Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Indijska in Tajska hrana


zverina
14.09.2006, 12:08
zaželjeni recepti(posebaj taki za katere je mogoče sestavine dobiti pri nas).

partibrejker
14.09.2006, 13:00
CURRY

za 4 osebe:
segreješ malo olja v ponvi in dodaš gorčičina semena(črna če jih dobiš ker majo izrazitejši okus lohk pa tud navadna)pokriješ iz pokrovko da ne leti use naokol in mal popražiš na zmernem ognju minutko nč več( lahko dodaš tud kardamom semena polek gorčičinih...) za tem dodaš na tanke trakove narezan ingver in zelen čili malo prepražiš use skupi in dodaš 6 narezanih paradižnikov in 3 narezane čebule(oboje srednje velikosti).sledi čajna žlička zmletega rdečega čilija, 2 čajne žličke kurkume in 1 dl vode premešaš in kuhaš 10 min nekitazga da je kuhano uglavnem pol pa dodaš eno pločevinko kokosovega mleka(dobiš ga v šparu recimo na "eksotičnem" oddelku) premešaš POSOLIŠ in kuhaš še 5 minut da se malo zgosti use skupi.če maš na voljo svež koriander ga na koncu potreseš po curry- ju
zraven paše riž basmati

to je ubistvu neka osnava za semizdi južno indijski curry v katerega lahko dodaš tud drugo zelenjavo oziroma sadje ki jo/ga oni uporablajo al pa ribe oz. piščanca če konzumiraš meso. ampak jest ponavad kr takzga jem k sm napisal. je pa kr pekoč ampak njammi

Patsy
31.07.2007, 13:26
Npr. daš kuhat riž kot za rižoto, potem dodaš noter curry. Na koncu pa na vrh riža še ribo (jaz dam kar zmrznjenga osliča), pokrijem in dušim. Na koncu premešam ribo in riž. pa pazit moraš, da se riž ne razkuha ker potem je jed pokvarjena. Jaz uporabljam mešanco divji/normalni riž. Basmati je tudi fajn.

Juha - lahko tudi enolončnica:
Prepražiš čebulo na olju, dodaš svež nariban ingver, curry v prahu, kasneje kokosovo mleko, mogoče malo vode, prevreš, tik pred koncem pa kitajske rezance. pokriješ in kuhaš še cca 5 min. Če hočeš mesno daš na začetku na olje narezanega piščanca v majhnih koščkih.

Geawind
31.07.2007, 23:18
čist tko enostavna zelenjavca (po želji nato delaš variacije na temo) ...
stopiš maslo/ghi/segreješ olje, dodaš črna gorčična semena, asafetido, indijsko kumino (streš prej v terilniku), po želji ingver ... nato dodaš zelenjavo po želji (dodajaj glede na dolžino kuhanja), dušiš nekaj časa, nato dodaj curry, čili, sojino omako ... dušiš ... to je to ... simpl, 1 2 3 ...
variacije: malo zelenjave + dodaš še riž
variacije: ko se vsa ta zelenjava lepo poduši, jo razporedi po pekaču ... preliv: naribaj mocarelo, sir, dodaj malo mleka in kisle smetane (ali pa se kupi bešamel oz. ga narediš) - prelij zelenjavo s tem - daš v pečico, da se lepo sir zapeče ... (no, ni lih indijsko, je pa zlo okusno) ...

mrjerry
14.08.2007, 09:06
Naceloma je indijsko malenkost lazje kuhati kot tajsko, ker dobis pac tistih nekaj zacimb vec. hudic je, ker je tezko (ali nemogoce) dobiti koriandrove liste in limonino travo, ki so osnova za skoraj vse. Ce hoces res iti deep into, potem se moras sprijazniti s pripravo raznoraznih past (za to rabis moznar, dobre recepte, mnogo vaje in se vec potrpljenja). Za neke cisto osnovne recepte v stilu chilija, curryja in podobnih `rizot' pa najdes ogromno na spletu, naceloma je pa vse skupaj zelo freestyle, kar pomeni da lahko eskeprimentiras. Pri meni noben curry ni enak prejsnjemu, pa je bilo vedno s kruhom pomazano :p

mrjerry
16.08.2007, 12:52
En meni ubijalsko dober recept.

