Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Vegeta - Božji dar ali utelešenje zla


d_streets
03.06.2006, 17:49
Veliko ljudi meni, da je dodajanje vegete k jedem greh. Jaz osebno jo k določenim stvarem rad dodam, ker po moje intenzivira okus in doda neko globino.
Predvsem kake zelenjevne omake, ali pa ocvrte bučke, dežniki (gobe)...

Vaša mnenja.

TuNina
03.06.2006, 17:53
je ne uporabljam.. ne vem zakaj, imam pač raje "prave" začimbe.

se pa vedno spomnim na zgodbice iz ne tako daljne preteklosti, ko je bilo pri naših starših zelo popularno nakupovanje na češkem (pardon, češkoslovaška je bla takrat). baje so se češke tete drle za našimi: "vegeta, vegeta!", ker se je gor ni dobilo in so jo vse ful hotle met.

rrr
03.06.2006, 18:38
trik je v natrijevem glutaminatu;)

Sacha
03.06.2006, 18:41
Tako kot TuNina ga mi tud ne uporabljamo, nekak mislim, da da hrani drugačen okus kot če tega ne bi dal. Začimbe in himalajska sol to je neki druzga.

sJavorshek
03.06.2006, 19:56
Jest jo redno uporablam, pač k kuham razne omakce, se mi ne lub met v mislih spisek vseh začimb, ampak sam vsujem vegeto(začinko) notr in problem rešen. :approve: :rolling: :rolling:

lady_lucifer
04.06.2006, 10:03
vegeta je ena najbolj nagravznih stvari ever. jst osebno je res ne prenesem. ce grem ven jest, ma, takoj se cuti, kje je vegeta in kje ne...bljak :dead:

uporabljam pa vse sorte zacimb :approve:

mrjerry
05.06.2006, 08:57
Veliko ljudi meni, da je dodajanje vegete k jedem greh. Jaz osebno jo k določenim stvarem rad dodam, ker po moje intenzivira okus in doda neko globino.
Predvsem kake zelenjevne omake, ali pa ocvrte bučke, dežniki (gobe)...

Vaša mnenja.
V visoki kuhinji se vegete in drugih ojacevalcev okusa ne uporablja. Ce znas, lahko iz svezih sestavin pripravis jed, ki je neprimerno okusnejsa, kot bi bila, ce bi ji dodal vegeto. V gostilne, v katerih samo posumim, da so uporabili kakrsenkoli koncentrat ali ekstrakt, ne hodim vec (vegeto prepoznas po majckenih kosckih posusenega korenja, pa se po par drugih stvareh).

Doma uporabljas vegeto samo, ce ne znas kuhati ali ce se ti mudi. Jaz znam kuhati, ko pa se mi mudi, skuham tisto, kar je hitro gotovo, a se vedno okusno.

G.GARBO
05.06.2006, 10:49
Vegete ne uporabljam, saj je zanič. Čez sveža zelišča je ni :2thumbs: .

unicorn
05.06.2006, 11:14
Res je, da vegete ne uporabljam skoraj nikoli.

So mi pa ravno pohani dežniki (marele) neužitni brez vegete, pa če vržem nanje katerokoli začimbo hočem.

Je sais, je suis primitif. :approve:

mrjerry
05.06.2006, 11:18
In ce bi zraven pohanih deznikov imela aioli, da bi jih pomakala vanje? :shy:

unicorn
05.06.2006, 11:20
Še vedno ne brez vegete. :blush: :rolling:

Je pa to edini primer, in se mogoče nanaša na moje ne ravno gurmansko uživanje v omenjeni jedi. ;) Še enkrat javno priznam, da sem primitif, kva čem. :rolling:

mrjerry
25.08.2006, 08:24
Poskusite enkrat narediti sol z zeleno.

