Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : sladkovodne ribe-recepti


zverina
21.08.2006, 18:30
velikokrat dobim od prijateljev ribičev ribe(sladkovodne), a veste mogoče kake recepte?

Posebej me zanimajo recepti za krapa in drobiž(zelenke, ostriži, črnooke).

nattka
21.08.2006, 18:42
krap:

http://kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=morska%20hrana&ID=5209
http://www.web-kulinarika.si/index.php?module=recipes&func=display&lid=475&pid=29
http://www.web-kulinarika.si/index.php?module=recipes&func=display&lid=476&pid=29
http://www.web-kulinarika.si/index.php?module=recipes&func=display&lid=383&pid=29
http://www.web-kulinarika.si/index.php?module=recipes&func=display&lid=386&pid=29

tole sem poiskala ... sama krapa ne kupujem ker mi je premasten in preveč kosti ima ...:shy:
če ti uspe kak dober recept ga pa le napiši ...

ostriž:
http://www.web-kulinarika.si/index.php?module=recipes&func=display&lid=496&pid=29

dober tek ...:2thumbs:

pinky
21.08.2006, 18:45
tale je preizkušen s postrvijo: v trebušno votlino natlačiš maso iz: sesekljanega česna, peteršilja, topljenega sira in zdrobljenih arašidov ter spečeš na olju

nattka
21.08.2006, 18:53
drugače pa je v postrvi odlična masa iz peteršilja, česna, mandeljnov ... masla in začimb po okusu ...
vse skupaj pa potem ovito v skorjo iz soli : stepemo beljak, premažemo ribo, potresemo grobo sol in dobro pristisnemo ... ponavljamo dokler ne zmanjka beljaka ...
pečem približno eno uro na 250°C ...

Kajtimar
21.08.2006, 19:30
drugače pa je v postrvi odlična masa iz peteršilja, česna, mandeljnov ... masla in začimb po okusu ...
vse skupaj pa potem ovito v skorjo iz soli : stepemo beljak, premažemo ribo, potresemo grobo sol in dobro pristisnemo ... ponavljamo dokler ne zmanjka beljaka ...
pečem približno eno uro na 250°C ...

Si preverila tale recept Natka? Saj pa ne pečemo kita in te uboge postrvice verjetno tudi ne kremiramo (debelo uro na celih 250°C)! :D

Lep večer vsem skupaj... :)

nattka
21.08.2006, 20:35
Si preverila tale recept Natka? Saj pa ne pečemo kita in te uboge postrvice verjetno tudi ne kremiramo (debelo uro na celih 250°C)! :D

Lep večer vsem skupaj... :)

ej ... res pečem toliko ...:shy:

slabo urico na 250°c ... da se naredi taka trda skorja iz soli ...

bom pa vesela kakega nasveta glede te peke v soli ...

mrjerry
22.08.2006, 10:51
Pri mandljih u bistvu sploh ne rabis cesna in petersilja. Se dosti bolje je, da nasekljane mandlje ali mandljeve listice preprazis ma maslu in jih prelijes preko postrvi. Najboljsi je na maslu pecen postrvji file, rahlo pomokan.

peka v soli, nattka... tocno tko, kot si napisala. Dolg cas peke in visoka temperatura. Priporocena je uporaba grobe soli.

korenje
22.08.2006, 11:02
ej ... res pečem toliko ...:shy:

slabo urico na 250°c ... da se naredi taka trda skorja iz soli ...

bom pa vesela kakega nasveta glede te peke v soli ...

hmm... jz zobatca pecem tko, da ga obdam z grobo soljo in dam v pecico na 190°C za 35 min...

tko da ocitno ti res neki kremiras :clown:
v ribo je pa jasno najbolje nabasat kak skupek zelisc, ki jih po precenju odstranih... potem pa ribo prelijez z zeliscno omako :D

mrjerry
22.08.2006, 11:23
v tem casu se zobatec resda spece, ampak je pocast

probaj enkrat na visji temperaturi, pa mal daljsi cas, da okoliska sol potegne nekaj vec tekocine iz ribe in je na ta nacin nekoliko okusnejsa

korenje
22.08.2006, 11:26
v tem casu se zobatec resda spece, ampak je pocast

probaj enkrat na visji temperaturi, pa mal daljsi cas, da okoliska sol potegne nekaj vec tekocine iz ribe in je na ta nacin nekoliko okusnejsa

ni pocast, ker voda izhlapi... sej ne dajam pect zmrznjenega, ker pol bi bil res pocast.

