Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Vida Petrovčič odstranjena zaradi Bajuka


Mad Gandhi
30.10.2006, 10:47
Iz nekega drugega foruma

Vida Petrovčič ne bo več delala v informativnem programu


Z režimom, ki nam vlada zadnji dve leti, ni šale. To so na svoji koži občutili že mnogi gospodarstveniki, ki niso bili prave barve, to so občutili državni sekretarji, ki niso bili prave barve, ponekod tudi novinarji. Po zadnji dogodkih sodeč pa so prišli na vrsto tudi tisti, ki do včeraj veljali za "naše". Novinarka Vida Petrovčič je bila po zadnjih informacijah umaknjena iz oddaje Utrip. Zaplet se je zgodil, ker je v Utripu opozorila, da je minister za finance Andrej Bajuk prekoračil vse norme, ko je med živim nastopom namesto na vprašanje novinarke Petrovčičeve raje podal popravek nekega drugega prispevka. Petrovčičeva je v Utripu povedala, da se tako početje ne more in ne sme tolerirati: "Bajuk je pokazal, kako si predstavlja izvajanje zakona v praksi. Ne smemo si dovoliti, da bi si vsak sam jemal pravico in neposredni prenos izkoriščal za popravek, pa naj bo to minister ali kdo drug," pravi Petrovčičeva.

Uredniki, ki bi morali ob Bajukovem početju reagirati, so raje suspendirali Petrovčičevo, ker kritizirati ministra pa res ni lepo: "Z novinarko Vido Petrovčič sem se kot v. d. odgovornega urednika informativnega programa pogovoril osebno. Kritično sva spregovorila o njenem delu znotraj dnevnoinformativnega programa in o možnostih, da njeno znanje in izkušnje še bolj izkoristimo. Vsebine pogovora med urednikom in novinarjem ne bom komentiral," nam je povedal Rajko Gerič, v. d. odgovornega urednika informativnih in izobraževalnih programov TV Slovenija. Po naših informacijah naj bi njeno znanje v prihodnje izkoriščali nekje drugje in ne več v informativnem programu. Mimogrede pa še povejmo, da se je Geričevo izkoriščanje znanja že začelo. Oddaje Omizje, ki bo govorila o proračunu, ne bo vodila Vida Petrovčič, ki je do zdaj pokrivala to področje, ampak se bo prvič poskusila Aleksandra Saksida.

mataj
30.10.2006, 11:31
Prav ji je.

Še vedno velja: Bolje da me sovražijo ker sem proti njim kot zato, ker nisem z njimi.

Duh
30.10.2006, 14:23
To ni neka inormacija s foruma ampak s cajtngov in jo je nekdo očitno samo prilimal na forum...o tej zadevi sem čital že prejšnji teden...kje pa, pa se ne spomnim, ker sem prelistal vsaj 4 različne cajtnge pa dva tednika...tak da...

pa saj ni samo petrovciceva...jij je že kar nekaj na črni listi, ne samo na rtvju...nekateri so že skoraj omejeni še samo na plače, njihovih člankov pa ne objavljajo...zaposluje se pa nove preverjene kadre, ki so se urili po obskurnih strankasrki cajtngih..

po rezultatih letošnje raziskave o svobodi govora smo padli za eno mesto...smo pa še vedno visoko...ne vem, kdaj so jemali zadnje podatke za raziskavo...mi je pa jasno..dam za pir, da bomo naslednje leto padli bolj drastično...ZDA so ene 40 mest za nami, tak da ni problema, tako bodo naši vrli politiki lahko argumentirali, da četudi bomo padli za 20 mest, bomo še vedno za boljši od ZDA...odvisno kako se naivnežem interpretira rezultate...

podobno kot RTv prispevek...zdaj se pa vsi glupe delajo...važno da mamo Turbo oddajo v prajmtajmu...

Slovenina in slovenci smo vedno bolj zagovedni...me prav preseneča, da še sploh smo kjer smo...

yamamoto
31.10.2006, 19:31
Punca ima zdaj odlično priložnost, da se prekali v visoki šoli političnega življenja. :D
Dokler je plesala z volkovi, ji je šlo kot po maslu.
Sedaj pa naj se nauči še plavati z morskimi psi. :veryevil:

Mad Gandhi
13.11.2006, 13:01
Tole so spisali na Liberalni akademiji. Smešno, da je našemu malemu Putinu (prosto po Mencingerju) uspelo združiti celo nekaj tako nezdružljivega kot sta Štrajn in Petrovčičeva :veryevil:

Politični suspenz Vide Petrovčič - začetek konca avtonomije novinarskega dela

Ljubljana, 13. november 2006 - V Liberalni akademiji ostro obsojamo politično motivirani suspenz novinarke RTV Slovenija Vide Petrovčič, do katerega je prišlo po predvajanju oddaje Utrip 7. oktobra letos.

