Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Artroskopija


jurka
16.09.2006, 20:31
Pozdravljeni!

Prijatelj ima kake pol leta težave s kolenom in MR preiskava mu je pokazala natrgan meniskus in vodo v kolenu. Zdravnik mu priporoča artroskopijo, prijatelj pa je v dilemi, ali nej se za to preiskavo, ki je hkrati tudi poseg v koleno (npr.odstranitev meniskusa) odloči, ali ne.
Iskala sva že informacije po internetu in pri ljudeh s podobnimi težavami - mnogi pravijo, da se za artroskopijo nikoli ne bi odločili, češ da lahko pusti posledice na kolenu (npr.trdo koleno).
Ortoped mu samega posega ni predstavill kot rizkantnega, edino kar je rekel je bilo to, da ne more garantirati, da bo stanje potem dobro.
Kaj bi vi naredili? Poiskali drugo mnenje?
Prijateljeve težave s kolenom so trenutno take, da ga koleno boli tudi pri običajni hoji, vsem športom se je moral zaenkrat odpovedati.

Ima morda kdo izkušnje z artroskopijo oz. kaj več znanja o tem, kakšne posledice lahko pusti ta poseg na kolenu.

Hvala vsem!

ponga
16.09.2006, 20:44
Drugo mnenje vedno prav pride.
Predvsem pa najti ortopeda, ki bo pripravljen tvojemu prijatelju o samem posegu povedati kaj več - tudi o možnih posledicah, ki jih ta lahko prinese.
Čim več informacij bosta zbrala, lažja bo odločitev.

Pa srečno obema! :2thumbs:

Duh
16.09.2006, 20:53
hmmm...prvo bi rad povedal, da nisem strokovnjak in govorim kar tako na pamet iz bližnjih izkušenj...odločil se bo tvoj prijatelj sam...

bom probal najbolj plastično razložit, kaj si jaz predstavljam pod artroskopijo...definitvno je poseg v koleno, ampak to, kolikor vsaj sam razumem, ne pomeni direktno nek težji poseg v kolenu, kot odstranitev meniskusa ali "krpanje" vezi...z artrisokopijo dr. samo "pogledajo" v "koleno", se prepričajo kako je na "licu mesta", ker rtg slike in magnetnta ni nujno, da vedno pokažejo vse kar je narobe s koleno...z artroskopijo se to najbolje vidi in če ugotovijo npr, da so vezi ali meniskusi poškodovani, to pač popravijo...

če je koleno tvojega kolega tako slabo, da ima težave že pri hoji, in sploh če je bil prej navajen na šport in zdarvniki sumijo na meniskus, ne razumem zakaj ne bi šel na ta poseg?...ne razumem...brez posega, verjetno ne bo boljše, poseg v sklep je edini kar mu lahko še vsaj za silo reši koleno, da bo vsaj kolkor tolkor lahko naprej normalno funkcioniral...tako kot je bilo pred leti, verjetno ne bo nikoli, je pa večja verjetnost, da mu bo poseg pomagal ki izboljšanju...

poznam ogromno ljudi, ki so imeli probleme s koleni...po opreaciji se je veliki večini (če ne vsem) stanje izdatno izboljšalo in lahko športajo naprej...hodijo, tečejo, kolesarijo brez problema, ne vem kako je s smučanjem...ampak tus smučarjem so že porihtali meniskuse ali vezi in so kasneje še vedno zmagovali...tipičen primer je Pirmin Zurbrigen, ki je kakih 14 dni ali malo več po operaciji meniskusa zmagal v smuku na svetovnem prvenstvu...res da mi navadni smrtniki, ne moremo prit do "posebnih uslug", ampak še vedno misli, da če težko hodi, je edina rešitev operacoja...edina možnost sploh, da se kaj spremeni na bolje...če bo samo ležal doma in se izogibal posegu, ne bo rešil nič...verjamem da bo boljše, je pa dejstvo, da tako kot je bilo pred poškodbo verjetnone bo nikoli...bo pa dosti boljše in kvaliteta življenja se mu bo izboljšala definitivno...doktori bodo prvo pogledali v koleno in če bo kaj za popravit bodo popravli, če ne bo nič za popravit pač ne bojo!

VR3
17.09.2006, 10:52
Artroskopija ni samo da dr. "pogledajo" kako je stanje, je kr konkretna operacija, samo razlika v primerjavi s klasično opreacijo je v tem da ful malo prerežejo in je okrevanje mnogo hitrejše. Jaz poznam enega, ki je mel letos tako operacijo rame in je ful zadovoljen. Ta dohtar, ki mu je to naredu dela v MB, ampak ma tud privat ordinacijo v celju, Lj in v Italiji. Baje ful obvalada - rame in kolena. Se bom pozanimala kako se piše. Kot sem jaz slišala je treba pazit kam se greš operirat, ker eni dohtarji še nimajo toliko izkušenj s tem, se šele učijo. Definitivno naj gre vprašat za drugo mnenje.

