Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Ganymede DNS in subneti


oleo
11.09.2006, 09:20
Nekaj dni že testiram tale Ganymede822+ na 2Mbitni liniji in ga moram kar pohvaliti, kar se tiče ruterske stabilnosti. Sicer se dogaja da, kakšno SSH povezavo prehitro pozabi, vendar bom to še preživel.

Preko ARP se še ugotovil, da če napišeš za domeno local.lan, potem lahko Ganymede deluje tudi kot DNS za lokalno omrežje. To pa tako, da enostaavno vpišeš imena PCjev v ruter in potem local.lan na PCjih za ime subneta.

Moti me le to, da tale ruterček nima možnosti vpisa drugih subnetov, kar je trivialna funkcionalnosti, ki pa jo verjetno malo kdo rabi. Rad bi uporabil drug router za QOS, ker tale Ganymede tega nima. Pa me zanima, če obstaja kakšna možnost, da bi v telnet oknu vpisal route add -net 192.168.2.0 gw 192.168.1.1

Kakšen je torej postopek za pridobitev administratorskega gesla na Ganymede routerju? In pa ali ta administratorski način omogoča vpis statičnih routov? Obstaj kak [I]hiden admin page [/I ]za take ukaze?

mchregec
11.09.2006, 18:12
Za administratorsko geslo moreš poslat dopis. Za vpis statičnih routeov pa ti bo moral Storz pomagati, če je sploh izvedljivo.

oleo
11.09.2006, 21:57
Dopis pomeni e-mail na kakšen naslov? In kakšne so potem posledice dopisa?

Ugotovil sem še da se ta Ganymede poveže drugim ruterjem samo z 10Mbit Half Duplex. To meni zaenkrat ne povyroča težav, vendar če bi že uporabil stikalo na Ganymede, potem je hitrost 10x počasnejša med PCji! Ganymede torej ni uporaben za ADSL2!

storz
12.09.2006, 06:28
Dopis pomeni e-mail na kakšen naslov? In kakšne so potem posledice dopisa?

Ugotovil sem še da se ta Ganymede poveže drugim ruterjem samo z 10Mbit Half Duplex. To meni zaenkrat ne povyroča težav, vendar če bi že uporabil stikalo na Ganymede, potem je hitrost 10x počasnejša med PCji! Ganymede torej ni uporaben za ADSL2!

kako to da potem jaz snemam z interneta z 1,7 Megabayta/s

oleo
12.09.2006, 08:35
Hm. Pa res v tehničnih specifikacijah piše, da ima Four port 10/1000BaseT Ethernet, IEEE 802.3, RJ45 Connectors. Torej Ganymede bi se moral povezati 100Mbitno. Jaz sem na drugem switchu (ruterju) le odtipkal
$ robocfg show
Switch: enabled
Port 0(W): 10HD enabled stp: none vlan: 1 mac: 00:11:09:c7:76:9c
Port 1(4): 100FD enabled stp: none vlan: 0 mac: 00:01:38:6a:ce:5f
Port 2(3): DOWN enabled stp: none vlan: 0 mac: 00:00:00:00:00:00
Port 3(2): DOWN enabled stp: none vlan: 0 mac: 00:00:00:00:00:00
Port 4(1): 100FD enabled stp: none vlan: 0 mac: 00:0f:b0:fa:11:d6
Port 5(C): 100FD enabled stp: none vlan: 1 mac: 00:11:d8:75:b9:3d
VLANs: BCM536x enabled mac_check mac_hash
vlan0: 1 2 3 4 5t
vlan1: 0 5t

in videl, da sta povezana le 10Mbit Half Duplex. Zakaj ne 100Mbit FD, moram še ugotoviti.

Berem to specifikacijo za Ganymede 822+ (http://www.iskratel.si/sites/SUPPORT_slo/doc/dokumenti/karakteristike/SI2000_Ganymede822plus_datasheet_EN_030.pdf) in vidim, da omogoča VLAN tagging. Moj drugi ruter tudi omogoča VLAN tagging, pa sem prišel na idejo, da bi si mogoče nastavil iz dveh ruterjev en dislociran switch na enem skupnem VLANu.


Rabim torej admin dostop in mogoče še kakšno navodilo. Ali je Storž pravi naslov za take prošnje?

Še eno offtopic vprašanje glede dolžine WAN RJ11 kabla med razcepnikom in WAN portom. Privzeta dožina je 2m. Ali lahko to povečam na 15m, brez izgube kvalitete? Npr z UTP kablom. S tem se poveča "spanning tree", pa me malo skrbi.

