Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : pasji nasveti ...


Strani : [1] 2

Štrudl
09.11.2005, 13:22
:D

torej dobili smo novega psa :clapping:

star 8 tednov....a kdo kaj obvlada kaj je njaboljša prehrana za tako mrcino :clapping:

nemški ovčar seveda :2thumbs::clapping:

________________________
http://www.cosgan.de/images/smilie/verschiedene/f038.gif

Goody
09.11.2005, 13:34
briketi al pa konzerva za mladiče - to jejo do 12 mesecev starosti, če se ne motim... pa predlagam eno malo bolj kvalitetno kot standardne, ki jih prodajajo v trgovinah z živli ... rajši se odpravi v kakšno trgovino za živali in tam praši prodajalca/ko so zelo prijazni in ti bodo vse razložili ...aja lahko pa tut pri veterinarju prašaš kakšno hrano ;)

Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Morena
09.11.2005, 23:25
Hill's ima kvalitetno hrano za mladičke (in seveda tudi odrasle pse).

I don't believe in love. I belive in ****ing. It's honest. It's efficient.
You get in and out with a maximum of pleasure and a minimum of bullshit.

Štrudl
10.11.2005, 08:11
:)


res je :)

mal joka, no počasi bo :cool:

________________________
http://www.cosgan.de/images/smilie/verschiedene/f038.gif

Goody
10.11.2005, 08:46
ja, zdej k je še majhen bo še mal jokal, sam se bo hitro navadu :approve::)

Goody - Kraljica forumov http://freeweb.siol.net/kompar78/Avatar/muc_goody.jpg
Jaz sem v resnici tle mišičasta redarka in zaščitnica moderatorjev ... PAZI!

Pridržujemo si pravico, da po svoji presoji in brez pojasnila odstranimo ali spremenimo katerikoli podatek, ki ga pošljete forumom, če se nam zdi ta neprimeren. :veryevil: (http://forumi.siol.net/policy.asp)

Safir
10.11.2005, 13:50
Za priboljšek, se pa lahko ustaviš tudi pri mesarju, pa vzameš kakšen kos tudi zanj. Samo pazi! Moraš res zelo drobno narezati, ker tamali še ne uporabljajo zob!!:D

Saj se ne za***avam... jest resno mislim

Štrudl
16.11.2005, 16:48
evo ga :clapping::clapping::clapping:

http://www.shrani.si/pics/fik-cetr138265_resized.jpg

________________________
http://www.cosgan.de/images/smilie/verschiedene/f038.gif

_KinG_
18.11.2005, 16:28
iii .... kak je lepi, jaz mam tri dva mesca stare škotske ovčare doma ...:approve:

____________________________________
Nobody is perfect - I am nobody.
http://xs13.xs.to/pics/05042/InfKing.gif

_KinG_
18.11.2005, 16:35
evo !
http://www.bolha.com/images/image/_437a1b9b36afb.jpg

http://www.bolha.com/images/image/_437a1b9bb2ee1.jpg
:)

____________________________________
Nobody is perfect - I am nobody.
http://xs13.xs.to/pics/05042/InfKing.gif

55
19.11.2005, 21:13
O PSIH
Prehrana:
Težko je dajati o prehrani psov neke absolutno veljavne nasvete. Upoštevati moramo, da določena hrana nekemu psu ustreza, drugemu pa povzroči prebavne motnje. Zato je osnovno, da sestavo in količino hrane prilagodimo vsakemu posameznemu psu. Ravnati se je treba nekoliko takole: če pes vso hrano poje, pa imamo občutek, da bi rad še več, potem mu naslednji dan dodamo. Velja tudi nasprotno. Vedeti moramo, da s količino hrane, poleg sprehodov in gibanja, uravnavamo telesno težo. Če se pes začne rediti, mu obroke zmanjšamo in nasprotno. Če pes ni preveč ješč in opravlja ta obred bolj počasi, se postavlja vprašanje, koliko časa pustimo hrano pred psom. Če hočemo psa vsaj do neke mere disciplinirati glede tega, potem naj to traja največ pol ure. Po tem času hrano odstranimo in do naslednjega obroka ne dajemo ničesar. Seveda pa je potrebno ugotoviti, če slab tek ni povezan s kakšno boleznijo ali tem, da svojemu psu dajete hrano, ki zanj ni primerna, mu ne odgovarja, je ne mara,…
Industrijsko pripravljena hrana:
Če svojemu psu dajete že pripravljeno konzervirano ali briketirano hrano, predlagamo naj bo ta kvalitetna.
Na trgu je veliko znamk hrane za vaše ljubljenčke. Izbira je vedno bolj pestra, hrana se razlikuje med seboj po ceni, sestavinah in seveda tudi po kvaliteti.
Cenejše pločevinke in cenejši briketi – (ki jih kupite predvsem v navadnih trgovinah, npr. med njih spadajo tudi kakšne blagovne znamke,...) v večini primerov ne vsebujejo vsega kar vaš pes potrebuje ampak so v večini sestavljeni iz nekaj stranskih mesnih proizvodov, žitaric in soli in se lahko navadno pokažejo tudi kot dražja hrana, ker jo je treba dajati več, žival lahko zboli, ima ne svetlečo dlako, dlaka lahko tudi odpada, je lomljiva, ... naj pa omenimo, da ima nekaj psov raje takšno hrano, ne glede na to, da mu lastnik ponuja tudi kvalitetnejše izdelke.

Za psa najbolj primerna je uravnotežena prehrana- Super Premium, ki vsebuje vse snovi v pravilnih sorazmerjih, da zadovolji njegove dnevne potrebe.
Sami boste zelo težko pripravili popolnoma uravnotežene obroke za vašega psa, zato je najbolj primeren način hranjenja uporaba industrijsko pripravljene hrane, ki vsebuje vse snovi v pravilnem sorazmerju (Super Premium prehrana, ki jo prodajajo v specializiranih trgovinah za živali). Takšna hrana je na voljo v suhi in polsuhi obliki (briketi) in v pločevinkah. Vsako zamenjavo znamke briketov izvedite postopoma v 1 tednu ali več. Za vsa navodila, izkušnje,… o Super Premium prehrani za pse, mačke,…povprašajte v specializiranih trgovinah za živali. Super premium briketi so zadostna, uravnotežena in primerna prehrana za pse.Vendar nekateri ljudje poleg briketov in pločevinke dodajajo k hrani testenine, riž, koruzni zdrob, kuhano zelenjavo, ovsene kosmiče kuhane na vodi, ribe (kuhane, lahko pa tudi surove sardelice) in meso (izogibamo se le svinjine)... Mlečni obroki naj vsebujejo le jogurt, skuto ali kislo mleko z malo mlečnimi maščobami. Nekateri psi namreč ne prenašajo mlečnih izdelkov (škodovale naj bi jim prav mlečne maščobe), zato mlečne obroke takoj ukinemo, če se pojavita driska ali bruhanje. Mlečne obroke lahko nadomestimo s pasjo konzervirano hrano.
Kot dodatek k briketom lahko daste občasno žlico olivnega olja, surovi rumenjak ali celo kuhano oz. pečeno jajce (surovi beljak naj bi bil za pse škodljiv), žlico kisle smetane, tunino ali sardele iz pločevinke...
Dodajanje naštete hrane in doma pripravljene hrane k briketom ali pločevinkam priporočamo predvsem pri hranjenju z manj kvalitetno pasjo hrano. Lahko pa tudi kot popestritev k Super Premium hrani, če vaš pes to prenaša (nima driske, ne bruha,…).
O tem, ali je pes mesojeda žival ali ne, pa tole; mlad pes (do enega leta starosti) je mesojeda žival, kar ne pomeni, naj bi pes jedel samo meso, ampak naj to hranivo prevladuje v obrokih oz. naj ga bo kakšno tretjino več, kot pri odraslih živalih, ki jedo vse.
Pes mora imeti vseskozi na voljo svežo vodo!!!!!!!!!

Doma pripravljena hrana ali dodatki:
1. Vrste hrane
Obroki hrane morajo biti čimbolj raznoliki in to glede mesnih in drugih sestavin. Enolična hrana lahko povzroča različne težave v prebavilih, ekceme, nesvetlečo dlako itd.
Če se ne morete spremeniti in psu ponujate samo manj kvalitetno hrano ali/ in doma pripravljeno hrano, kjer ne upoštevate raznolikosti, občasno naredite vitaminsko kuro- dodajte vitamine, kupite jih v specializiranih trgovinah za živali, ponekod tudi v navadnih trgovinah (preberite navodila, tudi predoziranje vitaminov je lahko škodljivo.
Doma pripravljeno hrano solite le 1/3 kot bi solili za človeka.
GOVEJE MESO je dobra prehrana, vendar precej draga. Enako velja za KONJSKEGA. SVINJSKO MESO ni priporočljivo. Je težko prebavljivo in lahko povzroči hude prebavne motnje. KOKOŠJE MESO psi dobro prenašajo, vendar ima nizko kalorično vrednost in ni primerno za neko redno obliko prehrane. V poštev pridejo seveda še različne vrste odpadnega mesa in drobovine.
JETRA so dragocena beljakovinska prehrana, bogata so po sestavinah, vendar jih vsi psi ne prenašajo in lahko povzročajo driske.
PLJUČA naj bi bila samo izhod v sili. Sicer ne povzročajo neke posebne škode, imajo pa majhno hranilno vrednost.
SRCE in LEDVICA bi lahko po kakovosti primerjali z jetri in so občasno prav primerna hrana za pse.
V enaki meri lahko pri prehrani uporabljamo različne MESNE ODPADKE. Upoštevati pa moramo, da imajo precej manjšo kalorično vrednost, zato jih je treba dajati primerno več. Med mesne odpadke, primerne za pse, štejemo sapnike, požiralnike, različne obrezke, vimena, ipd. Seveda morajo biti vsi mesni odpadki in drobovina prekuhani.
RIBE v prehrani psov zagotovo premalo uporabljamo, čeprav so nekatere vrste, vsaj po ceni, dovolj dostopne. Ribe vsebujejo veliko kalcija in fosforja ter joda in beljakovin. Seveda pa nimajo velike kalorične vrednosti. Občasno pa naj bi bile na jedilniku vsakega psa. Potrebno jih je prekuhati, ker surovo ribje meso vsebuje antivitamin B. Omenimo naj še to, da dobi pes po hranjenju z ribjimi konzervami ali ribjo moko neprijeten vonj, neprijetno mu diši tudi iz gobca.
MLEKO vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, različne vitamine in fosfor. Nekateri psi slabo prebavljajo mlečni sladkor in zato pri njih mleko povzroča driske. Pri nekaterih pomaga, če mleku dodamo navadni JOGURT oz. v takem primeru mleka ne dajemo. Koristno in nujno je mleko za razvoj organizma, posebej za mladiče, zato ga vsaj v razvojni fazi moramo mladičem redno dajati. Izredno koristna za razvoj mladičev je tudi SKUTA, ki jo psi, posebno v vročih mesecih, radi uživajo.
SIR lahko dajemo za priboljšek oz. za nagrado psom med šolanjem. Sir je zelo kalorična hrana in ga nikakor ne smemo dajati psu, ki se premalo giblje. Nasplošno pa dajemo sir le v manjših količinah.
JAJCA spadajo med zelo kvalitetno hrano, ki jo psi odlično prebavljajo. RUMENJAK dajemo surov ali prekuhan, BELJAK pa obvezno prekuhamo, ker vsebuje surov antivitaminsko komponento, surovega beljaka ne dajemo. Psom do 4. meseca starosti dajemo jajca pogosteje, še posebno, če so slabo telesno razviti (suhi), po preboleli bolezni ipd. Pozneje pa dajemo jajca do dvakrat na teden. Odraslim psom pa občasno glede na telesno kondicijo, na stanje dlake, na napore ipd.
KOSTI dajemo lahko za dodatek k hrani, ne morejo pa nadomeščati beljakovinske ali ogljikohidratne hrane, ker nimajo hranilne vrednosti. Koristijo predvsem za utrjevanje dlesni in za krepitev žvekalnih mišic. Minimalna je nevarnost, da bi ostri deli kosti prebili želodec ali črevesje, ker se v močni solni kislini v želodcu hitro raztopijo. Lahko pa poškodujejo usta, grlo ali požiralnik. Če dajemo večje količine kosti, posebno starejšim živalim, pride do močnega, včasih celo do popolnega zaprtja črevesja. Poleg omenjenih koristi velja povedati, da kosti sodelujejo pri mineralni prehrani s kalcijem in fosforjem. Za pse so primerne predvsem telečje kosti - glava, plečnica, vretenca, cevaste kosti so manj primerne. Od kokošjih kosti so neprimerne zlasti kosti nog, druge lahko dajemo. Dovolj je, če pes kosti dobi nekajkrat na teden, starejšim psom in takim, ki se malo gibljejo, pa jih ne dajemo.
OGLJIKOVI HIDRATI naj sestavljajo 2/3 obroka za odraslega psa. Koristijo predvsem za energijo in tudi gradnjo organizma. Prevelika količina te hrane debeli (tudi pri ljudeh) in zato z njimi uravnavamo telesno težo psa, poleg gibanja seveda. Potrebno je vedeti, katere vrste ogljikovih hidratov psu koristijo, katere dobro prenaša in kaj je za psa brez koristi oz. mu lahko celo škoduje.
KORUZNI ZDROB v obliki polente je ena od osnovnih sestavin slovenske pasje hrane, ki je tudi dovolj dobra, če ni na jedilniku vsak dan. Kot je potrebno menjavati vrste mesa, tako je potrebno skrbeti tudi za raznolikost ogljikovih hidratov.
RIŽ je odlična dietična hrana, ki pa vsebuje v luščeni obliki bore malo vitaminov. Psi ga dobro prenašajo in navadno radi jedo.
TESTENINE so dovolj kvalitetna oblika hrane. Psi jih dobro prebavljajo in ni slabo, če se večkrat pojavljajo na jedilniku.
KRUH v juhi z mesom naj bo zares le izjemoma v prehrani psa. Je težko prebavljiv in celo škodljiv za zdravje - povzroča ekcem. Priporočljivo pa je, da ob različnih prebavnih motnjah dajemo prepečenec. Posebno, če gre za drisko.
KROMPIR pes težko prebavlja. Ponudite ga le občasno. V obroku, naj bi ga bilo največ l/4 in sicer v obliki pireja.
OVSENI KOSMIČI spadajo po nekaterih virih med visoko kvalitetno hrano za pse. To prav gotovo tudi drži, kar pa ne pomeni, da naj bi jih pes jedel vsak dan. Pri nas še niso tako uveljavljeni. Največkrat jih uporabljamo za dodatek v dietni prehrani.
SADJE psi na splošno radi jedo. V obrok jim lahko večkrat narežemo jabolka, hruške, drugače pa radi smukajo tudi grozdje, maline, slive, češnje, celo višenj se ne branijo. Pri sadju z ostrimi koščicami (slive, breskve) moramo te prej odstraniti.
ZELENJAVA je nujen dodatek hrani za pse. S tem dobi štirinožec večino potrebnih vitaminov v naravni obliki. Dodatek zelenjave, ki ugodno vpliva na prebavo je: peteršilj, korenje, solata, kislo zelje, česen, zelena, rdeča pesa, jedilne bučke, koleraba, cvetača, paradižnik, paprika in podobno. STROČNICE kot so grah in fižol naj ne bi bile v obrokih za pse, ker so težko prebavljive, prav tako ne uporabljajte čebule.
SLADKARIJE kot priboljšek naj bodo le redkeje v obrokih. Pri dajanju teh navadno nimamo pravega občutka za mero in dostikrat prav ti manjši dodatki povzroče, da se začne kuža rediti. Preveč sladkarij seveda neugodno vpliva na zobovje.

OSTANKI JEDI
Ostankov hrane, ki so navadno mešanica mastnih koščkov mesa, hrustancev, kosti in sesedene maščobe, krompirja ter zelenjave, raje ne dajajmo psu, ker lahko vsebujejo tudi živalskemu organizmu škodljive začimbe.
Tisti, ki jim je žal zavreči ostanke,ali psa hranijo samo s tem, naj si raje omislijo kokoši ali naj nimajo živali.

Na VODO pa včasih preprosto pozabimo. Nanjo se spomnimo šele, ko začne pes piti iz umazanih luž ali pa žre sneg (to je lahko razvada). Pes naj ima vedno, ali pa vsaj večkrat na dan, na razpolago svežo čisto vodo. Klorirana voda je škodljiva. Razumljivo je, da pes pozimi skoraj ne pije, prav tako ne, če je obrok tekoč. Potrebno pa je večkrat na dan ponuditi psu vodo. Če pes po naši oceni pije preveč, potem je to povezano z obolenjem ledvic. Normalna potreba odraslega briarda je 1 - 2 litra vode dnevno, pri hranjenju s suho hrano (briketi) pa še nekaj več.
KONZERVIRANA HRANA ter SUHA HRANA za prehrano psov pri nas dobiva vedno večji pomen. Tako suha hrana kot hrana v pločevinki vsebujeta vse potrebno za zdravo rast in vitalnost vašega psa. Hrana je različna glede na velikost psa (pasme) ter starost psa (mladiček, mladi psi, odrasli, delovni psi, starejši psi). Kupujte le kvalitetno hrano, priznanih proizvajalcev. Paziti pa moramo na to, da ima pes ob suhi hrani (briketi) na voljo zmeraj dovolj sveže vode!!!!!!
KAJ V PASJI PREHRANI TOREJ NI ZAŽELJENO!
- stročnice
- svinjsko meso
- svinjske in piščančje kosti
- surov beljak
- čebula


