Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : [FAQ]Klici iz tujine ne delujejo


storz
22.08.2006, 15:47
Ker smo dobili kar nekaj primerov glede teh težav, bom navedel nekaj primerov kako odpravljat težave z dosegljivostjo (oz. nedosegljivostjo) iz tujine.


Primer 1:
Naročnik Telekoma X (tujina) s fiksne linije kliče v Slovenijo, na številko, ki je prenešena v omrežje Siol. Ker Telekom X terminira klice v Slovenijo normalno, preko Telekoma Slovenije, zadeva dela 100% brez težav (Telekom Slovenije klic nato poda Siol-u). Zadeva je pretestirana in deluje. Zanimivo je to, da Zimbabwejski telekom nima težav z usmerjanjem klicev v Slovenijo, nekateri mnogo bližji pa imajo (kot. npr. en od operaterjev v Avstriji).

Primer 2:
Naročnik hrvaškega mobilnega operaterja Xnet s svojega mobilnega telefona kliče v Slovenijo, na prenešeno številko (v Siol omrežje). Ker je Xnet član skupine Xfone, se njihovi klici v Slovenijo terminirajo čez nekega operaterja v Sloveniji (ki je tudi član skupine Xfone). Ta operater v določenih primerih nima pravilno konfiguriranega usmerjanja, kar povzroči, da klic niti ne pride do Siola (zato klic tudi ni zabeležen na servisnih straneh). Problem je dolžan odpraviti ta operater v Sloveniji, o problemu ga pa mora obvestiti operater Xnet, ki poskuša klic poslati. Siol ne more vedeti za problem, ker klic do Siola sploh ni prišel. Pravilna in najhitrejša pot reševanja težav je ta, da uporabnik, ki kliče s Hrvaške obvesti svojega operaterja (Xnet), da ne more klicati določene številke. Xnet potem obvesti o temu svojega partnerja v Sloveniji, ki se problemu posveti in ugotovi, kje je napaka.

Primer 3:
Naročnik telekoma Y v tujini kliče v Slovenijo na prenešeno številko. Ker nisem zaposlen v telekomu Y žal ne vem, kako oni usmerjajo mednarodni promet, iz izkušenj pa vem, da telekomi pogosto promet pošiljajo večim partnerjem – del prometa na "direktne" linke (torej naravnost na Telekom Slovenije), del prometa pa zaradi ugodnejših cen na "alternativce". Ker alternativci najpogosteje nimajo konfiguriranega preverjanja prenešenosti številk za mednarodni tranzit, zadeva ne dela (v mednarodnem tranzitu ponavadi ni potrebno preverjati prenešenosti številke, razen seveda, če nisi zadnji v vrsti).
Postopek reševanja težav je zopet tak, kot smo videli v primeru 2 – tisti ki kliče, javi težavo svojemu operaterju, ki potem klicu sledi do cilja oz. do težave.


lp,
storz

storz
23.08.2006, 09:51
okay, še to.

Ko vas nekdo ne more dobit, vi pa njih lahko z isto številko in da se pri njih ne da rešit problema (ne poslušajo, pravijo da pri njih vse dela itd...), nam posredujte podatke iz katere številke iz tujine kličejo, na katero številko kličejo in pa čas kdaj je bilo klicano, da lahko mi sploh kaj preverimo in tudi naprej ukrepamo pri njih.

lp,
storz

madmitch
23.08.2006, 15:46
(ne poslušajo, pravijo da pri njih vse dela itd...)
Potem so pa sigurno včasih na SiOLovem help desku delali. :2thumbs:

jack666
25.08.2006, 09:48
Povsod se pojavlja pojem prenešena številka, zato imam eno vprašanje.
Ali se težave z dosegljivostjo telefonije iz tujine v SiOL omrežje pojavljajo samo pri tistih, ki so prenesli številke iz Telekoma ali pri vseh uporabnikih?

storz
25.08.2006, 09:55
več težav je pri prenešenih, zato ker če gre preko raznih alternativnih povezav oni ne preverjao vedno prenešenosti številk.

