Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Golaži, enolončnice in podobno


zverina
11.09.2006, 21:58
jerry daj prosim, no če se ti da:shy: , prilimaj oni recept "golaž z temnim pivom" gor.
Plis:2thumbs:

mrjerry
12.09.2006, 07:22
Zal ne bo slo... Knjigo s tem receptom si lasti sestra in ga zal nimam doma :(

Mogoce kdaj ob priliki, kdaj pa tocno, pa ne morm nc oblubt.

nattka
12.09.2006, 08:28
ne vem sicer če je recept enak, a jaz sem poskusila takole :

SESTAVINE
1300 g govedine, narezane
250 g čebule
1/2 l Guinness piva
1 žlica moke
česen
2 žlici olivnega olja
začimbe: timijan, lovorov list, sol in poper

Za cmoke:
175 g moke
80 g maščobe (lahko maslo)
sveže nasekljan peteršilj
sol in poper


Na kuhalni plošči na olivnem olju na hitro popečemo meso. Nato ga odstranimo in na istem olju prepražimo čebulo. Meso vrnemo nazaj k čebuli, potresemo z moko, premešamo in dodamo pivo in začimbe. Vse skupaj damo v pečico, pokrijemo in kuhamo tri urena nizki temperaturi ( v originali 140°)...
Medtem naredimo cmoke. Vse sestavine zmešamo, dodamo 3 do 4 žlice vode, oblikujemo cmoke in jih pol ure pred koncem kuhanja dodamo mesu. Potresemo s peteršiljem.

Sama vzamem sicer več čebule, ker jo imam rada in dodam še en kup začimb po okusu, sploh česen ...
meso mi je da best, cmočki pa tko tko ...

mrjerry
12.09.2006, 08:35
Tole je zlo podobno, ja. Naj samo dodam, da mora biti pivo pod NUJNO Guinness. Enkrat sem probal z enim nasim (ne vem, a crnim baronom al kerim drugim) in je bilo ogabno... pregrenko, skratka. Za cmoke sem siguren, da not nisem dajal petersilja, mozno pa, da je sel not pecilni prasek. In kuhali so se zelo dolgo.

Vseeno se mi zdi tale receptic cito okej, s tem da se mi zdi mal velik govedine in mal premal piva.

madmitch
12.09.2006, 09:04
cmočki pa tko tko ...

Zamenjaj te kepe moke a kruhovimi cmoki, bo veliko bolje. Je kuhati jih moraš seveda posebej.

nattka
12.09.2006, 09:11
a veš da sem pomislila ko sem jedla, kako bi zraven pasali dobri stari kruhovi cmoki ...:approve:

mrjerry
12.09.2006, 09:13
Zihr je bols. Te `kepe moke' (vsaj v jamiejevem receptu) so se najbolj podobni knedlckom, kakrsne lahko dobis v ceskih pivnicah. Ne vem, ali tud irci delajo taksne, ker recept je sigurno od tam.

Pa golaz se mora kar dolg kuhat. Dve urci na minimalni mozni toploti in pokrito.

nattka
12.09.2006, 09:20
jaz sem kuhala kot v receptu ... na 150°, 3 ure, pokrito ja, le na koncu si nisem mogla pomagati pa sem pustila ene četrt ure odkrito da je kuhinja bolj žlahtno zadišala ...:shy:

jed je pa res irska ...

zverina
13.09.2006, 10:08
zdajle lih kuham ta golaž. Še eno urco in pol pa je fertik.:P

Ne vem kaj bi blo za prilogo cmokov se mi ne da delat. Izbiram med toplo bageto ali špageti.:)

mrjerry
13.09.2006, 10:10
Bageto, itak.

Spageti ne bodo pasali zraven rahlo grenkastega golaza ;)

zverina
13.09.2006, 10:14
good choice:approve:

je pa me zamikalo, da bi v golaž malce korenčka na palčke narezanga dodal.

mrjerry
13.09.2006, 10:23
Mislim, da ga Jamie daje...
Jaz ga vedno dam, ker sem mal pod vplivom francoske kuhinje in tam ga pac mecejo v prakticno vsako obarico.

zverina
13.09.2006, 12:01
smo popapcali.:D

torej moje mnenje-zelo dober in enostaven recept(mogoče malce predolgo kuhanje, če si lačen;) , drugač pa super s tem, da sem čebulo na koncu prepasiral, da se je omakca lepo zgostila.

Priporočam drugim, ki imajo v načrtu pripravo te poslastice, da jo ponudijo obvezno z prilogo(kot je jerry napisal cmočke), kajti omaka je močnostna pikantna-namenjena za gurmanske užitke in ji ne paše bageta, kot v mojem primeru(zaradi lenobe se mi ni dalo pripravljati cmokov)

Drugač pa suuuuper:2thumbs: ,. Priporočam dalje.

mrjerry
13.09.2006, 12:11
A si dal gines not?

zverina
13.09.2006, 12:15
seveda obvezno. A še veš kaj druzga kjer bi lahko gines sponucal, dve steklenički sta mi še ostali.

