Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Rizote


popka
12.06.2006, 15:44
Prosila bi, da mi tisti, k radi kuhate, napišete kako vi nardite rižoto iz kalamarov. Pa čimprej, če se da, k sm že ful lačna.:P

Hvala že vnaprej!:kisses:

nattka
12.06.2006, 16:22
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=494
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=533
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=1193
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=1505

tile so mi najbolj zadišali ...

nattka
12.06.2006, 18:39
popka, jaz skuham to reč brez kompliciranja ...

za dve osebi vzamem 1 veliko čebulo, jo nasekljam, prepražim na olju in dodam narezane lignje( ene pol kile ), malo pražim nato vržem notri riž (eno šalčko), pražim ,da riž postekleni in prilijem 1 dcl vina ( če je doma, ne kompliciram pri sorti) ...
potem potresem vse skupaj s česnom v prahu, poprom, soljo in rožmarinom in žličko vegete ...
počasi dušim in prilivam vodo, kolikor je potrebno da jo riž vso popije ... skuham al dente in potresem s svežim peteršiljem ...

hitro in dobro ...

d_streets
12.06.2006, 19:01
haha, še nekdo ki greši z vegeto.
Celo čebulo popražiš za 2 osebi...
jaz dam vino pred tem ko dodam riž, nimam rad priousa po vinu.

lady_lucifer
12.06.2006, 20:09
kar se riza tice, si vzami eno merco in potem dvakrat tolk vode bo glih prav :approve:

mrjerry
13.06.2006, 07:11
Podobno, kot nattka, le da cesen prazim ze na zacetku in ni v prahu. Prav tako ne dajem vegete. Pod `olje' se samo po sebi razume, da gre za olivno olje, vino mora biti nujno belo (se najbols je kar malvazija al pa kaksen stajerc). Dodas lahko se kaksen paradiznik, ki se bo itak razkuhal. Mezge ne dajat, ker je premocna.

Kaj dosti vec pa dejansko ni potrebno...

Da bos vedla za naslednjic :approve:

Hel
13.06.2006, 07:37
Še jaz povem svojo verzijo, pa da revico čisto zmedemo. :D :veryevil:

Pol čebule sesekljaš, malo popražiš na olivnem olju, dodaš tri stroke sesekljanega česna, malo premešaš ter dodaš cca 1/2 kg narezanih lignjev. Zaliješ s skodelico belega vina, dodaš sol, nekaj listkov rožmarina, malo origana ter čisto malo malo žajbla. Pokrito dušiš 5-15 minut (odvisno, kako velike in s tem povezano 'trde' lignje imaš), dodaš skodelico riža in skodelico vroče vode, mešaš, dokler ne zavre, nato pokriješ ter na mali temperaturi kuhaš cca 20 minutk. Po 10 minutah še enkrat premešaš in takoj pokriješ nazaj. Zadnjo minutko posuješ s svežim sesekljanim peteršiljem, ko serviraš, pa ne sme manjkati veliko dobrega parmezana.

Brtek.;)

P.s.: Kadar delam rižoto s sipicami ali malimi hobotnicami, dodam skupaj z vinom še 2 olupljena paradižnika, na koščke narezana ter brez pečk. Pa malce dlje dušim, ker so pač sipice ter še posebej hobotnice bolj žilave.

mrjerry
13.06.2006, 08:09
Mimogrede, izbira riza je pomembna. Naj ne bo basmati ali kaksen drug manj skrobnat riz, ampak kaj bolj `pocastega'.

nattka
13.06.2006, 08:22
malce izven teme ampak da vprašam ...

