debatiram sam)

Hel
30.05.2006, 11:48
kraje Hel...kraje prosim....hočem slišat kje to delajo, hočem verodostojen vir

unicef...hehe...to je področje zase
V članku, ki sem ga prej prilepila, so naštete najbolj pogoste države. Kraje si greš lahko pa sama iskat na zemljevid.

Mogoče bo pa kaj pisalo v Lady. Če Unicef ni dovolj verodostojen.

roxa
30.05.2006, 11:51
Primeri zenskega obrezovanja so bili znani tudi v ZDA, kjer je to izvajalo nekaj zdravnikov. Najpogosteje se izvaja v Afriki (ampak mislim, da ne samo v enem plemenu), najdemo pa ga tudi v nekaterih predelih Bliznjega vzhoda. V drugih predelih sveta ga pretezno izvajajo samo emigranti iz teh podrocij. Pojavlja se torej povsod, vendar vse sledi vodijo proti skupnim virom, ce se lahko tako izrazim. Stevilo `obrezanih' zensk letno je veliko manjse od stevila obrezanih moskih.

Vecina skupin za boj za clovekove pravice na zahodu, v Afriki in Aziji ocenjujejo zensko obrezovanje kot krsenje zenskih pravic.
đeri dej prosim bolj podrobno povej kar veš

SPAM
30.05.2006, 11:54
roxa, to o ženskem obrezovanju v afriki je čista resnica, lahko ti zrihtam fotodokumentacijo, sam vrjam da nočeš vidt...

Hel
30.05.2006, 11:55
bedna si res...drkaš unicef kot vir....in se jeziš ker ne verjamem...povej kje in navedi verodostojen vir -me prav zanima
:D
Draga moja - takoj, ko ti navedeš vir - pa ni treba, da je verodostojen - da obrezovanje deklic izvaja samo neko pleme v Afriki, se vržem v raziskovanje drugih virov.

Do takrat sem pa zaključila s to debato.

mrjerry
30.05.2006, 11:58
Ok, Jerry.

PRO (in sicer iz mojega osebnega stališča, kar je malo več, kot "meni se zdi", glede na to, da nisem bil več mali, ko so me skalpirali) - meni lepše izgleda, je MNOGO bolj higienično, manj možnosti raznih infekcij in tudi manjša možnost, da stakneš kako od "lažjih" a pogostejših SPB-jev.

Sem se takrat prostovoljno odločil za to? Valda, da ne in bolelo je k svina, ampak isto je bilo z mandelji, pa danes ničesar od tega dvojega nepogrešam in sem zadovoljen, da je tako.:approve:

No, tole je dejansko prvi posten odgovor. Mnoge trditve, ki si jih navedel, raziskovalcem sicer se ni uspelo posplositi (glede higiene, infekcij in SPBjev), ampak ce zate funkcionira, potem funkcionira.

Pa za mandeljne sem skor siguren, da so ti sli zato, ker so bili vneti (torej je blo treba). A je blo obrezovanje tud potrebno? (vprasam iz cistega firbca, oblubm, da te nimam namena lovit na kakrkoli)

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 11:58
roxa, to o ženskem obrezovanju v afriki je čista resnica, lahko ti zrihtam fotodokumentacijo, sam vrjam da nočeš vidt...

jaz sem videl film. Ogaba...res... :dead: Boga punčka :(

namgyal
30.05.2006, 11:58
@ roxa: verodostojen vir - celo v Kanadi so še nedavno nazaj debatirali o tem, ali dati na prvo mesto (etično) nesprejemljivost obrezovanja deklic ali pa bi bilo smiselno v ekstremnih pogojih dovoliti obrezovanje deklic, da bi bilo vsaj opravljeno strokovno in brez nadaljnjega rizika za zdravje. Moj vir: Neil Bisoondath: Selling Illusions (knjiga o multikultiju).

@ jerry: mislim, da vseeno pretiravaš. Če bi bilo tako hudo, potem bi tudi jaz moral biti kripel, ker sem brez čelade, pa povsem v redu in zadovoljivo uživam v seksu, ali v masturbaciji ali kar že hočeš. Se pa strinjam, da res ne vidim nekega razloga, zakaj bi dali obrezat penis, če to ni zdravstveno opravičljivo. Aja - seveda, razlog za moj obrez je bil medicinski, bolelo je ko svina, ampak, I survived.

Vem, da je v Am. celo gibanje moških, ki si hočejo kožico nazaj prišit. WTF. Na ta podatek sem naletel, ko sem pripravljal gradivo za neke delavnice za mulce. Ja, fak, a je res tako pomembno, da uživaš za 1 kilovat več ali manj? Kakšen egocentrik pa moraš biti, če ti je kaj takšnega pomembno? Zanimiv je bil komentar ene od izvajalk tistih delavnic za mulce in kasnejše vodje istega programa, ko sem na dan povlekel ta podatek. Rekla je: s takim pa že ne bi šla fykat.

Glede "stranskih" medicinskih učinkov... kaj pa jest vem, a je res bolj higienično, manj nalezljivih bolezni itn. Moj primer tega po mojem ne bi ravno potrjeval....

SPAM
30.05.2006, 11:59
http://www.ogrish.com/archives/african_labia_removal_Jan_08_2004.html tlele je link do foto dokumentacije o teh zadevah... če vam je vsebina fotk žaljiva ipd. ne odpirajte, to je zadnje opozorilo!!!!!!!!!!!

Kaja
30.05.2006, 12:00
to delo poznam...JE TO VERODOSTOJEN VIR?

(debatiram sam)


glede na to, da piše ženska, ki je sama šla skozi celoten proces obrezovanja in vse posledice le-tega...bi rekla, da kar.................................

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 12:00
No, tole je dejansko prvi posten odgovor. Mnoge trditve, ki si jih navedel, raziskovalcem sicer se ni uspelo posplositi (glede higiene, infekcij in SPBjev), ampak ce zate funkcionira, potem funkcionira.

Pa za mandeljne sem skor siguren, da so ti sli zato, ker so bili vneti (torej je blo treba). A je blo obrezovanje tud potrebno? (vprasam iz cistega firbca, oblubm, da te nimam namena lovit na kakrkoli)


Pri mei je bilo potrebno. Nobenh verskih, ali drugih brezveznih razlogov - samo zdravstveni. In od takrat naprej ni panike. Je pa bolelo. Pa en teden v banjo ščiješ, ker gre na vse strani. KOt bi ti na tič montirali tisto za rože zalivati. :clown:

roxa
30.05.2006, 12:01
Spam za afriko vem...sprašujem za druge vire...če maš poznaš ZS rukni gor, mam dober želodec ne skrbi;)

namgyal
30.05.2006, 12:01
@ jerry .... še glede mandljev in kožice. Se mi zdi, da je oboje lahko kar primerljivo. Tudi mandlji so ena od tistih stvari, kjer mi zdravniki nikoli ne bodo znali dati zadovoljivega odgovora, kdaj jih je zares smiselno odstraniti, kakšni so bonusi in kakšni malusi, ali je boljša preventiva itn. Sem bil tudi za mandlje kandidat za odstranitev, pa se je potem zamenjal zdravnik, pa je drugi zdravnik rekel, da ne. In jih imam še vedno, angine so zginile.... and I survived....

Sacha
30.05.2006, 12:02
Ok, Jerry.

PRO (in sicer iz mojega osebnega stališča, kar je malo več, kot "meni se zdi", glede na to, da nisem bil več mali, ko so me skalpirali) - meni lepše izgleda, je MNOGO bolj higienično, manj možnosti raznih infekcij in tudi manjša možnost, da stakneš kako od "lažjih" a pogostejših SPB-jev.

Sem se takrat prostovoljno odločil za to? Valda, da ne in bolelo je k svina, ampak isto je bilo z mandelji, pa danes ničesar od tega dvojega nepogrešam in sem zadovoljen, da je tako.:approve:

No končno se je javil prvi k ma obrezanega, da lahko potrdi kar sem rekla :approve:

roxa
30.05.2006, 12:03
namygal hvala

Nikka06
30.05.2006, 12:04
Moj fant ima tud obrezanga pa cist qul zgleda, pa se bolj cisto je.

SPAM
30.05.2006, 12:05
za druge vire ne vem, lahko da se izvaja tud drugje po svetu, o tem ne dvomim, samo afrika je postala znana po tem, ker v bistvu okol tega nardijo celo procesijo pa še avtorca puščavske rože je javno in glasno spregovorila o tem blemu. stvar je grda ker to v bistvu počnejo ker naj bi s tem ble ženske "čiste" nebi imele spolnega nagona ipd. plus tega je obred tak da ponavad to dela ena ženska po katero pošljejo ko deklice dosežejo določeno starost.. obrezovanje pa največkrat poteka z zarjavelo, večkrat uporabljeno žiletko... tko da velke packarije

SPAM
30.05.2006, 12:11
http://www.arches.uga.edu/~haneydaw/twwh/fgm.html tlele je mal bl obsežn napisan vse o tem, za tiste k jih zanima

mrjerry
30.05.2006, 12:13
đeri dej prosim bolj podrobno povej kar veš

Zanimiv link je tale. http://www.religioustolerance.org/fem_cirm.htm

Pise ogromno, zato kopiram samo prvi odstavek, ki se nanasa na muslimane:

As noted above, FGM is a social custom, not a religious practice. However, in those Muslim countries where it is practice, FGM is often justified by a controversial saying attributed to the Prophet Mohammed that seem to favor sunna circumcision. The authenticity of these sayings are unconfirmed, and some scholars have refuted them. Even if true, they only permit the practice; they do not mandate it.


Se en `muslimanski link' (mors razumet, v afriki so taksni barbari, da poleg tega, da obrezujejo zenske, tudi interneta nimajo).
http://www.mwlusa.org/publications/positionpapers/fgm.html

Mnogo nebuloz pise v delnem prevodu Sunan Abu Dawuda, ki govori o smernicah vedenja muslimanov
http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamentals/hadithsunnah/abudawud/041.sat.html#041.5251


Clanek iz revije International Familly Planning Perspective
(opomba: to revijo izdaja neprofitno drustvo, gre pa za resno znastveno revijo. Pogoji za objavo clanka pri njih so objavljeni tukajle: http://www.guttmacher.org/guidelines/guidelines_ifpp.html ).
Se clanek: http://www.guttmacher.org/pubs/journals/2313097.html

Tole ve povedati Amnesty (ki mi gre sicer orenk na organ, ampak marsikaj, kar tukaj pise, so oprijemljiva dejstva; vseeno zapisano zaradi vsesplosnega ugleda amnestyja v mojih oceh jemljem z rezervo)
http://www.amnesty.org/ailib/intcam/femgen/fgm1.htm

WHO (svetovna zdravstvena organizacija)
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs241/en/index.html

Pa en kratek pregledni clanek o medicinskih vidikih odstranjevanja klitorisa
http://www.geocities.com/hoodectomy/MedicalStudies.htm


Lahko dam se, ce zelis.

SPAM
30.05.2006, 12:14
men gre na bruhanje http://www.cosgan.de/images/smilie/ekelig/g025.gif

vrjamem, tisti osebi k ne gre, je z njo neki narobe

mrjerry
30.05.2006, 12:15
@ jerry: mislim, da vseeno pretiravaš. Če bi bilo tako hudo, potem bi tudi jaz moral biti kripel, ker sem brez čelade, pa povsem v redu in zadovoljivo uživam v seksu, ali v masturbaciji ali kar že hočeš. Se pa strinjam, da res ne vidim nekega razloga, zakaj bi dali obrezat penis, če to ni zdravstveno opravičljivo. Aja - seveda, razlog za moj obrez je bil medicinski, bolelo je ko svina, ampak, I survived.

Zgresil si poanto. Ni v tem, da jaz mislim, da so ljudje, ki so obrezane, disfunkcionalni. Ker je to oslarija. Gre za tisto drugo, kar si napisal.

mrjerry
30.05.2006, 12:15
No končno se je javil prvi k ma obrezanega, da lahko potrdi kar sem rekla :approve:

In ravno zato imas zdaj se dosti bolj prav, kot si imela prej.

roxa
30.05.2006, 12:15
hvala đeri

mrjerry
30.05.2006, 12:17
men gre na bruhanje http://www.cosgan.de/images/smilie/ekelig/g025.gif

Meni gre prav tako na bruhanje obrezovanje moskih. Samo zato, ker to izvajajo `visoko usposobljeni zdravniki v sterilnem okolju in potem prijazno oskrbijo rano', stvar ni prav nic bolj opravicljiva. Samo zgleda lepse.

lila5
30.05.2006, 12:20
pozna še kdo kak vir?

Preberi si knjigo Sužnja....avtobiografska zgodba o mladi Nubi Mende Nazer, ki so jo kot 12 letno deklico obrezali v domači vasi, še preden so jo ugrabili za sužnjo (vse se je dogajalo ene 15 let nazaj)....proces obrezovanja je zelo podrobno opisan....in na njej so izvedli še tisto bolj grobo obliko obrezovanja in ji niso onesposobili le ščegetavček, ampak so jo tudi zašili, kar ima lahko smrtonosne posledice.....menstrualna kri se zadržuje, ker ne more "odteči", spolno občevanje je zelo boleče, porod je lahko smrtonosen tako za mater kot za otroka......

Sacha
30.05.2006, 12:23
Meni gre prav tako na bruhanje obrezovanje moskih. Samo zato, ker to izvajajo `visoko usposobljeni zdravniki v sterilnem okolju in potem prijazno oskrbijo rano', stvar ni prav nic bolj opravicljiva. Samo zgleda lepse.

Glej, osebno poznam par moških, ki so se morali pri 25 in na gor letih dat obrezat iz seveda zdravstvenih razlogov, poznam mamice, ki imajo male fantke, kateri imajo pravtako težave s tem, poznam pa tudi osebe, kateri so bili obrezani kot dojenčki in nimajo nikakršnih problemov, ne s travmami ne s seksualnim življenjem. Mogoče sem naletela na same take s takimi "prigodami".

