Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Premoženje cerkve


čudežni
16.11.2006, 13:19
Do konca oktobra je bilo vrnjenega 61,8-odstotka zahtevanega premoženja

Eno pomembnejših gospodarskih vprašanj tranzicije, ki ga slišimo predvsem v zadnjem času, je, do kakšnega premoženja so se v času slovenske »prvobitne akumulacije kapitala« dokopali ne le posamezniki, ampak predvsem organizacije, v prvi vrsti denimo slovenska Cerkev, katere gospodarski sedež je v Mariboru. Tam namreč domujejo trije od štirih trenutnih stebrov ekonomsko-finančne moči Cerkve v slovenskem gospodarstvu: družba Škofijsko gospodarstvo Rast, naložbeni holding Zvon 1 in Krekova družba za upravljanje. Ljubljanska nadškofija za zdaj premore »le« družbo Metropolitana; ta je pred kratkim prevzela blejsko družbo Gozdno gospodarstvo, ki skrbi za gozdove v cerkveni lasti.

Naložbeni portfelj družb okrog mariborske nadškofije je namreč precej obsežnejši. Le Zvon 1, ki je od lani v večinski lasti družbe Gospodarstvo rast, ima v tem trenutku v svojem portfelju za več kot 70 milijard tolarjev lastniških deležev v pomembnih slovenskih podjetjih. Obe družbi sta bili po podatkih iz letnega poročila oz. poslovnega registra Gvin lani skupaj vredni več kot 37 milijard tolarjev. Še z dodatnimi 20 milijardami tolarjev finančnih naložb je konec preteklega leta razpolagal »sestrski« holding Zvon 2, ki je imel ob tem 14,5 milijarde tolarjev kapitala. K temu pa kaže prišteti še skupaj skoraj 15 milijard tolarjev premoženja v vzajemnih skladih Skala (vlaga v domače delnice) in Klas (vlaga v tuje delnice) ter v posebni investicijski družbi Zvon id, ko jo upravlja Krekova družba.

»Katoliške cerkve, njihove ustanove, posamezni redi ali njihovi pravni nasledniki so zahtevali vračilo premoženja v skupni vrednosti 233,222 milijona evrov, do konca oktobra pa je bilo odločeno o premoženju v skupni vrednosti 144,169 milijona evrov, kar pomeni 61,8-odstotni delež zahtevanega premoženja. Od skupne vrednosti odločenega premoženja pa je bilo ugodno rešenih za 135,1 milijona evrov zahtevkov, kar pomeni 93,7 odstotka vrednosti vsega odločenega premoženja,« je ministrstvo za pravosodje zapisalo v odgovoru poslancu Miranu Potrču na vprašanje v zvezi s premoženjem, ki ga je RKC zahtevala na podlagi denacionalizacije.


Vir: http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,36,170854

Bell412
16.11.2006, 13:29
Saj je že čas, da se tako pravnim kot fizičnim osebam vrne premoženje, ki jim je bilo odvzeto pod totalitarnim režimom in končno zaključimo s to denacionalizacijo.

mataj
16.11.2006, 13:40
Saj je že čas, da se tako pravnim kot fizičnim osebam vrne premoženje, ki jim je bilo odvzeto pod totalitarnim režimom in končno zaključimo s to denacionalizacijo.... in začnemo z rekatolizacijo.

bajs01
16.11.2006, 13:57
še vedno pa ostaja vprašanje , kako je RKC prvotno prišla do svojega premoženja?

mataj
16.11.2006, 14:12
še vedno pa ostaja vprašanje , kako je RKC prvotno prišla do svojega premoženja?Takole

http://www.reformation.org/secret.html

Poglavja 2, 6, 7 in 8.

strašljivka
16.11.2006, 15:18
...obtoži te čarovništva in ti zapleni premoženje, dediči pa za vstop v nebesa podarijo še kar ostane...
zanimivo je tud kako so razlastil križarje ko jih niso več rabil...

Duh
16.11.2006, 17:33
To ni debata o tem al bog je al boga ni, ampak o instituciji...
že v osnovi delajo cerkevene institucije proti svojim načelom, kot je kupčkanje denarja...spreminjajo samo tista načela, katera koristijo samo instituciji...denarja in umetnin se niso nikoli branili, pa četudi so prihajali od NACISTOV...tud skrivanje le-teh jim ni bilo tuje, če so le kaj od tega imeli...

Osebno vidim problem v teh institucijah, ki pod praznimi pretvezami v glavnem še samo kupčkajo..tud kaj dobrega naredijo, ampak tud Mercator zaposluje toliko in toliko delavcev in podarja del dobička v humanitarne namene, a ne?

V bistvu gre za to, da so si vzeli pravico na "trade mark"...da so oni tisti, ki lahko TRŽIJO BOGA in vse kar spada zraven...enako kot slovenski Olimpijski komite lahko edini trži našo olimpijsko reprezentanc in tistih 5 krogov, enako kot kokakola, ki lahko edina trži njihov trademark, itd....

Jaz ne rabim raznih posrednikov, ki si vsi trgajo svoje procente in služijo na meni...se bom z bogom zmenil sam...bog, č eobstaja, tak al tak vse vidi in bi moral tud videt, kdo je že v osnovi pošten in kdo ne...ne glede al redno biskuje institucijo in meče gnar not v pušlc...

Duh
16.11.2006, 17:56
No Meta, to pa je pameten od(iz)govor...

lupus is back
16.11.2006, 18:51
Sedaj, ko so vse dobili, seveda pričakujem ČUDEŽE! Glede na to,kar se dogaja ( klientelitem,partitokracija, vladavina ulice, brisanje socialnih pravic, divja privatizacija, in še in še.. ) menim,da smo že postali najbolj krščanska država v Evropi, celo Poljaki so pravi pogani napram našim kmetavzarjem, ki jih je očitno obsvetlil sam prsvetli sveti duh?! Ali pa se motim in sem preskromen?!

Biško
16.11.2006, 19:15
...tista sredstva v skladih niso last škofije...skladi le upravljajo premoženje delničarjev..:D

Dalmatinec
16.11.2006, 21:06
...obtoži te čarovništva in ti zapleni premoženje, dediči pa za vstop v nebesa podarijo še kar ostane...
zanimivo je tud kako so razlastil križarje ko jih niso več rabil...

:2thumbs:

Medved Pu
16.11.2006, 21:27
Razlastili so tudi protestante, protestantski dvorec Betnava so dobili vrnjen v denac. postopku, nihče ni vprašal, kako so prišli do tega protestantskega dvorca..
V predvčerajšnji prilogi Dela, je opisana cerkvena lastnina in kaj vse jim plačujemo in plačujemo jim res vse!!!
Naj jim plačujejo katoliki, kaj mam jaz z njihovimi tošlni in oni z mojim!!!???
Mogoče bom popenil in ustanovil delniško cerkev svetega plačnika, katere edini namen bo cuzati denar od države in ga direktno brez stroškov vračati na račune mojih vernikov..
Je kdo za?
Hočem cerkveni davek in pika!!!:mad:

Vsemogočni
16.11.2006, 23:35
In ne samo glede denarja, tudi psihološko se stopnuje reklamiranje. Tisti ki se sklicujete na komunizem lahko kr prec utihnete, ker s krščanstvom niste prav nič boljši. Komunizem je propadel kot družbeni red, cerkev se pa dodatno na ta račun šir iin povečuje svoj pritisk. Torej v bistvu popolnoma nič boljši.

Še ena krepka pobrana iz Delove priloge:
Ministrstvo za kulturo in šolstvo sta sedmošolcem podarili 19.500 knjig Neli Kodrič. To bi bilo zelo lepo, če ne bi..: V njej lahko bralci izvedo, da bo mučitelje prej ali slej kaznoval ali spreobrnil Bog (na dan pokopa pa - o Bog odpusti mu grehe...op.pisca), žrtve pa bo nagradil , ČE BODO VZTRAJNO MOLČALE (mučeni fantek v knjigi je zaradi poškodb stalno na urgenci in mu tako hitro odkrijejo tumor na možganih ter mu rešijo življenje). V članku sem trdil, da so moralne vrednote knjige (molk, pokornost, pasivnost, avtoriteta ima vedno prav....) pač izraz moralnih vrednot, ki jih v otroške glave vbija tudi del (jedro?) šolnikov. Po oddaji članka je knjiga krenila med otroke in šolski minister je jasno povedal, čemu so jo izbrali: "ima knjiga določenen sporočilne vrednosti" (STA, 13.9.2006). ..... Tolko in še naprej piše Miha Mazzini

Mene pa zanima, glede na vse doživeto, preživeto, ali se res nihče nič ne nauči iz zgodovine. Ni važno kdo, le da je na oblasti, pljuva zgodovino, kaže na tiste, ki jih že ni več z enim samim namenom: opravičiti svoja bedasta dejanja v imenu nekoga na katerega se stalno sklicujejo in z njim stalno že tisočletja strašijo ljudi, ki potem res ne upajo ničesar reči, ter podjarmljajo in poneumljajo ljudi in iz njih delajo slepe ter vodljive bebce. Pa to bi še razumel, da se pustijo voditi in ustrahovati ljudje, ki se bojijo samega sebe in jih mora nekdo voditi, nikakor pa ne razumem izobražencev (sej te so ponavadi najprej potolkli) ki hujskajo in pritiskajo na ljudi, predvsem pa na otroke v njihovem zgodnjem otroštvu, ko nikakor niso samostojni in jim je sveto vse kar jim povedo starši in učitelji.

Sami pa kršijo načela, delajo enake nečednosti kot ostali in najdejo na miljone izgovorov, da so boljši in edini pravi. Tega dragi moji niso delali niti komunisti pa jih je čas enako kot velike bojevnike in osvajalce vedno povozil. Kaj je še slabše pri cerkvi? Vsi delajo (ali se delajo) za tujo državo, kjer vladajo in narekujejo kolko je treba za njih nagrabiti po svetu. Žalostno za človeštvo, večina se jih pa tko al tko sploh ne zaveda za kaj gre in pluvajo po drugih, sami pa delajo še večje strahote človeštvu. In vse v imenu ....... za tujo državo :rolling:

Medved Pu
17.11.2006, 00:15
Še otroku je jasno, da je partija najbolj zagrete kadre dobila iz vrst bivših vernikov in tudi obratno je krasno laufalo, ko je bilo že jasno, da jekomunizem pobrcal...
Nayebali smo vsi vmes, ostanki "preklete" razvetljenske kulturne in nazorske filozofije, ki je pomedla papeštvo ob svojem rojstvu...
In razvetljenec ne more postati pristaš ali član česarkoli, zato smo vedno obojim šli na jetra, zato mnogim tule v SLO smrdi Evropa, ki je ohranila razsvetljenstvo kot osnovno nazorsko platformo...
Zakaj lahko že od majhnega povprečno izobraženemu evropejcu nekaj razložim v parih besedah kar je treba našim enoumnikom obeh sort predavat tri semestre?
Ker te podstati ni nikdar zamenjal za enoumje neke slepe množice, v katero se povprečen Slovenec najraje takoj zavleče kot ranjen pes na varno, če zasluti -oooo, groza, da bo moral stalno stalno mislit s svojo glavo, srcem in dušo in da -BOJO TO VSI VIDELI IN KAZALI NANJ S PRSTOM...
In o čem govori razsvetljenstvo, v kaj verjame?.
Da človek ima: Srce, dušo in svoj popolnoma neodvisen rastoč miselni svet, ki nanj ne vpliva nek vodja in organizacija...VEDNO,vedno ima možnost lastne izbire.
Lahko se, mora se, požvižgat na cerkev in firerje in partije z njihovo navlako, hkrati pa jih razumet kot del, nekakšen delno funkcionalen anahronizem sveta, ki ga je nasledil in se o njih izražat dokaj spodobno.. :)

lupus is back
17.11.2006, 06:50
Še vedno čakam, da se bo 'cerkev', sedaj, ko se je tako nabasala , zavzela za tolerntnost in obsodila spodkopavanje države s strani kmetavzarjev, ki so na oblasti, ali je to tisti č..ČUDEŽ?!!

