Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Alternativni VoIP programi


AlienRex
21.11.2006, 17:27
Je uporaba alternativnih programov (npr. xten eyebeam ali xten x-lite: http://www.xten.com/) za SIP klice preko "komunikatorja" dovoljena oziroma boljse - ali se tolerira? Pri Siolovem komunikatorju me moti to, da ne vidim v programu zgresenih klicev, pa ni opcije za "security" klice...pa sem malo cikal na prej omenjena programa (predvsem placljivega eyebeama), katerih uporaba se mi zdi dokaj uporabna.

Pa ce kdo pozna kak free (ali cenovno ugoden) uporaben klient...se priporocam za informacijo.

admin
21.11.2006, 19:37
Ostali klienti uradno niso podprti, zato za težave z njimi ne morete spraševati na SiOL-ovo uporabniško podporo (080 1000) (forumi pa so vedno odprti za debato ;)

Uporabljati se jih seveda da, saj SiOL Komunikator temelji na razširjenem VoIP protokolu SIP.

Več o SIP-u tukaj (http://en.wikipedia.org/wiki/Session_Initiation_Protocol)

Za boljše delovanje alternativnih programov izklopite pošiljanje KEEP-ALIVE paketov na naš proxy, saj jih le-ta že sam pošilja. (v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se klient avtomatsko odregistrira)

madmitch
21.11.2006, 20:57
Ostali klienti uradno niso podprti, zato za težave z njimi ne morete spraševati na SiOL-ovo uporabniško podporo (080 1000) (forumi pa so vedno odprti za debato ;)

Uporabljati se jih seveda da, saj SiOL Komunikator temelji na razširjenem VoIP protokolu SIP.

Več o SIP-u tukaj (http://en.wikipedia.org/wiki/Session_Initiation_Protocol)

JA ja, potrjeno, Asterisk dela brez problemov, Fritz!Box 7050 tudi.

Podatki o SIP in STUN strežnikih so v xml datoteki (direktorij Komunikatorja) User je tel. številka brez 0, geslo od komunikatorja. Zagrabi takoj in NIČ ne šumi.

mafi_ja
08.12.2006, 13:16
Jaz sem si zadnjic instaliral SJphone na svoj dlancnik iPaq (pocket PC).
Outbound klici delujejo normalno... problem pa sem imel z inbound klici - nedosegljivost.
Ima kdo kaksno resitev za ta problem (mogoce sem spregledal kaksno nastavitev)?

schnapsi
11.12.2006, 09:53
Ali si nastavil STUN server, če si za NAT? Najdeš ga tudi v tej xml datoteki.

Enak problem imam tudi jaz, ampak ne s Siolom temveč z Gizmom: http://www.gizmoproject.com in sicer iz programskega telefona na ATA. Če se pokličem, ATA zazvoni, sliši pa se nič. Če pa kličeš iz ATA na programski telefon (Gizmo)je pa vse v redu. ATA ima oprte porte 5060 in pa 5004 UDP, zato pa STUN strežnik nisem konfiguriral.

Malo sem razmišljal, da je mogoče, da napake nastane zaradi napačnega izbiranja kodeka med obema odejmalcema? Samo v mojem primeru oba odjemalca podpirata kar nekaj skupnih kodekov.

SJPhone je zelo omejen v številu kodekov, ki ji ima: samo GSM in pa PCMA in pa PCMU. Torej ne G729, ki ga uporablja SK. V takem primeru ostaneta samo še PCMA in PCMU, ki pa sta širokopasovna, morda pa zmanjka pasovne širine? Mislim, da sem enkrat nekaj takega prebral na Gizmo forumih, ampak sedaj ne najdem več odgovora.

Drugače pa ja, Gizmo forumi vsebujejo veliko informacij, kako konfigurirati različne programske in hardverske telefone. Samo zamenjaj Gizmo s SK, pa je: http://forum.gizmoproject.com/

S

erikg
19.12.2006, 20:11
JA ja, potrjeno, Asterisk dela brez problemov, Fritz!Box 7050 tudi.