mrjerry
22.08.2006, 11:35
ce je zobatec zakopan v soli, voda ne izhlapi... najprej se sol delno napije, nato pa se formira nekaksna komora, v kateri se zobatec spece v lastnem soku. Ker so ribe roparice (zobatec, orada, brancin, sarg itd.) zelo socne, je fajn pustit mal daljsi cas. Imas pa se drugo opcijo (meni je ljubsa, ker nisem fan ribe v soli), da ribo izkopljes ven in jo nato na suhem se nekoliko zapeces. Meni so se vedno najljubse z zara...

korenje
22.08.2006, 11:39
ce je zobatec zakopan v soli, voda ne izhlapi... najprej se sol delno napije, nato pa se formira nekaksna komora, v kateri se zobatec spece v lastnem soku. Ker so ribe roparice (zobatec, orada, brancin, sarg itd.) zelo socne, je fajn pustit mal daljsi cas. Imas pa se drugo opcijo (meni je ljubsa, ker nisem fan ribe v soli), da ribo izkopljes ven in jo nato na suhem se nekoliko zapeces. Meni so se vedno najljubse z zara...

jap iz zara so najboljse :D
(se posebej v eni gostilni na biševem...)

drgac pa mas prov glede komore... skorja je nato suha in socna, medtem ko nastane v trebuhu luzica... ni pa dobr zmrznjene ribe pect po tem postopku, ker cene zacne razpadat, ker meso vsebuje prevec tekocine, oz se na povrsini nabere plast vode, ki ne more vec izhlapevat.

Hel
22.08.2006, 11:45
Akhem.

http://forumi.siol.net/showpost.php?p=715709&postcount=29

mrjerry
22.08.2006, 11:50
Hel, objavim takoj, ko doma dobim internet... Nisem pozabil, samo knjige pa res ne bi trogal v sluzbo...

mrjerry
22.08.2006, 11:50
jap iz zara so najboljse :D
(se posebej v eni gostilni na biševem...)

drgac pa mas prov glede komore... skorja je nato suha in socna, medtem ko nastane v trebuhu luzica... ni pa dobr zmrznjene ribe pect po tem postopku, ker cene zacne razpadat, ker meso vsebuje prevec tekocine, oz se na povrsini nabere plast vode, ki ne more vec izhlapevat.

sej votlino lahko tudi s soljo naphes ;)

zverina
22.08.2006, 19:13
a za sladkovodni drobiž ne veste receptov?

silence
22.08.2006, 20:36
Meni so še zmer najboljše na žaru.:shy: Par ur prej v paco, pol pa na žar. :P

:2thumbs:

mrjerry
23.08.2006, 11:56
a za sladkovodni drobiž ne veste receptov?
Ne vem, ce sem jedel ze kaj drugega kot postrv... Ampak menda se kaj dosti vec od pecenja v pecici, kuhanja ali hitrega cvrtja filejev (samo mokanih, ne po dunajsko) niti ne da narest. Obstajajo samo se omake, kjer pa je svobode neomejeno.

V eni gostilni na Gorenjskem ti pripravijo postrvi na preko 10 nacinov... Razlicne omakce in prav vse so yummy

Hel
23.08.2006, 14:11
a za sladkovodni drobiž ne veste receptov?
Od sladkovodnih rib pri nas jemo samo postrvi. Najraje filetirane in pomokane v mešanici koruzne moke in koruznega zdroba, pa ocvrte v olju. Filetiram jih sama in se ne sekiram kaj preveč, če kakšna koščica ostane, saj se hrustljavo zapečejo in jih brez problemov poješ. Filete nasolim za vsaj nekaj ur, pred peko jih najmanj eno uro temperiram na sobno temperaturo, obrišem s papirnatim prtičkom ter pomokam. Olje mora biti ravno prav vroče - ne preveč in ne premalo.

Kaco
04.01.2007, 09:15
Mene pa zanima kako se "uradno" pripravi ribe pečene v grobi soli. Kje je kak recept. Mimogrede, nekdo mi je rekel, da ribe v soli ni treba očistiti, ker gre po pečenju vse lepo ven...:dontknow:

Hvala za odgovor.

cliena
08.01.2007, 17:42
Js pa kerokol ribo delam nardim vedno enako:
Najprej more bit dobr spucana, pol pa v šalci zmešam česen, olivno olje, peteršilj. Ribo dobr namažeš s tem in pustiš v hladilniku za 2 uri. Pol ribo sam še pečeš v ponvi v olivnem olju in pol neki tistga olje preliješ na limonin sok (zelo zelo malo limoninga soka, mogoč par kaplic), peteršilj, česen (preliv). Ribo serviraš na krožnik in poliješ z tistim prelivom.
Zraven pa še vedno nardim:
Skuham blitvo in krompir (vsako posebi). Pol k je blitva kuhana jo narežem na trakce pa jo dam na maslo pa pražit za 2 minutki. Pol dodam kuhan krompir (narezan na kocke) pa mal mešam da se premeša blitva krompir pa maslo. :D Pa dam zraven ribe na krožnik. (to sem napisala ker se mi zdi odlična priloga)

solsikke
09.01.2007, 07:41
Jst lahko rečem, da je od sladkovodnih največji car smuč. Uh, kolk je to dobro. :)