Bell412
17.11.2006, 07:27
Ne, da bi koga zagovarjal, samo... Po vsem zgoraj napisanem bi skoraj lahko sklepal, da gre beseda o Dolfijevem rajhu, ne pa o RKC ter da obstaja gora dokazov, ki podpira te trditve.

Ako obstajajo dokazi ali vsaj sum, da je bilo Cerkvi v denacionalizacijskem postopku vrnjeno kaj preveč ali da je bilo premoženje protipravno pridobljeno, obstajajo za to pristojni organi, kamor se take zadeve prijavi. V kolikor tega ni, so vse izmišljotine.:dontknow:

Biško
17.11.2006, 07:53
..eh, se protiverskost in proticerkvenost pač mora nekje izpuhat...:D

nejc
17.11.2006, 08:04
Ako obstajajo dokazi ali vsaj sum, da je bilo Cerkvi v denacionalizacijskem postopku vrnjeno kaj preveč ali da je bilo premoženje protipravno pridobljeno, obstajajo za to pristojni organi, kamor se take zadeve prijavi. V kolikor tega ni, so vse izmišljotine.:dontknow:
Izmišljotine ravno niso. Govorijo o tem zgodovinska dejstva. Sodnega epiloga pa ne bo, torej v neki realni debati po teh argumentih ni moč poseči. Vendarle delim mnenje s tistimi, ki so proti vrnitvi premoženja RKC, med drugim tudi zaradi takšnih razlogov.:)


..eh, se protiverskost in proticerkvenost pač mora nekje izpuhat...:D
Po mojih izkušnjah večine proti RKC nastrojenih ljudi ne moti verovanje. Motijo nas druge reči, v zvez z delovanjem te organizacije, njenimi nauki in upoštevanjem teh z lastne strani itd.

Biško
17.11.2006, 08:09
...In razvetljenec ne more postati pristaš ali član česarkoli, zato smo vedno obojim šli na jetra, zato mnogim tule v SLO smrdi Evropa, ki je ohranila razsvetljenstvo kot osnovno nazorsko platformo...:)

:D :D ..uf kako napuhlost mora človek nositi v sebi, ko se kar sam razglasi s takim visoko letečim pridevnikom, kot je razsvetljen.:O ..od česa le ???.... od kraje iz krščanstva ? sicer pa je je zgleda pozabil, da mora sebe zatemniti in svetlobo usmeriti v predmet, če ga želi spoznati..:D :D

...je pa Razsvetljenstvo s svojim deizmom že šlo zdavnaj pa-pa...:clown:

Po mojih izkušnjah večine proti RKC nastrojenih ljudi ne moti verovanje. Motijo nas druge reči, v zvez z delovanjem te organizacije, njenimi nauki in upoštevanjem teh z lastne strani itd.

...pa imaš ti vpogled v kompleksno življenje Cerkve...zakaj in kako se ta sredstva porabljajo...al le mal popušite, kar se dnevno servira na slovensko medijsko bebavi sceni..???

strašljivka
17.11.2006, 08:14
...karitas se financira iz dobrodelnih prispevkov, na iz blagajne rkc...

Biško
17.11.2006, 08:17
...karitas se financira iz dobrodelnih prispevkov, na iz blagajne rkc...

...kaj pa je to blagajna RKC ??

nejc
17.11.2006, 08:33
...pa imaš ti vpogled v kompleksno življenje Cerkve...zakaj in kako se ta sredstva porabljajo...al le mal popušite, kar se dnevno servira na slovensko medijsko bebavi sceni..???
Ne govorim o porabi sredstev.

Vsak sklepa iz svojega položaja. Osebno nisem pod vplivom medijiev(vsaj ne izstopam). Še najmanj pa so moje pogledi na RKC povezani z napisanim in slišanim v medijih. Osnova mojega "problema"
z RKC je dvoličnost, sleparjenje, svetohlinstvo in še nekaj drugih (ne)lepih lastnosti.
Kot prvo bom ponudil tisti "argument", da si je RKC pridobila velik del premoženja na moralno nesprejemljiv način tekom njene celotne zgodovine. Kar pa je zame zelo moteča zadeva, ker se taista RKC predstavlja kot vrhovna moralno etična instanca(v krščanskem svetu). Žal biško, ljudje in organizacije z dvojno moralo zame ne pomenijo nič. Poleg tega je RKC storila krivico premnogim posameznikom. Precej ljudi je trpelo, ker niso sprjeeli cerkvenih dogm. Hkrati pa se RKC v javnosti bori proti krivicam. Halo?:hammer: [They dont fool me:rolling:]Zarad mene naj obstajajo. Dokler ne začno s svojimi idejami, rešitvami, nauki in razmišljanjem posegat v moje življenje. To pa se dogaja. Skoraj vsakodnevno. Na tak ali drugačen način. Čist konkretno je en poseg v moje življenje nenehno tuljenje cerkvenih zvonov. Pravtako sem udeležen pri polnjenju vreče, iz katere RKC dobi del svojih sredstev. Pa ne grem k njim niti po nasvet. S kakšnim namenom jih torej moram sofinancirat? Naj jih sponzorirajo verniki. itd. itd.

Če me morda ne razumeš. Če si ti veren, nimam s tem problemov. Vsak verjame v nekaj. V kolikor zagovarjaš RKC kot institucijo, potem imava problem. Nimam pa zdle cajta niti energije, da bi se spušču v takšno debato. Kar sem meu povedat v zvezi s tem, sem napisal. Probaj razumet ali ne. Meni je vseeno.

ata
17.11.2006, 08:39
Ne govorim o porabi sredstev.

Vsak sklepa iz svojega položaja. Osebno nisem pod vplivom medijiev(vsaj ne izstopam). Še najmanj pa so moje pogledi na RKC povezani z napisanim in slišanim v medijih. Osnova mojega "problema"
z RKC je dvoličnost, sleparjenje, svetohlinstvo in še nekaj drugih (ne)lepih lastnosti.
Kot prvo bom ponudil tisti "argument", da si je RKC pridobila velik del premoženja na moralno nesprejemljiv način tekom njene celotne zgodovine. Kar pa je zame zelo moteča zadeva, ker se taista RKC predstavlja kot vrhovna moralno etična instanca(v krščanskem svetu). Žal biško, ljudje in organizacije z dvojno moralo zame ne pomenijo nič. Poleg tega je RKC storila krivico premnogim posameznikom. Precej ljudi je trpelo, ker niso sprjeeli cerkvenih dogm. Hkrati pa se RKC v javnosti bori proti krivicam. Halo?:hammer: [They dont fool me:rolling:]Zarad mene naj obstajajo. Dokler ne začno s svojimi idejami, rešitvami, nauki in razmišljanjem posegat v moje življenje. To pa se dogaja. Skoraj vsakodnevno. Na tak ali drugačen način. Čist konkretno je en poseg v moje življenje nenehno tuljenje cerkvenih zvonov. Pravtako sem udeležen pri polnjenju vreče, iz katere RKC dobi del svojih sredstev. Pa ne grem k njim niti po nasvet. S kakšnim namenom jih torej moram sofinancirat? Naj jih sponzorirajo verniki. itd. itd.

Če me morda ne razumeš. Če si ti veren, nimam s tem problemov. Vsak verjame v nekaj. V kolikor zagovarjaš RKC kot institucijo, potem imava problem. Nimam pa zdle cajta niti energije, da bi se spušču v takšno debato. Kar sem meu povedat v zvezi s tem, sem napisal. Probaj razumet ali ne. Meni je vseeno.

Ne bom se spuščal v že neštetokrat premleto debato, samo nekaj tebi v razmiskek. V sosednji temi, ko je govora o Ciganih, vztrajno zavračaš posploševanje in nestrpnost.
Je označeni del kaj drugega kot poslploševanje?

nejc
17.11.2006, 08:51
Ne bom se spuščal v že neštetokrat premleto debato, samo nekaj tebi v razmiskek. V sosednji temi, ko je govora o Ciganih, vztrajno zavračaš posploševanje in nestrpnost.
Je označeni del kaj drugega kot poslploševanje?
Je nekaj povsem drugega. Nisem govoril o cerkvenih delavcih. [Če bi trdil, da se duhovniki ne držijo krščanskega nauka, bi šlo za posploševanje. Ali če bi trdil, da so duhovniki pedofili.] Ti se v precejšnjem deležu držijo nauka, ki ga RKC širi. Z izjemami. Govoril sem o delovanju RKC kot inštitucije. O politiki njenega delovanja, o določenih potezah cerkve, ki so vnasprotju z njenim naukom.:dontknow:

Nestrpnost. Ta del je bolj utemljen. Moja "alergija" na RKC meji na nestrpnost. Priznam. Odvisno od počutja. Vendarle se mi zdi, da za neko pretirano nestrpnost ne gre. Govorim umirjeno, skušam argumentirati moje mnenje. Torej, vprašanje je, če gre res za nestrpnost, ali gre samo za manjšo mero strpnosti.:D:dontknow:

Konkreten primer: V kolikor bi RKC ne imela z državo nič skupnega oz. bi država in cerkev bili strogo ločeni(kot bi naj bilo), potem sem pripravljen sprejeti tudi hrup cerkvenih zvonov. V dobro sosedskih odnosov.:) Tako, da menim, da sem strpen glede vprašanja RKC.

Biško
17.11.2006, 08:54
...kako lepo kvazitolerantsvo:D :D

nejc
17.11.2006, 08:55
...eh, še en z zvonček sindromom...:D
Tak je to. 5 let živim v LJ in vsa leta imam samo nekaj 100m stran cerkev. Glede na to, da se (predvsem v toplih delih leta), ko spim z odprtim oknom, zbujam ob 7 zjutraj(tudi čez vikend) zaradi zvonov, gre torej za poseg v moje življenje. Žal zvonov ne morem ukinit ali vplivat na njihovo ukinitev. Če bi imel za razliko soseda, ki bi vsako jutro ob 7 nabijal neko musko, bi mu enostavno lahko šel rečt, da naj neha. V kolikor ne bi nehal, bi imel na volj določena pravna sredtsva, s katerimi bi lahko dosegel njegovo utišanje. Pri RKC pa tega ni. Sem torej kot posameznik povsem nemočen, kar normalno , povzorča določene frustracije.:rolling:

Biško
17.11.2006, 08:56
...uf, al sem na forumih srečal že ene miljon takih, ki so 100 m od zvonika....+- 20 m:D

nejc
17.11.2006, 09:11
zna bit, da nas je res milijon takih, glede na število cerkva:D

resno:Če si srečal že milijon ljudi z istim problemov, se ti ne zdi morda, da to res je problem?:dontknow:

Bell412
17.11.2006, 09:12
Cerkev ni nič drugega kot skupnost vernikov, od katerih so nekateri posvečeni in nosijo talarje. Pedesetletna gonja proti RKC je pa pustila vtis, kot da gre za mafijsko združbo. Naj te pomirim. Če bi se poglobil v delovanje Cerkve, bi ugotovil, koliko dobrega je narejnega: koliko revežev oblečenih, koliko lačnih nahranjenih, koliko obupanih potolaženih, koliko žalostnih razveseljenih.... Cerkev so ljudje, ki si vsak po svoje prizadevajo biti dobri. Enim to uspeva bolj, drugim manj.

Seveda imaš lahko pred očmi samo temno plat zgodovine Cerkve, samo to potem ni objektiven pogled. Saj nihče ne zanika, da je v zgodovini Cerkev nekajkrat "iztirila" in so bila v njenem imenu zagrešena grozodejstva.. Prejšnji papež se je za to opravičil, zdaj pa je na ljudeh, da odpustijo in predvsem, da živijo v sedanjosti.

