Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Piskoti


mrjerry
11.10.2006, 08:16
It was bound to happen :P

Zanimajo me skrivnosti piskotov. Osnove, vrste testa. Nato nadgradnja, dodatki (orehi ipd.) in nazadnje tisti del, ko postajajo masterpieci. Cim vec receptov in prakticnih nasvetov prosim :P


P.S.: Ce se le da, naj bodo to recepti za socne piskotke in ne taksne, poleg katerih je treba popiti se pol litra mleka, da sploh padejo po grlu :shy:

sadie_007
11.10.2006, 09:49
a to prov za cookije sprašuješ :shy:

mrjerry
11.10.2006, 09:52
za karkoli... samo da je slastno, bogato z okusom in topljivo v ustih :P

Ne bojim se mletih orehov, lesnikov, stepenih beljakov (snega), brusnicnih marmelad, zelatin, kokosa, cokolade, rozin, visenj... :P

sadie_007
11.10.2006, 09:55
za karkoli... samo da je slastno, bogato z okusom in topljivo v ustih :P


črna čokolada :approve:


Ne bojim se mletih orehov, lesnikov, stepenih beljakov (snega), brusnicnih marmelad, zelatin, kokosa, cokolade, rozin, visenj... :P

jst to vse kr samo jem :shy: ... brez piškotov :clown:

mrjerry
11.10.2006, 10:03
potem mi pa ne smetit teme, smrkla :mad:

nattka
11.10.2006, 10:07
saj ni nikogar več ... ki bi kjerkoli karkoli rekel, kaj šele smetil ...

mrjerry
11.10.2006, 10:08
vsi neki veste, recepta pa nobenga :(

Njuška Trap
11.10.2006, 10:19
Evo, predajam najpreprostejši recept za meni osebno naj-naj-najboljše kukije na svetu...

Sestavine:
75 g belega sladkorja
75 g rjavega sladkorja (lahko tudi mascavo črno-črnega)
150 g moke
1 jajce
1/2 žličke sode bikarbone (ali pecilnega praška) - prej stopljene v žlički vode
125 g orehov (mandljev, orehov, pač orešščkov po želji)
125 g črne čokolade
125 g masla
5 ml vanilijeve esence (ali vanilin sladkor)
ščepec soli

Zmešaš sladkor, moko, jajce, sodo bikarbono, vanilijev sladkor, maslo, dodaš čokolado, ki jo prej narežeš, nadrobljene (ne zmlete oreščke, če imaš doma terilnico, jo tu lahko super uporabiš), sol.
Dobiš lepljivo maso s tršimi koščki, ki jo z dvema žlicama oblikuješ v bunkice, te daš na pekač, ki si ga prej prekril s peko za papir in pečeš 10 minut. Aja, večji, kot bosta žlici, večji bodo tudi piškoti - ti se iz bunkic razlezejo v mnjami piškote.
Ko jih vzameš s pekača, pustiš, da se malo ohladijo, drugače se lomijo...

mrjerry
11.10.2006, 10:27
mmmmm :P
Dobr se slis.

Zgoraj si 2x napisala 75g rjavega sladkorja... Najbrz je eden izmed njiju bel, a?
Pri rjavem - si kaj poskusala tiste, ki so res ultra rjavi (ne spomnim se proizvajalca, je pa tak ultra temen in ful lepljiv sladkor, ki se zbije skupaj v kepo, ce ga pustis kaksen dan pri miru)? Kako se je kaj obneslo.

Tole bom pa definitivno sprobal. 10x :kisses:

Hel
11.10.2006, 10:28
vsi neki veste, recepta pa nobenga :(
Jokica. :nonono:

Pomarančne šapice

200 g mehkega masla, 200 g sladkorja v prahu in 2 vanili sladkorja penasto umešamo, dodamo 2 jajci in mešamo, da naraste, potem dodamo še 1 žličko naribane pomarančne lupinice (ali kar dobro polovico pomarančne arome – tiste v srebrni vrečki – če nisi siguren v odsotnost nezaželenih snovi v lupinici) in pol žličke mletega ingverja, 400 g fine bele moke in nekaj žlic kisle smetane ali mleka, da dobimo gosto, gladko maso. Z brizgalko z zvezdastim nastavkom nabrizgamo na pekač, obložen s peki papirjem podolgovate palčke (ali karkoli ti umetniška duša želi) - ne preblizu, ker med peko kar narastejo, pečemo cca 15 minut na 170-180 stopinjah. Ohladimo, raztopimo nad soparo 100 g čim bolj grenke temne čokolade in pomočimo vsako šapico do polovičke v čokolado. Odlagamo jih na peki papir in pustimo, da se čokolada strdi.

