Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pasuljac


castor
20.07.2006, 09:12
Pasulj mi na trenutke hudičevo sede. :approve:
In ker med tednom ni časa, da bi jst ali moja ženička pražla pasulj, me zanima kateri v konzervah je najboljši. :dontknow: Zadnjič sem postregel z Etinim, vendar me ni navdušil... Morda sem sam dodal preveč vode, tak redek, mlačen je bil. skratka ni bil ne vem kaj...

spartan
20.07.2006, 10:32
Pasulj mi na trenutke hudičevo sede. :approve:
In ker med tednom ni časa, da bi jst ali moja ženička pražla pasulj, me zanima kateri v konzervah je najboljši. :dontknow: Zadnjič sem postregel z Etinim, vendar me ni navdušil... Morda sem sam dodal preveč vode, tak redek, mlačen je bil. skratka ni bil ne vem kaj...
...jaz bi raje pazil z dodajanjem fižola.....da se ne bosta kasneje ponoči ti in tvoja zaplinila.

sadie_007
20.07.2006, 10:35
men tud Etin pasulj ni všeč ... je pa ful dober njen prebranec (da nauš vode dodajal :shy:) - sam pogrej ga in zapeči na skorjico v pečici

hudo dobro :approve:

castor
20.07.2006, 10:39
Iz Prebranca sem diplomiral!

best food evah! :approve: sam malo ga popopram in je super.

sadie_007
20.07.2006, 10:41
Iz Prebranca sem diplomiral!

best food evah! :approve: sam malo ga popopram in je super.

no, pol pa ne sanji o pasulju :approve:


:P

šnela
20.07.2006, 11:24
kok nimate pojma :nonono: na prebranac se še nariba sirček :approve: pol se pa zapeče :P

vode se pa res ne dodajak :nonono:

castor
20.07.2006, 11:29
kok nimate pojma :nonono: na prebranac se še nariba sirček :approve: pol se pa zapeče :P

vode se pa res ne dodajak :nonono:


sir? mmm, tole izgleda vabljivo... :P

šnela
20.07.2006, 11:31
pa če segrevaš v mikrovalovki, krožnik obvezno pokrij :clown: ko pol te lahko kdo napiizdi, kakšen svinjak puščaš za sabo

castor
20.07.2006, 11:35
ni mikrovalovne.

lady_lucifer
20.07.2006, 11:39
am, sej s pasuljem prakticno nimas dela, kr se sam kuha :D

castor
20.07.2006, 11:39
ja če celega sam narediš, rabiš nekaj časa.

kateri iz piksne je najtabol me zanima.

lady_lucifer
20.07.2006, 11:42
ma skuhas en konkreten lonc, cmari se kako uro in mogoce se pol, sam vse notr fliknes in gres, pa se cez cajt vrnes:D

za piksne pa ne vem...glih zarad tega, ker ga je tok lahko skuhat, da mi niti na kraj pameti ne pade, da bi ga kupvala:D

partibrejker
20.07.2006, 14:16
pa če segrevaš v mikrovalovki, krožnik obvezno pokrij :clown: ko pol te lahko kdo napiizdi, kakšen svinjak puščaš za sabo
ma jest nč ne pokrijem sej kul usen

potovalka
20.07.2006, 18:39
Glede pasulja - poizkusite Pogrej in pojej - meni super.

Goody
21.07.2006, 09:57
mislim poleti z zimsko hrano, zanimivo :D jst iz konzerve sam joto jem, slastna je ...sam ni za zdejle :D

pasulj
srbski pasulj; gosta juha z belim fižolom
(srb.), preprosta, tradicionalna srbska specialiteta s tetovcem, čebulo, suhim mesom in mleto rdečo papriko
250 g suhega belega fižola
400 g suhih svinjskih rebr
2 čebuli
1 zelena paprika
50 g olja
sol
1 žlica mlete rdeče paprike

Daljši čas priprave gre na račun namakanja fižola. Sicer pa je čas neposrednega kuhanja jedi odvisen od kakovosti in starosti fižola.

Jed je lahko poljubno pikantna. Glede na vrsto oziroma stopnjo pikantnosti izbrane mlete rdeče paprike. Seveda pa v jedi lahko kuhamo tudi čili oziroma feferon.

