Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : povečanje trombocitov


castor
06.11.2006, 16:40
Torej, danes dobim izvid iz zadnjega zdravniškega pregleda in ugotovim, da imam za 20 enot povečane trombocite :O :dontknow:

kaj je to? kaj jih veča, kako jih zmanjšam?

recimo, da sem se v zadnjem času nekoliko poredel :blush: , da sem na rekreacijo v celoti pozabil...

je nevarno?


hvala :kisses:

ponga
06.11.2006, 17:15
Trombociti ali krvne ploščice sodelujejo pri strjevanju krvi - npr.pri celjenju ran.
Zato jih premalo sigurn ne sme bit.
Nimam pa pojma, kaj če jih je preveč?!
A zdravnik ti ni nič razložil?

freya
07.11.2006, 06:27
Če jih je preveč, je povečana nevarnost za nastajanje krvnih strdkov, tromboze. Ni slabo v takih primerih mali aspirin (100mg) enkrat na dan ali na nekaj dni po kosilu.

Povečano število trombocitov v krvi (vir e-zdravje)
Pri 20-letni hčeri so ugotovili zvečano število trombocitov: Plt 405, MPV 7 in WBC 9.7. Zaradi česa pride do povečanja trombocitov in na kaj lahko vplivajo oz. kaj naj stori, da jih bo spravila na normalno mejo? Drugače je zdrava, se redno ukvarja s športom in poje veliko sadja.
Odgovor: Pri vaši hčeri gre le za blago povečanje števila trombocitov, ki je klinično povsem nepomembno. Najpogostejši vzroki zvečanega števila trombocitov so razna stanja po krvavitvah, okužbah, vnetjih ali po odstranitvi vranice. Klinično se to lahko kaže ali kot krvavitve ali kot tromboze (strdki), vendar so pri tem trombociti bolj zvišani kot pri vaši hčerki. Sama tu ne more storiti kaj dosti; svetujem le kontrolo čez 14 dni in v primeru zviševanja števila trombocitov ali tudi drugih krvnih telesc, npr. levkocitov (WBC) nadaljnjo diagnostiko. Redko je v končni fazi potrebna punkcija kostnega mozga, vendar pri njej najbrž ne bo tako hudo

Vsemogočni
21.11.2006, 19:58
Pravi odgovor ti bo dal zdravnik. Po izvidu bo videl ali je to nevarno, ali je prišlo in bo le začasno, predvsem pa, ko se pomenita, boš manj premišljeval o tem in ne boš zbolel še za kaj bolj hudega ali bolj resnega. Ne matraj samega sebe, živi in uživaj, saj ta čas, ko ti je še na razpolago.

PeTe
01.12.2006, 23:48
Zanimivo...no da vam še jst svojo izkušnjo povem...jst jih mam pa premalo...in mi ful kri teče...tudi po dve ure ( mala rana ) in guess what..v bolnici mi še zdravila niso dal...2 leti sm hodil na preiskave..pa ne vejo...in zdj...niam nč...in stem kao nj žvim naprej...so mi rekl da bo minal...ne vem no. kriza

kr1
15.12.2006, 10:20
Če imaš tromobocitov preveč obstaja nevarnost krvnih strdkov (nastanek venske tromboze), kot ti je povedala že Freya. Vendar nič se ustrašit. Na vsak način pojdi z izvidom nazaj do zdravnika in ga prosi za pojasnilo. Če povečanje traja dlje časa in so trombociti res precej povišani, je pametno, da greš na dodatne preiskave.Poleg aspirana, lahko predpišejo tudi Marivarin, seveda po prethodnih natačnih preiskavah, da sploh ugotovijo, kaj je temu vzrok. Pomisli, če si morda imel pred časom kakšno pošjkodbo, hujši udarec ali kaj podobnega.:)