Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Tenstan (al renstan) krompirček


Nodika
29.08.2006, 08:51
Jst ga zmeri sam pri mami jem. In ga imam zlo rada. A ga mate vi tut? :approve:

Dons bi ga pa rada nardila tut sama. Ja sej vem, mal krmpirja, mal čebulce, mal juhce... Sam jst ne bi kr tko na uč. Hočm točno vedet!

Slišala sem, da je okrog priprave tega krompirja narejena cela študija, miljon variant (vsaj tko misli naša Šerbi:nonono: ), ampak mene pa zanima taprav, slovenski recept. S točnimi količinami! :approve:


Kako ga vi pripravljate? Kakšen nasvet?


HOČEM NARDIT NAJBOLJŠI RENSTAN KROMPIR! :P

mrjerry
29.08.2006, 10:08
Ce hoces najboljsi renstan krompir, rabis predvsem mast in ocvirke (oziroma mastne ocvirke).

Drgac gre pa nekak takole. Skuhaj krompir v kosih, neolupljen. Najboljsi je tardec krompir, ampak ne vem, a ga je se mozno kar takole dobit... Vcasih so ga kmetje imeli na pretek, zadnje case ga pa menda skoz manj sadijo... U glavnem, naj bo v kosih, kuhat ga mors pa okvirno 40 minut. Vse odvisno od velikosti krompirjev.

Ko so kuhani, jih olupis. V posodi razpustis mascobo (meni so najboljsi z margarino, ker tisto z ocvirki ali mastjo mi je mal tumac... je pa dobr, treba priznat). Skorajda velja pravilo the more the better... Sploh glede ocvirkov.

Cebule rabis po obcutku, vse pa je odvisno tudi od interesa jedcev. Eni imajo rajsi vec cebule, drugi manj. Naceloma naj bi srednja velika cebula zadostovala za 2 osebi. Veliko je odvisno tudi od tega, na kaksne koscke ti jo uspe nasekljati. Splaca pa se ti jo nasekljati na roke. V rezalniku je sicer hitro, ampak na ta nacin izgubis ogromno tekocine iz cebule, zaradi cesar dobis brezokusno zaganje.

U glavnem... Cebulo lepo zarumeni na mascobi. To je u bistvu eden najpomembnejsih procesov pri delanju tenstanca in nasploh pri vseh jedeh, v katerih je cebula. Ko je preprazena, narezi v posodo krompir. Narezi ga na listice, tako, da drzis krompir nad posodo z eno roko, z drugo roko pa samo sekljas stran... Ni treba, da je perfektno. Ko imas krompir notri, solis po okusu, majckeno popopras (ampak res majckeno), premesas, lahko pustis, da se krompir malo bolj preprazi in voila.


V dobrem tenstancu so juhe popolnoma nepotrebne. Omaka od pecenke pa je seveda druga pesem...

Nodika
29.08.2006, 10:21
Ce hoces najboljsi renstan krompir, rabis predvsem mast in ocvirke (oziroma mastne ocvirke).

Drgac gre pa nekak takole. Skuhaj krompir v kosih, neolupljen. Najboljsi je tardec krompir, ampak ne vem, a ga je se mozno kar takole dobit... Vcasih so ga kmetje imeli na pretek, zadnje case ga pa menda skoz manj sadijo... U glavnem, naj bo v kosih, kuhat ga mors pa okvirno 40 minut. Vse odvisno od velikosti krompirjev.

Ko so kuhani, jih olupis. V posodi razpustis mascobo (meni so najboljsi z margarino, ker tisto z ocvirki ali mastjo mi je mal tumac... je pa dobr, treba priznat). Skorajda velja pravilo the more the better... Sploh glede ocvirkov.

Cebule rabis po obcutku, vse pa je odvisno tudi od interesa jedcev. Eni imajo rajsi vec cebule, drugi manj. Naceloma naj bi srednja velika cebula zadostovala za 2 osebi. Veliko je odvisno tudi od tega, na kaksne koscke ti jo uspe nasekljati. Splaca pa se ti jo nasekljati na roke. V rezalniku je sicer hitro, ampak na ta nacin izgubis ogromno tekocine iz cebule, zaradi cesar dobis brezokusno zaganje.