če v hrano dam svež česen( ki mi zlooooo lepo diši), potem imam težave, pri suhem ( ki pa nič ne diši) pa ne ...
a ima še kdo podobne izkušnje ... ali obstaja kak trik da vseeno lahko uporabljate sveži česen ...

mrjerry
13.06.2006, 08:36
To je pa zdej zlo tezko rect... Se najbols je, da ostanes kar na tasuhem. Sej okus da precej podoben, ne? Mal manj pristen, sam kaj ces. Ocitno ti neka snov dela preglavice.

mrjerry
13.06.2006, 08:50
To je u bistvu vprasanje za enga zdravnika in biotehnika. Prvi bi povedal, kera snov ti nagaja, drugi pa, zakaj ta snov v svezem cesnu je, v posusenem ga pa ni.

Kaj pa, ce cesen na zacetku poprazis na olju, potem ga pa poberes ven? Takrat to komot naredis.

mrjerry
13.06.2006, 08:54
Jaz to kdaj naredim zato, ker se sicer zna zgodit, da se cesen zazge. Sploh pri brodetih in podobnem, ko cesen moras prazit na zacetku, potem pa pocasi meces gor se miljon stvari, tacas pa unicis cesen.

mrjerry
26.06.2006, 10:06
V poletnem casu mi blazno pasejo rizote. Problem je, da moj repertoar omak zanje ni pretirano sirok. Res dobro mi uspe samo ena bolj mediteranska varianta in pa ena bolj `azijska' varianta. Obojega pa sem ze rahlo sit, zato prosim za kaksne nove ideje kako in kaj. Edini pogoj je, da so rizote brez mesa ali rib (ja vem, zelo huda omejitev, sam tko pac je...), po moznosti pa tudi s cim manj mascobe. Kar pa ne pomeni, da se branim dobrega recepta za rizoto s tartufi ali kaj podobnega :shy:

sadie_007
26.06.2006, 10:09
ful dobra je z bukovimi ostrigarji :approve:


drugač bi pa jst glih dons rada šparglje (une ta bele al pa ta zelene iz kozarca) stlačila v rižoto ... kakšen nasvet, plis ... :shy:

mrjerry
26.06.2006, 10:15
Nisem se delal, bi pa naredil takole:

Salotko (lahko pa tudi majckeno cebule in malo vec cesna) preprazis na olivnem olju. Dodas riz in ga se malo poprazis. Ne kompliciras in dodas mediteransko kocko in zalijes s toliko vode, da je riz prekrit. Ko riz pije vodo, dolivaj sladko smetano, po potrebi pa vsake toliko se malo vode.

Sparglje skuhaj, ce jih je treba. Narezi jih (jaz jih rezem na mal tanjse rezine in po diagonali, da pridejo taki elipsasti koscki) in jih dodaj v rizoto cisto na koncu. Nekaj spargljev prihrani celih, da jih das zraven za okras in extra kick.

Tko nekako bi jaz probal...

partibrejker
26.06.2006, 10:22
evo moj recept

razpustiš malo čebule na olju. dodaš riž minutko 2 mešaš na bl izi ognju da malo postekleni in dodaš vodo(malo).nato dodaš posušene jurčke(brez da bi jih karkol predhodno namakal),sol,poper in kuhaš dalje.sproti po malem zalivaš iz zelenjavnim fondom tako kot se pač dela rižota ane sprotno dodajanje tekočine po malem.lohk tud mal zelenjavne kocke in potem zalivaš iz vodo namest fonda.ko je riž na 3/4 kuhan dodaš 2-3 stroke česna(nasekljanga), petršilj in 1,5 - 2 dl belega vina odvisno tud kok rižote delaš ane.počakaš da alkohol izpari in da je riž ravno prav kuhan in je narejeno.na krožniku potreseš iz parmezanom seveda:P

mrjerry
26.06.2006, 10:35
Suhi jurcki... Matr, da se tegale nism sam spomnil.

Hvala, bom probal :) :2thumbs:


Mimgrede, zelenjavni fond kuhas sam? Jaz delam court boullion, v katerem je veliko zelene in salotke, zato mam precej pekoc in osvezujoc okus...

partibrejker
26.06.2006, 11:09
Suhi jurcki... Matr, da se tegale nism sam spomnil.

