Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Gravitacija izracun?


anarchy
12.08.2006, 15:52
A ve kdo, ce obstaja izracun, da znamo, zakaj je na zemlji taksna gravitacija? Ce poznamo maso, hitrost vrtenja planeta in maso planeta, da izracunamo kaksen gravitacijski pospesek bo naredu?

Torej, zanima me racun in rezultat za zemljo, naso luno, ter recimo nase sonce, saj je zelooo veliko in ima ogromno maso.

Teo
12.08.2006, 16:26
Dobro veš, da obstaja wikipedia, kjer je vse lepo razloženo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity


Prosim te, da drugič najprej sam poskusiš najti odgovor na svoje vprašanje, preden tu odpreš novo temo.

anarchy
13.08.2006, 22:21
Dobro veš, da obstaja wikipedia, kjer je vse lepo razloženo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity


Prosim te, da drugič najprej sam poskusiš najti odgovor na svoje vprašanje, preden tu odpreš novo temo.

Sem ze neki pogledal tam, samo nisem zasledil, da bi bilo kje lepo razlozeno, tocno, kaksen je izracun za gravitacijo. Neki govorijo o relativnosti teoriji, ki se deluje na doloceni razdalji, odvisno neki od mase telesa in so neki izracuni, prevec komplicirani, ki jih itak ne razumem, zato me samo zanima, ce se kdo spozna na to in ce ve, ali obstajajo zares neki izracuni, po katerem se da izracunati kaksno gravitacijo ustvari dolocen predmet, recimo krogla dolocene dimenzije, z doloceno maso, ki se vrti ali premika z doloceno hitrostjo.

kekez
13.08.2006, 23:06
Pa v čem je tu problem?

Formula za težo - gravitacijo (oz za medsebojno privlačno silo dveh mas) je: F = G m mz / r^2 = m g

Torej je gravitacijski pospešek: g = G mz / r^2

mz = masa zemlje
r = razdalja med težiščema
G = gravitacijska konstanta 6,67 * 10^-11 N m^2 / kg^2

To je srednješolska fizika. :dontknow:

Teo
13.08.2006, 23:42
http://www.google.com/search?ie=iso-8859-2&oe=iso-8859-2&hl=sl&domains=kvarkadabra.net&sitesearch=kvarkadabra.net&q=gravitacija&btnG=i%B9%E8i

anarchy
13.08.2006, 23:53
Pa v čem je tu problem?

Formula za težo - gravitacijo (oz za medsebojno privlačno silo dveh mas) je: F = G m mz / r^2 = m g

Torej je gravitacijski pospešek: g = G mz / r^2

mz = masa zemlje
r = razdalja med težiščema
G = gravitacijska konstanta 6,67 * 10^-11 N m^2 / kg^2

To je srednješolska fizika. :dontknow:


Samo me res zanima, kako so oni prisli do te formule, ali so najprej poznali maso zemlje, ali najprej gravitacijo, ter iz nje izplejali maso zemlje?

galeb
14.08.2006, 08:41
Najprej so iz meritev ugotovili (kot je kekez za primer privlaka med zemljo in drugimi predmeti ze zgoraj napisal), da je sila med dvema masama sorazmerna s produktom mas in obratno sorazmerna s kvadratom razdalje med njima. Z meritvami so seveda lahko dolocili tudi sorazmernostno konstanto, ki so jo imenovali gravitacijska konstanta G. (F = konstanta m1 m2 / r^2 ). Sile med masami, ki niso ogromne so izjemno majhne, zato je bilo potrebno natancno merjenje. Potem so pa vzeli enga Anarchija in ga dali na vago in napisali enacbo za gravitacijski privlak med Anarchijem in Zemljo. Tehtnica je pokazala velikost privlacne sile F med Anarchijem in Zemljo, maso Anarchija so poznali, razdaljo do sredisca Zemlje tudi, v enacbi je bila edina neznanka masa Zemlje in je zato ni bilo tezko dolociti. Pri tem so upostevali, da je v primeru, ko ima telo v obliki krogle v kateri se gostota spreminja samo radialno (po plasteh - kar za Zemljo dokaj veljaven priblizek), razdaljo potrebno meriti od sredisca krogle. (ta ugotovitev je mogoce izpeljati iz same gravitacijske enacbe).

