Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Telekomove delnice


cesplca
31.05.2006, 13:34
Pozdravljeni!

Borza in jaz sva španska vas... zato prosim tiste, ki imate več pojma za nasvet.
Ali naj prodam telekomove delnice sedaj ali naj počakam, da pridejo na borzo? Bo takrat prepozno? :dontknow:

Hvala!

Jake
31.05.2006, 21:55
Ker sva približno enakega znanja kar se borze tiče, bi jaz na tvojem mestu:
- vprašal kakšnega borznega posrednika
- poizvedel kakšen je trend rasti delnic telekoma - če so blizu "plafona" bi jih na tvojem mestu verjetno prodal, sploh če to pomeni, da bo cena padla... če pa cena konstantno raste, pa vprašanje...

Davor
01.06.2006, 06:27
Pozdravljeni!

Borza in jaz sva španska vas... zato prosim tiste, ki imate več pojma za nasvet.
Ali naj prodam telekomove delnice sedaj ali naj počakam, da pridejo na borzo? Bo takrat prepozno? :dontknow:

Hvala!

Če jih zares prodajaš jih jaz kupim. Za ceno in količino se lahko dogovoriva preko e-maila dmajtid@yahoo.com.

BMX
01.06.2006, 06:49
Forumi niso ravno prav naslov za iskanje nasvetov glede financ. Obrni se na kakšno borzno posredniško hišo, čeprav imajo tudi oni svoje interese..............

cesplca
03.06.2006, 18:45
Davor, hvala za ponudbo, vendar sem se odločila, da jih zaenkrat ne prodam. Oziroma, odvisno od tvoje ponudbe :veryevil:

Davor
03.06.2006, 19:22
Davor, hvala za ponudbo, vendar sem se odločila, da jih zaenkrat ne prodam. Oziroma, odvisno od tvoje ponudbe :veryevil:

58000SIT/lot. oz. po dogovoru.

D Zone
05.06.2006, 07:16
Davor, hvala za ponudbo, vendar sem se odločila, da jih zaenkrat ne prodam. Oziroma, odvisno od tvoje ponudbe :veryevil:
Jaz ti dam 62000 SIT/lot.

cesplca
17.09.2006, 21:34
Ponovno odpiram temo.... torej poznavalci. Prodati pred 1.10. ali čakati na uvrstitev na borzno in na morebitni prevzem?

BMX
17.09.2006, 22:42
Čakati.............

V zadnjih treh tednih desetodstotni skok vrednosti delnice, na 72.300 tolarjev, dnevni skok tudi do 75 tisoč tolarjev
V treh tednih se je vrednost delnic Telekoma Slovenije (TS) na sivem trgu povišala za okoli deset odstotkov, na 72.300 tolarjev za delnico. Vodstvo TS bo 25. septembra javnosti predstavilo dokumentacijo za vstop na borzo 2. oktobra letos.

Kot pravi Darinka Pavlič Kamien, v TS odgovorna za odnose z javnostjo, bo to predstavitev za vlagatelje, kot je bila nedavna na dunajskem dnevu slovenskega trga kapitala. "Prospekt za agencijo za trg vrednostnih papirjev je narejen, prav tako vsa druga dokumentacija za borzni vstop," je povedla Pavlič Kamienova

Borznoposredniške hiše v glavnem kupujejo
Večina borznoposredniških (BPH) hiš delnice TS le odkupuje, pri BPH Medvešek Pušnik pa pravijo, da jih delnice TS ne zanimajo, ker menijo, da je njihova delnica precenjena. Večina BPH meni, da se bo cena za delnico ob vstopu na borzo oblikovala pri okoli 75 tisoč tolarjih. Jernej Kozlevčar iz BPH Ilirika pravi: "Pravi vlagatelji na sivem trgu se ne morejo pravočasno odzvati, ker ni organiziranega pregleda nad trgovanjem. So se pa v zadnjih tednih zbudili tudi večji vlagatelji in že kupujejo Telekomove delnice. Na borzi bo seveda drugače. Ocenjujem, da bo vrednost delnice ob prihodu na borzo okoli 75 tisoč tolarjev. To vrednost je na dnevni ravni delnica že dosegla." Link (http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=162987)