Meni osebno je bolj všeč, če je moški obrezan, pa sem mela možnost videti in probati :clown:, take in one druge. Obrezani so mi veliko bolj všeč.:P

mrjerry
30.05.2006, 12:24
@ jerry .... še glede mandljev in kožice. Se mi zdi, da je oboje lahko kar primerljivo. Tudi mandlji so ena od tistih stvari, kjer mi zdravniki nikoli ne bodo znali dati zadovoljivega odgovora, kdaj jih je zares smiselno odstraniti, kakšni so bonusi in kakšni malusi, ali je boljša preventiva itn. Sem bil tudi za mandlje kandidat za odstranitev, pa se je potem zamenjal zdravnik, pa je drugi zdravnik rekel, da ne. In jih imam še vedno, angine so zginile.... and I survived....

Zanimivo, vidis. O mandljih roko na srce ne vem nic. Ce bi prisel k meni doktor in rekel, da morjo it, potem bi mu najverjetneje zaupal. Ce pa bi prisel k meni fotr in rekel, da naj jih dam ven, ker se lahko kdaj zgodi, da dobim angino, ki je ne bom prezivel, bi pa vseeno malo bolj tehtno premislil.

Zdej ne vem, a je to res ali ni, ampak zdi se mi, da sem nekoc slisal, da nekateri starsi dajo ze novorojencku odstraniti mandlje.

roxa
30.05.2006, 12:27
Odpiram temo, v kateri lahko predstavite in premlevate svoje poglede na obrezovanje moskih. Kaj si o tem mislite, kateri izmed strani (nekatere so za, druge proti) bolj verjamete in zakaj? Kaksen je vas oseben pogled na obrezane ali neobrezane moske? Imate ene rajsi od drugih ali vam je vseeno? Verjamete v kaksnega od stereotipov, na primer, da so obrezani moski boljsi ljubimci?

ČE SEM ŽE TLE, NAJ ŠE NA TOLE ODGOVORIM:

obrezati moškega...jaz osebno ne vidim nič spornega v tem, razen to, da običajno ni stvar lastne odločitve, zato bi to prepovedala...da o obrezovanju žensk ne govorim...če se človek odloči kasneje za ta poseg, ko je sposoben sam presojati pa ne vidim nič spornega

mene pri sexu zanima moški ne njegov obrezani ali neobrezani in mi je vseeno...

sem pa slišala stereotip, da so obrezani bolj vzdržljivi pri sexu:clown: :D

mrjerry
30.05.2006, 12:29
Glej, osebno poznam par moških, ki so se morali pri 25 in na gor letih dat obrezat iz seveda zdravstvenih razlogov, poznam mamice, ki imajo male fantke, kateri imajo pravtako težave s tem, poznam pa tudi osebe, kateri so bili obrezani kot dojenčki in nimajo nikakršnih problemov, ne s travmami ne s seksualnim življenjem. Mogoče sem naletela na same take s takimi "prigodami".

Okej, jih poznas. Tud jaz se iz vrtca spomnil par fantov, ki so bili obrezani - vsi zato, ker je bilo to potrebno. Dejansko to niti ni tako redek pojav. Ampak po mojem mnenju si gres taksno stvar narest takrat, ko se ugotovi, da je to treba. Kozo se odreze in zadeva je resena. Ne razumem pa, da gres kozo rezat stran, se preden so kakrsnikoli problemi. Edina razlika, ki jo vidim (in to mislm cist resno) je, da otrok manj tuli, kot tuli bolj odrasel clovek. Poslusat nekajletnega otroka, ki se dere in upira ze na poti tja (ceprav je takrat res treba obrezat), pa ga potem prenasat par tednov, kako se zdravi, je sigurno bolj naporno, kot to narest dojencku. Sam potem naj bodo ljudje, ki se za to odlocajo (torej, za obrezovanje novorojenckov brez razloga) vsaj posteni in tocno povedo, zakaj to delajo. Ne pa, da se opravicujejo, da je to v njegovo potencialno dobro. Ker ce je, potem se mi popolnoma na enak nacin zdi opravicljivo obrezovanje zensk, preventivno odstranjevanje mandljev, slepica, morda se mezinca na nogi (tud tega ne potrebujemo, samo ozuli nas pogosto) in podobno.


Meni osebno je bolj všeč, če je moški obrezan, pa sem mela možnost videti in probati :clown:, take in one druge. Obrezani so mi veliko bolj všeč.:P
E vidis, to so pa osebne preference. Men so tud taksne bolj vsec od drugacnih. Ampak svoji hcerki pa ne mislim pri minimalnih moznih letih dajati implantov D kosarce samo zato, ker je to slucajno meni vsec.

namgyal
30.05.2006, 12:31
@ jerry... ne ne, štekal sem poanto, seveda. Hotel sem samo reči, da v nekih aspektih po mojem mnenju malo prenapihneš zadevo. Z mandlji pa sem skušal ilustrirati še eno stvar: da je včasih zelo težko ločiti med tem, kaj je res medicinsko potrebno in kaj ne. Po mojem bi se dalo takšnih splošnih medicinskih priporočil, ki niso najbolje dokazana, najti še kar nekaj.

Sacha
30.05.2006, 12:35
jerry ne vseh obrezovanj v isti koš jemat:nonono: pa implanti tle nimajo veze!!!!

Verjetno starši moških novorojenčkov, ki se odločijo za obrezanje se odločijo predvsem za otrokovo dobro (pa ne mi tle spet mešat vero, pa bla, bla) in v izogib morebitnim težavam, ki bi jih lahko(ni pa nujo) imel v prihodnosti.

mrjerry
30.05.2006, 12:37
Se strinjam (mogoce tud glede napihovanja; ne morem tajit, da sem na nekaj mestih zelel tud sprovocirat - zal mi je samo, da provokacije vedno primejo na napacnih mestih). Vendar, glede na to, da lahko velika vecina moskih prezivi do svojega 15. leta (kjer naj bi dosegli osnovno stopnjo fizicne in dusevne odraslosti), normalno prezivi tako z mandlji kot z kozico na penisu. Zato bi morali vsakemu, ki je tako ali drugace postavljen pred taksen poseg, podati do zdaj znana dejstva o tej zadevi, seznaniti s prednostmi in slabostmi posameznih odlocitev, odloci pa naj se potem sam. Pa naj bodo vzroki medicinski ali pa ne.

mrjerry
30.05.2006, 12:39
jerry ne vseh obrezovanj v isti koš jemat:nonono: pa implanti tle nimajo veze!!!!

Verjetno starši moških novorojenčkov, ki se odločijo za obrezanje se odločijo predvsem za otrokovo dobro (pa ne mi tle spet mešat vero, pa bla, bla) in v izogib morebitnim težavam, ki bi jih lahko(ni pa nujo) imel v prihodnosti.

Definitivno starsi zelijo najbolje svojim otrokom. Ampak ce ti mislis, da delas dobro, se ne pomeni, da resnicno delas dobro.

Povej mi po pravici: a se tebi zdi, da nek muslimanski oce da svojo hci obrezati zato, ker je sadisticen barbar, ki uziva v pogledu na nemocno enajstletnico, kako jo stirje mozakarji tiscijo ob tla, peti ji pa s kaksnim neokusnim predmetom na suho razreze genitalije, ali pac skrben oce, ki zeli svoji deklici vse najboljse?

Jaz sem trdno preprican, da velja drugo. Starsevska ljubezen je enako mocna in enako slepa, neodvisno od vere, barve koze ali letnice na koledarju.

Sacha
30.05.2006, 12:43
In kot sem rekla, vsi ti katere poznam, da so imeli problem in so se morali v svojih "zrelih" letih dat obrezat, so mnenja, da bi bilo bolje, če bi jim to naredili kot dojenčkom.

Poznam pa tudi take, ki niso obrezani in s tem nimajo problemov in v obrezovanju ne razmišljajo saj ni potrebe, pa imajo ravnotako normalno življenje.

100 ljudi, 100 čudi!

roxa
30.05.2006, 12:43
Povej mi po pravici: a se tebi zdi, da nek muslimanski oce da svojo hci obrezati zato, ker je sadisticen barbar, ki uziva v pogledu na nemocno enajstletnico, kako jo stirje mozakarji tiscijo ob tla, peti ji pa s kaksnim neokusnim predmetom na suho razreze genitalije, ali pac skrben oce, ki zeli svoji deklici vse najboljse
KAJ HOČEŠ POVEDAT, DA JE TO STALNA PRAKSA?

Sacha
30.05.2006, 12:45
Definitivno starsi zelijo najbolje svojim otrokom. Ampak ce ti mislis, da delas dobro, se ne pomeni, da resnicno delas dobro.

Povej mi po pravici: a se tebi zdi, da nek muslimanski oce da svojo hci obrezati zato, ker je sadisticen barbar, ki uziva v pogledu na nemocno enajstletnico, kako jo stirje mozakarji tiscijo ob tla, peti ji pa s kaksnim neokusnim predmetom na suho razreze genitalije, ali pac skrben oce, ki zeli svoji deklici vse najboljse?

Jaz sem trdno preprican, da velja drugo. Starsevska ljubezen je enako mocna in enako slepa, neodvisno od vere, barve koze ali letnice na koledarju.

Jooooj kok ti hočeš na vsak način metat vsa obrezovanja v en koš!!!

NE NE ZDI SE MI TO UREDU, ker ženski klitoris ne povzroča ženskemu spolu in spolovilu nikakršnih problemov tako kot zna(ali pa tudi ne) kožica moškemu spolu in spolovilu.

RES ne metat vse v isti koš!

mrjerry
30.05.2006, 12:51
In kot sem rekla, vsi ti katere poznam, da so imeli problem in so se morali v svojih "zrelih" letih dat obrezat, so mnenja, da bi bilo bolje, če bi jim to naredili kot dojenčkom.

Poznam pa tudi take, ki niso obrezani in s tem nimajo problemov in v obrezovanju ne razmišljajo saj ni potrebe, pa imajo ravnotako normalno življenje.

100 ljudi, 100 čudi!

Tvoja populacija, na kateri gradis mnenje, je pristranska. Jaz nimam nobenih problemov s ticem in sem blazno vesel, da je koza ostala tam, kjer je.

Vsak, ki je kdaj dozivel, kako lahko bolijo modrostni zobje, se strinja, da bi jih bilo bolje izruvati ze takoj. Isto bo dejal marsikdo, ki je dozivel bolecine in okrevanje po izrezu slepica. Za mandlje ne vem... U glavnem: gledati moras na celoto. Ali je res zaradi posameznikov, katerih problemi so lepo resljivi takrat, ko se pojavijo, potrebno delati ukrepe na celotni populaciji? Baje je dal Herod (sej je bil Herod, ne?), ko je zvedel, da se bo rodil Odresenik (namrec Jezus Kristus), dal pobiti vse otroke v okolici, stare med nic in (se mi zdi) 7 let. Ironija pa je, da se kristus vseeno rodil. Cetudi nisem veren in mi je vseeno, ali je zgodba resnicna ali ne, mi je jasen nauk te zgodbe. In tale zgodba se zelo lepo aplicira tudi na filozofijo teh tvojih prjatlov v zrelih letih. Ne privoscim jim tega, kar so preziveli, ker sigurno ni lahka stvar (ne samo glede bolecin, ampak tudi psiholosko), ampak kljub temu ne bi mirno prenesel, ce bi kdo od njih zacel soliti meni pamet, da bi bilo bolje, ce bi bil tud jaz obrezan.

P.S.: vsi problemi, razen premajhne kozice, ki je najpogostejsi medicinski vzrok za obrezovanje, dejansko niso preverjeni. Obstaja kup raziskav, ki kaze rahle statisticne odklone v eno in drugo smer, odgovora na to pa (se) ni. Vsa obrezovanja, ki se opravijo brez razloga ali iz strahu, da se bo v prihodnosti MORDA nekaj zgodilo, spadajo v isti kos.

nattka
30.05.2006, 12:51
torej če prav razumem, đeri bo vsakega, ki se ne strinja z njim glede obreze prepričeval do onemoglosti ...
ker to NJEMU ni všeč ...
poanta: zanima me vaše mnenje, drži točno toliko časa dokler se z njim vsi strinjajo ...

in če si đeri v neki drugi temi na moj post odgovoril, da se starši pač odločajo za svojega otroka (šlo je za splav ... remember), potem prepusti odločitev staršem tudi kadar tebi stvari niso všeč ...
ker glede na tvoje mnenje je obrezovanje tičev bolj tragično kot splav ...

sicer si res nagnjen k filozofiranju, a tudi drugi niso čist butasti ... verjemi, marsikdo je napisal svoj post na veliko višjem nivoju ...

meni osebno je recimo tudi brezveze, ker se muslimani obrezujejo zaradi vere, mi je pa daleč veliko bolj tragično da njihovih žensk ne pošiljajo v šolo ...
torej, so stvari, ki so še hujše kot obrezan tič ... recimo, jaz sem pri 4 letih ostala brez mandljev, ker je cela zdravniška srenja takrat tako zdravila angino, danes pa je vsakemu laiku jasno, da je to ne samo brezveze ampak tudi nevarno ...

torej z obrezo se strinjamo ali pač ne ... zakaj bi pa nekoga zaradi tega na gobec????

roxa
30.05.2006, 12:55
torej če prav razumem, đeri bo vsakega, ki se ne strinja z njim glede obreze prepričeval do onemoglosti ...
ker to NJEMU ni všeč ...
poanta: zanima me vaše mnenje, drži točno toliko časa dokler se z njim vsi strinjajo ...

in če si đeri v neki drugi temi na moj post odgovoril, da se starši pač odločajo za svojega otroka (šlo je za splav ... remember), potem prepusti odločitev staršem tudi kadar tebi stvari niso všeč ...
ker glede na tvoje mnenje je obrezovanje tičev bolj tragično kot splav ...

sicer si res nagnjen k filozofiranju, a tudi drugi niso čist butasti ... verjemi, marsikdo je napisal svoj post na veliko višjem nivoju ...

meni osebno je recimo tudi brezveze, ker se muslimani obrezujejo zaradi vere, mi je pa daleč veliko bolj tragično da njihovih žensk ne pošiljajo v šolo ...
torej, so stvari, ki so še hujše kot obrezan tič ... recimo, jaz sem pri 4 letih ostala brez mandljev, ker je cela zdravniška srenja takrat tako zdravila angino, danes pa je vsakemu laiku jasno, da je to ne samo brezveze ampak tudi nevarno ...

torej z obrezo se strinjamo ali pač ne ... zakaj bi pa nekoga zaradi tega na gobec????

za tole ti :clapping: vse si napisala tko kot je:approve:

mrjerry
30.05.2006, 12:55
KAJ HOČEŠ POVEDAT, DA JE TO STALNA PRAKSA?

