Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Zdrava in okusna prehrana....oz. hujšajmo z Nattko in Mowglijem


Mowgli
26.06.2006, 10:28
Nattka, kuhaj!!!


POROVA JUHA Z INGVERJEM
(za 4 osebe)


35 dkg pora
1 žlica oljčnega olja
1 žlica naribanega ingverja
2 stroka česna
1 kocka zelenjavne juhe
2 srednje velika krompirja
sol
poper


Por operemo, narežemo na kolobarje. Na olju hitro prepražimo sesekljan česen in ingver. Dodamo por, zalijemo z juho iz kocke, ki smo jo prevreli v 1 l vode. Juho zavremo, dodamo olupljen, na kocke narezan krompir in kuhamo do mehkega. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo, prevremo in ponudimo.

freya
26.06.2006, 10:29
Naša Nattka in Mowgli sta zakladnica receptov zdrave, dietne in okusne prehrane...zato kar z recepti na plan.
:)

POROVA JUHA Z INGVERJEM
(za 4 osebe)


35 dkg pora
1 žlica oljčnega olja
1 žlica naribanega ingverja
2 stroka česna
1 kocka zelenjavne juhe
2 srednje velika krompirja
sol
poper


Por operemo, narežemo na kolobarje. Na olju hitro prepražimo sesekljan česen in ingver. Dodamo por, zalijemo z juho iz kocke, ki smo jo prevreli v 1 l vode. Juho zavremo, dodamo olupljen, na kocke narezan krompir in kuhamo do mehkega. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom (Jerry z multipraktikom!!!) . Solimo in popramo, prevremo in ponudimo.

PIKANTNI ŠPAGETI
(4 os, 654 kcal)


50 gr pinij
8 česnovih zrn
40 gr suhih paradižnikov
1 šopek rukole (60 gr)
500 gr špagetov
sol, črn poper
5 žlic olivnega olja
čili



Pinije popražimo. Česen narežemo na tanke lističe. Paradižnik odcedimo in narežemo na ½ cm široke rezance. Rukolo operemo, osušimo, narežemo na široke rezance.
Špagete skuhamo al dente. Česen zlato ocvremo v olju, dodamo paradižnik in ½ minute pražimo. Špagete odcedimo in damo v veliko vročo posodo. Dodamo pinije in nekoliko začinimo s soljo, grobo mletim poprom in čilijem. Prelijemo z vročim oljem s česnom in dobro premešamo.

nattka
26.06.2006, 10:36
Ječmenovi kosmiči z zelenjavo

za 2 osebi:

100 gr ječmenovih kosmičev
1 čebula
1 por
malo suhega česna ( svež 1 strok)
četrtina gomolja zelene
dve pesti gob
2 korečka
dve vejici peteršilja
1 žlica dobrega olja
najmanj četrt litra juhe ali vode
sol, poper, ostale začimbe po okusu ... jaz rada potresem z mediteranskimi


drobno narežemo čebulo, por in česen, popečemo na olju, dodamo nariban korenček, na kocke narezano zeleno in vse skupaj popražimo ... nato dodamo gobe drobno narezane in pražimo, da povre tekočina ... nato dodamo kosmiče, začimbe, na hitro popražimo in zalijemo z juho , jušno osnovo ali vodo ... najprej s četr litra in ko povre po potrebi še malo ...
na krožniku potresemo s sesekljanim peteršiljem ...

Mowgli
26.06.2006, 10:40
BRSTIČNI OHROVT S KOSTANJEM (4 osebe)

500 g brstičnega ohrovta
200 g olupljenega kostanja
200 g prekajene slanine (pancete, ipd.)
½ limone
mleti ingver in čili
olje
sol, poper


Ohrovt kuhamo v slani vodi s pol limone cca 10 minut. Odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo.
Olupljen kostanj skuhamo, očistimo in razpolovimo. Slanino, narezano na kocke, na olju hrustljavo prepražimo in dodamo kuhan kostanj in ohrovt, ter pražimo še 5 minut.
Začinimo z ingverjem, čilijem (previdno - oba pekoča!), solimo in popramo.

Ponudimo kot samostojno jed, s pire krompirjem ali kot prilogo mesu.

nattka
26.06.2006, 10:49
paprika s krompirjem

rdeče in mesnate paprike ( najbolje kozji rog, v glavnem makedonska paprika je odlična)
krompir
česen, čebula, rožmarin

krompir naribamo, odcedimo tekočino, posolimo, popopramo, dodamo drobno narezano čebulo, česen in rožmarin, napolnimo izdolbene paprike in jih naložimo v pekač ...

maščobe ne dodajamo, ker jo paprike same spustijo, je dobro imeti dober pekač, ki ne prijema ...

pečemo, dokler niso paprike že rahlo počrnele na več koncih ...

nato polijemo z zmesjo 2 žlici kisle smetane zmešamo 1 dl vode ... postavimo nazaj v pečico da se smetana segreje ...
na eno osebo papriko vzamemo en srednje debel krompir ...

kdor hujša po 90 dnevni izločevalni, je tole recept za 2: dan= škrobni ...

za solato je odlično bučno olje ( ne kupljeno, ker je mešano!), ker je hladno stiskano ij vsebuje omega3 maščobe ...