Prav v čisto vseh pogledih se tudi meni RKC ne dopade, poskušam pa razumeti, da se je morala organizacija prilagoditi razmeram okoli sebe, tržnemu gospodarstvu itd.

Kar se pa tiče denarja, ki ga dobiva od države.. Recimo takole: ogromno državljanov RS je verniikov in nimajo nič proti, da gre del davkov, ki jih plačajo državi, verskim skupnostim. Spet drugi nad tem niste navdušeni in bi denar raje dali drugam. In tudi ga. Mene osebno moti, da država podpira neke kvazi umetnike (ala Brecelj, recimo), ki se na račun države redijo, zadevajo in prirejajo neke performanse, zažige križev itd, itd. Jaz si predstavljam, da gre del denarja, ki ga kot davkoplačevalec plačam državi za Cerkev, ti si pa lahko predstavljaš, da gredo tisti tolarčki, ki jih daješ ti, za sofinanciranje organizacije, ki ti je všeč. Saj država sofinancira toliko fundacij, društev, skupin...
Noben nov davek torej ni potreben, vse se že samo lepo regulira:2thumbs:

strašljivka
17.11.2006, 09:18
...sploh ne razmišljaš napačno, problem ki ga lepo izpostavljaš je pač da "država" torej aktualna vlada določi kam gre del tvojih davkov. in da gre nekomu ki ga ima toliko da ga investira ker ga ne more porabit za promocijo države, slovenske besede, kulture ali znanja je mal mim....r

Bell412
17.11.2006, 09:20
Kar se nabijanja z zvonovi tiče, pa vsi pretiravajo. Sam živim precej manj kot 100 metrov od dokaj velike cerkve s štirimi zvonovi, pa se NIKOLI ne zbudim, ko zvoni. Tega se enostavno navadiš, kot hrupa s ceste ali železniške proge in preslišiš. Razen če imaš ideološki razlog za to, da se ne navadiš... ;)

...sploh ne razmišljaš napačno, problem ki ga lepo izpostavljaš je pač da "država" torej aktualna vlada določi kam gre del tvojih davkov. in da gre nekomu ki ga ima toliko da ga investira ker ga ne more porabit za promocijo države, slovenske besede, kulture ali znanja je mal mim....r
Kaj niso cerkvene stavbe kulturna dediščina brez primere? Pa morajo za obnovo in vzdrževanje v glavnem zbirati prostovoljne prispevke po farah...
In če država financira zdravstveno zavarovanje tistim par duhovnikom (ki jih je itak vedno manj), je to po mojem kar dobro naložen denar, saj je duhovna oskrba vsekakor faktor, ki prispeva k dobremu počutju državljanov in dušnemu zdravju --> boljše počutje --> večja produktivnost..:D

doli
17.11.2006, 09:28
...uf, al sem na forumih srečal že ene miljon takih, ki so 100 m od zvonika....+- 20 m:D
Ne pretiravaj. Res je, da nas tiste, ki živimo blizu zvonikov, večinoma moti nabijanje ob zgodnjih jutranjih urah nečesa, kar ne služi ničemur in kar se nabija izključno samo še iz arogance in zaradi razkazovanja mišic. Vsak normalen sosed bi upošteval, da tako zgodaj zjutraj ne bi zganjal takega hrupa, ker vsak normalen ve, da s tem moti blizu stanujoče. Kdor pa zganja tak hrup tako zgodaj zjutraj, pa pač ni normalen. Zdaj ali je umsko prizadet, ali pa se mu fučka za vse ostale, glavno da je on srečen in da pokaže kdo je glaven na vasi. Kar pa je koneckoncev isto kot umsko prizadet. Pa nimam nič proti vernikom, kar naj verjamejo, če želijo, zaradi mene lahko delajo karkoli hočejo. Ampak naj delajo to tako, kot to delam jaz, da ne motim ostale. A res preveč hočem?

Pa pojdimo nazaj k temi. Ali se zavedate, da je cerkev lastnik že tretjine slovenskaga gospodarstva, in z vsakim dnem se ta procent še povečuje. Pa še vedno pobirajo nek vbogajme, kot da bi bili reveži. In narod, med drugim tudi taki ki s težavo pridejo čez mesec, se še vedno pusti nategovat in jim pridno dnarčka nosijo. Pa ne mislim več pisat o tem, saj je blo že vse tisočkrat napisano. Nima smisla.

Bell412
17.11.2006, 09:31
Ali se zavedate, da je cerkev lastnik že tretjine slovenskaga gospodarstva, in z vsakim dnem se ta procent še povečuje....:rolling: :rolling: :rolling:

To moraš pa malo bolj podrobno razložit, ker me res zanima..

nejc
17.11.2006, 09:40
Kar se nabijanja z zvonovi tiče, pa vsi pretiravajo. Sam živim precej manj kot 100 metrov od dokaj velike cerkve s štirimi zvonovi, pa se NIKOLI ne zbudim, ko zvoni. Tega se enostavno navadiš, kot hrupa s ceste ali železniške proge in preslišiš. Razen če imaš ideološki razlog za to, da se ne navadiš... ;)
V Velenju živim že celo življenje ob glavni prometnici. Sem se navadil. V LJ sem eno leto živel v Šentvidu s pogledom na Celovško. Sem se tudi navadil.
Na zvonove se pa nikakor ne morem. Sploh pa je št. decibelov pri zvonu večje od hrupa, ki ga povzroča motorno vozilo. V kolikor ne hupa.:)

Kaj niso cerkvene stavbe kulturna dediščina brez primere? Pa morajo za obnovo in vzdrževanje v glavnem zbirati prostovoljne prispevke po farah...
In če država financira zdravstveno zavarovanje tistim par duhovnikom (ki jih je itak vedno manj), je to po mojem kar dobro naložen denar, saj je duhovna oskrba vsekakor faktor, ki prispeva k dobremu počutju državljanov in dušnemu zdravju --> boljše počutje --> večja produktivnost..:D
ne vseh državljanov, ampak samo vernikov


Pa pojdimo nazaj k temi. Ali se zavedate, da je cerkev lastnik že tretjine slovenskaga gospodarstva, in z vsakim dnem se ta procent še povečuje. Pa še vedno pobirajo nek vbogajme, kot da bi bili reveži. In narod, med drugim tudi taki ki s težavo pridejo čez mesec, se še vedno pusti nategovat in jim pridno dnarčka nosijo. Pa ne mislim več pisat o tem, saj je blo že vse tisočkrat napisano. Nima smisla.
Tole pa tudi mene zanima. Država 50%, RKC 30%, ostali 20%?:dontknow:

Bell412
17.11.2006, 10:17
ne vseh državljanov, ampak samo vernikov
Seveda, tako sem mislil, se opravičujem... čeprav lahko potem zadovoljen in s pozitivizmom nabit človek (vernik) lahko ugodno vpliva tudi na druge..

doli
17.11.2006, 11:17
..so mu to Strički povedali..
Naložbeni portfelj družb okrog mariborske nadškofije je precej obsežen. Zvon 1, ki je od lani v večinski lasti družbe Gospodarstvo rast, ima v tem trenutku v svojem portfelju za več kot 70 milijard tolarjev lastniških deležev v pomembnih slovenskih podjetjih. Obe družbi sta bili po podatkih iz letnega poročila oz. poslovnega registra Gvin lani skupaj vredni več kot 37 milijard tolarjev. Še z dodatnimi 20 milijardami tolarjev finančnih naložb je konec preteklega leta razpolagal »sestrski« holding Zvon 2, ki je imel ob tem 14,5 milijarde tolarjev kapitala. K temu pa kaže prišteti še skupaj skoraj 15 milijard tolarjev premoženja v vzajemnih skladih Skala in Klas ter v posebni investicijski družbi Zvon id, ko jo upravlja Krekova družba.
Katoliške cerkve, njihove ustanove, posamezni redi ali njihovi pravni nasledniki so zahtevali vračilo premoženja v skupni vrednosti 233,222 milijona evrov, do konca oktobra pa je bilo odločeno o premoženju v skupni vrednosti 144,169 milijona evrov, kar pomeni 61,8-odstotni delež zahtevanega premoženja. Od skupne vrednosti odločenega premoženja pa je bilo ugodno rešenih za 135,1 milijona evrov zahtevkov, kar pomeni 93,7 odstotka vrednosti vsega odločenega premoženja.

Vir : e-Delo.

Biško
17.11.2006, 11:47
Naložbeni portfelj družb okrog mariborske nadškofije je precej obsežen. Zvon 1, ki je od lani v večinski lasti družbe Gospodarstvo rast, ima v tem trenutku v svojem portfelju za več kot 70 milijard tolarjev lastniških deležev v pomembnih slovenskih podjetjih. Obe družbi sta bili po podatkih iz letnega poročila oz. poslovnega registra Gvin lani skupaj vredni več kot 37 milijard tolarjev. Še z dodatnimi 20 milijardami tolarjev finančnih naložb je konec preteklega leta razpolagal »sestrski« holding Zvon 2, ki je imel ob tem 14,5 milijarde tolarjev kapitala. K temu pa kaže prišteti še skupaj skoraj 15 milijard tolarjev premoženja v vzajemnih skladih Skala in Klas ter v posebni investicijski družbi Zvon id, ko jo upravlja Krekova družba.
Katoliške cerkve, njihove ustanove, posamezni redi ali njihovi pravni nasledniki so zahtevali vračilo premoženja v skupni vrednosti 233,222 milijona evrov, do konca oktobra pa je bilo odločeno o premoženju v skupni vrednosti 144,169 milijona evrov, kar pomeni 61,8-odstotni delež zahtevanega premoženja. Od skupne vrednosti odločenega premoženja pa je bilo ugodno rešenih za 135,1 milijona evrov zahtevkov, kar pomeni 93,7 odstotka vrednosti vsega odločenega premoženja.

Vir : e-Delo.

...vir so certifikati vlagateljev...:slizi:

bladzo
17.11.2006, 12:25
V novi izdaji Družine imate prilogo in v njej odzive na objavo poročil o delu škofijskih gospodarskih uprav. Vabljeni, da si ogledate!

lp

Medved Pu
17.11.2006, 12:45
Sekularna analiza pa je v Delu, dva dni nazaj..
Na kratko...Katastrofa. Predaleč je šlo...Čisto nič nimam proti RKC, V osnovi---organizacija s svojim značilostmi, kot vsaka..
Vendar....vsak naj plačuje kar koristi..
RKC ne more biti v okviru vseh mogočih socialnih transferjev, ne v tem obsegu..Ker ima svojo imovino, knjigovodsko nepošlihtano vodenje župnij, prispevkov itd...Ne.
Za center Jehovih prič, je prišel denar iz centrale v Belgiji..Nič niso lobirali za državno podporo.
Nadstandard naj si vsak preskrbi sam iz svojega..

Biško
17.11.2006, 13:26
Sekularna analiza pa je v Delu, dva dni nazaj..
Na kratko...Katastrofa. Predaleč je šlo...Čisto nič nimam proti RKC, V osnovi---organizacija s svojim značilostmi, kot vsaka..
Vendar....vsak naj plačuje kar koristi..
RKC ne more biti v okviru vseh mogočih socialnih transferjev, ne v tem obsegu..Ker ima svojo imovino, knjigovodsko nepošlihtano vodenje župnij, prispevkov itd...Ne.
Za center Jehovih prič, je prišel denar iz centrale v Belgiji..Nič niso lobirali za državno podporo.
Nadstandard naj si vsak preskrbi sam iz svojega..