Mene okus teh šapic spominja na tisto temno čokolado s pomarančnimi lupinicami…. Pa vseeno paše zraven malo mleka. :approve:

pinky
11.10.2006, 10:28
jaz mam isti recept kot Njuška (in so res full dobri) - dela sem že s svetlo rjavim in čist temno rjavim, pa nisem opazla kake razlike

Njuška Trap
11.10.2006, 10:31
mmmmm :P
Dobr se slis.

Zgoraj si 2x napisala 75g rjavega sladkorja... Najbrz je eden izmed njiju bel, a?
Pri rjavem - si kaj poskusala tiste, ki so res ultra rjavi (ne spomnim se proizvajalca, je pa tak ultra temen in ful lepljiv sladkor, ki se zbije skupaj v kepo, ce ga pustis kaksen dan pri miru)? Kako se je kaj obneslo.

Tole bom pa definitivno sprobal. 10x :kisses:
Ja, ja, en je črni, drugi je bel... :blush: Saj ta ta črni je mascavo sladkor...

Njuška Trap
11.10.2006, 10:34
jaz mam isti recept kot Njuška (in so res full dobri) - dela sem že s svetlo rjavim in čist temno rjavim, pa nisem opazla kake razlike
Meni je priokus, ki ga pusti mascavo, res dober...

sunnygirl
11.10.2006, 10:34
Trikotniki
masa:
30 dag moke
2 zlicki pecilnega praska
20 dag sladkorja
2 vanili sladkorja
2 jajci
10 dag masla-raztopljenega

krema
20 dag masla-raztopljenega
20 dag sladkorja
2 vanili slad
4 zlice mleka
20 dag mletih orehov
20 dag narezanih orehov

preliv:
cokolada 200 dag(jedilna)
1 velika zlica masla
3 zlice mleka

maso zmesaj in potem polozi na peki papir, nanjo namazi marmelado(marelicno ali pa malinovo), potem pa kremo priblizno 0,5 cm debelo, naj bo tekoca tako da jo lahko mazes. Peci 45 minut pri 180 stopinj. Narezes na trikotnike, ko je masa napol hladna, nato namakaj zgornji del trikotnikov v cokolado.
dober tek

kvaka
11.10.2006, 10:50
Zdaj ste mi lušte naredli, tak da bojo danes za večerjo piškoti.

(Jerry: Ko sem pa videl naslov teme, pa sem pomislil, da te kaj o "browser cookijih" zanima. :rolling: )

mrjerry
11.10.2006, 11:45
kvaka, ti si geek :D
sunnygirl, hvala :kisses:

Smarty
11.10.2006, 12:08
uf, uf...
delam tiste kukije k je zgori recept in so odlični!
drugač pa recepte dobiš...;)
majkemi :D

Arabella
11.10.2006, 13:54
Pa naj še jaz primaknem en čist simpl recept za Ruske kekse oz. ponekod jim pravijo Očesca:

1/2 kg moke
25 dag margarine
20 dag sladkorja
1 žlička pecilnega praška
2 vanili sladkorja
2 jajci
1-2 žlici jogurta ali kisle smetane
za noževo konico soli
Narediš testo, ga razvaljaš na cca 4 mm debelo, z modelčki za kekse izrežeš parno število keksov (eni polovici lahko izrežeš očesca, ni pa nujno), spečeš na peki papirju pri 180 stopinjah, da malo porumenijo, nikakor ne smejo porjaveti (razen, če imaš rad močno pečene), lepiš po dva skupaj, vmes namažeš marmelado, nato jih povaljaš še v sladkor v prahu.

šnela
11.10.2006, 14:40
em :blush: a ni fora te 'krhkosti' piškotov v količini masla? pol ga pač daš več, ane? :/
no, mene ste s tole temo tud tko napalili, tko da čakam na sestavine iz tarogine :D
odločla sem se pa za un njuškin recept. :shy:

sJavorshek
11.10.2006, 17:30
Tukile (http://www.tupatam.com/si/index.php?content=tips_and_tricks&subcontent=bread_and_milk) maš en recept. :veryevil:

Mowgli
11.10.2006, 17:42
Če Đerija pošteno spitam, se znebim morebitne konkurence... :dontknow:
Kaj je, model, a boš piškote talal kot novoletna darila? :angel:


COOKIES

225 g moke
125 g margarine
100 g čokolade
100 g rjavega sladkorja
50 g orehov
50 g mandljev
3 jajca