Podatki o SIP in STUN strežnikih so v xml datoteki (direktorij Komunikatorja) User je tel. številka brez 0, geslo od komunikatorja. Zagrabi takoj in NIČ ne šumi.
Ali lahko pošlješ primer kako si nastavil SIP trunk

madmitch
19.12.2006, 20:26
Ali lahko pošlješ primer kako si nastavil SIP trunk

Registrar: voip.siol.net
Proxi: voip.siol.net
Stun: stun.siol.net (ponavadi ni potreben)

User: 599XXXXX
Pass: isto kot pri SK

erikg
27.12.2006, 08:06
Ok na asterisku klici ven delujejo na noter pa še vedno ne. kakšen tip...
Na SJphone deluje vse OK.

shock
14.01.2007, 20:05
Ali lahko še meni na PM (zasebno aporočilo) pošljete primer kako ste naredili SIP trunk na Asterisku?

schnapsi
15.01.2007, 13:06
Alternativni programi SKju delujejo, ampak po mojem je kar nekaj problemov, še posebej, če želiš uporabljati SK skupaj s Siolovo telefonijo.

- večinoma alternativnih programov ne podpira plačljivega in pa učinkovitega kodeka G729 (~~30kbps), ki ga pa podpirajo Siolove komunikacijske naprave (Sagem in pa Sinope) Edini program, ki podpira G729 je Eyebeam, ki pa obstaja samo za Windows in pa Mac, za Linux še ni rešitve. Eyebeam pa stane $60, kar je predrago.
- SK podpira G729, ampak kot smo ze vsi ugotovili, ni najbolj uporabnisko prijazen program, da bi bil del našega namizja. Prav tako tudi ne podpira Maca in pa Linuxa, ki jih tudi občasno uporabljam.
- Siolove komunikacijske strojne naprave seveda podpirajo G711, ki pa ga podpirajo tudi vsi alternativni programi in pa komunikacijske naprave, vendar pa je v tem primeru zahtevana pasovna širina 80kbps v obe smeri. Res je pa, da se tudi sliši bolje vendar pa porabi veliko posovne širine.
- Obstaja odprti kodek iLBC, ki ga podpira večina alternativnih programov, na žalost pa ga ne podpira Silova strojna oprema. iLBC je primerljiv ali celo boljši od G729 in je popolnoma zastonj.

Idealna rešitev bi bila, da bi Sagem in Sinope imela podporo za iLBC. Manj prometa v omrežju bi vsekakor ustvarili, kot pa če uporabljamo G711, kar bi bilo tudi bolje za Siol.

Že dolgo pa me zanima naslednje vprašanje za SIP: vem, da sam zvočni pogovor ni šifriran, kako pa je s pošiljanjem uporabniških podatkov? Ali sta uporabniško ime in geslo šifrirata v SK? Kaj pa če uporabim alternativni program ali strojni ATA vmesnik. Je zagotovljena ista varnost?

Dober alternativni program SKju je kar Windows (ne MSN) Messenger 5.1, ki ga lahko prenesete iz Microsoftove strani. Windows messenger, ki pride z Windows XP, je starejši (4.6) in še ne podpira SIPa. Dobite ga tukaj http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=a8d9eb73-5f8c-4b9a-940f-9157a3b3d774 V nastavitvah na kartici Accounts se lahko vpišete v SIP service.

S

bostov
16.01.2007, 08:19
In kako se nastavi account v MSN 5.1 za SIP? Sem namreč poizkušal, pa ne gre, se ne morem prijaviti na SiOL-ov SIP strežnik.

sonchika
16.01.2007, 12:22
Saj bo morda neumno vprašanje, pa vseeno.
Malo brskam po netu in tam na tone enih ponudnikov interentne telefonije. Kako se znajti? Kateri je trenutno najcenejši za klice po Sloveniji, tudi tujini (predvsem me zanima VB, Avstralija)?
Pa ne želim uporabljati slušalk in mikrofona, ker je kvaliteta dostikrat na podnu. Any idea? Kaj je boljše - kakšen preklopnik, VoIP telefon ali kaj tretjega?

fricko
16.01.2007, 12:35
Najceneje si lahko organiziraš telefonijo na nasleden način:

- kupiš router z VOiP, s katerim lahko nastavljaš več SIP številk
- preko komunikatorja dobiš telefonsko številko, ki jo nastaviš v routerju in preko te številke sprejemaš klice
- odpreš si račun na Voipdiscountu (www.voipdiscount.com) in vplačaš 10€
- izhodne klice opravljaš preko Voipdiscountovega računa, ki ga nastaviš v routerju.