2. Količina hrane
Količino hrane za vsakega psa morate ugotoviti sami, pač glede na to, koliko kalorij pes porabi čez dan (delovni psi precej več kot hišni prijatelji).
Pri mladem psu moramo dnevno količino hrane razdeliti na več obrokov:
starost št. obrokov
6 - 8 teden 4 x dnevno
3. mesec 3 - 4 x dnevno
4. mesec 3 x dnevno
5. - 12. mesec 2 x dnevno
od 1 leta naprej 1 x dnevno
Poraba kalorij pa je odvisna delno tudi od teže psa. Zato se pri nabavi mladiča pri vzreditelju pozanimajte za težo in temperament pasjih staršev, da bi lažje presodili, kako velik, težek in živahen bo vaš mladič. Od tega je odvisna tudi potreba po kalorijah, ki jih pes v obliki hrane sprejema.
Na splošno lahko rečemo, da je potreba po energiji doraščajočega psa dvakrat večja kot pri odraslem psu, gledano na težo psa.
Načrt hranjenja za 2 - 3 mesece starega mladiča (če mu kuhate hrano sami) bi lahko izgledal takole:
zjutraj mleko ali skuta s kosmiči
opoldan meso s testeninami ali suha hrana, žlica olja
popoldan spet mleko ali skuta s kosmiči
zvečer suha hrana ali meso s testeninami oz. rižem
V povprečju lahko rečemo, da znaša količina hrane za doraščajočega mladiča 1/20 - 1/12 njegove telesne teže.
Če odrasel pes kdaj odkloni kakšen obrok, kaže pa drugače zdrav videz, ga lahko brez skrbi pustite en dan lačnega. Pes si sam regulira obroke hrane in se občasno posti kakšen dan ali dva. Še posebej med poletno vročino radi puščajo obrok nedotaknjen. V primeru, da pes obroka ne poje, mu ga po 15 minutah vzemite.
Pri psu naj bi vedno občutili rebra, brez da se nad njimi nabira plast maščobe, kar pa ne pomeni, da mu lahko preštejete vsa rebra, otipate vsako vretence in vidite kolke. To naj bi občasno kontrolirali!
3. Teža in velikost
Mladič bi naj svojo težo, ki jo je imel ob rojstvu, v 7 - 9 dneh podvojil. Konec 2. tedna naj bi imel 3 - 4 x, konec 4. tedna pa 6 - 7 x večjo težo kot ob rojstvu. Od 5. - 8. tedna naj bi se teža dnevno zvečala za 3 %.
Če računamo od končne teže odraslega psa, pridobi mladič:
v 1. mesecu 7 %
v 2. mesecu 18 %
v 3. mesecu 31 %
v 4. mesecu 43 %
v 5. - 6. mesecu 66 %
v 7. - 12. mesecu 92 % končne telesne teže
Iz teh podatkov je razvidno, da je največji porast med 2. in 4. mesecem in se nadaljuje do 8. meseca. V tem času potrebuje pes še posebej veliko kalcija in dodatek fosforja ter vitamina D.
V starosti 8 - 10 mesecev je okostje mladiča dokončno razvito, s čimer se prične čas pubertete. Končano rast okostja lahko razločno ugotovimo po opaznem zmanjšanju zahtevane količine hrane pri psu. Z 12. do 18. mesecem so psi srednje velikih pasem odrasli, kar gre pri samicah hitreje kot pri samcih. "Duševno" doraslost pa lahko ugotovimo šele pri starosti 3 let.
Važneje je, da pri psu spremljamo rast teže, kot pa velikosti, kajti tukaj se najprej opazijo pomanjkljiva prehrana ali bolezen.
Pri 7. letih se pričenja vaš štirinožec starati. Kakšno starost bo dočakal, je precej odvisno od pasme, vzreje, nege, prehrane, življenskega okolja. V povprečju dosežejo psi srednje velikih pasem starost 10 do 12 let, manjše pasme živijo praviloma dlje, večje pa nekaj manj. Najlepša leta vašega psa pa so med 4. in 5. letom življenja.
4. Nega dlake
Če ste se odločili za nakup dolgodlakega psa, ste se zadolžili tudi za njegovo redno česanje, za kar je potrebno kar precej časa in truda.
Že mladiča navadite na česanje in redno nego dlake. Čim večkrat ga češite z mehko žimnato krtačo po vsem telesu, tudi po trebuhu in nogah. Če to dopusti, zadostuje česanje s krtačo vsake 3 - 4 dni do starosti pol leta. Mislite na to, da česanje vzpodbuja zaupanje med psom in gospodarjem.
Najlažje je, če že mladiča navadite na česanje na mizi ali na strehi pasje ute. Pazite pa, da ne pade z mize na tla, in si tako pridobi slabe izkušnje za v bodoče!
Pri mladičih se uporablja najprej mehka, kasneje pa trda žimasta krtača. Ko postane dlaka nekoliko daljša, nekje okrog 4. meseca, začnemo z uporabo kovinskega glavnika z dolgimi redkimi zobci. Vendar moramo paziti na to, da dlako prečešemo do kože in ne samo na površini.
Pri psih, ki imajo mehkejšo dlako in gosto podlako, se dlaka rada sprime v čope. Pri takšni dlaki moramo še posebej paziti, in, če pride do vozlov, le-te previdno s prsti potegniti narazen ter razčesati z glavnikom. V skrajnih primerih, ko vozla ni možno več razčesati, je najbolje, da ga odrežemo. Posebej za ušesi, med pleči in na prsih se dlaka rada zavozla. Na šapah moramo dlako med prsti redno obrezovati, saj se nanjo prijema umazanija in se rada sprime v vozle. Še posebej pozimi, ko se nanjo lepi sneg in led, in lahko psa ti vozli motijo pri hoji.
Občasno moramo pregledati tudi ušesa, ter jih po potrebi očistiti. Pri pasmah z visečimi uhlji moramo še posebej paziti na to, da se v ušesu ne nabere preveč ušesnih dlačic ter jih redno, s prsti ali pinceto, populiti.
Ne smemo pa pozabiti na oči. Občasno jih očistimo s koščkom vate; če hočemo biti res temeljiti, vato namočimo v kamiličnem čaju.
Kremplji na šapah se obrusijo sami, če le ima pes zadosti gibanja po trdem terenu (asfalt, beton). Če se ne obrusijo dovolj, jih moramo redno obrezovati s posebnimi kleščami za krajšanje krempljev. Pri tem moramo paziti na prst, ki je dolg ca 1-2 cm. Ne smemo odrezati preveč kremplja, da ne poškodujemo prsta, saj lahko začne pes krvaveti in ga boli. Čim pogosteje boste rezali kremplje, tem globlje se bo prst skrajšal.
Kopanje psa se uporablja samo v izrednih primerih, če se je res povaljal po nesnagi. Eno do dve kopanji na leto pa psu ne bodo škodila. Vendar se izogibajte kopanju psa tik pred razstavo, kajti dlaka potrebuje vsaj 2-3 tedne, da dobi nazaj svojo pravo trdoto. Če je pes le umazan, navadno zadostuje temeljito krtačenje in česanje, da se dlaka ponovno sveti. Če pa ga le kopate, pazite na to, da mu ne pride pasji šampon v oči ali ušesa. Po kopanju psa ne frotirajte, temveč dlako samo iztisnite (sicer se dlaka rada sprime v vozle). Psa imejte obvezno v toplem prostoru, dokler ni popolnoma suh. Sicer se lahko resno prehladi.
V poletni vročini vam bo pes hvaležen za vsako osvežujoče kopanje v vodi. Psi praviloma ljubijo vodo in se znajo ure dolgo zabavali s plavanjem. Če se pes koplje v slani vodi (na morju), ga ne pozabite temeljito izplakniti s sladko vodo.
5. Cepljenje
Mladič zahteva posebno pozornost, ker je najmanj odporen proti povzročiteljem bolezni, ki jim je vedno izpostavljen. Naravno prejema mladič z materinim mlekom tudi kvalitetna obrambna sredstva proti nalezljivim boleznim, vendar ga ščitijo samo določen čas - praviloma samo do 7. ali 9. tedna življenja. Proti parvovirozi se cepi mladiča 15. dan starosti. To prvo cepljenje pa ni potrebno, če je bila psica med brejostjo cepljena. Drugo zaščitno cepljenje proti parvovirozi naj bi se nato opravilo v starosti 12 tednov (3 meseci), ta imuniteta zadostuje nato za eno leto. Če kupec ugotovi, da mladič ni bil pravočasno cepljen, potem ni kaj čakati. Psiček mora biti takoj zaščitno cepljen!!!
Mladiča je treba v času od 5. - 9. tedna starosti prvič zaščitno cepiti proti pasji kugi, hepatitisu in leptospirozi. Da bi odpornost ojačal in učvrstil, mora lastnik med 12. - 14. tednom vršiti drugo zaščitno cepljenje. Mladič, ki je obakrat cepljen, kar lahko označimo kot "osnovno imunizacijo", je za 1 - 2 leti zaščiten pred pasjo gripo (kugo), hepatitisom in leptospirozo.
Z dvakratno imunizacijo mladičev dosežena zaščita s časom popušča. Da bi zagotovili doživljensko zaščito, je nujno, da redno vsako leto vršimo ponovno cepljenje.
Za osnovno imuniziranje proti steklini je praviloma dovolj eno cepljenje letno, prvič pri štirih mesecih. Za službene in lovske pasme se prakticira zaščitno cepljenje dvakrat letno.
VAŽNO!!! Pred vsakim zaščitnim cepljenjem proti katerikoli bolezni je potrebno pri psu odpraviti notranje zajedalce (dehelminizacija). Pri nas se največ uporabljajo, PRATEL tablete,… ali pa BIOVERMIN, VERPANYL pasti, kar psu date po navodilih veterinarja oz. priloženega navodila za doziranje.
6. Bolezni in zajedalci
PASJA KUGA je najpogostejša bolezen zlasti mladih psov. Najpogosteje obolevajo psi v pomladanskih mesecih. Čas okužbe do izbruha bolezni je 3 - 7 dni. V virusnem stadiju, ki traja od 8 - 48 ur pes postane mirnejši, je brez apetita, iz oči in smrčka se mu cedi serozni izcedek, včasih ima tudi vnete mandlje in žrelo, bruha. Telesna temperatura se mu dvigne do 41 stopinj C.
Po relativno kratkem času pes vse opisane znake zgubi in navidez ozdravi. V tem času se temperatura spusti za 1 - 2 stopinji C. Ta drugi stadij traja do 8 dni. Med tem časom opazimo neješčnost ter izcedek iz oči in smrčka. Po 10 - 14 dneh od začetka obolenja bolezen preide v t.i. sekundarno obliko obolenja. V tem času ločimo tri glavne oblike pasje kuge:
• kataralno, ki se izraža s spremembami na očeh, dihalnih organih, želodcu in črevesju. Pogosta so bruhanja in driske, ki v primeru, da bolezen ne zdravimo, privedejo do popolne oslabitve, dehidracije organizma in pogina psa.
• kožno obliko, pri kateri je telesna temperatura le malo povišana. Na neodlakanih mestih opazimo gnojne izpuščaje. Obolenje se navadno ozdravi z lokalno terapijo s strani veterinarja.
• živčna oblika je najnevarnejša oblika pasje kuge. Nastane lahko dva tedna do nekaj mesecev po navidezni ozdravitvi. Kaže se z ritmičnimi krči različnih mišic, z motnjami pri gibanju (opletanje zadnjega dela telesa), ki preide pozneje v popolno paralizo.
Pes se lahko okuži ob neposrednem kontaktu z obolelim psom, z lizanjem in žrtjem okuženih predmetov, lahko pa ga okuži tudi človek kot prenašalec. Najzanesljivejše sredstvo proti tej okužbi je preventivno cepljenje.
PARVOVIROZA - žival se okuži v neposrednem stiku z bolnim psom, pa tudi posredno z okuženimi predmeti, ki jih prinese človek. Prva bolezenska znamenja se pokažejo že 2 do 3 dan po okužbi. Pes je potrt, ne je, sili ga na bruhanje, v prvih dneh obolenja opazimo vnete očesne veznice in vnete mandlje. Omenjenim znakom se pridruži močna driska, ki je običajno krvava. Bolezen traja v klasični obliki 3 - 5 dni, prizadene pse vseh starosti, najbolj pa mlade. Posebej občutljivi so mladiči v starost 2 - 5 mesecev, pri katerih je smrtnost največja. Obolele živali ne smemo siliti z nobeno tekočino ali hrano, pač pa nemudoma poiščimo strokovno pomoč. Proti okužbi je najzanesljivejša zaščita preventivno cepljenje.
HEPATITIS (nalezljivo vnetje jeter) je virusna okužba, ki jo na začetku karakterizira povišana temperatura. Poleg vnetja dihalnih prehodov in žrela pride do sprememb v črevesju z drisko. Značilna je bolestna preobčutljivost trebuha. Ta bolezen se pojavlja pri psu ne glede na starost, vendar najpogosteje napada mlade pse. V primerih ozdravitve pogosto ostanejo poškodbe roženice, tako da živali slabo vidijo ali oslepijo. Priporočamo občasno cepljenje.
LEPTOSPIROZO (stuttgarska okužba) povzročajo različne vrste leptospirov. Ta nalezljiva bolezen se pogosto začne z oslabelostjo zadnjih nog. Nadalje opažamo izgubo apetita, utrujenost, vnetje ustne votline, bruhanje, obolenja želodca, črevesja in ledvic. Pri težjih primerih pride do zlatenice, motenj v gibanju in neprijetnega zadaha iz ustne votline.
Miši in podgane so pogosto prenašalci povzročiteljev obolenja. Obstajajo metode zdravljenja, vendar se je kot najboljša zaščita izkazalo cepljenje.
STEKLINA je smrtonosna nalezljiva virusna bolezen. Zbolijo ljudje in živali. Virus stekline napada izključno centralni živčni sistem. Virus se izloča predvsem s slino okužene živali, tako, da pride do okužbe večinoma zaradi ugriza obolele živali. Skozi nastalo rano zaradi ugriza virus nato potuje po živčnih poteh v centralni živčni sistem. Bolezen se razvije v več stadijih in se vedno konča smrtno. Le izjemoma se zgodi, da pride do obolenja zaradi drugačnega stika - ne zaradi ugriza - s slino okužene živali. Znaki stekline pri domačih živalih so se v zadnjih desetletjih zelo spremenili. Največkrat se obolenje pri psu kaže z značilnim "steklim", besnim in agresivnim obnašanjem. Pes hlasta okrog sebe in skuša ugrizniti vse, kar mu pride pred gobec, golta neužitne predmete (kamenje) in se nasploh drugače obnaša kot običajno. V končni fazi pride do izgube zavesti, paralize in se konča s smrtjo živali. Človeku, ki ga je ugriznil pes, za katerega se sumi, da je obolel za steklino, se nudi pomoč z ustreznim serumom. Vsak ugriz - še posebno nepoznanega psa - je potrebno prijaviti pri svojem zdravniku. Le-ta pa, če je potrebno poškodovanca napoti na antirabično ambulanto, ki nato nadalje ukrepa. Serum proti steklini (Muriejevo cepivo) je za človeka neškodljiv, stoodstotno zanesljiv pa je le 24 ur po ugrizu.
Zaščitno cepljenje domačih živali (ne samo psov) je sedaj edini možni način, da se odvrne možnost obolenja tako ljudi kot živali.
Z rednim cepljenjem proti steklini dosežemo:
• da naši psi dobijo najboljšo in najučinkovitejšo zaščito pred tem nevarnim obolenjem,
• da se verižna okužba (divja žival - domača žival - človek) prekine, v tem primeru ima cepljenje psa dvojni pomen,
• da lahko vzreditelj s svojimi psi sodeluje na razstavah,
• da lahko lastnik s svojim psom potuje po domovini in inozemstvu,
• da zaščitno cepljenje ni nevarno niti za psa niti za lastnike.
Te trditve potrjujejo dejstvo, da je bilo zadnjih 30 let več kot 100 miljonov psov zaščitno cepljenih proti steklini.
GLISTE so najpogostejši črevesni zajedalci pri psu. Do starosti 3 mesecev je nujno vršiti "čiščenje", dehelminizacijo vsake 3 tedne, nato do 1 leta starosti vsake 3 mesece, pri odraslih psih pa 2-3 krat letno (obvezno pred vsakim cepljenjem). S črevesnimi zajedalci okužen pes predstavlja nevarnost tudi za človeka, ki se prav tako lahko okuži. Odstranjevanje glist je nujno za zdrav in nemoten razvoj.
TRAKULJA se lahko pri psu pojavi v vsaki starostni dobi. Psi s trakuljo čutijo močno srbenje v predelu danke in vlečejo ("sankajo") zadnji del telesa po tleh. Točno diagnozo da laboratorijski pregled iztrebkov - kaprološki pregled. Vsekakor je potrebno psa zdraviti, a v nobenem primeru, če dobro ne poznamo preparata in doziranja, ki sta potrebna za uspešno zdravljenje. Lastnikom psov, pri katerih je okužba psov z zajedalci pogost pojav, priporočamo, da se posvetujejo z veterinarjem.
BOLHE ne povzročajo samo kožnih obolenj, lahko so tudi prenašalci nalezljivih bolezni in trakulje. Čeprav ima pes lastni občutek za čistočo, je treba te zajedalce uničevati z učinkovitimi sredstvi. V specializiranih trgovinah ali pri veterinarju je na razpolago obilo različnih preparatov (ovratnice, tablete, sprayi, ampule). Popolnoma so neškodljivi za psa, a zelo učinkoviti. Uporabljajo se po priloženih navodilih.
KLOPE najdemo v gozdu in na travnikih preko celega leta. Odrasla žival je pritrjena na rastlino (vejo) z zadnjima nogama. Spusti se na gostitelja (psa), kjer ostane nekaj dni in sesa kri. Po vsakem sprehodu po gozdu, grmičevju ali travniku psa temeljito pregledamo in odstranimo eventuelne parazite, ki se še niso prisesali. Prisesanega klopa odstranimo previdno, da mu ne ostane glava v ranici. Lahko ga premikamo v levo ali desno, ali ga natopimo z oljem, alkoholom, jodom, ali pa čakamo, da nekoliko zadebeli in ga potem zlahka odstranimo. Na tržišču se dobijo posebne klešče, s katerimi klopa brez problemov odstranimo.
V boju s temi nadležneži so različni proizvajalci izdelali kar nekaj ampul, ki jih lahko kupite pri svojem veterinarju in so najlažje za uporabo (ampulo nakapate na zatilje-vrat psa ali po priloženih navodilih). Npr. ampule Frontline, Advantix in Stronghold, zadnji deluje na notranje in zunanje zajedalce, ostala dva le na zunanje, ampule dozirate na 1-3 mesece. Naštete ampule kupujete glede na težo vašega psa. Naštete ampule so posebej narejene za pse in mačke.
Lahko pa uporabite naravne metode, kot so sivkino, limonino, tea tree-čajevec, palmrose, atlas cedra,… eterična 100% naravna olja, ki jih nakapate (vsako po 2 kapljici) na ovratnico, ki jo vsak večer snamete in pospravite v vrečko,naj bi držalo okoli 1 tedna, nekateri pravijo da tudi do 3 tedne, poskusite, ovratnico psu ponovno zjutraj nadenete
ali pa zmešate 1 dcl radenske ali slane vode + našteta olja vsaj vsakega po 2 kapljici. S tem psa poškropite z razpršilko in narejeno tekočino vsak dan po dlaki, ne škropite po očeh! Uporabite vsaj dva različna eterična olja. Narejena tekočina pa je primerna tudi za zaščito človeka.
KASTRACIJA / STERILIZACIJA
Kastrirajte in sterilizirajte svoje ljubljenčke, če se sami z vzrejo ne ukvarjate, če za to nimate pogojev in nujno potrebnega znanja. Zaradi prevelikega števila živali je v Sloveniji vsako leto zavrženih več kot 4000 psov in mačk, mnogo teh najdenčkov tako mladičkov kot odraslih živali žalostno konča.
S kastracijo samca in sterilizacijo samice boste preprečili nezaželena rojstva mladičkov, potepanje in pobege vaših ljubljenčkov, pretepanje, smrt pod avtomobilskimi gumami in lahko tudi različne bolezni ( npr. rak ),… Za podrobnejše informacije o kastraciji in sterilizaciji se obrnite na veterinarja.

Prehrana mladičkov primer:

Mladički so na štirih obrokih. Zjutraj ob 6h, opoldne ob 12h, popoldne ob 16h in zvečer ob 10h.
Zjutraj in zvečer dobijo čokolešnik z mlekom (3,5). Dnevna obroka pa sta zelo različna. Jedo praktično vse. Obrok je bil lahko:
- briketi
- skuta z rumenjakom (surovega beljaka pes ne prebavi, zato lahko dobi le kuhan beljak)
- naribano jabolko, spasirana banana in jogurt
- surovo goveje meso z rižem in naribanim korenjem
- kuhano goveje ali piščančje meso z rižem ali makaroni in zelenjavo (korenje, por, peteršilj, koleraba – zelenjavo spasiraš, zraven dodaš še malo sesekljanega česna – čebula je za psa strupena, zato je ne smejo jesti)
- želodčki, srček, vampi - z rižem in zelenjavo, seveda vse skuhano

Sedaj so še na štirih obrokih. Sami boste opazili, da bodo začeli opuščati en obrok. Če ga do 6. meseca ne bodo, jim vi ukinite en obrok. Opozorila bi vas, da so res pravi jedci, zato, če ne bodo jedli dva dni, jih odpeljite k veterinarju, ker je verjetno nekaj narobe z njimi.

Najpomembnejše pravilo pri hranjenju je, da je psu posoda s hrano na voljo samo 10 minut. Tudi, če ne poje, se mu posodo s hrano odstrani in se mu hrano ponudi šele pri naslednjem obroku. Če bo imel pes hrano vseskozi na razpolago, se bo navadil, da lahko je, kadar se mu bo zdelo. S tem pa vi izgubite kontrolo, koliko resnično poje.
Če ga boste hranili z briketi, se držite navodil proizvajalca. Opazujte psa. Če začne hujšati, mu obrok povečajte, če se začne rediti, ga zmanjšajte. Hrano za mladička imejte do 7. meseca, potem pa preidite na hrano za odraslega psa. Če boste videli, da pes zelo hitro raste, preidite na odraslo hrano že prej. Če v tabeli piše, da mora pes dobiti 400 g, to ne pomeni, da mora vsebovati vsak obrok 400g, temveč morate teh 400g razdeliti na vse obroke.
Če boste obroke pripravljali sami, pazite, da bo obrok uravnotežen.

Okoli 9. mesece preidite na 2 obroka. Osebno vam svetujem, da vseskozi obdržite dva obroka, ker se s tem pes nikoli ne "nažre", se mu ne raztegne želodček in imate manjšo možnost, da pride do kakšnih komplikacij. Hranimo ga pozno popoldan ali zvečer, da pes potem počiva.Psa hranimo eno uro po sprehodu ali najmanj dve uri pred sprehodom, da se izognemo nevarnosti zasuka želodca.

Nekaj iz pravilnika o zaščiti hišnih živali-pes:

75 Uradni list RS 75/2005 z dne 9. 8. 2005


3340. Pravilnik o zaščiti hišnih živali, stran 8002.

Na podlagi prve alinee 40. člena Zakona o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 20/04 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


P R A V I L N I K o zaščiti hišnih živali

II. SPLOŠNI POGOJI

3. člen
(naloge skrbnika hišne živali)
(1) Skrbnik hišnih živali (v nadaljnjem besedilu: žival) mora storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali.
(2) Skrbnik živali mora zagotoviti ustrezno namestitev in skrb za živali z upoštevanjem etoloških potreb glede na vrsto živali in še posebej zagotoviti:
1. kakovostno in količinsko ustrezno hrano in vodo;
2. ustrezno gibanje živali glede na vrsto;
3. ukrepe, ki preprečijo pobeg živali.

4. člen
(bolne, poškodovane in onemogle živali)
Skrbnik živali mora zahtevati veterinarsko pomoč in oskrbo bolnih ali poškodovanih živali, veterinarsko pomoč pri porodih, kadar je potrebna, ter zagotoviti nego bolnih, poškodovanih in onemoglih živali.

5. člen
(izguba in najdba živali)
(1) Skrbnik živali mora morebitno izgubo živali v roku dvainsedemdeset ur prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali. Če lastnik izgube živali ne prijavi niti v roku treh dni, se smatra, da gre za namerno zapustitev živali v skladu z zakonom, ki ureja zaščito živali.
(2) Kdor najde zapuščeno žival, mora najkasneje v roku štiriindvajsetih ur:
1. najdbo živali prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali;
4. obvestiti skrbnika, če mu je znan.

6. člen
(prodaja in podarjanje živali)
(1) Živali ni dovoljeno prodajati na ulicah, tržnicah, prireditvah, po pošti ali s prodajo od vrat do vrat.
(2) Živali ni dovoljeno dajati kot nagrade v nagradnih igrah ali tekmovanjih.

7. člen
(prevoz živali)
(1) Pri prevozu mora biti žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s transportnega sredstva, ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.
(2) Živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno ustrezno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 stopinj celzija, je potrebno poiskati za vozilo primerno senco.
(3) Živali ni dovoljeno prevažati v tovornem prostoru vozila ali v prostoru, namenjenem prevozu prtljage, razen če je v tem primeru zagotovljena naravna svetloba in zadostno zračenje.
(4) Psov in mačk, mlajših od osem tednov, ni dovoljeno prevažati v komercialne namene, razen v spremstvu mater.

IV. POGOJI ZA POSEDOVANJE PSOV

18.člen
(velikost bivališča)
(1) Bivališče psa (pesjak) mora imeti vsaj naslednjo površino:
Teža psa Minimalna površina Minimalna višina pesjaka, če je pesjak pokrit
do 24 kg 6,0 m2 1,8 m
od 24 do 28 kg 7,2 m2 1,8 m
od 28 do 32 kg 8,0 m2 1,8 m
nad 32 kg 8,6 m2 1,8 m
širina mora biti vsaj 2,0 m
(2) Če je v pesjaku več psov mora imeti vsak pes svojo uto, pesjak pa mora imeti vsaj naslednjo površino:
Število psov v pesjaku Minimalna površina v kvadratnih metrih za pse teže do 16 kg Minimalna površina v kvadratnih metrih za pse teže od 16 do 28 kg Minimalna površina v kvadratnih metrih za pse teže nad 28 kg
2 7,5 10,0 13,0
3 10,0 13,0 17,0
4 12,0 15,0 20,0
5 14,0 18,0 24,0
6 16,0 20,0 27,0
7 17,5 22,0 29,0
8 19,5 24,0 32,0
9 21,0 26,0 35,0
10 23,0 28,0 37,0

(3) Uta mora biti dvoprostorska, imeti mora toplotno izolirane stene, ter mora biti dvignjena od tal. Biti mora dovolj velika, da lahko pes v njej normalno leže in vstane, ter se obrne oziroma mora biti vsaj naslednje velikosti:
Velikost psa – plečna višina v centimetrih Velikost ute (širina x globina x
višina) v centimetrih
nad 65 cm 170 -180 x 120 x 85
od 55 do 65 cm 150 x 100 x 70
do 55 cm 100 x 60 x 55
(4) Določila glede minimalnih dimenzij veljajo tudi, če pes biva v stanovanju ali drugem zaprtem prostoru.

19. člen
(prehrana)
Psu je treba zagotavljati ustrezno prehrano, ki mora vsebovati vse potrebne snovi za njegov zdrav razvoj. Mlade pse do šestega meseca starosti se hrani vsaj trikrat dnevno, od šestega meseca do enega leta starosti vsaj dvakrat dnevno, odrasle pa vsaj enkrat dnevno, stalno pa morajo imeti na voljo pitno vodo.

20. člen
(nega)
Psa je treba redno negovati in odstranjevati zajedavce kot so bolhe, klopi, gliste in trakulje.


21. člen
(mladiči)
Mladičev ni dovoljeno odvzeti od psice pred dopolnjenim devetim tednom starosti.

22. člen
(bivanje psa na kraju brez naslova)
(1) Če bivalni prostor psa ni na stalnem ali začasnem naslovu skrbnika psa, mora biti na bivališču psa navedeno ime, priimek in stalno bivališče skrbnika.
(2) Za psa iz prejšnjega odstavka mora biti zagotovljena redna oskrba in ustrezno bivališče.

23. člen
(bivalni prostor)
(1) Pes mora imeti ustrezen bivalni prostor, ki mu zagotavlja zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko, preprečuje pobeg živali ter omogoča potrebno gibanje.
(2) Psa ni dovoljeno nastaniti (zapreti) v prostor brez naravne svetlobe, kjer pes ne vidi okolice, ali v prostor brez zadostnega zračenja.
(3) Če pes biva zunaj, mora imeti ustrezen pesjak in uto oziroma drugo enakovredno zavetje.
(4) Če je zunanja temperatura nižja od 0 stopinj celzija, mora imeti pes na voljo primerno izoliran bivalni prostor. Psice z mladiči ter bolni psi morajo imeti na voljo bivalni prostor, v katerem temperatura ne sme biti nižja od 15 do 20 stopinj celzija.
(5) V bivalnem prostoru psa ne sme biti snovi ali predmetov, na katerih bi se lahko pes poškodoval ali bi ogrožale njegovo zdravje.
(6) Skrbnik mora bivalni prostor psa redno čistiti.


24. člen
(privez)
(1) Če je pes privezan, mora imeti, odvisno od velikosti psa, verigo dolgo vsaj 3 m, merjeno pri tleh, za neovirano gibanje. Pes ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico, veriga pa mora biti čim lažja.
(2) Psov, mlajših od 6 mesecev, ter visoko brejih psic in psic z mladiči ni dovoljeno imeti privezanih, ampak morajo imeti zagotovljen ustrezen bivalni prostor, ki jim zagotavlja zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko, preprečuje pobeg živali ter omogoča potrebno gibanje.


28. člen
(nevarni psi)
(1) Za nevarne pse se štejejo psi, ki so neizzvano enkrat ali večkrat ugriznili, napadli ali se napadalno vedejo do človeka ali drugih živali.
(2) Nevarni psi morajo na javnih površinah obvezno biti na povodcu in nositi nagobčnik.