...kot Razsvetljenec bi bil lahko vsaj toliko obsijan, da bi videl, da za gospodarske dejavnosti plačuje kot vsi ostali subjekti...mašne intencije pa niso obdavčene tudi po demokratičnem svetu..:clown:
...ker ti tudi mama ne zaračuna DDV, ko ti da sendvič..:clown:

doli
17.11.2006, 13:40
...ker ti tudi mama ne zaračuna DDV, ko ti da sendvič..:clown:
Ampak mama potem tudi ne zahteva, da ji vsi ostali, tudi tisti ki tega sendviča niso dobili, povrnejo stroške, ki jih je imela z DDV-jem ko je kupila sendvič. :censored:

Biško
17.11.2006, 13:44
Ampak mama potem tudi ne zahteva, da ji vsi ostali, tudi tisti ki tega sendviča niso dobili, povrnejo stroške, ki jih je imela z DDV-jem ko je kupila sendvič. :censored:

...eh si narobe hotel biti efekten, pa si butasto fali...:D ....mama je kupila sestavine in plačala DDV, da ga pojedo v družini...:D ....drugo pa so skupni strošk skupnegai bloka in vseh stanovalcev..

doli
17.11.2006, 13:57
...eh si narobe hotel biti efekten, pa si butasto fali...:D ....mama je kupila sestavine in plačala DDV, da ga pojedo v družini...:D ....drugo pa so skupni strošk skupnegai bloka in vseh stanovalcev..
O čem ti to zdaj filozofiraš? :dontknow:

Biško
17.11.2006, 14:30
O čem ti to zdaj filozofiraš? :dontknow:

...o modelu obdavčevanja mašnih intencij..:clown:

lupus is back
17.11.2006, 16:48
Problem RKC je v tem ( in s tem je to naš problem ), da ko zahteva in se poteguje za bogatstvo, je to družba, ki ima celo lastno državo, ko pa je treba plačati davke so gibanje za dušno oskrbo kmetavzarjev. Apel vsej sveti preproščini, ki potrebuje 'take ' pastirje. zahtevajte raje obdavčitev RKCja, pa se vam bo stanje takoj izboljšalo!:approve:

bajs01
17.11.2006, 18:05
Razlastili so tudi protestante, protestantski dvorec Betnava so dobili vrnjen v denac. postopku, nihče ni vprašal, kako so prišli do tega protestantskega dvorca..
V predvčerajšnji prilogi Dela, je opisana cerkvena lastnina in kaj vse jim plačujemo in plačujemo jim res vse!!!
Naj jim plačujejo katoliki, kaj mam jaz z njihovimi tošlni in oni z mojim!!!???
Mogoče bom popenil in ustanovil delniško cerkev svetega plačnika, katere edini namen bo cuzati denar od države in ga direktno brez stroškov vračati na račune mojih vernikov..
Je kdo za?
Hočem cerkveni davek in pika!!!:mad:
sva vsaj dva !

yamamoto
17.11.2006, 18:06
...o modelu obdavčevanja mašnih intencij..:clown:

Ko končaš semenišče in spoznaš osnove ekonomije, se nam spet javi. :angel:

kartako
18.11.2006, 10:17
To se pravi, da so edini ekonomisti v državi, ki vedo kako se gospodari ! :veryevil:

nejc
18.11.2006, 10:58
Naložbeni portfelj družb okrog mariborske nadškofije je precej obsežen. Zvon 1, ki je od lani v večinski lasti družbe Gospodarstvo rast, ima v tem trenutku v svojem portfelju za več kot 70 milijard tolarjev lastniških deležev v pomembnih slovenskih podjetjih. Obe družbi sta bili po podatkih iz letnega poročila oz. poslovnega registra Gvin lani skupaj vredni več kot 37 milijard tolarjev. Še z dodatnimi 20 milijardami tolarjev finančnih naložb je konec preteklega leta razpolagal »sestrski« holding Zvon 2, ki je imel ob tem 14,5 milijarde tolarjev kapitala. K temu pa kaže prišteti še skupaj skoraj 15 milijard tolarjev premoženja v vzajemnih skladih Skala in Klas ter v posebni investicijski družbi Zvon id, ko jo upravlja Krekova družba.
Katoliške cerkve, njihove ustanove, posamezni redi ali njihovi pravni nasledniki so zahtevali vračilo premoženja v skupni vrednosti 233,222 milijona evrov, do konca oktobra pa je bilo odločeno o premoženju v skupni vrednosti 144,169 milijona evrov, kar pomeni 61,8-odstotni delež zahtevanega premoženja. Od skupne vrednosti odločenega premoženja pa je bilo ugodno rešenih za 135,1 milijona evrov zahtevkov, kar pomeni 93,7 odstotka vrednosti vsega odločenega premoženja.

Vir : e-Delo.
Nisem sešteval. Recimo, da je to 30%. RKC ga obvladuje, ni pa lastnik le-tega. Vendarle je res, da z vplivom na tako ogromne zneske imajo posledično tudi velik vpliv na slovensko gospodarstvo.

nejc
18.11.2006, 11:06
Seveda, tako sem mislil, se opravičujem... čeprav lahko potem zadovoljen in s pozitivizmom nabit človek (vernik) lahko ugodno vpliva tudi na druge..
V teoriji se lepo sliši, praksa je pa drugačna. Razen, če imaš ti kej več podatov?:D

Skoraj noben vernik ne vpliva name pozitivno. Prej negativno, ker začne posiljevati s svojimi(beri: katoliškimi) pogledi na svet. Običajno so največji verniki(vseeno v kaj verjamejo, gre se za zagovarjanje svoje ideologije) najmanj tolerantni do drugače mislečih. Povdarek na običajno, da mi ne bo kdo posploševanja na vse vernike prisodil.:clown:

hellraiser9
18.11.2006, 11:56
Ustanoviš svojo cerkev in v 2000 letih se bi moralo kaj nabrat. Lahko pa tut propade, tko kot je komunistična in to precej hitreje (pa v svoji kratki zgodovini je pobila več ljudi kot RKC v 2000 letih).

scientology :approve: :approve:
pa se 2000 let ne rabis cakat samo par zarjavelih zvezdnikov rabis;)

butcher1
19.11.2006, 06:35
V teoriji se lepo sliši, praksa je pa drugačna. Razen, če imaš ti kej več podatov?:D

Skoraj noben vernik ne vpliva name pozitivno. Prej negativno, ker začne posiljevati s svojimi(beri: katoliškimi) pogledi na svet. Običajno so največji verniki(vseeno v kaj verjamejo, gre se za zagovarjanje svoje ideologije) najmanj tolerantni do drugače mislečih. Povdarek na običajno, da mi ne bo kdo posploševanja na vse vernike prisodil.:clown:
Me pa res zanima,kakšne metode uporabljajo pri posiljevanju tebe osebno?Daj razloži nam to,s tvojimi primeri,da se bodo v bodoče ljudje znali zavarovati pred tem!!!!

yamamoto
19.11.2006, 16:50
Spet se oddaljujemo od teme.
Osnovno vprašanje je, zakaj RKC, ki je holding z največjim premoženjem v Sloveniji potrebuje še denar iz državnega proračuna in ostale materialne in nematerialne privilegije?
Zakaj moramo tudi tisti, ki ne koristimo njenih storitev plačevati za njeno delovanje?
In, končno, zakaj se Cerkev poslužuje tako nekrščansko hinavskih metod, da njeni pripadniki v demokratičnih ustanovah države zavestno sprejemajo zakone s katerimi spravljajo državljane Slovenije, ki niso pripadniki Cerkve, v neenakopraven položaj? :( :nonono:

strašljivka
20.11.2006, 07:11
...zato ker tako hočejo ljudje v cerkvi...sicer pa komentatorji in zagovorniki RKC, mal se pozanimajte o npr. pornokraciji pri vašem duhovniku...

Medved Pu
20.11.2006, 10:03
Spet se oddaljujemo od teme.
Osnovno vprašanje je, zakaj RKC, ki je holding z največjim premoženjem v Sloveniji potrebuje še denar iz državnega proračuna in ostale materialne in nematerialne privilegije?
Zakaj moramo tudi tisti, ki ne koristimo njenih storitev plačevati za njeno delovanje?
In, končno, zakaj se Cerkev poslužuje tako nekrščansko hinavskih metod, da njeni pripadniki v demokratičnih ustanovah države zavestno sprejemajo zakone s katerimi spravljajo državljane Slovenije, ki niso pripadniki Cerkve, v neenakopraven položaj? :( :nonono:
Ker je bila ravno zato njena SLS v vsaki vladi, kot koalicijska partnerica...
Tudi zato ima RKC še danes redek privilegij, da jim ni treba prikazati vseh inputov in outputov, torej-pod mizo delamo kar nam paše, sistem!!!!
Zaradi brezskrupuloznosti SLS, varuhinje te tekovine, ki bo zato vedno v vsaki vladi, še lep čas ne bo mogoče posesti RKC in katerekoli vlade za mizo in normalizirati stanja...
Nimam nič proti SLS in RKC, samo tole početje je navadna umazana štala, ki meče slabo luč na vso družbo!!

Speedy
20.11.2006, 10:07
Ker je bila ravno zato njena SLS v vsaki vladi, kot koalicijska partnerica...
Tudi zato ima RKC še danes redek privilegij, da jim ni treba prikazati vseh inputov in outputov, torej-pod mizo delamo kar nam paše, sistem!!!!
Zaradi brezskrupuloznosti SLS, varuhinje te tekovine, ki bo zato vedno v vsaki vladi, še lep čas ne bo mogoče posesti RKC in katerekoli vlade za mizo in normalizirati stanja...
Nimam nič proti SLS in RKC, samo tole početje je navadna umazana štala, ki meče slabo luč na vso družbo!!
Ne to je pravna država. :hammer::veryfunny:

Medved Pu
20.11.2006, 10:13
Ne to je pravna država. :hammer::veryfunny:Bolj pravdarska kot pravna...:2thumbs:

ribnčan
20.11.2006, 15:05
še vedno pa ostaja vprašanje , kako je RKC prvotno prišla do svojega premoženja?


Pobijali in kradli so v IMENU boga!!!:veryevil: :veryevil: :veryevil:

JEST BOM TKO REKU, ŽAL SE JIH NE DA OBTOŽET IN ZA 1000 LET ALI VEČ NAZAJ ISKATI GREŠNIKE

TOREJ NAJ DOBIJO KAR JE NJIHOVO, VENDAR NAJ !!!!!!!! ZAČNEJO PLAČEVATI DAVKE !!!!!!!!!!!!! :approve:

CERKEV JE ENA NAJBOLJŠIH PODJETIJ NA SVETU :censored:

doli
21.11.2006, 10:25
To se pravi, da so edini ekonomisti v državi, ki vedo kako se gospodari ! :veryevil:
Res ni težko dobro gospodarit če imaš privilegije, da na dohodek ne plačuješ davka in da za osnovna sredstva s katerimi opravljaš osnovno dejavnost prispeva država in sofinancira obnovo, če za delavce ni potrebno odvajat večino prispevkov, ... .:nonono: Mislim da ni veliko ekonomistov, ki bi jim pod takimi pogoji uspelo zavozit zadevo. :veryevil:

strašljivka
21.11.2006, 10:45
Organizacije civilne družbe kot so društva ipd. ne plačujejo davkov. In RKC je pač to. Spremenimo zakon o društvih in naj vsa plačujejo davke za vso svojo dejavnost.

...če so lastniki objekta, plačujejo davke za nepremičnino, če niso, plačujejo najemnino, če točijo in prodajajo pijačo in jedačo, morajo imet urejeno po gostinskih normah in odvajat davek, od članarine davek prav tako odvajajo.
RKC ? za to pa ne bi vedel. glede na lastništvo nepremičnin, kapitalskih družb, hranilnic,... zagotovo plačuje davke kot vsak pravni subjekt. kako pa s tem denarjem manipulira, ga obrača in prelaga pod okriljem svoje "duhovno - moralne" dejavnosti ki ni pod nadzorom nikakršne davčne ali finančne policije-komisije, ali odtekanjem v tujino, je pa treba njih vprašat...

strašljivka
21.11.2006, 11:22
A Rdeči križ pača davek na darila, ki jih dobi?


...karitas se financira iz prostovoljnih prispevkov in ne iz RKC "blagakjne"...

ja, zanimivo. za plače zaposlenih plača RK vse prispevke, plača tud najemnino in dajatve za lastniške nepremičnine ki jih obnavlja in vzdržuje z lastnimi sredstvi, z razpisi in računi...