Nekaj stebel zelene operite, jih oklestite listja in z nozem naredite nekaj zarez vzdolz njih (da bo sok bolj ven potegnilo). Nato jih dajte v kozarec za vlaganje in nasujte soli do vrha. V nekaj tednih dobite sol, ki je fenomenalna za soljenje raznih juhic ipd :approve:

Twin_Peaks
25.08.2006, 17:56
Vegeta je kul. Zato, ker je nekako...nostalgicna.... ti stari SFRJ proizvodi.... tko kot Cedevita, pa Smoki flips, pa Jaffa keksi, pa Kalodont... Res pa je da ni prevec zdrava in ce jo dodas prevec ima hrana okus izkljucno po vegeti.

nattka
25.08.2006, 18:47
jaz sem včasih kuhala izključno z vegeto, pa je imelo vse skoraj enak okus ...:shy:
zdaj jo še uporabljam, ampak tako ščepec dva pri določenih, ponavadi zelenjavnih jedeh ...

imam pa tudi "svojo" sol ... v mlinček za sol dam grobo sol in posušene začimbe :rožmarin, peteršilj, nekaj (raje manj kot več)zrn popra, 2 zdrobljena lovorova lista ... včasih vržem še kako materino dušico če jo najdem na kakem vrtu ...
ko porabim naredim novo mešanico od oka ...

GiGi
25.08.2006, 19:25
Hello, my name is GiGi and I DO NOT USE VEGETA!!!

:2thumbs:

meadow sun
25.08.2006, 21:12
Meni osebno se zdi Vegeta in ostali nenaravni dodatki,eno sranje. :dontknow: V tem času ko je veliko zelenjave,pa res ni potrebe ene dobre domače goveje juhce al pa česarkoli drugega pokvart s tem!
Za pozimi se pa itak da zelenjavo tako shrant,da je vedno nekje pri roki!
Nazaj k naravi!:D

zverina
26.08.2006, 18:42
namesto vegete imam raje sojino omako:2thumbs: , saj menda ni to isti šmorn kot vegeta?:dontknow:

Abronsius
27.08.2006, 08:44
Vegeta je brez dvoma utelešenje zla (http://cespov-njok.blogspot.com/2005/12/jedna-liica-vegete.html) in na srečo povsem nepotrebna. Njena nujnost je posledica množične hipnoze, projecirane s strani Podravke.

Kakorkoli že, jaz je ne uporabljam, se pa spomnim te množične hipnoze... vsak večer pred risanko tisti napev od Arsena Dedića
''Ali nekih stvari ima,
što ne govore se svima,
što se samo nekom šapnu,
ti ih znaš!''...

...in pa Oliver Mlakar s tistim svojim stavkom... I na kraju ne zaboravite... još jednu žlicu Vegete :D ... matr sem bil jezen na tega tipa, vedno so skrajšali risanko na ta račun :nonono: :)

extremo
28.08.2006, 12:11
Nedvomno je boljša sveža zelenjava in začimbe, je pa res, da je z Vegeto precej lažje - kdo bo pa vsak dan nabavljal 100 in 1 različno zelenjavo in začimbe za enkratno uporabo!

Morena
28.08.2006, 15:36
Jaz sicer obožujem friške začimbe in to, ampak mi je vegeta še skos zakon. Pomfri je z njo pač najboljši! :D

extremo
01.09.2006, 08:05
Jaz sicer obožujem friške začimbe in to, ampak mi je vegeta še skos zakon. Pomfri je z njo pač najboljši! :D


Pomfri z Vegeto :nonono:

Niny
01.09.2006, 08:06
Jaz sicer obožujem friške začimbe in to, ampak mi je vegeta še skos zakon. Pomfri je z njo pač najboljši! :D


To morm pa probat. :shy:

mytilus
07.09.2006, 12:50
Zame je vegeta čist uredu za omakce, ker rešuje probleme s številnimi začimbami.

Nekoč pa mi je zmanjkalo soli in sem posul kuhana jajca z njo.

Od takrat je ne upobrabljam več...:O :dead: :dead:

madmitch
14.09.2006, 10:32
Vegeta je odlična, če ti je vseeno kaj ješ, saj ima potem vse enak okus.

