Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : Ergonomicnost in dostopnost informacij na spletnih straneh


schnapsi
08.12.2006, 19:22
'Most websites' failing disabled je naslov novice, ki se je pred kratkim pojavila na BBCju. Celoten clanek najdete tukaj: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6210068.stm

Ne bi bil rad spet kriticen, ampak Siolova stran je se posebej neprijazna po svoji prakticnosti in dosegljivosti informacij, celo za navadnega uporabnika, kaj sele za ljudi s posebnimi potrebami, ki uporabljajo sintetizatorje govora ali pa velike kontrastne pisave, itd. Ali je ze kdo poskusil? Na dlancniku se je niti ne upam odpreti. Tim Berners Lee <http://www.w3.org/People/Berners-Lee/>, izumitelj svetovnega spleta in tudi alumnus mojega kolidza (www.queens.ox.ac.uk), se je vedno zavzemal za dostopnost spleta, za prikaz spletnih strani na kateri koli napravi in formatu, v cemer pa Siol ni najboljsi:

- prevec je flasha in reklam
- nepreglednost informacij: zavihka Siol.net in pa Teme sta ponavadi identicna, storitve pa se tako ali tako nakljucno pojavljajo na vseh straneh. Paradoksalno: ko sem to omenil tehnicni pomoci, mi je gospodicna razlozila kaksna je razlika med tema dvema zavihkoma. Ce ti mora kaj takega razloziti tehnicna pomoc, potem zadeva najbrz ni posebej intuitivno zasnovana?
- najmanj ducat raznih mest, kamor vpisemo svoje uporabnisko ime in geslo: servisne strani, narocila, upravljanje s telefonijo, upravljanje s komunikatorejm, aktivacija popusta, vse to bi bilo na enem mestu, v katerega se prijavimo z enim uporabniskim imenom. Zadnjic nisem nasel gumba NAROCILA. Kaj ni to najbolj pomemben gumn na strani?
- nikjer ni omogocena varna SSL prijava: tehnicna pomoc pravi, da je vecina uporabnikov ne uporablja in je zato nepotrebna: najbrz zato, ker je ne poznajo! Tudi ce ze gres na https://webmail.siol.net, je potem radio gumb se vedno nastavljen na navadna.

S

madmitch
09.12.2006, 09:26
Poizkusi enostavno najti TV spored, s katerim se tako hvalijo. Nočna mora.

schnapsi
10.12.2006, 11:13
Ja, videl sem ga samo enkrat... in od takrat, ga mi ni uspelo več najti.

madmitch
10.12.2006, 13:50
Ja, videl sem ga samo enkrat... in od takrat, ga mi ni uspelo več najti.
Greš na "Novice" in nato, če nimaš ravno res ogromnega ekrana, odrolaš do dna in tam na levi strani so "Hitre povezave", med njimi tudi TV spored.

Drugače pa tukaj (http://novice.siol.net/tv/). Daj med Favorites.