V zadnjem mesecu je med dobro poučenimi vlagatelji vse bolj priljubljen sivi delniški trg. Agencija za trg vrednostnih papirjev je namreč konec avgusta potrdila prospekt za organizirano trgovanje z delnicami Telekoma. Te bodo po napovedih njegove uprave na borzi 2. oktobra. Med navadnimi državljani ta informacija (razen, da se končno uresničuje napoved umika države iz Telekomovega kapitala) ni zbudila večje pozornosti. Borznim poznavalcem - mednje štejemo predvsem finančne družbe, ki upravljajo ide in vzajemne sklade - pa so se začele cediti sline.

Delnice Telekoma namreč, kot pravijo sami, kupujejo prav od malih vlagateljev, zaradi pričakovanega dviga cene delnice pa svojih seveda ne prodajajo. Delnica je na sivem trgu poleti ob velikem povpraševanju tako eksplodirala. Še marca je bilo zanjo treba odšteti okoli 30 tisočakov, zdaj pa jih borzne družbe (zase) kupujejo tudi po 75 tisočakov in več.

Za nekatere male vlagatelje pa vse še ni izgubljeno. Gre predvsem za vlagatelje v vzajemne sklade, tudi v ide. Ne da bi se zavedali, bodo namreč ob začetku kotacije Telekoma vredni precej več. Medtem ko se tržna vrednost idov sproti oblikuje na borzi, bodo točke vzajemnih skladov že 2. oktobra zaradi tega, in ne da bi upravljavci za to kaj mignili, vredne tudi po nekaj odstotkov več. Za spremembo bodo od privatizacije imeli nekaj tudi bolj potrpežljivi mali vlagatelji, ne da bi za to morali čakati več let.

Seveda ne misliva peti slavospeva uradnikom in politikom, ki so se za ta korak odločili šele po 15 letih. In da ne bo pomote, največjo korist od Telekomove privatizacije bodo še vedno nedvomno imeli tisti pri koritu - tudi političnem.

V prvih oktobrskih dneh je tako pričakovati precej trkanja po prsih. Verjetno bodo tekmovali, kdo je za to bolj zaslužen in koliko več dobrega je naredil za lastnike. Staviva, da bodo to v reklamah v slogu "poglejte našo 123,45-odstotno rast v zadnjih 32 mesecih" izkoriščali tudi dzuji. Pri tem pa seveda ne bodo omenjali, kakšne pasti lahko čakajo vlagatelje, če se bodo ujeli na takšne piarovske limanice.

Nekdanji član uprave Telekoma Miran Kramberger in državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin sta v začetku septembra že zatrdila, da je bila privatizacija prepočasna, zato je Telekom zdaj vreden manj. Možni strateški partnerji so se namreč v zadnjih letih precej finančno upehali. Poleg tega se bo Telekom kmalu moral začeti vesti nemonopolno. Upada tudi njegova osnovna dejavnost - stacionarna telefonija, zato bo svoje zaslužke moral iskati z inovativnimi rešitvami. Vse to bo vplivalo na tržno ceno delnice, ki se bo odslej oblikovala na borzi. Prejšnji donosi zato ne smejo zavesti tistih, ki se z vlaganjem ukvarjajo le ljubiteljsko in se jim kolca po zamujeni priložnosti za hiter zaslužek, in tistih navadnih vlagateljev, ki so zaman iskali prodajalce teh delnic.