anarchy
17.08.2006, 13:58
no, lepo, ce nekdo razume, samo vprasanje, tocno kaksna naj bi bila masa in ali treba biti na planetu, da se imeri kaksno gravitacijo ima? Saj enkrat, ko si na planetu itak gres na vago in vidis, kaksna je gravitacija, samo zanima me, ali znajo to na daljavo, brez, da bi bili na planetu ali imeli gor kaksno sondo.

galeb
17.08.2006, 21:10
F = G m1 m2 / r^2
Kjer je G je gravitacijska konstanta, m1 je masa predmeta, ki se giblje pd vplivom planeta, m2 je masa planeta, r je oddaljenost predmeta od sredisca planeta. Enacbo delimo z m1 - maso predmeta in dobimo
F / m1 = G m2 / r^2
Kvocient F/ m1 je po newtonu zakonu enak pospesku predmeta
pospesek predmeta je torej: a = G m2 / r^2
Ce opazujemo s kaksnim pospeskom se predmeti gibljejo pod vplivom planeta na doloceni razdalji r, lahko izracunamo maso planeta:
m2 = a r^2 / G
Ce poznamo maso planeta, lahko izracunamo silo ali pospesek prosto padajocih ali krozecih predmetov na poljubni razdalji iz ze napisane enacbe za pospesek, pri cemer vstavimo ustrezen r.

zzzzz
18.08.2006, 09:50
Gravitacijska konstanta je težka za določit že na nekaj mest natančno. Pri meritvah nanjo vplivajo pešci na pločniku pred stavbo, kjer se to izvaja, in plovba tankerjev po bližnjih morjih.

Kar se Zemlje tiče, ni popolna niti homogena krogla in se gravitacijski privlak lokalno spreminja (prav tako na drugih planetih).

Anarchy. Če vzameš naprimer Sonce ali Luno. Z merjenjem obhodnega časa planetov okrog sonca (oziroma z dobrim poznavanjem njihove orbite, enako velja za Luno okrog Zemlje - v obeh primerih za vsak trenutek poznaš oddaljenost in hitrost krožečega telesa, iz dolgoletnega opazovanja gibanja seveda) lahko direktno sklepaš na to, kolikšen je vektor privlačne sile na tistem mestu. V idealnem sistemu dveh teles (najlažje) iz tega hitro dobiš maso telesa v centru (po že omenjeni enačbi).
Primer, če za Luno veš, da je v nekem trenutku 380,000 km od Zemlje in ima določeno obodno hitrost, iz enačenja centrifualne in gravitacijske sile Zemlje dobiš g na tistem mestu in iz g-ja maso Zemlje.

V primeru, ko opazujejo oddaljene zvezde, če naj bi imele planete, z merjenjem dopplerjevega pomika določijo hitrost njihovega opletanja "naprej" in "nazaj" glede na nas opazovalce in iz pogostosti in jakosti opletanja določijo, kako velik planet (ali več) kroži okrog te Zvezde in na kakšni oddaljenosti (če poznajo maso zvezde) oziroma razmerje mas teh teles. Torej, samo z opazovanjem in brez sondiranja.