Hvala, bom probal :) :2thumbs:


Mimgrede, zelenjavni fond kuhas sam? Jaz delam court boullion, v katerem je veliko zelene in salotke, zato mam precej pekoc in osvezujoc okus...

hja zelenjavni fond skuham sam samo zelo redko moram priznat;)nevem ponavad se mi ne da k se spomnem rižoto delat še to kuhat prej. kar poenostavim oz. zgoljufam in mal kocke not vrzem namest tega:)

aja učasih sem delal rižoto iz svežih oz. zmrznejnih jurčkov pa sem ugotovil da je iz suhih velik boljša:approve:

mrjerry
26.06.2006, 11:20
Ja, zna biti, saj se itak napijejo vode, oziroma se bolje: napijejo se juhice :P

Hel
26.06.2006, 11:34
Hrustljava rižota:

Na malo olivnega olja na hitro prepražimo na večje kose nasekljano mlado čebulo z zelenjem, ki naj samo malo ovene, dodamo strok stisnjenega česna in skodelico riža. Pražimo, da riž postekleni, zalijemo z dvema skodelicama vroče vode. Dodamo jušno ali zelenjavno kocko (včasih se dobijo tudi gobje, priporočam :P), pokrijemo in pustimo, da riž narahlo vre cca 10 minutk. Potem pa dodajamo na kocke narezano zelenjavo - papriko, olupljen paradižnik, na rezine narezan radič, beluše, korenček, bučke, ipd. Papriko, ki rabi malce dlje časa, dodamo na začetku, radič čisto na koncu... Zelenjava naj se samo dobro pogreje, tako da so npr. koščki paradižnika še čvrsti. Posujemo z nasekljanim drobnjakom in peteršiljem.

šnela
26.06.2006, 11:45
:blush:

jst mam pa res ful rada pirino rižotko z zelenjavco. sam jst kr kupim ono v biotopicu, k je že prpravljena, sam zalijem z vodo, da se skuha ... pa noter so že vse sestavine, tud zelenjavca (korenček, grahek pa koruza :P)
priporočam :approve:

Kahla
26.06.2006, 12:25
Suhi jurcki... Matr, da se tegale nism sam spomnil.

Hvala, bom probal :) :2thumbs:


Mimgrede, zelenjavni fond kuhas sam? Jaz delam court boullion, v katerem je veliko zelene in salotke, zato mam precej pekoc in osvezujoc okus...
jerry ni nujno, da so sam suhi, tud sveži al zmrznjeni sedejo. Pa kake lisičke. Mmmm.
Drgač pa jest tud nisem lih za mesek, tko da največkrat zmečem skup koren, grah, brokoli pa še kej, riž, kako olivo z začimbami po okusu...:2thumbs:

mrjerry
26.06.2006, 12:56
Kaj pa kaksne bolj eksoticne varianti? curry, sojine omake, sezamovo olje, mogoce kaksni oreski, ingver, sladkokisla omaka.........? Kdo dela kaj v to smer?

Hel
26.06.2006, 13:19
Kaj pa kaksne bolj eksoticne varianti? curry, sojine omake, sezamovo olje, mogoce kaksni oreski, ingver, sladkokisla omaka.........? Kdo dela kaj v to smer?
Uncle Ben sladkokisla omaka v kozarcu je prav dobra. :shy:

Eem...saj ne da bi JAZ kdaj kaj takega skuhala...:blush: Strici so mi povedali. :clown:

d_streets
26.06.2006, 13:28
Zanimivo da dajete not zelenjavne kocke, Vegete pa se branite, kot hudič križa.
Je sploh kake razlika med njima. Čist resno vprašam :)

Drugače pa sem glih danes zelenjavno rižoto kuhal.

nattka
26.06.2006, 14:44
Zanimivo da dajete not zelenjavne kocke, Vegete pa se branite, kot hudič križa.
Je sploh kake razlika med njima. Čist resno vprašam :)