Drugač pa v vzhodni Sloveniji ribo filetirajo (recimo, krapa, ščuko, smuča), povaljajo v koruznem zdrobu (moki za tiste, k ste pusiji) in popečejo na bučnem olju.
Tudi drugače je riba s koruznim zdrobom fulj boljša kot z moko.

mrjerry
09.01.2007, 08:08
Mene pa zanima kako se "uradno" pripravi ribe pečene v grobi soli. Kje je kak recept. Mimogrede, nekdo mi je rekel, da ribe v soli ni treba očistiti, ker gre po pečenju vse lepo ven...:dontknow:

Hvala za odgovor.

Potrebujes dovolj grobe soli, da z njo napolnis pekac.
Najprej dno pekaca popolnoma prekrijes s soljo. Na to polozis ribo in jo popolnoma zasujes s soljo. Peces nekoliko dalj, kot obicajno... Okrog ene ure za pol kilsko ribo, morda se kake cetrt urice vec.

Ciscenje rib... Kar se mene tice, je obvezno. Res je, da gre potem vse lepo ven, hkrati je pa vse okrog grenko za ponoret. Ze tako ali tako kdaj dobis slampasto ocisceno ribo in ze takrat je okus okoliskega mesa unicen. Zatorej, ciscenje rib je po mojem kar obvezno.

nattka
09.01.2007, 09:29
jaz sol malo zabetoniram s stepenim beljakom ...

ribe pa obvezno čistim, no kaka luska več lahko ostane na koži, drugače pa tako kot đeri zagovarjam peko popolnoma čiste ribe ...
zaradi okusa in vonja, pravzaprav celega filinga, ko razbiješ solno srajčko in te čaka prava dišeča pojedina, brez neokusnih odpadkov ...

Kaco
09.01.2007, 13:21
Sem naredil... Ni mi kul. Riba je bila čisto izsušena. presuha. Očitno je sol posrkala skor vso vodo iz ribe. Pekel sem na 220 stopinj eno urco, bile so pa tri srednje velike postrvi. Žar je zakon. Pa še prej je.

lp

nattka
10.01.2007, 09:38
Sem naredil... Ni mi kul. Riba je bila čisto izsušena. presuha. Očitno je sol posrkala skor vso vodo iz ribe. Pekel sem na 220 stopinj eno urco, bile so pa tri srednje velike postrvi. Žar je zakon. Pa še prej je.

lp

poskusi večkrat, sej nam vsaka stvar ne uspe že prvič ...

ribo lepo očisti, naolji, malce prisni z vseh strani na grobo sol ... pomoči roke v stepen bekjak ( ne preveč na trdo), pa spet sol pa tko ponavljaj, dokler imaš jajce ...
potem naredi posteljico iz soli, rahlo jo potresi z zeliščno soljo, nanjo položi ribo in posuj s soljo ...
dobro še enkrat pritisni in daj pečt ... tkole ene 250°za eno urico ...

če se peče na prenizki temperaturi se izsuši riba preden se sol strdi ... lahko pa skrajšaš čas peke za četrt ure in poskusiš, če ti je tako bolj všeč ...
v vsakem receptu najdi nekaj svojega ...

naj ti rata ...:) :)

mrjerry
10.01.2007, 14:09
Sem naredil... Ni mi kul. Riba je bila čisto izsušena. presuha. Očitno je sol posrkala skor vso vodo iz ribe. Pekel sem na 220 stopinj eno urco, bile so pa tri srednje velike postrvi. Žar je zakon. Pa še prej je.

lp

Poskusi s kaksno bolj socno ribo, na primer orado ;)

Octapus
13.01.2007, 19:01
Jst lahko rečem, da je od sladkovodnih največji car smuč. Uh, kolk je to dobro. :)

Drugač pa v vzhodni Sloveniji ribo filetirajo (recimo, krapa, ščuko, smuča), povaljajo v koruznem zdrobu (moki za tiste, k ste pusiji) in popečejo na bučnem olju.
Tudi drugače je riba s koruznim zdrobom fulj boljša kot z moko.


Ja smuč je res dober, najrajši pa mam amurja, tretji je pa krap ( najboljši seveda tisti, ki ga sam ulovim):P