U glavnem... Cebulo lepo zarumeni na mascobi. To je u bistvu eden najpomembnejsih procesov pri delanju tenstanca in nasploh pri vseh jedeh, v katerih je cebula. Ko je preprazena, narezi v posodo krompir. Narezi ga na listice, tako, da drzis krompir nad posodo z eno roko, z drugo roko pa samo sekljas stran... Ni treba, da je perfektno. Ko imas krompir notri, solis po okusu, majckeno popopras (ampak res majckeno), premesas, lahko pustis, da se krompir malo bolj preprazi in voila.


V dobrem tenstancu so juhe popolnoma nepotrebne. Omaka od pecenke pa je seveda druga pesem...


Ocvirki?:čudo:

Ne tole pa res prvič slišm!


No, sem mislila, da brez juhe ne bom prošla... sem se že vidla kako bom pop še govejco kuhala! :nonono:


Tnx Mrjerry! :approve: :kisses:


PNa naslednjo rundo te povabim. Za prvo še ne upam.:D

mrjerry
29.08.2006, 10:30
Itak da ocvirki.
Namest juhce pa rajsi pecenko zadegaj v pecico :approve:

Pa dober tek.

Matjaz26
29.08.2006, 10:37
Neki moji sorodniki na vasi to zrejo, sem probal, sam je mal hard core.

Nodika
29.08.2006, 10:48
Neki moji sorodniki na vasi to zrejo, sem probal, sam je mal hard core.


Hja lupček, takle krompirček je za korenjake.
Jst ne iščem tkole javno naokoli "light varjante". :approve:

freya
31.08.2006, 06:17
Moj recept je malo drugačen
Na malo masti z ocvirki ( to je ena od treh jedi, kjer uporabljamo ocvirke) prepražim na drobno nasekljano čebulo (1/2 velike čebule za 4 osebe), nanjo na tanka kolesca narežem kuhan krompir, ki se je kuhal cel in neolupljen kakšne pol ure, nato ga posolim in pretlačim v "pire".Ker zmes običajno pride bolj suha, ker ne dam veliko maščobe, dodam malo juhe ali pa kar navadne vode. Če je pa pečenka zraven, pa obvezno sok od pečenke. Mljask

mrjerry
31.08.2006, 07:29
A v tem je fora juhice... Nisem vedel :).

Jaz pri sebi locujem med striktnim testanim in pa prazenim krompirckom. To, kar si ti napisala, je meni blizje prazenemu, le da jaz nikoli ne dodajam juhe (preprosto zato, ker je ne kuham in posledicno nimam). Pogosto pa to naredim na kaksni omakci, ki je ostala od pecenja zrezkov. Sploh na ostankih kaksne na maslu pecene perutnine je ful dobr. In krompircek vedno preprazim, kar pomeni, da se rahlo zapece.

Tenstan pa tko kot sem napisal. So me tega ucili stara mama, ki je svoj cas imela ugledno kmecko gostilnico in je sigurno pretenstala vec krompirja, kot bi si to lahko kdorkoli predstavljal :clown:

Mogwai
31.08.2006, 08:46
Torej osnovni recept za tenstanca je prepražena čebula na katero se nareže kuhan krompir (kuhan cel in kasneje olupljen) sol in to je to. Ampak, da je zares dober (po mojem okusu) je potrebno dodati pri praženju čebule zaseko in ne ocvirkov ter zelo pomembno je, da se ga ne pretlači ampak, da razpade na naključne koščke in da se nekoliko "prižge" (prime posode) nakar se ga malo pusti, da se to prežganje toliko zmehča, da se ga lahko postrga z dna posode in vmeša v maso. Nobene juhice!!! :P

Smarty
31.08.2006, 08:56
Jaaaaaa...delam tko kt đeri, brez juhice (še ena, ki ne mara goveje župe :nonono:).
Pa fajn je, če se ga ne tlači, pa mal se more posode prjet, ja. :D