Ni. Je pa praksa, obsojanja vredna (ne glede na to, za kaksen tip fotra gre).

Zanima pa me, zakaj se nam to zdi tako nedvoumno vredno obsojanja, ceprav se v absolutnih stevilkah pojavlja v precej manj mnozicni obliki.

Sacha
30.05.2006, 13:00
Tvoja populacija, na kateri gradis mnenje, je pristranska. Jaz nimam nobenih problemov s ticem in sem blazno vesel, da je koza ostala tam, kjer je.

Vsak, ki je kdaj dozivel, kako lahko bolijo modrostni zobje, se strinja, da bi jih bilo bolje izruvati ze takoj. Isto bo dejal marsikdo, ki je dozivel bolecine in okrevanje po izrezu slepica. Za mandlje ne vem... U glavnem: gledati moras na celoto. Ali je res zaradi posameznikov, katerih problemi so lepo resljivi takrat, ko se pojavijo, potrebno delati ukrepe na celotni populaciji? Baje je dal Herod (sej je bil Herod, ne?), ko je zvedel, da se bo rodil Odresenik (namrec Jezus Kristus), dal pobiti vse otroke v okolici, stare med nic in (se mi zdi) 7 let. Ironija pa je, da se kristus vseeno rodil. Cetudi nisem veren in mi je vseeno, ali je zgodba resnicna ali ne, mi je jasen nauk te zgodbe. In tale zgodba se zelo lepo aplicira tudi na filozofijo teh tvojih prjatlov v zrelih letih. Ne privoscim jim tega, kar so preziveli, ker sigurno ni lahka stvar (ne samo glede bolecin, ampak tudi psiholosko), ampak kljub temu ne bi mirno prenesel, ce bi kdo od njih zacel soliti meni pamet, da bi bilo bolje, ce bi bil tud jaz obrezan.

P.S.: vsi problemi, razen premajhne kozice, ki je najpogostejsi medicinski vzrok za obrezovanje, dejansko niso preverjeni. Obstaja kup raziskav, ki kaze rahle statisticne odklone v eno in drugo smer, odgovora na to pa (se) ni. Vsa obrezovanja, ki se opravijo brez razloga ali iz strahu, da se bo v prihodnosti MORDA nekaj zgodilo, spadajo v isti kos.
Ni pristranska, je realna, nisem pa rekla, da s tem mnenjem, ki so ga izrazili hočejo vse druge prepričati, da je to edino dobro.
Ti isti ljudje so bili mnenja, da to seveda ni potrebno, do trenutka, ko je bilo potrebno. Vse pa temelji na tem, da je to bilo potrebno izključno iz zdravstvenih razlogov, in če to ne bi bilo potrebno tega seveda ne bi naredili.

Evo zdej že jest filozofiram.:rolling::rolling::rolling:

roxa
30.05.2006, 13:00
Ni. Je pa praksa, obsojanja vredna (ne glede na to, za kaksen tip fotra gre).

Zanima pa me, zakaj se nam to zdi tako nedvoumno vredno obsojanja, ceprav se v absolutnih stevilkah pojavlja v precej manj mnozicni obliki.

lej, če bi se to množično izvajal...bi sodobna civilizirana družba to preprečila...

seveda je praksa napačna ampak sam iz tega stališča, da te nekdo pelja in se odloči (zate) za obrezovanje...samo obrezovanje pa ni sporno...vsaj meni ne...

to, ker sem napisala velja za oba tipa obrezovanja....je pa mala razlika tu...in sicer ta da se ženski naredi škoda, moškemu pa ne

lila5
30.05.2006, 13:03
Ni. Je pa praksa, obsojanja vredna (ne glede na to, za kaksen tip fotra gre).

Zanima pa me, zakaj se nam to zdi tako nedvoumno vredno obsojanja, ceprav se v absolutnih stevilkah pojavlja v precej manj mnozicni obliki.

Mogoče zato, ker je pri najbolj blagi obliki ženskega obrezovanja ženska le "prikrajšana" za užitek, ki ji ga povzroča draženja klitorisa, po domače orgazem......z obrezanim tičem za to nisi prikrajšan.....ostale oblike obrezovanja pa so lahko nevarne za njeno življenje, ko se poleg klitorisa odstranijo še velike in male sramne ustnice in se rana na to zašije......

Res je moškega obrezovanja v absolutnih številkah več.....pohabljenost pri ženskem obrezovanju pa je bistveno večja kot pri moškem......

NaceM
30.05.2006, 13:05
:D
Draga moja - takoj, ko ti navedeš vir - pa ni treba, da je verodostojen - da obrezovanje deklic izvaja samo neko pleme v Afriki, se vržem v raziskovanje drugih virov.

Do takrat sem pa zaključila s to debato.


Obrezovanje deklic se še zdaj dogaja ponekod v Srbiji recimo (da ne gremo do Afrike)...

mrjerry
30.05.2006, 13:16
torej če prav razumem, đeri bo vsakega, ki se ne strinja z njim glede obreze prepričeval do onemoglosti ...
ker to NJEMU ni všeč ...
poanta: zanima me vaše mnenje, drži točno toliko časa dokler se z njim vsi strinjajo ...

Narobe razumes, poleg tega pa sama krsis nekaj, za kar si ti prosila. Mors pac razumet, da ce prosis za kaj taksnega, kot si prosila ti, zadeva velja obojestransko. Upam, da se vsaj priblizno zavedas, kako trapasto delujejo tvoji komentarji moje kredibilnosti. Odprl sem temo, postavil konkretna vprasanja, moje mnenje, ga podprl z informacijami, ki sem jih v okviru tega zbral. Ce imas o tem kaj za povedat, po moznosti dodati kaj, kar sem spregledal (tako, kot je to uspelo nekaterim forumasem, ki so sposobni razbrati bistvo sporocila in se ne pustijo manipulirati kaksnim bolj socno izbranim izrazom) si dobrodola. Komentarje glede mojega nacina razmisljanja, obnasanja in izrazanja pa prepusti mojim starsem, ali pa jih zadrzi izven javnosti v zasebnih sporocilih enako mislecim.


in če si đeri v neki drugi temi na moj post odgovoril, da se starši pač odločajo za svojega otroka (šlo je za splav ... remember), potem prepusti odločitev staršem tudi kadar tebi stvari niso všeč ...
ker glede na tvoje mnenje je obrezovanje tičev bolj tragično kot splav ...

Ja, se spomnim, da sem to rekel. Glede splava sem svoje mnenje ze napisal, tudi v tej temi. Ne glede na to pa druzba ni zavezana dati starsem poljubne pravice samo zato, ker jim je ze dovolila dati splav. Nosecnost je namrec nekaj, na kar neposredno nimamo vpliva. Za obrezovanje kaj taksnega ne bi mogel reci. Zato se mi zadeva ne zdi enaka, ceprav na pogled mogoce tako zgleda.

In just for the record: dopuscam moznost, da ima sacha prav, ko pravi, da se ne smejo metati vsa obrezovanja v isti kos. Tudi to je eno od vprasanj, ki bi si ga rad razjasnil (za razliko od nje ti pri tem ne pomagas kaj dosti).


sicer si res nagnjen k filozofiranju, a tudi drugi niso čist butasti ... verjemi, marsikdo je napisal svoj post na veliko višjem nivoju ...

Verjemi, sem opazil. In verjemi, cisto vsi moji odgovori niso bili negativni. Res, mors mi verjet, ker jih sama zgleda ne najdes.


meni osebno je recimo tudi brezveze, ker se muslimani obrezujejo zaradi vere, mi je pa daleč veliko bolj tragično da njihovih žensk ne pošiljajo v šolo ...
torej, so stvari, ki so še hujše kot obrezan tič ... recimo, jaz sem pri 4 letih ostala brez mandljev, ker je cela zdravniška srenja takrat tako zdravila angino, danes pa je vsakemu laiku jasno, da je to ne samo brezveze ampak tudi nevarno ...

torej z obrezo se strinjamo ali pač ne ... zakaj bi pa nekoga zaradi tega na gobec????
Jao nattka, sorry, ampak tole je pa najbolj beden argument ever. Ja, res je bolj tragicno, da njihove zenske ne morejo v solo. Ampak a ni se bolj tragicno to, kaj se danes dogaja v Iraku? In se bolj tragicno se mi zdi, kaj se dogaja z zenskami, ki jih na lepe oci izmamijo iz drzav vzhodne evrope in kot suznje uporabljajo na zahodu.

A zato, ker si zdej nasla neki se bolj tragicno, pa stvar, o kateri govorimo, ni vec tragicna?

mertseger
30.05.2006, 13:17
Ja sem gledov eno odajo o tem obrezovanju v afriki.To so eni pravi mesarji nič drugega.Se sploh čudim kako da katera po tistem še živi

freya
30.05.2006, 13:19
In kot sem rekla, vsi ti katere poznam, da so imeli problem in so se morali v svojih "zrelih" letih dat obrezat, so mnenja, da bi bilo bolje, če bi jim to naredili kot dojenčkom.

Poznam pa tudi take, ki niso obrezani in s tem nimajo problemov in v obrezovanju ne razmišljajo saj ni potrebe, pa imajo ravnotako normalno življenje.

100 ljudi, 100 čudi!

res je, hvala bogu, da je 100 ljudi 100 čudi, ker drugače bi bilo dolgčas

Dejnjsko se res spremlja "stanje kožice pri dojenčku" in čudi me, zakaj vsi ti moški oz. fantje že kot dojenčki oz. mali otroci niso rešili problema....ga takrat še ni bilo ali pa je bil zanemarjen...oz. ni bilo jasno, če se bo kožica v kasnejših letih dovolj raztegnila??
S stališča mame ne bi nikoli dala otroku brez potrebe odstranit mandljev niti kožice, ker vsak organ ima svojo funkcijo, vsak poseg lahko povzroči zaplete, tudi taka "lepotna" operacija...če bo kasneje želja drugačna, bodo roke proste (upam, da ne bo to zaradi želje kakšne deklice, ki so ji bolj všeč obrezani).
Kar se tiče higiene, je verjetno lažje vzdrževanje, a pri higieni je bolj sporna pogostost.
Hvala za iskrenost fantje
:)

mrjerry
30.05.2006, 13:21
Ni pristranska, je realna, nisem pa rekla, da s tem mnenjem, ki so ga izrazili hočejo vse druge prepričati, da je to edino dobro.
Ti isti ljudje so bili mnenja, da to seveda ni potrebno, do trenutka, ko je bilo potrebno. Vse pa temelji na tem, da je to bilo potrebno izključno iz zdravstvenih razlogov, in če to ne bi bilo potrebno tega seveda ne bi naredili.

Evo zdej že jest filozofiram.:rolling::rolling::rolling:
Sej najbrz sama ves, da je za podajanje relevatnih mnenj (za kar posamezniki nismo odgovorni - za to imamo institute, laboratorije, urad za statistiko itd.) potreben vzorec, ki cim bolj odraza populacijo. Zato pac na podlagi mnenj ene skupine ljudi ne mores posplosevati na ostale skupine. Ti dam en zanimiv podoben primer, ki sicer z obrezovanjem nima nikakrsne zveze.

Mojim najbolsim prjatlom se je v relativno kratkem obdobju zgodilo, da so koncali zvezo. Zveze so se koncale med seboj neodvisno, tud punce so se med seboj spoznale preko njih. Vse tri zveze pa so prekinile one. Potem ti prijatelji pridejo k meni po mosko in prijateljsko moralno podporo. Mimogrede dobim jaz obcutek, da so vse zenske izkoriscevalske prasice, ki pustijo moskega tisti moment, ko mimo pride kdo drug, bolj zanimiv. Pa je kristalno jasno, da je taksen zakljucek neumnost. Da pa prides do njega, moras za malenkost bolj na siroko odpret oci. So pa primeri, ko je treba oci odpret dosti bolj na siroko. In so primeri, ko jih lahko odpres tako na siroko, da potem vidis stvari, ki jih ni. Zate je nevarno, da si v prvem `zocu', zame pa, da sem v drugem.

Sacha
30.05.2006, 13:25
res je, hvala bogu, da je 100 ljudi 100 čudi, ker drugače bi bilo dolgčas

Dejnjsko se res spremlja "stanje kožice pri dojenčku" in čudi me, zakaj vsi ti moški oz. fantje že kot dojenčki oz. mali otroci niso rešili problema....ga takrat še ni bilo ali pa je bil zanemarjen...oz. ni bilo jasno, če se bo kožica v kasnejših letih dovolj raztegnila??
S stališča mame ne bi nikoli dala otroku brez potrebe odstranit mandljev niti kožice, ker vsak organ ima svojo funkcijo, vsak poseg lahko povzroči zaplete, tudi taka "lepotna" operacija...če bo kasneje želja drugačna, bodo roke proste (upam, da ne bo to zaradi želje kakšne deklice, ki so ji bolj všeč obrezani).
Kar se tiče higiene, je verjetno lažje vzdrževanje, a pri higieni je bolj sporna pogostost.
Hvala za iskrenost fantje
:)
Kaj je bil vzrok je tle zdej brezveze razglabljat, ker tudi sama ne vem, verjamem pa da je to važno kako fantje oz. vsaj na začetku staršu z onejem ravnajo že od ranega otroštva.

mrjerry
30.05.2006, 13:26
Mogoče zato, ker je pri najbolj blagi obliki ženskega obrezovanja ženska le "prikrajšana" za užitek, ki ji ga povzroča draženja klitorisa, po domače orgazem......z obrezanim tičem za to nisi prikrajšan.....ostale oblike obrezovanja pa so lahko nevarne za njeno življenje, ko se poleg klitorisa odstranijo še velike in male sramne ustnice in se rana na to zašije......