Pasulj si lastijo tudi v makedonski, romunski, bolgarski in še v nekaterih kuhinjah!?
predpriprava
■ Fižol preberemo, temeljito operemo in čez noč namočimo v hladni vodi; gl nasveti.
■ Suha rebrca pod tekočo vodo temeljito operemo, potem pa pristavimo v vodi, zavremo in napol skuhamo.

priprava
■ Fižol odcedimo, potem pa prilijemo toliko sveže hladne vode, da le-ta fižol prekrije. Pristavimo, zavremo in kuhamo 15 minut.
■ Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
■ Papriko razpolovimo, očistimo in narežemo na drobne kockice.
■ Fižol odstavimo in odcedimo. Dodamo na pol kuhana rebrca, sesekljano čebulo in narezano papriko. Nalijemo toliko vode, da prekrije vse sestavine. Pristavimo, zavremo in počasi kuhamo 1 do 2 uri; gl. pojasnila. Vmes po potrebi prilivamo vročo vodo.
■ Tik pred koncem kuhanja vzamemo iz posode 3 žlice fižola, ki ga pretlačimo skozi gosto žičnato cedilo.
■ V majhni ponvici segrejemo olje. Odstavimo, dodamo mleto rdečo papriko in premešamo; gl. triki in okvirček. Dodamo fižolov pire, premešamo, zalijemo z zajemalko tekočine iz lonca, gladko razmešamo, potem pa vse skupaj vmešamo v pasulj. Posolimo, zavremo in kuhamo še 5 minut.

serviranje
Pasulj razdelimo na segrete krožnike ali v jušne skodelice. Vsaki porciji dodamo košček rebrc. K jedi ponudimo izbran kruh, pogosto pa tudi kisle kumarice ali/in vloženo papriko. Gl. tudi izboljšanje.

nadomestek
Suha rebrca lahko nadomestimo s suhimi klobasami, ki jih pred tem na pol skuhamo. Nadomestimo pa jih lahko tudi s svežim mesom, s kosom slanine ali s kranjskimi klobasami, ki jih v fižol brez predhodnega kuhanja vložimo kar med kuhanjem. Kdaj, je odvisno od vrste in teže dodatka, vendar najkasneje sredi kuhanja. Seveda lahko pasulj pripravimo tudi brez mesnih dodatkov.

izboljšanje
■ Fižolu že na začetku kuhanja dodamo na kockice zrezane korenček in po malo peteršiljeve korenine in zelene, strt česen in lovorov list. Gl. tudi boljši pasulj in gurmanski pasulj.
■ K pasulju ponudimo tudi stekleničko s kisom, da si jedec pasulj okisa in izboljša z 1 do 2 žličkama.

nasveti
■ Za pripravo pasulja priporočamo debel bel fižol tetovec (srb. tetovac), imenovan po Tetovu, mestu v Makedoniji.
■ Fižol med namakanjem vpije precej vode. Zato bodimo pozorni, da ga zalijemo z zadostno količino. Sicer se nam lahko zgodi, da fižol ostane na suhem.
■ Čebulo vedno režemo ali sekljamo tik pred uporabo.
■ Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo.
■ Fižol v ekonom loncu skuhamo za tretjino hitreje. Priprava jedi je še hitrejša, če uporabimo že kuhan fižol iz pločevinke, pri čemer pa opazno izgubimo na kakovosti.

triki
■ Proti solzenju med rezanjem čebule so znani številni nasveti. Med njimi se zdi logičen naslednji: z vato si zamašimo nosnici.
■ Ko mleto papriko potresemo na vročo maščobo, spremeni svojo živo rdečo barvo v manj privlačno rjavkasto. Temu se izognemo, če mleto papriko najprej gladko razmešamo v nekaj žlicah izbrane tekočine (vode, čiste juhe, osnove, vina), potem pa jo vmešamo v odstavljeno jed. Pripravo jedi nato nadaljujemo po receptu.

pojasnila
Čas kuhanja jedi je odvisen od kakovosti in starosti fižola.

različice
■ Pasulj pogosto pripravljamo tudi z manj zdravim prežganjem. V posodici segrejemo 3 žlice olje, na katerem med mešanjem svetlo rumeno prepražimo 1 do 2 žlici žlici moke; glede na to, kako gosto jed želimo pripraviti. Dodamo 2 sesekljana stroka česna, 3 sesekljane vejice peteršilja in žlico mlete rdeče paprike ter na hitro premešamo. Naposled dodamo žlico paradižnikove mezge, premešamo in zalijemo z 1 do 2 zajemalkama tekočine od pasulja. Gladko razmešamo in vlijemo v pasulj, ki ga zavremo in kuhamo še 10 minut.
■ gl. boljši pasulj (najbrž najokusnejša različica); brezmesni pasulj (najpreprostejša različica); gosti pasulj (vojaška različica iz časov JNA; s prepraženo zelenjavo in s prežganjem); gosti pasulj z govedino (edina različica, v kateri je trikrat več mesa kot fižola); gurmanski pasulj (zelo okusna različica s prepraženo zelenjavo in krompirjem namesto prežganja); Jordankin pasulj; pasulj z zeljem
■ gl. izboljšanje

ideje
gl. beli fižol; fižol; fižolova juha; fižolov lonec; prebranac (srb.); tavče (makedonska kuhinja)

opombe
V Srbiji imenujejo gostejšo različico pasulja čorbast pasulj.