Telekom je za vlado, ki se prej s privatizacijo ni imela možnosti ukvarjati, študijski primer, kako dobro je, da se delnice državnih družb prodajajo tudi na borzi, ne pa pod mizo. Nedokončanih zgodb je še več, recimo NLB, NKBM, Zavarovalnica Triglav, ne nazadnje tudi vse bolj cvetoča Slovenska industrija jekla in še vrsta drugih. Vzajemni skladi, ki so se preoblikovali iz idov, so polni tovrstnih nelikvidnih naložb, ki so jim prav zato doslej povzročale same skrbi.

Nauka sta torej dva - za vlado in za male lastnike. Prva bi morala z umikom čim bolj pohiteti, da bi tako dobila volilne točke še pri dodatnih (številnih) lastnikih vzajemcev (navsezadnje bo njen obstoj na preizkušnji že čez dve leti). Nestrpni lastniki zdaj še netržnih naložb pa se lahko na primeru Telekoma tolažijo, da se bodo vremena kmalu zjasnila tudi njim. Zato naj pred poceni prodajo netržnih naložb lačnim poučenim kupcem vsaj dvakrat pošteno premislijo. Link (http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=163108)

lynxx
17.09.2006, 23:00
Moj nasvet je: NE PRODAJAJ! Potem, ko začne podjetje kotirati na borzi, se cena njegovih prične hitro dvigovati. Lep primer je Autocommerce!

Telekom je uspešna družba, ima prevlado na trgu, sposobno upravo in pomembni hčerinski družbi (SiOL in Mobitel), ki imata prav tako prevlado na trgu. Obdrži delnice in jih po možnosti še dokupi. Čez leto ali dve ti ne bo žal, sploh pa ne takrat, ko se boš čez nekaj časa odločila za njihovo prodajo!

BMX
20.09.2006, 06:55
Nekateri so drugačnega mnenja. Link (http://www.finance-on.net/163395)

Trg bo pokazal, da je Telekomova delnica precenjena
Borznoposredniška hiša Medvešek Pušnik je med redkimi, če ne edina med večjimi BPH, ki na sivem trgu ne kupuje delnic Telekoma Slovenije.

Predsednik uprave Bogdan Pušnik pravi, da se bo že v kratkem, po borzni kotaciji, pokazala realna vrednost zdaj precenjene delnice.

Po konservativnih ocenah bo vstopna borzna vrednost Telekomove delnice 80 tisoč tolarjev, po dinamični še več. Analize temeljijo na primerjavi z borznimi kotacijami vzhodnoevropskih telekomov.
Že cena 75 tisoč je močno pretirana. Eno povpraševanje na sivem trgu ima učinek domin. Kar nenadoma brez pravega razloga vsi kupujejo ali prodajajo. Mi ne sodelujemo v tej igri.

Kaj se bo s ceno delnice zgodilo po vstopu na borzo?
Ko bo na borzi hkrati precej delnic, se bo cena umirila. Zagotovo. V delnici Telekoma Slovenije ne vidim nikakršnega potenciala.

Pri kateri vrednosti menite, da se bo cena ustalila?
Ne bi špekuliral, verjamem, da se bo "streznitev" zgodila hitro.

Kdaj? V tednu, dveh, mesecu, dveh, treh?
Lahko se pritiski sprostijo zelo hitro. Lep primer je kotacija Autocommercea. Ni bilo treba čakati mesec ali dva, da je vrednost zrasla z osem na 12 tisoč in spet padla na osem ali šest tisoč tolarjev.

Kako komentirate nenavadno aktivno vlogo uprave Telekoma Slovenije, ko gre za ceno delnice?
Telekom ni javna družba. V trenutku, ko bo Telekom na borzi, se bo moral strogo držati pravil, ki veljajo za organizirani trg. Od uprave je pričakovati, da bo po marketinško skrbela za ceno delnice. Lep primer je uprava novomeške Krke. Tudi v zahodnoevropskih državah ali v Ameriki predsedniki uprav posredno vplivajo na vrednost delnice, a v skladu s pravili. Ne govorijo o ceni delnice, ampak o tem, ali je precenjena ali ne, kako bodo rasli poslovni rezultati podjetij in družb, komentirajo odzive trga na ponudbo. Spet poudarjam - vse v skladu z borznimi pravili.

