Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Breskvice


Arabella
11.08.2006, 21:20
Kdaj pa kdaj pečem breskvice, vedno so zelo okusne:P , nikoli pa mi jih ne uspe lepo oblikovati:( . Pozna kdo kak trik, da bi bile lepo okrogle in vse enako velike, pa da površina ne bi razpokala? Se priporočam.

ain
11.08.2006, 23:55
še s slastičarne niso nikol ful lepe.. po moj je nemogoče

Arabella
14.08.2006, 12:54
Ja, na začetku moje pekovske kariere sem delala bolj velike in so bile tudi lepe, ampak so vsi rekli, da tako velikih ni fajn jest, si preveč sit:rolling: , pa sem začela delati manjše in od takrat naprej so, kakršne pač so, freestyle :D ...

mrjerry
17.08.2006, 11:17
recept? :P

Smaug
17.08.2006, 18:00
Pravilno jih oblikovati niti ni problem, tezje je, da ti ne razpokajo. Ko ze mislis, da ti je enkrat koncno ratalo usvojiti casovno konstanto pecenja, se naslednjic iskaze, da si odkril novo tvar za brusenje diamantov. Ceprav se vedno ne premaga kompaktnosti babicinih medenjakov :D
Drugace pa tudi jazst delam bolj velike, ker jih je veliko lazje delati. No sem jih delal, zdaj se mi ob redkih trenutkih prostega casa tega ne da pacati.

Arabella
18.08.2006, 12:24
recept? :P

1/2 kg moke, 1 jajce, 1/8 l mleka (ali po potrebi), 1/8 l sladkorja, 1 pecilni, zamesiš testo, pustiš stati pol ure, naredš svaljek kot kako kačo in narežeš na enakomerne koščke, oblikuješ krogljice, spodaj s prstom narediš majhno vdolbinico( ni nujno), daš na pomaščen pekač, bledorumeno spečeš ( jaz pečem na cca 180 stopinjah ali 190 in res kratek čas, da ne porjavijo). Ohlajenim na spodnji strani izvrtaš vdolbinice za nadev.

Nadev: 1/4 kg zmletih orehov, 5 dag čokolade v prahu, 10 dag sladkorja 1 dcl mleka 1/2 dcl ruma in drobtinice, ki si jih prej izdolbel iz kroglic. Mleko zavreš, poliješ po zmletih orehih, dodaš vse ostalo, nadevaš kroglice, stisneš po dve skupaj.

Za dekoracijo polovico breskvice pomočiš v nekaj rumenega, recimo limonin sok, ali belo vino ali kaj takega, drugo polovico pa v npr. sok rdeče pese, rdeče vino ali kak drug sok, na koncu breskvico povaljaš v sladkor.
Dober tek!

Arabella
18.08.2006, 12:25
še s slastičarne niso nikol ful lepe.. po moj je nemogoče

Soseda naredi tako lepe, da bi jih samo gledal, ampak meni se ne zdijo dobre, so take suhe in nimajo nobenega okusa...in ne pove, kako jih dela :dontknow:

mrjerry
18.08.2006, 12:27
sok rdece pese? :O :O :O

hudirja... No... za pomakanje bom pa ze spesnil kaj bolj fensi... Gosta omaka iz traminca na eni in teranov liker na drugi strani bosta brzkone zadovoljila tudi najpeticnejse goste? :shy:

drgac pa hvala za recept :kisses:

Soleil
18.08.2006, 12:29
Kdaj pa kdaj pečem breskvice, vedno so zelo okusne:P , nikoli pa mi jih ne uspe lepo oblikovati:( . Pozna kdo kak trik, da bi bile lepo okrogle in vse enako velike, pa da površina ne bi razpokala? Se priporočam.

A si že probala kakšen modelček? Mislim čist kaj improviziranega - napol prerezana žogica primerne velikosti, pinkponk mogoče ...

doli
18.08.2006, 12:32
sok rdece pese? :O :O :O

hudirja... No... za pomakanje bom pa ze spesnil kaj bolj fensi... Gosta omaka iz traminca na eni in teranov liker na drugi strani bosta brzkone zadovoljila tudi najpeticnejse goste? :shy:

drgac pa hvala za recept :kisses:
Res je, večinoma se uporablja sok rdeče pese. Saj samo na hitro pomočiš, samo zaradi barve, je pa sok rdeče pese sladek, vino pa ima močnejsi vonj (ne bom rekel da mi ni prijeten :approve: ), ki nekatere malce moti. Itak mora pa rum prevladat. :blush:

mrjerry
18.08.2006, 12:33
Rdece pese zal ne prenesem... Vino mors pa jasno prej pokuhat, da izpari alkohol. Potem pa hitro pade not se kaksna cimetova palcka, lahko ga rahlo zgostis s sladkorjem... Vazno samo, da uporabis kvalitetno in vsaj polsladko vino in ne prvega laskega rizlinga, ki ti pride pod roke.