MrBoombastic
12.09.2006, 08:52
Dopis pomeni, da jim pošlješ natipkano oz. z roko napisano prošnjo, z lastnoročnim podpisom po faksu 01 473 00 17 ali po pošti na njihov naslov SiOL internet, d. o. o., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana. Lahko samo stavek, da zahtevaš admin geslo. Samo potem so vse težave, ki se bi morebiti pojavljale z Ganyjem, na tebi.

oleo
12.09.2006, 09:01
Hvala za pojasnilo novincu. Itak se ve, da so vedno krivi uporabniki :)

Gledam specifikacije in pod routing piše RFC2684 Routed. Route Discovery: Še en plus za Ganymede. Zdaj pa res moram vprašati za to admin geslo in videti, če ni tale plus kaj okleščen s strani SIOL firmvera.

M.T.
12.09.2006, 09:20
Sicer imaš pa še vedno hard reset...v primeru, da karkoli za****š ...saj sklepam, da ti na prvotno stanje vrne tudi spremembe, ki jih narediš z admin dostopom.

storz
12.09.2006, 09:21
...
Rabim torej admin dostop in mogoče še kakšno navodilo. Ali je Storž pravi naslov za take prošnje?
...

ne :) pisno na siol.

oleo
12.09.2006, 10:11
Sicer malo iz teme ampak si bom dovolil še komentirati tole pisno dopisovanje na SIOL. Še predno sem se naročil na ADSL sem vprašal na informacije, kako je s statičnim IPjem, pa so mi rekli, da je že vključen. Kasneje se je izkazalo da to ni in da je potrebno napisati dopis z zahtevo. In potem se tam piše še neresnice, kako je dinamični IP bolj varen od statičnega in podobno.

Če to ni FUD (http://en.wikipedia.org/wiki/FUD), potem ne vem kaj to je. Potem pa še ta admin dostop, ki prelaga probleme na končnega uporabnika. No mislim, da bi bilo bolj pošteno napisati, da kdor rabi bo dobil, ker že ve zakaj to hoče. Tudi v knjižici bi lahko pisalo admin geslo z opombo da normalni uporabnik tega nikoli ne bo rabil. SIOL si s temi pisnimi zahtevami le rangira uporabnike!

Še dobro, da je vsaj tako kot je in upam da bo tako ostalo, ker servis je pomemben in uporabniki niso naivni in da se ne bo računalo vsako zamenjavo varovalke, tako kot je to na elektro. In kaj če javno objavim geslo? Bom dobil črno piko zdaj v demokraciji? Ali je potrebno podpisati še kakšen nondisclosure agreement?

storz
12.09.2006, 11:06
Sicer malo iz teme ampak si bom dovolil še komentirati tole pisno dopisovanje na SIOL. Še predno sem se naročil na ADSL sem vprašal na informacije, kako je s statičnim IPjem, pa so mi rekli, da je že vključen. Kasneje se je izkazalo da to ni in da je potrebno napisati dopis z zahtevo. In potem se tam piše še neresnice, kako je dinamični IP bolj varen od statičnega in podobno.

Če to ni FUD (http://en.wikipedia.org/wiki/FUD) (http://en.wikipedia.org/wiki/FUD%29), potem ne vem kaj to je. Potem pa še ta admin dostop, ki prelaga probleme na končnega uporabnika. No mislim, da bi bilo bolj pošteno napisati, da kdor rabi bo dobil, ker že ve zakaj to hoče. Tudi v knjižici bi lahko pisalo admin geslo z opombo da normalni uporabnik tega nikoli ne bo rabil. SIOL si s temi pisnimi zahtevami le rangira uporabnike!

Še dobro, da je vsaj tako kot je in upam da bo tako ostalo, ker servis je pomemben in uporabniki niso naivni in da se ne bo računalo vsako zamenjavo varovalke, tako kot je to na elektro. In kaj če javno objavim geslo? Bom dobil črno piko zdaj v demokraciji? Ali je potrebno podpisati še kakšen nondisclosure agreement?

statičen ip je vključen v naročnino, ni pa aktiviran. Glede varnosti o statičnem/dinamičnem ipju se da na veliko razpravljat. Za zahtevne uporabnike je vsekakor statičen skoraj nuja in zato imajo tudi na voljo, da si to naročijo, seveda preko dopisa.