Na ta način si lahko organiziraš najcenešo telefonijo za Slovenijo in tujino.

schnapsi
16.01.2007, 14:59
Najcenejši je zagotovo Gizmo http://www.gizmoproject.com, saj ponuja ZASTONJ klice v Slovenijo in še ostalih 65 držav. Bi radi prehiteli Skype. To je projekt od www.sipphone.com, torej zaćetnikov SIP telefonije. Lahko uporabljaš njihov odjemalec za Win/Mac/Linux, ali pa vneseš podatke v drug SIP odjemalec, npr. ATA.

Zelo dober je tudi www.sipgate.co.uk ali www.sipgate.de ali www.sipgate.at. Cene v Slovenijo so nekje 5 centov, v druge države pa nižje. Imajo najboljšo tehnično podporo, kar sem jih kdaj videl. Ko bi le taka bila na Siolu. Od njih bi se lahko marsikaj naučili.

schnapsi
16.01.2007, 15:04
Sedaj pa še kako nastaviti SK na Windows Messenger 5.1:

1. Izbereš Tools/Options/Accounts.
2. Obkljukaš: My contacts includes users of a SIP communications service.
3. V Sign-in name vpišeš: 599xxxxx@voip.siol.net.
4. Klikneš na Advanced.
5. Spremeniš radijski gumb na Configure settings.
6. Server name or IP address: voip.siol.net:5060
7. Connect using UDP.

Prav na to se nanaša moje vprašanje o varnosti: če je taka povezava dovolj varna in se moje geslo ne posredovalo vseprek. TLS možnost namreč ne dela in strežnik zavrne prijavo. Ali lahko prosim admin in pa storz malo komentirata kaj o tem?

Od včerajšnjega posta sem našel na internetu G729 ACM kodek za Windows, ki ga lahko potem uporablja, kateri koli program, ki dostopa do Windows kodekov (ja celo DivX film, če radi gledate filme s pasovno širino zvoka enako telefonu ;=) ). Seveda sem ga takoj preizkusil in deluje zelo dobro. Sicer ni zastonj, ampak drag pa tudi ni: samo $10. Catch je v tem, da za $10 prodajo samo implementacijo, ne pa licenčnine ITU. Ampak to nas ne zanima. Po namestitvi je potrebno nastaviti njegov rank v nadzroni plošči na višjega kot pa G711, saj se bo v nasprotnem primeru še vedno uporabljal G711.

S

daltoni
28.10.2007, 15:57
Pri meni niti SJphone ne deluje, ker pravi da sem za NAT-om, KAj moram narediti. Imam SINOPE MODEM

schnapsi
15.02.2008, 19:55
Nastaviti moras STUN streznik na stun.siol.net

krambi
24.03.2008, 12:35
Imam tezave z delovanjem voip.siol.net , ki jih ne razumem, kjub veckratnem prebiranju vse sporocil na forumu. Ker ima komunikator naslednje tezave (veckrat omenjene tukaj):
-zvonenje je samo "beep" in potem sporocilo na zaslonu, kar je neuporabno, ce ravno ne gledas zaslona
-cas zvonenja, ko gre za izhodni klic je samo kaksnih 20 s
-veckrat se mi je dogajalo da je bila stevilka po klicu nedosegljiva ,
sem se odlocil, da bom uporarabljal sj phone. Konfiguriral sem ga standardno (tudi stun) in zadeva deluje super, vendar le kadar gre za klice v siol omrezja. Torej, ce z SJ phonom klicem (ali sem klican) katerokoli siol stevilko, povezava deluje krasno (uporablja iLBC codec). Tezave nastopijo ko zelim klicati telekomovo ali katerokoli drugo stevilko. Postavitev linije delujejo, vendar jaz slisim sogovornika on pa mene ne! Zadevo sem poskusil na dveh ponudnikih interneta in je tezava enaka. Z komunikatorjem te tezave ni (so pa tiste od zgoraj). Sem poskusil se x-lite, ta pa mi ne dela celo za siolove stevilke. Ali se komu sanja (admin) kaj bi lahko bil vzrok in kako ga odpraviti? Naivno bi mislil, da je za klienta pomembna samo povezava z voip.siol.net, in da bi moral ce dela za siol delati tudi za vse ostale stevilke?