Drugače pa sem glih danes zelenjavno rižoto kuhal.

mene tudi zanima razlika med kocko in vegeto ...
ker jaz imam rada vegeto ...

partibrejker
26.06.2006, 14:57
no valda da je bolš če sam nardiš zelenjavno juhco :) sam ni usak dan čas zato ane zato pride prov kocka.

nattka
26.06.2006, 15:00
400 g ananasa iz pločevinke
2 trdi banani
30 g RAJAH karijeve omake
3 žlice oljčnega olja
2 žlici kisle smetane

v ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo koščke ananasa in jih opečemo na obeh straneh pri visoki temperaturi. Ko ananas postane rjavkaste barve, ga preložimo na ogret krožnik...
ponovno segrejemo oljčno olje, dodamo kolobarje banan in jih previdno popečemo na obeh straneh. Ko se zmehčajo, jih preložimo na ogret krožnik...
V ponev damo ananas, karijevo omako in pri nizki temperaturi kuhamo 3 minute.
Dodamo v vodi razmešano kislo smetano in banane ter kuhamo pri nizki temperaturi še 5 minut.

preliješ čez riž, kuhan na vodi z malo soli ...

pravzaprav je dobra vsaka karijeva omaka, vsaj za nas nepoznavalce, gurmani pa prisegajo na rajah ...

silence
26.06.2006, 16:41
V poletnem casu mi blazno pasejo rizote. Problem je, da moj repertoar omak zanje ni pretirano sirok. Res dobro mi uspe samo ena bolj mediteranska varianta in pa ena bolj `azijska' varianta. Obojega pa sem ze rahlo sit, zato prosim za kaksne nove ideje kako in kaj. Edini pogoj je, da so rizote brez mesa ali rib (ja vem, zelo huda omejitev, sam tko pac je...), po moznosti pa tudi s cim manj mascobe. Kar pa ne pomeni, da se branim dobrega recepta za rizoto s tartufi ali kaj podobnega :shy:Sploh ni nobena omejitev.:approve: Jaz sem sicer itak mahnjena na rižote:shy:

S tartufi je nisem še nikol delala; ampak ti pa povem za gobovo (meni je božanska:P );


OK, najprej greš nabrat gobe.:cool: Pol potenstaš čebulo in vržeš notr gobe (če je zima, vržeš pač zmrznjene anede, ker si poleti tako pridno gobaril:approve: ) ..soliš, zančiniš itd (po okusu), pol dodaš riž, potenstaš in zaliješ. Dodaš še rjavo ali zeleno lečo, ki si jo prej namakal! (lohk tudi sojo, če ti je ljubše; ampak kombinacije leča - gobe je nora) Jaz pol vse skupaj mal zalijem s sojino omakico.:shy:

Tkole jaz nardim vse rižote; samo sestavine in začimbe menjam.:approve:

nattka
26.06.2006, 21:01
evo đeri zate sem pobrskala za recepti dveh najboj eksotičnih rižot, ki jih skuham občasno ... obe sta njami ... tale recept sem kar prekopirala z worda, ampak skuhaš tako kot si vajen kuhati rižote ... buča je odlična tista oranžna ... trenutno jih še ni, ampak ko bodo kupiš eno, olupiš, nakockaš in zmrzneš po porcijah ...

bučna rižota z viljamovkami in panceto

320 g riža
250 g očiščene buče
150 g hrušk viljamovk
80 g masla
0,5 dl olivnega olja
60 g parmezana
1,5 l piščančje osnove ali osnove iz kocke
4 rezine pancete
1 dl suhega belega vina
sol
beli poper v zrnu
1 strok česna


Opustimo panceto, ali pa jo nadomestimo s (suho prepraženimi) mandljevimi lističi ali z grobo sesekljanimi bučnimi semeni, in pripravimo brezmesno jed.

predpriprava
■ Bučo narežemo na kockice.
■ Česen olupimo in pretlačimo.