Na časa ranjke Yu sem imel srečo in so me dali v vojski za kuharja (na manjši ladji - 20 posadke) in sem se zaklel, da bo vegeta ostala do konca mojega kuharskega mandata (9 mesecev) neodprta. Moji mornarčki so piskre lizali in mazali s kruhom. Od takrat Vegete in podobnih reči ne uporabljam. Raje se malo pomudim in se poigram s svežimi ali suhimi začimbami.

Poskusite enkrat narediti sol z zeleno.

Nekaj stebel zelene operite, jih oklestite listja in z nozem naredite nekaj zarez vzdolz njih (da bo sok bolj ven potegnilo). Nato jih dajte v kozarec za vlaganje in nasujte soli do vrha. V nekaj tednih dobite sol, ki je fenomenalna za soljenje raznih juhic ipd
Na ta način se da narediti celo paleto različnih soli. Z meto, peteršiljem, koprom Canabisem... Prav zabavno in okusno.

Njuška Trap
14.09.2006, 16:24
Vegete ne uporabljam, odkar si kuham sama, pri fantu je sploh nimava, imava pa en kup začimb in začimbnih mešanic, pri katerih gre embalaža vedno čez drobnogled - če vsebuje Na-glutaminat, ne pride v poštev.
Res, ko se navadiš na kuhanje z začimbami, pozabiš, da je Vegeta kadarkoli obstajala... :approve:

In ja, strinjam se s tistim, ki je omenil fenomen jušnih kock - še ena čisto nepotrebna stvar v kuhinji... Kar se mene tiče, gre za banalnost na nekako istem nivoju kot odišavljen WC papir. :nonono: :D

mrjerry
15.09.2006, 07:21
Tuki se ne strinjam cisto. Seveda ne katerakoli jusna kocka, majckeno moras bit zbircen pri nakupovanju. Ampak dolocene jusne kocke, ce se jih uporablja v MAJHNIH kolicinah ti lahko okus vsaj priblizajo tistemu, ki bi moral biti. Sploh, ce clovek doma nima zmrzovalnika in ce mora kuhati samo za enega... Takrat pac tezko narezes cetrtino cebulice, osminko cesna, tretjinko lovorovega lista, kosckek klincka in polovico crnega ter polovico rdecega poprovega zrna.

Ruknes delcek kocke, zalijes z belim, pokuhas in ni slabo. Najboljse pa so seveda zelenjavne kocke.

Poudarjam... V zgoraj omenjenih okolisiscinah nimas druge izbire.

Andreea
16.09.2006, 07:22
Jaz sicer obožujem friške začimbe in to, ampak mi je vegeta še skos zakon. Pomfri je z njo pač najboljši! :D


:čudo: FUUUJ! Groza. Bljak. Smrt vegeti, svoboda Zacimbam! NIKOLI ne uporabljam ne vegete, ne kock, ne ostalih svinjarij. Se raj sprehodim po vrtu, oz, mimo moje policke z loncki.

Njuška Trap
16.09.2006, 19:45
Tuki se ne strinjam cisto. Seveda ne katerakoli jusna kocka, majckeno moras bit zbircen pri nakupovanju. Ampak dolocene jusne kocke, ce se jih uporablja v MAJHNIH kolicinah ti lahko okus vsaj priblizajo tistemu, ki bi moral biti. Sploh, ce clovek doma nima zmrzovalnika in ce mora kuhati samo za enega... Takrat pac tezko narezes cetrtino cebulice, osminko cesna, tretjinko lovorovega lista, kosckek klincka in polovico crnega ter polovico rdecega poprovega zrna.

Ruknes delcek kocke, zalijes z belim, pokuhas in ni slabo. Najboljse pa so seveda zelenjavne kocke.

Poudarjam... V zgoraj omenjenih okolisiscinah nimas druge izbire.
Cccc, namesto, da bi skuhal malo več, pa povabil prijatelje... ;)