Duh
17.09.2006, 11:09
Maš verjetno prav...jaz sem kot "artroskopija" razumel bolj pod način, kako priti v koleno...vsaj tako sem razumel...pri znancu doktorji niso mogli dat natančne diagnoze in so rekli: " bomo rajši naredili atroskopijo, kao pogledali "v" koleno in če bo kaj narobe "noter" bomo pa porihtali...če pa ne pa, samo zaprli nazaj"...

vsak dan se kaj novega naučim :p

ja, je pa res, da so vidne ranice na kolenu po tem posegu zelo majhne...nisem pa vedel, da je ta poseg še tak bau, bau za zdravnike, al bolje paciente...vem, da v MBju in LJi jih delajo kar že redno...

za ttstega dr. sem pa tud jaz že slišal, če misliva istega, ampak kolikor sem razume je samo v samoplčaniški obliki in da je zelo zaseden

jurka
17.09.2006, 12:03
Hvala za vaše odgovore.
Samoplačniški poseg žal ne pride v poštev - menda sama operacija stane skoraj 200 jurjev, temu pa se potem prišteje še stroške anastezije, porabljenega materiala... tako da je znesek za prijatelja žal previsok, da bi si ga plačal sam.
Za operacijo bi menda prišel na vrsto čez prb.en mesec, v tem času se bo res skušal še pri kakem ortopedu pozanimati o smiselnosti posega.
Tako kot pišete - za sam poseg sta potrebna dva minimalna (manj kot cm) reza in v večini primerov se vse srečno konča... A s koleni je menda tako, da noben ortoped ne bo garantiral, kakšno bo stanje po posegu - vedno je nek riziko. Najbrž bo bolje, lahko je pa enako ali pa tudi slabše.
Na koncu si pri svoji odločitvi prepuščen sam sebi, zato je včasih težko biti dovolj pameten...

Duh
17.09.2006, 12:29
Glede samoplačništva nisem siguren in lahko, da se motim...preveri še sama...

drugo mnenje je vedno zaželjeno...in pozornost ni nikoli preveč...mislim pa, da ne rabita bit tako črnogleda...

zdravniki ti ne glede na poseg ne morejo garantirat, da bo boljše, pa četudi gre "samo" za operacijo "slepega črevesa"

glede na to, da mu že navadna hoja povzroča težave, jaz ne vidim druge rešitve? ne vem, če je še kje kak druga pot pri poškodovanem meniskusu...

drugače, pa so vsi znanci, ki so imeli podobne posege bili zadovoljni...in že tečejo, gonijo in hodijo v hribe ;)...

Glede otrdelega kolena je pa tako...tudi če se ne bo odločil za poseg in bo pustil koleno tako, kot je zdaj....kar pomeni, da ne bo mogel kaj dosti gibat z njim, bo koleno otrdelo...ker gibanje samo povzroča tudi mazanje sklepa in če tega ni je možnost otrditve dosti večja...

res preveri še drugo mnenje in če je še kje kak drug način...ampak treba se je tud sprijaznit s poškodbo, jo sanirat, kolkor se le da in živet naprej...ne si še bolj oteževat življenja...ogromno poškodovanih vrhunskih športnikov je dalo takšne in še hujše operacije skozi in še vedno pobirajo kolajne...ne raznišljat o tistem promilu možnosti, da bo šlo kaj narobe, ker NE BO ;)

VR3
22.09.2006, 12:50
no, mal sem pozabla na to.
Zdravniku je ime dr. Iztok Pilih, dela v splošni bolnišnici maribor, privat pa še drugje. Če mu ni za plačat naj se pozanima v mariboru kolko je čakalna vrsta. mislim da je vsaj pol leta, če ne več.
I(200 jurjev tudi ni taka vsota v primerjavi s trdim kolenom...)

Angie
22.09.2006, 13:22
Glede na težave, ki jih ima tip z natrganim meniskusom je artroskopija kar na mestu, strah pred posegom pa odveč. Alternativa je klasična operacija, ki pa jo ne delajo več, ker je artroskopija boljši pristop, gre za minimalistično kirurgijo.
Drugo mnenje je seveda dobrodošlo, vendar malo zaupanja pa je le treba imeti, sicer drugemu sledi tretje, četrto...
Natrgan meniskus bo ves čas dražil sklepne površine ter povzročal, da bo ob vsaki obremenitvi koleno zatekalo, kar pa dolgoročno vodi v kronične spremembe sklepa, manjši gibljivosti.
Torej, kar v vrsto za artroskopijo, ki jo delajo praktično marsikje in ne le samo privat, le v vrsto se je treba postavit na pravem koncu in pri pravem dohtarju.