Moko in margarino gnetemo med rokami toliko časa, da nastanejo drobtine, dodamo sladkor, grobo sesekljano čokolado in orehe, ter dobro premešamo.
Dodamo 2 stepeni jajci, premešamo, oblikujemo kupčke (opozorilo; masa je zelo mehka in pocasta, oblika bo zelo naključna). Kupčke pomočimo enostransko v še zadnje stepeno jajce in zdrobljene mandlje. (Manj priročna možnost je jajčno mazanje oblikovane mase s čopičem in potresanje z mandlji kar na pekaču.)
Zložimo cookije na pekač in pečemo 15 minut na 175 – 180o C (z ventilatorsko pečico zadostuje 170o C; sicer mora biti temperatura pri peki z uporabo ventilatorja vedno par stopinj nižja).

Hranimo v zaprti posodi, rok uporabe je odvisen le od nevarne bližine sladkosnedov! :blush:

Njuška Trap
11.10.2006, 17:59
Jaz bi namesto margarine definitivno uporabila maslo... :P

mrjerry
12.10.2006, 07:38
Zdej ste me pa ze posteno zafilali :P

Oblubm, da bom vse probal spect.
Margarina... Em, kolikor vem, so to vcasih stare mame dajale, danes se pa v glavnem daje maslo. Pa ne vem tocno, zakaj :shy:

Jaz imam margarino samo in izkljucno zato, da na njej pecem jajca na oko.

Mowgli
12.10.2006, 08:53
Jaz bi namesto margarine definitivno uporabila maslo... :P
Ja, res... recept je še iz časov, ko smo več margarine uporabljali. Đeri (in ostali)... piši: "maslo"! :blush:

Margarina je itak samo slan puter, malo je še v maščobi razlike, pa še kaka packarija je zraven...Glede jajčk, Đeri, zadnjič si nekje neke določene lubrikante hvalil..... :veryevil:.

mrjerry
12.10.2006, 09:14
A ni margarina iz rastlinskih mascob? Posledicno ima manj nasicenih mascob in je zato mehkejsa (nenasicene mascobe imajo visje talisce) od masla?

Kolicina soli je pa odvisna od tega, katero pac kupis. V tujini je doolgo casa, pri nas pa v zadnjih letih, dobis vsaj troje razlicno slanega masla. Slano maslo je pa v nekaterih stvareh super! Tud za jajcka pect :P

Njuška Trap
12.10.2006, 13:05
Pri margarini je fora tudi v nasičenih in nenasičenih maščobnih kislinah - če maslo, kot živalska maščoba, poveča tveganje za povečanje količine holesterola v krvi oz. krvnih žilah, je problem margarine v tem, da sproža povečanje holesterola v krvnih žilah.
Poenostavljeno (kot da mi je tega treba): če si nagnjen k prekomerni meri holesterola v krvi, je maslo faktor, ki to še potencira, če pa nisi, ga boš od margarine dobil v vsakem primeru. Če že ne prekomerno, pa vsaj povečano mero...
Pa maslo je stokrat boljšega okusa, še posebej tisto, najbolj sveže. :P

mrjerry
13.10.2006, 08:03
Bravo njuska, mascobne kisline ja, ne mascobe. :blush:

Hel
13.10.2006, 09:13
:D
Upam, da ne bo prišlo kakšno strogo opozorilo, naj se držimo teme ali pa odpremo novo o boju med margarino in putrom. :angel:

Ko sem bila jaz še mala (mlada sem itak še zdaj...:blush:), je margarina na veliko osvajala naša gospodinjstva. Nekaj zaradi cene - maslo je bilo prav nesramno drago, pa še dobilo se ga ni - nekaj pa zaradi nekih čudnih raziskav, ki so pokazale, kako je margarina zdrava in oh in sploh ter kako je grdo maslo krivo za povišan holesterol in za vse svetovne probleme sploh. A čas prinese svoje...

Kdaj bodo naredili kakšno raziskavo, ki bi pokazala, kako je svinjska mast bolj zdrava kot rastlinsko olje? :shy: Ker meni so naprimer dunajski zrezki neprimerno boljši, če se pečejo na masti...:blush: Da ne govorimo o jajcih. Sploh. :veryevil:

zverina
13.10.2006, 11:27
a receptov z kakimi filami ne poznate? Ti so mi namreč najboljši:P

Hel
13.10.2006, 11:45
Kako to misliš? Da se piškotki razvaljajo, nadevajo s filo in šele potem spečejo ali kaj? :dontknow:

File so pač file. Ali je to marmelada, ali čokoladna krema, ali orehova fila - kot pri breskvicah ali pa kar navadna nutela. To spada bolj pod krašenje piškotkov. Ki je - mimogrede - najbolj zamudno opravilo na celem svetu. Pa še pri naših požeruhih čisto brez veze. Tako ali tako vse požrejo...:mad: :nonono:

Čisto drugo poglavje so pa seveda raznorazne rezine in mini tortice. Ampak to pa že niso več piškotki...;)

zverina
13.10.2006, 11:49
mislu sem tiste bikove očke al pa nekaj z marcipanom.:P

silence
15.10.2006, 13:04
Najboljši homemade kukiji so zame iz mislija, semen, semen, semen, rozin, meda :P :P :P

Ne morem ti pa dat recepta, ker ga ne vem.:( Pa teh kukijev ne bom nikoli več jedla. :sad:;)

Kwa so bli dobri!:shy: To je pa tud edina ''sladkarija'', ki bi jo jest jedla.:approve:

mrjerry
16.10.2006, 07:11
Po temle vikendu lahko zazihr trdim, da so najboljsi homemade kukiji od Njuske :approve: :P :P :P

Arabella
16.10.2006, 12:27
Hel, odličen recept si napisala :), sem jih spekla in smo jih zmazali express :2thumbs: . Sem pa polovice namočila v čokolado in nekatere nato v kokos, nekatere v tiste barvni sladkorni posip za torte, ene sem pustila take kot so...

kvaka
16.10.2006, 13:56
Gremo še malo s teme.

Pri margarini je fora tudi v nasičenih in nenasičenih maščobnih kislinah...

Iz tistega, kar sem jaz bral o tem, bi bilo za sklepat, da je problem, da je rastlinska maščoba v margarini hidrogenizirana in s tem postane trans-nenasisčena ali nekaj takega... Zanimivo je pogledat, kakšna maščoba se uporablja v industrijsko pripravljenih sladicah (hidrogenizirana valjda)...

(z Wikipedije: "Conventional margarine contains a much higher proportion of trans fats (http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat) than butter. Because research shows a correlation between diets high in trans fats and coronary heart disease (http://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_heart_disease), margarine has come to be perceived by many as unhealthy. Others argue that margarine remains healthier than butter, because butter's higher saturated fat content poses a greater hazard than margarine's trans fats. In response to trans fat concerns and government demands for labelling, margarine manufacturers are making and selling new varieties that contain less or no trans fat. In particular, tub margarine is sometimes lower in trans fat than stick margarine, but tub margarine is usually too soft to be suitable for baking.")

Skratka: rajši list solate žvečit, kot pa piškote. :angel:

Mowgli
16.10.2006, 16:37
Đeri... za naslednji vikend...

MIKLAVŽEVI PIŠKOTI

Za testo potrebuješ:

- 3 žlice medu
- 50 g masla
- 2 žlici vode
- 1 ščepec soli
- 2 rumenjaka
- 1 žločko zmletega cimeta
- nastrgano limonino lupino ali limonino aromo
- 250 g bele polnovredne moke
- 3 zravnane žličke pecilnega praška
- 100 g zmletih lešnikov
- 75 g drobno sesekljanih posušenih marelic

In zdaj na delo:

Maslo, med, vodo in sol segrevaj, dokler se maslo ne stopi, nato zlij vse skupaj v skledo za mešanje in počakaj, da se ohladi. Umešaj rumenjaka in druge sestavine, ter ugneti testo.

Testo razvaljaj na pomokani deski približno 1 cm debelo, izreži iz njega različne like, jih naloži na pomaščen pekač in speci v prej segreti pečici (175 – 200 oC). Čas pečenja je približno 15 minut.

Pečeno pecivo poberi iz pekača in položi na žičnato rešetko, kjer naj se ohladi. Ne pojej vsega naenkrat!

zverina
16.10.2006, 20:22
Najboljši homemade kukiji so zame iz mislija, semen, semen, semen, rozin, meda :P :P :P

Ne morem ti pa dat recepta, ker ga ne vem.:( Pa teh kukijev ne bom nikoli več jedla. :sad:;)

Kwa so bli dobri!:shy: To je pa tud edina ''sladkarija'', ki bi jo jest jedla.:approve:


a so bili pečeni?

Hel
20.10.2006, 07:18
Tetka Hel je danes dobre volje, zato naj vam na dušo in forum položi nekaj praktičnih nasvetov glede maslenega testa za piškote:

Sestavine za masleno testo morajo biti čim bolj hladne. Maslo je najbolje razrezati na male kockice, ki jih na hitro ugnetemo z ostalimi sestavinami. Toplota rok naj ne bi segrela testa (zato pa ženske pečemo boljše piškotke, ker imamo že po naravi večinoma mrzle roke :tongue:), med gnetenjem lahko roke parkrat podržimo pod hladno, tekočo vodo, da se ohladijo, vodne kapljice bodo poskrbele za vlažno in voljno testo.