RKC pa z mojstri na črno ? :angel:

buba
21.11.2006, 11:22
A Rdeči križ pača davek na darila, ki jih dobi?--ali ga morda Karitas...:clown:

strašljivka
21.11.2006, 11:55
...važn da jih bo po novem še več, stare pa so bile z davčno zakonodajo že tretjič bogato nagrajene ;)

lila5
21.11.2006, 12:52
Če bi Rdeči križ moral vzdrževati vse tiste cerkve itd. kot jih mora RKC, bi blo vse v ruševinah, ker bi denar verjetno posojal prijateljem. Sicer pa zakaj bi morala RKC plačevat davek na prostovoljne prispevke ljudi, če ga pa tudi partijski Rdeč križ (ironija tale partijski križ:veryevil: :veryevil: ).
Od ostalih stvari in dejavnosti pa RKC verjetno plačuje davke. Kar se pa tiče prelivanja v tujino - koliko dobička že ustvarijo tuje multinacionalke v Sloveniji? Da ne govorimo o tem, da je kakšni država pod taktirko LDS-Roparske vlade priskrbela sočna darila.:evil:

Močno dvomim, da plačuje katastrski dohodek in nadomestilo za stavbno zemljišče.........

Biško
21.11.2006, 13:37
Močno dvomim, da plačuje katastrski dohodek in nadomestilo za stavbno zemljišče.........
...če ne poznaš zadev potem se prej prepričaj, da ne bo nekaj na pamet, ker takim se reče ponavadi, da so nevedneži..če pa so zraven še željno vehementni pa...:clown:

mr cina
21.11.2006, 13:42
Torej Biško, povej - Ali cerkev plačuje katastrski dohodek in nadomestilo za stavbno zemljišče ali ne.

Odgovor verjetno ne bo težko napisati, glede na to, da je možno odgovriti z da ali ne.

strašljivka
21.11.2006, 13:59
Če bi ga pol ga nam nebi blo treba.:rolling:

:rolling: :2thumbs: :D :blush: :angel:


...verjetno plača iz unga žepa kjer piše = denar od trenutne države...

Mad Gandhi
21.11.2006, 14:46
Cerkev NE plačuje nadomestila za stavbno zemljišče in NE plačuje katastrskega dohodka. Poglejte v zakonodajo.

Biško
21.11.2006, 15:03
Cerkev NE plačuje nadomestila za stavbno zemljišče in NE plačuje katastrskega dohodka. Poglejte v zakonodajo.

..poznaš zadeve ??...za katere zadeve plačuje in za katere ne ?? ..in katera zakonodaja oz. predpisi to ureja ??

Mad Gandhi
21.11.2006, 15:12
Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, kot ga določajo prostorski predpisi. Cerkvi kot pravni osebi tudi ni treba plačevati katastrskega dohodka. Sicer pa v članku, ki je bil povod za to temo, tudi piše o tem, da Cerkev ne plačuje katastrskega dohodka in NUSZ.

Speedy
21.11.2006, 15:58
Če bi Rdeči križ moral vzdrževati vse tiste cerkve itd. kot jih mora RKC, bi blo vse v ruševinah, ker bi denar verjetno posojal prijateljem. Sicer pa zakaj bi morala RKC plačevat davek na prostovoljne prispevke ljudi, če ga pa tudi partijski Rdeč križ (ironija tale partijski križ:veryevil: :veryevil: ).
Saj mi tudi ne vzdržujemo stavb ki jih ne potrebujemo, kje pa piše, da morajo toliko cerkva imet, naj pa kako prodajo ali podarijo revežem, če so taki dobrotniki.

Vsemogočni
21.11.2006, 19:27
Ne verjamem, da so cerkve vedno bolj prazne, posebej še zdaj ko imamo tako vlado, ki z vso močjp dela za cerkev, pardon, Vatikan. Ljudje so vedno drveli k tistim, ki so "glavni", da jim ploskajo ko jih gledajo, doma jih pa kolnejo.

Da se vedno bolj vežejo na cerkev kaže tudi to, da čedalje manj mislijo s svojo pametjo in kimajo, pa če koj Slovenijo podarijo Vatikanu. Sej, a se nismo zato osvobodili, da bi se to nekoč uresničilo :dontknow: saj, dandanašnja politika in politiki kažejo in delajo na tem.

Gospod Drobnič, pa verjetno bere stare knjige, kjer piše o inkvizicij,i ter v živo preizkuša kakšno moč ima in kolk je potrpežljiv narod.

Ampak zgodovina se vedno obrača, tudi tokrat se bo, ne še čisto koj, ampak politiki delajo močno na tem, da se bo čimprej. Ta čas bo pa Vatikan od svojih ovčic potegnu še bajno bogastvo. Za toliko pa bomo Slovenci bolj revni.

Ovčice drage, pomagajte, da nas čimrej pošenkajo.

yamamoto
21.11.2006, 19:46
Oba imata prav. :approve:
Arjuna je mislila na prazne cerkve v konfesionalnem smislu. :)
V resnici pa so vedno bolj polne, ker se v njih dogajajo politična zborovanja. :veryevil:

strašljivka
22.11.2006, 07:26
..nas lahko spomniš kje so nazadnje spuvali kako novo...:2thumbs: ...bomo o dogmatiki pol kasneje..in ker si videt brihtna in razgledana zna bit zanimivo..

http://foto.rkc.si/main.php?order=files&mode=view&album=Cerkveni_dogodki%2FNova+cerkev+sv.+Florijana&pic=P8060011.jpg&dispsize=512&start=0

doli
22.11.2006, 08:09
..nas lahko spomniš kje so nazadnje spuvali kako novo...:2thumbs: ...bomo o dogmatiki pol kasneje..in ker si videt brihtna in razgledana zna bit zanimivo..
Pa nekje v okolici Domžal gradijo čist novo, ogromno, en mesec nazaj so glih streho gor dajal. Sem se že parkrat mim peljal, informacija iz prve roke.

Biško
22.11.2006, 08:11
Pa nekje v okolici Domžal gradijo čist novo, ogromno, en mesec nazaj so glih streho gor dajal. Sem se že parkrat mim peljal, informacija iz prve roke.

...a tako, se pardoniram za nevednost...je pa res svinarija, da se še danes gradijo sakralni objekti...

doli
22.11.2006, 08:13
...a tako, se pardoniram za nevednost...je pa res svinarija, da se še danes gradijo sakralni objekti...
Zakaj pa ne, sej majo tok dnarja, da se lohk norca z njim delajo.

bladzo
22.11.2006, 09:10
Pa nekje v okolici Domžal gradijo čist novo, ogromno, en mesec nazaj so glih streho gor dajal. Sem se že parkrat mim peljal, informacija iz prve roke.
Na Viru pri Domžalah pa je že čas, da gradijo cerkve. okrog 10 let so morali imeti bogoslužje v stari garaži in zdaj je napočil čas, da ta mlada in zelo dejavna župnija dobi svoje bogoslužne in pastoralne prostore.
In v Sloveniji se gradi še nekaj novih cerkva. Nas je zgradijo novi bogoslužni prostori, če je lokalna skupnost za to zainteresirana. Če lokalna skupnost tega ne bi hotela, tudi na škofiji ne bi odobrili projekta. In če lahko gradimo cerkve, naj zgradijo še džamije in sinagoge. Sem takoj za!

lp

bladzo
22.11.2006, 09:12
Ste mogoče videli poročilo o gospodarskem poslovanju slovenskih škofij v letu 2005? Zapisano je v zadnji Družini. In ko to vidite, vam bo mogoče bolj jasno kam gre denar in od kod pride...

lp

doli
22.11.2006, 15:01
Na Viru pri Domžalah pa je že čas, da gradijo cerkve. okrog 10 let so morali imeti bogoslužje v stari garaži in zdaj je napočil čas, da ta mlada in zelo dejavna župnija dobi svoje bogoslužne in pastoralne prostore.
Sem preveril, v okolici je še en kup cerkva, Domžale, Groblje, Dob, Radomlje, Homec, ki so vse od nove cerkve oddaljene ne več kot 5 km. Tako da neke potrebe bogoslužja v garaži ne vidim. A bi mi to lahko malo bolj razložil?

yamamoto
22.11.2006, 16:49
Sem preveril, v okolici je še en kup cerkva, Domžale, Groblje, Dob, Radomlje, Homec, ki so vse od nove cerkve oddaljene ne več kot 5 km. Tako da neke potrebe bogoslužja v garaži ne vidim. A bi mi to lahko malo bolj razložil?

Če se ti ne da napravit dva koraka, greš pač v garažo. :angel:
Kje so tisti časi, ko so cerkve zidali na hribčkih, da se je ljudstvo lahko malo sprehodilo.

bladzo
22.11.2006, 18:41
Sem preveril, v okolici je še en kup cerkva, Domžale, Groblje, Dob, Radomlje, Homec, ki so vse od nove cerkve oddaljene ne več kot 5 km. Tako da neke potrebe bogoslužja v garaži ne vidim. A bi mi to lahko malo bolj razložil?
Gre se za to, da posamezna župnija mora imeti svoj bogoslužni prostor. Na Viru je bila župnija ustanovljena pred približno 10 leti in je bila odcepljena od župnije Dob, ker je bila tako velikost kot količina vernikov za prvotno dobsko župnijo prevelika.
Ko je bila ustanovljena župnija na Viru, ni bilo tam nobene cerkve, ampak so si bogoslužni prostor uredili v zasebni stavbi. Prostor ni bil primeren za bogoslužje, bil je tudi premajhen, prav tako niso imeli nobenih prostorov za pastoralno dejavnost in poučevanje verouka. Zato se že kmalu po ustanovitvi začeli zbirati denar za nakup zemljišča in kasneje za postavitev cerkve in župnišča.
Tako. Jaz jim privoščim, da imajo dostojne in primerne pogoje za svojo pastoralno dejavnost, če že pomislimo, da so večino denarja zbrali sami župljani s pomočjo okoliških župnij.

lp

doli
22.11.2006, 19:50
Gre se za to, da posamezna župnija mora imeti svoj bogoslužni prostor.
A vsak župnik mora imet svojo cerkev, kljub temu, da je v neposredni bližini še cel kup cerkva? A eno cerkev pa si ne moreta deliti dva župnika (župniji) ?
Na Viru je bila župnija ustanovljena pred približno 10 leti in je bila odcepljena od župnije Dob, ker je bila tako velikost kot količina vernikov za prvotno dobsko župnijo prevelika.
To sicer nisem preverjal, ampak predvidevam, da tako kot večina ostalih cerkev, tudi te okoliške niso ravno nabasane z verniki. Ali pač?
Ko je bila ustanovljena župnija na Viru, ni bilo tam nobene cerkve, ampak so si bogoslužni prostor uredili v zasebni stavbi. Prostor ni bil primeren za bogoslužje, bil je tudi premajhen, prav tako niso imeli nobenih prostorov za pastoralno dejavnost in poučevanje verouka. Zato se že kmalu po ustanovitvi začeli zbirati denar za nakup zemljišča in kasneje za postavitev cerkve in župnišča.
Tako. Jaz jim privoščim, da imajo dostojne in primerne pogoje za svojo pastoralno dejavnost, če že pomislimo, da so večino denarja zbrali sami župljani s pomočjo okoliških župnij.

lp
A tam, kamor so pa prej hodili, so jim pa to pred 10 leti prepovedali ? Pa če so do sedaj bogoslužili v garaži, ali se ti zdi primerno, da naredijo tako veliko (meni se je zdela ogromna) cerkev, ali ne bi bila manjša bolj primerna? Glede na to, da bodo v to cerkev hodili le tisti, ki so tudi hodili v tisto garažo. Če je bila še ne vem kolk nabasana, tisto cerkev še zdaleč ne bodo napolnili. Ne vem no, nimam se namena kregat ali prepričevat prepričane, samo v današnjem času, ko je vedno manj vernikov in vedno manj jih bo, pa res ne vidim smisla med petimi cerkvami v 5 km narediti še šesto. Pa potem še jamrati kako da je vzdrževanje cerkva drago, da jim država premalo da, in da to kar imajo v lasti sploh večinoma ni njihovo, je pa že malo neokusno.

bladzo
22.11.2006, 20:29
A vsak župnik mora imet svojo cerkev, kljub temu, da je v neposredni bližini še cel kup cerkva? A eno cerkev pa si ne moreta deliti dva župnika (župniji) ?

