Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Kaj je kabala?


mrjerry
17.08.2006, 08:39
Na kabalo sem naletel v nekem romanu. Ker se avtor stalno sklicuje nanjo in si prilasca cel kup izrazov in simbolike, me zanima, kako je zdaj s to kabalo? Kaj (vsaj priblizno) naj bi bila, iz kje izhaja, pomembnejsi elementi itd itd itd.

Sigurno kdo kaj ve o tem :shy:

doli
17.08.2006, 08:49
Pogooglaj malo.
http://www.kabbalah.info/

mrjerry
17.08.2006, 08:56
don, hvala. Bom mal premlel :)

Hm.... Mal mi smrdi tole... Recimo samo en citatic iz linka "What does kabbalah teach and what does studying kabbalah do for me?"


The science of Kabbalah is unique in the way it talks about you and me, about all of us. It doesn’t deal with anything abstract, only with the way we are created and how we function at higher levels of existence.

Nato pa:

Ashlag’s texts are best suited for our generation. They, as well as other Kabbalistic sources, describe the structure of the upper worlds, how they descend and successively bring lower worlds into existence, and how our world came into being, the universe, our globe, and how life evolved. Studying how that system was created and how it descends to our world allows us to master the method of entering this system and governing it.

Prav nic abstraktnega, torej?

Kahla
17.08.2006, 09:02
Đerko, Madonno pa Britney Spears vpraš, pa tud un od Demi Moore tamlad ve neki o tem. ;)

mrjerry
17.08.2006, 09:06
Britney Spears mi vse od tistega incidenta s tremi pletilkami in cebeljim voskom ne dviguje vec mobitela :(

Kahla
17.08.2006, 09:09
Od česa? Pletilke, vosek?? :dontknow:

doli
17.08.2006, 09:12
http://www.crystalinks.com/kabala.html
http://www.geocities.com/gornistvo/kabala/kabala.htm
http://www.vigres.si/kabala.htm

Mowgli
17.08.2006, 09:13
Modna mistična veda hebrejskega izvora in polna bleferjev z rdečimi trakci okoli zapestij.

nattka
17.08.2006, 09:18
Modna mistična veda hebrejskega izvora in polna bleferjev z rdečimi trakci okoli zapestij.

:approve:

mrjerry
17.08.2006, 09:18
Od česa? Pletilke, vosek?? :dontknow:

si slisala, da je bila na plasticni operaciji?

Mowgli
17.08.2006, 09:22
Malo premlade in premalo bradate so te pupe, da bi jim človek zaupal dejstva, pridobljena skozi preučevanje Tore in ostalih spisov... Ampak štrikec je pa kjut, a ne?

nattka
17.08.2006, 09:23
če bi bile bradate bi te zdajle že nekje mistično kamenjale ...;)

Kahla
17.08.2006, 09:25
si slisala, da je bila na plasticni operaciji?
In ti si bil kirurg?:O

nattka
17.08.2006, 09:34
In ti si bil kirurg?:O


s pletilkami in voskom ...:O

mrjerry
17.08.2006, 09:37
In ti si bil kirurg?:O

Ne... kirurga je videla takoj za mano... Zato mi pa ne dviguje vec mobitela...

U glavnem, back to kabala... Torej vse kaze, da gre za neko staro cebljanje, o katerem se danes prav veliko ne ve, kar njenim privrzencem blazno pase, saj se skrivajo za tancico skrivnostnosti?

nattka
17.08.2006, 10:02
pa zato ker narod danes kupuje vse živo v imenu zdravja ... dobrega počutja in duhovnosti ...

bolj ko se imamo za napredne bolj je narod vraževeren ... in več dobička se steka k prodajalcem takih in podobnih amuletov ...

Mowgli
17.08.2006, 10:21
New age kapitalism at it's finest. Madonna in Britney najbrž nimata nobene zveze s proučevanjem Talmuda, razen, da ima kako fency kopijo strnjenega ameriškega povzetka hebrejskih spisov na knjižni polici... Ker dobro izgleda...