Če si zamisliš potovanje neke sonde proti Jupitru in vtirjenje v njegovo orbito, to zahteva da se let sonde programira tako, da bo v določenem trenutku sonda upočasnila let (z vžigom motorjev v zaviralni smeri) toliko, da se ji bo trajektorija leta spremenila v eliptično glede na ciljni planet. Kolkšen je čas vžiga motorjev in s tem pojemek od predvidene hitrosti leta (važna je končna hitrost sonde in njena smer, da se uspešno vtiri) je odvisen od predvidevanja pred poletom - to je od poznavanja mas in položajev teles (Zemlje, Sonca, Jupitra), ki jih je treba vnaprej čim natančneje določiti z optičnimi meritvami. Slabo določene mase pomenijo napačno vtirjenje sonde ali celo izstrelitev sonde v vesolje (ali strmoglavljenje na planet). Temu se lahko izognejo tako, da po prvem vtirjenju sona pošlje nazaj nekaj slik planeta na podlagi katerih se določi ali ima sonda plavilni položaj in se na podlagi njih izvede naknadno korekturo orbite.

zzzzz
18.08.2006, 10:00
Na kratko: mase nebesnih teles se določajo z opazovanjem na daljavo.
DOločanje gravitacijske konstante se določa v laboratoriju.

Teo
22.08.2006, 10:09
Glej ga zlomka. Črna materija obstaja
http://cosmicvariance.com/2006/08/21/dark-matter-exists/

Andreea
22.08.2006, 14:21
Gravitacija se izracuna po 4. Newonovem zakonu, kjer je privlacne sila med dvema telesoma, oddaljenima za r, z masama M in m:

F = K*m*M/(r*r)
Enota:
[F] = N

kjer je gravitacijska konstanta priblizno K = 6,65 EXP -11 (N*m*m)/(kg*kg).
Na toliko decimalk lahko K dobis s poskusom sam za doma narejeno gravitacijsko tehtnico.
Masa telesa/planeta se doloci iz velikosti telesa in snovi iz katere (se domneva) da je narejeno.

Andreea
22.08.2006, 14:34
Pomoc (za preverjanje enacbe):
masa Zemlje: Mz = 5,98 EXP 24 kg
masa Sonca: Ms = 1,99 EXP 30 kg
masa Lune: Ml = 7,34 EXP 22 kg
polmer (srednji) Zemlje: rz = 6,37 EXP 6 m
polmer Sonca: rs = 6,96 EXP 8 m
polmer Lune: rl = 1,74 EXP 6 m
razdalja (srednja) med Soncem in Zemljo: r(s-z) = 1,49 EXP 11 m
razdalja (srednja) med Luno in Zemljo: r(z-l) = 3,85 EXP 8 m

Recimo, da racunas grav. pospesek za cloveka na Zemlji, vstavis za M maso Zemlje, za m maso cloveka in r je polmer Zemlje.

anarchy
23.08.2006, 16:34
Gravitacija, kot privlacnost med dvema masama, saj to je neki zanimivo, ceprav mislim, da je to neka druga formula za izracun gravitacije, po neki relativnostni teoriji od einstana, sem slisal, ki velja za vecje razdalje in vecje predmete, na zemlji je nekoliko drugace.

Saj baje, kolikor je znano, ne poznamo dobro fizike in baje, da deluje fizika drugace ni mikro in makro svetu, da ne omenim kvantne mehanike.

Zakaj pa je masa cloveka sploh pomembna, saj baje bi mogli ugotoviti gravitacijski pospesek brez mase, saj masa cloveka ali peresa ni toliko pomembna, v brezzracnem prostoru, bi mogu delovati gravitacijski pospesek nanju enako.

Ali je mozno, da je vakuum kot nekaksen prevodnik gravitacije? Saj vemo, kako gostota okolja, vode, zraka ali vakuuma vliva na naso tezo.


Aja, se to me zanima, ze ki sem pri tem, v bistvu, bi mi bili v brezzracnem protoru tezji, tle na zemlji.

kekez
23.08.2006, 17:00
Aja, se to me zanima, ze ki sem pri tem, v bistvu, bi mi bili v brezzracnem protoru tezji, tle na zemlji.
Po eni strani res, za ene 50 gramov zaradi odsotnosti vzgona.
Po drugi strani bi najbrž v brez zračnem prostoru izpareli (voda v našem telesu) in bi potem bili lažji ;)