To sicer nisem preverjal, ampak predvidevam, da tako kot večina ostalih cerkev, tudi te okoliške niso ravno nabasane z verniki. Ali pač?

A tam, kamor so pa prej hodili, so jim pa to pred 10 leti prepovedali ? Pa če so do sedaj bogoslužili v garaži, ali se ti zdi primerno, da naredijo tako veliko (meni se je zdela ogromna) cerkev, ali ne bi bila manjša bolj primerna? Glede na to, da bodo v to cerkev hodili le tisti, ki so tudi hodili v tisto garažo. Če je bila še ne vem kolk nabasana, tisto cerkev še zdaleč ne bodo napolnili. Ne vem no, nimam se namena kregat ali prepričevat prepričane, samo v današnjem času, ko je vedno manj vernikov in vedno manj jih bo, pa res ne vidim smisla med petimi cerkvami v 5 km narediti še šesto. Pa potem še jamrati kako da je vzdrževanje cerkva drago, da jim država premalo da, in da to kar imajo v lasti sploh večinoma ni njihovo, je pa že malo neokusno.


Ne gre se za župnika, ampak se gre za župnijo. Župnik je le uslužbenec župnije. Vsaka župnija naj bi imela svojo cerkev, pa četudi jo je treba zgraditi na novo. Župnijska cerkev je sedež župnije. Župljani s tem niso imeli težav. Zakaj bi jih imel ti?

Vsekakor niso nabasane, so pa vsaj enkrat tedensko polne. Ko pa se primajejo za veliko noč še velikonočni kristjani mal pokazat, so pa nabasane ja...pa še zunaj kdo stoji...

Nobenemu se ne prepove ali ukaže kam naj hodi k maši ali k verouku. Fora je v tem, da se je naselje Količevo pred desetimi leti in več precej hitro povečevalo. Povečevalo se je število prebivalcev. Zato je bilo za škofijo in za prej matično faro Dob veliko bolj priročno da ustanovijo novo župnijo. S tem se poenostavi pastoralno delo, tudi izvajanje bogoslužja in razne dejavnosti župnije. Poleg tega pa je župnija bolj blizu ljudem.
Meni se cerkev niti ne zdi velika. Za župnijo, kjer prebiva okrog 4000 ljudi, sploh ni velika, če primerjamo z drugimi območji, kjer sta za tolikšno število ljudi pristojni 2 župniji (tudi s precej več cerkvami). Vedeti moraš, da je bila tista garaža veliko premajhna za vse vernike, da so morali ljudje stati zunaj in, da je moral zaradi tega župnik darovati več nedeljskih maš. Zaradi premajhnega prostora v prejšnji kapeli, je tudi ogromno vernikov hodilo k maam v druge župnije. Zdaj jim bo to bolj priročno, bolj blizu in bolj prijazno.
Nič se ni treba bati, da ob nedeljah in praznikih cerkev ne bi bila polna. Sploh pa je še večja pridobitev za župnijo pastoralni center oz.. župnišče, v katerem bodo imele srečanja vse župnijske skupine (na Viru jih je res veliko) in v katerem se bo poučeval verouk.

In ni se treba bati, da bo šlo v naslednjih 100 letih kaj denarja z naslova kulturne dediščine v državnem proračunu za to cerkev.

lp

yamamoto
22.11.2006, 20:44
Zanima me, čigava last je cerkev, ki jo zgradijo vaščani z lastnimi sredstvi?
Ali z njo upravlja župnija, škofija... in ali ima do nje Vatikan kakšne pravice?

bladzo
22.11.2006, 21:30
Kot vem z njo upravlja župnija in je v lasti župnije.

Nevihtar
22.11.2006, 22:46
Nadškofije. Ta je organizirana kot statusna oblika pri nas.

doli
23.11.2006, 08:21
Ne gre se za župnika, ampak se gre za župnijo. Župnik je le uslužbenec župnije. Vsaka župnija naj bi imela svojo cerkev, pa četudi jo je treba zgraditi na novo. Župnijska cerkev je sedež župnije. Župljani s tem niso imeli težav. Zakaj bi jih imel ti?

Vsekakor niso nabasane, so pa vsaj enkrat tedensko polne. Ko pa se primajejo za veliko noč še velikonočni kristjani mal pokazat, so pa nabasane ja...pa še zunaj kdo stoji...

Nobenemu se ne prepove ali ukaže kam naj hodi k maši ali k verouku. Fora je v tem, da se je naselje Količevo pred desetimi leti in več precej hitro povečevalo. Povečevalo se je število prebivalcev. Zato je bilo za škofijo in za prej matično faro Dob veliko bolj priročno da ustanovijo novo župnijo. S tem se poenostavi pastoralno delo, tudi izvajanje bogoslužja in razne dejavnosti župnije. Poleg tega pa je župnija bolj blizu ljudem.
Meni se cerkev niti ne zdi velika. Za župnijo, kjer prebiva okrog 4000 ljudi, sploh ni velika, če primerjamo z drugimi območji, kjer sta za tolikšno število ljudi pristojni 2 župniji (tudi s precej več cerkvami). Vedeti moraš, da je bila tista garaža veliko premajhna za vse vernike, da so morali ljudje stati zunaj in, da je moral zaradi tega župnik darovati več nedeljskih maš. Zaradi premajhnega prostora v prejšnji kapeli, je tudi ogromno vernikov hodilo k maam v druge župnije. Zdaj jim bo to bolj priročno, bolj blizu in bolj prijazno.
Nič se ni treba bati, da ob nedeljah in praznikih cerkev ne bi bila polna. Sploh pa je še večja pridobitev za župnijo pastoralni center oz.. župnišče, v katerem bodo imele srečanja vse župnijske skupine (na Viru jih je res veliko) in v katerem se bo poučeval verouk.

In ni se treba bati, da bo šlo v naslednjih 100 letih kaj denarja z naslova kulturne dediščine v državnem proračunu za to cerkev.

lp

Torej glede na to, da to župnijo odlično poznaš (tu si v prednosti), pa mi odgovori še na tole, potem dam pa mir. Gremo kar po vrsti:
Ali v tej župniji imajo dovolj prostora v vrtcu, da jim ni treba otroke vozit v druge župnije?
Ali imajo svojo osnovno šolo, ali morajo otroci hodit v šolo v drugo župnijo?
Ali imajo svojo srednjo šolo/gimnazijo v svoji fari? Mladinski dom, športno dvorano, kjer bi se mladina zbirala namesto v gostilni?
Ali imajo svoje gledališče, kulturni dom ali kaj podobnega?
Kaj pa dom starejših občanov, je v njihovi fari?
Pa da se razumemo, ne trdim da vsega tega nimajo, ker župnije ne poznam, prepričan sem, da kaj od tega sigurno imajo glede na volilno maso. Trdim pa, da glede na bližino petih cerkva, vse to in še kaj drugega pri 4000 prebivalcih bolj potrebujejo kot pa novo cerkev. Ponavadi namreč za te zadeve ni denarja, za cerkev se ga pa očitno takoj najde.

bladzo
23.11.2006, 10:33
"Ali v tej župniji imajo dovolj prostora v vrtcu, da jim ni treba otroke vozit v druge župnije?"
V tej župniji župnija še nimq vrtca...mogoče ga bo kdaj še imela. Je pa vrtec v tem kraju, kot jaz vem.

V šolo hodijo otroci v drug kraj. Verjetno ni v interesu države ali občine, da bi delala novo šolo tukaj.

Z novim župniščem in pastorlanim domo bo dobil kraj tudi možnost mladinske sobe za srečevanje mladih in poleg verouka tudi druženje in razne igre. Prav tako bo v novem pastoralnem domu dovolj prostora za druge dejavnosti, ki se dogajajo v župniji: skavti, pevski zbori, mladinske skupine, bralci, verjetno tudi kaj v zvezi s kulturo, športnaje - igranjae nogometa. V župniji je za tiste, ki to hočejo več kot dovolj možnosti za udejstvovanje.

Kulturni domovi, domovi za ostarele, športne dvorane, šole, pa so večinoma v pristojnosti občine in države. Cerkev in novo župnišče pa ni v pristojnosti države, ker država za to gradnjo ni dala ničesar.

lp

Biško
23.11.2006, 10:46
...smešno in bebavo je, ko vedo toliko za povedat o RKC, osebki, ki ne poznajo ne njenega notranjega ustroja, njenega notranjega življenja in vseh dejavnosti in realne prakse med ljudmi...lupajo le nekaj na pamet in še kako prežvečeno klišejsko puhlico....:clown:

doli
23.11.2006, 11:33
...smešno in bebavo je, ko vedo toliko za povedat o RKC, osebki, ki ne poznajo ne njenega notranjega ustroja, njenega notranjega življenja in vseh dejavnosti in realne prakse med ljudmi...lupajo le nekaj na pamet in še kako prežvečeno klišejsko puhlico....:clown:
Še bolj bebavo pa je, da se oglašajo osebki, ki mislijo da je poznavanje notranjega ustroja in življenja RKC nujno potrebno, da človek vidi s kakšno količino denarja in premoženja mahajo, obenem pa jamrajo kako da so reveži.

doli
23.11.2006, 11:40
Kulturni domovi, domovi za ostarele, športne dvorane, šole, pa so večinoma v pristojnosti občine in države. Cerkev in novo župnišče pa ni v pristojnosti države, ker država za to gradnjo ni dala ničesar.

lp
Saj, samo to sem hotel povdariti, da država nima denarja, da bi približala šole in ostale ustanove ljudem, cerkev si pa to očitno lahko brez problemov privošči. S pomočjo nagovarjanja svojih vernikov seveda, da prispevajo čimveč denarja, jasno.

ribnčan
23.11.2006, 12:38
Živjo!

Hmmmmm zanimivo branje sam ga je pa dost

no ja če se komu da

http://www.zrtve-cerkve.org/

Lp, Ribnčan

lila5
23.11.2006, 13:16
...smešno in bebavo je, ko vedo toliko za povedat o RKC, osebki, ki ne poznajo ne njenega notranjega ustroja, njenega notranjega življenja in vseh dejavnosti in realne prakse med ljudmi...lupajo le nekaj na pamet in še kako prežvečeno klišejsko puhlico....:clown:

Potem pa povej ti, kot osebek, ki tako podrobno poznaš notranji ustroj RKC (saj podobno glede obdavčitve je tudi z evangeličansko cerkvijo), na kakšen način plačuje davek in kakšne vrste davka plačuje......večini davkov se škofije ali nadškofije lahko izognejo, ker imajo nek poseben status, niso niti fizične osebe (torej ne morejo biti potemtakem obdavčene z davki kot fizične osebe, recimo katastrski dohodek, davek na dediščine in darila)niso pa tudi zares pravne osebe torej jim ni treba plačevati tudi davka kot drugim pravnim osebam.....

Zares bi ti bila hvaležna, da mi postrežeš s kakim podatkom in argumentom ne pa da samo napadaš tiste, ki ne mislijo tako kot ti.....ker roko na srce, je zelo težko najti karkoli o premoženju in davščinah cerkve na netu.....

bladzo
23.11.2006, 22:51
Saj, samo to sem hotel povdariti, da država nima denarja, da bi približala šole in ostale ustanove ljudem, cerkev si pa to očitno lahko brez problemov privošči. S pomočjo nagovarjanja svojih vernikov seveda, da prispevajo čimveč denarja, jasno.