V kontekstu novinarske svobode in avtonomije je nedopustno, da je bila novinarka kaznovana na podlagi komentarja v oddaji: "V minulem tednu pa nam je nova politična elita tudi pokazala, kako je videti medijski popravek po novem.". Stavku je sledila posneta izjava finančnega ministra, ki je neposredno pred kamero "uveljavil" pravico do popravka. Tistega popravka, ki si ga je, kljub nasprotovanju in opozarjanju novinarskih strokovnjakov in opozicije, v parlamentu izglasovala vladajoča koalicija z novim medijskim zakonom.

Neutemeljena in nepojasnjena prepoved opravljanja dela novinarki je hud poseg v svobodo in neodvisnost medijev, v tem primeru celo javnega, saj je očitno posledica novinarkine kritike ministra. Obstaja namreč več znakov, tudi po navedbah same Petrovčičeve, da je šlo pri tem za nesporno politično kaznovanje na ukaz in z njim povezano nekritično izvršitev ukaza s strani njenih nadrejenih - urednikov. Nikoli pojasnjeni razlogi uredniške ali strokovne narave so za odgovorne "španska vas".

Novinarka Vida Petrovčič, ki žal ni osamljen primer, je bila disciplinirana in umaknjena iz etra, ker je tako hotela z njenim kritičnim novinarskim delom nezadovoljna oblast! To je še ena v nizu dvoličnosti Janševe vladavine - ob tem interpelirani minister za kulturo brez kančka sramu "odločno zavrača" očitke o čistkah na RTV Slovenija.

V Liberalni akademiji smo zgroženi tudi zaradi dejstva, da direktor TV Slovenija Jože Možina Petrovčičevo javno diskreditira (Delo, Sobotna priloga, 4. 11. 2006), namesto da bi navedel vsebinske in utemeljene razloge za njen suspenz. To je očiten primer vmešavanja v neodvisnost in avtonomijo javne RTV, nazorno prikazuje njeno politizacijo in je otipljiv, še neviden poskus utišanja novinarjev.

Politično dirigiranje medijskega poročanja ima tudi širše razsežnosti in se v pravkar sklenjenih lokalnih volitvah kaže tudi v objestnosti nekaterih politikov vladajoče koalicije, ki si ob javni podpori predsednika vlade privoščijo celo odkrite grožnje s fizičnimi nasiljem novinarjem, kot v primeru zdaj že nekdanjega tržiškega župana. Prišli smo torej tako daleč, da vladajoča koalicija kazensko suspendira novinarje, vidni člani največje vladne stranke pa brez posledic javno grozijo novinarjem!

strašljivka
13.11.2006, 13:43
...sama je kriva. ka pa ni raj napadla tončka pa kučkota pa drnija pa kacota. da se ti mrha spravi na financerja leta ()vsaj za kreditodajalne banke) je škandal ki mu v kontroliranih demokracijah ni para (jezik odrezat )....
bravo bahuk !

p.s.
ja res, stara zgodba, že kaka 2 meseca...

Mad Gandhi
14.11.2006, 09:46
Evo. Kaj je povedala Vida in kaj pravi Gerič :O

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/211766/

stMAMA
19.11.2006, 07:34
Vida je bila postavljena na hladno povsem zasluženo, vendar pa ne iz razlogov, ki jih navaja vlada :dontknow:

Prosim preberi tole:

Suspenz novinarke Vide Petrovčič rešuje življenja!

http://cinik.blog.siol.net/2006/11/19/suspenz-novinarke-vide-petrovcic-resuje-zivljenja/

:approve:

bajs01
19.11.2006, 10:08
preberem prispevek Petrovčičeve in se vprašam , kaj je narobe napisala.a je mogoče narobe to , da si sam pomagaš?mogoče res, kajti če si boš , potem v določeni situaciji ne boš potreboval uradnega medicinca , kar pa pomeni , da bo manj kapnilo v njihovo blagajno. itn...
in tako pridemo do bistva . če slučajno dregneš v oblastno oligarhijo te hitro odrežejo , kajti počutijo se ogrožene(in to upravičeno), tako da je bistvo vsega UBOGLJIVO SKLONIMO GLAVE , KAJTI TISTE , KI ŠTRLIJO IZNAD VEČINE PAČ POREŽEJO.