LAAAAAAAČNAAAAAAAA!!! :P

Niny
31.08.2006, 09:21
To je zame uničen krompir. :nonono: Gravž!

freya
31.08.2006, 09:44
Jaz pri sebi locujem med striktnim testanim in pa prazenim krompirckom. To, kar si ti napisala, je meni blizje prazenemu, le da jaz nikoli ne dodajam juhe (preprosto zato, ker je ne kuham in posledicno nimam). Pogosto pa to naredim na kaksni omakci, ki je ostala od pecenja zrezkov. Sploh na ostankih kaksne na maslu pecene perutnine je ful dobr. In krompircek vedno preprazim, kar pomeni, da se rahlo zapece.

Tenstan pa tko kot sem napisal. So me tega ucili stara mama, ki je svoj cas imela ugledno kmecko gostilnico in je sigurno pretenstala vec krompirja, kot bi si to lahko kdorkoli predstavljal :clown:[/QUOTE]

mene je tega "renstanega krompirja " naučila teta, ki je tudi imela kmečki turizem
:)
pozablila sem poudarit, da preden se zmečka, se dobro prepraži
priprav krompirja je toliko vrst, da bi lahko imeli samostojno temo o krompirju. A kdo dela v ekonomu pražen na čebuli? to je tut mega dobr

Eko, si prepevam...naj bo renstan, al pa tenstan ali pa zlat pomfrit...(remember?)

mrjerry
31.08.2006, 09:58
Zgleda, da je tenstanih res tolk kot potic :D.
No, jaz sem ga na opisan nacin naredil samo enkrat. U bistvu nisem fen krompirja in ce ga ze delam, ga delam na drugacne nacine. So pa mati za domace potrebe vedno kuhan krompir preprazili na margarini, kar se mi je vedno zdelo dobro razmerje med strupenostjo in kvaliteto.

Smarty
31.08.2006, 10:01
Najbolš, da se vpišemo v klub ljubiteljev krompirja :D

A ne bo zdej enkrat praznik? Pa priprava kromiprja na 1000 in 1 način :D

:shy:

mrjerry
31.08.2006, 10:03
Meni so najboljsa stvar iz krompirja njoki :approve:

Pri ostalem sem pa bolj ravnodusen... Bolj tripam na riz... Pocasi se pripravljam na ucenje kuhanja sushi riza... Suh, lepljiv in sladkast... Zbiram informacije (ampak ne v tej temi).

Smarty
31.08.2006, 10:04
glede kluba :D

Društvo z uradnim imenom "Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi" v resnici obstaja. Sedež društva je v gostilni "Pri Pavli", Stari trg 21 v Ljubljani, kjer se pri gospe Pavli lahko tudi vpišete.

Soleil
31.08.2006, 10:07
OK ... vsak ga dela po svoje.

Jest na olju prepražim čebulo in dodam narezan kuhan krompir, ki se kuha neolupljen. S kuhalnico krompir potlačim na dno lonca, da se "zakuri", vendar ga ne potlačim tako, da se spešta ... Dodam sol, poper, kumino. Na ognju je, dokler ne dobi zaželjene zlato "rjave" barve in hrustljeve skorjice.

mrjerry
31.08.2006, 10:11
Zanimiv pristop... Po klasicnem pristopu se kumino sicer dodaja pecenki in ne krompirju...
Olje pa... Hm... Za moje pojme da premalo okusa.


Sicer pa, mimogrede, legendarna blitva s krompirjev je u bistvu dalmatinski ekvivalent... Tudi, ce se uporabi olivno olje in nic blitve, je okus zanimiv in nekoliko lahkotnejsi. In seveda nic cesna, ce ni blitve.

zverina
31.08.2006, 12:03
jaz še k renstanmu mal rdeče mlete paprike in kisle smetane dodam.

mturk10
31.08.2006, 18:20
No osnovni recept za restan krompir vsi vemo.Vsakdo ga dela po svojem okusu.Po mojem okusu je samo olje ,čebula in sol,pretlačen z vilcami,zraven pa omaka z pečenko.