Mogoče je to deloma res. Ampak stvar je v tem, da so se ljudje, ki so karkoli darovali, za to sami odločili. Za plačevanje davkov pa se ne odločajo sami, ampak so to dolžni storiti. Vse kar Cerkev dandanes dobi od svojih vernikov, je denar, ki ga ljudje dajo z veseljem in iz tega tudi marsikaj potegnejo. Kjer je vera tako zasidrana v življenje ljudi, si je težko predstavljati življenje brez cerkve in župnišče, kaj šele brez župnika.
Pač nekateri, ki jim to nič ne pomeni, tega ne boste nikoli razumeli. logično.

fsm
lp

bladzo
23.11.2006, 22:52
Živjo!

Hmmmmm zanimivo branje sam ga je pa dost

no ja če se komu da

http://www.zrtve-cerkve.org/

Lp, Ribnčan

Videno že stokrat...
Gre za eno samo blatenje Cerkve in iskanje slabih situacij. Ni vredno komentarja.

lp

ribnčan
24.11.2006, 06:58
Videno že stokrat...
Gre za eno samo blatenje Cerkve in iskanje slabih situacij. Ni vredno komentarja.

lp


Ja in kaj pol kar je res je res! :angel:

doli
24.11.2006, 08:48
Mogoče je to deloma res. Ampak stvar je v tem, da so se ljudje, ki so karkoli darovali, za to sami odločili.
Z veliko in nesebično pomočjo župnikov in vplivanja na bogaboječnost vernikov najmanj vsako nedeljo pri maši, včasih pa še kdaj vmes. Seveda pa jih nihče ni tepel zato, da bi dali denar.
Za plačevanje davkov pa se ne odločajo sami, ampak so to dolžni storiti.
Ali si lahko kdo predstavlja državo, ki bi uvedla redna prepričevanja zakaj je potrebno davke plačevat, naredila famo kako bodo vsi tisti, ki na ta prepričevanja ne bi prišli zapisani pogubi, tam pa bi vsakič znova in znova razlagala enoinisto, zakaj je treba dat denar in kako bo to za njih bolje, če ga dajo. Verjamem, da če bi predavatelje ustrezno izobrazili in če bi imeli izdelano pravo strategijo kako ljudi prepričat, bi dobili še več denarja kot ga z davki, ampak stroški pridobivanja denarja bi se pa enormno povečali.
Vse kar Cerkev dandanes dobi od svojih vernikov, je denar, ki ga ljudje dajo z veseljem in iz tega tudi marsikaj potegnejo. Kjer je vera tako zasidrana v življenje ljudi, si je težko predstavljati življenje brez cerkve in župnišče, kaj šele brez župnika.
Da, če je nekdo že od malih nog vzgojen vernik in če ga uspejo prepričati tudi takrat, ko začne razmišljati s svojo glavo, da bo še naprej vernik, je vera vsekakor zasidrana v njegovo življenje. Verjamem, da bi bil brez vere zgubljen, saj bi se mu porušilo vse v kar so ga od malih nog prepričevali.
Pač nekateri, ki jim to nič ne pomeni, tega ne boste nikoli razumeli. logično.

fsm
lp
Kaj pa, če mi, ki nismo več verni, celo bolje razumemo, ker poznamo oba sveta (kot vernik in kot nevernik) in lahko primerjamo? Verniki pa stališč nevernikov ravno zaradi tega ne razumejo?

Lep vikend želim vsem.

bladzo
24.11.2006, 11:33
Z veliko in nesebično pomočjo župnikov in vplivanja na bogaboječnost vernikov najmanj vsako nedeljo pri maši, včasih pa še kdaj vmes. Seveda pa jih nihče ni tepel zato, da bi dali denar.

Ali si lahko kdo predstavlja državo, ki bi uvedla redna prepričevanja zakaj je potrebno davke plačevat, naredila famo kako bodo vsi tisti, ki na ta prepričevanja ne bi prišli zapisani pogubi, tam pa bi vsakič znova in znova razlagala enoinisto, zakaj je treba dat denar in kako bo to za njih bolje, če ga dajo. Verjamem, da če bi predavatelje ustrezno izobrazili in če bi imeli izdelano pravo strategijo kako ljudi prepričat, bi dobili še več denarja kot ga z davki, ampak stroški pridobivanja denarja bi se pa enormno povečali.

Da, če je nekdo že od malih nog vzgojen vernik in če ga uspejo prepričati tudi takrat, ko začne razmišljati s svojo glavo, da bo še naprej vernik, je vera vsekakor zasidrana v njegovo življenje. Verjamem, da bi bil brez vere zgubljen, saj bi se mu porušilo vse v kar so ga od malih nog prepričevali.

Kaj pa, če mi, ki nismo več verni, celo bolje razumemo, ker poznamo oba sveta (kot vernik in kot nevernik) in lahko primerjamo? Verniki pa stališč nevernikov ravno zaradi tega ne razumejo?

Lep vikend želim vsem.


Sem mislu, da se ne boš več oglašal/a... ampak sej je prov.

Mislim, da ne poznaš dovolj dogajanja v župniji. Predlogov za obnovo kakšne stvari ali za kak nov projekt ne daje župnik, ampak Župnijski pastoralni svet in ključarji. Se pravi, da se novi projekti delajo na pobudo vernikov. In tudi potem tista oznanila pri nedeljski maši, s katerimi opozarjajo ljudi na takšne ali drugačne gmotne potrebe v župniji, oznani župnik na pobudo ključarjev. To je tistim, ki so povezani z župnijo, znano in jasno. In kot sam vem iz izkušenj, župniku ni mačji kašelj oznanit, da bodo v naslednjem letu potrebovali novih 25 milijonov, da obnovijo cerkveno streho. In tistim, ki je to jasno, tudi ni problem dati nekaj jurjev ali nekaj dni prostovoljnega dela.

Jaz takšnih situacij, ko bi župnik za ambonom prepričeval ljudstvo, da če ne dajo tolk pa tolk denarja, so zapisani pogubi, ne poznam. Vsaj v tem času ne.

Mislim, da bi bilo že prav, da začneš vernike spoštovati, pa naj verujejo v Alaha ali Jezusa ali pa marsovčke, tako kot jaz kot vernik spoštujem tebe, ker ne veruješ v to, kar jaz. Ne nas imeti za neke ovce ali nesposobne, da bi razmišljali z lastno glavo, ker se to tudi tebi lahko hitro očita.

Vi, ki ste neverni, ne morete razumeti sveta vernika, ker nikoli niste bili verni. Tako kot tudi mi ne moremo poznati vašega sveta, razen če gre za "spreobrnjenega nevernika"! Zato je potrebno samo spoštovanje mišljenja in navad različnih ljudi.

Tudi tebi lep vikend!

lp

maajde
24.11.2006, 11:45
Ustanoviš svojo cerkev in v 2000 letih se bi moralo kaj nabrat. Lahko pa tut propade, tko kot je komunistična in to precej hitreje (pa v svoji kratki zgodovini je pobila več ljudi kot RKC v 2000 letih).


Ne bi se strinajal s teboj.

Aldebaran
25.11.2006, 13:29
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/C4E0EB32F18D9877C1257227004AB160?OpenDocument
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/F2F24BFA2309387DC1257227004A5159?OpenDocument
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/509C27D5AA5B5916C1257227004B2986?OpenDocument

No takole na teh zgornjih linkih najdete poročila o delovanju nadškofij Maribor, Ljubljana in Koper.

buba
25.11.2006, 13:35
--in kje so kaksni podatki, o placilu davkov---:dontknow:

doli
28.11.2006, 07:36
Sem mislu, da se ne boš več oglašal/a... ampak sej je prov.

Mislim, da ne poznaš dovolj dogajanja v župniji. Predlogov za obnovo kakšne stvari ali za kak nov projekt ne daje župnik, ampak Župnijski pastoralni svet in ključarji. Se pravi, da se novi projekti delajo na pobudo vernikov. In tudi potem tista oznanila pri nedeljski maši, s katerimi opozarjajo ljudi na takšne ali drugačne gmotne potrebe v župniji, oznani župnik na pobudo ključarjev. To je tistim, ki so povezani z župnijo, znano in jasno. In kot sam vem iz izkušenj, župniku ni mačji kašelj oznanit, da bodo v naslednjem letu potrebovali novih 25 milijonov, da obnovijo cerkveno streho. In tistim, ki je to jasno, tudi ni problem dati nekaj jurjev ali nekaj dni prostovoljnega dela.

Jaz takšnih situacij, ko bi župnik za ambonom prepričeval ljudstvo, da če ne dajo tolk pa tolk denarja, so zapisani pogubi, ne poznam. Vsaj v tem času ne.

Mislim, da bi bilo že prav, da začneš vernike spoštovati, pa naj verujejo v Alaha ali Jezusa ali pa marsovčke, tako kot jaz kot vernik spoštujem tebe, ker ne veruješ v to, kar jaz. Ne nas imeti za neke ovce ali nesposobne, da bi razmišljali z lastno glavo, ker se to tudi tebi lahko hitro očita.

Vi, ki ste neverni, ne morete razumeti sveta vernika, ker nikoli niste bili verni. Tako kot tudi mi ne moremo poznati vašega sveta, razen če gre za "spreobrnjenega nevernika"! Zato je potrebno samo spoštovanje mišljenja in navad različnih ljudi.

Tudi tebi lep vikend!

lp
Prosim, da mi ne podtikaš zadev v stilu nespoštovanja vernikov, ker to pač ni res. Res pa je, da ne spoštujem vse tiste, pa naj bo vernik ali nevernik, ki govorijo eno, delajo pa čisto nekaj drugega. Kot naprimer cerkev, kako da nima denarja za preživetje in potrebuje pomoč tako z darovi kot z uvedbo cerkvenega davka, v resnici pa imajo z vsakim dnem vse večje premoženje. In o tem govorimo. Zdaj ali to dela cerkev ali vlada nima veze kar se mene tiče bom takšno licemerstvo in laganje poskušal razložiti tudi vsem tistim, ki me bodo hoteli poslušati. In odgovarjal tistim, ki bodo mojim ugotovitvam nasprotovali. Vera tu nima nobenega pomena, zaradi mene ste lahko vsi verni, nimam nič proti. A tudi če je kdo veren, mu bom poskušal isto razložiti kot nevernemu, namreč da je cerkev dovolj bogata, da ne potrebuje cerkvenega davka.

doli
28.11.2006, 09:03
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/C4E0EB32F18D9877C1257227004AB160?OpenDocument
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/F2F24BFA2309387DC1257227004A5159?OpenDocument
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/509C27D5AA5B5916C1257227004B2986?OpenDocument