Andreea
23.08.2006, 18:48
Ne, ta izracun je za velike razdalje in predmete, samo da ti ven pade privlacna sila med telesoma, ki obstaja sicer tudi med radirko in svincnikom, ki lezita na mizi. Je izredno majhna, ker imata predmeta majhno maso. Pojav je opazen v brezteznostnem prostoru, kjer nek predmet, ki ga odvrzes iz rakete ostaja v njeni blizini, tudi ce se raketa giblje.
Gravitacijski pospesek izracunas potem po:
g = F/m
Relativnostna teorija uposteva velike hitrosti v blizini hitrost svetlobe; posledicno se cas in razdalja skrajsata... Ampak to spada ze pod fiziko elementarnih delcev in nima veze z gravit. pospeskom.

Vsako telo ima maso, tudi v brezzracnem(oz. brezteznostnem) prostoru, nima pa TEZE. To sta v fiziki 2 razlicna pojma. V brezzracnem prostoru bi bilil res za malenkost lazji (pri isti gravitaciji) zaradi vzgona plina-zraka (kot tudi ze kekez).

Kako natancno deluje gravitacija se ni dokazano, obstajajo teorije, da je grav. posledica nake vrste elementarnih delcev - gravitonov (podobno kot fotoni pri svetlobi), samo da njihovega obstoja se ni nihce dokazal.

Andreea
23.08.2006, 18:48
xxxx

galeb
24.08.2006, 08:16
Masa telesa/planeta se doloci iz velikosti telesa in snovi iz katere (se domneva) da je narejeno.
V primeru planeta je pot obratna, maso (in s tem povprecno gostoto planeta) dolocijo iz meritve gravitacijskega pospeska, ki ga planet ustvarja. Gravitacijsko sio je namrec mogoce natancno izmeriti, sestava planeta pa je veliko manj natancno poznana.

anarchy
24.08.2006, 21:22
Po eni strani res, za ene 50 gramov zaradi odsotnosti vzgona.
Po drugi strani bi najbrž v brez zračnem prostoru izpareli (voda v našem telesu) in bi potem bili lažji ;)

Ja, bi mogli biti obleceni v pravi obleki, kot astronavti, pa sej ni vazno, da bi se clovek stehtal, lahko se stehta karkoli.

anarchy
24.08.2006, 21:30
Ne, ta izracun je za velike razdalje in predmete, samo da ti ven pade privlacna sila med telesoma, ki obstaja sicer tudi med radirko in svincnikom, ki lezita na mizi. Je izredno majhna, ker imata predmeta majhno maso. Pojav je opazen v brezteznostnem prostoru, kjer nek predmet, ki ga odvrzes iz rakete ostaja v njeni blizini, tudi ce se raketa giblje.
Gravitacijski pospesek izracunas potem po:
g = F/m
Relativnostna teorija uposteva velike hitrosti v blizini hitrost svetlobe; posledicno se cas in razdalja skrajsata... Ampak to spada ze pod fiziko elementarnih delcev in nima veze z gravit. pospeskom.


Kaj res? Vprasanje, ce je res, mislim, ce ti nek predmet vrzes z neko silo, menda se ta ne bo ustavil in se pocasi oddaljil od rakete, saj ne bo imel nobene vztrajnosti s strani atmosfere ali drugih masnih delcev. Gravitacija plovila menda ne deluje na njemu, cene bi se ta predmet vrnu nazaj k plovilu. Eno je ce predmet odrines,drugo je, ce ga samo pustis tam v zraku, potem se ne bo oddaljil, saj se itak premika z isto itrostjo kot raketa, tako, da to ne vem, ali je res ali ne, koliko r vem, se hitro v vesolju lahko zgubi kaksen predmet, cee ti uide iz rok, ker ni pojemanja hitrosti.


Samo ta gravitacija je res cudna in zanimiva stvar, me prav zanima, ce bomo kdaj razumeli, zares, kako deluje, torej vzrok in ne posledico, vsi vemo, kaj je gravitacija, to je posledica, vzrok pa ni se cisto jasen, to, da se mase med sabo privlacijo, ker se planet vrti, itd..., niso pravi temeljni vzroki, treba je razumeti delovanje.