A si glede tega prepricana? Ker na zacetku sem dal podatek, kako ozivcena je moska kozica in kot (neobrezan) moski tud vem, kako obcutljiva je in kaksne uzitke povzroca. Ne trdim, da si brez kozice seksualni invalid, nezmozen dozivljanja orgazmov, ker je to oslarija (si tud ne upam, da mi slucajno blackadder ne pride kar v zivo pokazat, kako grozno se motim :clown: ). Detajlno gledano bi lahko kvecjemu govoril o vecjem in mansjem zlu. S poudarkom na tem, da oboje ostaja zlo.

Razen, ce se moj vir glede ozivcenja koze na penisu moti in sem sam medicinski fenomen, ker imam od vsega najrajsi tiste punce, ki vejo, kaj je treba z njo pocet :blush:

roxa
30.05.2006, 13:28
đeri kaj je bolj pomembno pri moškem (sexu) glavica ali kožica?

mrjerry
30.05.2006, 13:29
Kaj je bil vzrok je tle zdej brezveze razglabljat, ker tudi sama ne vem, verjamem pa da je to važno kako fantje oz. vsaj na začetku staršu z onejem ravnajo že od ranega otroštva.

Prav grozno vazno po mojem ni. Edina navodila, ki sem jih dobil s strani doktorjev in so bila povezana z onejem, so bila tista, povezana z nevarnostjo raka na modih. Pred tem sem ga na sistematskem pregledu v osnovni soli zdravniku parkrat moral pokazat, on je dejansko preveril, ali se kozica normalno giblje ali ne. Nihce pa o tem ni rekel niti besede. Tako da je sigurno bolj vazno, kako otroci skrbijo za svoje zobe, kot pa za oneja.

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 13:30
A si glede tega prepricana? Ker na zacetku sem dal podatek, kako ozivcena je moska kozica in kot (neobrezan) moski tud vem, kako obcutljiva je in kaksne uzitke povzroca. Ne trdim, da si brez kozice seksualni invalid, nezmozen dozivljanja orgazmov, ker je to oslarija (si tud ne upam, da mi slucajno blackadder ne pride kar v zivo pokazat, kako grozno se motim :clown: ). Detajlno gledano bi lahko kvecjemu govoril o vecjem in mansjem zlu. S poudarkom na tem, da oboje ostaja zlo.

Razen, ce se moj vir glede ozivcenja koze na penisu moti in sem sam medicinski fenomen, ker imam od vsega najrajsi tiste punce, ki vejo, kaj je treba z njo pocet :blush:


Brez skrbi. Čeprav dvomim da bi s tabo doživel orgazem, pa ne bi bil razlog v obrezanosti. :clown: :D

Sacha
30.05.2006, 13:33
Sej najbrz sama ves, da je za podajanje relevatnih mnenj (za kar posamezniki nismo odgovorni - za to imamo institute, laboratorije, urad za statistiko itd.) potreben vzorec, ki cim bolj odraza populacijo. Zato pac na podlagi mnenj ene skupine ljudi ne mores posplosevati na ostale skupine. Ti dam en zanimiv podoben primer, ki sicer z obrezovanjem nima nikakrsne zveze.

Mojim najbolsim prjatlom se je v relativno kratkem obdobju zgodilo, da so koncali zvezo. Zveze so se koncale med seboj neodvisno, tud punce so se med seboj spoznale preko njih. Vse tri zveze pa so prekinile one. Potem ti prijatelji pridejo k meni po mosko in prijateljsko moralno podporo. Mimogrede dobim jaz obcutek, da so vse zenske izkoriscevalske prasice, ki pustijo moskega tisti moment, ko mimo pride kdo drug, bolj zanimiv. Pa je kristalno jasno, da je taksen zakljucek neumnost. Da pa prides do njega, moras za malenkost bolj na siroko odpret oci. So pa primeri, ko je treba oci odpret dosti bolj na siroko. In so primeri, ko jih lahko odpres tako na siroko, da potem vidis stvari, ki jih ni. Zate je nevarno, da si v prvem `zocu', zame pa, da sem v drugem.

Bolš da nč več ne napišem, temu nakladanju se res težko sledi.......

Jest nisem rekla, da je za vse moške zdej dobro, da se obrežejo :nonono::clown:

mrjerry
30.05.2006, 13:33
đeri kaj je bolj pomembno pri moškem (sexu) glavica ali kožica?

Najmocnejsi in najbolj uzivaski odziv je premikanje koze preko glavice (gor in dol). Preostali del penisa (sploh pa spodnji), je neobcutljiv. V glavnem, najbolj obcutljiva je nagubana koza, ki se pri erektiranem penisu nahaja takoj za glavico. Najdejo se punce, ki se zgledujejo po pornicih, v katerih so videle besno drkanje spodnjega dela penisa. Taksno dejanjo resda zelo dobro in eroticno - to predvsem zanimivo zgleda, je pa prej zoprno kot pa v uzitek.

mrjerry
30.05.2006, 13:34
Bolš da nč več ne napišem, temu nakladanju se res težko sledi.......

Jest nisem rekla, da je za vse moške zdej dobro, da se obrežejo :nonono::clown:

To pa res nisi. Sam ne govort, da je vzorec, na katerega se sklicujes, reprezentativen, ker ni.

mrjerry
30.05.2006, 13:36
Brez skrbi. Čeprav dvomim da bi s tabo doživel orgazem, pa ne bi bil razlog v obrezanosti. :clown: :D

Sicer sem te imel namen pustiti za pol ure samega v sobi z mojim laptopom, odprtem v nekem prav posebnem folderju, ter seveda plasticnim kozarckom, tko da hvala za kompliment :clown: :D :kisses:

roxa
30.05.2006, 13:36
Najmocnejsi in najbolj uzivaski odziv je premikanje koze preko glavice (gor in dol). Preostali del penisa (sploh pa spodnji), je neobcutljiv. V glavnem, najbolj obcutljiva je nagubana koza, ki se pri erektiranem penisu nahaja takoj za glavico. Najdejo se punce, ki se zgledujejo po pornicih, v katerih so videle besno drkanje spodnjega dela penisa. Taksno dejanjo resda zelo dobro in eroticno - to predvsem zanimivo zgleda, je pa prej zoprno kot pa v uzitek.
đeri to že vem...ampak na vprašanje mi nisi odgovoril

Sacha
30.05.2006, 13:36
Prav grozno vazno po mojem ni. Edina navodila, ki sem jih dobil s strani doktorjev in so bila povezana z onejem, so bila tista, povezana z nevarnostjo raka na modih. Pred tem sem ga na sistematskem pregledu v osnovni soli zdravniku parkrat moral pokazat, on je dejansko preveril, ali se kozica normalno giblje ali ne. Nihce pa o tem ni rekel niti besede. Tako da je sigurno bolj vazno, kako otroci skrbijo za svoje zobe, kot pa za oneja.Ti k si tako vnet raziskovalec, najdi mi prosim kak statističen podatek, koliko je primerov raka na modih obrezanih onejev in koliko je raka na modih unih k ga niso obrezal.:shy:

mrjerry
30.05.2006, 13:40
đeri to že vem...ampak na vprašanje mi nisi odgovoril

Genav na vprasanje sem odgovoril. Najbolj pomembno je drsenje koze preko glavice. Torej je pomembno oboje. Ni ali-ali. Za popoln uzitek po mojem mnenju rabis oboje.

Seveda nimam argumenta, zakaj bi morali vsi moski iskati tisti popolni seksualni uzitek, se manj, da je to najpomembnejsa stvar na svetu. Se manj, da so obrezani moski tako neskoncno prikrajsani (ker so sami napisali, da niso). Dajem pa v razmislek, ali res naredis cloveku uslugo, ce mu to vzames v zameno za zagotovitev, da sigurno ne bo imel nobenih tezav v prihodnosti. Pri cemer ni zagotovila, da se bodo tezave sploh pojavile.

Sacha
30.05.2006, 13:40
To pa res nisi. Sam ne govort, da je vzorec, na katerega se sklicujes, reprezentativen, ker ni. Jerry bluziš....

Vzorec določenih mnenj še ne prevlada večine, čeprav se včasih to lahko zgodi, če so res dobri v retoriki, ampak nočem bluzit še jest.
:D
Peščica še ne pomeni celote, ja to je res.

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 13:41
Sicer sem te imel namen pustiti za pol ure samega v sobi z mojim laptopom, odprtem v nekem prav posebnem folderju, ter seveda plasticnim kozarckom, tko da hvala za kompliment :clown: :D :kisses:


:clown:

Ta bi bila pamalohuda in potem bi bila tako ti kot jaz zrela za kako terapijo... Predvsem pabi imela hude problem najti kako bejbo (EVER AGAIN!!!), če bi to prišlo v javnost

mrjerry
30.05.2006, 13:42
Ti k si tako vnet raziskovalec, najdi mi prosim kak statističen podatek, koliko je primerov raka na modih obrezanih onejev in koliko je raka na modih unih k ga niso obrezal.:shy:

Tega podatka ni, zato moras raziskavo narocit. Spekuliram, da se se ni pojavil sum, da bi obrezanost bila kakorkoli povezana z rakom na modih, zato tega niso sli raziskovat. Ce te zanima, mi poslji naslov, na katerega ti lahko posljem predracun.

P.S.: A lahko zdej prosm nehava pisdulirat?

mrjerry
30.05.2006, 13:43
:clown:

Ta bi bila pamalohuda in potem bi bila tako ti kot jaz zrela za kako terapijo... Predvsem pabi imela hude problem najti kako bejbo (EVER AGAIN!!!), če bi to prišlo v javnost

:D :D :D :D :D :D

Sacha
30.05.2006, 13:43
Tega podatka ni, zato moras raziskavo narocit. Spekuliram, da se se ni pojavil sum, da bi obrezanost bila kakorkoli povezana z rakom na modih, zato tega niso sli raziskovat. Ce te zanima, mi poslji naslov, na katerega ti lahko posljem predracun.

P.S.: A lahko zdej prosm nehava pisdulirat? OK, tolk me pa to spet ne zanima :angel:

Kdo pisdulera :shy:

roxa
30.05.2006, 13:44
Genav na vprasanje sem odgovoril. Najbolj pomembno je drsenje koze preko glavice. Torej je pomembno oboje. Ni ali-ali. Za popoln uzitek po mojem mnenju rabis oboje.

ne razburjaj se:kisses:
torej...misliš, da so moški, ki so obrezani prikrajšani za kaj?

postavil si (končno) good point;)


Dajem pa v razmislek, ali res naredis cloveku uslugo, ce mu to vzames v zameno za zagotovitev, da sigurno ne bo imel nobenih tezav v prihodnosti. Pri cemer ni zagotovila, da se bodo tezave sploh pojavile.

to pa je vprašanje?
po mojem mu nobene usluge ne narediš

mrjerry
30.05.2006, 13:49
torej...misliš, da so moški, ki so obrezani prikrajšani za kaj?

Menim, da so prikrajsani, ja. Prikrajsanost ni drasticna, ne vpliva na 99% casa zivljenja na tem svetu in bi jo kaj zlahka lahko obravnavali kot popolnoma nepomembno zadevo. Je pa prikrajsanost. Argumenti, ki govorijo njej v prid, se mi zdijo za lase privleceni oziroma se nedokazani nacin izvajanja pa moralno sporen (razen za primere, ki so ze a priori izvzeti iz debate).

Sacha
30.05.2006, 13:50
Menim, da so prikrajsani, ja. Prikrajsanost ni drasticna, ne vpliva na 99% casa zivljenja na tem svetu in bi jo kaj zlahka lahko obravnavali kot popolnoma nepomembno zadevo. Je pa prikrajsanost. Argumenti, ki govorijo njej v prid, se mi zdijo za lase privleceni oziroma se nedokazani nacin izvajanja pa moralno sporen (razen za primere, ki so ze a priori izvzeti iz debate).
Še eno konkretno vprašanje: prikrajšani v čem?

btw.... prikrajšani so sam v mal odvečne kože.

roxa
30.05.2006, 13:51
se strinjam đeri:approve:ampak sam z izhodiščem....

CaptainBlackAdder
30.05.2006, 13:51
Glej, prikrašanost je tvoja teza, ki pajo lahkopotrdi ali ovrže samo tisti del populacije, ki je imela aktivno spolno življenje na obanačina. Takih pa jaz ne poznam veliko. Pravzaprav nobenega.

lila5
30.05.2006, 14:22
A si glede tega prepricana? Ker na zacetku sem dal podatek, kako ozivcena je moska kozica in kot (neobrezan) moski tud vem, kako obcutljiva je in kaksne uzitke povzroca. Ne trdim, da si brez kozice seksualni invalid, nezmozen dozivljanja orgazmov, ker je to oslarija (si tud ne upam, da mi slucajno blackadder ne pride kar v zivo pokazat, kako grozno se motim :clown: ). Detajlno gledano bi lahko kvecjemu govoril o vecjem in mansjem zlu. S poudarkom na tem, da oboje ostaja zlo.

Razen, ce se moj vir glede ozivcenja koze na penisu moti in sem sam medicinski fenomen, ker imam od vsega najrajsi tiste punce, ki vejo, kaj je treba z njo pocet :blush:

Sem prepričana.....ker se glede stopnje prikrajšanja spolnih užitkov moško in žensko obrezovanje sploh ne moreta primerjati......kot si sam napisal, brez kožice nisi spolni invalid....ženska pa je spolni invalid že pri najnižji stopnji obrezovanja, kakšen invalid pa je še tam pri zadnji, pri četrti, pa si zelo težko predstavljamo......

Sem pa imela partnerja, ki je bil obrezan in to na način, da se je samostojno odločil, brez kakega zdravstvenega vzroka, da bo to storil in je torej dal skozi seks s kožico in brez nje......in kakšnega pritoževanja z njegove strani ni bilo, bile so pa prednosti, ki so bile že predhodno navedene....jaz pa tudi nisem imela občutka, da bi karkoli hlinil ali da bi opazila kakšne težave zato, ker ni imel kožice....meni kot ženski, pa je čisto vseeno, če je na tiču kožica ali, če je ni.....

Obrezovanje, ki je opravljeno pri odraslem človeku, za katerega se ta odloči samostojno, me sploh nič ne moti.....mogoče so določeni pomisleki, pri obrednem obrezovanju dečkov, vendar to potem spet sproži še vprašanje, kako pa je s prebadanjem ušes pri majhnih deklicah, ko ob krstu dobijo uhane in smo v začaranem krogu.....

mrjerry
30.05.2006, 14:43
Glej, prikrašanost je tvoja teza, ki pajo lahkopotrdi ali ovrže samo tisti del populacije, ki je imela aktivno spolno življenje na obanačina. Takih pa jaz ne poznam veliko. Pravzaprav nobenega.

