Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Jedi iz vlečenega testa


freya
09.11.2006, 13:32
Moj sine ima najraje jedi iz vlečenega testa, tako da malo specializacijo na teh jedeh smo že opravili, mi pa zmanjkuje idej. Zanima me, kaj najraje jeste iz vlečenega testa, kako to pripravite, od tega, katera moka je najboljša za to testo do tega, koliko časa pečete oz. kuhate.

Torej...mali recept za Moj štrudl, sirove štruklje pa itak verjetno poznate
Kila moke, mlačna voda, sol, malo olivnega olja....potrebujem za testo, ki ga pregnetem, pustim počivat za kakšno uro in raztegnem.
Testo premažem z mešanico domače skute, kisle smetane, vanili in navadnega sladkorja, olja,jajca. Povrh natrosim naribana jabolka, cimet in sladkor ali pa drugo sadje, najraje borovnice.
Simpl, hitro, dobro

kvaka
09.11.2006, 17:04
Moj sine ima najraje jedi iz vlečenega testa, tako da malo specializacijo na teh jedeh smo že opravili, mi pa zmanjkuje idej. Zanima me, kaj najraje jeste iz vlečenega testa, kako to pripravite, od tega, katera moka je najboljša za to testo do tega, koliko časa pečete oz. kuhate.


Baklava, "sirov" burek, prekmurska gibanica, jabolčni zavitek. Recepti so itak vsepovsod, če pa je zanimanje pa lahko napišem...
---
Aja, pa ko smo pri vlečenem testu... ga je kdo delal iz polnozrnate moke? Zadnjič sem poskusil eno industrijsko, pa je bilo presenetljivo dobro in je šlo lepo k jabolkam...

Teo
09.11.2006, 18:08
štrudl all the way

sicer pa reči sinu, da mu dajem jst en kolegialen nasvet. Moja mama (jp, una tazlata) mi vsak vikend speče pecivo za v ljubljano. Iz dolgoletnih izkušenj, sem vse zreduciral na 3 najboljša peciva za jest za zajtrk. Štrudl, Noč in dan (polnočni šarklj ... pa še ene 10 drugih imen ima) in tasimpl orehov biskvit.
Reči sinu, nej reče mami, nej mu speče tak čist simpl orehov biskvit (tako da rata ene 4cm debel) in gor prelit s čokolado (ki se na 3/4 strdi). ja:)

zverina
09.11.2006, 18:19
iz vlečenga testa imam najraje take slane stvari. Zavitek nadevan z gobami, različno zelenjavo...

Nincha II.
09.11.2006, 18:52
iz vlečenga testa imam najraje take slane stvari. Zavitek nadevan z gobami, različno zelenjavo...

Jaz tudi... :approve:
Recimo tut vleceno testo nadevano s krompirjem in feta sirom je noro okusno ... zraven pa grska solata ... to sem jedla enkrat v Grciji ... njaaami :O

freya
10.11.2006, 07:22
Baklava, "sirov" burek, prekmurska gibanica, jabolčni zavitek. Recepti so itak vsepovsod, če pa je zanimanje pa lahko napišem...
---
Aja, pa ko smo pri vlečenem testu... ga je kdo delal iz polnozrnate moke? Zadnjič sem poskusil eno industrijsko, pa je bilo presenetljivo dobro in je šlo lepo k jabolkam...

Domač burek mi še ni uspelo narediti takega, da bi si obliznili prste, zato ga raje kupljenega pogrejem v mikrovalovni (manjka kak konreketn recept), mogoče bi poskusila tudi z gibanico, čeprav je veliko dela zaradi več različnih nadevov..po moje. Tudi tukaj bi rabila kak recept za čimbolj enostavno pripravo.
Za jabolčne zavitke ( štrudle) smo pa že experti.
Btw...za vlečeno testo kupujem posebno moko za vlečeno testo, mogoče dobro uspe tudi iz kakšne druge?
Kolegica včasih doda polnozrnato moko k testu za jabolčni zavitek v razmerju 1:3 ali 1:4 ...zelo dobro.

silence
10.11.2006, 07:24
porov štrudl :P:P:P (no, kombinacija pora pa bučk:P)

freya
10.11.2006, 07:30
štrudl all the way

sicer pa reči sinu, da mu dajem jst en kolegialen nasvet. Moja mama (jp, una tazlata) mi vsak vikend speče pecivo za v ljubljano. Iz dolgoletnih izkušenj, sem vse zreduciral na 3 najboljša peciva za jest za zajtrk. Štrudl, Noč in dan (polnočni šarklj ... pa še ene 10 drugih imen ima) in tasimpl orehov biskvit.
Reči sinu, nej reče mami, nej mu speče tak čist simpl orehov biskvit (tako da rata ene 4cm debel) in gor prelit s čokolado (ki se na 3/4 strdi). ja:)

:rolling: :kisses:
ok, mu bom rekla, sine je ( bo) itak take telesne konstitucije kot ti, za mamo bom pa rabla recept, kako naj pri tem delu drži usta zaprta. Orehov biskvit...verjetno navadev, pomešan z naribanimi orehi?