No takole na teh zgornjih linkih najdete poročila o delovanju nadškofij Maribor, Ljubljana in Koper.
Pa naj pokomentiram še to, zdaj ko sem spet doma:
Škofija Maribor:
Takoj na začetku, v prvem odstavku se opravičijo, ker so številke ogromne:
Vsak dobronameren človek ve, da je za kakršno koli dejavnost, tako družbeno kot gospodarsko, potrebno zagotoviti nujna materialna sredstva, brez katerih v današnjem času ni mogoče izvajati nobenih aktivnosti, četudi so še tako človekoljubne, v uvodu statističnega pregleda nad gospodarskim delovanjem mariborske škofije, ugotavljajo avtorji poročila o delu te škofije v lanskem letu.
Nato pa, če pogledamo številke, pa vidimo, da je dohodkov iz darov vernikov za celo tretjino manj, kot imajo dohodka iz gospodarjenja s premoženjem. In to razmerje je z vsakim letom drastično večje. Veliko dobička iz gospodarjenja so reinvestirali v nakup novih podjetij. V poročilu je napisano:
Sestavljalci finančnega poročila ugotavljajo, da znašajo darovi vernikov, ki jih je škofija v letu 2005 prejela prek določenih nabirk, le slabo šestino vseh potrebnih sredstev.
Kaj to pomeni, mi najbrž ni treba razlagat. Nato omenjajo koliko slovenske kulturne in sakralne dediščine so obnovili. Haloooo, obnavljajo izključno svojo lastnino, ki jo bodo koristili za širjenje svoje osnovne dejavnosti. Kar pa se kulturne dediščine v tej lastnini tiče, pa dobijo od države najmanj toliko v procentih kot vsi ostali, ki obnavljajo spomeniško zaščitene objekte. Niso nič na slabšem kot drugi. Nato pa še:
Na podlagi teh poročil ugotavljajo, da je 251 župnij, ki predstavljajo 86 % vseh župnij, imelo 2,4 milijarde tolarjev prejemkov in 2,3 milijarde izdatkov. Pozitivna razlika, presežek prejemkov nad izdatki, je namenjena izdatkom v prihodnjih letih. Pri tem niso upoštevani osebni prejemki in izdatki duhovnikov.
Kje pa je to zajeto v poročilu? Kaj je pa upoštevano v tem poročilu, kaj pa ne?
Nadškofija Ljubljana:
Tu je razmerje prejemkov iz darov nasproti prejemkov iz gospodarjenja še očitnejši, saj znašajo darovi le eno tretjino dohodka, gospodarjenje pa kar dve tretjini, pri čemer je bilo subvencij, dotacij in obveznic kar dve tretjini toliko, kolikor so nabrali z vsemi darovi vernikov skupaj. Pri gospodarstvu gre tu, kot je napisano, v glavnem za gospodarjenje z nepremičninami. Nominalno imajo pa kar slab milion evrov več prihodka kot Škofija Maribor.
Škofija Koper:
Edini, ki jim je večina prihodkov še vedno darovi vernikov in znašajo gospodarski prihodki le eno petino vseh prihodkov. Po mojem skromnem mnenju so edini, ki se v glavnem ukvarjajo s svojo osnovno dejavnostjo. Ampak, tudi to se je sedaj spremenilo, kajti v poročilu je zapisano:
Škofija Koper nima nobene gospodarske družbe, samo z darovi vernikov pa ni mogoče pokriti niti najnujnejših potreb in stroškov, zato je škofija del sredstev vložila v različne finančne naložbe, iz katerih prejema dividende.
Za vlaganje v finančne naložbe je potrebno imeti denar, ki ti je ostal od prejemkov in ga nisi zapravil. Ta škofija je očitno sedaj na začetku vlaganja viška denarja v gospodarske naložbe, kar MB in LJ že nekaj časa delata. So v Kopru malo zaspali? Nato pa pride še najbolj zanimiv del:
Finančni obračun za leto 2005 je oddalo 134 župnij, kar predstavlja 69 % vseh župnij. Navedene župnije so imele v letu 2005 za 715.157.330 tolarjev prejemkov in za 648.110.207 tolarjev izdatkov.
Župnije same so za gradbena in obnovitvena dela prispevale 213.826.068 tolarjev, 22.570.991 tolarjev za restavratorske posege, v sedmih primerih pa so posamezniki prispevali še za 8.480.000 tolarjev v materialu. Skoraj nemogoče je oceniti vrednost prostovoljnega dela.
Sredstva za obnovo cerkva v letu 2005 so poleg župnij prispevale v petih primerih krajevne skupnosti, v skupni vrednosti 4.010.000 tolarjev, v 34 primerih občine, v skupni vrednosti 45.476.000 tolarjev, in v sedmih primerih država, v skupni vrednosti 39.700.000 tolarjev.
Država je v letu 2005 prispevala še 133.134.832 tolarjev za popravilo šestih cerkva, ki so bile ob zadnjem potresu v Posočju hudo poškodovane.
Kar mi nikakor ne gre v glavo, kje so te številke upoštevane v poročilu, sa je v poročilu zapisano, da so prejeli vsega skupaj 123.211.000 tolarjev. In kje je napisano, koliko je vložila v različne finančne naložbe? Tudi tuki neki ni čist ... .

Iz teh poročil se ne da razbrati poslovanje, saj je preveč neznank. Zgoraj sem nekaj ugibal in se med pisanjem tudi parkrat premislil, ko sem prišel do še več nejasnosti. Nisem gospodarstvenik in bi bil vesel razlage kakega strokovnjaka, kaj se da iz teh poročil razbrati. Moja razmišljanja pa imejte za ugibanja laika in bom vesel vsakega argumentiranega mnenja kaj sem napisal narobe.
Skratka tale poročila imajo en kup lukenj in ne izkazujejo niti približno dejanskega stanja finančnih tokov. Kot da bi se nekdo ob pisanju teh poročil fejst norca delal.

nejc
28.11.2006, 09:23
...smešno in bebavo je, ko vedo toliko za povedat o RKC, osebki, ki ne poznajo ne njenega notranjega ustroja, njenega notranjega življenja in vseh dejavnosti in realne prakse med ljudmi...lupajo le nekaj na pamet in še kako prežvečeno klišejsko puhlico....:clown:
vem pa to, da te cela vas gleda postrani, ker svojih otrok nisi dal k verouku...tolk o fundamentalizmu krščanstva...ergo:kdor ni z nami, je proti nam

yamamoto
28.11.2006, 09:42
Prosim, da mi ne podtikaš zadev v stilu nespoštovanja vernikov, ker to pač ni res. Res pa je, da ne spoštujem vse tiste, pa naj bo vernik ali nevernik, ki govorijo eno, delajo pa čisto nekaj drugega. Kot naprimer cerkev, kako da nima denarja za preživetje in potrebuje pomoč tako z darovi kot z uvedbo cerkvenega davka, v resnici pa imajo z vsakim dnem vse večje premoženje. In o tem govorimo. Zdaj ali to dela cerkev ali vlada nima veze kar se mene tiče bom takšno licemerstvo in laganje poskušal razložiti tudi vsem tistim, ki me bodo hoteli poslušati. In odgovarjal tistim, ki bodo mojim ugotovitvam nasprotovali. Vera tu nima nobenega pomena, zaradi mene ste lahko vsi verni, nimam nič proti. A tudi če je kdo veren, mu bom poskušal isto razložiti kot nevernemu, namreč da je cerkev dovolj bogata, da ne potrebuje cerkvenega davka.

:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

Sploh pa ne davka od tistih, ki ne koristijo njenih storitev!
To hinavsko jemanje denarja iz skupne sklede nima s krščansko moralo in etiko popolnoma nič skupnega. :nonono: :(

doli
28.11.2006, 14:10
Še ena zanimivost koprske škofije:
Skoraj 40 % vseh izdatkov gre, kot je razvidno iz tabele in grafa 2, za delovanje škofijskega ordinariata. Največji delež predstavljajo plače zaposlenih, čeprav jih je le pet (arhiv, kuhinja, čiščenje, računovodstvo, gradbena služba) in materialni stroški.
Znesek za teh pet zaposlenih je namreč 48.884.000. Za snažilko, kuharico,arhivarja,računovodjo, hišnika in materialne stroške? Ali spet kaj narobe razumem?

freya
28.11.2006, 14:26
letno?
48.884.000 :12=4.073,666
4.073.666 : 5 = 814.733 / bruto na osebo mesečno
nekje 570.000 neto

lepa plača in to brez puščice

doli
29.11.2006, 00:00
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/C4E0EB32F18D9877C1257227004AB160?OpenDocument
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/F2F24BFA2309387DC1257227004A5159?OpenDocument
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/509C27D5AA5B5916C1257227004B2986?OpenDocument

No takole na teh zgornjih linkih najdete poročila o delovanju nadškofij Maribor, Ljubljana in Koper.

Mislm, zdej pa že izzivam. Nato isti objavi predvidevam da plačano propagando,(drugače se temu ne more reči) v skrajno pristranski reviji Družina, najdem kjub temu da sem v financah totalen laik en kup budalaštin, ki postavi na laž vse do sedaj napisano kako je cerkev revna, odgovorov na moja vprašanja pa ne dobim, ker se delajo gluhe. Se počutim ko Sančo Pansa al karkoli je že bil tist, ki je bil bitko z mlini na veter. :-) (saj vem). Nima smisla. Nihče se ne upa. Al pa jst nimam pojma. Očitno je to.:blush:

NaceM
29.11.2006, 00:02
Se počutim ko Sančo Pansa al karkoli je že bil tist, ki je bil bitko z mlini na veter. :-) (saj vem). Nima smisla. Nihče se ne upa. Al pa jst nimam pojma. Očitno je to.:blush:

Tisti, ki je osla jahal ali Dulsinejo? Sta bila oba poleg mlinov na veter. :D :D

Pa jaz sem vedno govoril, da ko bom velik, bom duhovnik (sam se še nisem odločil katere vere).

doli
29.11.2006, 00:17
Tisti, ki je osla jahal ali Dulsinejo? Sta bila oba poleg mlinov na veter. :D :D

Pa jaz sem vedno govoril, da ko bom velik, bom duhovnik (sam se še nisem odločil katere vere).
Tisti, seveda, ki je osla jahal. Je vsaj vedel, da ima osla pod ritjo. :D A si prebral finančna poročila iz Družine? A si preveč dovolim, če te prosim za komentar?

NaceM
29.11.2006, 00:24
NIsem si prebral, ker mi je finančno stanje cerkve dokaj jasno. :)
(Pa pustimo to ob strani, da po mojem mnenju cerkev - kot neke vrste posrednik med bogom in ovčicami - se nima kaj za obnašati kot nek tržni subjekt in služiti. Čeprav cerkev kot ena bolj svetohlinskih organizacij skozi zgodovino počne samo to.)

doli
29.11.2006, 00:37
Pa te čisto nič ne skrbi, da ima cerkev roko čez že nad več kot tretjino slovenskaga gospodarstva in da se to z vsakim dnem povečuje? Mene to namreč zelo moti. Še malo, ba bo imela cerkev toliko vpliva kot muslimanski voditelji v muslmanskih državah. Ali sem edini, ki ga skrbi prevlada verske dogmatike nad razumom?

NaceM
29.11.2006, 00:39
Odpri očke. RKC ima roko nad veliko več kot samo eno tretjino slovenskega gospodarstva.
(Iz katere stranke je človek, ki upravlja s proračunom?) :D :D :D

doli
29.11.2006, 00:49
Odpri očke. RKC ima roko nad veliko več kot samo eno tretjino slovenskega gospodarstva.
:O

Pa se nič ne bojiš, da bodo tvoji otroci živeli v državi z absolutno cerkveno oblastjo?

NaceM
29.11.2006, 03:41
:O

Pa se nič ne bojiš, da bodo tvoji otroci živeli v državi z absolutno cerkveno oblastjo?

Za bati se je drugih zadev. Tako absolutne oblasti, kot jo je imela cerkev je pa vseeno zdaj nima. (Čeprav se zelo trudi.)

Dalmatinec
29.11.2006, 07:03
Za bati se je drugih zadev. Tako absolutne oblasti, kot jo je imela cerkev je pa vseeno zdaj nima. (Čeprav se zelo trudi.)


Ima jo, le da deluje na bolj prefinjen način...:veryevil:

strašljivka
29.11.2006, 07:10
...morajo imet hude grehe da take odpustke plačujejo...
mogoče ne vejo da morajo plačat iz lastnega žepa in jim skupnosklednost ne bo odprla nebes...

NaceM
29.11.2006, 07:13
Ima jo, le da deluje na bolj prefinjen način...:veryevil:

Imperium universalis cerkev vseeno nima (hvalabogu).

maajde
29.11.2006, 17:16
Kako to da cerkvena oblast ne gradi novih stanovanj za svoje vernike, ne odpira delovnih mest ampak samo nabira na kupček svoje denarce in jih del vozi v Vatikan? Briga njih za lastne vernike. Oblast dobiva navodila iz Bruslja, cerkvena oblast iz Vatikana. Mislim, da smo navadne ovce za striženje.