Cvetlični deček
09.09.2006, 12:29
glede kluba :D

Društvo z uradnim imenom "Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi" v resnici obstaja. Sedež društva je v gostilni "Pri Pavli", Stari trg 21 v Ljubljani, kjer se pri gospe Pavli lahko tudi vpišete.
Si članica :)?

nattka
09.09.2006, 21:30
konec vsakega avgusta pa je v strmici pri postojni krompirjeva noč ...

krompir na tisoč in en način ...

Smarty
11.09.2006, 07:23
pražen krompir je bil ta vikend...ste gledal oziroma bral recepte? Ste bli tm?
Ste vidl Adameljeta, kako je spet packal? :D Kranjske klobase v krompirju...pa vse živo...

:D:D:D

mrjerry
11.09.2006, 13:44
Uh, ne... Kaj ko bi take stvari v naprej objavljali, a? :shy:

Morena
11.09.2006, 14:09
Jaz ga obožujem. Delam ga pa čist simpl. Krompir skuham, narežem in počakam, da se ohladi (da nimaš pol popa, ampak mora biti malo na koščke še skos kasneje, pa spet ne preveč). Na olivnem olju (ali pa še rajši na Becelu) prepražim čebulo (na čist malo narezano... ko se praži, jo že posolim in je pol takega dobrega okusa). Ko je rumena, vsipam krompir noter in mešam in pražim. To je to.
Tole z ocvirki in ne vem še čem je pa meni mimo... saj pol sploh več po krompiru nima okusa.

mrjerry
11.09.2006, 14:14
Tocn tko :D
Kaj hudirja je becel?

VR3
11.09.2006, 14:16
margarina, taka "lažja" oz. bolj zdrava z nekimi kislinami se mi zdi

Morena
11.09.2006, 14:18
Ja, tak kot je VR3 napisal. Meni je ful dobra, jaz samo še to jem, tudi za na kruh pod marmeljat je super. :P

mrjerry
11.09.2006, 14:18
Aaaa, tako. Ja, meni je na margarini boljsi. Krompir z olivnim oljem mi ni prevec... Pa sem sicer totalno nor na olivca.

Morena
11.09.2006, 14:20
Probaj z Becelom. :D

Niny
11.09.2006, 15:13
Meni so najboljsa stvar iz krompirja njoki :approve:

Pri ostalem sem pa bolj ravnodusen... Bolj tripam na riz... Pocasi se pripravljam na ucenje kuhanja sushi riza... Suh, lepljiv in sladkast... Zbiram informacije (ampak ne v tej temi).



Js sm že od začetka vedla, d bi se midva lahk dobr razumela :approve: . V kuhinji pa še najbolj!:2thumbs:

mrjerry
11.09.2006, 15:36
Po avatarjih sodec bi lahko cist vse tam resila :approve:

GiGi
11.09.2006, 16:50
Glede ocivrkov: Da so dobri samo v treh stvareh (umešana pečena jajca, kumarična juha, restan krompir)Najboljši domači taki ko so vsaj kubični cm:approve: velik in ne taki ko se jih dobi v supermerketu ko so preveč praženi in si zlomiš zobe na njih. Seveda pa se ne sme pretiravat z njimi.
Jaz imam rad da je primarno dovolj prežene čebule ostalo pa odvisno od okoliščin, saj če je premalo čabule potem ni to nič drugega kot z oljem posprejan in pogret kuhan krompir. :(


Glede margarin in podobnega kakanja: Nikoli jih nisem maral tudi sedaj mi je to najbolj gravžna oblika jedilne maščobe kar jih je človek iznašel!:dead: Te becel variante pa marketiški kič, po sistemu: "and I stil can not believe that it is not butter!":O :hammer:

Če že morem dat v kašno pecivo, če se le da nadomestim z maslom ali gijem. Že tako pa pri kuhi ne uporabljam veliko maščob na splošno.