Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Pravilna vezava Trio


Wampek
24.11.2006, 09:48
Trenutno imam navaden ADSL brez telefonije ali TV s starim črnim ISKRA2000 modemom in LevelOne routerjem. Vezava izgleda takole:

http://shrani.si/files/vezje1112289.jpg

Na sliki je sledeče:

Čisto zgoral levo je dnevna soba. Pod njo je moja soba. V veži pa imam spliter, modem in router. Zadnji klic na telekom je potrdil, da imajo monterji že nalog za nadgraditev opreme za Trio paket in sicer s dvema televizijama. Tako, da lahko samo čakam, da pridem na vrsto. En STB bo v moji sobi, en pa v dnevni.

Trenutno imam vezano sledeče:

- glavni telefonski kabel gre v vežo do spliterja
- iz spliterja gre kabel na ADSL modem
- iz modema pa naprej na router, ki mi vzdržuje povezavo in služi kot firewall

Router ima štiri switch izhode. Ker v moji sobi ne želim nobenih utripajočih luči preko noči (recimo switch, modem, router), sem glavna switcha montiral v dnevno sobo. Dva zato, ker mi gredo od njih potem povezave še na druge dele stanovanja. Iz enega izmed switchow imam pa potem glavne kable do moje sobe, kjer imam par PC-jev, XBOX, Dreambox in ostalo opremo, ki ji priključim na internet. Na skici sem pozabil narisat tudi to, da gre en izmed kablov iz veže še na ISDN telefon v moji sobi (osem žilni UTP5).

V dnevni sobi pa imam trenutno napeljan samo en kabel iz switcha na KiSS komponento ob televiziji.

Sodelavcu so prejšni teden montiral isto kar bom tudi sam v kratkem dobil in mi zatrjuje, da moreš STB priklopit direktno na router (tista dva izhoda za TV) in ne preko switchov do routerja. V mojem primeru to pomeni, da bom moral iz veže vlečt čisto nov kabel do televizije v dnevni sobi, kjer bo prvi STB in pa čisto nov kabel iz veže do televizije v moji sobi. Je to res? Se ne bi dalo, da bi iz obeh TV izhodov na novem routerju kabel priklopil na switch v dnevni, od tega switcha pa potem naprej na oba STB-ja (za test, bi uporabil recimo kabel, ki mi gre na KiSS komponento).

LevelOne router mi ostane. Na njem imam vklopljen DHCP. Je mogoče to težava, da STB ne bi prišel do signala iz TV izhoda na routerju? Po logiki, bi teorija, da če TV izhod na routerju priklopiš na switch, ter iz tega switcha direktno na STB, bi moralo delovati.

Mi lahko kdo to prosim razloži?

Hvala.

tomazz
24.11.2006, 13:35
Na data port na modemu boš povezal router, na video port pa switch, ki ga imaš v dnevni sobi. Iz tega switcha pa potem do obeh STBjev.

DHCP ne bo motil zadev, če ne boš kje v isti switch speljal data in video iz modema.

Wampek
24.11.2006, 13:58
Na data port na modemu boš povezal router, na video port pa switch, ki ga imaš v dnevni sobi. Iz tega switcha pa potem do obeh STBjev.

DHCP ne bo motil zadev, če ne boš kje v isti switch speljal data in video iz modema.

Torej, če prav razumem je treba ločit omrežje za TV in omrežje za internet (dva ločena switcha). Potemtakem se s tako vezavo, ne da recimo uporabiš še VLC program za gledanje kanalov znotraj internet omrežja?