Jerry, jaz sem ziher, da si se ti vsaj zdaj, če ne že prej, poučil o kabali, kolikor te je zanimalo. Vidiš, da se na forumu o modnih besedah in učenjih ve le toliko, kot novodobni priročnik življenja Cosmo omeni. :clown: Ampak je fino, ko malo poprovociraš... gremo pogledat še malo bolj... :approve:

According to Jewish (http://en.wikipedia.org/wiki/Jew) tradition Kabbalah dates from Adam, although modern liberal rabbis date its origins in the 13th century. This knowledge has come down as a revelation to elect saints from a remote past, and for the most part, was preserved only by a privileged few. The proper protocol for teaching this wisdom, as well as many of its concepts, are recorded in the Talmud (second chapter of tractate Haggiga). It is considered part of the Jewish oral law by the majority of religious Jews in modern times, although this is not agreed upon by many modern liberal rabbis and a minority of Orthodox (http://en.wikipedia.org/wiki/Orthodox) rabbis.

Malo več (povsem zadosti) na: http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_mysticism

bladzo
17.08.2006, 10:45
KABALA

Kabala je temeljni kamen Zahodne Misterijske tradicije. Beseda Kabala izvira iz aramejske kaldejščine. Prvotno je izraz pomenil »ustno izročilo«. Kabala uči, da vsi pojavi našega univerzuma sestavljajo osnovno enost, vse je del organizirane celote. Kabala je metoda za prehajanje od znanega k neznanemu in deluje po podobnih načelih kot matematika.

V duhovnem smislu Kabala predstavlja pot, skozi katero se lahko posameznik otrese človeških omejitev, jih preseže in doseže Božanskost.

DREVO ŽIVLJENJA

Drevo življenja je osnovni temelj Kabale. Drevo življenja je enostavna teoretična in matematična shema- struktura, na kateri so razvrščene ideje. Prvotno je ta možnost postavljena v knjigi »Sepher Yetzirah«, kjer so določene ideje sistematično dodane osnovnemu sestavu števil od ena do deset in črkam hebrejske abecede. Skupen seštevek teh desetih števil in dvaindvajsetih črk predstavlja dvaintrideset Poti modrosti Drevesa življenja. Vsaki od teh poti so dodani planeti, zodiakalna znamenja, božanska imena in elementi, ter s tem sestavljajo temelj korespodence. Skozi te korespodence na Drevesu življenja je prikazana razvrščenost idej vseh 78 kart Thoth tarota.

Za primer vzemimo Tarot Atu št.I, z imenom Mag-Čarovnik. Poleg imena karte, se nahajata simbol planeta Merkur in hebrejska črka Bet. Ta karta se torej nanaša na Pot, ki povezuje Sefire 1 in 3, Keter in Binah. Glede na to, da je to dvanajsta steza (pot), so ji dodane sledeče ideje: Bet, Hiša, Merkur, Thoth, Kinocefalus, Hanuman, Hermes, Ibis, opica, lastovka; rumena, purpurna siva in indigo barva; Kaducej, opal, ahat, Ibisova palica, osmerokotnik, dar govora, pismenost itd. Iz tega je razvidno. Da vsaka karta v sebi zajema vse tiste atribucije, ki odgovarjajo njenemu položaju na drevesu življenja, torej je povezana z vsemi idejami, ki se nanašajo na pripadajočo pot (stezo) na Drevesu.

bladzo
17.08.2006, 10:46
Izraz "kabala" dobesedno pomeni "izročilo" in zaobsega mistično izročilo tekstov, ki se začnejo pojavljati med srednjim vekom. Dolgo časa je je bilo glavno delo kabale Zohor (napisan v 13. stoletju - dobesedno "Knjiga sijaja"), ki v nekaterih judovskih skupnostih, na primer pri hasidih, še vedno zavzema osrednje mesto.
Kabalistična teorija je razvila posebno tolmačenje Tore (nauk, postava - petero Mojzesovih knjig) v luči teorije o desetih emanacijah (sefirotih). Bog je tu končni vir vsega, kar obstaja (razodeva se samo skozi svoje emanacije - "izžarevanja").
Kabalisti verjamejo, da delovanje na eni ravni vpliva na ostale. V človeških dejanjih tako iščejo njihov notranji "nadnaravni" pomen; stvarstvo "berejo", tako kot Sveto pismo, kot vir notranjega pomena.