V borznih krogih se govori, da se je Telekom Slovenije povezal z nekaterimi BPH in umetno dviguje vrednost svoje delnice. Se vam to zdi mogoče?
Če bo delnica na borzi dovolj likvidna in bo povpraševanje po ceni 85 tisoč, potem s tem ni nič narobe. Če bodo nakupna naročila po tej ceni, potem je vprašanje, koliko delničarjev bo pripravljenih po taki ceni prodati. To ni manipulacija, če imajo vsi možnost prodati po taki ceni. Nekoč je bila Petrolova delnica vredna 118 tisoč tolarjev, zdaj ni več. Kako se bo ciljna cena financirala, ne vem, govoric ne želim komentirati. Z mano se ni nihče dogovarjal niti ne bi privolil v tak dogovor.

kekez
20.09.2006, 07:32
Moj nasvet je: NE PRODAJAJ! Potem, ko začne podjetje kotirati na borzi, se cena njegovih prične hitro dvigovati. Lep primer je Autocommerce!

Tole sploh ni pravilo. Je sicer dostikrat držalo, vedno pa tudi ne.
Prva delnica na naši borzi, ki se ji je ob vstopu sfižilo in je tudi uspešno podjetje, so bile Terme Čatež.
Niti Drogi Kolinski ob (ponovnem) vstopu ni šlo ravno najbolje.

Telekomu Slovenije sicer (po mojem mnenju!) kaže bolje. Čeprav sam ne vem, kaj je na tem podjetju tako vabljivega. Najboljši časi za Telekom so namreč mimo. Če želi zadržati uspešnost, bo potrebna temeljita reorganizacija poslovanja.
Morda v holding in agresiven vstop na nastajajoče trge, s tehniko se naj ukvarjajo hčerke. :dontknow:

lynxx
20.09.2006, 10:36
Glede Kolinske in Term Čatež: se mi zdi, da turizem in živilska industrija v Sloveniji nista preveč perspektivni panogi (turizem sicer po vstopu Slovenije v EU pridobiva, živilska industrija pa izgublja, ... slovenska živilska podjetja so premajhna, premalo ambiciozna, nezanimiva za tuje družbe, proizvodi pa neprodorni in nezanimivi za trge EU-ja - rešuje nas samo blakan). Nasprotno pa je s telekomunikacijami. Res je, da z uvajanjem konkurence med ponudniki Telekom malo izgublja, a prihodnost je v storitvah, ne pa v proizvodnji. Trg na področju telekomunikacijskih storitev močno raste in v tem je velika priložnost Telekoma. Zaradi rasti trga in številnih priložnosti na balkanu, je nekaj časa nazaj T-Mobile prevzel hrvaški HT Telekom. Številne telekomunikacijske družbe širom Evrope se zanimajo tudi za tesnejše povezovanje s Telekomom Slovenije! ;)

BMX
20.09.2006, 10:57
Najresnejša kandidata za "strateškega partnerja" Telekom Slovenije sta Deutsche Telekom in Telefonica.

kekez
20.09.2006, 11:10
Telekomunikacije so res perspektivna panoga, ampak ne tisti del, ki je glavna dejavnost telekoma.
Perspektivne so mobilne komunikacije, digitalne komunikacije v stilu Internet, VoIP, internetna televizija ipd.
Nič od tega ni neposredna dejavnost našega telekoma, fiksna telefonija pa počasi postaja zastarela tehnologija.

Ja, Droga Kolinska je za to panogo res prišla na borzo v težkih časih, kar pa sploh ne velja za Terme Čatež, ki so na slo. borzi skoraj "od vedno". V tistih časih je bila slo. borza na splošno zelo bombastična. Vse kar se je prikazalo na borzi, je šlo v nebo. Terme Čatež so bile prva streznitev.