Več si lahko preberete na http://www.mojpes.com/forumbb/index.php

(uveljavitev)
Ta pravilnik začne veljati osmi dni po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 323-323/2005
Ljubljana, dne 12. julija 2005.
EVA 2005-2311-0068
Marija Lukačič l. r.
Ministrica
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


55

tanca
20.11.2005, 08:31
tole je too much za brat

piscancjih kosti ne sme jest noben pes..
kosti je fino da mu jih das za zvecit, samo ne surove.
Pa ne ga srat s cokolinotom :nonono:
kupi hrano za mladicke v trgovini z zivalmi, ne na petrolu... povej kero pasmo imas, starost in ti tam potem svetujejo. Odmerke dajes glede na pasjo tezo.
Na zacetku mu briketke malo namoci, da bo lazje grizu in to 2x na dan, kasneje 1x na dan in vedno svezo vodo. vsake tolk casa mu daj kaksno konzervo... ker ce tega poje prevec dobi drisko...

kratko in enostavno :2thumbs:

Zelim ti veliko veselja ob kuzku :approve:

___________
Take mamo..

DarkBloom
20.11.2005, 15:03
Hills, Eukanuba...ostale konzerve, ki jih lohk kupiš v marketih so za en k****

------------------------
A perfect concert my best friend
So much to live for, so much to die for
If only my heart had a home

lady_lucifer
20.11.2005, 15:05
science plan:approve:Sköt dig själv och skit i andra.
http://www.cosgan.de/images/midi/teufel/d030.gif

paris hilton
20.11.2005, 16:44
Royal Canin! Tudi moj psiček (dolgodlaka Chihuahua) prisega nanjo! Star je osem mesecov, je zdrav, lepi zobki, prečudovita sijoča dlaka, postaven...
Ne pozabi pa dodajati vitamine posebaj za razvoj mladička!!
:2thumbs::2thumbs:

55
21.11.2005, 19:04
To so izrezki iz različnih objav, forumov, za Čokolešnik tudi jaz nisem ravno prepričana, če je potreben. Če pa imate N. ovčarja pa je sploh potrebno paziti pozanimajte se v specializirani trgovini za brikete large breed-mladički, kajti Nemški ovčarji so dandanes zelo nagnjeni k displaziji, sicer se naj bi ta razvila že do 6 tedna starosti, zadevo pa lahko še poslabšate z neprimerno hrano. Nekateri vzreditelji dodajajo k briketom malo stisnjenega pomarančnega soka(C vitamin) naj bi bilo ok za te zadeve. Če bi bil naš še enkrat majhen bi mu dodajala tudi to.Kakšen nasvet izbrskati tudi iz takega sestavka pa se mi ne zdi prav nič napačen, kajti nekateri ne vedo niti osnovnih stvari, lahko pa bi jih še miljon dodalina podlagi znanja, izkušenj,... Če se vam bo ljubilo brati je tukaj več o displaziji in C vitaminu http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=24&highlight=vitamin, na sploh pa tudi na http://www.mojpes.com/forumbb/index.php

55

doody
27.11.2005, 21:42
quote:Originalna objava tanca

tole je too much za brat

piscancjih kosti ne sme jest noben pes..
kosti je fino da mu jih das za zvecit, samo ne surove.
Pa ne ga srat s cokolinotom :nonono:
kupi hrano za mladicke v trgovini z zivalmi, ne na petrolu... povej kero pasmo imas, starost in ti tam potem svetujejo. Odmerke dajes glede na pasjo tezo.
Na zacetku mu briketke malo namoci, da bo lazje grizu in to 2x na dan, kasneje 1x na dan in vedno svezo vodo. vsake tolk casa mu daj kaksno konzervo... ker ce tega poje prevec dobi drisko...

kratko in enostavno :2thumbs:

Zelim ti veliko veselja ob kuzku :approve:

___________
Take mamo..

Moja psa dobita 4x mesečno sveže surove telečje kosti.
Redna prehrana so kvalitetni briketi in dodatki.
Mladičkom pa kosti ne dajemo.Ko se naučijo zmerno jest,jih lahko dobijo.Po enem letu starosti.

http://www-kobra.kjesi.com/6.html
Tak je zakon in ne odstopam od tega.Bljak

Štrudl
15.12.2005, 17:48
mal je že zrastel, zdaj je skor še enkrat večji kot pred 3 tedni, tehta pa skor 40 kg že :veryevil:

http://www.shrani.si/pics/sprehod-177508_resized.jpg

doody
31.12.2005, 23:16
Kako vaši psi sprejemajo pokanje petard?Naša psička se jih boji,da je kar hudo.Pa ne moremo nič pomagat,ker imamo take 'dobre'sosede,da mečejo petarde že 1 mesec prej in 14 po praznikih.

Tommy Kebab
01.01.2006, 00:14
Pri mojem ni take krize malo zalaja pol ga pa vse skupi mine je pa kar moteče za živali.

zabaskace
02.01.2006, 02:05
Hm.. Petarde še grejo meni na kur** ne da nebi šle živalim!

zvezdica zaspanka
02.01.2006, 07:58
Kako vaši psi sprejemajo pokanje petard?Naša psička se jih boji,da je kar hudo.Pa ne moremo nič pomagat,ker imamo take 'dobre'sosede,da mečejo petarde že 1 mesec prej in 14 po praznikih.
naša je čisto boga....še na vrt si ne upa:sad: :sad: :sad:
pa sem jo v sobot peljala ne sprehod..bil je mir..ona cela vesela:smile:
srečam pa ene mulce, ki so začeli pokat in jih prosim naj pač malo nehajo, da pridema mimo...in kaj se je zgodilo:censored: sma dva koraka mimo in en mulc vrže petardo:shock: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:
se bi un ga najrajš namlatla...sam sem mogla za svojo pesiko letet ker se je ustrašla:censored: :censored: :censored: :censored: :censored:
in sedaj jo moremo prisilit, da gre ven, da opravi svoje potrebe:disapp:

zvezdica zaspanka
02.01.2006, 08:32
ne sem se z pesiko ukvarjala..ko sem jo mogla domov nest...tačke so ji čist odpovedale...mamo pa škotrsko ovčarko

Smarty
02.01.2006, 09:42
pr nas prve tri leta ni blo nobene panike, zdej je pa vsako leto hujše...zvečer gremo okoli 18h vn, ko je še kokr tolk znosno, pa nekak gre...sam še na balkon noče... :(

Še rakete mu grejo na živce...mislm, da komi čaka, da bo vsega konc...:D

grantica
02.01.2006, 09:53
naša se je od prvega leta in od prve petarde skrila v tuš kabino (mamo veceje brez oken) in tam ostalo do konca "praznovanj" ... sej v bistvu majo prav, da se skrivajo... glede na to kako nevarne znajo včasih bit te petarde za ljudi ki naj bi meli razum....

zvezdica zaspanka
02.01.2006, 10:19
K sreči nimam prav velikih težav z pokanjem, razen če je petarda vržena psu pod noge. K sreči se to ne zgodi ker se verjetno minerji ustrašijo in zamislijo kaj bi se zgodilo če se mi pes odpne.
Vsem pesjanarjem priporočam da svoje sprehode ob teh nemogočih dnevih opravite pri belem dnevu in pa da so vaši ljubljenčki obvezno na povodcu!

ZZ upam da tamala nima hujših posledic!
bolš bo ko bo vsega kones...zdej se še ustraši če kaj na tla pade:nonono: :nonono: :nonono: :nonono:
skriva se pa tak..da morš včasih prav vse lukne pogledat, da jo najdeš:nonono: :nonono: :nonono: najraje se pod poslo skrije..pol pa ven ne zna pridet in cvili da se jo reši:shy: :shy: :shy:

grantica
02.01.2006, 10:25
bolš bo ko bo vsega kones...zdej se še ustraši če kaj na tla pade:nonono: :nonono: :nonono: :nonono:
skriva se pa tak..da morš včasih prav vse lukne pogledat, da jo najdeš:nonono: :nonono: :nonono: najraje se pod poslo skrije..pol pa ven ne zna pridet in cvili da se jo reši:shy: :shy: :shy:

sej tudi ljudje komaj čakamo da bo tega sranja fertik :D

ampak te petarde so tako brezvezne... kaj ma folk od tega? une barvane in ki majo posebne efekte so vsaj tko lepe za videt.... to sranje ki pa sam poka pa je neverjetno brezveze....:dead:

lunica
02.01.2006, 11:07
Moj pes je že od sredine decembra čisto zmežan od tega pokanja. Zvečer sploh ne gre ven.:disapp: Za silvestrovo je pa hvala bogu kr dobro prenašal to pokanje, če se ozrem na prejšnja leta. :)

Na sprehod si pa sploh ne upam it, ker se mu čisto zmeša, če pokne kaj. Na srečo imamo veliko dvorišče, da ga malo zlaufam vsaki dan.

Flicka
02.01.2006, 12:59
petarde ... :dead: ... naš pes se trese kot "šiba na vodi" ... :nonono:

_lunica_
02.01.2006, 14:12
Nimamo hisnih ljubljenčkov. Me kar stisne v srcu, ki kar poskočijo in cvilijo v nedogled...upam, da bo kmalu nehalo pokati...

doody
02.01.2006, 20:48
tok let so že med ldmi da bi se pa zdej res že laho navadle pokanja.

in njihov strah je prov zabaven.
Ali bi se ti navadil pokanja,če bi ti kar naprej s topom streljali pod sobnim oknom.Približno tako sliši pes pok petarde,kot ti pok topa.Vedi da ima pes sluh nekjakrat močneje razvit kot človek,zato ne govori o tem,da bi se lahko navadili,ker so že toliko časa med ljudmi.Seveda,marsikaterega psa se da izšolat,da postane na pok neobčutljiv.Vseh pa prav gotovo ne.Se namreč ukvarjam ,samo še ljubiteljsko ,s šolanjem psov.

ponga
03.01.2006, 16:12
S hoteli za male živali sicer že imam nekaj izkušenj, a izključno, kar se tiče psov.
Zanima me, če ima kdo izkušnje v zvezi z varstvom malih živalic - glodalcev. Ker poleti najbrž ne bo druge variante, kot da v času dopusta za morsko prašičko poiščem to rešitev. Vem, da je do poletja še daleč, ker pa je naša pujska eno STRAŠNO scrkljano bitje, me že zdaj skrbi, kako tri tedne preživi tam. :blush:

Pa me zanima - če kdo ve - ali imajo tam več živali skupaj v kletkah, ali prineseš s seboj tudi kletko svoje domače živalce?! In kar se tiče hrane - so kaj prilagodljivi, ali gre vse po načelu - če bo lačen bo že jedel? Najbrž vam je jasno, da naša morska pujsa ni le scrkljana, kar se potreb po družabnosti tiče, ampak je tudi bolj zbirčne sorte pri hrani. :blush:

Vsekakor imam vse ti namen vprašati tudi v živalskem hotelu (priporočate katerega?), me pa vseeno zanimajo vaše izkušnje - dobre in slabe!
Hvala! :wink:

aljaz
04.01.2006, 14:33
Ali se res frontline da kupit v lekarni!:dontknow:

Kate
04.01.2006, 14:47
ne vem, jih pa majo v trgovini pri kliniki za male živali na gorkičevi :wink:

tlele ... http://www.klinika-prva-k.si/images/gif/map-adacta.gif

kvaka
04.01.2006, 14:50
ne vem, jih pa majo v trgovini pri kliniki za male živali na gorkičevi :wink:


A ne prodajajo tega praktično vsi veterinarji?

Kate
04.01.2006, 14:52
A ne prodajajo tega praktično vsi veterinarji?

verjetno ja ... sam jst jih tm kupujem in zato pač vem da jih zihr majo :shy:

ponga
05.01.2006, 06:18
Če za to bo možnost, ga bom seveda z veseljem pustila komu znanemu, je pa v vrhuncu sezone težko najdi nekoga, ki je cele tri tedne doma, zato sprašujem, če ima kdo izkušnje. :dontknow:

DarkBloom
05.01.2006, 08:48
Ja frontline se da kupit tut v lekarni..sam v kaki zahojeni ga pa tut ni za dobit ampak povečini ga imajo

DarkBloom
05.01.2006, 10:16
sej obstaja frontline tut za mačke. btw drgač se frontline ampule za pse prodajajo glede na kilažo psa

JstSama
05.01.2006, 20:03
Kašn frontline? Kaj pa je to? Itaq

JstSama
05.01.2006, 20:05
Če plačaš bojo pa mende poskrbel? Mam srečo, da domači poskrbijo, ko nas ni doma.

DarkBloom
06.01.2006, 09:09
frontline so ampule za pse/mačke proti bolham, klopom in je edina stvar ki res pomaga ( sicer je zdaj na trgu že neki novih ampul ). deluje pa 3 mesece..zliješ jo pa na kožo na vratu ..pa stane okrog 3000sit če ne več notr so pa sam 3 ampule

Smarty
06.01.2006, 09:39
ok, ne deluje 3 mesce :(
deluje tri mesce proti bolham, proti klopom pa v glavnih sezonah samo en mesec :)
Tko da jih v sezoni mal več pokuriš!

ja, so kar drage...dobijo se pri veterinarjih in se kupujejo glede na težo psa...cena je pa kar dobra, ja :D

sam je res edino učinkovito!

Smarty
06.01.2006, 09:56
hvala, bobi :D
mi itak čet sezono sam doze gor zlivamo, se mi zdi...:nonono:

Sacha
06.01.2006, 10:25
Mi psa ne kopamo, se on sam u kakem bajerju, drgač pa ga filamo z ampulami kuker se da, sam ma toook velik dlake zato mu tud nč ne nuca. Ej bobi, dej povej kje na CRO ti to dobiš? :shy:

Sacha
06.01.2006, 10:29
drugač ga lohk pelješ pošpricat tut k veterinarju :D

ne bi blo nč drgač:nonono:

pa naša mrcina se veterinarja ful boji:blush: pa ga zato nočmo travmirat s tem, itak ma dvakrat na let špikanja dovolj:angel:

Sacha
06.01.2006, 10:40
Dobiš pri vsakem veterinarju!
Pomembno je to da ko ga našpricaš ali ko mu daš ampulo da se pes ne kopa ali čofota po potokih vsaj tri dni, da se frontline upije in preide iz kože v kri, potem se lahko pes čisto normalno kopa ali pa igra v vodi.
Pomemben je samo tisti kratek čas prehoda preparata iz kože v kri :2thumbs:

Ja :rolling: dej ti to naši mrcini dopovej k zaglega kako raco direkt nanjo piči, nema veze če je tm 2 metra globoka voda ni ga za ustavit, jest pa tm glih ne bi plavala:angel:

Sacha
06.01.2006, 10:48
Te razumem :big:, je hiperaktivc in vso okolico ima pod komando. (pazi na oborožene vaške pijance)
če ne gre drgač, ga pač moraš zapreti v boks ali pa privezati za ta čas, druge ni :kmet:

Ma gazda je on na vsem južnem teritoriju Ljubljane :D:D:D, za pijance me ni strah bl me je za lovce ampak tolk delč ne gre, sam k ma cajt za obhod, nimam srca ga met zaprtga, sicer pa kdo bo poslušu potem uno tuljenje v noč......:angel:

Sacha
06.01.2006, 11:00
Ej bobi a si ti veterinar :D

ja sej vse to že počnemo,sam klopi so pa trdovratni pri njemu, verjetno zato ker se rad goni po hosti, tega veselja mu pa nočemo vzeti.:blush:

Sacha
06.01.2006, 11:09
A pol si kinolog:D

ta naziv mi deluje kot da obvladaš kino ne pa peseke:D:D:D

Za naše mrcine se je vredno vse pozanimat, ne:shy:

Sacha
07.01.2006, 09:38
Maš kakšno vprašanje, vse ti lahko razloživa :D:D:D

:kmet:

Smarty
07.01.2006, 09:49
ok...zakaj moj pes včasih je cel dan samo piškote?

PLIXY
07.01.2006, 20:10
Ja to je ena velika bedarija.Toliko nesreč se zgodi ,pa ljudi še ne izuči,da ne bi metali petard.Bogi tisti otroci ,ki zaradi starševske nepremišljenosti ,nastradajo na bilo kakšen način. Upam ,da bodo ko bodo odrasli ,jih včasih spomnili,da zaradi njih trpijo.:angel: :angel:

PLIXY
07.01.2006, 20:13
Takim ljudem sploh ni pomembno ,kako to prenašajo drugi ljudje,kaj šele da bi pomislili,kako to živali prenašajo???:nonono: :nonono: :nonono: :nonono:

Hera10
30.01.2006, 01:03
Lep pozdrav!

Zanima me če kdo pozna koga, ki bi bil lastnik novofundlandca ter bi po možnosti imel v prihodnosti še kakšne mladičke.

A je kakšen lastnik tega lepotca mogoče na forumu?

Goody
01.02.2006, 08:35
men so tko luškani, k eni medvedki :) mamo enga za soseda pa ga gremo vsakič med sprehodom pogledat :D

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/thumb/3/31/Novofundlandec.jpg/300px-Novofundlandec.jpg

sam takzga pa še nisem v živo vidla, črno-belega http://marusambra.moj-album.com/slike/774325/Jp11cpcgnfQBZSdi.v.jpg

NOVOFUNDLANDEC info in vzreditelji: http://www.skvpm-klub.si/pasme/novofund.html

http://freewebs.com/manjamaj/

http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=56 - opis pasme

http://www.geocities.com/Novofundlandec/

Smarty
18.03.2006, 11:09
Torej, zadnje 4 dni malo spremljam psa in imam par vprašanj...

v torek sem opazila, da ima pes ves notranji zgornji del uhljev čisto temen...potem sem ugotovila, da so to sveže kraste. Eno majhno rano pa je imel tudi za ušesom...
Jasno sem ga takoj hotela popokat k veterinarju, ampak sem se odločila, da ga en dan opazujem. No, in drug dan res bistveno boljše...lepo sem mu ščistila ušesa, pregledala vse "rane" in bilo je pol manj grozno kot dan prej. Danes je notranjost uhlja še skoraj ok, sem pa tja kakšen flek, zunanja krasta pa je tut tik pred tem, da odpade.
Kaj bi to lahko bilo?

Sama sicer sumim sneg. Da mu je kaj "vode, snega" ostalo v uhlju in si je potem spraskal s kremplji. Pa seveda njegovo raziskovanje okoli grmovja, veje ga povsod opraskajo, ampak je tolk trmast, da kr vztraja...je pa še nekaj,česar se najbolj bojim...paraziti, zajedalci...

Enkrat smo se namreč zjutri zbudili in je bil okoli vratu čisto krvav, zagnojen...pomagala so samo zdravila. Baje je pri dolgodlakih pasmah to sploh problem, ker se v eni uri lahko zadeva grozno razširi...Je možno, da je kaj takega, čeprav zadeva ne gre naprej in mu nismo uhljev z ničemer namazali?:dontknow:

A bi blo dobr, da mu dam Pratel? Kolikokrat letno sami dajete psom Pratel?:shy:

Samo vesela sem, da zaenkrat je vse ok...:)


PS Katera zdravila imate sicer v " vaši pasji lekarni" za hitro zdravljenje? Naprimer za manjše rane, vnete oči...:shy:

unicorn
18.03.2006, 11:25
Jst bi ga peljala k veterinarju, Smarty, pri mojem so se tako začele garje - blizu gozda smo - pa še z lesiji so problemi, ker ne smejo dobiti injekcije proti garjam. Imeli smo pestro dvotedensko namakanje, razkuževanje, maske na obrazih,...

Smarty
18.03.2006, 11:28
ja, sej... :(
tega me je strah...ker pr vsem tej dlaki :nonono:
čeprav nam je veterinar enkrat dal eno tekočino za čiščenje ran, kao neko razkužilo, sam ne vem,če mu lahko s tem uho čistim... :(

sej zdej je boljše, sam vseeno...

samo misel na veterinarja mi je :nonono:
pa njegovo jamranje, pa trije ga bomo tm držal, pa nagobčnik, jaooooooo

Smarty
18.03.2006, 11:31
a pa pr vašmu se je to ponavljal?:shy:
kako ste pa ugotovil?
pa kako je bil pes drugač...kej drugačen kot ponavadi?

unicorn
18.03.2006, 11:38
Ne, nič ni bil drugačen.

Tkole je blo - ena mejhna ranica s krasto se mu je pojavla na ušesu. Ko sem spucala in našpricala z Bivacinom, je blo kak teden bolje, samo zacelilo se ni. Po kakšnem tednu sem opazila krasto na zadnji nogi, na kolenu. Ponovila sem isti postopek, v nekaj dneh pa je sledila prava eksplozija - kraste, rane, sive prevleke, čez noč. Praskal se je kot obseden. Seveda sem letela do veterinarja, ki je ugotovil garje in me "prijazno" vprašal, kje sem bila do sedaj, ker colli-ji in border-colli-ji ne smejo dobiti injekcije proti garjam, ker imajo nanjo težko alergično reakcijo, ki skoraj vedno rezultira v poginu psa.

Dobili smo neko kopel, pri kateri smo morali nositi maske, ker si bil po njej čisto munjen, po zdravila smo morali v Avstrijo, pobriti smo mu morali dlako, vsake dve uri razkužiti stanovanje, dobil je ovratnik, ker se je zgrizel do krvi,etc. Bilo je ludo. Zato res pojdi do veterinarja, začne se vedno kot nedolžne male krastice.

Smarty
18.03.2006, 12:44
Hvala, bobi. Prou tebe sem čakala.
Ja, prvi dan so ušesa smrdela (možno tudi zaradi svežih ran), zdaj ne več. :shy:

Glede ostalih točk, ki si jih opisal...
Moj pes nima ležišča, le čez zimo ima na balkonu tepih, da glih ne spi na golih tleh, ampak glede na to, da ima tepih že od novembra, po moje to ni razlog. Glede hrane...še vedno vztrajamo na hill'su, zdej z ovčetino, prej je bil piščanec. Mogoče to :shy: ampak je imel tut prej že kdaj govedino in je bilo vse ok :)
Kopala ga nisem, ker je bilo premraz, ga imam pa namen v teh dneh...če ne bo dežja in mraza (suši se 6 ur in več:nonono:).

Jst dam tudi ponavadi pratel 2x na leto...

Bom vidla...stanje se izboljšuje, ampak vedno me je strah, kaj če se ponovi :shy:

Še neki...kako vidiš, da ima pes vneta ušesa?
Smrad, praskanje, stresanje z glavo?

Smarty
18.03.2006, 12:47
Hm...bolhe...
To bi lahko dobil tudi od drugega psa,a ne? In glede na to, da dajem začito na 3 mesece in bo počasi potrebno dat novo ampulo, je možno :shy:
hm.... sam, a se ne bi pol full čohal?
Ker naša mrcina sicer čisto normalo je, je živahen, nori...

Pa tega glede ušesnih dlak sploh nisem vedela...kako nej pa to izvedem, ne da bi me ugriznil :D

Smarty
18.03.2006, 13:07
OK nima nekega stalnega ležišča, potem preveri tam kjer najraje leži in spi.
Ležišče in hrana odpadeta, tudi kopanje.
Pri lažji obliki vnetih ušes opaziš da smrdijo in smrad vleče na kislo, notranjost ušesa je malo ali močno rdeča.
Pri hudi obliki, ali ko ima dalj časa vnetje pa je že cel uh dejansko odebljen, močno kislo smrdi in notranjost ušes je temna. Pri tej obliki se obvezno zdravi z antibiotiki.
Ko ima pes vneta ušesa se seveda praska, opleta z glavo, včasih tudi cvili ko z tačko zadane vneto mesto.
Malo opazuj, vsak dan mu ščisti ušesa, je pa tudi možnost da ima kaj v ušesu in se mu sedaj gnoji.
Ko leta okoli lahko hitro kaj pokasira, travo, manjšo vejo.
Če pa je mogoče še kaj drugega, kakšna pasemska posebnost, pa mi povej, da lahko preverim pri znanki ki vzreja Chove. :2thumbs:

Ne, nč ne jamra, opleta toliko kot ponavadi, uhelj sicer je temen, ampak so to tiste zaceljene rane, o katerih sem govorila. Smrad ni tak kot ga opisuješ, ampak je samo tist vonj po psu (če temu lahko rečeš smrad).:dontknow:

Ušesa mi je dovolil očistit in v sredo in v četrtek. Zdejle grem ponovno v napad. Pr enem sicer malo protestira, ampak se nekako pomeniva, ker mu razložim, da je to dobr zanj.:big:
Čistim mu pa kar z palčko in niti niso umazana (na splošno, kadarkoli mu jih čistim)-glede na to, kje vse se klati.:big:
Možno, da je res imel kaj v uhljih, travo, sneg in si je moral odstraniti...kervem, da enkrat ko ga je nekaj živciralo, je res hodil gor in dol po stanovanju in stokal oz. jamral. Prou smešen je bil.:big:
No, grem ušesa pucat pa se javim.