Če je testo pretrdo in lomljivo, mu dodamo malo poljubne tekočine – (mleko, limonin sok, belo vino, sladko ali kislo smetano, žgane pijače…) – odvisno pač od testa in arome, katero želimo, da naj jo ima.

Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo, da se ne izsuši in damo počivat v hladilnik vsaj za eno uro (če recept ne zahteva drugače). Vsaj za eno uro pomeni, da ne bo nič narobe, če bo testo v hladilniku mnogo več, lahko tudi par dni. Če se nam zelo mudi, zadostuje tudi 20 minut v zmrzovalniku. Boljše pa je, da si vzamemo čas. Ker šele ko moka v testu počiva dovolj časa, se veže z maslom in postane vezljiva, kar zagotavlja, da je testo med peko kompaktno. Večje, kot je razmerje med moko in maslom, bolj krhki bodo piškotki.

Ohlajeno testo valjamo na pomokani površini ali poprašeni s kakšno drugo snovjo – sladkor, mandlji,.. Zmeraj vzamemo le toliko testa, kolikor ga obdelamo za en pekač. Ostanek naj bo na hladnem, da se testo ne bo cefralo. Ostanke pri izrezovanju piškotkov zgnetemo v kepo in damo spet v hladilnik, preden jih ponovno razvaljamo. Moke na površini naj bo čim manj, lahko si pomagamo tako, da valjamo med dvema listoma peki papirja - v tem primeru ne rabimo dodatne moke, rabiš pa malo več izkušenj ali pa dobro mero potrpljenja. Že narejene piškotke hranimo na hladnem, dokler ne pride čas, da jih damo v pečico. Pečica naj bo vedno vnaprej razgreta, ponavadi pečemo na srednji višini ali pa malce višje.

Ko je masleno testo še vroče, direkt iz pečice, se da lepo rezati - tako lahko ločimo piškotke, ki smo jih mogoče dali preveč skupaj in so se med peko sprijeli med sabo. Pustimo jih na pekaču toliko časa, da niso več mehki, nato jih ohladimo jih na rešetki, da ostanejo hrustljavi, hranimo jih v dobro zaprtih posodah, med plasti piškotkov lahko polagamo liste peki papirja, da se naprimer marmelada in čokoladni obliv ne sprimeta med sabo.

Še kaj? :angel:

Hel
20.10.2006, 07:32
a receptov z kakimi filami ne poznate? Ti so mi namreč najboljši:P
Zverinski trikotniki :clown: ;)

Testo:
250 g moke
1 žlička pecilnega praška
70 g sladkorja
125 g masla
1 vrečka pomarančne arome
1 jajce
Zgnetemo v gladko testo, zavijemo v folijo in damo počivat v hladilnik vsaj za 1 uro.

Nadev:
100 g arancinov (kandirana pomarančna lupinica) drobno sesekljamo, dodamo 100 g mletih mandljev, 1 vrečko pomarančne arome in sok 1 pomaranče.

Testo na rahlo pomokanem peki papirju na tanko razvaljamo v kvadrat cca 30x30 cm, razpolovimo, na polovico namažemo nadev in pokrijemo z drugo polovico. Damo na pomaščen pekač, enakomerno prebodemo z vilicami in pečemo pri 200 stopinjah cca 20 minut. Še vročega narežemo na male kvadratke, te pa na trikotnike. Gladko zmešamo 180 g sladkorja v prahu, 1 vanili sladkor, ½ beljaka in 3 žlice limoninega ali pomarančnega soka, še tople piškotke premažemo z glazuro in ohladimo. Lahko pa uporabimo kar kupljeno vanilijevo glazuro. Še na mehko glazuro lahko vtisnemo po nekaj rezinic arancinov za okras.


Mandljeve zverinice

175 g moke
75 g jedilnega škroba
1 jajce
75 g sladkorja
1 vanili sladkor
125 g masla
Zgnetemo v gladko testo, zavijemo v folijo in damo počivat v hladilnik vsaj za 1 uro.

Testo razvaljamo na 3 mm debelo, izrežemo piškotke ovalne oblike in jih zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pekač damo na hladno, gladko razmešamo 200 g na koščke sesekljanega surovega marcipana z enim beljakom. Rumenjak razmešamo z eno žlico kisle smetane ter s tem namažemo piškotke, na vsakega nabrizgamo po dolžini črto (ali zvezdico na sredo, ali....) iz marcipanove mase in nanjo položimo polovičko olupljenega mandlja. Pečemo cca 15 minut na 170-180 stopinjah, ohladimo, požremo.

