Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Ryder Cup ostaja v Evropi


mrjerry
25.09.2006, 10:25
Ta konec tedna se je na igriscu Straffan na Irskem odvijal 36. Ryder cup. Za tiste, ki ne veste - to je najbolj prestizno ekipno tekmovanje v golfu na svetu. Tradicionalno so bili to dvoboji med golfisti ZDA in Velike Britanije. Odkar smo ustanovili Evropsko unijo, pa imajo pravico nastopati tudi igralci drugih drzav unije. Odvijal se je torej boj med elitnimi golfisti Amerike in Evrope. Tekmovanje je ogromno obetalo, saj je Evropa odnesla domov pretekla 2 Ryder cupa, ZDA pa je imela v ekipi prvega in tretjega s svetovne golf lestvice in si zelo zelo zelela odvzeti Evropi pokal. In to na `domacem' terenu.

Prvi dan tekmovanja po pravilih fourballs se je za ZDA zacel po nacrtu Tiger Woods in Jim Furyk sta premagala evropsko smetano v postavi Colin Montgomerie in Paul Harrington. Vsi stirje so izkuseni igralci Ryder cupa in v svetovnem vrhu golfa. Woods in Furyk sta na 13. luknji vodila za 3 tocke, na koncu pa zmagala za eno. Cassey in Karlson (EU) sta igrala neodloceno s Cinkom in Henryhem (ZDA), ceprav sta po 9 luknjah vodila za 3. Garcia in Olazabal (EU) sta suvereno namlatila Tomsa in Wetterwicha, ki po 16 luknjah nista imela vec moznosti, da nadoknadita zaostanek. Clarke in Westwood pa sta nekoliko presenetljivo premagala Mickelsona in DiMarca.

Petkov popoldanski foursome je prinesel neprijeten poraz Tigerja Woodsa in Jima Furyka proti Donaldu in Garcii, preostali trije pari pa so igrali neodloceno. Rezultat prvega dneva je bilo vodstvo Evrope s 5-3 in dobrimi obeti za naprej, saj so americani s porazom Woodsa in Mickelsona izgubili precej morale.


Drugi dan na dopoldanskem four ballsi spet ni prinesel nic dobrega americanom. Woods in Furyk sta se enkrat krepko izgubila, tokrat proti Clarkeu in Westwoodu. Tudi Mickelson in DiMarco sta klonila Garcii (ki ima izjemno statistiko Ryder cupa) in Olazabalu. Casey in Karlsson sta igrala neodloceno s Cinkom in Henryjem, edino zmago ZDA tega dopoldneva pa sta priigrala Verplank in Johnson proti Stensonu in Harringotnu.

Popoldanski foursome se je koncal z enaki izzidom kot dopoldanski fourballs. Dve zmagi Evrope, ena zmaga ZDA in neodlocen izzid je pripeljal Evropo v zavidanja vredno vodstvo. Rezultat po 2. dnevu je bil enak rezultatu izpred 8 let (ali tam nekje), ko se je potem ZDA z nedeljskimi posamicnimi boji legendarno izvlekla in zmagala. V intervjujih so americani pridno spominjali novinarje na ta dogodek in se s tem skusali izvleci izpod temnih oblakov, ki so se zgrinjali nad njimi. Med tem pa so po svetu ze krozili posnetki s 14. luknje, kjer je Paul Casey na kratkem paru 3 zadel hole in one. Video najdete tukajle: http://www.rydercup.com/2006/europe/multimedia/video/ , med Day 2 highlights.

Tretji dan se je zacel poln obetov. Vsi so na tihem pricakovali spektakularen povratek igralcev ZDA, ki zdaj ze tradicionalno blestijo kot posamezniki, ekipno pa jim ne gre. Zal pa bi bila za to potrebna velika presenecenja in nekaj zmag nad evropskimi favoriti. Colin Montgomerie je kot prvi pokazal, da americani delajo racun brez krcmarja in od 3. luknje pa do konca drzal Tomsa v prednosti. Svoj del naloge je perfektno izpolnil Cink in suvereno premagal Sergia Garcio. Paul Cassey je premagal Furyka (ki se najbrz zdajle skriva kje izven civilizacije, saj je igral obupno), Woods pa pricakovano Karlssona. Od tu naprej je v preostalih igral ZDA dobila samo se tocko in pol, kar je na koncu zneslo za rezultat 18.5 / 9.5, kar je eden najhujsih porazov v Ryder Cupu.

Vzdusje na Irskem je bilo sicer perfektno. Vec 10 tisoc gledalcev se ni pustilo motiti slabemu vremenu in je ustvarjalo vzdusje, ki je ze mejilo na nogometne tekme. Tezki tekmovalni pogoji niso dopustili toliko izjemnih udarcev, kot smo jih morda vajeni z Ryderja. Svoje je doprinesla se trema, pred katero tudi najvecji mojstri niso varni. Evropski dream team pa je se enkrat dokazal, da lahko s timskim duhom in dobro taktiko premagas na papirju boljsega nasprotnika. In to orenk.

MERLIN
25.09.2006, 15:52
škoda da ni tega na televiziji
sam kako bo to če še za ligo prvakov nimajo.

mrjerry
25.09.2006, 17:40
Res skoda, ja. Res pa je, da ga marsikatera `vecja' TV postaja ne prenasa... Po drugi strani je pa dalec najvecje zanimanje seveda v ZDA, VB in na Japonskem...
Upam vsaj na kaksno reportazo na Eurosportu.

MERLIN
25.09.2006, 21:04
menda si je posnetke in prenose ogledalo milijardo ljudi

mrjerry
26.09.2006, 13:58
Ne bi se cudil, glede na to, da je golf najbolj razsirjen individualen sport na svetu... Samo ZDA imajo okrog 30 mio igralcev, kar pomeni, da je vsak deseti american golfist :)