Hvala za pomoč.:kisses:

Smarty
18.03.2006, 13:09
Čovi majo, kar se pasemskih težav tiče, bolj težave z očmi, kolki...ušesa niso nič posebnega.
Mah...u bistvu je cel čov čov ena velika težava. Če gledam z očmi veterinarja. :big:

Smarty
19.03.2006, 08:18
Ok, notranjost se zdravi in je že skor čist ok. Lohk že skor normalno ušesa očistim.
Zunanjost...včeri popucala rano in namazala z betrionom (vsaj mislm, da se tko reče) in je dons ok....zdejle gre v kopanje, pol pa mazat rano, šumfke na tačke in spat :D

Smarty
19.03.2006, 18:57
Ja, sem se odločila, da je za kopanje res prehitro. Ga bom raje čez dva dni (če ne bo dežja).

A sm že povedala, da sem vesela, ker se tko lepo celi? :D
Zdej ma mrcina na levih tačkah take seksi nogavičke, da si ne pride s kremplji k rani...slučajno. :)
Ampak jutri bo že ta prav...brez svežih ranic...

Goody
20.03.2006, 08:16
moja je sam zmešana, nima takih težav, sam psihične :clown:

kaj je to Pratel :shy: mene zanima :blush:

aja pa seveda držim pesti za mrcino :approve: sam sej bo OK, vse ;)

Smarty
20.03.2006, 08:22
pratel so tabletke proti notranjim zajedalcem...če drugega ne, jih dobi pred cepljenjem za steklino pri veterinarju...

Goody
20.03.2006, 08:24
aja, aja to mam zalogo doma :D :D sam nikul si ne zapomnem imena teh tabletk :D dobi sam, če vidm da kej sumljivga poje, drgač pa na vsake dva mesca al kaku že ;)

Smarty
20.03.2006, 08:29
dvakrat na leto ;)

na dva mesca daješ za bolhe mogoče :shy:

Goody
20.03.2006, 09:41
ja, ja jaz dam tabletke sam po potrebi, sam veterinar pa mi jih vrednu tlač, da jih vzmamem :D bolh sicer nimamo še, sam zdejle bo treba dat eno pipeto proti klopom :approve:

bobi pr teb je pa res pestro, skor tku k pr men :D sam da se moja še ni začela, aja k smo že pr tem kdaj 8pr kolk mesecih) naj bi se psička prvič gonila, ... :shy: hitr strokovnjaki :D

Goody
20.03.2006, 11:04
madonca moja je stara že skor en let, še dober mesec, mesec in pol manjka, pa še zdej ni mela, men se zdi, sej zatu sprašujem ... al pa če ma tku malu, da nismo opazil, sej ne vem :D drgač pa zlati prinašalec oz prinašalka :shy: kaj misliš? k vidm, da maš kužike, ziher veš :blush: sori smartika, k ti spemam :angel:

Smarty
20.03.2006, 11:40
ne, sej to je tema, kjer si pomagamo...

Goody
20.03.2006, 11:54
aha, aha sej se mi je zdelu da je taku ... ma ja sej poznam, sam pr tejle moji novi je mal drgač k je blu ponavad, pa uni kužati drugi jo itak skos neki nadegujeo, amapk verjetnu zatu k tut čutjo, da je še čist sveža :D :D drgač pa je tut bulš, če bi blo sam enkrat ne leto, predvsem lažje za nas lastnike :D :approve:
hvala bobi :kisses:

Goody
20.03.2006, 12:20
tole sem še našla:

Odrgnine/praske/rane/raztrganine

Te nastanejo ko se zgornja plast kože odrgne. Odrgnine manjše od 2,5cm lahko oskrbimo doma, vsaka večja odrgnina potrebuje strokovno okrbo. Najprej si dobro umijte roke, nato obstrižite dlako okoli prizadetega mesta (lahko z električnimi škarjami). S toplo vodo izperite rano. Izperite toliko da izperete blato in delce. Če je možno namažite z antibiotikom (krema) ali posujte s prahom antibiotika dvakrat dnevno. Če se rana veča in moti psa, ga peljite takoj k veterinarju.

Smarty
20.03.2006, 12:23
o, superca...tole sm mogla pa spregledat :D

mah, včasih bi ga za vsak zvit lasek peljala k veterinarju, zdej se mi pa smili...ker res noče v tisto hišo

Goody
20.03.2006, 12:27
sej vem, ..jaz ma to srečo, da vet pride na dom, k je moj prijatelj glih veterinar :D sej boš vidla, če ne bo boljš zdej k si mu spucala in to, pol ga pel, drgač bo pa verjeno preživel ;)

ma jaz glih berem na mojpes una vprašanja in odgvori pa ne morem verjet kakšne vse majo težve kužati, revčki, sej če še kej pametnega najdem bom prpopala ... še dobr, da je moja lepu zdrava, no mal jo razganja, sam ne preveč :D

albrehti
01.04.2006, 14:01
V sosesčini je vikend in lastnik ima dobermana, ki ga z veseljem spusti s povodca, da le ta preganja srne, ki se svobodno pasejo naokoli. Čeprav znajo napraviti kar nekaj škode v vrtu, jih z ženo pustiva pri miru. Ko je huda zima, jim nastaviva tudi nekaj sena.
Sosedov pes pa prav uživa, da se zakadi med njih. Ali naj soseda prijavim lovcem, ali naj kako drugače ukrepam?

:dontknow:

albrehti
01.04.2006, 14:41
Škoda ni tako velika. Vrt sva ogradila, rož (popkov) pa je za vse dovolj.

Erikfrik
03.04.2006, 21:32
A se vam zdi 7800 Sit predraga ali primerna cena za cepljenje psov?

Smarty
04.04.2006, 08:22
:shy:

eh...vsako drugo leto je itak še enkrat tolk....v primerjavi z vso hrano, nego in podobnim, je to prou pis of kejk...pa zdej končno lohk še z enim štempljem hodiš celo leto čez mejo....:D

Katrin
04.04.2006, 20:58
2.800 za nevarno delo pa res ni veliko.... :)

sestra
06.04.2006, 13:36
Kr dost je, ja
Ampak.
A še sploh je steklina.
A je niso že pred leti "izkoreninili" iz naših krajev :dontknow:

sašosa
16.04.2006, 12:33
Zelo rad bi kupil Nemško dogo črne ali rjave barve, pa me zanima kje se da kupit in kakšne so cene. Lahko je tudi čistokrvna, ni pogoj rodovnik.

Lp

sašosa
16.04.2006, 13:00
lahko je tudi čistokrvna? :D

Včasih je bilo v leglu določeno število mladičev, ki so dobili rodovnik, kar jih je bilo več so bili le "čistokrvni", verjetno jih je bilo potrebno odstraniti. Ne spoznam se veliko na doge mi je pa zelo vščeč in tudi karakter ima zelo dober. To je moje mišljenje, lahko pa se tudi motim.

aussie
17.04.2006, 10:58
Rodovnik dobijo vsi psi, pa če jih je 9 in pol!!!
Čistokrvnega psa brez rodovnika NI!!!
Poglej tule: http://www.skvpm-klub.si/pasme/nemskadoga.html
LP

Cavallo
17.04.2006, 11:21
S tem da cistokrvnega psa brez rodovnika ni se nebi cisto strinjal!

roxa
29.04.2006, 08:53
katera je najboljša?

moj pes ima najraje Hill s:approve: (je pa alergičen na perutnino:( )

Wistaria
29.04.2006, 08:56
naš ne mara chappi :nonono:
najrajši ma čokolado :P :P

jenny3
01.05.2006, 11:27
No mene pa zanima kere (manjše) pasme psov so vm ušeč. Jst živim v big hiši z big vrtom, a nimam dovolj časa, narediti 5 km:dontknow: 3-krat na dan, in men so eni psi res luštni, ampak jst hočm res podrobno izbrt...
a mi lahko pomagate...???hvala
p.s-čistokrvne...pa če loh tut kkšno slikco prlepte prosm...:angel: :tenx: :hug: :bouq:

miss K.Ritika
01.05.2006, 11:52
tu ga maš hudiča malega

PARIS HILLTON
01.05.2006, 16:36
Ja jaz resnično obožujem dolgodlake čivave!!! To so taki cukrčki za pojest in čist nč ni resnice v tem, da so žleht pa da sam cvilijo, lajajo itd..:nonono:
Moj Albert je res srčk, prijazen, ful igriv in pameten kuža, pa še zelo priročen ker je tako majhen gre lahko povsod z menoj (v trgovino, restavracijo, včasih tudi v službo itd...) Spi pri meni v pojstelji saj je tako majhen, da ga sploh ne opaziš! Pa še nekaj, čivavam dlaka ne odpada in tudi vonja nima tako, da res nevem kaj bi si več želela! Albert je star leto dni in me je tako prevzel, da čakamo še drugo čivavko (psičko Brino), ki pa se je tudi prejšni teden skotila in je pol sestrica Alberta, tako da čez dva meseca bomo imeli že dva!::angel: :angel:

To pa je moj Albert (na sredini z bratci):angel: (stari cca 5mesecev)

http://www2.shrani.si/files/01110025480020.jpg

TuNina
01.05.2006, 16:54
yorkshirski terier :approve:

http://users.tiscali.es/yorkshireterrier/pagina2.jpg

jenny3
01.05.2006, 19:33
Čisto za mimogrede... Kdaj grejo pa psi(čivave napr.)lahko v novi dom...
aja, ali koga poznate ki oddaja, prodaja male dolgodlake čivave?

Nota
02.05.2006, 08:02
http://forumi.siol.net/showthread.php?t=9227&page=5

PARIS HILLTON
02.05.2006, 11:03
Čisto za mimogrede... Kdaj grejo pa psi(čivave napr.)lahko v novi dom...
aja, ali koga poznate ki oddaja, prodaja male dolgodlake čivave?

Mladički lahko zapustijo svojo mamico po dveh mesecih, drugače pa jaz poznam vzrediteljico dologodlakih čivav in ravno imajo mladičke, vendar so že vse rezervirane oz. prodane! Če te še vedno zanima mi piši na os, pa jih lahko za naslednjič rezerviraš!
Lp

papa_roach
03.05.2006, 10:34
naš je najraje meso ...... vseh vrst :) :)

Smarty
03.05.2006, 10:37
poleg kremšnit, pečenih mišk, šunke v testu in pohanih bučk, je tudi hillsa.

Kot mladič je bil na eukanubi, ampak je bil takrat velik problem z uvozom, zato smo prešaltal na hillsa. Njavečkrat ma čikna, čeprav zadnjih nekaj mescev nori za ovčetino. :nonono:

konzerve pa vse poje...od hillsa seveda :D

roxa
03.05.2006, 10:43
ja eukanuba ovčetina za prebavne motnje je zakon...uhhh, kako lažje zdaj diham...moj buldi ga spusti sam 2-3 krat na dan:nonono:

drugač je pa Royal canin tud uredu:approve:

Smarty
03.05.2006, 10:52
ma prhrani je zelo odvisno od same pasme...jst mam čov čova in velja za občutljivo pasmo. Sam mal prenažiranja(beri fehtanja pr mizi ob praznikih in navadnih delovnih dneh), pa je bogi. :nonono:

Je pa velik ljubitelj sira. Najbolj mu je všeč tist v lističih, za v toaste. :D
ma tak prefinjen okus naš pes...tut recimo kosti ne bo šou glodat...zakaj...če mu lohk mi odstranmo ves meso, k je dobr...kost pa vržemo stran :D

roxa
03.05.2006, 11:00
ma prhrani je zelo odvisno od same pasme...jst mam čov čova in velja za občutljivo pasmo. Sam mal prenažiranja(beri fehtanja pr mizi ob praznikih in navadnih delovnih dneh), pa je bogi. :nonono:

Je pa velik ljubitelj sira. Najbolj mu je všeč tist v lističih, za v toaste. :D
ma tak prefinjen okus naš pes...tut recimo kosti ne bo šou glodat...zakaj...če mu lohk mi odstranmo ves meso, k je dobr...kost pa vržemo stran :D

hehe:D

res je o občutljivosti ne govor imam francoskega buldoga...:nonono: ful občutljiv
pri mizi moj ne fehta sem ga lepo navadila, sedi poleg sam je tko kot da ne bi bil tam:D

moj tud sir je, pa kosti tud ne gloda zadnjič sem mu dala eno od rebric in je bruhu celi dan:blush:
moj še česen poje:rolling:

Smarty
03.05.2006, 11:30
ja, reberca so slaba za pse :D:D

pa pazi se hrenovk....mi komi preluftamo bivalne prostore takrat :D:D:D:D:D

3nity
03.05.2006, 11:32
naša ni izbirčna. poje vse in nima problemov.

zlatolaska
03.05.2006, 14:26
pa madonca, psi ne smejo sladkarij jest, pa tudi ne česna in čebule(sta za psa strupeni), to ful škodi psom. :nonono: :D jst svoji nč ne dam druzga k brikete, razen kakšn sirček ali pa mesu al pa testenine, tisto pa k ne sme pa ne :approve: glede briketov je mal zbirčna, ja ... sploh glede teh fancy :D hils, ecanuba in to, zatu ji dajemo kr friskys pa še ene nimam pojma kaku se imenujejo (pisan dalmatinc je na njih narisan pa v rdeči vrečki so :D) , mal za slaščico k so bolj taki slastni :approve: konzerve pa bi itak vse pojedla, pasje, mačje, ampak ji rajš ne dajem ...

roxa
04.05.2006, 06:49
no jaz mojem tud ne dajem drugega kot brikete edin jajco mu dam gor, svežo:approve:
drugač pa včasih (sam bolj redko) kakšno konzervo...

je imel pa moj tip angleškega buldoga in je sam res tiste najbolj cheap brikete jedel pa je doživel 13 let:approve:

lady_lucifer
04.05.2006, 07:46
od briketov je science plan pa une od mullerja, isto velja za konzerve :)

jenny3
05.05.2006, 21:26
Kaj pa mislite o Italijanskih špicih, Papilonih in Malih nemških špicih?:dontknow:
Ali pozna kdo, ki ima katero od teh pasem...???

miss K.Ritika
05.05.2006, 21:45
Njeprej temeljito razmisli, če si sploh v resnici želiš imeti psa in če boš pripravljena zanj skrbeti,tako kot se zanj mora...predvsem redni sprehodi, negovanje, pravilno hranjenje in seveda crkljanje. Pri psu ni tega, da če je zunaj sneg ali toča, tud takrat ga je treba peljat lulat.

miss K.Ritika
05.05.2006, 21:49
Pa še to:
marsikatera pasma je zelo občutljiva in ji je treba kupovat posebno hrano, ki ni poceni. Tudi striženja marsikateri ne pusti in ga je treba strižt pod narkozo. Da ne govorim o denarju,ki se ga porabi za nego...

slick
07.05.2006, 13:33
pojdi v zavetišče in ponudi to svoje veliko dvorišču kakemu malemu zapuščenemu mešančku... znajo biti precej bolj luštkani kot pa čistokrvni... poleg tega so precej manj zahtevni, z njimi je manj problemov(zdravje), pa tudi karakter imajo ponavadi boljši...

aussie
07.05.2006, 21:01
Se strinjam!!! Kje si bila danes, ko je imelo zavetišče Horjul dan odprtih vrat???? Bi morala videt toliko "učk", ki govorijo: daj, pobožaj me; daj, vzemi me; daj, imej me rad,.....

Medved Pu
07.05.2006, 21:53
Majhni pudlji. Veliko spijo(skoraj največ od vseh psov, torej, ko te ni, pudelj spi) , izredno gibčni in učljivi. Izredno pozorni in igrivi. Izredno ustrežljivi. Ne menjavajo dlake! Pulijev in kril ti ne bo treba stalno čistit.:rolling:

Medved Pu
07.05.2006, 21:55
pojdi v zavetišče in ponudi to svoje veliko dvorišču kakemu malemu zapuščenemu mešančku... znajo biti precej bolj luštkani kot pa čistokrvni... poleg tega so precej manj zahtevni, z njimi je manj problemov(zdravje), pa tudi karakter imajo ponavadi boljši...
:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: Tako sem tudi jaz naredil. Naša pesa najdenka mi bere želje iz oči. Res so mešanci dosti bolj zdravi.

jenny3
10.05.2006, 21:29
a so res???(sam a niso čstokrvni pregledani, pa to...?)

miss K.Ritika
11.05.2006, 08:14
a so res???(sam a niso čstokrvni pregledani, pa to...?)
pri čistokrvnih psih prihaja pogosto do različnih genetskih bolezni,zaradi parjenja v isti vrsti. Nemški ovčarji imajo recimo zelo pogosto izpah kolkov, tibetanski terierji in dolgodlake pasme,ki imajo dlako preko oči zelo pogosto oslepijo zaradi pogostih vnetij oči, pekinezerji so pogosto ob oko,zaradi preplitkih očesnih jamic, določene pasme imajo tudi dermatološke probleme vnetja kože in ušes itd.Torej pes je lahko sicer pregledan,ampak je bolezen vseeno pogojena.
Glede zdravja je res bolj pametno nabavit mešančka, edini problem je ta, da če ga kupiš kot mladička, nikol ne veš, kako velik bo zrastel:dontknow:

miss K.Ritika
11.05.2006, 20:00
Napisala si kup traparij!
Nemški ovčarji nimajo izpahov kolkov :D, ker niso upokojenci, Tibetski terrierji so celo eni med najbolj zdravimi med malimi ali družnimi pasmami.
Problemi zdravstveni se pojavljajo in pri pasemskih in pri nepasemski psih, razlika je v tem da so pasemski dodatno pregledani na vzrejnih pregledih ki omogoča da se naj bi parilo samo zdrave in standardno zadovaljejoče pse.
Ker pa obstajajo razne pasje farme in ker se ljudje pred nakupom psa ne pozanimajo kje in kako je najbolje kupit mladiča prihaja do tega da danes govorimo da je dosti rodovniških psov bolanih.
Za nerodovniške ni veterinarske statistike in se dejansko ne ve koliko je bolanih.
Bobi,malo preberi kakšen portal recimo Moj pes, pa kakšno knjigo o psih, pa boš videl,da je to kar je napisano resnično!

Teo
11.05.2006, 20:11
No mene pa zanima kere (manjše) pasme psov so vm ušeč. Jst živim v big hiši z big vrtom, a nimam dovolj časa, narediti 5 km:dontknow: 3-krat na dan, in men so eni psi res luštni, ampak jst hočm res podrobno izbrt...
a mi lahko pomagate...???hvala
p.s-čistokrvne...pa če loh tut kkšno slikco prlepte prosm...:angel: :tenx: :hug: :bouq:

ne rabi it vsak dan 3x 5km nardit.

če imaš plac si kupi psa, ne pa pomanjšano karikaturo.
namesto čivave, maš lahko kanarinčka.. je isto:)

miss K.Ritika
16.05.2006, 08:14
Od zdaj naprej bom bral forume in objave "strokovnjakov", ker očitno je moje delo v kinologiji že vsa leta zmotno in se bom moral še dosti naučiti. :clown:
Hvala za podatke o Iizpahnenih kolkih nemških o., izpadajačih oči pri pekinezerjih in o slepoti pri vnetjih oči.

Če sem pravilno razumel moram paziti pri nemcu da ne nori preveč, ker si lahko izpahne kolk. (kako potem pridem do delovnega psa :dontknow:), očitno samo tako da ga imam zaprtega v boksu in brez treningov, ker je nevarno.

Če bo imel pes vnete oči si je pa verjetno sam kriv, kaj pa ima vneta in naj si jih sam pozdravi :evil:

Ko pa si nabavim pekinezerja pa kupim še kako umetno oko, ker nikoli ne veš kdaj mu bo padel ven, ali pa dva, saj od viška ne boli glava :clown:

Hvala še enkrat za tvojo strokovno razlago pri nakupu mladiča, moram paziti da bo nerodovniški in to mi bo pogoj za zdravega psa. :2thumbs:

Nemški ovčar (Deutscher Schäferhund - German Shepherd Dog)
ZDRAVJE

Zaradi zgodnje nenadzorovane vzreje so se pri nemških ovčarjih pojavili mnogi problemi. Displazija kolčnega sklepa je še vedno ena najpogostejših težav, poleg tega pa so pogosti še sklepni artritis in očesna obolenja, pojavljajo se obolenja prebavnega sistema, pasma je nagnjena k zasuku želodca, ipd.
V starosti so najpogostejše težave gibalnega aparata in hrbtenice, zato moramo že v mladosti poskrbeti predvsem za zdravo prehrano ter vzdrževanje primerne teže. V zrelih letih ni odveč dodajanje preparatov za krepitev sklepnih vezi in imunskega sistema ter za obnovo kosti. Viri:
http://www.kdnos-drustvo.si/pogoji_vzrejni.htm
Dr. Bruce Fogle, Enciklopedija psov

Pekinčan, Pekinez
Kot večina drugih pasem se tudi pekinčan srečuje z zdravstvenimi težavami. Posebno pozornost je potrebno posvetiti njegovim očem, ki so velike in podvržene raznim infekcijam zaradi prahu.Zaradi izredno kratkega gobčka, ki ga skoraj nima, se lahko pojavijo težave z dihanjem. V takšnem primeru psa nikar ne silite na dolge sprehode, zaradi česar lahko pride do resnih zdravstvenih težav v dihalih in dihalnih poteh.
Zelo slabo prenašajo vročino pa tudi mraz jim povzroča hude težave.
Ti psi so zelo nežnega zdravja in prav imajo tisti, ki pravijo, da je imeti pekinčana enako, kot če bi imeli v hiši dojenčka.
In seveda, ne smemo pozabiti na največjo zdravstveno težavo, ki spremlja to pasmo. Psičke praviloma kotijo s carskim rezom, ker so glavice mladičkov prevelike, da bi bila mogoča kotitev po naravni poti.
In še moj komentar glede izpada oči,ker se mi ne da iskat napisanega:Imela sem 2 pekinčana in enemu je zaradi preplidkih očesnih jamic izpadlo oko. V Lj smo ga 4x vozili na operacije,da so mu prerezali kožico okoli oči in mu jo zašili bolj skupaj,da oko ne bi spet izpadlo.Veterinarka je rekla,da je pri tej pasmi to najbolj pogosta poškodba in jih je imela že mnogo...enako je dejal Mb veterinar.