Davor
20.09.2006, 16:14
Pred časom je nek gospod po priimku Rigelnik prevzel z MBO-jem eno solidno firmo z imenom avtošverckomerc. Nato pa je napovedal uvrstitev preostanka delnic na borzo. Večini analitikov se je ta poteza zdela smešna in napovedovali so stagniranje tečaja. To se je vedelo že med prevzemanjem podjetja, zato so mali delničarji veselo sprejemali prevzemno ponudbo po 5 ali 6 sit na lot. Torej, je vsa potencialna ponudba s strani ovc bila prodana Rigelniku, ob začetku kotacije pa logično ni bilo ponudbe in tečaj je šel kratkoročno iz 8000 na 12000 sit.

Kar hočem povedati je, da so v tem trenutku vsi taxisti in čistilke polne Telekomovih delnic, prav tako tudi investicijske družbe in vzajemni skladi, nihlče ne prodaja vsi samo kupujejo, da bodo ob uvrstvitvi na borzo prodali po 80k ali več. Vendar pa, ponudbe bo veliko, zato se lahko zgodi marsikaj......

Za bolj realne investitorje prilagam linke:
http://podlupo.blogspot.com/2006/09/vs-primus.html

http://www.krekova-druzba.si/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=71

http://www.nfd.si/dokumenti/dokument.asp?id=14

Glede na to, da ti investitorji vedo, da so netržne naložbe v IDih in VS knjižene po nabavni vrednosti (torej je telekom knjižen po 33k sit) in da se bo to ob prihodu na borzo spremenilo, verjamem da vedo kaj jim je storiti....

No, pa še diskonti investicijskih družb:
http://www.finance-on.net/oldwwwroot/skladi.php?mode=idi

Davor
20.09.2006, 16:20
Ena izmed javno dostopnih analiz TLSG:
http://www.nlb.si/images/osebne/nalozbe_vp/trgovanje/Telekom-sep-2006-slo.pdf

Davor
20.09.2006, 16:23
Glede Kolinske in Term Čatež: se mi zdi, da turizem in živilska industrija v Sloveniji nista preveč perspektivni panogi (turizem sicer po vstopu Slovenije v EU pridobiva, živilska industrija pa izgublja, ... slovenska živilska podjetja so premajhna, premalo ambiciozna, nezanimiva za tuje družbe, proizvodi pa neprodorni in nezanimivi za trge EU-ja - rešuje nas samo blakan). Nasprotno pa je s telekomunikacijami. Res je, da z uvajanjem konkurence med ponudniki Telekom malo izgublja, a prihodnost je v storitvah, ne pa v proizvodnji. Trg na področju telekomunikacijskih storitev močno raste in v tem je velika priložnost Telekoma. Zaradi rasti trga in številnih priložnosti na balkanu, je nekaj časa nazaj T-Mobile prevzel hrvaški HT Telekom. Številne telekomunikacijske družbe širom Evrope se zanimajo tudi za tesnejše povezovanje s Telekomom Slovenije! ;)


Seveda in tuji zastonjkarji (IP stacionarci) bodo Telekomu le povišali dobiček....

bla bla bla

Telekom bi morali prodati strateškemu partnerju leta 2000. Takrat bi lahko iztržili 100.000,00 sit in več na lot, ker je bil telekomunikacijski sektor res poln denarja. Dvomim, da se bo to ponovilo....

lynxx
22.09.2006, 08:37
V monopoliziranem gospodarskem sektorju telekomounikacij (Slovenija, leto 2000) z zakonodajo, ki štiči monopoliste ... se država kot lastnik družbe z izjemno visokim tržnim deležem praviloma ne odloči za sodelovanje s tujim strateškim partnerjem ali za prodajo svojega deleža v podjetju.