Lahko objaviš geslo samo, razumi da bodo potem vsi vedeli tvoje geslo. Siol ti ne bo povedal "root" gesla ampak v primeru, da ti dajo pravico ti naredijo nov računa, ki je samo za tebe.

lp,
storz

oleo
15.09.2006, 08:56
Zanima me, ali moram aktivirati kakšen servis, da mi SiOL namesti novo admin stran na usmerjevalnik Ganymede? Čakam že lep čas in nič ni videti da bi se zgodilo kar se tiče računa, pa me skrbi da zaradi tega, ker imam telnet in ssh forwardan.

Z nmap nisem ugotovil drugih odprtih portov!

oleo
20.09.2006, 11:19
Še vedno čakam, da mi "nekdo" dodeli admin geslo na mojem ruterju. Sem pa izklopil telnet forward za vsak slučaj.

Zamenjal sem tudi kabel med razcepnikom in WAN portom na ruterju z 12 metrov UTP kabla in moram reči, da na DSL Port: Status ni pokazalo opaznih sprememb kar se tiče atenuacije,

Tu so moji podatki in bi prav rad vedel, kaj ti deciBeli pomenijo glede zmogljivosti same linije. Zanimalo bi me npr. ali se da ugotoviti največjo možno hitrost DSL linije in podobno.
DSL Port: Status

Operational mode G.Dmt
State Showtime
Trained transmit bit rate 448 kbps
Trained receive bit rate 2272 kbps

Upstream power 12.1 dB
Local Fast channel FEC error count 0
Local Interleaved channel FEC error count 0
Local Fast channel CRC 0
Local Interleaved CRC 2
Local line attenuation 4.5 dB
Local signal-to-noise margin 31.0 dB
Local LOS 0
Local SEF 0

Remote Fast channel FEC error count 0
Remote Interleaved channel FEC error count 0
Remote Fast channel CRC 0
Remote Interleaved CRC 1
Remote line attenuation 9.0 dB
Remote signal-to-noise margin 28 dB
Remote LOS 0
Remote SEF 0

drnovurb
21.09.2006, 06:48
Hja pri tebi kaj veliko več od 2mbit ne bo šlo... Prešvoh linija. Mogoče 4mbit. :dontknow:

oleo
22.09.2006, 17:54
Obstaja kašna tabela za potrebne decibele glede na željeno hitrost?

PS. Čakam že dva tedna, da mi kdo odgovori z nastavitvijo admin gesla na mojem Ganymede usmerjevalniku. Poslal sem tudi mail na info@siol.net s povratnico, vendar odgovora ni in ni. Kakšen nasvet, na kateri gumb pritisniti, da bi se ljudje na SiOL zmigali?

oleo
03.10.2006, 13:45
Kmalu bo mesec naokoli in jaz še vedno nisem dobil gesla za adminitratorski dostop do MOJEGA ruterja. Že dvakrat sem poslal po faksu zahtevek. Napisal sem več mailov na katere so mi prijazno odgovorili, da moram poslati zahtevek po faksu ali pošti. Čeprav sem seveda v mailu prav to tudi navedel.

In zdaj me zanima, če obstaja kakšna duša, ki je to geslo dobila sploh. Ali je to samo načelno odobravanje dostopa, do konkretne realizadije pa ne pride.

Ali moram vprašati na Iskro Teling, če mi zamenjajo firmver in dajo novo geslo?

storz
05.10.2006, 19:50
Kmalu bo mesec naokoli in jaz še vedno nisem dobil gesla za adminitratorski dostop do MOJEGA ruterja. Že dvakrat sem poslal po faksu zahtevek. Napisal sem več mailov na katere so mi prijazno odgovorili, da moram poslati zahtevek po faksu ali pošti. Čeprav sem seveda v mailu prav to tudi navedel.

In zdaj me zanima, če obstaja kakšna duša, ki je to geslo dobila sploh. Ali je to samo načelno odobravanje dostopa, do konkretne realizadije pa ne pride.

Ali moram vprašati na Iskro Teling, če mi zamenjajo firmver in dajo novo geslo?

lahko ti jaz kaj nastavim z admin geslom, smao povej točno kaj hočeš. Pa javi mi na PM

oleo
08.10.2006, 20:51
Rad bi si nastavil DNS tako, da bi imel za DHCP določeno območje in da bi za nekatere IPje bil IP fiksiran.

Rad bi si nastavil ruter tako, da bi Ganzmede bil na subnetu 192.168.2.1 kot NAT gateway. In potem bi moral vpisati da je ruter na 192.168.1.20 router za subnet 192.168.1.0. Ta ruter nima RIP1 ali RIP2 protokola in obvlada le statični routing.
Poleg tega bi si verjetno nastavil še kaj, če bi videl, kaj vse omogoča. Še najraje bi dobil geslo s katerim bi se lahko telnetal v konzolo ruterja.