priprava
■ V globlji ponvi segrejemo olivno olje, na katero stresemo nakockano bučo. Med občasnim mešanjem jo pražimo, da se napol zmehča.
■ K buči stresemo riž, ki ga med mešanjem posteklenimo.
■ Buči in rižu dodamo strt česen, na hitro premešamo in zalijemo z vinom. Med mešanjem vino povsem ukuhamo, nato pa prilijemo vročo piščančjo osnovo. Zavremo in med občasnim potresanjem ponve počasi kuhamo približno 6 minut, da riž skuhamo do dveh tretjin.
■ Hruške razkosamo na četrtine, razpeškamo, olupimo in narežemo na kockice. Stresemo jih na riž, premešamo, potem pa vse skupaj kuhamo še toliko časa, da riž skuhamo na zob. Jed blago začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom. Odstavimo. Na riž drobno nastrgamo parmezan, nazadnje pa ga potresemo s kosmi hladnega masla. Premešamo, pokrijemo in pustimo počivati 3 minute.
■ Panceto v pečici ali v rahlo pooljeni ponvi hrustljavo opečemo.

serviranje
Rižoto razdelimo na segrete krožnike. Na vsako porcijo položimo po rezino opečene pancete.

nadomestek
Piščančjo osnovo lahko nadomestimo s piščančjo osnovo za rižote, s čisto piščančjo juho ali z zelenjavno osnovo.

izboljšanje
■ Rižoto pripravimo po klasičnem italijanskem receptu. S piščančjo osnovo jo zalivamo postopoma, zajemalko po zajemalko.
■ Skoraj vsako rižoto lahko izboljšamo tako, da ji, preden jo pokrijemo in pustimo počivati, primešamo nekaj žlic sladke smetane. Tejle lahko primešamo tudi nekaj kapljic viljamovke.

mrjerry
27.06.2006, 12:06
Zanimivo da dajete not zelenjavne kocke, Vegete pa se branite, kot hudič križa.
Je sploh kake razlika med njima. Čist resno vprašam :)

Drugače pa sem glih danes zelenjavno rižoto kuhal.

Je razlika, ja. Vegeta vsebuje bistveno vec soli, ima posusene zacimbe in ne vsebuje mascob. Jusna kocka pa je osnovana na juhi, kar pomeni, da vsebuje tudi mascobe.

Razlika je v tem, da namesto vegete posebej uporabis sol in zacimbe ter dosezes boljsi okus, kot ce bi uporabil vegeto. Za vsako omako in vsak dan posebej pa je malo verjetno, da bos kuhal in reduciral juho. Kot primer: telecjo osnovo, iz katere se pripravljajo omake za raznorazne jedi, se kuha priblizno 5 ur za 1 liter osnove. Iz tega litra osnove pa dobis omake za priblizno 8 oseb. Pri tem moras liter omake zreducirati, kar traja priblizno 2 uri.

Ce recemo, da je vegeta zanic in da uporabljamo kocke, s tem ne povemo, da nam je kocka kul. Gre se samo zato, do kaksne mere si pripravljen, sposoben in zmozen iti zato, da si pripravis sebi vsecen obrok.

nattka
27.06.2006, 12:49
silence, nattka :kisses:

jerry tale z rižek bučkami prepriča še top 10 najlepših ...;)

mrjerry
29.06.2006, 08:07
Morm se pohvalt, da mi je vceraj uspel rizotni masterpiece. Ker sem dober clovek, bom seveda z vami nesebicno delil receptek. Ker je kuhanje potekalo v kreativnem transu, so tocne kolicine sestavin stvar vase osebne presoje.

Torej:
Potrebujete jurcke. V Leclercu nisem nasel posusenih, imajo pa zmrznjene. Ker iskanje ni bilo trivialno, naj vam namignem, da jih najdete v zmrzovalnikih cisto zraven blagajn. So francoskega porekla, pazite pa, ker imajo tri zelo podobne pakunge: v enem so sampinjoni, v drugem mesane gobe in v tretjem samo jurcki. Naj povem se, da sem bil ob odprtju vrecke zelo presenecen, saj sem v njej nasel lepe velike kose prekrasnih jurckov. Pohvalno!!! No, nazaj k receptu...