Mowgli
26.06.2006, 10:56
KREMNA BUČNA JUHA (cca 6 oseb)

0,5 kg buče
¼ kg krompirja
korenček
2 dag masla
sol, poper, mleta kumina
svež peteršilj
nekaj žlic kisle smetane

Krompir, korenček in bučo nareži na kocke, ter do mehkega skuhaj v 1 l vode.Zmiksaj s paličnim mešalnikom, začini in ponovno zavri. Na krožniku okrasi z žlico kisle smetane in darezanim peteršiljem.



Se že vnaprej ograjujem od naslova "hujšajmo z...", ker padejo tudi sladke zadeve. Ni druge!

nattka
26.06.2006, 11:19
saj pri hujšanju ni potebno da bi se odrekli sladkega ... pa pri zdravi prehrani tudi ne ...

pomembno je samo upoštevati:

sladica naj bo vedno SAMOSTOJEN obrok, nikoli ne zaključuje že predhodnega kosila ali večerje ...

po mesnem obroku jejmo sladico po 4 urah, po ostali hrani pa 2-3 ure po obroku ...

če imamo radi kavo, jo združimo s sladico, ker oboje takoj spusti v kri veliko količino inzulina,. kar pomeni dvojna doza le tega, če pojemo recimo sladico in čez eno uro kavo ...

tudi pri sladicah lahko uporabimo posneto mleko, minimalno količino maščob in jajc in polnovredno moko ...
včasih pa paše čist navadna torta s polno kalorijami ...:P
samo pazimo na čas med obroki ... ta je pomembnejši, kot si mislimo ...

Mowgli
26.06.2006, 13:45
včasih pa paše čist navadna torta s polno kalorijami ...:P
samo pazimo na čas med obroki ... ta je pomembnejši, kot si mislimo ...

In sadje jemo pol ure pred, ne po obrokih. A ne? A ne? :rolling:

nattka
26.06.2006, 14:23
vsaj pol ure pred obrokom na prazen želodec, po obroku pa tako kot vsako drugo hrano ... ko se prejšnji obrok prebavi ...
se pravi 2-4 ure, odvisno kaj smo jedli pred tem ...

razen če jemo kak dan samo sadje ... potem lahko jemo vsako uro ...
se pa vse kar pojemo znotraj 60 minut računa kot en obrok ...

Mowgli
26.06.2006, 14:50
Konec diete! :D


AJDOVE PALAČINKE Z DUŠENIMI SLIVAMI


Testo:

bela moka
ajdova moka
3 jajca
sladka smetana
mleko
nastrgana pomarančna lupinica


Nadev:

40 dkg sliv
3 žlice medu
čajna žlička cimeta
½ dcl konjaka

Podušiš… Zraven se poda stepena sladka smetana.

nattka
26.06.2006, 15:23
Kalamari na eksotičen način

približno kg kalamarov (majhnih)
1 velika pomaranča
1-2 limoni
lovorjevo listje
žlica oljčnega olja
sol

Majhen pekač ali nepregorno stekleno posodo obloži z alu folijo, nanjo položi lovorjevo listje... za vsak kalamar položim en list... na to pa na tanka koleščka narezano pomarančo in limono... na vse to položi kalamare ...naj bodo manjši ker so bolj mehki, lahko tudi z lovkami, posoli kar po vrhu, pokapaj z olivnim oljem (zelo malo) in potem prekrij z drugo alu folijo in robove stisni...
peči v vroči pečici cca 15 do20 min...
odvij pazljivo, saj je naredi veliko soka ... kalamare serviraj na pečenih pomarančah...sok pa dodaj posebej ...

jed je pravilno kombinirana, odlična tudi hladna ...

silence
26.06.2006, 16:48
Konec diete! :D


AJDOVE PALAČINKE Z DUŠENIMI SLIVAMI


Testo:

bela moka
ajdova moka
3 jajca
sladka smetana
mleko
nastrgana pomarančna lupinica


Nadev:

40 dkg sliv
3 žlice medu
čajna žlička cimeta
½ dcl konjaka

Podušiš… Zraven se poda stepena sladka smetana. O ja...tole kamot še mal predelam :approve: :D Glih smetana leti ven :blush: Jaz sem palačinke, če že, zmer jedla z javorjevim sirupom.:P

Se vama pridružim s kakim ''diet'' receprom soon!:approve:

Mowgli
27.06.2006, 09:17
Javorjev sirup torej...