Predlagam,da ta topik uporabljamo tudi za druge vrste golažev, frikazejev, enolončnic....

madmitch
13.09.2006, 16:33
seveda obvezno. A še veš kaj druzga kjer bi lahko gines sponucal, dve steklenički sta mi še ostali.

Predlagam,da ta topik uporabljamo tudi za druge vrste golažev, frikazejev, enolončnic....

Evo, se bom kar navezal na zverino.

Torej, enolončnica za nas lenuhe:
Za količine me ne sprašujte, ker nisem farmacevt in kuham po občutku (kdaj tudi kaj v kanto vržem).
Primerna količina perutnine (kurji vratovi so za moj okus najboljši), govedine, jagnetine (kar je pač na voljo)
Malo čebule 1/3 - 1/4 teže mesa.
Česen po okusu
Meta
Pekoča paprika
Sol
NIČ POPRA
Belo vino
Voda
Krompir

Postopek priprave je kraljevski:
Vse skupaj zmečeš v litoželezno posodo (ali kakšno drugo), spiješ kozarec vina in posodo treščiš pokrito v pečico. Gotovo je, odvisno od količine in mesa po kakšni uri in pol do dveh.

Če ste bolj nestrpne sorte, dajte malo več vode, vino pa šele proti koncu kuhanja. Vino namreč zelo podaljša kuhanje.

Ingridience niso strogo zapovedane, samoiniciativa je več kot dobrodošla. Jaz dostikrat krompir nadomestim z na sopari kuhanim rižem.

zverina
13.09.2006, 22:07
mitch:2thumbs:


ke rme je totalno navdušil ta golaž sem stuhtal recept, ki bom ga jutri poskusil. Skratka govedino zrežemo na zrezke, začinomo z soljo, rdečo mleto papriko in curry-jem. Nato zrezke močno opečemo v olivnem olju na rešt(močno, da dobijo hrustljavo skorjico), vzamemo ven, v istem olju prepražimo sesekljano čebulo , nariban korenček in zeleno in malce malce česna. Tukaj je zdaj point:2thumbs: , zalijemo z belim vinom in damo v pečico. Pustimo enako, kot pivski golaž nekje tri urce na 140* , med tem časom ocvremo par krutončkov in na tanke paličice narezan krompir. Omako na koncu pretlačimo, na krožnik položimo kruton, na njega zrezek zraven krompirček in polijemo z omako, ki smo jo predhodno pretlačili. Zraven lahko ponudimo tudi malce zelenjave poi dunajsko.;)

A mislte, da je dober recept? Se ga splača nardit al je škoda govedine?

btw. recept sem napisal zato na to stran, ker je priprava jedi ful podobna pripravi pivskega golaža.
Jed se imenuje "zrezki ala zverina":approve:

madmitch
14.09.2006, 06:29
Majhen nasvet: nikoli soliti govedine pred peko!!!
Zverina, naredi vse ostalo, le sol dodaj, preden boš vse skupaj treščil v pečico ali pa vsaj, tik preden bodo zrezki pečeni. Meso bo bolj mehko in sočno.

mrjerry
14.09.2006, 07:55
Po moje bos dobil podplate ven iz tega...

Hel
14.09.2006, 08:14
mitch:2thumbs:


ke rme je totalno navdušil ta golaž sem stuhtal recept, ki bom ga jutri poskusil. Skratka govedino zrežemo na zrezke, začinomo z soljo, rdečo mleto papriko in curry-jem. Nato zrezke močno opečemo v olivnem olju na rešt(močno, da dobijo hrustljavo skorjico), vzamemo ven, v istem olju prepražimo sesekljano čebulo , nariban korenček in zeleno in malce malce česna. Tukaj je zdaj point:2thumbs: , zalijemo z belim vinom in damo v pečico. Pustimo enako, kot pivski golaž nekje tri urce na 140* , med tem časom ocvremo par krutončkov in na tanke paličice narezan krompir. Omako na koncu pretlačimo, na krožnik položimo kruton, na njega zrezek zraven krompirček in polijemo z omako, ki smo jo predhodno pretlačili. Zraven lahko ponudimo tudi malce zelenjave poi dunajsko.;)

A mislte, da je dober recept? Se ga splača nardit al je škoda govedine?

btw. recept sem napisal zato na to stran, ker je priprava jedi ful podobna pripravi pivskega golaža.
Jed se imenuje "zrezki ala zverina":approve:
Zakaj pa v pečico? :shy:

