Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pomoc pri peki torte


pittit
20.06.2006, 17:50
Imam en problem,ko specem torto.:( Na zacetku zgleda cisto vredu,ko pa se ohladi se na sredini sesede.Prej je pa sredina bila visja kot rob.:dontknow: :dontknow: Mogoce mora ostati v pekacu ko se hladi??
Ni mi jasno kaj je narobe!

unicorn
20.06.2006, 18:15
Najprej povej, po kakšnem receptu jo delaš, drugače je odgovor nemogoč.

Sacha
20.06.2006, 18:29
mogoče preveč mokro testo narediš, pa je masa ko se speče pretežka :dontknow:

pittit
20.06.2006, 19:13
RECEPT:
7rumenjakov
250g zmletih mandeljnov(jaz dam orehe)
7beljakov
80g sladkorja

+za kremo(ni mi vsec)

dragos
20.06.2006, 19:22
Imam en problem,ko specem torto.:( Na zacetku zgleda cisto vredu,ko pa se ohladi se na sredini sesede.Prej je pa sredina bila visja kot rob.:dontknow: :dontknow: Mogoce mora ostati v pekacu ko se hladi??
Ni mi jasno kaj je narobe!morda med peko prepogosto odpiraš pečnico; priporočljivo je, da ga med peko, vsaj prvih 20 min. ne odpiraš.

unicorn
21.06.2006, 06:42
Biskviti brez moke so vedno problematični. Poskusi dati eno jajce več, pa eno noževo konico pecilnega praška.

Če pa tudi to ne uspe, pa torto samo obrni na spodnjo stran, luknjo pa napolni s kremo, pa bo vsaj na videz ravna zgoraj.;)

Hel
21.06.2006, 07:31
Orehi so bolj mastni kot mandeljni in zaradi tega tudi 'težji' - lahko, da je problem tu. Verjetno delaš tako, da rumenjake speniš s sladkorjem, dodaš trd sneg in v vse skupaj vmešaš še orehe. Spenjeni rumenjaki morajo biti res spenjeni - masa naj bo skoraj tako gosta, kot sneg in zelo bledo rumene barve. Sneg iz beljakov naj bo tudi zelo trd, moraš ga vmešati ročno in zelo narahlo - kup snega naložiš na rumenjake in z veliko žlico ali lopatko počasi 'vlečeš' rumenjake od spodaj navzgor, da nastane enakomerna puhasta zadeva. Potem pa naložiš še orehe in spet z žlico ročno premešaš, kot si vmešala beljake. Takoj naložiš v model, v katerem naj bo samo dno obloženo s peki papirjem, robovi pa ne, poravnaš in daš takoj peči v ogreto pečico. Prvih 15 minut se pečica ne sme odpirati. Če se ti zdi, da se zgornja ploskev prehitro zapeče, jo pokrij z alu folijo - samo potem moraš peči kakšnih 5 minutk več, kot je napisano v receptu. Po pretečenem času napravi preizkus z zobotrebcem - zobotrebev zabodeš na sredo biskvita in če so na njem ostanki testa, vse skupaj še ni pečeno. Pečen biskvit pusti, da se ohladi v modelu, z ostrim nožem odstraniš od roba in zvlečeš stran peki papir.

unicorn
21.06.2006, 07:38
Ojla Hel :) .

Si šla pa na osnove. ;) :2thumbs:

Jaz ločujem rumenjake od beljakov le za rulade, za torte mešam vse skupaj do skoraj bele mase. (ufff :cool: , naporno)

mrjerry
21.06.2006, 07:39
Kot nadgradnja se postopek peke. Prvo tretjino casa peci na nekoliko visji temperaturi, preostali 2 tretjini pa na nizji. Ce je recept, da peces 20 minut na 180 stopinj, ogrej pecico na 200, peci kakih 5 minut na 200, nato pa znizaj na 170. Ko je koncano, ugasni pecico, torto prekrij s kuhinjsko krpo, pripri vrata pecice in pusti notri se kakih 15, 20 minut.

unicorn
21.06.2006, 07:41
Đeri, ježešna, pa ti ne pade skupaj? :O :O :O :O :O

Jaz biskvita ne odpiram nikoli do skoraj samega konca peke.:dontknow: Pa vedno rata.

Hel
21.06.2006, 07:44
Ojla Hel :) .

Si šla pa na osnove. ;) :2thumbs:

Jaz ločujem rumenjake od beljakov le za rulade, za torte mešam vse skupaj do skoraj bele mase. (ufff :cool: , naporno)
Osnove so osnovne! ;) :clown:

Sem pa opazila, da je v veliki večini receptov čas pečenja prekratek, vsaj za mojo pečico. Jaz skoraj vedno pečem 5-10 minut dlje, kot piše.

mrjerry
21.06.2006, 07:52
Saj tud jaz ne odpiram.... Odprem, ko je v bistvu ze peceno... Temperaturo pac znizas tako, da malenkost zavrtis gumb...

unicorn
21.06.2006, 14:56
Saj tud jaz ne odpiram.... Odprem, ko je v bistvu ze peceno... Temperaturo pac znizas tako, da malenkost zavrtis gumb...

Sprejeto na znanje. ;) :rolling: :kisses: (narobe razumela :blush: )