V ponvi karameliziraš sladkor, popečeš na tem še banane, preliješ z whiskyem in pred serviranjem še z javorjevim sirupom.

Če to dijeto vztrajno ponavljaš mesec dni, dokazano lažje plavaš...

Podabu povedat, da flambiraš. Whiskey, lahko tudi konjak ipd. zakuriš...

nattka
27.06.2006, 13:43
evo nekaj osvežilnega, dobrega in hitro pripravljenega ...

Špinačni tzatziki


1 lonček kislega mleka
150 g puste skute
pol kile mlade špinače
1 žlica limoninega soka
sol
cimet v prahu

špinačo blanširamo le pol minutke, toliko da pade skupaj ...ohladimo ... in grobo seskljamo ...

v skledi nežno in dobro zmešamo vse sestavine ...

mihabaki
30.06.2006, 12:16
hmmm, ne vem zakaj imate vsi občutek, da je zdrava prehrana le tista brez mesa. V vseh receptih, ki ste jih navedli, niti v enem ni mesa. Saj ljudje nismo krave!!!

Človek je sam po sebi mesojed in tega ne smete pozabit!

Mowgli
30.06.2006, 13:50
hmmm, ne vem zakaj imate vsi občutek, da je zdrava prehrana le tista brez mesa. V vseh receptih, ki ste jih navedli, niti v enem ni mesa. Saj ljudje nismo krave!!!

Človek je sam po sebi mesojed in tega ne smete pozabit!
Tak naziv teme mi je bil podtaknjen :angel:. Se distanciram od izbire naslova SAMO zdravih receptov. In prilagam dva.


GRATINIRANA POLENTA S PURANOM IN GORGONZOLO (5 oseb)

250 g polente, oljčno olje
500 g puranjega fileja
3 stroki česna
100 ml sl. smetane
100 ml belega vina
250 g gorgonzole
sol, poper, drobnjak, peteršilj


Polento skuhamo v razmerju z vodo 1:3. Kuhano vlijemo v namaščen pekač, cca. 30 x 30 cm in ohladimo.
Puranji file narežemo na tanke rezine, popečemo v ponvi na olju dodamo strt česen, premešamo, zalijemo z vinom in sladko smetano. Solimo, popramo, začinimo.
Jed dušimo toliko časa, da se zgosti. Puranji ragu stresemo na polento, enakomerno porazdelimo. Po vrhu naribamo gorgonzolo in pečemo v ogreti pečici na 180oC cca 10 minut. Pečeno polento narežemo in serviramo.


GOVEJI STEAK

Pogooglaš za slikovno informacijo o kravi. Najdeš kravo v naravi, uloviš kravo, spodneseš kravo, odrežeš zajeten kos za na žar, zašiješ in razkužiš rano, popečeš rare, medium ali well done (po želji), preliješ z Barbecue dresingom, priložiš mlado čebulo, četrt belega in six pack pira priznanega prizvajalca. Mastno rigneš in vržeš uč na novo kravo (ne bodi pohlepen in preostanek prve pusti, da se lepo zaraste)...

nattka
30.06.2006, 14:05
hmmm, ne vem zakaj imate vsi občutek, da je zdrava prehrana le tista brez mesa. V vseh receptih, ki ste jih navedli, niti v enem ni mesa. Saj ljudje nismo krave!!!

Človek je sam po sebi mesojed in tega ne smete pozabit!

morda je res tako izpadlo ... pa ne namenoma ... jasno je, da je zdrava prehrana uravnotežena in da mora biti v njej tudi rdeče meso in ribe ...

le meso je pač veliko enostavneje pripraviti, kot pa dobiti kako pametno idejo za zelenjavno jed ... saj lahko k zelenjavi poješ še zrezek nihče ti ne brani ...

je pa pri bolnem metabolizmu ( torej človeku, ki se čezmerno redi se prej ali slej uniči metabilozem) ... zelo pomebno ločevanje hrane ... torej znotraj enega obroka naj bi se jedla samo ena vrsta hrane ...

npr. meso + zelenjava ( sem ne spadajo krompir, stročnice, koruza) + solata
ali riž + zelenjava + solata ( k rižu lahko jemo v majhnih količinah zgoraj prepovedano sočivje)
ali testenine + zelenjav + solata

tudi sadje je dobro jesti le eno vrsto naenkrat npr. breskve in čez uro, dve spet drugo sadje recimo melona ampak spet sama, brez dodatkov ...
s tem ne obremenjujemo telesa in ne povzročamo čezmernega izločanja inzulina v kri, ki je itak hormon lakote in nam vzbuja željo po sladkem ...