opozorila
■ Suh fižol solimo, ko je že kuhan, saj sol še upočasnjuje dolgotrajno kuhanje. Pa tudi zato, ker dotlej sol oddajo tudi suhe mesnine in se izognemo nevarnosti, da jed presolimo.
■ Fižol pri večini jedcev povzroča vetrove, še posebej v kombinaciji s čebulo, pa tudi tedaj, ko ni povsem kuhan.
■ Čebula je varovalno živilo (gl. zdravilni učinki), vendar pa je hkrati najpogostejši povzročitelj zgage, lahko napenja in povzroča vetrove.

zdravilni učinki (domnevni)
■ Čebulo (gl. opozorila), papriko in stročnice uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Fižol vsebuje veliko vlaknin, uravnava krvni sladkor (nadvse primeren je za diabetike) ter učinkovito znižuje škodljivi holesterol. Če uživamo 85 gramov kuhanega fižola dnevno, se raven negativnega holesterola v povprečju zniža za 10 %. Gl. tudi opozorila.

http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=898

Goody
21.07.2006, 10:00
boljši pasulj
srbski pasulj
po mnenju poznavalcev najokusnejša različica znane srbske specialitete s prekajenim mesom in zelenjavo
300 g suhega belega fižola
450 g prekajenih svinjskih rebra
200 g čebule
1 korenček
1 peteršiljeva korenina
50 g zelene
2 žlici olja
1 žlica paradižnikove mezge
1/2 žlice moke
sol
1 žlica ostre mlete rdeče paprike
2 stroka česna
3 vejice peteršilja
1 feferon
1 lovorov list

predpriprava
■ Fižol preberemo, temeljito operemo in čez noč namočimo v hladni vodi; gl. nasveti.
■ Suha rebrca pod tekočo vodo temeljito operemo.
■ Korenček, peteršiljevo korenino in zeleno (gl. komentar uporabnika) olupimo in narežemo na drobne kockice.
■ Čebulo in česen tik pred pripravo olupimo in drobno sesekljamo.

priprava
■ Vodo, v kateri smo namakali fižol, odlijemo. Fižolu dodamo narezane korenček, peteršiljevo korenino in zeleno, sesekljana čebulo in česen, prekajeno meso in lovorov list. Zalijemo s toliko hladne vode, da prekrijemo vse sestavine. Pristavimo, zavremo in počasi kuhamo dobro uro, da se meso zmehča.
■ Peteršilj drobno sesekljamo.
■ V manjši posodici segrejemo olje, na katerem moko svetlo rumeno prepražimo. Odstavimo, primešamo mleto rdečo papriko (gl. pojasnila) in premešamo. Pristavimo, dodamo paradižnikovo mezgo, na hitro premešamo in zalijemo z 1 do 2 zajemalkama tekočine iz lonca. Gladko razmešamo. Gl. nadomestek.
■ Rebrca vzamemo iz jedi, v katero zamešamo pripravljeno prežganje. Dodamo sesekljan peteršilj in feferon ter počasi kuhamo še toliko časa, da se fižol povsem zmehča. Tik pred koncem kuhanja previdno solimo.

serviranje
Pasulj razdelimo na segrete krožnike ali v jušne skodelice; gl. izboljšanje. Vsaki porciji dodamo košček rebrc. K jedi ponudimo izbran kruh, pogosto pa tudi kisle kumarice ali/in vloženo papriko. Gl. izboljšanje.

nadomestek
■ Suha rebrca lahko nadomestimo s suhimi klobasami, ki jih pred tem na pol skuhamo. Nadomestimo pa jih lahko tudi s svežim mesom, s kosom slanine ali s kranjskimi klobasami, ki jih v fižol brez predhodnega kuhanja vložimo med kuhanjem. Kdaj, je odvisno od vrste in teže dodatka, vendar najkasneje sredi kuhanja. Seveda lahko pasulj pripravimo tudi brez mesnih dodatkov.
■ Nezdravo prežganje lahko nadomestimo s pretlačenim fižolom; gl. pasulj (priprava).