To je res. Sej v tem je problem...

mrjerry
30.05.2006, 14:45
Sem prepričana.....ker se glede stopnje prikrajšanja spolnih užitkov moško in žensko obrezovanje sploh ne moreta primerjati......kot si sam napisal, brez kožice nisi spolni invalid....ženska pa je spolni invalid že pri najnižji stopnji obrezovanja, kakšen invalid pa je še tam pri zadnji, pri četrti, pa si zelo težko predstavljamo......

Sem pa imela partnerja, ki je bil obrezan in to na način, da se je samostojno odločil, brez kakega zdravstvenega vzroka, da bo to storil in je torej dal skozi seks s kožico in brez nje......in kakšnega pritoževanja z njegove strani ni bilo, bile so pa prednosti, ki so bile že predhodno navedene....jaz pa tudi nisem imela občutka, da bi karkoli hlinil ali da bi opazila kakšne težave zato, ker ni imel kožice....meni kot ženski, pa je čisto vseeno, če je na tiču kožica ali, če je ni.....

Obrezovanje, ki je opravljeno pri odraslem človeku, za katerega se ta odloči samostojno, me sploh nič ne moti.....mogoče so določeni pomisleki, pri obrednem obrezovanju dečkov, vendar to potem spet sproži še vprašanje, kako pa je s prebadanjem ušes pri majhnih deklicah, ko ob krstu dobijo uhane in smo v začaranem krogu.....

Hvala za razlago. Glede zadnjega odstavka sva enakih misli. :2thumbs:

Torej se razblinja moj argument glede spolne prikrajsanosti.

anarchy
30.05.2006, 19:09
Kakorkoli, obrezovanje ali vera otroka, so stvari, ki ne smejo biti vsiljene otroku, temvec bi mogli pocakati, da odraste in se sam odloci, kaj zeli.

freya
31.05.2006, 06:36
Kaj je bil vzrok je tle zdej brezveze razglabljat, ker tudi sama ne vem, verjamem pa da je to važno kako fantje oz. vsaj na začetku staršu z onejem ravnajo že od ranega otroštva.

ni brezveze, ker ste ugotovili, da je precej lažje težavo odpravit že v rani mladosti in se ne tolažit, da bo kasneje vse kul, ker očitno ni.

Sacha
31.05.2006, 09:11
ni brezveze, ker ste ugotovili, da je precej lažje težavo odpravit že v rani mladosti in se ne tolažit, da bo kasneje vse kul, ker očitno ni.to so ugotovili tisti, ki so poseg morali opraviti zaradi razlogov. Ali je ali ni to potrebno prej storiti je stvar gledanja vsakega posameznika, kako pa gledamo na to je pa jasno.;)

mrjerry
31.05.2006, 09:23
To pa ne. Odlocitev, alli to storiti al ne, je stvar vsakega posameznika. Odgovor na vprasanje, ali je to potrebno, pa je za vse ljudi (razen za tiste s `posebnimi potrebami') enak. Nekateri ljudje se odlocajo na podlagi tega, ali je stvar potrebna, drugi pa na drugih podlagah.

Sacha
31.05.2006, 09:27
OK, tisti kateri s tem nimajo težav pa to storijo je eno tisti pa, ki imajo težave pa to morajo storiti je spet drugo.

Vse je stvar odločitve posameznika!

Verjetno misliš na novorojenčke, kateri te odločitve sami niso zmožni sprejeti, ja se namesto njih odločajo starši, tu ni nič spornega!

mrjerry
31.05.2006, 09:34
Ne, ne mislim nanje. Hocem reci, smo si ljudje v precejsnji meri enaki. Zato imamo tudi skupne stvari, ki so nam potrebne. Imamo pa se (posamezniki) moznost odlociti, ali bomo storili nekaj, kar je potrebno. Lahko pa storimo tudi kaj, kar ni potrebno. Potrebnost necesa torej ni edini kriterij za naso odlocitev. Lastnost potrebnosti je torej za vse enak, imamo pa moznost izbire, ali ga bomo upostevali ali ne. Ter seveda dolznost sprejeti odgovornost nase izbire.

Sacha
31.05.2006, 09:40
No to si pa lepo sfilozofirano povedu :2thumbs:

mrjerry
31.05.2006, 09:51
Povedal sem tko, kot je res. Sam pri razlagi drugim ponavad ne gre v enovrsticnici ;) :kisses:

Sacha
31.05.2006, 09:52
Povedal sem tko, kot je res. Sam pri razlagi drugim ponavad ne gre v enovrsticnici ;) :kisses:Sej pravim, ful si se potrudu :blush: :kisses:;)

freya
31.05.2006, 10:23
Ne, ne mislim nanje. Hocem reci, smo si ljudje v precejsnji meri enaki. Zato imamo tudi skupne stvari, ki so nam potrebne. Imamo pa se (posamezniki) moznost odlociti, ali bomo storili nekaj, kar je potrebno. Lahko pa storimo tudi kaj, kar ni potrebno. Potrebnost necesa torej ni edini kriterij za naso odlocitev. Lastnost potrebnosti je torej za vse enak, imamo pa moznost izbire, ali ga bomo upostevali ali ne. Ter seveda dolznost sprejeti odgovornost nase izbire.
filozof :)
anyway, očitn je nakaj takih, ki se dajo obrezat iz čist subjektivnih vzrokov..recimo videz, lažja higiena...

mrjerry
31.05.2006, 10:26
Ja. As said, potrebnost ni edini kriterij za odlocitev. Mnogo ljudi celo vse zivljenje pocne kup stvari, ki so popolnoma nepotrebne.

aljazaljaz
07.08.2006, 08:56
Sam sem obrezan toda ne iz verskih razlogov ali pa fimoze in tudi starši niso namenoma tega hoteli, ampak iz drugega razloga, ki se mi ga ne da razlagati.

Mogoče je res bolj estetsko in čisto (rak), toda sem si nekaj časa belil glavo če me bo katera sploh hotela.:dontknow:

lp.

roxa
07.08.2006, 09:03
no-zdej pa še povej, če imaš kakšne težave...

nattka
07.08.2006, 09:07
Sam sem obrezan toda ne iz verskih razlogov ali pa fimoze in tudi starši niso namenoma tega hoteli, ampak iz drugega razloga, ki se mi ga ne da razlagati.

Mogoče je res bolj estetsko in čisto (rak), toda sem si nekaj časa belil glavo če me bo katera sploh hotela.:dontknow:

lp.

in si ugotovil da si se obremenjeval brez potrebe ...:approve:

aljazaljaz
07.08.2006, 17:14
nimam nikakršnih težav, ki so bile nekajkrat omenjene (predusm z občutljivostjo) mal kremce pa gre.:2thumbs:

lp.

stude
12.08.2006, 23:35
Jaz pa menim da je v današnjih časih, ko je tekoča voda nekaj povsem vsakdanjega, bedasto obrezati otroka zaradi higiene. Tudi nasplošno menim, da je obrezovanje povsem nepotrebna in odvečna zadeva, ki je ne opravičujejo nobeni verski razlogi. Če je bog ustvaril takega človega, da ga je treba obrezati (seveda ga ni treba) in s tem ljudem, običajno nedolžnim in nemočnih otrokom povzročati hude bolečine, gre za zelo butastega in nesposobnega boga. Če je koža na tiču in griček v/na muci, je bilo tako mišljeno – da lahko ljudje pri samozadovoljevanju in seksu maksimalno uživajo.

ozayrus
13.08.2006, 09:34
Mene preprosto zanima, kako je všeč ženskam obrezan in kako nobrezn tič. Ali majo rajše ene ali druge pri orali, anali ali klasičnem sexu. Kako mnenje?

nattka
14.08.2006, 12:31
Mene preprosto zanima, kako je všeč ženskam obrezan in kako nobrezn tič. Ali majo rajše ene ali druge pri orali, anali ali klasičnem sexu. Kako mnenje?

mene pa preprosto zanima če bi se dal obrezati, če bi vedel da je ženskam to bolj všeč ...

ozayrus
14.08.2006, 15:30
mene pa preprosto zanima če bi se dal obrezati, če bi vedel da je ženskam to bolj všeč ...


Sej to mene tut zanima. Če sem zadost "trapast" da bi to naredu, a bi mi blo potem kaj lepše / bolje, ...

Ne me razumet, da sedaj kaj resno razmišljam o tem. Toda hipotetično se analiziram. V praksi, se noben ne bo približal z škarajmi mojmu.

nattka
15.08.2006, 07:27
Sej to mene tut zanima. Če sem zadost "trapast" da bi to naredu, a bi mi blo potem kaj lepše / bolje, ...

Ne me razumet, da sedaj kaj resno razmišljam o tem. Toda hipotetično se analiziram. V praksi, se noben ne bo približal z škarajmi mojmu.

razumem, da ne razmišljaš o tem ...;)
a včasih določene zadeve potegnejo za sabo množično histerijo ...
se spomniš janet jackson in njeni preluknjanih bradavic ... ko je pri oprah izjavila da je sedaj stalno vzburjena je ne vem koliko tisoč žensk v nekaj dneh preluknjalo svoje prsi ...

zato me je zanimalo ... če začnemo ženske vzdihovati in stokati ob obrezanih ... koliko se jih bo spustilo v to bojno pustolovščino ...;)

čeprav nam je jasno, da luknje v bradavici povzročajo bolečino ne stimulacijo ... in da neobrezani ravno tako uživajo kot obrezani ...:)

ozayrus
15.08.2006, 09:06
razumem, da ne razmišljaš o tem ...;)
a včasih določene zadeve potegnejo za sabo množično histerijo ...
se spomniš janet jackson in njeni preluknjanih bradavic ... ko je pri oprah izjavila da je sedaj stalno vzburjena je ne vem koliko tisoč žensk v nekaj dneh preluknjalo svoje prsi ...

zato me je zanimalo ... če začnemo ženske vzdihovati in stokati ob obrezanih ... koliko se jih bo spustilo v to bojno pustolovščino ...;)

čeprav nam je jasno, da luknje v bradavici povzročajo bolečino ne stimulacijo ... in da neobrezani ravno tako uživajo kot obrezani ...:)

Točno to. Zanima me, kako bi razmišljal, če bi nenadoma vse ženske okorog mene rekle, da so obrezani boljš. A bi bil tolk neumen, da bi dejansko pomislil na to možnost (zgolj v teoriji).

To da uživajo enako vem, mene bolj zanima, s kakšnim ženske bolj uživajo.:D

nattka
15.08.2006, 11:01
Točno to. Zanima me, kako bi razmišljal, če bi nenadoma vse ženske okorog mene rekle, da so obrezani boljš. A bi bil tolk neumen, da bi dejansko pomislil na to možnost (zgolj v teoriji).

To da uživajo enako vem, mene bolj zanima, s kakšnim ženske bolj uživajo.:D


ne znam povedati razlike ker je nisem doživela ...
sem pa prepričana, da je tisto, kar loči dobrega ljubimca od fantka ... tehnika :approve: ...obreza je tu nepomebna ...;)

bico
15.08.2006, 18:07
ne znam povedati razlike ker je nisem doživela ...
sem pa prepričana, da je tisto, kar loči dobrega ljubimca od fantka ... tehnika :approve: ...obreza je tu nepomebna ...;)
E, bravo!!! :clapping: :clapping: :clapping:
Po moje je to isto kot pa sex z žensko ko ima daljše sramne ustnice al pa krajše. Eno ta isto. V obeh primerih gre za kos poscanega mesa.:approve: Sicer pa tehnika naredi svoje, lukna je pa lukna.:rolling: :rolling:

ozayrus
16.08.2006, 11:20
ne znam povedati razlike ker je nisem doživela ...
sem pa prepričana, da je tisto, kar loči dobrega ljubimca od fantka ... tehnika :approve: ...obreza je tu nepomebna ...;)

fantek ne more bit dober ljubimec?:veryevil: (dobr da nism več fantk).

Sam zakaj so recimo obrezani tako opevani. Zakaj jih je več v p industriji,... Je sam zard tega, ker zgleda lepš. Zarad tega, ker so maj občutljivi in zdržijo dalj,... Nekaj mora bit.:clown:

nattka
16.08.2006, 11:59
fantek ne more bit dober ljubimec?:veryevil: (dobr da nism več fantk).

Sam zakaj so recimo obrezani tako opevani. Zakaj jih je več v p industriji,... Je sam zard tega, ker zgleda lepš. Zarad tega, ker so maj občutljivi in zdržijo dalj,... Nekaj mora bit.:clown:

po moje je s tem tako kot z silikonskimi bejbami ... na prvi pogled nekaj wuawww, na samo kvaliteto odnosa ( tudi spolnega) pa nima nobenega vpliva ...

ozayrus
16.08.2006, 12:17
po moje je s tem tako kot z silikonskimi bejbami ... na prvi pogled nekaj wuawww, na samo kvaliteto odnosa ( tudi spolnega) pa nima nobenega vpliva ...

verjetn maš prav

ta-mala
16.08.2006, 12:27
Se opravičujem ker nisem vsega prebrala. Ampak a lahko en da slike gor za primerjavo. Ker še nism vidla obrezanega pa me res zanima če je tok velka razlika.

Nincha II.
16.08.2006, 17:34
Se opravičujem ker nisem vsega prebrala. Ampak a lahko en da slike gor za primerjavo. Ker še nism vidla obrezanega pa me res zanima če je tok velka razlika.

Bi uporabila Google mogoce? :think:

Jelengar
17.08.2006, 15:10
Ne mislim te prepricevat, kaj storiti s svojim otrokom, cutim pa zelo mocno potrebo po tem, da izrazim svoj skrajen gnus nad taksnim namenom in da se mi otrok ze zdaj neskoncno smili. Nobena komplikacija s kozico namrec ne more odtehtati trajne invalidnosti, ki jo bo s tem imel.