Sama podobno pripravljam goveje zrezke. Najprej jih močno opečem na olju, vzamem ven, prepražim kar dosti NA ROKE narezane čebule - in to na manjši temperaturi, da se res lepo scmari ter da se potem lepo razpusti v omaki in ni treba pasiranja; ko je čebula spražena, dodam en ali dva naribana korenčka, pustim, da se malce prepraži, pa še strt česen, ki naj samo zadiši in na kockice narezan olupljen paradižnik. Vse skupaj malo zalijem s kvalitetnim belim vinom, pustim, da dobro prevre, dodam še žlico zrnate gorčice, malo timijana in majarona, dodam meso, na krožnik, kjer je bilo meso nalijem malo vroče vode ter skupaj s sokom, ki se je natekel iz mesa, zlijem v omako. Posolim, popopram, dodam še malce vina, če je potrebno, si natočim kozarček (če je pa steklenica ravno pri roki...:blush: ) in pustim, da pokrito vre na malem ognju uro ali dve, da se meso zmehča in omaka razpusti. Občasno pomešam in to je to.

zverina
14.09.2006, 12:01
dragi gastronomski prijatelji, dans na žalost nisem imel časa za kuho.

ne vem mitch- to mi je v navadi, da pred peko začinim zrezke z soljo. Bom pa poskusil tvoj nasvet.:2thumbs:
za jerry-a in hel, prav v tem sem premišljeval, da je point, zrezek hrustljavo popečem(na hitro) in ga zdušim v pečici v vinu, da je hrustljavo- mehak. Dolgo dušenje v pečici pa deluje na meso kot marinada.

Hel
14.09.2006, 12:13
Hja no.
Kot vestni inu varčni gospodinji :blush: se mi je zdelo samo malce potratno, da bi nekaj cmarila 3 ure v pečici, če vem, da lahko isto dosežem v pol krajšem času na štedilniku. Pa še omakce ni treba pasirat, če pravilno prepražiš čebulo. ;)

Bo pa brez dvoma tudi varianta s pečico dobra. :2thumbs:

zverina
14.09.2006, 12:27
malce ste me zdaj skeptičnega naredili glede zrezkov ala zverina. Ima kdo kako idejo...pol kile govedine imam še vedno v hladilniku.

Hel
14.09.2006, 12:32
Halo?!

Zakaj pa skeptičnega. Kuhanje je ja nekaj najbolj zabavnega, še posebej, če malce eksperimentiraš in delaš po svoje. Da bi moral vse skupaj vreči stran, ne verjamem. Jaz bi samo pazila, da bi bila omaka, v katero bi dala popečeno meso, vroča ter pečica dobro ogreta. Da ne bo meso izgubilo preveč soka. Pa dobro naj bo pokrito.

Kdo ve, mogoče bomo čez kakšno leto po TV namesto gospoda Đejmija gledali gospoda Zverino? :2thumbs:

mrjerry
14.09.2006, 12:58
dragi gastronomski prijatelji, dans na žalost nisem imel časa za kuho.

ne vem mitch- to mi je v navadi, da pred peko začinim zrezke z soljo. Bom pa poskusil tvoj nasvet.:2thumbs:
za jerry-a in hel, prav v tem sem premišljeval, da je point, zrezek hrustljavo popečem(na hitro) in ga zdušim v pečici v vinu, da je hrustljavo- mehak. Dolgo dušenje v pečici pa deluje na meso kot marinada.

Hrustljavo-mehko govedino dobis le, ce je pravilno ulezana in na hitro popecena ;).

zverina
15.09.2006, 10:06
*****:evil: , sem danes kuhal original francosko enolončnico:
govedina
piščanec
jušna zelenjava
fižol v zrnu
svetlo prežganje
mleta rdeča paproika
malce paradižnikove pasta.

in vse zafuram zarad prekletega čilija.:( :evil: ...sovražim čili(preveč sem ga dal).:evil:

zverina
15.09.2006, 10:17
a veste mogoče kako bi lahko okus čilija zmanjšal?

mrjerry
15.09.2006, 10:25
Razen, da ga zredcis z dodatnim golazem, v katerem ni cilija, not really... Eni pravijo, da krompir pomaga, ampak se ne strinjam.

Od kje francozom cili, je pa tud uganka ;)

zverina
15.09.2006, 10:38
:rolling: :rolling: :rolling: ...jerry:2thumbs: , čili je bil moj intermezzo:approve: ......:(

cornholio
15.09.2006, 10:41
...nekje se omenja tud olivno olje, lahk ga tud prej spiješ. sam ne me poj klet ko boš šel zvečer na wc brez gasilskega aparata ;)

dejansko internet ni vrgel možnosti kasnejših popravkov...