Za 1 do 2 osebi (odvisno pak od lakote):
20dag piscancjih prsi
1 Salotka
1 bela ali rumena cebula
1 strok cesna
za priblizno 1 malo zlicko naribanega ingverja
1 zelena paprika
1 rdeca paprika
1 feferon
posusen cili ali kak drug vir pikantnosti (tabasco ne pride v postev)
svetla sojina omaka
rizevo vino
svetel vinski kis (priporocam beli balzamicni preliv) ali sok pol limone
basmati riz (ali pac katerokoli priljubljeni riz v poljubnih kolicinah)
po zelji neslani arasidi, sezamova semena ali indijski oreski

Pripravimo marinado. Piscanca narezemo na kocke in ga mariniramo v dveh zlicah sojine omake, eni zlici kisa oz. limone in eni zlici rizevega vina. Mariniramo pol ure v hladilniku.

Medtem pripravimo zelenjavo. Cebulo narezemo na osminske krhlje. Cesen drobno nasekljamo. Paprikiama odstranimo pecelj, sredico, vsa semena in ju narezemo na priblizno 1x1cm velike kose. Salotko narezemo na cetrtinske krhlje. Ingver naribamo in zavrzemo nitkasti del, ki ostane med ribanjem. Ciliju temeljito odstranite semena in ga na drobno nasekljajte. Tako pripravljen cili ni pekoc, zato dodam se en posusen cili (mislim da od Kotanyija), kar je ze dokaj spicy. Ce zelite manj, dajte raje malo vec ingverja in nic suhega cilija.

Skuhajte riz. Jaz ga tako, da v posodi zmesam riz in sol in zacnem segrevati. Ko se riz pregreje in zacne rumeneti (vmes obcasno premesam), zalijem s toliko vode, kolikor sem dal riza (po volumnu) in nato se cetrtino toliko vode. Kuham pokrito na majhnem ognju in sem in tja pomesam, da se ne prilepi na dno posode. Ko vpije vso vodo, odstavim in pustim odkrito se priblizno 10 minut, da riz postane suh.

Teflonsko ponev ali teflonski vok segrejte NA POLNO. Brez kakrsnegakoli dodatka mascob vrzite vanjo salotko in cebulo ter jo prazite. Obcasno pomesajte. Naceloma bi morale posamezne plasti razpasti. Potem dodajte papriko in nasekljan cili ter prazite se naprej. Po nekaj minutah dodajte se cesen, pomesajte in koncno se meso. Ce je marinade prevec, se sami odlocite, ali jo boste vlili celo ali samo delcek. Prazite se kakih 5 do 10 minut, da se meso lepo spece. V tem casu bi moral tudi riz ze biti pripravljen. Na koncu dodajte araside ali druge oreske.

Za jed ki nima nic dodanih mascob in ogromno sveze zelenjave je pretty darn tasty.

zverina
03.09.2007, 19:14
na črni borzi:d sem dobu veliko šitakijev, a veste mogoče za kake recepte?

mrjerry
04.09.2007, 12:38
Nic taksnega... Lahko uporabljas kot navadne gobe...

Trenutno moja top rizota. Za 1 osebo:
2 salotki (ja, dve!)
1 strok cesna
pol skodelice riza
skodelico na rezine narezane sitaki gobe (ali pa se raje jurcki :p )
1 skodelica osnove (glej komentar)
petersilj
priblizno zlica creme fraiche (raje manj kot vec)

Na kovinski ponvi na majhnem ognju segrej zlicko masla. Nanj vrzi na rezine narezane salotke. Dodaj scepec soli. Pokrij in na minimalnem moznem ognju kuhaj 20 minut. Vmes sem in tja pomesaj in pazi, da se slucajno ne zazge. Ce imas nekaj salotke skoraj zazgane, drugi del pa se skoraj surov, dolij malenkost osnove. Nekaj minut pred koncem dodaj cesen.