V posodo stresete jurckov, kolikor vam srce pozeli. Pomembno je, da ne dodate nicesar drugega, niti mascobe ne. Posoda naj bo odprta, ogenj pa na bolj malo. Jurcki se morajo oddajati, pri cemer bodo izpustili precej vode. Pomembno je, da se jih ne dotikate (kvecjemu malo pomesate), dokler voda ne povre.

Vmes pripravite salotko, cebulo in por. Salotko narezite na cim manjse koscke, pri cebuli in poru pa si lahko zavoljo hrustljavosti privoscite nekoliko vecje kvadratke. Vceraj sem za eno osebo porabil salotko, pol cebule in priblizno pol srednje velikega pora, kar izgleda kar precej. Bolje malo vec kot malo manj!!!

Ko imate narezano (ne pozabite imeti ocesa na jurckih!), zavrite toliksen volumen vode, kolikor imate riza. Vrzite zelenjavno jusno kocko (ali pa court bouillon, ce ste frajerji in ga znate skuhat) in zakuhajte riz. Priporocam basmati, ker je rizota cistejsa - pocasti so ze jurcki. O tocni pripravi riza vas na tem mestu ne bom pouceval, vazno je, da je kuhan al dente in rajsi suh kot pocast!

Pozornost nazaj na jurcke: voda je najbrz ze povrela, zato jih pokapljajte z olivnim oljem in dodajte cebulo in por. Naj oboje dobro porumeni, da dobi majckeno sladkast okus. Nato dodajte se salotko, ki je narezana na manjse koscke in se zato hitreje skuha. Minutko ali dve pocakajte, nato pa vlijte nekaj kapelj cabernet-sauvignona ali merlota ter posujte s sveze mletim poprom. Premesajte in pustite odprto posodo, da izpari cim vec tekocine. Po potrebi solite.

Ko se riz skuha (naj bo cim bolj suh), mu dodajte creme fraiche (ali pa kislo smetano, ampak cez creme fraiche je ni!) in sicer med pol in eno zlico na osebo. Primesajte gobe, premesajte in posujte s petersiljem (ne pretiravat).


Aja... cas priprave: 20 minut


Ja :approve:

silence
29.06.2006, 08:09
Jerry - da best.:2thumbs: Ko se pa opogumiš in dodaš še lečo, se mi pa še enkrat lohk zahvališ!:approve:

mrjerry
29.06.2006, 08:22
Leca ni stvar poguma, ampak zelje po okusanju ;)

Leca in gobe mi gredo super skupaj, leca in riz pa ne prevec. Je pa neizpodbitno, da moj recept bazira na tvojem.

dragos
29.06.2006, 08:27
(danes bom to preizkusil)
Rižota z artičokami

Sestavine (za 4 osebe):
4 dl riža
50 dag artičok v slanici
1 majhna čebula
2 stroka česna
pol limone
kocka masla
5 vejic peteršilja
olje
sol

Čebulo, česen in peteršilj nasekljamo. En strok česna prihranimo za artičoke. Na olju popražimo čebulo in česen, da svetlo zarumenita. Dodamo riž in mešamo. Riž mora zastekleneti. Nato ga zalijemo z dvakrat toliko vode kot je riža (8 skodelic). Solimo in pustimo, da zavre. Kuhamo na majhnem ognju, dokler voda ne povre. Nekaj minut preden je riž kuhan, vmešamo peteršilj.
Posebej stopimo kocko masla in na njem dušimo artičoke. Pokapljamo jih z limonovim sokom in začinimo s strtim česnom. Vmešamo v riž.

silence
29.06.2006, 13:00
Leca ni stvar poguma, ampak zelje po okusanju ;)