Tibetanski terier
Tudi tibetanski terierji so podvrzeni nekatrim dednim boleznim, predvsem boleznim oči.
Prav zaradi tega so v primeru vzreje podvrženi obveznemu pregledovanju oči, zahteva pa se tudi rentgensko slikanje kolkov. Kljub temu pa svetujem vsem, ki imajo tibetančke, da opravijo te preglede, tudi v primeru, če z vašim tibetančkom ne želite imeti legla.
tekst pripravila: Ramona Mesarič Munda - BIN

in še bi lahko naštevali o dednih boleznih pasem in o tistih boleznih,ki so vzrok njihove telesne strukture....

miss K.Ritika
16.05.2006, 08:30
Še to sem pozabila omeniti, da sem bila lastnica rodovniškega nemškega ovčarja z izredno lepimi ocenami, dveh rodovniških pekinezerjev in rodovniškega Lhasa apsota(spada med tibetanske pasme kot tibetanski terier), si zelo dosti prebrala o teh pasmah in pasmah nasploh, se mnogo naučila na vzrejnih pregledih in ob debatah z veterinarji ter s pogovorih o zdravju psov z njihovimi lastniki.
Vse moje pasme so žal tudi imele dedne bolezni,ki sem jih opisala zgoraj.
Nič kar napišem ni strokovno preverjeno.

miss K.Ritika
16.05.2006, 08:43
Kaj pa mislite o Italijanskih špicih, Papilonih in Malih nemških špicih?:dontknow:
Ali pozna kdo, ki ima katero od teh pasem...???
Kratek opis pasme
Pasma: Nemški volčji špic
Izvor: Nemčija
Skupina: 5.FCI skupina - Špici in psi pratipa, sekcija 4 - Evropski špici
Uporaba: straža in spremstvo
Življenjska doba: do 20 let
Videz: gosto poraščen z bogato podlanko in obstojno krovno dlako, z grivo okoli vratu. Gosto poraščen rep se nosi drzno preko hrbta. Glava je podobna lisičji, z urnimi očmi. Uhlja sta majhna, špičasta, ozko skupaj nastavljena
Barva: volčje siva
Dlaka: dolga, ravna, obstojna krovna dlaka in kratka, debela, vatasta podlanka
Oskrba: česanje enkrat tedensko
Višina: 43 - 55 cm
Teža: 15 - 20 kg
Temperament: zelo temperamenten
Čuvaj: zelo dober
Zaščita: zelo dober
Bistroumnost: zelo inteligenten - premeten
Zmožnost šolanja: zelo učljiv
Odnos do otrok: običajno velik ljubitelj otrok
Odnos do drugih živali: ni težav
Odnos do tujcev: nezaupljiv
Karakter: vedno pozoren, živahen, nenavadno zvest gospodarju. Nezaupljiv do tujcev, brez lovskega nagona. Ni plašen ali agresiven. Idealen čuvaj hiš in kmetij.
Domače okolje: brez težav živi v stanovanju ali pa na prostem tudi pri nizkih temperaturah
Primeren lastnik: primeren je za ljudi vseh starosti
Potencialni problemi obnašanja: posesivnost
Potencialni problemi z zdravjem: sodi med najbolj zdrave pasme nasploh
Nasveti: Psi kupljeni v tujini za nekoliko nižjo ceno so običajno slabe kvalitete ali bolni (Poljska, Češka, Slovaška - draga cepiva).
Opombe trenerjev: s šolanjem ni težav

Kratek opis pasme
Pasma: Nemški mali špic
Izvor: Nemčija
Skupina: 5.FCI skupina - Polarne pasme in špici
Uporaba: spremljevalec in čuvaj
Življenjska doba: 15-20 let
Videz: Špic je lisičjega izgleda z gosto, dolgo krovno dlako in bujno poddlako. Ima na hrbet zavit izredno košat rep. Ušesa so majhna, trikotna, nošena pokonci. Oči so ovalne oblike in temno rjave barve. Za špica je značilno lahko in plavajoče gibanje.
Barva: nove barve: oranžna, volčje siva, krem
Dlaka: bujna, ravna krovna dlaka ter mehka, gosta poddlaka
Oskrba: Ker je špic zelo "naraven" pes, ne potrebuje mnogo nege. Dovolj je, da ga 1x tedensko počešete.
Višina: 23-29 cm
Teža: 3-4 kg
Temperament: Špic je živahen, ljubeč, rahločuten, ekstrovertiran in izredno razigran pes. Ko vas prizna za vodjo, večjega oboževalca nikoli več ne boste imeli. Njegova vdanost je brez meja.
Čuvaj: izjemno dober, kljub svoji velikosti oz. majhnosti
Zaščita: -
Bistroumnost: Za špice je značilna izjemna inteligenca in izraznost. Je radoveden in ima "mačje" sposobnosti.
Zmožnost šolanja: zelo učljiv
Odnos do otrok: običajno ni problemov
Odnos do drugih živali: ni problemov
Odnos do tujcev: Je nezaupljiv. Ko pa vidi, da ste tujca sprejeli, postane radoveden, včasih pa se raje umakne.
Karakter: Najbolj izrazita pri špicu je njegova vdanost, rahločutnost, živahnost in inteligenca. Rad je v družbi ljudi. Včasih je glede na svojo velikost celo preveč pogumen. Je dober čuvaj in primeren za vse ljudi - mlade in stare. Skratka, špic je "veliko" srce v "majhnem" telesu. Kdor je lastnik špica, bo zelo kmalu spoznal, da je pravzaprav špic lastnik njega.
Domače okolje: Živi lahko v stanovanju, hiši ali zunaj. Čeprav mali špici običajno živijo v stanovanju, izredno uživajo v naravi. Vse v naravi je dobro za njih - dež in sneg sta dobra za njegovo dlako, vroče vreme pa je instrument za ohranitev odlakanosti skozi celo leto in dobro za kondicijo.
Primeren lastnik: ni določenega tipa ljudi - vsi so primerni, od mladih do starejših
Potencialni problemi obnašanja: Praktično je brez tovrstnih problemov, če pa že, potem je to lahko le posesivnost.
Potencialni problemi z zdravjem: Špici so zdravi, genetsko neobremenjeni psi.
Nasveti: Ker je zaradi svojega karakterja in videza dobesedno lastnik tal, po katerih hodi, je zelo primeren za razstavljanje. Ker je gibčen, hiter in živahen, je primeren tudi za agility. Kot družabnik vas ne bo nikoli razočaral.
Opombe trenerjev: -

Papillon
http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=395

miss K.Ritika
16.05.2006, 09:58
Lepo da si nam pokazala da znaš c/p, čeprav lepo piše na Janinem forumu, da je prepovedano in da lahko pride do tožbe, če se kradejo njeni prispevki. (dovoljenja 100% nimaš). Raje pobriši sestavke, ki so trud drugih in niso tvoji.

Če bi si dobro prebrala svoje poste bi videla zakaj sem se sploh javil!

Če si že bila lastnik no-a bi vsaj to lahko vedela da nimajo izpahov kolkov, ampak je možna displazija. To da imajo rodovniški psi določene dedne bolezni še ne pomeni da jih imajo vsi in so zaradi tega slabšega zdravstvenega stanja od nerodovniških.
Vzrejne komisije in pregledi so ravno zaradi tega da bi se te bolezni in pomanklivosti pasem že po defoltu zmanjšale in da bi psi ostali tudi naprej po nekem vzorcu, ki mu rečemo standard. Pri parjenju nerodovniških ne moremo tega predvideti.
Moram pa priznat da sem bil presenečen ob tvojem postu o pseh ki si jih imela, ker se še dobro spomnim da si cca. 2 leti nazaj kupila psa pasme Lhaso apsota in kakor te razumem ga nimaš več.
Spomnim se tudi tvojih vprašanj kaj storiti ko si pripeljala domov zavrženega in bolanega malega mucka, ki je pozneje poginil.
Psa Lhasa apsota imam še vedno in je zaenkrat še zdrav, razen vnetij oči(ki pa niso hujše oblike)..Psa zaradi bilokakšne bolezni nikol ne bi dala vstran,vztrajala bi do zadnjega,da ga ozdravim, ker mi živali pomenijo enako kot ljudje(če ne še več).
Tistega malega mucka sem pa vzela iz mb azila,kjer zaradi pomanjkanja finančnih sredstev mačk ne cepijo in ne pregledajo proti boleznim. Kljub veterinarskemu zdravljenju je revež umrl. Zdaj imam rodovniškega eksota, ki mu je pa tudi dedno pogojeno vnetje oči,ki mu jih moram redno negovati s kapljicami.
Zato pravim,da je pri rodovniških pasmah dosti dednih bolezni, ki se jih skoraj ne da odpraviti in je tako bolje nabavit mešanca,ki je proizvod parjenja različnih pasem, ker se tako omili(če ne že izkorenini) dednih bolezni.

miss K.Ritika
16.05.2006, 10:03
Kaj je kolčna displazija

To je degenerativno obolenje kolčnega sklepa. Sklepna jamica postaja vse plitvejša, sklepna glavica pa vse bolj hrapava, vmesni prostor se povečuje. Vezi postanejo vse bolj ohlapne, hoja je otežkočena in boleča.

Je dedna poligena bolezen (nagnjenost k displaziji je dedna v 25-ih %), kolčna displazija pa je lahko tudi pridobljena (75% v prvih 60 dneh življenja). Pse in psice z rentgensko dokazano displazijo kolčnega sklepa (slikanje po dopolnjenih 20-ih mesecih starosti, ko je diagnostika najbolj zanesljiva) se izloča iz vzreje.

Pridobljeni vzroki
Pri hitreje rastočih mladičih se mišično in maščobno tkivo razvija hitreje kot kostno in vezivno, kar povzroča nenormalno obremenitev sklepov in pogojuje nastanek displazije. Če torej vzpodbujamo rast z različnimi vitaminskimi dodatki, dodajanjam kalcija ali premočno tovarniško hrano, lahko povzročimo nastanek displazije. Povzročimo pa ga lahko tudi z nepravilnim gibanjem.

Ne vem v čem je torej razlika med izpahnjenostjo in displazijo kolkov....mislim,da je to isto.

miss K.Ritika
16.05.2006, 13:35
Ja na moje žvauce sem pa res ponosna in skrbim za njih skoraj kraljevsko. Pes je baje edini v leglu,ki ima vse zobe(lhasoti se baje rodijo brez zasnove vseh zob) in je popolno zobovje redkost, vsaj tako so mi rekli na vzrejnem pregledu. Je zelo lep primerek svoje pasme,vendar ga nočem vlačiti po razstavah, omogočiti mu želim kar najlepše "otroštvo":D ....sicer so pa pomoje razstave samo ku.rčenje ljudi, pes itak ne ve, če je lep ali ne.

Marduk1
17.05.2006, 09:33
Kokr jaz vem psi ne nameravajo škoditi divjadi ampak jih samo preganjajo za lastno zabavo.
:dontknow: :dontknow:

Esis
19.05.2006, 13:10
Ojla!

Imam majhnega mešančka, zelo srčkanega in navihanega. Ime mu je Toby. Edino težavo imam s tem, da me ne uboga. In sicer v primeru, ko zasliši kakšen šum v gozdu (SRNE!). Takrat se zapodi za njimi, laja na ves glas in me sploh ne sliši, da ga kličem nazaj. Najbolj me je strah, da se mu kaj zgodi. Pred njim smo namreč imeli psa, ki nam ga je nekdo tako pretepel, da je se je do doma priplazil z zlomljeno hrbtenico. V nasprotju s prejšnjim psom, je Toby dosti bolj divji. To pomeni, da full laja na neznance. Je pa res, da se jim ne upa približati, kar se mi zdi dobro. To mi daje vedeti tudi to, da ne bi nikogar mogel ugrizniti. Tolažim se tudi s tem, da je še mlad (star še ni niti eno leto) in da ga bom že "ukrotila". Prosim pomagajte mi z nasveti. V mojem interesu je v glavnem to, da me moj pes bolj uboga. Ne bi pa rada, da ga tega učijo drugi.

Hvala za odgovore...

buba
19.05.2006, 15:19
Ojla!

Imam majhnega mešančka, zelo srčkanega in navihanega. Ime mu je Toby. Edino težavo imam s tem, da me ne uboga. In sicer v primeru, ko zasliši kakšen šum v gozdu (SRNE!). Takrat se zapodi za njimi, laja na ves glas in me sploh ne sliši, da ga kličem nazaj. Najbolj me je strah, da se mu kaj zgodi. Pred njim smo namreč imeli psa, ki nam ga je nekdo tako pretepel, da je se je do doma priplazil z zlomljeno hrbtenico. V nasprotju s prejšnjim psom, je Toby dosti bolj divji. To pomeni, da full laja na neznance. Je pa res, da se jim ne upa približati, kar se mi zdi dobro. To mi daje vedeti tudi to, da ne bi nikogar mogel ugrizniti. Tolažim se tudi s tem, da je še mlad (star še ni niti eno leto) in da ga bom že "ukrotila". Prosim pomagajte mi z nasveti. V mojem interesu je v glavnem to, da me moj pes bolj uboga. Ne bi pa rada, da ga tega učijo drugi.

Hvala za odgovore...ce ga ne bos TAKOJ ZDAJ -- ga ne bos nikoli...:approve:

korenje
19.05.2006, 17:07
Ojla!

Imam majhnega mešančka, zelo srčkanega in navihanega. Ime mu je Toby. Edino težavo imam s tem, da me ne uboga. In sicer v primeru, ko zasliši kakšen šum v gozdu (SRNE!). Takrat se zapodi za njimi, laja na ves glas in me sploh ne sliši, da ga kličem nazaj. Najbolj me je strah, da se mu kaj zgodi. Pred njim smo namreč imeli psa, ki nam ga je nekdo tako pretepel, da je se je do doma priplazil z zlomljeno hrbtenico. V nasprotju s prejšnjim psom, je Toby dosti bolj divji. To pomeni, da full laja na neznance. Je pa res, da se jim ne upa približati, kar se mi zdi dobro. To mi daje vedeti tudi to, da ne bi nikogar mogel ugrizniti. Tolažim se tudi s tem, da je še mlad (star še ni niti eno leto) in da ga bom že "ukrotila". Prosim pomagajte mi z nasveti. V mojem interesu je v glavnem to, da me moj pes bolj uboga. Ne bi pa rada, da ga tega učijo drugi.

Hvala za odgovore...

to je normalno... nasa koker spanjelka se je tut za vsakim sranjem zapodila... eni psi so ze po naravi ljubeznivi do ljudi, eni pa ne.

matt
19.05.2006, 17:56
Pas ni igraca. Atributi "zelo srckan in navihan" sicer dobro delujejo v pravljicah, ampak ce tako jemljes svojega psa, je najboljs da ga koj das proc. To so zivali, prilagojene zivljenju v tropu. Tle si ne mors privosit luksuza igrivosti in srckanosti. Navihanost je izzivanje alfe. Nic drugega. Treba mu je pokazat, kje je njegovo mesto (pod alfo, jasno).
Ce bi strnil vse nasvete pasjih sol v eno besedo, je to DOSLEDNOST. Oziroma, disciplina, ki jo mora lastnik bolj dosledno izvajat kot pes - ta bo to razumel kot tvojo karizmo in te gledal kot boga. Vsako najmanjse odstopanje pri vzgoji ti lahko podre mesece dela. Recimo, ce ga za doloceno "hudobijo" kaznujes, ga moras VEDNO. Predvsem mlad pes bo skusal iskati "luknje v zakonu". Najslabse je, ce vzame sankcijo v zakup (in se vedno dela iste traparije).
Torej, odlocna rekacija na se tako majhno neumnost. In hkrati, dosledna pohvala za uboganje.

Se enkrat, pes NI igraca, pac pa zival s specificnim znacajem. To si mors najprej sebi vbit v glavo.

akocar
20.05.2006, 08:16
Kratek opis pasme
Pasma: Nemški volčji špic
Izvor: Nemčija
Skupina: 5.FCI skupina - Špici in psi pratipa, sekcija 4 - Evropski špici
Uporaba: straža in spremstvo
Življenjska doba: do 20 let
Videz: gosto poraščen z bogato podlanko in obstojno krovno dlako, z grivo okoli vratu. Gosto poraščen rep se nosi drzno preko hrbta. Glava je podobna lisičji, z urnimi očmi. Uhlja sta majhna, špičasta, ozko skupaj nastavljena
Barva: volčje siva
Dlaka: dolga, ravna, obstojna krovna dlaka in kratka, debela, vatasta podlanka
Oskrba: česanje enkrat tedensko
Višina: 43 - 55 cm
Teža: 15 - 20 kg
Temperament: zelo temperamenten
Čuvaj: zelo dober
Zaščita: zelo dober
Bistroumnost: zelo inteligenten - premeten
Zmožnost šolanja: zelo učljiv
Odnos do otrok: običajno velik ljubitelj otrok
Odnos do drugih živali: ni težav
Odnos do tujcev: nezaupljiv
Karakter: vedno pozoren, živahen, nenavadno zvest gospodarju. Nezaupljiv do tujcev, brez lovskega nagona. Ni plašen ali agresiven. Idealen čuvaj hiš in kmetij.
Domače okolje: brez težav živi v stanovanju ali pa na prostem tudi pri nizkih temperaturah
Primeren lastnik: primeren je za ljudi vseh starosti
Potencialni problemi obnašanja: posesivnost
Potencialni problemi z zdravjem: sodi med najbolj zdrave pasme nasploh
Nasveti: Psi kupljeni v tujini za nekoliko nižjo ceno so običajno slabe kvalitete ali bolni (Poljska, Češka, Slovaška - draga cepiva).
Opombe trenerjev: s šolanjem ni težav


Če že kopiraš prispevke z drugih forumov potem kopiraj tudi tisti del kjer piše: Opis pasme in sliko je prispeval Andrej Kočar. !!

Drugače si pa o špicih lahko več preberete na: http://nasipsi.pettalks.net/

miss K.Ritika
20.05.2006, 08:32
Če že kopiraš prispevke z drugih forumov potem kopiraj tudi tisti del kjer piše: Opis pasme in sliko je prispeval Andrej Kočar. !!

Drugače si pa o špicih lahko več preberete na: http://nasipsi.pettalks.net/Pardon, ker sem pozabila dodat avtorja(kot vidiš v drugih prispevkih sem ga), no predstavil si se pa tako sam.

Esis
22.05.2006, 16:56
Pas ni igraca. Atributi "zelo srckan in navihan" sicer dobro delujejo v pravljicah, ampak ce tako jemljes svojega psa, je najboljs da ga koj das proc. To so zivali, prilagojene zivljenju v tropu. Tle si ne mors privosit luksuza igrivosti in srckanosti. Navihanost je izzivanje alfe. Nic drugega. Treba mu je pokazat, kje je njegovo mesto (pod alfo, jasno).
Ce bi strnil vse nasvete pasjih sol v eno besedo, je to DOSLEDNOST. Oziroma, disciplina, ki jo mora lastnik bolj dosledno izvajat kot pes - ta bo to razumel kot tvojo karizmo in te gledal kot boga. Vsako najmanjse odstopanje pri vzgoji ti lahko podre mesece dela. Recimo, ce ga za doloceno "hudobijo" kaznujes, ga moras VEDNO. Predvsem mlad pes bo skusal iskati "luknje v zakonu". Najslabse je, ce vzame sankcijo v zakup (in se vedno dela iste traparije).
Torej, odlocna rekacija na se tako majhno neumnost. In hkrati, dosledna pohvala za uboganje.

Se enkrat, pes NI igraca, pac pa zival s specificnim znacajem. To si mors najprej sebi vbit v glavo.


Vem, da pes ni igrača. To je prva stvar. Je pa res, da smo si ljudje med seboj tudi različni in da je zato od tega odvisno tudi, kako vzgajamo svojega psa. Jaz mojemu vedno pokažem, kdaj je naredil kaj dobro in kaj slabo. Ko priteče nazaj iz gozda, kamor se ponavadi zapodi za srnami, se takorekoč priplazi do mene nato takoj skoči na tisto mesto, kamor mora, ko je kaznovan. Tako da jaz mislim, da moj pes ve, kdaj je storil kaj narobe, le da ni učinka, ko mu želim to preprečiti. Sem pa se že odločila, da ga peljem v šolo, kjer bodo tudi mene naučili določenih stvari, ki jih moram znati, da bom dobro vzgojila svojega psa. Res je namreč, da ga imam zelo rada in mu želim le najboljše. In vem, da pes ni igrača. Je pa moje največje veselje, ki ga imam na tem svetu, odkar mi je prejšnji pes umrl.

Esis
22.05.2006, 17:03
Zanima me, kaj mislite, koliko psov ima lahko ena oseba? Ker sem sama mnenja, da več kot dveh psov naj eden človek ne bi imel. Se mi zdi, da bi s tem rešili veliko ljudi pred nasilnimi živalmi. Ker nasilne postanejo, če ljudje ne znajo primerno skrbeti zanje. In če imaš več kot dva psa, hodiš v službo ali kam drugam, ne moreš za njiju skrbeti tako kot bi bilo treba. Za žival je treba primerno poskrbeti, ji nuditi hrano, vodo in dom. Psa je treba peljati na sprehod ipd. Ne pa tisti ljudje, ki majo do osem psov (ja res je) pri hiši. Pa saj to ni normalno. Potem pa ni čudno, da se dogajajo tragedije. Še posebej, če si človek nabavi več psov kakšne krvoločne pasme. No kaj mislite o tem?

Nikka06
23.05.2006, 11:42
Sm mnenja da pes ima enega lastnika, ki za njega vzorno skrbi. Ce so trije kot vem potem razmisljajo ze kot krdelo...

Goody
24.05.2006, 08:28
nasilni so sam ljudje, :evil:

mrjerry
24.05.2006, 11:21
Esis, tvoje razmisljanje je zlo povrsno. Najboljsi odgovor bi dobil tako, da bi najprej naredil raziskavo, ali psi, ki niso `edincki', znacilno veckrat napadejo, kot psi, ki so `edincki'. V tem primeru bi bil odgovor tisto stevilo, pri katerem se znacilnost prelomi. Do takrat pa ostajam mnenja, da imajo pri pasjem nasilju v vecini primerov kar veliko masla na glavi njihovi lastniki, ki zanje ne poskrbijo ustrezno.

SPAM
24.05.2006, 15:22
Zanima me, kaj mislite, koliko psov ima lahko ena oseba? Ker sem sama mnenja, da več kot dveh psov naj eden človek ne bi imel. Se mi zdi, da bi s tem rešili veliko ljudi pred nasilnimi živalmi. Ker nasilne postanejo, če ljudje ne znajo primerno skrbeti zanje. In če imaš več kot dva psa, hodiš v službo ali kam drugam, ne moreš za njiju skrbeti tako kot bi bilo treba. Za žival je treba primerno poskrbeti, ji nuditi hrano, vodo in dom. Psa je treba peljati na sprehod ipd. Ne pa tisti ljudje, ki majo do osem psov (ja res je) pri hiši. Pa saj to ni normalno. Potem pa ni čudno, da se dogajajo tragedije. Še posebej, če si človek nabavi več psov kakšne krvoločne pasme. No kaj mislite o tem?

tragedije so predvsem odvisne od vzgoje psov torej ne gre se samo za hranjenje, sprehode in da so recimo osamljeni, največkrat so agresivni psi tisti psi k jih folk muči, pretepa in nasploh ravna z njimi grdo.. recimo primer, k nekdo nabavi pasjega mladiča, mladiči vemo da so v uber razigrani in svojeglavi, lastnik je recimo živčne narave, mladiča ne mora ukrotit in poseže po šibi ipd. (kar se men gabi da folk to dela) pretepe psa in ponavadi ne enkrat, pes dobi avtomatsko strah in ogroženost pred tem predmetom in potlej k odraste se recimo k je spuščen mimo hiše, bloka ipd. sprehodi oseba k v roki drži sprehajalno palico, pes se počuti ogroženega k vid palico in napade kljub temu da mu ta oseba noče storit nič žalega. torej je lahka že iz tega razvidno da ni nujno da več psov pomeni napadalnost, tragedije ipd. mogoče je edn večjih blemov pri več psih na osebo samo lajež k je včasih neznosen. pr nas na vasi mamo primer k ma tip 6 lovskih psov, konstantno na ketni, pol so pa nesrečni in po cele dneve in noči javkajo, tulijo in lajajo, ker majo pač lastnika k misl da lovski psi so samo za lov, za ostalo ga pa ne briga kaj počnejo, kako se počutijo ipd. v sosednji vasi majo pa enga luškanga črnega psa, k včasih pride in se igra z našo psičko samo potlej kmal rata blem k ga pride iskat lastnik in ga kljub mojim opozorilom naj tega ne počne pretepe in nažene domov ker je pač "pobegnil" k ga ma ***** 90% časa zaprtega v pesjaku.

kar se pa tiče krvoločnih pasem je pa spet odvisno od lastnika kako jih vzgaja,k dobr se ve da velik folka na skrivaj fila te pse s steroidi, jih draži in dela napadalne za nelegalne boje s psi, je pa res da so recimo pitbulli ipd. psi k jim v določenem procentu neglede na vzgojo zatrga in postanejo napadalni celo do lastnika, v takem primeru je žival najboljš uspavat.
drugač so pa tud to facasti psi če lepo delaš z njimi in jih vzgajaš na lep način:)

Esis
24.05.2006, 20:18
Esis, tvoje razmisljanje je zlo povrsno. Najboljsi odgovor bi dobil tako, da bi najprej naredil raziskavo, ali psi, ki niso `edincki', znacilno veckrat napadejo, kot psi, ki so `edincki'. V tem primeru bi bil odgovor tisto stevilo, pri katerem se znacilnost prelomi. Do takrat pa ostajam mnenja, da imajo pri pasjem nasilju v vecini primerov kar veliko masla na glavi njihovi lastniki, ki zanje ne poskrbijo ustrezno.