Seveda bi to vse sam rad probal, ker če mi nekdo nekaj nastavi in potem ne bo prav, bo spet en mesec žongliranja z faksi, emaili, forumom in zadovoljstvo ne bo ne vem kako veliko, če stvar ne bo delovala tako kot je bilo mišljeno.

Moram reči, da sem dobil že tako odgovor, da "Ti povej kaj hočeš, pa bomo poskusili nastaviti." Ponavljam: Si bom sam nastavil in če ne bom znal, bom pa vprašal.

Čakajoč Godoja.

oleo
25.10.2006, 07:42
Izgleda da so težave s pridobitvijo administrativnega dostopa do CPE naprave zdaj pravno rešene in v prihodnje ne bo večjih težav. Na SiOL so sestavili naslednji aneks:
IZJAVA

S podpisom potrjujem, da sem od družbe SiOL, d.o.o. zahteval podatke za neomejen
administrativni dostop do komunikacijske naprave _____________ serijska številka
______________, ki je predmet narocniške pogodbe za uporabo storitev SiOL-a preko dostopovnega
omrežja ADSL št. ______________, ter v moji lasti.


S tem izjavljam, da sem seznanjen glede vsebine pogodbe za uporabo storitev SiOL-a preko
dostopovnega omrežja ADSL, zlasti 8. clena, ki se glasi:
»8. Narocnik se obveže, da bo SiOL-u ali njegovemu pooblašcenemu izvajalcu omogocil nemoten
dostop do telekomunikacijskih naprav v omrežni prikljucni tocki, ce bo to potrebno zaradi vzpostavitve,
vzdrževanja in odpravljanja napak v delovanju prikljucka ADSL ali ce bo potrebno prikljucek prestaviti
oziroma odstraniti. Narocnik se obveže, da bo z namešceno terminalsko opremo, ki je last Telekoma
Slovenije, ravnal kot dober gospodar in da bo poravnal vso morebitno škodo, ki bo nastala na
namešceni opremi po njegovi krivdi.«, ter 15. clena, ki se glasi:
»15. Komunikacijska oprema, ki je predmet te pogodbe, preide s placilom opreme v trajno last
narocnika. Komunikacijska oprema je nova z veljavno garancijo proizvajalca. Narocnik se strinja, da
zaradi zagotavljanja storitev, ki so predmet te pogodbe, v casu garancijske dobe oziroma do prekinitve
narocniškega razmerja komunikacijsko opremo upravlja SiOL. Narocnik je dolžan ob prevzemu opreme
le to pregledati in pisno podati reklamacijski zapisnik v roku 8 dni na SiOL, v kolikor je oprema
nepopolna, pokvarjena ali kako drugace neustrezna od narocene.« ter z pogoji ter vsebino veljavne
garancije proizvajalca naprave.

Strinjam se, da mi bo na podlagi te izjave SiOL, d.o.o. (v nadaljevanju SiOL) posredoval
podatke za dostop za navedene komunikacijske naprave, s cimer se smatra:

da bo SiOL prekinil upravljanje in vzdrževanje omenjene naprave,
da bo SiOL prenehal nuditi pomoc v primeru težav v delovanju storitev SiOL prek
omenjene naprave.

Podpisnika se zavežeta, da bosta, v kolikor to ne nasprotuje zakonu ali zakonitemu aktu, varovala
zaupnost vseh podatkov, ki si jih bosta izmenjali na tem obrazcu. Izmenjani podatki ne smejo biti
uporabljeni za kakršenkoli drug namen ter izroceni tretji osebi zlasti ne drugemu oddelku, podružnici
oziroma hcerinski družbi ter partnerjem, ki bi jim posredovanje takšnih informacij lahko prineslo
konkurencno prednost.

Izpolni narocnik:
Kraj Datum Lastnorocni podpis in žig (za pravne osebe je žig obvezen)
__________________________________________________ _______


Izpolni SiOL, d. o. o.:
Kraj Datum podpis in žig
_____________________________________

Podatki za dostop:
_______________________________

Ni mi sicer jasno kaj je to terminalska oprema, ki je v lasti Telekoma Slovenije s katero moram od zdaj naprej ravnati kot dober gospodar. Verjetno so imeli v mislih DSLAM in ne Ganymede822+?

afk4life
25.10.2006, 08:21
Mogoče je mišljen splitter, čeprav se mi zdi malo čudno, da se smatra za "terminalsko opremo". :)