"štrudl" je odličen tudi zato, ker po dveh ali treh dnevih ni izsušen.
btw....za vikend dobim domačo skuto ( njami, njami) in bom spet verjetno delala sirove štruklje za ene 4x, pa štrudl obveznmo
ja ;)

freya
10.11.2006, 07:31
porov štrudl :P:P:P (no, kombinacija pora pa bučk:P)

tole....mi boš pa malo bolj detaljno razložila
:kisses: :kisses: :2thumbs:

freya
10.11.2006, 07:34
Jaz tudi... :approve:
Recimo tut vleceno testo nadevano s krompirjem in feta sirom je noro okusno ... zraven pa grska solata ... to sem jedla enkrat v Grciji ... njaaami :O

potem verjetno ne poznaš skrivnosti priprave
:shy: ;)

Nincha II.
10.11.2006, 10:05
potem verjetno ne poznaš skrivnosti priprave
:shy: ;)

Ne, to cist detajlno ne, ker nisem gledala kuharju pod roke ... :D

Sam pac testo je blo navadno vleceno, potem pa noter tak krompir, kot pri nas tenstan, samo da mu je bil se dodan feta sir :) Ne pozabi na grsko solatko zraven, to je bistvo ... Ouzota na koncu pa lahko spustis :rolling:
Kar mal ustvarjaj z nadevi, ziher bo dober, ker to pa res tezko neokusno nardis ;)

zverina
10.11.2006, 11:46
z vlečenga testa lahko nardiš tud majhne zavitke z nadevi, ki jih potem ocvreš v olju.

kvaka
10.11.2006, 12:35
Domač burek mi še ni uspelo narediti takega, da bi si obliznili prste, zato ga raje kupljenega pogrejem v mikrovalovni (manjka kak konreketn recept), mogoče bi poskusila tudi z gibanico, čeprav je veliko dela zaradi več različnih nadevov..po moje. Tudi tukaj bi rabila kak recept za čimbolj enostavno pripravo.
Za jabolčne zavitke ( štrudle) smo pa že experti.
Btw...za vlečeno testo kupujem posebno moko za vlečeno testo, mogoče dobro uspe tudi iz kakšne druge?
Kolegica včasih doda polnozrnato moko k testu za jabolčni zavitek v razmerju 1:3 ali 1:4 ...zelo dobro.

Za burek imam tudi jaz podobno mnenje, mi še ni uspelo speči takega res 100% tapravega (bo treba spet probat, se mi zdi, da sem enostavno z oljem škrtaril).
Prekumursko gibanico (prekmurce bo zdaj glava pekla) pa jaz naredim kar kot nekakšno slovensko baklavo. En recept za nadeve je tu http://sl.wikibooks.org/wiki/Prekmurska_gibanica, samo ne preveč resno jemat tistega listnatega testa, vlečeno daš. Narejeno pa je precej hitreje, kot se zdi.

Za testo je pač pregovorno potrebna gladka moka (moka za vlečeno testo itak je samo gladka moka... vsaj kolikor vem). Tudi v tistem industrijskem je bilo samo del polnozrnate in najbrž je v tem finta, ker ima taka moka sicer zelo malo lepka in si sploh ne predstavljam, da bi se dala razvlečti...

silence
10.11.2006, 18:19
tole....mi boš pa malo bolj detaljno razložila
:kisses: :kisses: :2thumbs:Sem že velikrat, bom pa še enkrat anede.:)

Najbolš bi nardila, da bi si to kar nekam spravla, da ne bom skoz isto pisala.:angel:

Nobena umetnost: potenstaš najprej por, dodaš bučke.. tenstaš... soliš, začiniš po okusu kakopak! Lahko dodaš še jaca in kislo smetano, da se fajn zgosti (jaz ne, ker kisle smetane sploh ne jem, pa samo z zelenjavo mi je bolši:shy:) Počakaš, da se vse ohladi... razvaljaš testo, butneš filo gor in zaviješ. Pečeš 25 - 30 minut na 180 stopinj! In maš najbolšo južno spljoh.. :P :2thumbs:

pinky
10.11.2006, 18:41
a maš tud kak "ponaredek" tega iz zelenjave, ki se trenutno dobi? ker bučk že neki časa nisem vidla...