Razmišljam pač. Se pa strinjam s tem, da so največ krivi lastniki. Če presodiš, da zmoreš skrbeti za tri pse, boš pač imel tri. In če za njih tudi zares dobro poskrbiš, s tem ni nič narobe. S tem kvečjemu pokažeš, da znaš delati z njimi. Je pa res, da nekateri ljudje niso sposobni skrbeti niti za enega. In ravno to je največji problem. Ti ljudje ne bi smeli imeti niti enega. Po moje. Spet samo razmišljam. LP

sašosa
12.06.2006, 16:45
Tole je moja dogica-doga, stara nekaj dni manj kot pet mesecev, visok 60cm, težak 27,5kg. Kupil sem ga starega tri mesece in kar lepo napreduje. Prosim za kakšen komentar. Je pa brez rodovnika.

sašosa
12.06.2006, 19:28
drugič nej ti lepš pozira:):2thumbs:...kok ti je pa že kaj stanovanje ''preuredila'':D

Danes sem jo še poslikal, drugač pa z njo v stanovanju nimam nobenih problemov, ko je notri leži, igra se pa na terasi(8x4m), drugače pa nori za hišo po travniku.

sašosa
12.06.2006, 19:48
To ni nemška doga, ampak nekaj kar ni niti podobno dogi (sory)
(sorry) Pol so me fajn nategnil. Naštej mi nekaj razlogov, zakaj ni. Sedaj je tako ali tako prepozno, vendar mi je všeč, od mene ne gre nikamor, ne rabim ga privezat in tudi zelo uboga.

bobi
12.06.2006, 21:37
Namesto opisa ti bom prilepil slike, pa sam primerjaj kaj je doga.

http://www.moj-album.com/slike/1079189/Vsg7gbKLrcerBA65.jpg
Levo je samička in desno je samec.

Dal sem ti link od vzreditelja, kjer bi dobil zelo lepo dogo, ampak če se gleda samo skozi denar, potem pač pride do nategov!
Upam da nisi psa vzel pri kakšnem Matoši preko oglasnika? Želim pa ti veliko srečnih in zdravih let z svojim psom.

sašosa
13.06.2006, 13:56
Sam sem že skoz v dvomih, veterinar mi je rekel da ima poteze in obliko doge razen glave(da imajo nekatere manjšo glavo), ko se sprehajam večkrat slišim "lej ja mlada doga". Potihem še vedno upam da je, če pa ni pač je tako. Važno da je ljubezniv, ne teka za drugimi psi in mačkami, ko ga pokličem takoj pride, oziroma sploh ne gre daleč od mene.
Ko sem bral karakteristike doge, se mi zdi da ima moja "doga" zelo podobne. Tudi mere in težo ima značilno za dogo. Nevem če je normalno, da že sedaj menja zobe(podočnike- ostale je že).
Naj mi da kdo še kakšno vspodbudno besedo ali pa pove, kaj je narobe na njej.
V vsakem promeru ostane moja "dogica".

Lp

bobi
13.06.2006, 15:12
Sam sem že skoz v dvomih, veterinar mi je rekel da ima poteze in obliko doge razen glave(da imajo nekatere manjšo glavo), ko se sprehajam večkrat slišim "lej ja mlada doga". Potihem še vedno upam da je, če pa ni pač je tako. Važno da je ljubezniv, ne teka za drugimi psi in mačkami, ko ga pokličem takoj pride, oziroma sploh ne gre daleč od mene.
Ko sem bral karakteristike doge, se mi zdi da ima moja "doga" zelo podobne. Tudi mere in težo ima značilno za dogo. Nevem če je normalno, da že sedaj menja zobe(podočnike- ostale je že).
Naj mi da kdo še kakšno vspodbudno besedo ali pa pove, kaj je narobe na njej.
V vsakem promeru ostane moja "dogica".

Lp

sašoa, upam da se razumeva, jaz in Aussi sva ti hotela pomagati pri nakupu že pri tvojem prvem vprašanju, kje kupiti dogo. Lepo sva te upozarjala da se izogibaj nerodovniških štepanj, ker v nasprotnem primeru, te nate.... kakor si dolg in širok. Za nakup si se pač odločil sam, brez da bi se malo razgledal okoli kako dejansko izgledajo mladiči doge. Na netu je nešteto forumov in na njem je nešteto tebi podobnih zgodb, kjer bi se prepričal da midva ne govoriva na pamet in da žal obstojajo ljudje ki jim ni za pse, ampak samo za denar ki ga bodo izmozgali od tebe in podobnih.
Očitno ti je kužek všeč in tudi pohvališ ga da je priden in ubogljiv. To je pač sedaj najbolj važno in ne izgled in pa iskanje nekoga ki ti bo pritrdil da imaš dogo.
Menjanje zob pri 5 mesecih je čisto normalno in sedaj samo pazi, da bodo lepo izpadali in da ne pride do dvojnih vrst.

popka
13.06.2006, 18:07
še mal pa se bom kr preselila, k bi čedali raj mela eno tako mrcino doma:shy:

Goody
21.06.2006, 14:15
popka, če jih imaš rada, ti ziher ne bo žal ... pa čeprov je prve tri mesece kr naporno, sam kadar greš na sprehod ti ni pa nikol dolgčas - to je sploh fajn k se pol vsak dan saj mal premigaš :D

U462
21.06.2006, 14:31
Včasih je bilo v leglu določeno število mladičev, ki so dobili rodovnik, kar jih je bilo več so bili le "čistokrvni", verjetno jih je bilo potrebno odstraniti. Ne spoznam se veliko na doge mi je pa zelo vščeč in tudi karakter ima zelo dober. To je moje mišljenje, lahko pa se tudi motim.
čist tko: da si slučajno res nebi omislil težko obvladljivega psa :mad:
pa še tole: doga si sama (če že!!) izbere gospodarja, ki ga uboga.

raje si ra začetek v kakšnem zavetišku vzemi kakšnega pohlevnega čistokrvnega mešančka ... že zato, da z dogo, ki je ne boš obvladal ne delaš traparij po soseski
:nonono: :nonono: :nonono:
svašta od ljudi :censored:

partibrejker
22.06.2006, 10:35
Danes sem jo še poslikal, drugač pa z njo v stanovanju nimam nobenih problemov, ko je notri leži, igra se pa na terasi(8x4m), drugače pa nori za hišo po travniku.

zlo lepga psa maš:)pa pač ni doga ane sam upam da nisi preveč plačala

aussie
25.06.2006, 21:09
Glej "sašosa": razumem, da si skoraj zaljubljen v svojega psa, ampak nekdo te je lepo nategnil! Pa mi je zelo žal, da te je! Ampak si pomoje tipičen primer človeka, ki si reče: mah, kaj bo meni rodovnik, saj ne bom vlačil psa na razstave!!! Ampak point rodovnika NI v tem! Gre se le za to, da se vzreditelji čim bolj trudijo odpraviti dedne bolezni pri določeni pasmi, agresivnost,.... Poglej recimo, kaj so naredili z NOji, pitbuli ali staffordi, ker jih "štepajo" kar počez. In potem vidiš oglase na Bolhi v stilu: borbene konstrukcije!! Wtf???? In na koncu ti nekdo proda "čistokrvnega brez rodovnika" za 50, 60 ali 80.000 sit - ti pa imaš v bistvu mešanca. Pa če ti je prav ali ne. In sploh ne veš, kakšne bolezni so imeli njegovi starši (recimo, že če je kuža "nepravilno obarvan", ne dobi več rodovnika!) in niti ne veš, če bo res izgledal (ko bo odrasel pes) recimo v tvojem primeru, doga. Po zavetiščih pa je na tone mešančkov (in tudi kakšen z rodovnikom se najde), ki čakajo nate, da jih boš imel rad. In ne stanejo nekaj deset tisoč tolarjev. To je to! In neumno se mi zdi šparat na "prijateljih"! Če nam ni žal denarja za npr. pleh, naj nam ga ne bo niti za psa. Pleh ti ne vrača ljubezni, žival pa - neizmerno!
Srečno s tvojim kužkom - karkoli že je!!!!

DarkBloom
11.07.2006, 20:46
Ima kdo izkušnje s to boleznijo pri psih?
Moja psička ima epilepsijo. Od začetka mi je veterinar predpisal tablete Phemiton ampak je bila med jemanjem teh tablet dobesedno "zadeta" tko, da sm prenahala s tem. Pa tut nima tako hude napade. Ima jih recimo 2x na mesec po 3minute...med katerimi ne zaznava okoli sebe, ima krče in izloča velik sline.

Slišala sm, da baje pomaga akupunktura in tut homeopatske kapljice. A kdo kaj več o tem? Mogoče postopek. Vem pa, da veterinarji niso pristaši teh alternativnih metod

Katrin
11.07.2006, 21:22
Naša je imela epileptične napade. Zdravnik nam je svetoval, da naj bo raje brez tablet, ker je šlo za enkrat na mesec, ko je bila starejša pa še redkeje. Takrat smo ji pač nudili oporo, pazili, da se ni kam udarila pa je bilo hitro mimo.

Kate
11.07.2006, 21:31
tukile (http://www.canineepilepsy.co.uk/) neki malga piše tud o tem (drgač je pa velik na splošno o epilepsiji pri psih napisan) :) ... mogoče boš tud tlele (http://www.mojpes.net/forum/index.php?PHPSESSID=c3a9c38fd8d8cd5b0ea966453a9ca3 f9&topic=401.0) kej pametnega našla, ne vem :shy: ... ni se mi dal vsega brat :D

mungo
11.07.2006, 22:21
Akupunktura in homeopatske kapljice ne pomagajo. :nonono: :mad:

Pri psih še za "placebo efekt" niso dobre. :hammer:

Sasha
26.07.2006, 14:12
POzdravljeni,

V reklami od Loreal Revitalift je en "zelo" gubast pes.. Katera pasma je to?

Sacha
26.07.2006, 14:16
Shar Pei

http://www.roseandearl.com/Shar-pei_relaxed.jpg

Sacha
26.07.2006, 14:20
http://www.inseparabile.com/cani/images/Pic00102.jpg

http://www.honewatson.com/images/25/chinese-shar-pei-puppies-international-dog-show-havana-cuba.jpg

roxa
02.08.2006, 09:52
POzdravljeni,

V reklami od Loreal Revitalift je en "zelo" gubast pes.. Katera pasma je to?
ja..to je shar pei...če rabiš kakšnega povej od moje kolegice sestra je vzrediteljica:shy:

roxa
17.08.2006, 12:56
zanima me kakšna hrana je to?
je uredu?
mislim na pasjo varijanto....

www.boschpet.co.nz

Goody
17.08.2006, 13:31
zanima me kakšna hrana je to?
je uredu?
mislim na pasjo varijanto....

www.boschpet.co.nz


Bosch(razprava na forumu) (http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=533&start=0)

(spodni opis iz tuki: http://www.zoo-nara.si/bosch_odrasli.html)

BOSCH ADULT MINI
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
Je hrana razvita posebej za pse manjših pasem, ki so radi izbirčni pri hrani. Hrana vsebuje kvalitetne sestavine kot so riž, perutnina in jajca.Adult Mini ustreza potrebam po energiji teh večinoma živahnih psov. Ta uravnotežena popolna hrana je zelo okusna in lahka, kroketi so posebej prilagojeni zobovju manjših psov.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 7,5 kg


BOSCH ADULT
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
ADULT je uravnotežena popolna hrana za vse odrasle pse z normalno aktivnostjo, torej na primer za pse, ki svoje lastnike vsak dan spremljajo na sprehodih, ali za pse, od katerih se ne zahteva športnih naporov. S hrano ADULT hranite svojega psa v skladu z njegovimi potrebami, tako da lahko vzdržuje svojo idealno težo. Hrana je zelo okusna in lahka
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3kg; 7,5 kg ; 15 kgBOSCH ADULT MAXI
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
ADULT MAXI je uravnotežena popolna hrana za odrasle pse z normalno aktivnostjo, še posebej za pse večjih pasem. Energijska vrednost in koncentracija beljakovin sta določeni tako, da je pes sit, ne da bi prejel prevelike količine energije in beljakovin. Na ta način in s pomočjo dodatnih ekstraktov iz školjk se tudi prepreči prekomerna teža, ki slabo vpliva na kosti in sklepe.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 7,5 kg ; 15 kg


BOSCH ADULT LAMB&RICE
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
ADULT LAMB&RICE je uravnotežena popolna hrana za odrasle pse z normalno aktivnostjo, z jagnjetino in rižem ter piro.Primerna je tudi za občutljive pse.S hrano ADULT LAMB&RICE hranite svojega psa v skladu z njegovimi potrebami, tako da lahko vzdržuje svojo idealno težo. Hrana je zelo okusna in lahka.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 15 kgACTIVE
Povečana aktivnost, šport in obremenitev
ACTIVE je idealna hrana za pse s povečano obremenitvijo, naj bo pri športu in igri ali pa pri varstvu in obrambi. ACTIVE je zelo priljubljen tudi pri rejcih.ACTIVE izpolnjuje povečane potrbe po energiji aktivnih psov, ne da bi jih brez potrebe obremenjevala. Ta uravnotežena popolna hrana je zelo okusna, dobro prebavljiva in hranljiva.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3kg; 7,5 kg ; 15 kg


SENSITIVE
Za občutljive pse
Tudi pri psih vedno pogosteje prihaja do alergij na določene sestavine hrane, ki se lahko izrazijo kot prebavne motnje, težave s kožo ali dlako. SENSITIVE je zato hrana, sestavljena iz skrbno izbranih sestavin, ki lahko zmanjšajo dovzetnost za alergije; te sestavine so npr. jagnjetina, perutnina, riž, ječmen in jajca. SENSITIVE je uravnotežena, izredno lahka in okusna popolna hrana za pse, ki so občutlivi za hrano.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 15 kg

več naj pa tisti povejo, ki ga uporabljajo ;)

roxa
17.08.2006, 13:34
Bosch(razprava na forumu) (http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=533&start=0)

(spodni opis iz tuki: http://www.zoo-nara.si/bosch_odrasli.html)

BOSCH ADULT MINI
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
Je hrana razvita posebej za pse manjših pasem, ki so radi izbirčni pri hrani. Hrana vsebuje kvalitetne sestavine kot so riž, perutnina in jajca.Adult Mini ustreza potrebam po energiji teh večinoma živahnih psov. Ta uravnotežena popolna hrana je zelo okusna in lahka, kroketi so posebej prilagojeni zobovju manjših psov.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 7,5 kg


BOSCH ADULT
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
ADULT je uravnotežena popolna hrana za vse odrasle pse z normalno aktivnostjo, torej na primer za pse, ki svoje lastnike vsak dan spremljajo na sprehodih, ali za pse, od katerih se ne zahteva športnih naporov. S hrano ADULT hranite svojega psa v skladu z njegovimi potrebami, tako da lahko vzdržuje svojo idealno težo. Hrana je zelo okusna in lahka
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3kg; 7,5 kg ; 15 kgBOSCH ADULT MAXI
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
ADULT MAXI je uravnotežena popolna hrana za odrasle pse z normalno aktivnostjo, še posebej za pse večjih pasem. Energijska vrednost in koncentracija beljakovin sta določeni tako, da je pes sit, ne da bi prejel prevelike količine energije in beljakovin. Na ta način in s pomočjo dodatnih ekstraktov iz školjk se tudi prepreči prekomerna teža, ki slabo vpliva na kosti in sklepe.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 7,5 kg ; 15 kg


BOSCH ADULT LAMB&RICE
Za odrasle pse z normalno aktivnostjo
ADULT LAMB&RICE je uravnotežena popolna hrana za odrasle pse z normalno aktivnostjo, z jagnjetino in rižem ter piro.Primerna je tudi za občutljive pse.S hrano ADULT LAMB&RICE hranite svojega psa v skladu z njegovimi potrebami, tako da lahko vzdržuje svojo idealno težo. Hrana je zelo okusna in lahka.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 15 kgACTIVE
Povečana aktivnost, šport in obremenitev
ACTIVE je idealna hrana za pse s povečano obremenitvijo, naj bo pri športu in igri ali pa pri varstvu in obrambi. ACTIVE je zelo priljubljen tudi pri rejcih.ACTIVE izpolnjuje povečane potrbe po energiji aktivnih psov, ne da bi jih brez potrebe obremenjevala. Ta uravnotežena popolna hrana je zelo okusna, dobro prebavljiva in hranljiva.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3kg; 7,5 kg ; 15 kg


SENSITIVE
Za občutljive pse
Tudi pri psih vedno pogosteje prihaja do alergij na določene sestavine hrane, ki se lahko izrazijo kot prebavne motnje, težave s kožo ali dlako. SENSITIVE je zato hrana, sestavljena iz skrbno izbranih sestavin, ki lahko zmanjšajo dovzetnost za alergije; te sestavine so npr. jagnjetina, perutnina, riž, ječmen in jajca. SENSITIVE je uravnotežena, izredno lahka in okusna popolna hrana za pse, ki so občutlivi za hrano.
Pakirano v vrečah: 1 kg; 3 kg; 15 kg

več naj pa tisti povejo, ki ga uporabljajo ;)
rabim zadnjo varijanto...psa mam alergičnega ful...hvala goody..
a mogoče poznaš še ceno in kje lahko kupim, ker tu špri nas je ni...:nonono: :shy:

ni treba sem prebrala da v litiji to pa itak ni daleč;)

Goody
17.08.2006, 13:47
ne, ne majo jo v štacunah, tud po LJ pomojem ;)
Če je pes alergičen, je vseeno boljše, da ti vet priporoči kakšno posebno hrano ;)
Evo linke štacun
http://www.malezivali.com/cgi-bin/stran.pl?templ=0&id=2&st_strani=0&izris=pisiHTML&trgKaj=poglejArt&st_art=2354&izrisTrg=trgArt

http://www.zoo-trgovina.com/

http://www.rotar.si/hrana.htm

http://www.stof.si/_zivali.php

http://www.informacija.net/podrobno.asp?narocnik=721&jezik=slo

roxa
17.08.2006, 13:51
ne, ne majo jo v štacunah, tud po LJ pomojem ;)
Če je pes alergičen, je vseeno boljše, da ti vet priporoči kakšno posebno hrano ;)
Evo linke štacun
http://www.malezivali.com/cgi-bin/stran.pl?templ=0&id=2&st_strani=0&izris=pisiHTML&trgKaj=poglejArt&st_art=2354&izrisTrg=trgArt

http://www.zoo-trgovina.com/

http://www.rotar.si/hrana.htm

http://www.stof.si/_zivali.php

http://www.informacija.net/podrobno.asp?narocnik=721&jezik=slo
nisem iz ljubljane...

priporočal je ovčetino in riž, ker je na perutnino in ribe alergičen...pa sva jedla Hill s pa Royal canin pa Pro pac....pa nič....še vedno je bolan....:( :( :( :(

čist sem obupana....sam ko dobi inekcijo je dober dva dni pol pa spet isto....tačke prsi in glava (polovica glave) rdeče in izpuščaji....mažem ga pa mu mal nuca-povsem se pa ne zaceli:dontknow:

Goody
22.08.2006, 10:24
roxa niso samo trgovine iz LJ ;)
kaj pa, če bi mu sama kuhala, ker če je tako potem je možno, da je na kašne konzervanse v hrani alergičen, teh je pa veliko, na žalost v teh hranah. Vem, da sm v kaliji vidla (ne vem kater je bil točno proizvajalec) hrano, ki je kao naravna..poglej ;)
vseeno pa ti predlagam, da obiščeš eno vet kliniko, ker imajo ponavadi veterinarji v ordinacijah to posebno hrano, ki jo prepišejo, za take situacije.
kolk je pa star?
vem, pa da je to kr problem, če ima probleme s kožo kuža, v veliko primerih sem slišala, da ni ozdravljivo ...

roxa
22.08.2006, 11:34
roxa niso samo trgovine iz LJ ;)
kaj pa, če bi mu sama kuhala, ker če je tako potem je možno, da je na kašne konzervanse v hrani alergičen, teh je pa veliko, na žalost v teh hranah. Vem, da sm v kaliji vidla (ne vem kater je bil točno proizvajalec) hrano, ki je kao naravna..poglej ;)
vseeno pa ti predlagam, da obiščeš eno vet kliniko, ker imajo ponavadi veterinarji v ordinacijah to posebno hrano, ki jo prepišejo, za take situacije.
kolk je pa star?
vem, pa da je to kr problem, če ima probleme s kožo kuža, v veliko primerih sem slišala, da ni ozdravljivo ...
goody, danes ima svoj prvi rojstni dan (moj srček)....:kisses:

takole je...veterinar je ugotovil, da je alergičen na to, kar sem napisala....zdej pa iščem hrano ki nima v vsebini teh stvari....včeraj sem mu kupila bosch-ovo hrano sensitive (riž+ovčetina9 in danes je pojedel prvi obrok....veterinar ugotavlja da bi lahko bila kakšna alergija tudi na kakšno zvrst trave:dontknow:
ima pa rdeče fleke-tačke si pa liže:(

ta hrana, ki si jo omenila je Bio hrana sem včeraj gledaal jo v trgovini-enostavno kuhanega noče jesti..če kaj poznaš to pasmo veš kako zelo so izbirčni....:nonono: :(
probala sem mu dajati riž kuhan v mleko ko je bil mali pa ni hotu....bi če bi bla kila mesa not:D (tko kot vsi):shy:

bobi
22.08.2006, 15:18
Roxa, povej kje ima rdeče fleke (trebušček in mednožje), če je tu je sigurno alergija na hrano, vendar me moti ker se liže po tačkah :nonono:
Upam da ni kdo kaj na vrtu strupil in je mali hodil po tej travi in če je bila še mokra je to huda kombinacija.
priporočam ti začasno dieto, vsaj en teden do deset dni, potem obvezno izloči tisto hrano ki jo je dobival največ ali vsak dan.
Za čiščenje črevesja ti globoko priporočam dietno hrano od Hillsa, ki se dobi pri vetih in resnično pomaga. Do daš lahko še kakšen probiotičen jogurt za uravnavanje črevesne prebave.
Ne pozabi, jogurt mora biti probiotičen in ne navaden :2thumbs:

roxa
23.08.2006, 08:50
Roxa, povej kje ima rdeče fleke (trebušček in mednožje), če je tu je sigurno alergija na hrano, vendar me moti ker se liže po tačkah :nonono:
rdeč je po tacah, zadnjih in sprednjih....včasih v mednožju (jajca tud)..levi strani glave in na sredi prsi...:nonono: :( pa beli je in se vse vidi)...tačke ga pa srbijo (očitno) in si jih včasih grize in liže....

priporočam ti začasno dieto, vsaj en teden do deset dni, potem obvezno izloči tisto hrano ki jo je dobival največ ali vsak dan.
Za čiščenje črevesja ti globoko priporočam dietno hrano od Hillsa, ki se dobi pri vetih in resnično pomaga. Do daš lahko še kakšen probiotičen jogurt za uravnavanje črevesne prebave.
Ne pozabi, jogurt mora biti probiotičen in ne navaden :2thumbs:
trenutno sem se odločila za boschevo hrano sensitive (za pse z občutljivo kožo)..zdej bo pojedel 3kg pa bom opazovala vse...od blata do obnašanja....hill s sva mela pa je blo isto...:nonono: bom vidla, kaj bo zdaj....je pa rdečica veliko bolj opazna, ko poje, kaj perutninskega izvora in ribjega....takrat dobi tudi otekline, ki so na otip vroče...imela sem neka mazila in sem ga mazala, ter spreje-zdeaj imam neko snov, ki smrdi po katranu (mi je dal veterinar) in to mu nuca:dontknow: -

bom dala mu probiotičen jogurt;)

hvala bobi:)

lady_lucifer
23.08.2006, 08:54
obstajajo tud vege briketi in mogoce ne bi blo slabo tele probat, pa mu meso das v kaki drugi obliki. nas je seveda strasten mesojedec, sam tele vege brikete zmaze brez problema;) kak tocno se jim pa rece, pa lahk preverim, ce te zanima;)

roxa
23.08.2006, 08:57
obstajajo tud vege briketi in mogoce ne bi blo slabo tele probat, pa mu meso das v kaki drugi obliki. nas je seveda strasten mesojedec, sam tele vege brikete zmaze brez problema;) kak tocno se jim pa rece, pa lahk preverim, ce te zanima;)
bio od premiuma....sem že opazila in to bo naslednje, če to ne zaleže

lady_lucifer
23.08.2006, 08:59
bio od premiuma....sem že opazila in to bo naslednje, če to ne zaleže

mozno, ne vem, bi mogla precekirat...