Brtek. :veryevil:

zverina
20.10.2006, 17:32
Hel ! :clapping: ....:kisses: Zlo si me razveselila s tema receptoma.:2thumbs: :kisses:

Hel
26.10.2006, 08:55
Kajzdaj! Boste kar Bar zijali? Kdo bo pa piškote pekel?! :mad: :clown:

Cimetove zvezdice

3 beljake
300 g sladkorja v prahu
1 vanili sladkor
1 žlička cimeta
1 žlica češnjevega žganja (lahko tudi kakšen liker…)
450 g zmletih olupljenih mandljev

2 beljaka stepemo v trd sneg, postopoma dodajamo 200 g sladkorja v prahu in mešamo, da nastane res trdna zmes. Vanjo vmešamo 1 vanili sladkor, cimet, žganje in 175 g mandljev, potem pa na roke vgnetemo toliko mandljev, da se testo le rahlo lepi. Preostale mandlje posujemo po mizi, nanje položimo testo in ga razvaljamo cca 1 cm debelo. Izrežemo zvezdice in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Zadnji beljak stepemo s 100 g sladkorja v prahu, s snegom namažemo zvezdice. Pečemo na 130 stopinjah cca 30 minut.

Lahko pa damo zvezdice peči kar brez namaza iz beljakov ter jih potem, ko so že pečene, še vroče premažemo z glazuro, ki smo jo zmešali iz žlice češnjevega žganja, malo vode in cca 150 g sladkorja v prahu.

Mowgli
26.10.2006, 10:36
Za ono z mrzlimi rokami (in še za tri Slovence, ki ne bulijo nadomestkov programa)... :veryevil:


ČOKOLADNI POLJUBČKI (z lešniki)
(Za 50 koščkov, en košček cca 110 kcal, čas priprave cca 50 minut)


Testo in okras:

200 g mehkega masla
230 g sladkorja v prahu
100 g naribane jedilne čokolade
300 g mletih lešnikov
1 žlica limoninega soka
100 g mandljevih lističev
50 g čokoladnih ostružkov


Priprava:

Penasto stepite maslo maslo in 200 g sladkorja. Dodajte naribano čokolado in lešnike. Za eno uro postavite v hladilnik.
Dva pekača obložite s peki papirjem. Pečico segrejte na 180o C (ventilatorsko na 160o C) Iz testa oblikujte kroglice, jih položite na pekač in pecite 20 minut. Ohladite.
Preostali sladkor zmešajte z limoninim sladkorjem. S prelivom namažite pecivo. Okrasite z mendljevimi lističi, s čokoladnimi ostružki in potresite s kakavom.

Hel
27.10.2006, 09:00
Ti si moja čokolada...:D

Maslene čokoladke s čilijem

200 g grenke kuverture (čokoladni obliv)
80 ml sladke smetane
1 žlička čilja v prahu
40 g masla

Drobno sesekljamo čokolado in jo dodamo zavreti smetani in čiliju. Med mešanjem raztopimo, umešamo maslo in mešamo tako dolgo, da se popolnoma raztopi. Maso prelijemo v mali pekač, obložen s peki papirjem ali kakšno drugo posodo – naj bo vsaj 1 cm debelo, čez noč damo v hladilnik. Naslednji dan izrežemo male koščke, jih postavimo na peki papir, nad vodno kopeljo raztopimo 300 g čokolade in prelijemo po koščkih, ohladimo v hladilniku. Lahko okrasimo s tankimi črtami bele čokolade.


Pomarančne praline

100 g marcipana
1 jajce
100 g sladkorja v prahu
125 g mehkega masla
naribana lupina ene pomaranče
75 g škroba
125 g moke
60 g kokosove moke
nekaj žlic pomarančnega likerja

Sesekljan marcipan zmešamo z ostalimi sestavinami, da dobimo gladko testo. Na pekač postavimo male papirnate košarice (dvojne ali trojne, da se med peko ne razlezejo) in v vsako nabrizgamo testo skoraj do roba. Pečemo na cca 180 stopinjah cca 15 minut. Ohladimo, stopimo 100 g belega čokoladnega obliva ter ga namažemo po pralinah, okrasimo z koščki kandiranih pomaranč.