zubor
26.08.2006, 13:07
Popolnoma se strinjam z "borisu" (tema nižje), ki piše, da je stvar Siola, da nam naročnikom omogoči, da smo dosegljivi od kjerkoli. V nasprotnem primeru bi bil Siol dolžan sporočiti že v oglašanju svojih storitev, da obstajajo določeni problemi in razlike, ki jih pri Telekomu nismo imeli. Jaz vem, da če ne bodo stvari čez eno leto, ko mi poteče pogodba, urejene kot morajo biti, presedlal k drugemu operaterju, kjer ne bom imel skrbi, ali mi telefonija deluje pravilno ali ne.
LP Borut

storz
26.08.2006, 13:29
Popolnoma se strinjam z "borisu" (tema nižje), ki piše, da je stvar Siola, da nam naročnikom omogoči, da smo dosegljivi od kjerkoli. V nasprotnem primeru bi bil Siol dolžan sporočiti že v oglašanju svojih storitev, da obstajajo določeni problemi in razlike, ki jih pri Telekomu nismo imeli. Jaz vem, da če ne bodo stvari čez eno leto, ko mi poteče pogodba, urejene kot morajo biti, presedlal k drugemu operaterju, kjer ne bom imel skrbi, ali mi telefonija deluje pravilno ali ne.
LP Borut
ti problemi se največrat pojavijo, ko nekdo na drugi strani (tuji ponudnik) uporablja alternativne (beri cenejše) poti, da bi prišel do tebe. Ravno to je čar IP telefonije, da je zaradi tega ceneje. Poglej že samo koliko je v Sloveniji raznih ponudnikov IP telefonije in potem razmisli, koliko je držav po svetu in kolikokrat so večje od slovenije. Kako naj bi nek IP operater nadzoroval če je dostopen za vse. Povej mi ali si imel kdaj ti problem koga dobit v tuji državi iz naše voip telefonije. Za dohodne klice recimo se vedno da priti do nas preko Telekoma Slovenije, samo ponavadi drugi ponudniki iščejo alternative, z razlogom, ki sem ga že prej omenil (cena). Mislim, da se tudi drugi ponudnik ip telefonije srečujejo s takimi problemi, sam kaj čmo, ko smo bili vsi navajeni na klasično telefonijo.

lp,
storz

T-a-d-e-j
26.08.2006, 17:07
Potem bi bil moj predlog v izogib tovrstnim problemom tak, da Telekom zniža svoje postavke oz. jih naredi primerljive z alternativci.

borisu
26.08.2006, 18:35
Storz oz. Siol,
ko sem se odločil za Siol telefonijo, mi ni nihče od Siola ali Telekoma povedal, da se lahko zgodi, da moja prenešena telefonska številka na Siol ne bo deloval tako kot je deloval pri Telekomu - to se pravi od povsod.
Mene kot neukega uporabnika vaših storitev sploh ne zanima ali gre moj telefonski klic po žicah, zraku, vodi ali po vzporednem vesolju oziroma ali nek operater XY špara ali ne. S podpisom pogodbe ste se zavezali, da bo Siol telefonija delovala!!!!!!!!!!
Res je, da kar se tiče interneta, Siol TV in telefonije po Sloveniji zadeva dela brez problemov ampak to ni vse kar obljubljate pri vezavi na Trio paket.
Poanta vsega tega je, da Siol telefonija ne deluje v celoti in da zato sigurno nismo krivi vaši naročniki in da storitve zaradi katerih sem (smo) podpisali pogodbo z vami in se vezali za dve leti v celoti NE DELUJEJO.
Lep pozdrav, Boris

Pa še to, po tvojem nasvetu na tem forumu, da je potrebno vse podatke o slučajnem nedelovanju klicev iz tujine sporočitit na Siol, da se bodo potem zadeve uredile, sem vse potrebno poslal na info@siol.net. Pričakoval sem vsaj sporočilo, da boste zadevo preučili. Vaši odgovori so zelo prijazni ampak o konkretni zadevi NIČ!

storz
26.08.2006, 22:12
....
Pa še to, po tvojem nasvetu na tem forumu, da je potrebno vse podatke o slučajnem nedelovanju klicev iz tujine sporočitit na Siol, da se bodo potem zadeve uredile, sem vse potrebno poslal na info@siol.net. Pričakoval sem vsaj sporočilo, da boste zadevo preučili. Vaši odgovori so zelo prijazni ampak o konkretni zadevi NIČ!

se pravi da pri njih nisi uspel rešiti problema in si se šele potem obrnil na nas?