izboljšanje
■ Skupaj z drugo zelenjavo dodamo jedi tudi drobno narezano zeleno papriko.
■ K pasulju ponudimo stekleničko s kisom, da si jedec pasulj okisa in izboljša z 1 do 2 žličkama.
■ gl. nadomestek

nasveti
■ Za pripravo te jedi priporočamo debel bel fižol tetovec (srb. tetovac), imenovan po Tetovu, mestu v Makedoniji.
■ Fižol med namakanjem vpije precej vode. Zato bodimo pozorni, da ga zalijemo z zadostno količino. Sicer se nam lahko zgodi, da fižol ostane na suhem.
■ Čebulo vedno režemo ali sekljamo tik pred uporabo.
■ Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo.
■ Fižola med kuhanjem praviloma ne mešamo. S kuhalnico med mešanjem lomimo fižolova zrna, (raz)mešan pa se tudi raje prismodi.
■ Fižol v ekonom loncu skuhamo za tretjino hitreje. Priprava jedi je še hitrejša, če uporabimo že kuhan fižol iz pločevinke, pri čemer pa opazno izgubimo na kakovosti.

triki
■ Proti solzenju med rezanjem čebule so znani številni nasveti. Med njimi se zdi logičen naslednji: z vato si zamašimo nosnice.
■ Ko mleto papriko potresemo na vročo maščobo, spremeni svojo živo rdečo barvo v manj privlačno rjavkasto. Temu se izognemo, če mleto papriko najprej gladko razmešamo v nekaj žlicah izbrane tekočine (vode, čiste juhe, osnove, vina), potem pa jo vmešamo v odstavljeno jed. Pripravo jedi nato nadaljujemo po receptu.

pojasnila
Jed je lahko poljubno pikantna. Glede na vrsto oziroma stopnjo pikantnosti izbrane mlete rdeče paprike, pa tudi glede na vrsto in količino feferona oziroma čilija.

http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=896&Folder=112

Smaug
06.08.2006, 19:34
Uuuuu, jako majstri; kupis fizol v konzervi, ga pogrejes, popopras in imas doktorat iz kuhanja :D

Brez Tetovca in nehumanih kolicin cebule nimas kaj praskati pri prebrancu. Da o fini slanini niti ne izgubljamo besed.
Kar se pa pasulja tice, ga je lazje skuhati kot juho iz vrecke; okus mu pak dajejo stare torbice (pri babici jih najdete na tone) in kakovostno suho meso (obvezno rebra, ce uleti se kaksen papak toliko bolje). V biti ga lahko skuhas tudi iz stiroporja, pa bo odlicnega okusa v tem primeru.

P.S.: Sir na prebranac je isto kot bazilika na kapesante-sezig na grmadi.

šnela
06.08.2006, 19:40
eni pač nimamo časa za kuhanje, ampak ga raje porabimo za lenarjenje :approve:

in sir na prebrancu je super!

roxa
07.08.2006, 09:23
ja če celega sam narediš, rabiš nekaj časa.

kateri iz piksne je najtabol me zanima.
zadnjič sem ga kuhala 3 ure je bil fižol zanič:evil: :mad: :nonono:

boljš da ješ iz piksne:D

doli
10.08.2006, 10:31
eni pač nimamo časa za kuhanje, ampak ga raje porabimo za lenarjenje ...
Jaz fižola za pasulj že kar nekaj časa ne kuham več. Pasulj iz konzerve pa tud še nisem dobrga jedel. Torej? Nardiš pasulj vse kot običajno, na koncu pa dodaš pasteriziran bel fižol iz piksne, vam povem da mi ga vsi hvaljo, porabiš pa za vse skupaj manj kot 20 minut. Ko daš fižol noter naj vre vsega skupaj le še 10 do 15 minut.

mare66
21.08.2006, 20:24
Za prebranac sem diplomiral jaz.

Pa ne kakšenga sirčka notri ribat, ker zadevo totalno izsupi in potem je ....Bljak

Goody
28.08.2006, 13:02
Za prebranac sem diplomiral jaz.

Pa ne kakšenga sirčka notri ribat, ker zadevo totalno izsupi in potem je ....Bljak

če je tako, pa bi lahko kakšen nasvet ali trik za kuhanje zraven napisal ;)

zverina
29.08.2006, 22:04
Za prebranac sem diplomiral jaz.

Pa ne kakšenga sirčka notri ribat, ker zadevo totalno izsupi in potem je ....Bljak

kak sirček, parmezan:dontknow: , nisem še slišal, da bi se sir deval v pasulj.

roxa
30.08.2006, 10:35
Castor.
Najboljši je ETIN PREBRANAC IT KONZERVE.
Si že probal?