Praline s šampanjcem

100 g sladkorja v prahu penasto zmešamo s 100 g masla, nad vodno kopeljo stopimo 300g bele kuverture, primešamo masleni kremi in dodamo 100 ml šampanjca in 2 žlici limoninega soka. Ohladimo in oblikujemo male kroglice.
Segrejemo še 300 g bele kuverture, vsako kroglico potopimo vanjo in ohladimo na peki papirju, okrasimo z nekaj progami grenke temne čokolade in nasekljanimi pistacijami.

pinky
28.10.2006, 13:11
Orehove kroglice

120 g čokolade v prahu
120 g sladkorja v prahu
120 g mletih orehov
1 beljak
2 žlici ruma
kristalni sladkor
Zmešaj čokolado, sladkor in orehe. Dodaj beljak in rum ter dobro pregneti s kuhalnico. Oblikuj za oreh debele kroglice in jih povaljaj v kristalnem sladkorju ter pusuši na zraku.

kvaka
02.11.2006, 09:32
Evo, predajam najpreprostejši recept za meni osebno naj-naj-najboljše kukije na svetu...

Sestavine:
75 g belega sladkorja
75 g rjavega sladkorja (lahko tudi mascavo črno-črnega)
150 g moke
1 jajce
1/2 žličke sode bikarbone (ali pecilnega praška) - prej stopljene v žlički vode
125 g orehov (mandljev, orehov, pač orešščkov po želji)
125 g črne čokolade
125 g masla
5 ml vanilijeve esence (ali vanilin sladkor)
ščepec soli

Zmešaš sladkor, moko, jajce, sodo bikarbono, vanilijev sladkor, maslo, dodaš čokolado, ki jo prej narežeš, nadrobljene (ne zmlete oreščke, če imaš doma terilnico, jo tu lahko super uporabiš), sol.
Dobiš lepljivo maso s tršimi koščki, ki jo z dvema žlicama oblikuješ v bunkice, te daš na pekač, ki si ga prej prekril s peko za papir in pečeš 10 minut. Aja, večji, kot bosta žlici, večji bodo tudi piškoti - ti se iz bunkic razlezejo v mnjami piškote.
Ko jih vzameš s pekača, pustiš, da se malo ohladijo, drugače se lomijo...

Z nekaj soudeleženci ne moremo prehvaliti teh keksov. Njami. Recept je enostaven, praktično nima kaj iti narobe, hitro so narejeni... :2thumbs:
Edini problem: človek bi lahko od tega postal odvisen.

Mowgli
03.11.2006, 13:21
A to si za Kate mislu :?

Drgač pa tele čokolade.. ammm lačen sm ratov :p thx

A misliš tisto: "Ajme, Kate, kakvi baluni???" :angel:



ČOKOLADNO MANDLJEVI KUPČKI
(za 50 koščkov, na košček cca 80 kcal; čas priprave cca 30 minut)


Testo:

50 g polgrenke čokolade
250 g moke
1 žlico kakava
2 zavitka vanilin sladkorja
75 g sladkorja v prahu
1 ščepec soli
100 g mletih mandljev
200 g masla


Za okras:

2 beljaka
100 g mandljevih lističev

Čokolado drobno naribajte. V skledi zmešajte moko, kakav, vanilin sladkor, sladkor v prahu, sol in mlete mendeljne. Dodajte na koščke narezano maslo in vse skupaj zhnetite v gladko testo. Testo zavijte v folijo in postavite za 60 minut v hladilnik.
Pečici segrejte na 180o C (ventilatorsko na 160). Dva pekača obložite s peki papirjem. Iz testa oblikujte za oreh velike kroglice. Mandljeve lističe stresite v globok krožnik, v drugem globokem krožniku pa razžvrkljajte beljak. Kroglice najprej povaljajte v beljaku in nato v mandeljnih. Polagajte jih na pekač in pecite približno 18 minut. Čokoladno mandljeve kupčke ohladite in shranite v dobro zaprti posodi.

Hel
21.11.2006, 09:41
Evo, predajam najpreprostejši recept za meni osebno naj-naj-najboljše kukije na svetu...
.
.

Zmešaš sladkor, moko, jajce, sodo bikarbono, vanilijev sladkor, maslo, dodaš čokolado, ki jo prej narežeš, nadrobljene (ne zmlete oreščke, če imaš doma terilnico, jo tu lahko super uporabiš), sol.
.
.
Krasen recept za male nadobudneže, ki bi radi kaj pomagali pri peki. Enostavno za pripravo, toplo priporočam. Smo pa ugotovili, da pri tolčenju oreščkov v terilnici le-ti letijo po celi kuhinji, še posebej, če bat držijo navdušene otroške ročice. Bolje se obnese dvojna vrečka, v katero daš oreščke. Na kolena položiš kuhinjsko desko (lahko pa kar na mizo, da sosedi mislijo, da boste spet jedli zrezke ;) :clown:), na desko dvojno vrečko z oreščki, vzameš kuhinjsko kladivo ter z nenazobčanim delom tolčeš, kolikor ti da duša. Hitreje gotovo in manj naporno - sploh za tistega, ki na koncu čisti kuhinjo. ;)