borisu
27.08.2006, 07:59
Takoj sem se obrnil na Siol, ker je Siol moj ponudnik telefonije. Tisti, ki kliče prenešene številke in jih ne dobi običajno ne pozna telefonske številke XY operaterja iz katerega omrežja kliče in lahko se zgodi, da niti ne zna njihovega jezika. Primer: moja hčer je bila na Hrvaškem in se ji niti malo ne sanja katera številko ima operater VIP net in tudi hrvaškega jezika ne govori in ne razume. Drugi primer: ko grem na službeno pot v SV del Slovenije, se mi mobitel preključi na madžarsko omrežje, ker tam ni signala slovenskih operaterjev - tega jezika pa niti slučajno ne razumem. Tretji primer: potujem v Francijo in do tja mi mobitel nekajkrat zamenja operaterja. Ali naj sedaj iščem številko od vsakega in vsakemu razlagam, da ne morem poklicati domov, ker sem pri Siolu?
Vso zadevo si pri Siolu napačno razlagate. Vi ste ponudili storitev telefonije in vi ste zadolženi zato, da bo delovala.
Lep pozdrav, Boris

drnovurb
27.08.2006, 09:15
Boš pa pač Siol-u sporočil datum, uro in operaterja iz kjer je klic izhajal in bodo oni reševali....

LP

storz
27.08.2006, 10:55
Takoj sem se obrnil na Siol, ker je Siol moj ponudnik telefonije. Tisti, ki kliče prenešene številke in jih ne dobi običajno ne pozna telefonske številke XY operaterja iz katerega omrežja kliče in lahko se zgodi, da niti ne zna njihovega jezika. Primer: moja hčer je bila na Hrvaškem in se ji niti malo ne sanja katera številko ima operater VIP net in tudi hrvaškega jezika ne govori in ne razume. Drugi primer: ko grem na službeno pot v SV del Slovenije, se mi mobitel preključi na madžarsko omrežje, ker tam ni signala slovenskih operaterjev - tega jezika pa niti slučajno ne razumem. Tretji primer: potujem v Francijo in do tja mi mobitel nekajkrat zamenja operaterja. Ali naj sedaj iščem številko od vsakega in vsakemu razlagam, da ne morem poklicati domov, ker sem pri Siolu?
Vso zadevo si pri Siolu napačno razlagate. Vi ste ponudili storitev telefonije in vi ste zadolženi zato, da bo delovala.
Lep pozdrav, Boris

najbolj elegantna rešitev bi bila zamenjava operaterja iz VIP na T-Mobile recimo. NAši tehniki bodo preverili, ampak problem bo moral pa odpraviti hrvaški VIP.

Metek
28.08.2006, 08:40
Borisu - sicer nisem 100%, ampak se mi zdi da imaš res previsoka pričakovanja oz. si napačno interpretiraš zadeve.

Noben operater ne more jamčit za delovanje vseh svetovnih omrežij, ampak samo za svojega. Če se vsi držijo dogovorov in pravil, potem vse skupaj dela bp. Če pa nekateri operaterji stvari začnejo delati nepravilno, se to posledično odraža na nedelovanju klicev iz njihovega omrežja, in sicer ravno v omrežja operaterjev, ki imajo lahko vse 100% urejeno (ali pa ne).

To je tako, kot če si recimo mobitelov naročnik, pa se kličeš iz ZDA, in ti klic ne uspe. Kdo je kriv - mobitel ali američani, ker klice usmerjajo na Slovaško, namesto v Slovenijo ? Mobitel sploh ne ve za tvoj klic, ker do njega ne pride.

Tako si vsaj jaz to predstavljam ...

SloCop
28.08.2006, 08:48
Jst si pa še kr nisem izoblikoval svojega mnenja o zadevi.


Morda ker sploh nimam pojma kako zadeva deluje, to sledenje in prevezave....

Vem pa da uporabljam VoIPBuster in še nikoli mi ni reklo da kakšna številka ne obstaja pa veliko kličem v tujino in po Sloveniji. Je pa zanimivo da nisi dosegljiv....