Mimogrede, mu bos preventivno dala odstraniti tudi slepic in prostato?
Jaz sem tudi slisal, da se kar precej obrezovanj v Ameriki konca s smrtjo dojencka. :dontknow: Niti na misel mi ne pride, da bi se s tem izpostavljal svojega otroka. :(

Jelengar
17.08.2006, 15:53
@ jerry .... še glede mandljev in kožice. Se mi zdi, da je oboje lahko kar primerljivo. Tudi mandlji so ena od tistih stvari, kjer mi zdravniki nikoli ne bodo znali dati zadovoljivega odgovora, kdaj jih je zares smiselno odstraniti, kakšni so bonusi in kakšni malusi, ali je boljša preventiva itn. Sem bil tudi za mandlje kandidat za odstranitev, pa se je potem zamenjal zdravnik, pa je drugi zdravnik rekel, da ne. In jih imam še vedno, angine so zginile.... and I survived....
Tudi moje izkusnje z anginami so podobne. :approve:

Jelengar
17.08.2006, 15:57
:D
Draga moja - takoj, ko ti navedeš vir - pa ni treba, da je verodostojen - da obrezovanje deklic izvaja samo neko pleme v Afriki, se vržem v raziskovanje drugih virov.

Do takrat sem pa zaključila s to debato.
Jaz se spominjam, da je bil pred mnogimi mnogimi leti v Mladini en clanek na to vizo dokumentiran s fotkami. Precej ogabna zadeva. Se pa to dogaja vec ali manj "po celem" svetu in ne samo v "enem" afriskem plemenu.

mrjerry
18.08.2006, 08:34
Jaz sem tudi slisal, da se kar precej obrezovanj v Ameriki konca s smrtjo dojencka. :dontknow: Niti na misel mi ne pride, da bi se s tem izpostavljal svojega otroka. :(

Tole pa vseeno tezko verjamem... Rez kozice pac ni smrtna rana, sploh pa ne pri standardih, ki jih fura amerika. Smrt bi lahko nastopila kvecjemu zaradi infekcije ali napacne oskrbe rane, to pa je spet bolj verjetno v tretjem svetu. Vsaj po obcutku sodec...

freya
18.08.2006, 09:12
Res zelo malo verjetno....
Tudi obredno obrezovanje zdaj opravlja zdravniško osebje, kolikor je meni znano.

ozayrus
18.08.2006, 09:19
Res zelo malo verjetno....
Tudi obredno obrezovanje zdaj opravlja zdravniško osebje, kolikor je meni znano.


Kolikor jaz vem o tem, gre v sodobnem svetu oz. ameriki predvsemza židovski obred. Sicer zdravnik vprša starše že v bolnišnici kakšnega hočejo:D, toda pri njih vera zahteva da to nardi njihov duhovnik, eni izmed teh pa so pravzaprav "specializirani" za tako stvar. Vsim nebernim ali pa drugače vernim pa to nardijo v bolnišnici.

mrjerry
18.08.2006, 09:45
To se ne pomeni, da so obredi mesarski. Tudi tetovirat se ne das v bolnici, pa to ne pomeni, da tattooator nima (ali ne more) imeti sterilnega okolja.


Obrezovanje v ZDA izhaja iz dveh virov. Na eni strani imamo zidovsko tradicijo, ki je v ZDA zelo mocna in razvejana tudi v politicne in gospodarske kroge, vse tja do vrhov. Na drugi strani pa se je masovna popularizacija obrezovanja zacela v sedemdesetih, ko so (najbrz ne pobudo zidov, vsaj iz ozadja) zaceli reklamirati masturbiranje kot nekaj sramotnega. Starsem so vsiljevali potrebo, da naj storijo cim vec, da svojim sinovom preprecijo to nemarno in cloveka nevredno aktivnost. Nakar je nek genialec pogruntal, da se obrezani dojencki manj dotikajo penisov, kot neobrezani. Za povrh je zacel prodajati se koruzne kosmice, danes vsem znane pod znamko Kelly's (ja, zato ne kupujem kelly'sovega cipsa ali smokijev, banda mu drkaska). Kosmici takrat niso obljubljali zdravega razvoja otrok, veliko kalcije, trde kosti in podoben drek, pac pa kot zajtrk, po katerem vas otrok ne bo mastrubiral.

Jelengar
18.08.2006, 10:15
Tole pa vseeno tezko verjamem... Rez kozice pac ni smrtna rana, sploh pa ne pri standardih, ki jih fura amerika. Smrt bi lahko nastopila kvecjemu zaradi infekcije ali napacne oskrbe rane, to pa je spet bolj verjetno v tretjem svetu. Vsaj po obcutku sodec...
Se strinjam s tvojo nejevernostjo. Tudi sam sem bil nejeveren dokler nisem pred leti zasledil, da se dogajajo take stvari tudi v ZDA in Kanadi. Komaj takrat se pac starsi zacnejo sprasevat koliko je bilo obrezovanje sploh potrebno in podobna vprasanja. Dokler ne pride kaj vmes, je vsem (v ZDA in Kanadi) obrezovanje novorojencev pac samoumevno. :dontknow:

mrjerry
18.08.2006, 10:21
Hjah... Glede na to, da gre za precej ostre obtozbe, bi bilo fajn met tud kaksno cifro, sicer je vse pac na nivoju govorice. Seveda ni nemogoce, da pride do smrtnega primera...
Samoumevnost v ZDA in Kanadi (o slednji ne vem prav dosti) je posledica res intenzivne kampanje v sedemdesetih, pa tudi dejstva, da so amerikanci versko blazni in posledicno blazni puritanci.

buba
18.08.2006, 10:33
Res zelo malo verjetno....
Tudi obredno obrezovanje zdaj opravlja zdravniško osebje, kolikor je meni znano.-- saj ravno to je verjetno problem -- MRSA nikoli ne pociva -- bojda, ga je cedalje vec, navkljub visoki strokovnosti osebja...

Jelengar
18.08.2006, 11:05
-- saj ravno to je verjetno problem -- MRSA nikoli ne pociva -- bojda, ga je cedalje vec, navkljub visoki strokovnosti osebja...
Dokler je taksne posege opravljal vaski "brico", tega bojda ni bilo. ;)

Jelengar
18.08.2006, 11:15
Hjah... Glede na to, da gre za precej ostre obtozbe, bi bilo fajn met tud kaksno cifro, sicer je vse pac na nivoju govorice. Seveda ni nemogoce, da pride do smrtnega primera...
Samoumevnost v ZDA in Kanadi (o slednji ne vem prav dosti) je posledica res intenzivne kampanje v sedemdesetih, pa tudi dejstva, da so amerikanci versko blazni in posledicno blazni puritanci.
Ne gre za nobene obtozbe. :dontknow: Taki primeri se pac zgodijo kdaj pa kdaj. :dontknow: Saj ne, da bi bili mnozicni, ampak zgodijo se pa le. :dontknow: In ce se to zgodi ravno tvojemu novorojencu zaradi obrezovanja po defaultu, se potem pricnes sprasevat vprasanja, ki ti ne bodo nikoli povrnila otroka. :dontknow:

mrjerry
18.08.2006, 11:58
Hjah okej no, sam to je isto kot ce bi dejal, da v ljubljanski porodnisnici umirajo novorojencki.

Jelengar
18.08.2006, 12:06
Ja, kdaj pa kdaj tudi umrejo, a ne! Ampak jaz tega ne bi posploseval. Jaz tudi menim, da ne rezi nicesar dokler ni (nujno) potrebno. Sploh pa ne novorojencu. :dontknow: Kolikor sem jaz lahko videl v Kusturicinih filmih, so decke obrezovali tam nekje ko so bili stari okloli 5 let? :dontknow:

mrjerry
18.08.2006, 12:24
Potem pa ne posplosuj na americane ;)

Se pa strinjam, tud jaz ne bi dajal nikogar rezat, razen ce ni nujno potrebno.

freya
18.08.2006, 12:42
-- saj ravno to je verjetno problem -- MRSA nikoli ne pociva -- bojda, ga je cedalje vec, navkljub visoki strokovnosti osebja...

MRSA bolj ogroža paciente z daljšo ležalno dobo v bolnišnicah, "pacienti" po obrezovanju pa gredo takoj po posegu v domačo oskrbo.
Problem pri MRSI ni strokovnost osebja, pač pa velika odpornost, ki jo je ustvarila bakterija. Res, Slovenija je zelo visoko v Evropi po okužbah z MRSO

freya
18.08.2006, 12:43
Potem pa ne posplosuj na americane ;)

Se pa strinjam, tud jaz ne bi dajal nikogar rezat, razen ce ni nujno potrebno.

:approve:
koliko je že židov v Ameriki?

Jelengar
18.08.2006, 12:49
Potem pa ne posplosuj na americane ;)
Saj ne posplosujem. Posplosil si ti sam. ;) Moj point je bil, da se taksne nepredvidene stvari ob obrezovanju lahko zgodijo celo tam (v civiliziranih drzavah zahodne demokracije) kjer jih niti ne bi pricakoval. Tudi v Kanadi, na primer (da ne bom omenjal glde USA). ;)

Jelengar
18.08.2006, 12:52
Staro slovensko reklo pravi: Najvecja skoda je mladega fanta rezat in nedolzno punco v grob spravit. ;)

mrjerry
18.08.2006, 12:59
Rekel si, da bi na podlagi nekaj primerov raje trikrat premislil, preden bi dal svojega otroka pod noz. Ce je vecja moznost smrti edini kriterij za razmislek (pa se je kasneje pokazalo, da ni), potem gre zal za posplosevanje.

freya, danes je tezko rect, koliko zidov je dejansko v ZDA, glede na to, da se tja naseljujejo ze od 18. stoletja in tvorijo enega izmed jedr populacije. Zelo hitro se asimilirajo, ce lahko sploh govorimo o asimilaciji v ZDA, kjer se vse skupaj izrodi v nek miks kultur. Ampak, po zadnjem cenzusu je zidov okrog 2%, najvec v Miamiju, New Yorku in Los Angelesu. New York je sicer mesto, kjer zivi skorajda najvec zidov sploh (vec jih je samo se v Tel Avivu in morda se kje, ampak preprican sem, da je NY v top 5). Okrog petina prebivalcev Manhattana je zidov.

To so torej tisti, ki so se v cenzusu izrekli za zide. Torej za tisti del populacije, ki je aktivno vkljucena v zidovski nacin zivljenja. Obstaja pa se ogromno ljudi, ki so z zidi povezani, tako ali drugace. Zanimiv je recimo podatek, da ameriski zidje sodijo med najbolje izobrazene populacije v ZDA.

Za povrhu je bila vecina znanstvenikov, ki so zgradili atomsko bombo, zidovskega porekla. Precejsen del velikih univerz je se danes povezanih z zidi. Isto velja za precejsen del gospodarstva, posledicno pa tudi v politiki.

P.S.: Zanimiv bi bil podatek, koliko izmed 100 ljudi s Forbesove lestvice je zidov...

buba
18.08.2006, 13:43
MRSA bolj ogroža paciente z daljšo ležalno dobo v bolnišnicah, "pacienti" po obrezovanju pa gredo takoj po posegu v domačo oskrbo.
Problem pri MRSI ni strokovnost osebja, pač pa velika odpornost, ki jo je ustvarila bakterija. Res, Slovenija je zelo visoko v Evropi po okužbah z MRSO-- na zalost res :( ( vem iz prakse ) -- kakorkoli ze -- nikoli v nobeno bolnico, ce res ni nujno in enako velja za "rezanje"...

mobi-tel
18.08.2006, 13:47
V Ameriki živijo poleg židov tudi muslimani, tako da je število obrezanih večje. Kakor jaz vem pri obrezanju zelo redko pride do kakšnih težav, še posebno v razvitem svetu.

Jelengar
18.08.2006, 19:17
Rekel si, da bi na podlagi nekaj primerov raje trikrat premislil, preden bi dal svojega otroka pod noz. Ce je vecja moznost smrti edini kriterij za razmislek (pa se je kasneje pokazalo, da ni), potem gre zal za posplosevanje.
Kje in kdaj sem pa to rekel? :dontknow: :nonono:

roxa
19.08.2006, 08:25
ne vem....zakaj se tisti, ki niste obrezani tolk sekirate o tem....jaz se že ne bi-:nonono:

Jelengar
19.08.2006, 10:10
Saj se ne sekiramo. Lej, jaz nimam nobene sekire doma. :clown: Samo pogovarjamo se ( a ne?) in s tem sirimo obzorja eden drugemu. :dontknow:

ozayrus
19.08.2006, 10:10
ne vem....zakaj se tisti, ki niste obrezani tolk sekirate o tem....jaz se že ne bi-:nonono:

Misliš da se nebi:veryevil: , ti ne veš, kako je imeti organ ki vzbuja takšne debate, probleme in je razlog številnih obredov.:rolling:

anarchy
19.08.2006, 16:34
Saj ne posplosujem. Posplosil si ti sam. ;) Moj point je bil, da se taksne nepredvidene stvari ob obrezovanju lahko zgodijo celo tam (v civiliziranih drzavah zahodne demokracije) kjer jih niti ne bi pricakoval. Tudi v Kanadi, na primer (da ne bom omenjal glde USA). ;)


Ja to se dogaja povsod po svetu in to je dokaz, koliko necivilizirani in zaostali smo ljudje.

anarchy
19.08.2006, 16:38
Meni pa se zmeraj ni jasno,kaj so ti zidi, saj v bistu ne poznam ostalih ver, se krscanstva ne poznam dobro, ceprav sem hodu k verouku, toda res ne vem, kaj sploh verjamejo kristjani in kaksen je smisel biti vernik, hoditi v cerkev, moliti, brati sveto pismo, biblijo? Vsi ki hodijo v cerkev gresijo, torej zakaj sploh hodijo v cerkev in se imajo za kristjane, ce ne upostevajo kristjanjskih naukov?

nattka
19.08.2006, 16:42
Meni pa se zmeraj ni jasno,kaj so ti zidi, saj v bistu ne poznam ostalih ver, se krscanstva ne poznam dobro, ceprav sem hodu k verouku, toda res ne vem, kaj sploh verjamejo kristjani in kaksen je smisel biti vernik, hoditi v cerkev, moliti, brati sveto pismo, biblijo? Vsi ki hodijo v cerkev gresijo, torej zakaj sploh hodijo v cerkev in se imajo za kristjane, ce ne upostevajo kristjanjskih naukov?

tvoj zadnji stavek je odlično vprašanje ...:2thumbs:

roxa
21.08.2006, 08:23
Misliš da se nebi:veryevil: , ti ne veš, kako je imeti organ ki vzbuja takšne debate, probleme in je razlog številnih obredov.:rolling:
mah...to je podobno kot razprava o vaginah...in o tem kakšna je katera

mrjerry
21.08.2006, 08:27
Meni pa se zmeraj ni jasno,kaj so ti zidi, saj v bistu ne poznam ostalih ver, se krscanstva ne poznam dobro, ceprav sem hodu k verouku, toda res ne vem, kaj sploh verjamejo kristjani in kaksen je smisel biti vernik, hoditi v cerkev, moliti, brati sveto pismo, biblijo? Vsi ki hodijo v cerkev gresijo, torej zakaj sploh hodijo v cerkev in se imajo za kristjane, ce ne upostevajo kristjanjskih naukov?