bobi
23.08.2006, 09:14
Roxa, to je vsekakor alergija na hrano! Pazi če ne boš ustavila ti pes lahko dehidrira (pazi na vodo) in pa tudi dlaka lahko začne odpadat. Naslednja stopnja je gastritis, ki pa se ne pozdravi zelo dolgo in do tega ne sme priti.
Izobibaj se perutnine in pa predvsem rib in njihovega olja. Ribje olje je za mlade pse zelo dobro, vendar če je overdoze se obrne in povzroča hude alergije. To sem sam že doživel :(.
Pri Hillsu sem mislil na posebno dietno hrano, ki se jo dobi samo pri vetih in ne vsebuje nič alergenega, je drago vendar ima zelo dober učinek. Probiotičen jogurt kar polij preko briketov in zmešaj, tudi če uporabljaš namočene. Izogibaj se še naslednjim firmam briketov, Pal pedigre, Propac, Chapy, nekatere so full alergene, nekatere pa preveč slane. Če ti tudi z novo hrano in mazili ne bo nič bolje, moraš obvezno dobiti antibiotike in pa kortizonske injekcije proti srbenju, da ustaviš mučenje, če ti vet tega ne bo dal po določenem času, je moj nasvet da se obrneš na drugega.
Poročaj kako se imata in štimata :2thumbs:

roxa
23.08.2006, 09:17
Roxa, to je vsekakor alergija na hrano! Pazi če ne boš ustavila ti pes lahko dehidrira (pazi na vodo) in pa tudi dlaka lahko začne odpadat. Naslednja stopnja je gastritis, ki pa se ne pozdravi zelo dolgo in do tega ne sme priti.
Izobibaj se perutnine in pa predvsem rib in njihovega olja. Ribje olje je za mlade pse zelo dobro, vendar če je overdoze se obrne in povzroča hude alergije. To sem sam že doživel :(.
Pri Hillsu sem mislil na posebno dietno hrano, ki se jo dobi samo pri vetih in ne vsebuje nič alergenega, je drago vendar ima zelo dober učinek. Probiotičen jogurt kar polij preko briketov in zmešaj, tudi če uporabljaš namočene. Izogibaj se še naslednjim firmam briketov, Pal pedigre, Propac, Chapy, nekatere so full alergene, nekatere pa preveč slane. Če ti tudi z novo hrano in mazili ne bo nič bolje, moraš obvezno dobiti antibiotike in pa kortizonske injekcije proti srbenju, da ustaviš mučenje, če ti vet tega ne bo dal po določenem času, je moj nasvet da se obrneš na drugega.
Poročaj kako se imata in štimata :2thumbs:
v času odkar je tako bolan je dobil že 9 inekcij....pije normalno in vodo nosim vedno s sebopj (sej veš buldog pač)....do zdaj je jedel le Royal Canin in hill s.....občasno kakšno konzervo ovčetine...drugo pa ne.....(pa če nafehta kaj pri mizi)....to dietno hrano, ki jo omenjaš ima kolegica, ki ima mopsa in ima še hujšo alrgijo, kot moj pes pa pravi, da mu ne nuca (v takem roza paketu je ne?).....
drugače se pa niti ne praska toliko...vem pa da ga moti....

veterinar in veterinarka se pa ful trudita...

dlaka mu je izpadala ampak na določenih mestih..zdej sem to ustavila ker ga mažem dvakrat na dan

bobi
23.08.2006, 09:46
Očitno sta že v nadaljevalni fazi in alergijo ima že kar nekaj časa. Težko opaziš kdaj se začne, ker se ne praskajo takoj. Upam da se bosta pozdravila in da čim preje ugotoviš kaj ga moti.
Uzogibaj se tudi hranjenju z mize (zunanja hrana)

roxa
23.08.2006, 09:48
Očitno sta že v nadaljevalni fazi in alergijo ima že kar nekaj časa. Težko opaziš kdaj se začne, ker se ne praskajo takoj. Upam da se bosta pozdravila in da čim preje ugotoviš kaj ga moti.
Uzogibaj se tudi hranjenju z mize (zunanja hrana)
jah....mučiva se že več kot 8 mesecev (včeraj je bil star 1 leto)....:(
sej veš kako je s hrano z mize pa kok se slinijo taki poleg (mi gre na jok)....sam zdej je konec...ne dam mu nič...malo zameri, gre v košaro -čez uro dve je pa kul....:dontknow: :blush:

bobi
23.08.2006, 09:52
jah....mučiva se že več kot 8 mesecev (včeraj je bil star 1 leto)....:(
sej veš kako je s hrano z mize pa kok se slinijo taki poleg (mi gre na jok)....sam zdej je konec...ne dam mu nič...malo zameri, gre v košaro -čez uro dve je pa kul....:dontknow: :blush:

Kaj? Že 8 mesecev ima probleme! Si kaj se pozanimala, kako je z ostalimi iz legla, imajo podobne probleme. Malo prečekiraj v tej smeri, kako se ostali borijo z tem in pri vzreditelju vprašaj kdo ima podobne težave, mati ali oče.

roxa
23.08.2006, 09:56
Kaj? Že 8 mesecev ima probleme! Si kaj se pozanimala, kako je z ostalimi iz legla, imajo podobne probleme. Malo prečekiraj v tej smeri, kako se ostali borijo z tem in pri vzreditelju vprašaj kdo ima podobne težave, mati ali oče.
:( :(
ima samo enega brata....ki je zdrav....pes in psica prav tako....očitno je samo moj bolan in jaz se žrem in mislim, da sem kriva in da ne skrbim dovolj zanj.....
kar seveda ni res-naredim vse...

bobi
23.08.2006, 10:05
:( :(
ima samo enega brata....ki je zdrav....pes in psica prav tako....očitno je samo moj bolan in jaz se žrem in mislim, da sem kriva in da ne skrbim dovolj zanj.....
kar seveda ni res-naredim vse...

Roxa, ta problem, verjetno gastritis, je mali prinesel že iz legla in ti nisi nič kriva za bolezen. Ti se samo čim bolj drži nazaj pri hranjenju zunanje hrane, počasi pogruntaj kateri dietni briketi mu naredijo čim manj težav in se zavedaj da bo podobno stanje verjetno vse živlenje. Ko boš pogruntala kaj vse mu na paše, bo veliko bolje in bo tudi manj skrbi.
Te stvari se dogajajo in še veliko hujše, ker nikoli ne vemo kako se narava poigra z nami, na nam pa je da to čim bolj daniramo in se izogibamo vsega kar škodi.
Pred leti sem imal tibetanskega terierja z istimi težavami in sem lahko pomagal samo toliko da sem blažil bolezen.

roxa
23.08.2006, 10:12
Roxa, ta problem, verjetno gastritis, je mali prinesel že iz legla in ti nisi nič kriva za bolezen. Ti se samo čim bolj drži nazaj pri hranjenju zunanje hrane, počasi pogruntaj kateri dietni briketi mu naredijo čim manj težav in se zavedaj da bo podobno stanje verjetno vse živlenje. Ko boš pogruntala kaj vse mu na paše, bo veliko bolje in bo tudi manj skrbi.
Te stvari se dogajajo in še veliko hujše, ker nikoli ne vemo kako se narava poigra z nami, na nam pa je da to čim bolj daniramo in se izogibamo vsega kar škodi.
Pred leti sem imal tibetanskega terierja z istimi težavami in sem lahko pomagal samo toliko da sem blažil bolezen.
poleg tega ne moreš vedeti, kaj si kupil.....veterinar mi je rekal, da lahko, da je bilo zanemarjeno leglo:dontknow: :(

bobi
23.08.2006, 10:28
poleg tega ne moreš vedeti, kaj si kupil.....veterinar mi je rekal, da lahko, da je bilo zanemarjeno leglo:dontknow: :(

O zanemarjenosti legla se lahko govori, ko se ga vidi ko je še mladič pri 2-3 meseceh, pozneje težko. Težko bi rekel da je bil zanemarjen, lahko pa bi vsaj pred oddajo psa preverili kakšno hrano prebavlja. Očitno so ga hranili samo z eno hrano in možno je da ima od takrat posledice.

roxa
25.08.2006, 08:16
O zanemarjenosti legla se lahko govori, ko se ga vidi ko je še mladič pri 2-3 meseceh, pozneje težko. Težko bi rekel da je bil zanemarjen, lahko pa bi vsaj pred oddajo psa preverili kakšno hrano prebavlja. Očitno so ga hranili samo z eno hrano in možno je da ima od takrat posledice.
jedel je eukanubo

3nity
25.08.2006, 09:06
roxa: a za ščitnico so ga pregledali?

roxa
25.08.2006, 09:27
roxa: a za ščitnico so ga pregledali?
Pes je popolnoma zdrav, razen te alergije, ker je nasplošno značilno za francoskega buldoga. Ko je bil na pregledu sta ga pregladala dva pa ni blo nič razen tega:dontknow:

Moram pa povedat, da se je od nedelje stanje malo izboljšalo...rahlo rdeč je sam še po glavi in malo po prsih, ter tačkah...

bobi
05.09.2006, 08:30
tuki tudi nekaj omenjajo čivave: http://forumi.siol.net/showpost.php?p=915565&postcount=81
ne vem, če bo čivavo tko enostavno dobit brez rodvnika (kinologi ne spet skočt, tut psi brez rodovnika so zdravi in lepi) in z nizko ceno. Prejšnji post sem dala pa zato, ker tale Paris H. se spozna na čivave, pa bi lahko njo prašu ...
za take stvari je fajn, če koga iz kinološkega društva poznaš ali preveriš pri kakšnem veterinarju ;) pa mal oglase po cajtnih brebrski, ... ;)

Goody, ne bomo skakal in zopet pridigal o rodovniških in nerodovniških ;)
Razlika v ceni med rodovniško in nerodovniško je majhna, z tem da pri nakupu brez papirjev dobimo psa podobnega pinču in ne čivavi!
Vsak se naj sam odloči kakšnega psa bi rad imal, prosil bi te samo to da prenehamo javno podpirat dvoriščne šteparje.
Hvala!

Goody
05.09.2006, 09:16
ma sej nisem mislila, tku resno, mal dražim :P
jst še vedno mislim, da je važno pri živalicah bolj kot papir to, da lepo skrbiš za njo in jo maš rad? pa tut, če je mal mešan, sej so vseeno luškani :D

lej no: a ni lušna :P brez papirja, k sta bla dva preveč v leglu ...moji so bli do zdej vsi brez, razen ene psičke, pa smo se mel čist lušno in najlepši so tut :D
http://www3.shrani.si/thumbs/img0029862577.jpg (http://www3.shrani.si/o.php?img0029862577.jpg) http://www3.shrani.si/thumbs/picture0859107.jpg (http://www3.shrani.si/o.php?picture0859107.jpg)

p.s sej so tut navadni mački najlepši ...:D

Black
05.09.2006, 09:19
pa dobr očitno sm jst mau aut pa ne sledim lih...ampak dobr kaj ma veze če je recimo cuck al pa mače podarjen ali mešanc ali pa karkoli ?? a ni važn d mi je všeč pa da bom za hišnega ljubljenčka skrbeu lepo tk kt se spodobi...ne pa d bom gledau če ma rodovnika pa če je čistokrvn pa kolkšn račun je biu zanj pa papirji gor papirji dol....kr neki...tk kt če bi neke sorte genozid izvajau...zj pa...men so take pa take všeč pa tk pa tk se morjo obnašat pa un pa tret...in zj sam take bojo moje...ostalo je podn in katastrofa in oh in sploh in boh ne dej d bi meu...ehbeš to......tako bom meu k mi bo pasala ne glede komu je kaj všeč...rodovnik domač al pa iz pm...
isto za domačo živau...všeč mi je...odločiu sm se zanjo...skrbeu bom zanjo...ok..in koji klinac je važn zj rodovnik ? al pa čistokrvnost? NULA (priznam podla in banalna primerjava so hišni ljubljenčki in ženske..sam se fino sliš pa priročn je blo:D)

dkivi
05.09.2006, 12:06
aha, zdejle ma leto pa slabih pet mesev in je še čist razposajena :D sej bo še mal zrastla. ;)
jst sem pa zanč na sliki vidla tvojo mačko, luškana :)pa še dolgo bo ''blesava'' poznam ene par prinašalcev k so bli pri 10 letih po obnašanju kot 6 mesečni mladiči:):2thumbs::D
evo pa še dve fotki mojih muc (sej vem da je spam goody,ampak moram se ti pohvalit z našimi lepoticami:blush:)
img4316905353.jpg (http://www3.shrani.si/files/img4316905353.jpg)
img0369905359.jpg (http://www3.shrani.si/files/img0369905359.jpg)

Goody
05.09.2006, 12:26
Goody, ne bomo skakal in zopet pridigal o rodovniških in nerodovniških ;)
Razlika v ceni med rodovniško in nerodovniško je majhna, z tem da pri nakupu brez papirjev dobimo psa podobnega pinču in ne čivavi!
Vsak se naj sam odloči kakšnega psa bi rad imal, prosil bi te samo to da prenehamo javno podpirat dvoriščne šteparje.
Hvala!

ej bobi, :blush: a recimo, če mam jst kužiko brez rodovnika, pa jo dam parti z prinašalcem, sem pol jst tut tale? :O k bi mela mladičke enkrat v prihodnosti, če bo vse po sreči? :shy: al kaj se pol v takih situacijah nardi?

dikvi, so luškane muce ...sosedi majo skor čist isto tako sivo :approve:
aja sej res, vem da bo :D še taka neki časa, :rolling: poznam ,sem mela prej eno, sam je bla fuuuul bolj pridna, sej bo tut Luna počas, razume že velik, sam ji vseen vsake tolk pič neki, pa začne kakšne neumnosti počet :D :D

roxa
06.09.2006, 08:28
Goody, ne bomo skakal in zopet pridigal o rodovniških in nerodovniških ;)
Razlika v ceni med rodovniško in nerodovniško je majhna, z tem da pri nakupu brez papirjev dobimo psa podobnega pinču in ne čivavi!
Vsak se naj sam odloči kakšnega psa bi rad imal, prosil bi te samo to da prenehamo javno podpirat dvoriščne šteparje.
Hvala!
se absolutno strinjam....:nonono:

rada bi pa sam še rekla, da tudi rodovniški se zna zgodit da ni uredu...moj že ni recimo za razstavljat, pa sem ga celo preplačala:evil:

roxa
06.09.2006, 08:29
http://www3.shrani.si/thumbs/img0029862577.jpg (http://www3.shrani.si/o.php?img0029862577.jpg) http://www3.shrani.si/thumbs/picture0859107.jpg (http://www3.shrani.si/o.php?picture0859107.jpg)
:approve: KOK SE SMEJI:D
LUŠKANO!:approve:

bobi
06.09.2006, 09:45
ej bobi, :blush: a recimo, če mam jst kužiko brez rodovnika, pa jo dam parti z prinašalcem, sem pol jst tut tale? :O k bi mela mladičke enkrat v prihodnosti, če bo vse po sreči? :shy: al kaj se pol v takih situacijah nardi?

dikvi, so luškane muce ...sosedi majo skor čist isto tako sivo :approve:
aja sej res, vem da bo :D še taka neki časa, :rolling: poznam ,sem mela prej eno, sam je bla fuuuul bolj pridna, sej bo tut Luna počas, razume že velik, sam ji vseen vsake tolk pič neki, pa začne kakšne neumnosti počet :D :D

Goody, če boš hotela imeti mladičke, boš opravila teste iste kakor jih opravijo rodovniški, da vidijo če so kakšne genske okvare. Če bodo testi OK in zahtevala za plačilo mladiča neko normalno ceno, povrnjenje stroškov in hrane ne vidim nobenih zadržkov da jih ne bi imela.
Tudi nihče drug ti ne bo očital te paritve!
Če se držiš vsaj teh osnovnih zahtev ti nihče ne more reči da niso bili starši pregledani in da nimaš legelj za zaslužek in da si dvoriščni štepar. ;)

Goody
06.09.2006, 09:58
Goody, če boš hotela imeti mladičke, boš opravila teste iste kakor jih opravijo rodovniški, da vidijo če so kakšne genske okvare. Če bodo testi OK in zahtevala za plačilo mladiča neko normalno ceno, povrnjenje stroškov in hrane ne vidim nobenih zadržkov da jih ne bi imela.
Tudi nihče drug ti ne bo očital te paritve!
Če se držiš vsaj teh osnovnih zahtev ti nihče ne more reči da niso bili starši pregledani in da nimaš legelj za zaslužek in da si dvoriščni štepar. ;)

aha, zanimivo :)
sej starši njeni so OK, ker je kupljena od vzrediteljev, sam jih je blo preveč v leglu :P ona je pa tut zdrava, zelu ...mam srečo :approve: moje živalice se vse fajn počutjo in nimajo nobenih problemov.
a to potrditev pri vetu ali na kinološkem? Al ti recimo to vet vse lahko pove, takrat k rabiš oz se odločiš?
(to ni problema nardit, razen če se kej zalomi takrat k se goni psička, tku mislim, da uide z vaškim ljubimcem :rolling: :angel: )
ne, ne legla ne bi mela za zaslužek, jst psov (ali ostalih živih bitj) ne gledam tako, niti kot stošek ;)

- p.s bom rajši tole vse prestavila kasnej, v pasje nasvete :approve: da se oglasi ne razgubijo, so preveč pomembni :)

bobi
06.09.2006, 10:05
aha, zanimivo :)
sej starši njeni so OK, ker je kupljena od vzrediteljev, sam jih je blo preveč v leglu :P ona je pa tut zdrava, zelu ...mam srečo :approve: moje živalice se vse fajn počutjo in nimajo nobenih problemov.
a to potrditev pri vetu ali na kinološkem? Al ti recimo to vet vse lahko pove, takrat k rabiš oz se odločiš?
(to ni problema nardit, razen če se kej zalomi takrat k se goni psička, tku mislim, da uide z vaškim ljubimcem :rolling: :angel: )
ne, ne legla ne bi mela za zaslužek, jst psov (ali ostalih živih bitj) ne gledam tako, niti kot stošek ;)

- p.s bom rajši tole vse prestavila kasnej, v pasje nasvete :approve: da se oglasi ne razgubijo, so preveč pomembni :)
Prvo kot prvo, ti najbolje veš koliko je tvoja psička zdrava, potem so še razni testi, ki pa so različni po pasmah, odvisno kaj vse je v pravilih pasemskih klubov. Slikanje in pregled kolkov je vsekakor, ostalo zveš v klubu najbolje.
Nekateri slikajo tudi komolce, pregled srca, bear test za slepoto, različno.

Goody
06.09.2006, 10:11
bobi hvala ;) sicer mi nismo v nobenem klubu :blush::shy: mam pa zelu fajn veta, pa vem, da mi bo vse razložu :approve:

Goody
06.09.2006, 10:13
:approve: KOK SE SMEJI:D
LUŠKANO!:approve:

jaaaa sreča brez vrvice pa še oreng sprehod in to je rezultat :D:D
ma pa za prijatelje tut 3 buldoge od sosedov...eno veliko, pa dva mlada ...so ful cjut vsi trije :D

bobi
06.09.2006, 10:16
jaaaa sreča brez vrvice pa še oreng sprehod in to je rezultat :D:D
ma pa za prijatelje tut 3 buldoge od sosedov...eno veliko, pa dva mlada ...so ful cjut vsi trije :D

Je zelo lepa kužika in vidi se da lepo skrbiš zanjo :2thumbs:
Na paritev in mladičke pa začni razmišljati šele takrat ko boš sama ocenila da je že zrela in odrasle in ne preje ;)

Goody
06.09.2006, 10:38
hvala, se trudmo :)
drgač pa seveda, pred drugim letom starosti definitivno ne, pa tut ko bom mela jaz vse pripravljano za mladiče met, od znanja do prostora in vse ;) Je kr velik "projekt" met mladičke, za vse ;)

bobi
06.09.2006, 12:07
hvala, se trudmo :)
drgač pa seveda, pred drugim letom starosti definitivno ne, pa tut ko bom mela jaz vse pripravljano za mladiče met, od znanja do prostora in vse ;) Je kr velik "projekt" met mladičke, za vse ;)

Kar počasi, ko bosta obe pripravljene, potem pa kar ;)
Jaz sem paril šele pri starosti 3 let, ker se mi je zdela pred tem še preotročja. Je krasna mati, parjenje in kotitev, vse je potekalo naravno in zelo me je presenetila kako je vse obvladovala sama.
Po drugi strani se pa igra z mladiči in je dejansko bolj otročja kakor sami mali :D, tako da če ne bi bilo razlike v velikosti bi jo nekdo zamenjal za mladiča ;)

Goody
06.09.2006, 12:17
ja, ja tako. Zdej je še precej otročja isto, čeprov misli, da ji bo kr šlo, glede na obnašanje do sosedovih mladičev ...sicer itak ni isto, sam mal se pa tut to šteje :D ja itak sej to je naraven proces čist, saj meni se tko zdi ;) sej smo same babe :clown: sam mal več dela je s pasjimi k mačjimi, k so mačke bolj samostojne glede tega, sam jst bom tku uživala v skrbi za "male Lune" :D sam ne vem kaku me bodo prepirčali, da jih oddam :clown: še mačke sem kumi, sam jih moraš, da ni mama mačka živčna :D
hihi, se mate lušno sigurno ...sicer pa sej so tvoji mladiči kr veliki kuker sem vidla po slikah ...men so ful prisrčni tele tvoji psi.

bobi
06.09.2006, 12:43
Hvala Goody ;)

res je da je precejšna razlika med mačjimi mladiči in pasjimi, mislim na kotitev in odraščanje. Mačke so bolj naravne in imam občutek da kotijo veliko bolj naravno in dosti manj problemov imajo kakor pa psi. Kotenje in imeti mladiče res ni hec in je zelo zahtevno, ker moraš ogromno postori sam, vendar ko vidiš kako male kepice rastejo, se igrajo in se odzivajo na tebe, v momentu pozabiš na vse neprespane noči in težave :2thumbs:

Moje zverince že počasi lovijo težo pri 30kg in se počasi že zavedajo da so kralji med psmi in se tako tudi že obnašajo :D

Ob oddaji je pa ena sama žalost, ko se ločiš od njih in potem non stop premišljuješ kako se imajo in da ja ni kaj narobe :(

Goody
06.09.2006, 13:52
ja, psička rabi več pomoči in nege, mačka pa vse kr sama nardi ;) res je velik projekt, mal mam izkušenj, sem stricu mal pomagala, k je mel mladičke enkrat, pa je blo kr naporno (sploh za njega), meni ne, jst sem jih sam v varstvo vzela k so bli že mal večji in sem uživala fuuul ;) in ja vem, če neki rad počneš in z veseljem itak ni nikul naporno :approve: sam tut mene skrbi odajanje, bom mogla met vse pod kontrolo ;) (no, če bi jih men odal, pol ne bi rabu nč skrbet :P :D):
ja tvoji so res mrcine, tolk mladi pa so že fuul večji od moje :D

roxa
07.09.2006, 13:33
Hvala Goody ;)

res je da je precejšna razlika med mačjimi mladiči in pasjimi, mislim na kotitev in odraščanje. Mačke so bolj naravne in imam občutek da kotijo veliko bolj naravno in dosti manj problemov imajo kakor pa psi. Kotenje in imeti mladiče res ni hec in je zelo zahtevno, ker moraš ogromno postori sam, vendar ko vidiš kako male kepice rastejo, se igrajo in se odzivajo na tebe, v momentu pozabiš na vse neprespane noči in težave :2thumbs:

Moje zverince že počasi lovijo težo pri 30kg in se počasi že zavedajo da so kralji med psmi in se tako tudi že obnašajo :D

Ob oddaji je pa ena sama žalost, ko se ločiš od njih in potem non stop premišljuješ kako se imajo in da ja ni kaj narobe :(
slikce, bobi slikce:)

roxa
08.09.2006, 09:51
Evo moj kuža se je očitno porihtal....sam mal rdečice je še na tačkah:approve: počasi zelo napreduje...hrana mu paše...jesti je pa ne mara:dontknow: :evil:

spasku
09.09.2006, 19:31
Sem lastnik psa chow chow (samec)z rodovnikom,star je 5 let.Na raztave ga ne vozim,ima vsa cepljenja in preglede.
Ponujajo mi,da bi ga paril,vendar nimam nobenih izkušenj.Zanima me kako stvar poteka,skratka čimveč imformacij...tudi glede cene....itd.