Deflektor
14.04.2008, 09:33
Katere kodeke imate izbrane pri PhonerLite programu, in kako Phoner Lite in X-lite nastaviti da bosta tudi po preteku nakaj ur še zmeraj dosegljiva, ker sedaj mi po par urah od zadnje uporabe vrača "Napaka v povezavi", četudi program kaže da je še registriran na strežnik

schnapsi
15.04.2008, 10:57
Krambi: dej nekaj mi povej.

Pravis, da imas izbran iLBC in samo iLBC in ti uspe klicati na Duo stevilke, pri katerih je na drugi strani ali Sinope ali Sagem? Ali res nimas izbranega G711 kodeka?

Ce imas samo iLBC, potem je to neke vrste cudez. Pomenilo, bi, da voip.siol.net prekodira zvok na kodek, ki ga imata Sinope in pa Sagem (G729, G711).

Ali lahko prosim kdo od Siola kaj napise o tem? Prosim?

Po dveh letih igranja in preizkusanja raznih konfiguracij lahko povem tole: za klice na Duo/Telekom et al. zadeva najbolje deluje z G729 in samo G729. Ce imate poleg G729 izbran se kak drug kodek, bo prislo do neslisanja zvoka. Ce nimate G729, potem pa G711 in spet samo G711. Mislim, da je razlog v tem, da pride do napake pri prenosi SIP sporocil med odjemalcem, prehodom voip.siol.net in pa odjemalcem na drugi strani. voip.siol.net najbrz pravi, da ima drug odjemalec iLBC, ceprav ga nima in potem se ne slisi. To je samo moje domnevanje, kot sem rekel, po dveh letih igranja z zadevo je se sedaj ne razumem, saj vsak dan deluje drugace.

madmitch
15.04.2008, 12:59
To je s komunikatorja na komunikator - SIP. Na Sinope - Trio mi to ni nikoli uspelo, vedno samo hrešči.
0599xxxxx Odhodni iLBC-30 9380 - 0 ms
193.77.12.187 Dohodni G.711 9575 - 7 ms

S Komunikatorja na Sagem - Trio pa dela takole.
0151xxxxx G.711 1987 - 0 ms
193.77.12.187 G.711 2973 - 3 ms

Deflektor
16.04.2008, 08:29
Kot kaže Siol nima časa za te malenkosti če uporabnikom pač ne deluje

schnapsi
16.04.2008, 10:52
No, torej je takole: zadeva deluje le, ce imata obe strani enak in isti kodek.

Sagem in Sinope in pa vecina drugih ATA ima samo G711 in G729.

Za klice v PSTN Telekom omrezje/Mobitel itd. bi moral delovati tudi iLBC (saj v tem primeru klicemo na gateway), ki po Siolovih zagotovilih podpira tudi Speex in iLBC, ampak to ne deluje dobro. Za iLBC slisimo samo popacen zvok, se niso popravili, ceprav so ze pred letom in pol rekli, da bodo.

Ce klicemo med dvema programoma, se pac izbere skupni kodek. V vecini programov lahko vrstni red priljubljenosti kodekov urejamo sami. Najboljsa sta Speex in iLBC. G729 je tehnicno kul, ampak je tako zasciten kot medved in le redki programi ga podpirajo (na primer Eyebeam).

Vse to v teoriji deluje, ampak kot sem rekel, Siolov gateway najbrz dela nekaj smesnega. Na primer, ce imam izbran G711 in iLBC in klicem na Sagem/Sinope, potem se mi bo izbral iLBC, ki pa ga naprava ne pdopira in posledicno se nic ne slisi. Ne morem si kaj, kot pa domnevati, da pride nekaj narobe pri signalizaciji med odjemalec1, voip.siol.net in Sagem/Sinope, torej voip.siol.net.net dela nekaj smesnega, cesar ne bi smel. Seveda je lahko v resnici cisto nekaj drugegega... aber das werde die Welt nie erfahren...

Deflektor
16.04.2008, 19:55
Tisti ki uporabljate x-lite, mi lahko kdo pove kako imate nastavljenega na straneh kjer urejaš Sip account,

Presence
mode: presence agent
poll time: 300 sec.
Refresh interval: 3600 sec.