Škrlatka
18.08.2006, 12:34
Kdaj pa kdaj pečem breskvice, vedno so zelo okusne:P , nikoli pa mi jih ne uspe lepo oblikovati:( . Pozna kdo kak trik, da bi bile lepo okrogle in vse enako velike, pa da površina ne bi razpokala? Se priporočam.
ja, en dan jih morš pustit staaat, pa potem povalat v cuker;)

Arabella
18.08.2006, 19:15
A si že probala kakšen modelček? Mislim čist kaj improviziranega - napol prerezana žogica primerne velikosti, pinkponk mogoče ...
Probala s tako okroglo žličko, pa ni kaj pomagalo :(

Arabella
18.08.2006, 19:16
ja, en dan jih morš pustit staaat, pa potem povalat v cuker;)

No, to bo za probat.

Arabella
18.08.2006, 19:18
Rdece pese zal ne prenesem... Vino mors pa jasno prej pokuhat, da izpari alkohol. Potem pa hitro pade not se kaksna cimetova palcka, lahko ga rahlo zgostis s sladkorjem... Vazno samo, da uporabis kvalitetno in vsaj polsladko vino in ne prvega laskega rizlinga, ki ti pride pod roke.

Rdeče pese se definitivno ne okusi, garantiram (razen, če boš breskvice fino namakal v njenem soku :angel: ), res pa da skoraj najlepšo barvo, drugače pa sem probala že tudi malinovec, pa razne ekstrakte, ki sem jih malo razredčila z vodo itd.

mrjerry
21.08.2006, 08:53
Vem da se ne okusi, ampak z rdeco peso mam nekaksen issue in samo zavest, da je prisla v stik z mojo hrano, mi obrne zelodec. Pa naj bo najbolj bozansko skrlatne barve, se vedno ne morm...

Hel
21.08.2006, 11:07
1/2 kg moke, 1 jajce, 1/8 l mleka (ali po potrebi), 1/8 l sladkorja, 1 pecilni, zamesiš testo, pustiš stati pol ure, naredš svaljek kot kako kačo in narežeš na enakomerne koščke, oblikuješ krogljice, spodaj s prstom narediš majhno vdolbinico( ni nujno), daš na pomaščen pekač, bledorumeno spečeš ( jaz pečem na cca 180 stopinjah ali 190 in res kratek čas, da ne porjavijo). Ohlajenim na spodnji strani izvrtaš vdolbinice za nadev.

Nadev: 1/4 kg zmletih orehov, 5 dag čokolade v prahu, 10 dag sladkorja 1 dcl mleka 1/2 dcl ruma in drobtinice, ki si jih prej izdolbel iz kroglic. Mleko zavreš, poliješ po zmletih orehih, dodaš vse ostalo, nadevaš kroglice, stisneš po dve skupaj.

Za dekoracijo polovico breskvice pomočiš v nekaj rumenega, recimo limonin sok, ali belo vino ali kaj takega, drugo polovico pa v npr. sok rdeče pese, rdeče vino ali kak drug sok, na koncu breskvico povaljaš v sladkor.
Dober tek!
Premalo jajc pa preveč pecilnega praška? :dontknow:

Sama jih sicer ne pečem. Sem jih pa velikokrat pomagala delat babici. Njen recept:

1 kg moke
1,5 pecilnega praška
5 jajc
1/2 kg sladkorja
1,5 zavitka masla ali margarine

Jajca s polovico sladkorja penasto umešamo, počasi dodajamo penasto umešano maslo z ostalim sladkorjem, nazadnje dodamo še moko s pecilnim praškom. Pustimo počivati nekaj časa v hladilniku. Oblikujemo na enem koncu sploščene kroglice, pečemo na 200 stopinj, da zakrknejo, potem pa na 150 stopinj, da postanejo zlato rumene.

Nadev:
25 dkg orehov
5 žlic marelične marmelade
5 žlic čokolade v prahu
1 dcl mleka ali sladke smetane
1 dcl ruma
sladkor po okusu

Orehe se prelije z vrelim mlekom, doda ostale sestavine in drobtine, ki si jih izdolbel iz pečenega testa.

Za obarvanje je vedno uporabljala razredčen malinov in hruškov ekstrat.