Andreea
25.08.2006, 12:07
...Gravitacija plovila menda ne deluje na njemu, cene bi se ta predmet vrnu nazaj k plovilu. Eno je ce predmet odrines,drugo je, ce ga samo pustis tam v zraku, potem se ne bo oddaljil, saj se itak premika z isto itrostjo kot raketa.

Cetudi raketa pospesuje in zavira, se bo predmet gibal skupaj z njo, je pa res, da je ta privlacnost zelo majhna, torej, ce bi zelo hitro pospesil, oz. dovolj hitro odrinil predmet od rakete, bi pobegnil privlacni sili (ki pojema s kvadratom oddaljenosti)...., niso pravi temeljni vzroki, treba je razumeti delovanje.

:ja: Lahko poskusis dokazati obstoj gravitonov... Ce ti uspe, ti Nobelova ne uide. ;)

anarchy
25.08.2006, 15:46
Cetudi raketa pospesuje in zavira, se bo predmet gibal skupaj z njo, je pa res, da je ta privlacnost zelo majhna, torej, ce bi zelo hitro pospesil, oz. dovolj hitro odrinil predmet od rakete, bi pobegnil privlacni sili (ki pojema s kvadratom oddaljenosti).
:ja: Lahko poskusis dokazati obstoj gravitonov... Ce ti uspe, ti Nobelova ne uide. ;)

Jaz pravim, da je vzrok za gravitacijo, oziroma maso, torej, da ima predmet neko maso in vztrajnosti moment, kateri nam preprecuje potovanje z svetlobno hitrostjo nic povezano z nekimi gravitoni, temvec z elektroni, ki se gibljejo okoli jedra. Saj veste, da je nekemu vrtecemu predmetu, tezko spremeniti smer gibanja. Elektron se vrti zelo hitro okoli jedra in to z velikimi obrati, ter glede na radius, pride do velikih centrifugalnih pospeskov. Mogli bi odkriti, zakaj se sploh elektron vrti okoli jedra, saj to je neustavljiva energija, v bistvu free energy za katero velja res einstanova formula.Samo res ne vem, kako so zvedli za obstoj elektronov, kako vejo, da se vrtijo okoli jedra, itd..., ali so vse to samo teorje? Mogoce imajo nezemljani kaj prste vmes, saj z naso tehnologijo res ne vem, kako je lahko komu kaj takega padlo na pamet.

galeb
26.08.2006, 13:39
Aj Anarchy. Tvoja razlaga vztrajnostne mase (najbrz nisi mislil vztrajnostnega momenta) je razlaga, ki lovi svoj rep, kajti vrtecemu predmetu je prav zaradi vztrajnostne mase njegovih delov tezko spremeniti smer gibanja. Vztrajnostne mase pac ni mogoce razloziti z vztrajnosno maso.

In ce se elektroni neprestano vrtijo to ne pomeni da gre za zastonjsko energijo. Vrtijo se ker jih nic ne ustavi. Ce bi predali energijo, bi pristali na drugi orbiti z nizjo skupno energijo. Strijam se, da je free energija ralnost ampak tvoji razlage niso ravno kaksna obetavna ugibanja. Pridobivanje energije navidezno iz nic je mogoce, ker so main stream enacbe, ki jo izkljucujejo, protislovne.

Elektroni... v vsaki katodni cevi spricajo. http://en.wikipedia.org/wiki/Cathode_Ray_Tube, ce nimas lcd zaslona imas tehnologijo, ki jih dokazuje, pred nosom.

galeb
26.08.2006, 13:44
pride do velikih centrifugalnih pospeskov.
Pospeski so v smeri centripetalne sile, to je navznoter, ne navzven. Centrigugalna sila je izmisljena sila, ki jo uvedemo zato, da lahko zapisemo Newtonov zakon tudi za pospesen sistem, pospesenega opazovalca.