Hel
21.11.2006, 09:53
Pa še nekaj za malo večje kuharje:

Medene piškotki s cimetovim prelivom

250 g medu
100 g rjavega sladkorja
100 g masla
350 g moke
150 g mletih ovsenih kosmičev
1 pecilni prašek
20 g kakava v prahu
2 žlici mleka
nastrgana lupina limone
žlička mletega janeža
žlička mletih klinčkov
žlička mletega cimeta

Med stalnim mešanjem počasi segrevamo med, sladkor in maslo, dokler se sestavine ne stopijo, ohladimo, dodamo ostale sestavine, zavijemo v folijo in damo za najmanj 12 ur v hladilnik. Na rahlo pomokani površini razvaljamo na 4 mm debelo, izrežemo piškotke in jih damo na pekač s peki papirjem. Pečemo na 170-180 stopinjah cca 10 minut. Ohladimo, vmešamo 180 g sladkorja v prahu, žličko cimeta in 3-4 žlice vroče vode ali ruma ter s tem prelivom premažemo piškotke.

mrjerry
21.11.2006, 14:22
Krasen recept za male nadobudneže, ki bi radi kaj pomagali pri peki. Enostavno za pripravo, toplo priporočam. Smo pa ugotovili, da pri tolčenju oreščkov v terilnici le-ti letijo po celi kuhinji, še posebej, če bat držijo navdušene otroške ročice. Bolje se obnese dvojna vrečka, v katero daš oreščke. Na kolena položiš kuhinjsko desko (lahko pa kar na mizo, da sosedi mislijo, da boste spet jedli zrezke ;) :clown:), na desko dvojno vrečko z oreščki, vzameš kuhinjsko kladivo ter z nenazobčanim delom tolčeš, kolikor ti da duša. Hitreje gotovo in manj naporno - sploh za tistega, ki na koncu čisti kuhinjo. ;)

Pri nas doma nimamo kuhinjskega kladiva, zato bo nam podobnim koristila informacija, da lahko orehe das v tacrno vrecko za smeti, jo razgrnes po tleh in se nekajkrat sprehodis po njej. Nad performansami vrecke sem bil naravnost navdusen, tudi parket je prezivel, da ne omenjam skrajno blagodejnega masaznega ucinka na podplate.

Sosedje so mislili, da se spet dol dajemo :blush:

doli
21.11.2006, 14:29
Pri nas doma nimamo kuhinjskega kladiva, zato bo nam podobnim koristila informacija, da lahko orehe das v tacrno vrecko za smeti, jo razgrnes po tleh in se nekajkrat sprehodis po njej. Nad performansami vrecke sem bil naravnost navdusen, tudi parket je prezivel, da ne omenjam skrajno blagodejnega masaznega ucinka na podplate.

Sosedje so mislili, da se spet dol dajemo :blush:
Ta črna vrečka za smeti ni glih apetitlih, ni predvidena za hrano in temu primerna je tudi sestava. En kup strupov in svinjarije je not. :nonono: No, predvidevam pa, da so bili orehi še vedno užitni, v kar pa dvomim, če bi hodil po njih brez vrečke. :D

Hel
27.11.2006, 09:18
/Hel grize vest, ker je tako brezsramno smetila po tako ugledni temi. :shy:


Linški venčki

4 trdo kuhani rumenjaki
50 g sladkorja
100 g masla
200 g moke
75 g mletih mandljev
1 vanili sladkor

Rumenjake naribamo, dodamo ostale sestavine – po potrebi lahko tudi malo kisle smetane – in hitro zgnetemo testo. Zavijemo v folijo, naj počiva vsaj eno uro v hladilniku. Delovno površino posujemo z mletimi mandlji, razvaljamo na cca 3 mm debelo, izrežemo okrogle piškotke ter enako število isto velikih obročkov. Obročke premažemo z rumenjakom, ki smo ga razmešali z malo kisle smetane in nanje posujemo lističe mandljev. Pečemo na 170-180 stopinjah cca 10 minut, ohladimo, segrejemo malo goste ribezove marmelade, namažemo piškotke in pokrijemo z obročki, ki smo jih prej poprašili s sladkorjem v prahu. Z žličko previdno dodamo še malo marmelade na sredino, pustimo, da se marmelada malce posuši.