lady_lucifer
10.11.2006, 18:43
a tavelkem merkatorju so se;)

silence
10.11.2006, 18:44
a maš tud kak "ponaredek" tega iz zelenjave, ki se trenutno dobi? ker bučk že neki časa nisem vidla...Ne :( ..lohk se s špinačo nardi.. ampak tapravo:P . Tko da ne, nimam... konc štrudl sezone je.:mad: Sej por pa bučke se še da kupit.... samo..... :nonono:

phil350
10.11.2006, 20:49
v vleceno testo dam eno jajce

pinky
11.11.2006, 11:20
Sem že velikrat, bom pa še enkrat anede.:)

Najbolš bi nardila, da bi si to kar nekam spravla, da ne bom skoz isto pisala.:angel:

Nobena umetnost: potenstaš najprej por, dodaš bučke.. tenstaš... soliš, začiniš po okusu kakopak! Lahko dodaš še jaca in kislo smetano, da se fajn zgosti (jaz ne, ker kisle smetane sploh ne jem, pa samo z zelenjavo mi je bolši:shy:) Počakaš, da se vse ohladi... razvaljaš testo, butneš filo gor in zaviješ. Pečeš 25 - 30 minut na 180 stopinj! In maš najbolšo južno spljoh.. :P :2thumbs:če mogoč kdo ni v prvo verjel - tole je pregrešno dobro (pravka spekla in jedla) :P:P:P:P

freya
14.11.2006, 06:50
Sem že velikrat, bom pa še enkrat anede.:)

Najbolš bi nardila, da bi si to kar nekam spravla, da ne bom skoz isto pisala.:angel:

Nobena umetnost: potenstaš najprej por, dodaš bučke.. tenstaš... soliš, začiniš po okusu kakopak! Lahko dodaš še jaca in kislo smetano, da se fajn zgosti (jaz ne, ker kisle smetane sploh ne jem, pa samo z zelenjavo mi je bolši:shy:) Počakaš, da se vse ohladi... razvaljaš testo, butneš filo gor in zaviješ. Pečeš 25 - 30 minut na 180 stopinj! In maš najbolšo južno spljoh.. :P :2thumbs:

če si že pisala o tem, bi pa rekla v kateri temi, pa je problem rešen
:angel:

silence
14.11.2006, 07:30
če si že pisala o tem, bi pa rekla v kateri temi, pa je problem rešen
:angel:Japajade :rolling: :rolling: :rolling: ...Bi mela jest najprej en kup dela, da bi najdla - mogoče. Pol bi se pa pri tebi vse ponovilo. Tuki maš recept - da obema mal časa pršparam :approve:

freya
14.11.2006, 07:43
wela, midve sicer še nisva govorile o tej temi, bom pa z veseljem sprobala
:kisses:

Hel
27.11.2006, 09:08
Domač burek mi še ni uspelo narediti takega, da bi si obliznili prste, zato ga raje kupljenega pogrejem v mikrovalovni (manjka kak konreketn recept), mogoče bi poskusila tudi z gibanico, čeprav je veliko dela zaradi več različnih nadevov..po moje. Tudi tukaj bi rabila kak recept za čimbolj enostavno pripravo.
Za jabolčne zavitke ( štrudle) smo pa že experti.
Btw...za vlečeno testo kupujem posebno moko za vlečeno testo, mogoče dobro uspe tudi iz kakšne druge?
Kolegica včasih doda polnozrnato moko k testu za jabolčni zavitek v razmerju 1:3 ali 1:4 ...zelo dobro.
http://www.krajnc.net/recept/recept1.cgi?skupina=28&st_recepta=4

Moje pripombe k receptu:
- predvsem rabiš čim bolj visok pekač. Celotna zadeva zna biti visoka cca 8 cm, ko se peče, pa še bolj naraste in posledično kaplja čez rob pekača. Jaz pečem gibanico kar v mojem šlemčetu (tista visoka ovalna glinena posoda)
- količine so za en srednje velik pekač - ne tisti, ki seže čez celo pečico in ne tisti mali, ki si ga včasih dobil zraven pečice. Jaz dam malo več skute in jabolk.
- kislo smetano za kapljanje maka in orehov zmešam z malo mleka
- podplatno testo naj počiva v hladilniku, razvaljaj ga ćim bolj na tanko, naj ti ga ne bo škoda vreči malo stran, če se ti bo zdelo, da je predebelo razvaljano
- ne pretiravaj s kapljanjem vlečenega testa z maslom
- pečeš na čisto spodnji višini pečice
- počakaš, da je skoraj čisto hladna, preden razrežeš. Še vroča se bo lahko jedla samo z žlico direkt iz pekača.

Brtek. NI tako zelo zahtevno, kot se bere.;)

freya
27.11.2006, 19:35
vedno zanesljiva Hel:approve: :)