Leca in gobe mi gredo super skupaj, leca in riz pa ne prevec. Je pa neizpodbitno, da moj recept bazira na tvojem.Kwa morem Jerry, če sem pa mahnjena na lečo.:blush:
Mogoče sma leča in riž res ne, samo skupaj z gobami!?.:shy: ...No, jaz še zmer prisegam na to kombinacijo.:approve:
Drugače je bil pa recept itak tko napisano, da si ga lahko predelaš - po svoji želji in okusu. :approve:

Lahko da mam rižote zato tko rada, ker jih lahko narediš na 2000 in več različnih načinov.:dontknow:

mrjerry
29.06.2006, 13:08
Lahko, ampak vsake tok casa mors mal delit mnenja, ker sicer jih vedno stancas po istem kopitu...

silence
29.06.2006, 13:13
Agree! :approve: OK...sicer zadnje čase ful mal kuham (:mad: ), samo kamot pišem kaj sem notr vrgla kadar jo bom delala (samo za idejo - postopek, začimbe itd. pa po okusu). Sej če bom uporabila kako kuharsko ''skrivnost'', jo tud tuki zaupam.:approve:

Gobove pa že ziher en let nisem delala .:D

ain
04.07.2006, 09:09
hm danes rižota z bučkami pa s kosmatim rižem, ups basmati:rolling: ne vem pa kaj bo še notr, nism avtor:dontknow:

partibrejker
04.07.2006, 10:43
hm danes rižota z bučkami pa s kosmatim rižem, ups basmati:rolling: ne vem pa kaj bo še notr, nism avtor:dontknow:

khm sam basmati ni lih najboljsa izbira za rizote:shy:

lady_lucifer
04.07.2006, 10:46
men so pa blazno vsec une rizote, k bo bolj vodene (ponavad jih u italiji jem)....pa po moznosti so se lepe rumene barve zarad zafrana :approve:

jst u rizoto ponavad dam tud zafraniko in sicer tko, da recimo eno zlicko zafranike prelijem z mal kropa, kar ful barve spusti in to pol vlijem bl na konc v rizoto :approve:

partibrejker
04.07.2006, 10:59
men so pa blazno vsec une rizote, k bo bolj vodene (ponavad jih u italiji jem)....pa po moznosti so se lepe rumene barve zarad zafrana :approve:

jst u rizoto ponavad dam tud zafraniko in sicer tko, da recimo eno zlicko zafranike prelijem z mal kropa, kar ful barve spusti in to pol vlijem bl na konc v rizoto :approve:

jest sm tud tko probu ene parkrat pa kr ni ratal sej je bla mal rumena sam ne uno ful tko k bi mogla bit.obstaja prov en zafranov prasek k se uporablja za to da je rizota pol res RUMENA.sam jest ga se nism najdu

lady_lucifer
04.07.2006, 11:02
jest sm tud tko probu ene parkrat pa kr ni ratal sej je bla mal rumena sam ne uno ful tko k bi mogla bit.obstaja prov en zafranov prasek k se uporablja za to da je rizota pol res RUMENA.sam jest ga se nism najdu

ne zafranov prasek...mors met prou mleti zafran:P:P skor ga ne mors dobit pr nas, sm ga pa zanc odkrila v kalcku! pa zacuda sm vidla zafran tud v euro spinu (:O), sam ce je pa taprav, pa nism sprobala..

mrjerry
07.07.2006, 11:54
zafrana dobite na tone v severnoafriskih drzavah. Pejte na pocitnice v Tunizijo in si ga nabavite na trznicah. Ce znate dobro barantati, ni drag.

In ja, ce ga znate uporabljat v kuhinji, je bozanski.

solsikke
07.07.2006, 14:21
Jst bom pa jutri prvič delala nekaj iz črnega riža (ne divjega in ne obarvanega s sipo).
Bom prilepla fotko, če bo uspelo ;)