borisu
28.08.2006, 18:24
Kot sem že povedal nimam pojma kako poteka Siolova telefonija tako kot nisem imel pojma kako poteka Telekomova telefonija. Vem samo to, da so mi zagotovili, da ob prehodu na Siol ne bo nobene razlike. Zaradi tega so lahko moja pričakovanja prevelika ampak, če bi pošteno povedali, da se lahko zgodi, da pri določenih operaterij zadeva ne bo delovala se sploh ne bi razburjal. Saj vem, da tudi mobilna telefonija ne deluje od povsod ampak to so operaterji povedali.
Saj se bom s časom pomiril in zamahnil z roko ter odšel drugam (pravkar mi namreč napeljujejo optični kabel pred hišo), kjer mi najbrž tudi ne bo vse delovalo ampak upanje umira zadnje.
Če bi Siol malo bolj prisluhnil svojim uporabnikom in jim na konkretna vprašanja dal pametne odgovore (ne v stilu, če vam telefonija ne dela se sami pomenite s tistim operaterjem) bi bilo na tem forumu tudi manj jeze in mogoče tudi kakšna pohvala več.
Lep pozdrav, Boris

Ipod
28.08.2006, 18:58
Jep po optiki se biti lepše usmerjajo.

MrBoombastic
28.08.2006, 19:33
Pogosta vprašanja

Kakšne bodo posledice prenosa številke za uporabnike?

Pogoji klicanja se s prenosljivostjo številk ne spremenijo. To pomeni, da vas bodo vaši prijatelji tudi v primeru, da številko prenesete, klicali na isti način kot do sedaj.



:nonono:

drnovurb
28.08.2006, 19:52
Tukaj se gre za pogoje klicanja....beri...da zavrtijo isto telefonsko številko... :veryevil:

MrBoombastic
29.08.2006, 07:00
Aja, saj res, ne piše, da te bodo tudi dobili. :D

storz
29.08.2006, 10:08
Kot sem že povedal nimam pojma kako poteka Siolova telefonija tako kot nisem imel pojma kako poteka Telekomova telefonija. Vem samo to, da so mi zagotovili, da ob prehodu na Siol ne bo nobene razlike. Zaradi tega so lahko moja pričakovanja prevelika ampak, če bi pošteno povedali, da se lahko zgodi, da pri določenih operaterij zadeva ne bo delovala se sploh ne bi razburjal. Saj vem, da tudi mobilna telefonija ne deluje od povsod ampak to so operaterji povedali.
Saj se bom s časom pomiril in zamahnil z roko ter odšel drugam (pravkar mi namreč napeljujejo optični kabel pred hišo), kjer mi najbrž tudi ne bo vse delovalo ampak upanje umira zadnje.
Če bi Siol malo bolj prisluhnil svojim uporabnikom in jim na konkretna vprašanja dal pametne odgovore (ne v stilu, če vam telefonija ne dela se sami pomenite s tistim operaterjem) bi bilo na tem forumu tudi manj jeze in mogoče tudi kakšna pohvala več.
Lep pozdrav, Boris

Klice iz Hrvaškega VIPnet-a terminira v Sloveniji Si.Mobil, ki pa je imel težavo. Sedaj naj bi to bilo odpravljeno in klici bi morali delovati.

lp,
storz

borisu
29.08.2006, 15:27
Hvala za informacijo.
Lep pozdrav, Boris

mdebevc1
15.10.2006, 16:13
Sporočam, da tudi meni klici iz tujine niso delovali. Bil sem v Makedoniji (Skopje in Ohrid) v sredini septembra. Poskušal sem priklicati svojo telefonsko številko 0599 ..., vendar nikjer iz fiksne telefonije (hoteli, pošta, tel. govorilnice) nisem uspel priklicati svoje številke. Ves čas mi je javljalo, da dostop ni možen...

Bojim se, da bi moral SiOL narediti več za zanesljivost svoje telefonije.

Metek
24.11.2006, 07:45
misliš, Makedonci bodo morali več naredit za zanesljivost njihove ?
Očitno nisi dobro prebral celotne debate.

carniolan
13.02.2007, 06:47
Tudi iz Francije ni mogoce klicati na stevilke 599 ne SIOL ne T-2 - iz Slovenije a je nemogoce klicati preko Telekoma na 087 (voiproviderji in 0170

samomas
29.03.2007, 07:08
Zaradi prenosa številk k Siolu imam tudi sam probleme kar se tiče klicanja iz tujine. Sorodnik iz Kanade ni mogel priklicati prenešenih številk. Vem da je to problem kanadskega operaterja. Pred kratkim pa je zadeva začela delovati in so bili možni klici iz Kanade, nakar zopet mrk in prenešene številke spet ni bilo mogoče dobiti. Zaenkrat ne mislim težit Siolu ali Telekomu, vendar sprašujem, če se bo sedaj po priključitvi Siola k Telekomu zadeva vrnila v staro stanje, tako da ne bo več težav s prenešenimi številkami in njihovo dosegljivostjo iz tujine. In ali bo to po združitvi še zmeraj prenešena številka ali jih bo Telekom smatral za svoje.