Bistvo krscanstva ni zivljenje brez greha. Vsakdo se namrec ze rodi s `prirojenim' izvirnim grehom, ki ga nosi v sebi celo zivljenje. Bistvo krscanstva je v tem, da se svojih grehov zaves in se jih pokesas. V tem primeru ti jih bog odpusti.

ozayrus
21.08.2006, 09:30
mah...to je podobno kot razprava o vaginah...in o tem kakšna je katera

Men se pa to zelo različno zdi:dontknow:

freya
21.08.2006, 13:30
Ja, kdaj pa kdaj tudi umrejo, a ne! Ampak jaz tega ne bi posploseval. Jaz tudi menim, da ne rezi nicesar dokler ni (nujno) potrebno. Sploh pa ne novorojencu. :dontknow: Kolikor sem jaz lahko videl v Kusturicinih filmih, so decke obrezovali tam nekje ko so bili stari okloli 5 let? :dontknow:

ko ravno omenjaš film....sinoči je bil na Tv film Devet mesecev...sicer komedija
vendar v filmu omenjajo , da bodo obrezali dečka že prvi dan po rojstvu
;) :dontknow:

nejc
24.08.2006, 14:56
Nezmoznost normalnega uzivanja pri seksanju.

LOL
with all do respect:
če bi bil obrezan, ne bi takih neumnosti trosu.


pa tole z ritmom je tud en LOL.

amaze646
24.08.2006, 17:20
js sm obrezan od svojga 2 leta starosti in nism invalid in je vse tak ko more bit. ce bi lahka izbiral bi bil obrezan

Mikimuster5
25.08.2006, 07:25
Gre za drugacno gledanje na nazor, ki se zdi popolnoma normalen. In cist razumljivo se mi zdi, da se bo nekomu mnenje, kot je moje, zdelo ekstremno. Zdi pa se mi skrajno hinavsko, da se nam smilijo ljudje dalec stran, medtem ko za prakticno enako pocetje tukaj najdemo kup razlogov. Morda se celo motim. Morda pa zenske z izrezanim klitorisom in notranjimi sramnimi ustnicami lahko popolnoma normalno uzivajo pri seksu. Res: dejansko nimam pojma, saj se zenska nisem.


Mogoce si spregledal, da sem napisal, da lahko s svojim telesom naredi vsak tisto, kar mu pase. Ce pa nekdo drug stori z njim tisto, kar pase njemu, se mi pa zdi problematicno.


Se popolnoma strinjam!
Nihče nima pravice posegati v drugega človeka, še posebej če gre za novorojenčka, ki se ne more niti braniti pred svojimi umobolnimi starši. Če bo sam to hotel ko bo odrasel je to njegova odločitev (s katero bo moral živeti celo življenje). Drugo je če gre za zdravstvene težave. Da se pa greš kirurški poseg na zdravo telo, to je pa nekaj nezaslišanega tudi za "zdravnika" ki to izvaja.
Mimogrede, je kdo naredil kakšno raziskavo na temo viagre? Morda je pa le res, da obrezanim, mnogo preje v življenju poidejo še zadnji dražljaji (tisti v glavi že itak poidejo mnogo prej) potrebni za erekcijo? Zato pa je taka potreba in razširjenost viagre v ameriki?
P.S. Morda je bila pred stoletji higiena problem, danes pa res ne, pa še navade pri sexu so se spremenile in se orodje lepo opere še predno se uporabi, ane? ;) Jaz pravim nikogar obrezovat na silo in naj uživata v seksu oba (nič lepšega kot če obema pride hkrati, kar z malo vaje ni težko).

lila5
25.08.2006, 11:00
Se popolnoma strinjam!
Nihče nima pravice posegati v drugega človeka, še posebej če gre za novorojenčka, ki se ne more niti braniti pred svojimi umobolnimi starši. Če bo sam to hotel ko bo odrasel je to njegova odločitev (s katero bo moral živeti celo življenje). Drugo je če gre za zdravstvene težave. Da se pa greš kirurški poseg na zdravo telo, to je pa nekaj nezaslišanega tudi za "zdravnika" ki to izvaja.
Mimogrede, je kdo naredil kakšno raziskavo na temo viagre? Morda je pa le res, da obrezanim, mnogo preje v življenju poidejo še zadnji dražljaji (tisti v glavi že itak poidejo mnogo prej) potrebni za erekcijo? Zato pa je taka potreba in razširjenost viagre v ameriki?
P.S. Morda je bila pred stoletji higiena problem, danes pa res ne, pa še navade pri sexu so se spremenile in se orodje lepo opere še predno se uporabi, ane? ;) Jaz pravim nikogar obrezovat na silo in naj uživata v seksu oba (nič lepšega kot če obema pride hkrati, kar z malo vaje ni težko).

Po drugi strani pa je obrezovanje dečkov dovoljeno.....povsem drugo je obrezovanje deklic.......in starši tudi na druge načine lahko "prizadenejo" novorojenčka in otroka, pač starši skrbijo in odgovarjajo za otroka (prebadanje uhljev deklic zaradi uhanov, ki jih botra kupi ob krstu).....vsiljevanje vegeterijanske prehrane že pri majhnih otrocih, obisk verouka, to so sicer stvari, ki ne "prizadenejo" otroka fizično, pustijo pa njenem določene posledice in se tudi otrok ni sam odločil, da bo jedel zelenjavo namesto mesa, da bo hodil k verouku, ampak so se to namesto njega odločili starši......

Ne vem pa kaj ima obrezani lulek opraviti z uživanjem v seksu.....verjetno o tem t.i. prikrajšanju lahko govori le tisti, ki je seksal z neobrezanim in obrezanim.......

mobi-tel
25.08.2006, 11:21
Ne vem pa kaj ima obrezani lulek opraviti z uživanjem v seksu.....verjetno o tem t.i. prikrajšanju lahko govori le tisti, ki je seksal z neobrezanim in obrezanim.......[/QUOTE]

Tlele je eden. Kot sem že rekel, zaradi manjše občutljivosti pri glavici si bolj vzdržen, na začetku je malo čudno ampak se na to navadiš in nič manj ne uživaš pri seksu kot neobrezani. Men je kul, ženske pa tudi uživajo.

lila5
25.08.2006, 11:45
Važno je itak le, da oba uživata........;)

cactus
27.08.2006, 20:03
"Važno je itak le, da oba uživata........" je vdana v usodo peta lili.

osat pa prau: tle je govora o bolečinah in ne o uživanju.
razen tistih mazohističnih.
Če se komu paše obrezat, naj to stori, ko je sam zase odgovoren. In ne men tle o veronauku in podobni navlaki.
Kako so že včas rekl? A-ja: isto sranje - drugo pakovanje.

lila5
28.08.2006, 13:36
"Važno je itak le, da oba uživata........" je vdana v usodo peta lili.

osat pa prau: tle je govora o bolečinah in ne o uživanju.
razen tistih mazohističnih.
Če se komu paše obrezat, naj to stori, ko je sam zase odgovoren. In ne men tle o veronauku in podobni navlaki.
Kako so že včas rekl? A-ja: isto sranje - drugo pakovanje.

Nekaterim obrežejo luleke, ko so otroci, nekaterim pa ušesa.....pa vsaka punčka se tudi dere (verjetno zato, ker jo boli), ko ji ušesa prebodejo....pa to storijo velikokrat tudi takrat, ko ne more še zase odgovarjati......razlika je le v tem, da se v ene stvari, ki povzročajo bolečino zapičimo in jih meljemo do onemoglosti, druge pa ignoriramo, čeprav tudi pozročajo bolečino in se delamo, kot da jih ni ali pa jih imenujemo podobna navlaka....

freya
28.08.2006, 14:12
So....
Zagovarjam to, da je bolje otroka obrezati čimprej ( če je to potrebno iz zdravstvenega stališča seveda), kar je manj travmatično za otroke. Obredna obrezovanja se z mojega stališča zdijo nepotrebna in škodljiva, želela bi pa slišati mnenje o tem nekoga, ki je bil temu podvžen - kakšen pomen imajo to za njih, sploh pri današnji mladini.
Mislim, da je argument boljše higiene obrezanih že preživet, ker je vsakodnevna higiena dandanes že zapoved ( kakšna pa je bila higiena stoletja nazaj pa vemo, ane?)

Luknjanje ušes je precej blažji poseg v telo, ker po moji izkušnji sploh ne boli, otroci boljkotne jokajo zaradi strahu.
V tretjo kategorijo bi pa uvrstila medicinske posege pri otrocih, ki so mnogo bolj drastični kot luknjanje ušes. Že samo majhen primerček....včasih smo otroke silili z nagravžnim zdravilom za zbijanje temperature Panadonom, verjetno ni bilo težko izdelat istega zdravila z aromo po jagodi. Drugo so infuzije, slikanja in cepljenja......kdor je to že videl pri majhnih otrocih, ve, o čem govorim...prepričana pa sem, da obstajajo tudi kakšna alternativna sredstva, za katera zvemo po kapljicah iz internih virov in so praviloma samoplačniška.
Ja, tudi cepljenja so drastičen poseg v telo, ki mnogokrat ne minejo brez posledic....pa o tem skorajda ne govorimo.

mrjerry
28.08.2006, 15:32
sam tko... otroska zdravila nimajo okusa po jagodah iz preventivnih razlogov... namrec, ce je otroku zdravilo zanic, ga ne bo pil na lastno pest... ce mu je pa vsec, se pa lahko zgodi karkoli

Imam zanimivo izkusnjo z eksanjem sicer neskodljivega sirupa proti kaslju na osnovi smrekovih vrsickov... :blush: :clown:

freya
28.08.2006, 16:30
Ajej jerry.....
Ok, tole je malo mimo teme, pa vendar. Namreč, ko je otrok bolan, običajno zavrača hrano in pijačo, vsekakor pa vsa ogabna zdravila...zdravila pa je treba popit. V bolnici ga pač primejo dve med. sestri in sirup porineta v grlo, starši pa se se vsakič pol ure mučijo, pregovarjajo, obljubljajo - če je zdravilo grenko. K sreči so zdaj vsa zdravila vsaj prijetnih okusov, za varnost zdravil pa so dolžni poskrbet starši.

mrjerry
29.08.2006, 10:14
Tud to je res... In bolj primerno... Eno primerno ravnovesje je treba met... Ce smo mel med zdravili tist sirup, je mama zmeri polico nizje nastimala cokolado al kej podobnega... Ker sem bil sposoben zgradit tud piramido iz pohistva, ce je blo treba :nonono:

anarchy
17.09.2006, 12:06
Okej, jih poznas. Tud jaz se iz vrtca spomnil par fantov, ki so bili obrezani - vsi zato, ker je bilo to potrebno. Dejansko to niti ni tako redek pojav. Ampak po mojem mnenju si gres taksno stvar narest takrat, ko se ugotovi, da je to treba. Kozo se odreze in zadeva je resena. Ne razumem pa, da gres kozo rezat stran, se preden so kakrsnikoli problemi. Edina razlika, ki jo vidim (in to mislm cist resno) je, da otrok manj tuli, kot tuli bolj odrasel clovek. Poslusat nekajletnega otroka, ki se dere in upira ze na poti tja (ceprav je takrat res treba obrezat), pa ga potem prenasat par tednov, kako se zdravi, je sigurno bolj naporno, kot to narest dojencku. Sam potem naj bodo ljudje, ki se za to odlocajo (torej, za obrezovanje novorojenckov brez razloga) vsaj posteni in tocno povedo, zakaj to delajo. Ne pa, da se opravicujejo, da je to v njegovo potencialno dobro. Ker ce je, potem se mi popolnoma na enak nacin zdi opravicljivo obrezovanje zensk, preventivno odstranjevanje mandljev, slepica, morda se mezinca na nogi (tud tega ne potrebujemo, samo ozuli nas pogosto) in podobno.


E vidis, to so pa osebne preference. Men so tud taksne bolj vsec od drugacnih. Ampak svoji hcerki pa ne mislim pri minimalnih moznih letih dajati implantov D kosarce samo zato, ker je to slucajno meni vsec.