nekateri pazijo na kombinacijo znotraj enega obroka, drugi delimo hrano po dnevih ...
važna je tedenska povprečna vrednost hranil ...

nekako je pravilo tudi, da naj bi bil najobilnejši obrok kosilo, nekje med 12 in 16 uro ( Montignac, še nekateri drugi dietologi)

ljudem z zdravim metabolizmom na to ni treba paziti, ker imajo vgrajen števec vrednosti in znajo nehati ... pokvarjen števec pa pomeni, da človek ne more nehati grizljati ... in ščasoma se to začne poznati, tudi če prej nismo imeli težav s težo ali pa če nimamo nobene športne navade ...

korenje
30.06.2006, 14:08
zakva niso levi eni debeli zavaljeni prasici, pa jejo sam meso?
to je zato, ker so telesno vedno zelo aktivni :D
isto je pri ljudeh.

nattka
30.06.2006, 14:15
korenje ... z leti se pač telo spremeni ... res je, da je največkrat kriva napačna prehrana, a imenovati nekoga debel prasec, ker je pretežek, je najmanj nekulturno ...

živali so tudi narejene drugače kot mi, veliko gibanja rabijo že za preživetje ...

se pa strinjam, da je gibanje pomembno ... samo jaz že sedaj hodim športat od 5 do 7 zjutraj, kaj šele bo ko bom čisto evropsko delala ...
tudi ti ne boš večno študent s preveč časa ...

prvič niso vsejedi ... in so presnojedci ...
drugič so njihove mišice narejene za drugačno gibanje ...

poglej konec koncev kravo, pa je samo travo ...
tukaj pa je slika popolnoma drugačna ane ...

korenje
30.06.2006, 14:24
prvič niso vsejedi ... in so presnojedci ...
drugič so njihove mišice narejene za drugačno gibanje ...

poglej konec koncev kravo, pa je samo travo ...
tukaj pa je slika popolnoma drugačna ane ...

joj joj...
1. so vsejedci, naprimer pes.
2. vse misice imajo samo eno vrsto gibanja - krčenje, sproščanje
3. krava je krava. mi vidimo kravo v debelem stanju, vendar je to normalna velikost za kravo. mas pa suhe in debele krave, ki so dejansko se debelejse kot jih mi vidimo.
4. slika iz nase perspektive je drugacna ja

nattka
30.06.2006, 14:30
dej korenje, kak pameten recept ...

pustiva živali, ker smo ljudje vendarle drugačni ... že količinsko rabimo bistveno manj hrane ... živali pa ne moreš vse metati v en koš ...
torej ... oba se strinjava da je gibanje osnova lepega telesa ...

jaz trdim da je tudi polno telo ( ne predebelo) lahko lepo ... je pa bolj zdravo, če ni preveč mesa na skeletu ...
tak da tudi nabildani odpadejo ...

torej, konec teorije ... napiši recept za svojo najljubšo jed ...;)

korenje
30.06.2006, 14:32
dej korenje, kak pameten recept ...

pustiva živali, ker smo ljudje vendarle drugačni ... že količinsko rabimo bistveno manj hrane ... živali pa ne moreš vse metati v en koš ...
torej ... oba se strinjava da je gibanje osnova lepega telesa ...

jaz trdim da je tudi polno telo ( ne predebelo) lahko lepo ... je pa bolj zdravo, če ni preveč mesa na skeletu ...
tak da tudi nabildani odpadejo ...

torej, konec teorije ... napiši recept za svojo najljubšo jed ...;)

recepta ne vem, drgac je pa to sarma in prekmurska gibanica :D

3nity
30.06.2006, 14:34
Tak naziv teme mi je bil podtaknjen :angel:. Se distanciram od izbire naslova SAMO zdravih receptov. In prilagam dva.


GRATINIRANA POLENTA S PURANOM IN GORGONZOLO (5 oseb)

250 g polente, oljčno olje
500 g puranjega fileja
3 stroki česna
100 ml sl. smetane
100 ml belega vina
250 g gorgonzole
sol, poper, drobnjak, peteršilj


Polento skuhamo v razmerju z vodo 1:3. Kuhano vlijemo v namaščen pekač, cca. 30 x 30 cm in ohladimo.
Puranji file narežemo na tanke rezine, popečemo v ponvi na olju dodamo strt česen, premešamo, zalijemo z vinom in sladko smetano. Solimo, popramo, začinimo.
Jed dušimo toliko časa, da se zgosti. Puranji ragu stresemo na polento, enakomerno porazdelimo. Po vrhu naribamo gorgonzolo in pečemo v ogreti pečici na 180oC cca 10 minut. Pečeno polento narežemo in serviramo.


to se pa odlično sliši oz. bere :P :P

freya
28.09.2007, 08:18
Dajmo še kak recept na plano ;)