LP

howrude
26.05.2007, 21:22
misliš, Makedonci bodo morali več naredit za zanesljivost njihove ?
Očitno nisi dobro prebral celotne debate.

v tole debato sem se mislim javiti ze nekajkrat, pa sem mislil, eh kaj bom jamral

no ja, po eni strani imas seveda prav

po drugi strani pa.....a se ti ne zdi da bi moral siol opozarjat nove kupce na taksne zadeve ? ce bi jih je to v redu, ker jih pa ne je pa krivda samo in izkljucno na siolu/telekomu

-predstavlljal si da se nadje en nov operater in prodaja vse tko kot telekom, potem pa se opravicuje "oh ta pa ta tujini operater se ni..." ..ne se hecat

mislim to je velka stvar da te ne morejo poklicati iz tujine, ena k bi bila vsekakor vredna omembe. pa sem 100% da jo ne omenjajo novim kupcem (mogoce so jo zaceli pred kratkim)

schnapsi
13.07.2007, 12:31
Ko takole berem zgornje napisano, dobim obcutek, da so za vse krivi drugi operaterji, se posebno tisti iz zdruzenja Xfone, ki so nesposobni in ne znajo konfigurirati omrezja. Ha ha ha...

Kaj pa porecete na to, da na preneseno stevilko 02 xxx xx xx v omrezje Siol ni mogoce poklicati tudi iz najboljsih najboljsih in najbolj sposobnih operaterjev Telekoma, Mobitela in celo iz Siola. Vse linije tega uporabnika so zasedene, na ISDN pa se na zaslonu izpsie "This section of network is busy" ali nekaj takega.

Siolova telefonija = sinonim za zgreseno konfiguracijo

S

schnapsi
13.07.2007, 12:34
Pa se to: ce klice iz tujine za Siol isto terminira Telekom, potem ne bi smelo biti razlik med delovanjem s strani tujih operaterjev, saj lahko v Telekomovo omrezje klicemo vsi brez problema tudi od najbolj odrocnih in neznanih operaterjev, vcasih celo zastonj. Napaka mora biti torej pri prenosu klica med Telekomom in Siolom, torej v NAPACNI KONFIGURACIJI Siolove telefonije.

storz
18.07.2007, 07:10
Ko takole berem zgornje napisano, dobim obcutek, da so za vse krivi drugi operaterji, se posebno tisti iz zdruzenja Xfone, ki so nesposobni in ne znajo konfigurirati omrezja. Ha ha ha...

Kaj pa porecete na to, da na preneseno stevilko 02 xxx xx xx v omrezje Siol ni mogoce poklicati tudi iz najboljsih najboljsih in najbolj sposobnih operaterjev Telekoma, Mobitela in celo iz Siola. Vse linije tega uporabnika so zasedene, na ISDN pa se na zaslonu izpsie "This section of network is busy" ali nekaj takega.

Siolova telefonija = sinonim za zgreseno konfiguracijo

S

Samo tako da veš, ta primer je bil resničen, zato somo ga tudi navedli. Glede te številke, ki si jo navedel (in je sedaj pobrisana) je bil pa problem, ker ni bila registriana na modem in zato ni zvonila (mislim da sem preverjal prejšni tedenm ko si poslal post).

lp,
storz

storz
18.07.2007, 07:14
Pa se to: ce klice iz tujine za Siol isto terminira Telekom, potem ne bi smelo biti razlik med delovanjem s strani tujih operaterjev, saj lahko v Telekomovo omrezje klicemo vsi brez problema tudi od najbolj odrocnih in neznanih operaterjev, vcasih celo zastonj. Napaka mora biti torej pri prenosu klica med Telekomom in Siolom, torej v NAPACNI KONFIGURACIJI Siolove telefonije.

Važno je po kateri poti tuji operater spusti klic. Če ga preko Telekoma Slovenije klic pride, če pa preko "alternativnih" poteh pa ni zanesljivo.

Pri veliki večini, ko klici na tujo št. grejo ampak nazaj nas pa ne morejo klicat, se izkaže da klic sploh ne pride do našega omrežja.

lp,
storz