Advanced
Reregister every 3600 sec.
Min time: 20 sec.
Max time: 3600 sec

send keep alives (ni kljukice)
use rport (je kljukica)

enablesesion timers (ni kljukice) 60 sec
sesion timer preference: none

Ker po določenem času enostavno ne morem več poklicati na računalnik, piše mi napaka v povezavi četudi je program registriran na strežnik, ven pa se da klicati

madmitch
16.04.2008, 21:52
send keep alives (kljukica)

schnapsi
17.04.2008, 10:29
Ja, tudi jaz sem opazil, da mora biti "Send keep alive" VKLJUCEN. Zgoraj v tej diskusiji je admin rekel, da ga lahko izkljucimo, ampak to ne drzi.

Presence lahko nastavis na Disabled.

schnapsi
17.04.2008, 10:39
Jaz pa sem se igral z Eyebeam/XLite videom. Prvi dan je vse lepo delalo. Na eni strani je bil Eyebeam, na drugi strani pa XLite. V obeh sva imela nastavljen SAMO en kodek in sicer iLBC za avdio in pa H263 za video. Ce je imel Eyebeam se H264 (ki ga XLite nima), potem video ni delal. Torej, spet ista napaka pri izbiri pravega kodeka, kot sem jo ze opisal zgoraj. Z drugimi ponudniki se to ne dogaja, torej mora biti nekaj s Siolom.

Naslednji da smo bili tako navduseni, da smo poskusili z Eyebeamom na obeh straneh. Avdio je delal, video pa nikakor ne. Tudi ce je bil izbran samo H264 na obeh straneh ali pa samo H263. Ocitno zadeva deluje, kakor piha veter.

Zanimo je snemanje pogovorov v Eyebeamu. Mislim sem, da deluje samo za avdio pogovore. Pa sem slucajno kliknil na record in me je posnelo video tudi v nekompresiran avi fajl 6min ~~ 900MB. Zanimivo pri snemanju videa je, da algoritem sam menja med sliko dveh pogovornikov glede na to, kdo trenutno govori. Zadeva deluje zelo dobro, priporocam.

Mimogrede, Eyebeam je tisti program, ki ga Mobitel dobavlja na svojem M-sticku. Najvecji tehnoloski dosezek Mobitela: yeah, right...

Deflektor
18.04.2008, 12:23
Zanimivo se mi zdi, da ko kličem iz siolove telefonije (razvezan dostop) na komunikator deluje povsem normalno, ko pa kličem iz gsm-a, pa dobim velikokrat napako v povezavi, diši mi na težavo na siolovi strani.
Škoda da so povsem pozabili na ta komunikator.

Flukturr
01.09.2009, 07:35
Zanimivo se mi zdi, da ko kličem iz siolove telefonije (razvezan dostop) na komunikator deluje povsem normalno, ko pa kličem iz gsm-a, pa dobim velikokrat napako v povezavi, diši mi na težavo na siolovi strani.
Škoda da so povsem pozabili na ta komunikator.

Škoda da na tem postu ni niti enega rumenega odgovora...
In potem te pošljejo na ta forum ko kaj rabiš.

LPF.

aci
17.08.2010, 19:40
Mene zanima a je kak programček, ki bi na windows mobile omogočil uporabo komunikatorja zadeva bi v tujini prav prišla. Hvala!

micom1
11.12.2010, 11:47
Imam težavo z povezavo SIP clienta za SIOL voip telefonijo na Windowsih. Zadeva mi dela na iPhonu, na Mac-u, na Windowsih pa se mi ustavi tukaj. Včasih se poveže ( sicer zelo redko in potem dokler ostanem registriran dela).

Kasneje če to poskusim ponovno javi napako : Request Timeout.

Prilagam screen nastavitve :

http://lh4.ggpht.com/_eIJMHqJB2Cw/TQNgv08xV0I/AAAAAAAA4dQ/SR7AgFERbBg/sip1.JPG

http://lh4.ggpht.com/_eIJMHqJB2Cw/TQNgwqhuSYI/AAAAAAAA4dU/1O6m1rKOPs4/sip2.JPG

http://lh3.ggpht.com/_eIJMHqJB2Cw/TQNgw0RkhwI/AAAAAAAA4dY/E6p7Jzx8gMc/sip3.JPG

http://lh6.ggpht.com/_eIJMHqJB2Cw/TQNgw1d_4WI/AAAAAAAA4dc/nvaltcO-4Tg/sip4.JPG

Isto zadevo mi javi na Windows XP ali Windows 7.

Za kak predlog se priporočam ....