PS. Moje koleno se po artroskopiji odlično počuti in je kos tudi ektremnim obremenitvam!!!:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

VR3
22.09.2006, 14:26
pa povej Jurki kateri dohtar te je porihtu

Angie
22.09.2006, 15:28
Ne vem, če je pametno takole dohtarje reklamirat kot zobno pasto ali pa avtomehanike, no ja, če ga bo zanimalo, mu zadaj lahko prišepnem.

Res pa je, da sem kasneje na rehabilitaciji izvedela, da ta poseg obvlada več mojstrov kot se zdi na prvi pogled.

jurka
22.09.2006, 20:37
PS. Moje koleno se po artroskopiji odlično počuti in je kos tudi ektremnim obremenitvam!!!:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

Angie, a lahko še malo pofirbcam, glede na to, da si to dala skozi...
Po sami operaciji začneš takoj hodit al kako je s tem? Dobiš bergle, al hodiš brez njih?
Po kolkem času si ti spet dokaj normalno hodila?
Kako dolgo si še čutila bolečine?
Si šla potem še na kako fizioterapijo?

Res hvala ti za vse odgovore!

Angie
23.09.2006, 00:18
Seveda je firbec na mestu in pričakovan!

Moja poškodba je bila huda in so mi obetal vse grozote na tem svetu, končalo se je skoraj kot v rubriki saj ni res..pa je! Moram mal od sreče bit važna!!

Sicer je tko, da če je poškdovan le meniskus, dobiš po posegu morda opornico, morda samo prevezo, res pa je, da kakšne par tednov ne moreš noge obremenjevat tako kot smo navajeni, ker je koleno pač bolj kompleksen in pomemben sklep, dobiš socialne bergle, če si seveda zavarovan osnovno plus dodatno zastonj. Bolečine so odvisne od različnih stvari, ne sam od posega, tudi od tega, koliko časa je od poškodbe, ali so že nastopile kakšne spremembe v mišicah zaradi manjšega obremenjevanja noge, itd. itd,sigurno pa se še nekaj časa nekaj čuti. Predvsem pa bo koleno še nekaj časa odlično napovedovalo slabo vreme...haha.:D

Fizioterapija se začne kmalu po posegu (ena šola) ali pa z zamikom parih tednov (druga šola). Jaz sem šla po prvi šoli, vsi so se križali, ali bilo je USPEŠNO in seveda lahko rečem, da je fizioterapija ali po domače, kdo te pol v roke dobi, skoraj enako pomembna kot kdo te operira. In v tej fazi je pomembno, kako si trmast, da se zrehabilitiraš do tega, da si lahko kos vsem obremenitvam tudi po posegu. To nalogo je treba odgarat sam, super in koristno pa je, da te ima v strokovnih rokah nekdo, ki se spozna na rehabilitacijo kolen. No, meni je vsekakor uspelo tisto, kar so mnogi dohtarji rekli, nikoli več.
Kar korajžno torej!

jurka
07.10.2006, 15:11
Seveda je firbec na mestu in pričakovan!

Moja poškodba je bila huda in so mi obetal vse grozote na tem svetu, končalo se je skoraj kot v rubriki saj ni res..pa je! Moram mal od sreče bit važna!!

Sicer je tko, da če je poškdovan le meniskus, dobiš po posegu morda opornico, morda samo prevezo, res pa je, da kakšne par tednov ne moreš noge obremenjevat tako kot smo navajeni, ker je koleno pač bolj kompleksen in pomemben sklep, dobiš socialne bergle, če si seveda zavarovan osnovno plus dodatno zastonj. Bolečine so odvisne od različnih stvari, ne sam od posega, tudi od tega, koliko časa je od poškodbe, ali so že nastopile kakšne spremembe v mišicah zaradi manjšega obremenjevanja noge, itd. itd,sigurno pa se še nekaj časa nekaj čuti. Predvsem pa bo koleno še nekaj časa odlično napovedovalo slabo vreme...haha.:D

Fizioterapija se začne kmalu po posegu (ena šola) ali pa z zamikom parih tednov (druga šola). Jaz sem šla po prvi šoli, vsi so se križali, ali bilo je USPEŠNO in seveda lahko rečem, da je fizioterapija ali po domače, kdo te pol v roke dobi, skoraj enako pomembna kot kdo te operira. In v tej fazi je pomembno, kako si trmast, da se zrehabilitiraš do tega, da si lahko kos vsem obremenitvam tudi po posegu. To nalogo je treba odgarat sam, super in koristno pa je, da te ima v strokovnih rokah nekdo, ki se spozna na rehabilitacijo kolen. No, meni je vsekakor uspelo tisto, kar so mnogi dohtarji rekli, nikoli več.
Kar korajžno torej!

Hvala z veliko zamudo, ker celo večnost nisem bila tu gor.
Medtem je bil tudi prijatelj že operiran - par dni nazaj in zaenkrat kar dobro kaže. Večinoma počiva, a tudi hodi že po hiši, kolikor je pač treba.
Upam da bo vse OK, tebi pa še 1x hvala!