Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : "ježki"


ozayrus
05.08.2006, 13:32
Zanima me, če ma kdo kakšn dobr recept za to sladico. V večinah slaščičarn se jim reče ježki, mislim, da veste kaj mam v mislih. Pogledal sem že na kulinarika.net, sicer sta recepta in tut kar OK samo ne zanima še kakšn.

Goody
23.08.2006, 13:47
Čokoladni ježek (z enga foruma)


250g kokosovega masla
2 jajci
100g sladkorja
1 jedilno žlico vaniljenega jedilnega slatkorja
50g kakava v prahu
300g maslenih keksov

Kokosovo maslo raztopimo na ne previsoki temperaturi.Stepemo jajci ter dodamo sladkor,vanilijev sladkor in kakav v prahu.Maso vmešamo v razgneteno kokosovo maslo.Iz alufolije naredimo modelčke za ježe ter vanje polagamo maslene kekse,ki jih premažemo s pripravljeno kakavovo maso.Tako pripravljene ježke damo v hladilnik in še preden se popolnom strdijo odstranimo rolijo ter jih okrasimo z rezinami mandeljev.

druga varjanta (http://kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=332#ocenite)
Ježki
SESTAVINE
Biskvitno testo:
Sestavine:
6 rumenjakov
30 dag sladkorja
6 žlic tople vode
18 dag moke
pecilni in vanilni prašek
6 beljakov

Čokoladna krema:
8 žlic mleka
3 žlice sladkorja v prahu
10 dag margarine (Rama ali Petra)
15 dag čokolade v prahu in 20 dag kokosove moke

Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo. Rumenjakom dodamo sladkor, toplo vodo, pecilni, vanilni in na koncu moko. Dobro zmešamo in na koncu dodamo še trd sneg beljakov.

Testo pečemo v pečici, ki smo jo poprej segreli na 180°C 20-25 min. Pečenega pustimo, da se ohladi.

Ohlajen biskvit razrežemo na poljubno velike kvadratke.

Pripravimo čokoladno maso. Raztopimo margarino in ji pridanemo mleko, sladkor v prahu in čokolado v prahu. Vse skupaj počasi kuhamo na zmernem ognju 2 - 3 minute.

Kvadratke biskvita pomočimo v čokoladno maso in nato v kokosovo moko. Zložimo na pladenj in ponudimo. Dober tek!

http://kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=3107

SESTAVINE
1,5 jogurtovega lončka mletega sladkorja
500 g albert keksov
1 jogurtov lonček čokolade v prahu
3 žlice mleka
8 žlic sirupa pomarančnega soka
250 g mehke margarine
mleko
kokosova moka

Postopek: Albertove kekse zmeljemo v mlinčku za orehe. Dodamo mleti sladkor, čokolado, mleko, pomarančni sirup in ne prehladno margarino. Vse to z rokami pregnetemo in oblikujemo v kroglice. Povaljamo jih v malo mleka, nato pa še mokre povaljamo v kokosovi moki ter jih postavimo še za eno uro v hladilnik.

mrjerry
23.08.2006, 13:55
Najboljsi so uni iz albert keksov
maslo lahko uporabljas kar navadno
zanimive variacije dobis, ce uporabljas rjavi sladkor

ozayrus
23.08.2006, 14:47
2 pa še nism sprobu, tako da jih v prihodnosti bom :P

korenje
23.08.2006, 14:55
goody, zakaj si pa rum povsod filtrirala? :D

brez likerja jezki niso dobri, ker majo tak bl suh okus.

Goody
23.08.2006, 15:02
korenje to niso moji recepti, če nisi opazil,...jaz nisem za slaščice tolk, tko da se ne spoznam preveč ;)

jaz rajši kuham :approve:

Twin_Peaks
25.08.2006, 17:58
V trgovinah in slaščičarnah jih naredijo iz odvecnega materijala, ki ostane od priprave tort in drugih sladic, tak da ne vem ce obstaja ravno recept... hmm... so pa slastni, res je. :P

nattka
25.08.2006, 18:39
jaz jih naredim iz enakih delov :

navadni keksi ( albert, merkator in podobno ) - polovico jih zmeljem polovico drobno nalomim
mleti orehi
maslo
rjavi sladkor
čokolada v prahu
2-3 žlice ruma (ali drugega likerja po okusu)

mleko dodajam po potrebi, da ni premehka masa ...
naredim malo večje ... ene povaljam v kokosu, ene v orehih, ene pa v čokoladne in pisane mrvice ...
za dve uri v hladilnik pa je ...:P