Ja dosti preventivnih posegov je povsem nepotrebnih za nas, toda doktorji imajo zelo velik okorist od tega, saj se jim tako poveca dobicek. Pri zdravilih je pa lih obratno, saj preventivno ti ne bodo dali kaksnih antibiotikov ali karkoli drugega, raje pocakajo, da pride stvar resna in potem ti kaj predpisejo.

kopron
17.09.2006, 12:37
Sicer ne vidim nobenega pametnega zaključka te teme . Ampak se sprašujem, ali ni mogoče pomen tega čudnega pojava skrit na nekakšnem višjem nivoju . Sicer so imeli stari Judi to le za nek običaj, ki pa po moje vendarle iz nekod izvira, pa čeprav bi jim lahko to predpisal sam Bog . Seveda , da svoj lonček pristavijo tudi zdravniki , ampak to le zaradi svoje denarnice . No, meni se sicer nekaj svetlika, vendar me je sram kaj podobnega tule priznati . Naj še kdo drug kaj doda ...

ozayrus
17.09.2006, 18:37
Jaz ne vidim, kako lahko zdravnik kaj zasluži s tem. Saj gre za navaden posotopek, ki se nč dodatno ne financira al se motim in je potrebno tak poseg doplačat?

mrjerry
18.09.2006, 08:17
Zdravniki v ZDA, ozayrus... Tam imas specializirane porodnicarje, ki mimogrede naredijo tudi to. Ne zastonj, se razume.

ozayrus
18.09.2006, 14:31
A v ZDA, no to ma smisel. Men se je pa čudno zdelo, da v sloveniji že zaračunavajo za to.

mrjerry
18.09.2006, 14:35
Ne. Pa tud tega ne vem, ali dajo novorojencka obrezat zgolj na prosnjo starsev. Kot davkoplacevalcu pa bi se mi to zdelo cudno :angel:

ozayrus
18.09.2006, 14:39
Jaz sem si zmeraj predstavljal, da v prodnšnici vpršajo starše al če želijo da ga obrežejo. Da bi ti pa že prec položnce dal :dontknow: (se pa nebi čudu), tako lahko starša že ob rojstvu se lažje privadita na dejstvo, da otroci stanejo.

mrjerry
18.09.2006, 14:47
Potemtakem zelim dobiti bon za brezplacen manjsi lepotni poseg, veljaven do smrti. Pod pogojem, da ne izkoristis `bonus' obrezovanja. Nacelo enakosti pac ;)

ozayrus
18.09.2006, 15:02
Kolk pa bi recimo stal tak poseg, če je samoplačniški. Me pa prav zanima... Ma kdo kake infomacije :D

t00105
18.09.2006, 15:21
Samoplačniško obrezovanje stane približno 50000,00 sit,lahko pa preko interneta naročite posebno pripravo za obrezovanje "circ-ring" in stvar naredite sami,seveda na lastno odgovornost.Ta pripravica pa stane okrog 24000,00 sit,oziroma nekaj čez 100 €vrov.Če ste pogumni lahko poiskusite stvar izvesti!:2thumbs:

kopron
18.09.2006, 20:34
Kaj pa , če bi že šel v to, pa nebi hotel pod narkozo ? In potem še, da nebi hotel imeti kakšnih protibolečinskih injekcij v bližini mojih tuzemskih potomcev ? Kako bi potem to zadevo lahko rešil ? Nebi rad slišal, da naj se človeka napije, in potem opravi . Sicer ni tako draga operacija, vendar se mi zdi preveč tvegana . Kaj pa če se odločiš, za " naredi-si-sam" , ali se ga moreš potem zadeti z Morfijem, ali Opijem, da zdržiš bolečine, ali kaj ? Hvala za odgovor:dvojcica: . Anybody anywhere ? ...

TuNina
18.09.2006, 20:44
omfg, naredi-si-sam obrezovanje???

ozayrus
19.09.2006, 09:53
Samoplačniško obrezovanje stane približno 50000,00 sit,lahko pa preko interneta naročite posebno pripravo za obrezovanje "circ-ring" in stvar naredite sami,seveda na lastno odgovornost.Ta pripravica pa stane okrog 24000,00 sit,oziroma nekaj čez 100 €vrov.Če ste pogumni lahko poiskusite stvar izvesti!:2thumbs:

A tolk tut za dojenčke al je tolk samo ko si strejši?

Wella
19.09.2006, 10:20
Pribor za domaco uporabo? A se hecate? Lahk kaj pomembnega prerezes... :dontknow:

mrjerry
19.09.2006, 10:31
Obstaja vec izdelkov na to temo. Videl sem taksnega, ki ima nekaksen kovinski zvoncek. Preko njega potegnes kozico penisa (zvoncek sciti glavico), nato pa imas en tak okrogel nozek, podoben tistemu za rezanje pic, ki ga na nastavku lepo zavrtis okrog. In to je vsa umetnost.

kopron
20.09.2006, 11:54
Aja, glede cut-mašine, slamo(salamo) reznice, : kaj pa potem, ko je v kopalnici poplava krvi ? In potem, ko so vse gate krvave, in še brisače, in majice, mogoče tudi hlače, če je zadeva večjih razsežnosti ? No, potem pa je tu še bolj pomembno, kaj narediš z bolečino, ki skoči vmes, v postopek ?

nattka
20.09.2006, 11:59
Aja, glede cut-mašine, slamo(salamo) reznice, : kaj pa potem, ko je v kopalnici poplava krvi ? In potem, ko so vse gate krvave, in še brisače, in majice, mogoče tudi hlače, če je zadeva večjih razsežnosti ? No, potem pa je tu še bolj pomembno, kaj narediš z bolečino, ki skoči vmes, v postopek ?

mislim da je tema o obrezovanju ... ne o odrezovanju ...

kopron
20.09.2006, 12:01
Vem , saj sem tudi pisal zato. Namreč imam preveč žilavo zadevo, in me skrbi, kaj če se to prereže, in izpusti ? Me je kar malo strah explozije ... , no, kaj pa sedaj ?

nattka
20.09.2006, 12:04
Vem , saj sem tudi pisal zato. Namreč imam preveč žilavo zadevo, in me skrbi, kaj če se to prereže, in izpusti ? Me je kar malo strah explozije ... , no, kaj pa sedaj ?

pusti lepotca na miru ...:approve:

kopron
20.09.2006, 12:44
No, meni osebno ni toliko lep, ampak tu gre za druge stvari , kaj storiti ko pa ... :censored:

mobi-tel
20.09.2006, 14:44
Ne morem verjet, da promovirate lastnoročno obrezovanje kožice na ****u brez zdravnika. Ta forum berejo tudi tamali in se jim ob branju te teme lahko še kaj zgodi.
kids, dont try this at home, otroci ne počnite tega sami doma

mrjerry
20.09.2006, 15:30
Kje vidis kakrsnokoli promocijo? Gre za izmenjavo mnenj (pohvale ibici za seminarsko!!!).

Njuška Trap
20.09.2006, 16:01
Auč. Pa potem še nekaj časa pekoče lulaš? :shy:

Morena
21.09.2006, 16:15
Trenutno sem za obrezane. :shy:

Aldebaran
22.09.2006, 21:50
http://www.foreskin.org/phi-once.htm
Vredno branja...
Lp

meadow sun
23.09.2006, 22:12
Moje mnenje je,da naj bi se to storilo samo zaradi zdravstvenih razlogov(saj vemo:premik gor-dol),drugače pa najbrž ni kakšnih tehtnih razlogov za to!? :dontknow:

paradox
01.10.2006, 19:52
...ce zagovarjate circumsion otrok vam priporocam, da si preberete link, ki sledi ...

http://www.cirp.org/news/Mothering1997/

kopron
02.10.2006, 22:22
Spet vsak svoje hvali . Vprašanje, če nočejo samo prestrašiti nekatere ljudi . Verjetno pač ne poznajo globljih vzrokov obreze . Vprašanje , če jih tudi jaz . Zato pa sem tam, kjer sem ...:dontknow:

kramar
18.03.2007, 21:12
Po vsem tem branju, moram prznat, da sem si ustavril čist drugo mnenje:?: o vsem tem.

Veš,jaz nisem obrezan je pa to pametna stvar.
Kot sem že rekel,jaz nisem obrezan jaz to rešim na drugačen način.
Kožo si potegnem prek in tako ostane dokler mi paše.
Zdaj imam tako prek 2 leti in OK je.
Je pa fajn glede higijene in malenkost se poveča glavič.
:2thumbs:

sončna
19.03.2007, 10:01
Čudno glede na vse, da imajo v državah v katerih obrezujejo nižjo stopnjo raka kot v dražavah kjer ne..

sončna
20.03.2007, 15:13
Rak prostate, obmodkov, penisa pa itd..

esmi
20.03.2007, 21:08
Rak prostate, obmodkov, penisa pa itd..


Dokazano je tudi da imajo žene obrezanih moških manj ginekoloških rakavih obolenj.

mrjerry
21.03.2007, 09:06
Morda kak link na reference?

nattka
21.03.2007, 09:07
Dokazano je tudi da imajo žene obrezanih moških manj ginekoloških rakavih obolenj.

oprosti, tole je pa lovska ...

esmi
21.03.2007, 10:27
oprosti, tole je pa lovska ...

Vprašaj svojo ginekologinjo...potem pa se pogovarjaj o lovski...To in iformacijo mi je namreč podala prav zdravnica ki dela slovensko študijo o raku na materničnem vratu...brez njenega privoljenje ne morem povedati imena.. Vendar je zaposlena v Lj. na Onkološkem Inštitutu...
Sicer pa... vprašaj svojega zdravnika ali zdravnico..;)

Sicer pa en post naprej imaš par linkov...

esmi
21.03.2007, 10:36
Morda kak link na reference?

...Bom pa poiskala o.k....

link:tukaj (http://pdc.prva-gimnazija.org/inf/projekti/endokrine_zleze/sk6/skerbine/pog3.html) piše naprimer...Obstajajo dokazi, da se rak materničnega vratu lahko pojavi tudi zaradi posledic, ki nastanejo med spolnim občevanjem, ko spolni partner vnese na maternični vrat kužne organizme.

Ker so obrezani moški bolj čist saj je glavica prosta..med tem ko se pri ne obrezanih moških nabira med kožico in glavico "zmes" ki je polna bakterij (saj imajo za razvoj idealne pogoje...toplota vlaga,slaba zračnost)in prav za to "zmes" so dokazali da je karciogena.

tukaj (http://www.mama.si/?menu=B018) pa piše naprimer...Če gre verjeti statistikam, so tudi ženske, ki imajo spolne odnose z obrezanimi moškimi, v manjši nevarnosti, da bi se pri njih razvil rak na materničnem ustju.

nattka
21.03.2007, 10:48
Vprašaj svojo ginekologinjo...potem pa se pogovarjaj o lovski...To in iformacijo mi je namreč podala prav zdravnica ki dela slovensko študijo o raku na materničnem vratu...brez njenega privoljenje ne morem povedati imena.. Vendar je zaposlena v Lj. na Onkološkem Inštitutu...
Sicer pa... vprašaj svojega zdravnika ali zdravnico..;)

poglej, prav rada bom verjela tehtni informaciji ... že đeri zgoraj te je vprašal, če imaš kak link do referenc ...

torej, dokler študija ne bo uradno objavljena in zagovarjana s strani strokovnjakinje, ki jo izvaja in dokler je to še raziskava brez imen, potem pač ne moreš pričakovati, da bomo verjeli kar vsepoprek kajne ...

v svojem postu namreč trdiš, citiram: dokazano je ...
torej, če je dokazano, mora nekje obstajati uradna verzija, vsem dosegljiva ... če pa se raziskava še izvaja, potem pa še ni dokončne ocene ... torej obstaja še druga možnost ...

pa ne gre tu za nič osebnega, a če trdim da je dokazano, potem moram postreči z argumenti ... kar pa pošiljanje k zdravniku gotovo ni ...

esmi
21.03.2007, 11:03
poglej, prav rada bom verjela tehtni informaciji ... že đeri zgoraj te je vprašal, če imaš kak link do referenc ...

torej, dokler študija ne bo uradno objavljena in zagovarjana s strani strokovnjakinje, ki jo izvaja in dokler je to še raziskava brez imen, potem pač ne moreš pričakovati, da bomo verjeli kar vsepoprek kajne ...

v svojem postu namreč trdiš, citiram: dokazano je ...
torej, če je dokazano, mora nekje obstajati uradna verzija, vsem dosegljiva ... če pa se raziskava še izvaja, potem pa še ni dokončne ocene ... torej obstaja še druga možnost ...

pa ne gre tu za nič osebnega, a če trdim da je dokazano, potem moram postreči z argumenti ... kar pa pošiljanje k zdravniku gotovo ni ...

En post kasneje sem ti dala dva linka...Kjer piše napr.Obstajajo dokazi...
in pa ...Če gre verjeti statistikam...
Sicer pa sama si preberi... ( sedaj boš morala iti dva posta nazaj...samo toliko za boljšo orentacijo...);)

A to ni dovolj? Ali pa jaz ne vem kaj pomeni beseda dokaz...in pa statistika???:approve: :D

nattka
21.03.2007, 11:23
vsekakr meni ta dva sestavka ( navedeni linki) povesta, da obstaja povezava med rakom in higieno ... ne med rakom in obrezo ...
iz sestavka: če gre verjeti statistikam ... pa citiram sledeče :

Nekateri tudi trdijo, da je pri obrezanih moških manjša možnost prenašanja spolno prenosljivih bolezni, vendar stroka pri tem še ni povedala zadnje besede in rezultati raziskav še niso tako zelo utemeljeni, da bi lahko zagotovo trdili, da to drži.

na žalost meni ni dovolj ...

esmi
21.03.2007, 11:32
vsekakr meni ta dva sestavka ( navedeni linki) povesta, da obstaja povezava med rakom in higieno ... ne med rakom in obrezo ...
iz sestavka: če gre verjeti statistikam ... pa citiram sledeče :

Nekateri tudi trdijo, da je pri obrezanih moških manjša možnost prenašanja spolno prenosljivih bolezni, vendar stroka pri tem še ni povedala zadnje besede in rezultati raziskav še niso tako zelo utemeljeni, da bi lahko zagotovo trdili, da to drži.

na žalost meni ni dovolj ...


Kar si citirala ti se nanaša na spolne bolezni,kar sem citirala jaz se nanaša na rak na materničnem vratu.To pa ni isto kajne???

Vsak naj verjame kar on hoče. Imaš svobodno voljo.:)
Jaz verjamem stroki in pa predvsem svojim lastnim izkušnjam... Vendar se tukaj ne mislim spuščati v osebne stvari...samo podam svoje mnenje...:) :)

lep pozdrav Esmi

nattka
21.03.2007, 11:55
Kar si citirala ti se nanaša na spolne bolezni,kar sem citirala jaz se nanaša na rak na materničnem vratu.To pa ni isto kajne???

Vsak naj verjame kar on hoče. Imaš svobodno voljo.:)
Jaz verjamem stroki in pa predvsem svojim lastnim izkušnjam... Vendar se tukaj ne mislim spuščati v osebne stvari...samo podam svoje mnenje...:) :)

lep pozdrav Esmi


no hard feelings ...:) ;)
tudi tebi pozdravček ...

anarchy
21.03.2007, 13:09
Obrezat se zmeraj se lahko, sesiti pa ne moras vec. Tako ozigosanje ljudi je neumno, kot vera, vsak se mora sam odlocat, ne pa starsi namesto njega.