Posebno pozornost posvečajo božanskemu jeziku, ki se ljudem razodeva v besedah in črkah hebrejske Biblije. Tako so ob tolmačenju Biblije razvili tudi zapleteno numerologijo (današnje so njene blede kopije), v kateri so besedo pojmovali v njihovi numerični vrednosti (temelji na numerični uporabi soglasnikov v grški abecedi). Največjo moč pa ima božje ime (ki je že po tradiciji neizgovorljivo), nekateri kabalisti so celotno Toro opisovali kot zapis božjega imena. Tora tako velja za živ organizem in je sorodna telesu, v katerem se razodeva živi Bog, zato jo opisujejo kot drevo življenja, v katerem vidijo celoten sestav emanacij, ki razodevajo Boga.

mrjerry
17.08.2006, 11:13
No sej ravno zaradi numerologije me je najbolj pritegnila... Lahko se kaj vec o drevesu zivljenja? Na njem je 10 krogov...

anarchy
17.08.2006, 13:51
Na kabalo sem naletel v nekem romanu. Ker se avtor stalno sklicuje nanjo in si prilasca cel kup izrazov in simbolike, me zanima, kako je zdaj s to kabalo? Kaj (vsaj priblizno) naj bi bila, iz kje izhaja, pomembnejsi elementi itd itd itd.

Sigurno kdo kaj ve o tem :shy:


Koliko r vem je kabala neki povezana z crno ali belo magijo-psihotroniko, razni simboli in morda kaksni rituali.

mrjerry
17.08.2006, 13:54
Nic ne ves, kot vse prepogosto :kisses:

anarchy
18.08.2006, 11:49
Nic ne ves, kot vse prepogosto :kisses:

Ma vem, ki sem ze bral neke knjige , kjer se je omenjalo to kabalo.

mrjerry
18.08.2006, 12:17
Tud jaz sem bral `neke knjige, kjer omenjajo kabalo', to pa se ne pomeni, da vem, kaj to je. Za razliko od tebe sprasujem in se ne delam pametnega.

roxa
19.08.2006, 08:09
http://home.amis.net/obupul/kabala.htm

http://digital.brilliance.com/kab/link.htm

http://www.kabala.org/

http://www.borndigital.com/tree/index.html

Kahla
19.08.2006, 11:22
Jerry - morda kaj več izveš v knjigah:
Halevi Z'ev ben Shimon: Kabala izročilo skritega vedenja in
Svetloba na Zahodu - gnostični elementi in kabala avtorice Anje Zalta.

mrjerry
21.08.2006, 08:33
Majo kej tega po ljubljanskih knjiznicah?

Kahla
21.08.2006, 18:44
Jerry, če majo to v naši zakotni knjižnici, ni dvoma za Ljubljano. Drgač pa v NUK-u je clo 55 zadetkov, za ostale pa tukej mal pobrskej
http://www.cobiss.si/

legenda
22.08.2006, 10:28
Zmešnjava , bi je imenoval. Pobrali več stvari od raznih religij.
Nič novega...

kopron
20.09.2006, 20:39
Folk, za Kabalo nam Jezus pravi, da je to stara znanost, ki pa je (skoraj) noben več ne razume , ker je podana preveč v prispodobah, simbolikah in korespondencah ( za katere tudi skoraj noben več ne ve) in zato je bolje, da se neubadate še naprej z njo, ker nima toliko smisla, ampak se raje osredotočite na kaj bolj pomembnega . Nekako tako sem si to zapomnil od Njega .:angel:

betka
22.09.2006, 14:47
Koliko r vem je kabala neki povezana z crno ali belo magijo-psihotroniko, razni simboli in morda kaksni rituali.
No ja, to je precej mimo usekano.

Kolikor vem so kabala smernice, ki naj bi ti olajšale življenje v smislu samospoznavanja in senzibilnosti do sveta.

Enkrat sem se za foro naročila na nek kabalistični newsletter in zdaj vsak dan dobim po mejlu kakšno lepo misel.

Pravzaprav moram reč, da sploh niso slabe zadeve in da nikomur ne bi škodilo, če se kdaj pa kdaj zazre vase.

S kabalo ali brez n je

shakal
21.02.2012, 18:27
Intervju o kabali: božanstva so prave kozmične sile (http://kabala-tarot.com/intervju-bozanstva-so-prave-kozmicne-sile.html)

Kabala - veda prihodnosti (http://kabala-tarot.com/intervju-kabala-veda-prihodnosti.html)