Po 20 minutah - ce so se salotke zacele prijemati na ponev, lahko zalijes z malenkostjo osnove in s kuhalnico postrgas dno (leseno kuhalnico!!). Nato vrzes cez riz in dobro premesas. Pustis pokrito.

V drugi ponvi s cim bolj debelim dnom na polno segrej zlico ali dve olivnega olja. Ko imas res razpaljeno, vrzi gor sitake in jih posteno preprazi. Bistvo je, da dobis cim bolj zapeceno skorjico na gobah, brez da bi se ti spocale. Celoten postopek traja nekaj minut (brez skrbi, gobe so hudimano trpezne). Ko je koncano, vrzi gobe zraven riza. Premesaj, zalij z osnovo in kuhaj na minimalnem ognju, dokler ni skuhano.

Scasoma bos dobil obcutek, koliko osnove tocno rabis. Jaz jo dam rajsi malo vec in proti koncu na mocnejsem ognju povrem odvecno tekocino. Ce bos naredil prav, na krozniku ne bi smelo ostati prakticno nic tekocine.

Na koncu lahko vmesas malo kisle (ali pa sladke) smetane. Poper odsvetujem, ker ti dominira nad vsemi okusi. Ce imas rad malo pikantno, daj rajsi kajenskega. Cez petersilj, po zelji parmezan (sveze riban, ce das tistega iz vrecke te bom tok casa tepel dokler ne pozabis recepta) in to je to.


Glede osnov: idealna bi bila svetla telecja osnova ampak je najbrz ne kuhas doma. Odlicen kandidat je zelenjavna osnova (court bouillon), ki jo lahko skuhas v dobre pol ure in zamrznes po deci. Ce si pa res len, pa naredi naslednje: zavri 2.5dcl vode in not stresi zelenjavno jusno kocko (ja, zelenjavno!). Zraven dodaj eno steblo stebelne zelene, nasekljano in eno celo cebulo, nasekljano. Naj se namaka tisti cas, ko prazis salotko.

zverina
04.09.2007, 16:24
mojster kaj je to creme fraiche?

lady_lucifer
04.09.2007, 17:23
uf jerry, jst delam glih tako rizoto...njami! :p:p:p

mrjerry
05.09.2007, 07:24
mojster kaj je to creme fraiche?

Creme fraiche dobis v leclercju, je pa v bistvu se najbolj podobna kisli smetani. Vendar precej bolj kremasta. Kisla smetana (nasa) se namrec vse prerada sesiri. Pa tudi okus creme fraiche je bolj subtilen... Jaz jo uporabljam (v splosnem receno) takrat, ko je hrana se na stedilniku (izjema so jetrca, tam pac moras uporabiti kislo smetano), ce pa dajem na kroznik (recimo za oplemenitenje juh), pa kislo smetano.

Pa ce bos kupoval creme fraiche, poglej cene. Mislim, da imajo dve izvedbi, pri cemer je tista vecja pakunga cenejsa (neto) in zelo v redu. V hladilniku ti pa drzi celo vecnost (ene 2 tedna sigurno), pa kakorkol obrnes je tako poceni da nima veze.

zverina
05.09.2007, 16:57
tenk ju....v soboto sporočim kako je uspelo, zverina namreč kuha:approve: . Sam bom dal našo smetano, nimam namreč Leclerca zraven.

mrjerry
06.09.2007, 07:33
Ampak daj jo res malo. Po obcutku bi rekel, da zlicko na osebo. Pa primesaj jo cisto na koncu, ko vse skupaj ze odstavis z ognja, da se ti ne sesiri po nepotrebnem. Gre za to, da dodas samo toliko mascobe, da se ojacajo preostali okusi, ne pa za to, da bi vse skupaj plavalo v smetano ;).

Po dober tek :p

zverina
08.09.2007, 16:48
uspelo.:approve:

z slovensko smetano.:2thumbs:

zverina
08.09.2007, 16:57
jutr, pa bo nek piščanec po kantonsko:p ...recept sledi.:2thumbs:

matr fyknen sem ratu na te aziatske stvarce.:p