Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Obliv za torto


Arabella
22.11.2006, 09:39
Mogoče kdo ve, kako se naredi bel obliv za torto? :dontknow: Ne mislim kake smetane in ne bele čokolade, pač pa prav obliv, ki se potem strdi in je gladek, zelo sladek in rahlo "čigumast" za jest.

unicorn
22.11.2006, 10:29
Kar nekaj oblivov za torte delam, ampak "čigumast" okus, to pa res ne vem.:dontknow:

Hel
22.11.2006, 11:21
Poišči malo po starih temah. Mislim, da smo lansko leto ob približno takem času vneto razglabljali o fondantu. ;)

unicorn
22.11.2006, 16:24
Poišči malo po starih temah. Mislim, da smo lansko leto ob približno takem času vneto razglabljali o fondantu. ;)

Hel, fondant ni "čigumast". :dontknow:

solsikke
22.11.2006, 18:52
Punce, odkrila sem fondant, ampak ga prodajajo v esktremno velikih količinah. Mislim da 7 ali 15 kg. Če bi katera imela in si razdelila. ;)

Drugače pa Arabella, pekarna Vrhnika ima vse sorte prelivov v svoji prodajalni na Brnčičevi.

unicorn
22.11.2006, 19:07
Punce, odkrila sem fondant, ampak ga prodajajo v esktremno velikih količinah. Mislim da 7 ali 15 kg. Če bi katera imela in si razdelila. ;)

Drugače pa Arabella, pekarna Vrhnika ima vse sorte prelivov v svoji prodajalni na Brnčičevi.

Uau, super! :O :2thumbs: A je v prahu, tak je najboljši, ker ga zmešaš do poljubne gostote.

No, katera je za akcijo - zberemo denar, pa si razdelimo. Jaz sem koj za. :2thumbs: :)

Hel
23.11.2006, 08:39
Hel, fondant ni "čigumast". :dontknow:
Hmnja no, edin preliv za pecivo, ki sem se ga spomnila, pa da ni marcipan ali pa čokolada in da ni drobljiv, ko ga režeš, je bil fondant. To sem mislila...da je malce bolj prožen. :blush:

solsikke
23.11.2006, 19:16
No, katera je za akcijo - zberemo denar, pa si razdelimo. Jaz sem koj za. :2thumbs: :)

Jst sem tudi za. Zdele je itak obdobje pečenja in če mi propade biznis, bom lahko tortopekarica :approve:

unicorn
24.11.2006, 18:09
Hmnja no, edin preliv za pecivo, ki sem se ga spomnila, pa da ni marcipan ali pa čokolada in da ni drobljiv, ko ga režeš, je bil fondant. To sem mislila...da je malce bolj prožen. :blush:

Solsi, super.:2thumbs: :kisses:
Hel, bi še ti kak kilogramček al pa dva, k vem, da dobro pa rada kuhaš? :blush:

Arabella
24.11.2006, 21:38
Hvala vsem za odgovore, drugače pa Vrhnika ne pride v poštev, je zelooooooooo predaleč :) .


P.S. Hel, sem prebrala tiste stare poste in verjetno bo stvar kar prava, zanima me, koliko mase si dobila ven, ko si dala 10 dag sladkorja in približno pol deci vode? Ne bi rada delala tega zelo veliko, potrebovala bi približno za eno srednje veliko torto. Hvala.

Luana
26.11.2006, 16:55
Kaj pa obliv iz sladkorja v prahu in limoninega soka?

Arabella
26.11.2006, 18:43
Luana, a to samo zmešaš ali kuhaš,koliko česa...?

Hel
27.11.2006, 08:46
Solsi, super.:2thumbs: :kisses:
Hel, bi še ti kak kilogramček al pa dva, k vem, da dobro pa rada kuhaš? :blush:
Hvala, ampak ne, hvala. ;) Bom kar sama sproti namečkala. Tisto gnetenje z lopatico je prav zabavno. :approve:

Če bi imela doma nekaj kg fondanta, bi se pa čutila dolžno to čim prej porabiti, da se ne bi pokvarilo in kaj podobnega. Pa že tako pretiravam s sladicami in kuho nasploh. Zadnjič sem govorila z bivšo sošolko in mi je s trpečim glasom potožila, da danes nima časa za kavo, ker doma kuha večerjo. In na vprašanje, kaj bo dobrega skuhala, dobila odgovor: Hrenovke in paradižnikova solata. Ko bom jaz velika, bom tudi tako kuhala. :veryevil:

Hel
27.11.2006, 08:53
Hvala vsem za odgovore, drugače pa Vrhnika ne pride v poštev, je zelooooooooo predaleč :) .


P.S. Hel, sem prebrala tiste stare poste in verjetno bo stvar kar prava, zanima me, koliko mase si dobila ven, ko si dala 10 dag sladkorja in približno pol deci vode? Ne bi rada delala tega zelo veliko, potrebovala bi približno za eno srednje veliko torto. Hvala.
Za manjše kurje jajce. Tako da bi ti priporočala, da narediš raje malo več - vsaj 20 dag sladkorja. Saj ni tako zelo drag. ;)

Limonin led:
18 dag. sladkorja v prahu
1 vanili sladkor
½ beljaka
3 žlice limoninega soka

Dobro premešaš, lahko dodajaš še sladkor v prahu, dokler ne dobiš takšno gosto zadevo, ki se še da namazati na pecivo. Nič ne kuhaš, samo pustiš nekaj ur (ko že namažeš), da se malo posuši. Je pa led krhek in se ob rezanju drobi.

unicorn
27.11.2006, 09:11
Hvala, ampak ne, hvala. ;) Bom kar sama sproti namečkala. Tisto gnetenje z lopatico je prav zabavno. :approve:

Če bi imela doma nekaj kg fondanta, bi se pa čutila dolžno to čim prej porabiti, da se ne bi pokvarilo in kaj podobnega. Pa že tako pretiravam s sladicami in kuho nasploh. Zadnjič sem govorila z bivšo sošolko in mi je s trpečim glasom potožila, da danes nima časa za kavo, ker doma kuha večerjo. In na vprašanje, kaj bo dobrega skuhala, dobila odgovor: Hrenovke in paradižnikova solata. Ko bom jaz velika, bom tudi tako kuhala. :veryevil:

Eh, :( :( :( :( :( . Šmrc.

unicorn
27.11.2006, 09:16
Royal icing

2 beljaka
330 g sladkorja v prahu
2 čajni žlički limoninega soka

Zmešaš beljaka in limonin sok. Dodaš sladkor in mešaš, dokler ne nastane snežno bela gostljata masa.

Uporabiti moraš takoj, če ne pa shraniti v plastično posodo s pokrovom, ker se rado takoj strdi. Če se strdi, dodaš žličko glicerina.

Obliv je precej gost, snežno bel (lahko ga tudi pobarvaš s kakšnim sokom ali jedilno barvo), pri rezanju pa se ne drobi, če ga narediš prav.

Še to - ta obliv je še lepši, če torto ptrej oblečeš v marcipan.

Arabella
27.11.2006, 17:52
Hvala Hel in Unicorn. Lp