:nonono:

bobi
09.09.2006, 21:35
Sem lastnik psa chow chow (samec)z rodovnikom,star je 5 let.Na raztave ga ne vozim,ima vsa cepljenja in preglede.
Ponujajo mi,da bi ga paril,vendar nimam nobenih izkušenj.Zanima me kako stvar poteka,skratka čimveč imformacij...tudi glede cene....itd.

:nonono:

Prijaviš se za vzrejni pregled, tja prineseš dokumentacijo ki jo rabiš (preveri pri KZS).
Tam ti bodo psa pregledali, ocenili, zmerili, pregledali dokumente in ti na podlagi tega če pes odgovarja izdali vzrejno dovoljenje za parjenje.
Cena skočnine je različna, večinoma je toliko kolikor stane mladič v prodaji, ali pa se dogovoriš, če hočeš da dobiš mladička.
To je odgovor, bolj na kratko, da si boš predstavljal, kako to poteka.
Psa pred naskokom je potrebno tudi pripraviti, postopek je daljši in se kar pozanimaj kaj vse se dela, ja pa poudarek na higijeni, da pes ne okuži psice in ji naredi trajne posledice.
Upam da sem ti vsaj malo pomagal!

zverina
10.09.2006, 12:20
mogoče malce čudno vprašanje za vas kinologe, ampak.
Rad bi kupil psa najraje dobermana premišljujem, da bi imel celo dva(da jima ne bo dolgcajt), vprašanje a to drži, da se tej pasmi utrga po parih letih in kako je zdaj s tem kupiranjem(mislim, da je doberman lepši, če ima obrezana ušesa in rep), a drži, da pri nas ni več dovoljeno kupiranje, čeprav me čudi, ker na cesti velikokrat vidim pse z obrezanimi uhlji in repoim. Jp še nekaj zdaj imamo mešančka, ki je pri nas v centru pozornosti, kako mislite, da bo prihod novega psa vplival na zdajšnega, ker mešančku se ne mislim odrečt pod nobenim pogojem.

bobi
10.09.2006, 12:48
Kaj ti naj rečem, doberman je že po defoltu bolj zahtevna pasma, imeti pa dva brez predhodnjih izkušenj je naporno in zahtevno. Kot prvo se mora z tem strinjat vsa družina, kar pomeni da bodo delali z njimi vsi in ne samo ti kot npr. gospodar. To je predpogoj, ker doberman ima že v sebi probleme z rangiranjem. Upam da nočeš v hišo psov, ki ti bodo terorizirali družino, ko tebe ne bo doma. Če ste sposobni da jih boste obvladovali vsi, potem kar, v nasprotnem primeru nikar.
Paziti moraš tudi pri mladičiš, da čim preje dojamejo da si ti šef kardela in ne en od njiju, to se hitro zgodi in sta si potem en drugemu dovolj, ostali pa višek!
Kopiranje se počasi ukinja, pravzaprav je pri nas prepovedano, vendar seveda še vedno srečuješ tudi mladiče ki so kopirani. Odloči se sam, vendar vedi da je odstranjen, kopiran rep isto kot amputiran ud pri človeku. Živci se ne zarasejo tako kot bi se morali in pes se isto obnaša kakor človek ki ima amputacijo! Konec repa, tam kjer ga ni, jih večkrat srbi in pa pozimi jih zebe v manjkajoči del.
Doma že imaš kužka, in zna biti problem, če je mali kakšen alfa samček in jih ne bo sprejel za svoje.

zverina
10.09.2006, 16:30
ne psičko imamo, tako da menda ne bo problama, če bi ji par boysov pripeljal.
No ali se jim z leti res utrga ali ne.

lady_lucifer
10.09.2006, 17:08
jst mislm, da se lahk cist vsakmu psu utrga po parih letih, ce narobe delas z njim...

zverina
10.09.2006, 17:16
ne nekaj z rastjo lobanje( ker so skupek večih pasem) nekaj ne štima. Ma ne vem to sem slišal, mogoče bo bobo vedel kaj o tem.

zverina
10.09.2006, 17:17
če ne pa se odločim za bernskega planšarske psa...sam je ful drag:(

bobi
10.09.2006, 18:21
Govorice o nekih kosteh, tumorjih in celo rasti možganov na stara leta so larifari in čisti lapsus tistih ki to govorijo. Zadeva je čisto enostavna, psi nekaterih pasem, ko so starejši so zelo podobni starejšim ljudem in enostavno hočejo svoj mir. Ne marajo manjših otrok, vpitja in psihoze. Za odklanjanje tega so pripravljeni tudi ugriznit, po predhodnih opozorilih.

Kakor koli, rastoče kosti ni in ko je pes star mu moramo pustiti malo več prostega časa, da počiva.

zverina
10.09.2006, 18:29
veš mogoče za kake dobre dobermane brez papirjev?

bobi
10.09.2006, 18:31
veš mogoče za kake dobre dobermane brez papirjev?

Za lagla dobermanov nimam pojma, jih ni ravno veliko pri nas.

zverina
10.09.2006, 18:35
kaj pa tega je velik kaj imaš v avatarju? Mastif je to a ne?

bobi
10.09.2006, 18:38
kaj pa tega je velik kaj imaš v avatarju? Mastif je to a ne?

To je Mastino napoletano, je med večjimi, med težjimi pa vsekakor.
Žal ti ne morem ponudit mladiča, ker imam že vse zasedeno.

zverina
10.09.2006, 18:43
a mastinona imaš? Zanimivo sem mislil, da so samo črni. Po koliko jih prodajaš?

bobi
10.09.2006, 19:10
a mastinona imaš? Zanimivo sem mislil, da so samo črni. Po koliko jih prodajaš?

Imam silver in pa temno rdeče, že skoraj čokolada.
Cena je visoka, primerna kvaliteti in gredo v poznane roke, kjer že imajo mastine.
Nahveč v Skandinavijo.

zverina
10.09.2006, 19:13
kolk? Pa dej no. Zakaj lih v skandinavijo tam je ta pasma najbolj cenjena?

bobi
10.09.2006, 19:24
kolk? Pa dej no. Zakaj lih v skandinavijo tam je ta pasma najbolj cenjena?
Tudi jaz bi raje videl da bi jih več ostalo v Slo, ampak ne gre, najbližja je v Austriji. Imel sem tudi kupce iz USA, ampak se mi ne da ukvarjat z procedurami in pa samega mladiča pošiljat po avionu od doma.
Cena za mastine je različna, zaradi kvalitete in barve in se vrti od 1-4 kilo Eu. Moji so bili po 2,3 kilo, s tem da sem enega tudi poklonil nekomu ki je pred kratkim tragično izgubil mladiča.

zverina
10.09.2006, 19:33
zakaj so tako dragi?

bobi
10.09.2006, 19:41
zakaj so tako dragi?

Zato, ker jih je malo, malo pa jih je zato, ker je vzreja zelo zahtevna in neredko se zgodi da od velikega legla čez par mesecev ostane samo par. Nekaj zaradi bolezni, nekaj pa ker enostavno ni usojeno. To je ena najstarejših pasem, skozi stoletja se je spreminjala, veliko pa jih ni bilo nikoli.
Tudi če imaš zagotovljeno dobro paritveno kombinacijo, se včasih ne pari, enostavno ker med poznavalci ni interesentov za nakup, nepoznavalcem pa se ravno ne prodaja mladičev. Razenj v primeru da mu zaupaš in da bo novi lastnik delal po tvojih navodilih.

roxa
11.09.2006, 09:28
Kaj ti naj rečem, doberman je že po defoltu bolj zahtevna pasma, imeti pa dva brez predhodnjih izkušenj je naporno in zahtevno. Kot prvo se mora z tem strinjat vsa družina, kar pomeni da bodo delali z njimi vsi in ne samo ti kot npr. gospodar. To je predpogoj, ker doberman ima že v sebi probleme z rangiranjem. Upam da nočeš v hišo psov, ki ti bodo terorizirali družino, ko tebe ne bo doma. Če ste sposobni da jih boste obvladovali vsi, potem kar, v nasprotnem primeru nikar.
Paziti moraš tudi pri mladičiš, da čim preje dojamejo da si ti šef kardela in ne en od njiju, to se hitro zgodi in sta si potem en drugemu dovolj, ostali pa višek!
Kopiranje se počasi ukinja, pravzaprav je pri nas prepovedano, vendar seveda še vedno srečuješ tudi mladiče ki so kopirani. Odloči se sam, vendar vedi da je odstranjen, kopiran rep isto kot amputiran ud pri človeku. Živci se ne zarasejo tako kot bi se morali in pes se isto obnaša kakor človek ki ima amputacijo! Konec repa, tam kjer ga ni, jih večkrat srbi in pa pozimi jih zebe v manjkajoči del.
Doma že imaš kužka, in zna biti problem, če je mali kakšen alfa samček in jih ne bo sprejel za svoje.
Bobi ti je dobro povedal.
Ne pozabi na dobrega vzreditelja, ki ti bo prodal dobrega psa (na bolezni mislim) dva ti ne bi svetovala, kot je rekel bobi je to izredno zahtevna pasma...malo pobrskaj po zgodovini in nastanku te pasme in boš kmalu ugotovil, da ne bo tako lahko z njim...TRDO ROKO RABI-drugače ti bo sigurno zagospodaril.
Doberman je drugače zelo fajn pes res je da se malo njegovo obnašanje spremeni ko se postara pravijo da tam pri 8 letih...ampak to se zgodi samo pri nevzgojenih psih.
Še neki bi ti rada povedla. lobanja nima veze s tem...to so klobase, ki jih prodajajo kreteni, ki nimajo spoštovanja do psov.
Kar se tiče kupiranja. Jaz sem tudi za, da se ohranja privotna oblika psa...torej pri dobermanu kupirani uhlji in rep in če bi se jaz odločila za dobermana bi opravila ta poseg magari v tujini....pri nas ni dovoljen...tisti, ki so kupirani jih pa samo vprašaj kok so stari pa ti bo vbse jasno (lastnike vprašaj).

roxa
11.09.2006, 09:30
To je Mastino napoletano, je med večjimi, med težjimi pa vsekakor.
Žal ti ne morem ponudit mladiča, ker imam že vse zasedeno.
kok so luštni zadnjič na razstavi sem si enega velikana prov posebej ogledala...moj tip je nor na to pasmo...pa na filo tudi:approve:

roxa
11.09.2006, 09:32
veš mogoče za kake dobre dobermane brez papirjev?
Teh je veliko....odpri salamonca...ga boš za 50 čukov dobil:nonono:
sam jaz ti tega ne priporočam....pes mora imati papirje...gre se za zdravlje in za linijo psa, kmar jaz zelo zagovarjam ....ČISTO VZREJO:approve:

drugač pa vse, ker te zanima lahko izveš tule www.dobermanklub.net

bobi
11.09.2006, 11:19
kok so luštni zadnjič na razstavi sem si enega velikana prov posebej ogledala...moj tip je nor na to pasmo...pa na filo tudi:approve:

To verjetno misliš na Trbovlje, če bi dobro gledala bi videla tudi eno mojo ta malo, ki je bila samo gledalka.
Danes se je pa vrnila iz Srbije, kamor je bila povabljena. Vrnila se je z dvema naslovoma, na obeh prireditvah je bila najlepši mladič razstave. Mala gre po stopinjah svoje matere

zverina
11.09.2006, 11:30
Teh je veliko....odpri salamonca...ga boš za 50 čukov dobil:nonono:
sam jaz ti tega ne priporočam....pes mora imati papirje...gre se za zdravlje in za linijo psa, kmar jaz zelo zagovarjam ....ČISTO VZREJO:approve:

drugač pa vse, ker te zanima lahko izveš tule www.dobermanklub.net


kolk pa je potem z papirji? S tem, da ne iščem šampiona..tistga povprečnega psička.

roxa
12.09.2006, 08:43
To verjetno misliš na Trbovlje, če bi dobro gledala bi videla tudi eno mojo ta malo, ki je bila samo gledalka.
Danes se je pa vrnila iz Srbije, kamor je bila povabljena. Vrnila se je z dvema naslovoma, na obeh prireditvah je bila najlepši mladič razstave. Mala gre po stopinjah svoje matere
Zdej kolk je to malo?
Ti psi so veliki...mladiči so večji kot moj smrkavec, ki je eno leto star....:D
So pa staršno lepi.....Si bil ti tudi tam? V Trbovljah?

Čestitke mali nadobudnici, kar tako naprej:approve:

roxa
12.09.2006, 08:47
kolk pa je potem z papirji? S tem, da ne iščem šampiona..tistga povprečnega psička.

Vse kar ti laho povem je tole pokliči tule Elvis Denič s Ptuja je vzreditelj in ti bo povedal svojo ceno 040-250-404

ali pa tule Miran iz ljubljane 01-518-5525

pa tole Andreja Modrijan 041-719-677

Oni ti lahko dajo veliko informacij, tudi o bolj cenovno dostopnih kužkih,...to so vsi vzreditelji...in če kdo kaj ve-potem vedno oni...

roxa
12.09.2006, 09:57
pudli oziroma kodri tisti, ki je spraševal...

pokliči tle judita petan 03-7057000 ali pa mail: juditapetan@siol.net

ona sigurno kaj ve...:approve:

zverina
12.09.2006, 12:05
kaj pa imaš ti za psa?

roxa
16.09.2006, 07:52
kaj pa imaš ti za psa?
francoskega buldoga

http://www.andreaharner.com/archives/FinneganFrenchBulldog.jpg

drugač pa zverina..tukaj imajo leglodobermanov..pokliči mendaso cene kul...so pa rodovniški tudi...051-806-751

zverina
16.09.2006, 14:52
francoski buldog:O wow, meni osebno ena najlepših pasem med manjšimi psi. Samo so zelo dragi.:( Koliko te je stal?

zverina
16.09.2006, 14:53
a to je tvoj na sliki?

3nity
16.09.2006, 16:14
Jst imam pa eno vprašanje. moji pikici (psička) se je že nekaj časa tresla zadnja tačka, pred enim tednom, pa je začela šepati. ko sem malo pogledala to tačko(malo pritiskala, da bi videla, kje jo boli) ni niti enkrat zacvilila od bolečine. ko sem se dotaknila dkakic med blazinicami na drugi tački, je zelo hitro reagirala in skrčila tačko. na tej tački (s katero šepa) pa na to reakcijo ni nič odreagirala.
zanima me, ali je mogoče, da psičko zadene rahla kap in prizadene samo tačko?

bobi
16.09.2006, 16:30
Jst imam pa eno vprašanje. moji pikici (psička) se je že nekaj časa tresla zadnja tačka, pred enim tednom, pa je začela šepati. ko sem malo pogledala to tačko(malo pritiskala, da bi videla, kje jo boli) ni niti enkrat zacvilila od bolečine. ko sem se dotaknila dkakic med blazinicami na drugi tački, je zelo hitro reagirala in skrčila tačko. na tej tački (s katero šepa) pa na to reakcijo ni nič odreagirala.
zanima me, ali je mogoče, da psičko zadene rahla kap in prizadene samo tačko?
Ker ob stisku na tačko, psička pokaže bolečino ne verjamem da gre za kap. Najbolj verjetno je da se je zbodla med blazinicam. Preveri če je še kaj notri. Moralo bi že biti zagnojeno.
Če psa zadane kap, bo pokazal še kaj več kot samo šepanje ali tresenje na eno tačko!

3nity
16.09.2006, 16:32
Ker ob stisku na tačko, psička pokaže bolečino ne verjamem da gre za kap. Najbolj verjetno je da se je zbodla med blazinicam. Preveri če je še kaj notri. Moralo bi že biti zagnojeno.

ne, ob stisku na tačko ne pokaže bolečino. sej glih to me skrbi. nič ne zacvilil. sm pogledala blazinice in ni nič zagnojeno.
kar pa je še večja fora, da ko ji zunaj mečemo stvari (palice itd.), pa normalno teče po vseh štirih tačakh, hodi pa po treh :dontknow:
jst res ne vem, kaj bi lahko bilo:dontknow:

bobi
16.09.2006, 16:37
ne, ob stisku na tačko ne pokaže bolečino. sej glih to me skrbi. nič ne zacvilil. sm pogledala blazinice in ni nič zagnojeno.
kar pa je še večja fora, da ko ji zunaj mečemo stvari (palice itd.), pa normalno teče po vseh štirih tačakh, hodi pa po treh :dontknow:
jst res ne vem, kaj bi lahko bilo:dontknow:

Nekaj se ji je vsekakor zgodilo, je pa to že očitno mimo, ker pri laufa uporabi 4x4, pri hoji pa eno dejansko špara. Mislim da ni razloga za paniko in veta. Počakaj še malo in ne kaži ji da se ti smili in ne opazuj je da to porajta. Lahko se ji je kaj drugega zgodilo in sedaj samo išče povod ali izgovor da bi bila boga in bi se vse odvijalo okoli nje.

3nity
16.09.2006, 16:41
Nekaj se ji je vsekakor zgodilo, je pa to že očitno mimo, ker pri laufa uporabi 4x4, pri hoji pa eno dejansko špara. Mislim da ni razloga za paniko in veta. Počakaj še malo in ne kaži ji da se ti smili in ne opazuj je da to porajta. Lahko se ji je kaj drugega zgodilo in sedaj samo išče povod ali izgovor da bi bila boga in bi se vse odvijalo okoli nje.

ne, to ne delam, ker vem, da če je kaj bilo se bo že porihtalo. hvala

bobi
16.09.2006, 17:16
ne, to ne delam, ker vem, da če je kaj bilo se bo že porihtalo. hvala

Mislim da ni bilo kaj pomagati, ker si to že vse vedela ;), je pa dober pbčutek če slišiš še od koga drugega. (sem isti):D

roxa
19.09.2006, 09:11
francoski buldog:O wow, meni osebno ena najlepših pasem med manjšimi psi. Samo so zelo dragi.:( Koliko te je stal?
Dala sem preveč..izbire nisem imela, ker je bil zadnji..po eni strani mi je strašno žal, ker nisem počakala..zbrala še 100eu in ga kupila pri Olgi Kojek, ki ima mlade zdaj-recimo....moj je stal 900eu-malo je izven standarda...ampak zdaj je moja največja ljubezen in ga ne dam za vse na svetu...
:kisses:

roxa
19.09.2006, 09:13
a to je tvoj na sliki?
Ne ni...je pa moj tudi bel..celi razen enega ušesa, ki je črn in repa, ki je tudi črni....(ima pa tudi nekaj pik k dalamtinc)...definitivno je zanimiv za pogledat in zelo dobrega karakterja...full sem ponosna nanj:approve:

fris ima pa tak k ta na sliki...

lady_lucifer
19.09.2006, 09:15
ej roxa, kaj je s temi uhlji pr francoskem buldogu...so kupirani?:dontknow:

roxa
19.09.2006, 09:15
Jst imam pa eno vprašanje. moji pikici (psička) se je že nekaj časa tresla zadnja tačka, pred enim tednom, pa je začela šepati. ko sem malo pogledala to tačko(malo pritiskala, da bi videla, kje jo boli) ni niti enkrat zacvilila od bolečine. ko sem se dotaknila dkakic med blazinicami na drugi tački, je zelo hitro reagirala in skrčila tačko. na tej tački (s katero šepa) pa na to reakcijo ni nič odreagirala.
zanima me, ali je mogoče, da psičko zadene rahla kap in prizadene samo tačko?
To je možno sam moj je tudi šantal en dan in je skoraj mene kap....zvečer ko sem ga hotla že na silo peljat k vaterinarju je bilo že vse kul...verjetno se je zaležal:shy: ...in ni se več ponovilo...vseeno ga pelji na pregled.lahko je kaj drugega...nekaj sem že brala o tem....ne spomnem se pa kako se imenuje bolezen:shy:

roxa
19.09.2006, 09:16
ej roxa, kaj je s temi uhlji pr francoskem buldogu...so kupirani?:dontknow:
Ne..francoz se skoti tak...z netopirji uhlji in brez repka:shy:

lady_lucifer
19.09.2006, 09:23
Ne..francoz se skoti tak...z netopirji uhlji in brez repka:shy:

ker ti uhlji so men ful vsec:D:D ja vesde se brez repa rodi:nonono::dontknow:

roxa
19.09.2006, 09:26
ker ti uhlji so men ful vsec:D:D ja vesde se brez repa rodi:nonono::dontknow:
Ja brez repa se rodi..tko kot angleški buldog...uhlji so pa res zakon...to so ti klovni ti psi-ti povem...karkoli naredi crkavam od smeha....prid ga pogledat boš vidla:D :clown:

lady_lucifer
19.09.2006, 09:29
Ja brez repa se rodi..tko kot angleški buldog...uhlji so pa res zakon...to so ti klovni ti psi-ti povem...karkoli naredi crkavam od smeha....prid ga pogledat boš vidla:D :clown:

:D:D pol pa kul;)
men je ze moj tok smesen, k zna bit ornk neroden, sploh ce je kaka zoga u igri:D:D:rolling:

roxa
19.09.2006, 09:32
:D:D pol pa kul;)
men je ze moj tok smesen, k zna bit ornk neroden, sploh ce je kaka zoga u igri:D:D:rolling:
Moj vsako žogo uniči...v petek sem kupila hrano in not sem dobila žogo in sem misla to pa bo, ker je usnjena...jop...v dveh sekundah jo je uničil pa še mal pojedu pene ki je bla v žogi:D :clown:

zverina
19.09.2006, 12:16
ljudje o kakih cenah govorite? Ti roxa 900eurov,Bobi 1500. Jaz kupujem psa za 200eurov. Kaj pol dobim za to?:shy:

bobi
19.09.2006, 12:34
ljudje o kakih cenah govorite? Ti roxa 900eurov,Bobi 1500. Jaz kupujem psa za 200eurov. Kaj pol dobim za to?:shy:

Malo večjega keramičnega na baterije in z senzorjem ;)
Zalajo ko kdo pride blizu :2thumbs:

roxa
19.09.2006, 16:03
ljudje o kakih cenah govorite? Ti roxa 900eurov,Bobi 1500. Jaz kupujem psa za 200eurov. Kaj pol dobim za to?:shy:
hmm....francozi so pri nas poceni, dober francoz je v tujini 1800 eu in še več:O (tolk še jaz nimam)...

drugače pa imaš 200eu dosti za psa...sam bi moral na mađarsko ali pa na češko ponj, tam dobiš rodovniškega za tak denar...

Goody
20.09.2006, 08:31
Evo moj kuža se je očitno porihtal....sam mal rdečice je še na tačkah:approve: počasi zelo napreduje...hrana mu paše...jesti je pa ne mara:dontknow: :evil:

trik za boljši apetit :P kupiš ribice v konzervi, in mal zmešaš z briketi, definitivno potem rajši je. tako delajo naši sosedi, k majo tut buldoge ;) k tut so sicer požrešni, ampak zbirčni in brikete jejo sam če so "začinjeni" :D