1.) Monopolno podjetje v zasebni lasti je veliko bolj nevarno in neugodno do potrošnikov, kot monopolno podjetje v državni lasti (pri tem velikokrat ne pomaga niti zakonodaja, ker se velikokrat zgodi, da je v neskladju z ustavo)!

2.) Za tranzicijske države je dobro, če se postopno odrekajo družbenemu premoženju in da v obdobju prodaje premoženja čim bolj stabilizirajo javne finance (zadolženost, primanjkljaj, ...). Malo primerjajte Slovenijo in Madžarsko, pa boste videli (akltualna primerjava)!

ARMEDhodzic
24.09.2006, 00:03
In zakaj naj bi bil Telekom tako dober, če je monopolist? Ta njegov monopol se itak vztrajno zmanjšuje (VoIP, T2, Amis, Volja ....npr.), opaziti pa ni kakšne strašno zanimive ponudbe, ki bi Telekom naredila zanimiv. Edina stvar, ki Telekom še dela atraktivnega je Mobitel. Vse ostalo je postranska zadeva. Vrednost delnice pa je že na sivem trgu napihnjena in me res zanima kaj se bo zgodilo na borzi. Zase lahko povem, da niti v sanjah ne dam za delnico Telekoma več kot 75jurjev (že to je popolnoma preveč).

Trenutni svetovni trend pa je tradicionalnim telekomunikacijskim podjetjem zelo nenaklonjen. Lep primer je DT in njegovi rezultati, ki so v ****i. Glede na ponudbo našega Telekoma pa res ne vem kaj je tukaj toliko vrednega?!

:evil:

Davor
02.10.2006, 11:09
No, kot sem pričakoval. Ponudba delnic vse bolj prevladuje nad povpraševanjem. Na prodajni strani so tudi institucionalci (nf1n). Trenutno je prometa blizo 750 mio sit.

http://img207.imageshack.us/img207/7048/tlsgzg0.png

Tisti, ki imate IDe nf1, zvir in kdir, pa boste, poleg današnjega povišanja knjigovodske vrednosti, verjetno v letu 2007 deležni tudi več kot 10% dividende. No, pri nf1 verjetno ne...

Jutri pa se bo smejalo tudi lastnikom točk vzajemnih skladov Primusa in Triglav stebra 1.

Pa lep dan, vsem optimistom ki ste kupovali tlsg na sivem trgu po 75000 sit.....pa odličen dan lastnikom krke (gremo do 180k)


p: nekaj drobiža v tg1.

Davor
02.10.2006, 12:32
Obstaja verjetnost da prodajni pritisk še naprej ne bo popustil...

http://podlupo.blogspot.com/2006/10/telekom-in-umts.html

Teh izrednih odhodkov verjetno ne bodo izničili niti neuradno izredni polletni rezultati tlsg.

zverina
02.10.2006, 22:11
65kilo bi naj bla realna cena.

lynxx
25.04.2007, 14:39
http://www.ljse.si/graph/secind/Dl3xhH8Hncndr9Ew7538.png

No, kje ste sedaj tisti pametnjakoviči, ki ste uporabnici svetovali, da naj proda delnice Telekoma?! Od začetka oktobra pa do danes je cena delnice Telekoma Slovenije zrasla za več kot 30% in je po rasti takoj za Krko.

Nisem ekspert glede vrednostnih papirjev, ampak vem da se splača vlagati v energetske, farmacevtske in telekomunikacijske družbe. :2thumbs:

kekez
25.04.2007, 14:59
Za Krko? Pa Krka je zadnje čase bolj zguba kot ne. Sploh proti drugim.
Telekom se je vmes nekaj časa sicer splačalo imeti (ne prav dolgo).

Patsy
06.05.2007, 10:54
Če bi borzni analitiki vedeli katere delnice kupiti bi se javljali s svojih jaht zasidranih v Monaku in ne izpred računalnika v BPH kjer delajo. Če se ne motim je MP kupoval certifikate Vzajemne. A to je bila pa dobra poteza?!

Sem lastnik delnic TLSG.