Dlančnik (PDA)

Poglejte polno različico : FAX deluje preko TRIO paketa


DonMarco
12.12.2006, 20:11
Pozdrav vsem skupaj

Danes sem porabil vsaj ene 4 ure skupaj, da bi prišel skozi 080 1000, da bi se lahko pozanimal
kako je z postavitvijo samostojnega faxa preko SIOL telefonije. Sam sem uporabnik TRIO
paketa in imam razvezan dostop, se pravi staro številko sem prenesel na SIOL in se odpovedal
Telekomovem ISDNju. Search na SIOL forumih tudi niso obrodili rezultatov.

Zato sem si rekel "ne bodi ga len" in sem sam priklopil analogni fax Canon FAX-B120. Stvar
deluje 100% normalno. Se pravi da brez težav lahko pošljem ven fax kot tudi brez težav jih lahko dobim.

Imam pa še en brezžični telefon Panasonic, ki je vezan na ta fax.

PROBLEM: Ko se pogovarjam z nekom preko telefona (preko brezžične ali fax slušalke) jaz slišim
sogovornika normalno. Sogovornik pa sliši hkrati mene in še svoj odmev z cca 0.5 sekunde
zamika.

Nikjer na netu nisem uspel najti rešitev problema. Zato prosim za pomoč kakega SIOL tehnika, ker
nimam več volje čakati ure in ure na 080 1000.

LP
Sašo

d28
14.12.2006, 19:57
Jaz imam DUO paket, razvezan dostop pa mi fax ravno tako noče delati. Ampak pri meni sem siguren, da je razlog za to v zelo slabem signalu telefonske in internetne linije.

matjaz82
15.12.2006, 15:29
Meni so pa danes priključili POS-terminal na SiOL telefonijo in deluje, kljub temu, da naj ne bi:) Res pa je, da delujejo samo stari terminali - tisti ki ne podpirajo čip-kartic.

mihies
16.12.2006, 09:03
Fax in ostale stvari ne bodo nikoli 100% delale, ker pač ne morejo zaradi narave ip telefonije. Jaz bi raje videl, da bi SIOL ali Telekom nudil fax storitev preko interneta...

milan1
01.01.2007, 18:13
Fax in ostale stvari ne bodo nikoli 100% delale, ker pač ne morejo zaradi narave ip telefonije. Jaz bi raje videl, da bi SIOL ali Telekom nudil fax storitev preko interneta...

Se strinjam!!! :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

PapaSan
04.01.2007, 16:18
Imam paket TRIO z Sagem modemom.. in FAX obcasno deluje obcasno ne.
Problem pa ni v IPtelefoniji ampak dejansko v modemu, ki zamrzne vsakic ko slisi "piskanje" FAX-a.

d28
04.01.2007, 17:32
Fax in ostale stvari ne bodo nikoli 100% delale, ker pač ne morejo zaradi narave ip telefonije. Jaz bi raje videl, da bi SIOL ali Telekom nudil fax storitev preko interneta...

Če je to res, potem bi lahko vsak ponudnik IP telefonije vsaj opozoril na to. Niso namreč vsi uporabniki strokovnjaki za IP telefonijo in podobne reči.

Je pa povsem logično, da nekdo pričakuje, da mu bo fax deloval brez težav, če za delovanje potrebuje telefonsko linijo. To je v bistvu zavajanje. :nonono:

Metek
05.01.2007, 08:10
Meni tudi faks na DUO paketu dela normalno, faks je Canon 5 let star ink-jet, ne vem modela.
Sicer pa tukaj piše več o tem http://storitve.siol.net/nc/telefonija/pogosta-vprasanja/pv/pogosto-vprasanje/?tx_simplfaq_pi1%5Bcat%5D=0&tx_simplfaq_pi1%5Bfaq%5D=108

storz
06.01.2007, 19:20
Meni tudi faks na DUO paketu dela normalno, faks je Canon 5 let star ink-jet, ne vem modela.
Sicer pa tukaj piše več o tem http://storitve.siol.net/nc/telefonija/pogosta-vprasanja/pv/pogosto-vprasanje/?tx_simplfaq_pi1%5Bcat%5D=0&tx_simplfaq_pi1%5Bfaq%5D=108


izkaže se da bolje delujejo stari fax-i, ki ne uporabljajo raznih kompresij in dodatnih možnosti.

lp,
storz

madmitch
06.01.2007, 22:42
izkaže se da bolje delujejo stari fax-i, ki ne uporabljajo raznih kompresij in dodatnih možnosti.

lp,
storz
Iz izkušenj, res je čista loterija, kaj je na drugi strani. lepo delajo WinFax na Gigaset SX303 in njegovem CAPIju ter stari Panasonici na drugi strani. Če je tam fax na ISDN pozabi.

js1234
07.01.2007, 18:46
stari faxi delajo z 9600 ali 14400 bps kar je precej manj kot 38kHz (novi faxi) .......

schnapsi
19.01.2007, 19:29
Po mojem bi faks lahko delal brez problema preko Siol telefona, ampak samo s Siolovo pomocjo. Problem je, da nimamo dostopa do komunikacijskega prehoda, kjer bi lahko poljubno nastavili kodek za enkodiranje zvoka. Komunikacijski prehod ima za privzet kodek nastavljen G729, kar je super za prenos govora, za zvizganje faksa pa je prevec enkodiran. DTMF toni se baje ne prenasajo zanesljivo po njem, torej tudi faks ni zanesljiv. Za faks bi potrebovali izbrati G711 (PCMA ali PCMU), ki ima veliko vecjo pasovno sirino (80 kbps), po katerem pa baje faksi delajo brez problema.

Siol bi lahko nastavil se eno stevilko Phone 2 ter izbral G711 kot privzeti kodek, potem pa bi najbrz delovalo brez problema.

firewire
30.01.2007, 04:15
Faksi delajo tudi preko G729..

Trik pri pošiljanju faksov (zaneslivosti) preko voipa je v tem, da zmanjšaš hitrost prenosa podatkov.
Meniji za nastavitev hitrosti so ponavadi skriti. Pogooglajte ali pa pokličite na servis če vam lahko pomagajo.

kapara
03.02.2007, 21:03
Tisti, ki imate ISDN sploh ni problema pri pošiljanju in sprejemanju faxov

Z750
03.02.2007, 21:27
delajo faxi do 14400bps z avtomatsko prilagoditvijo prenosa ... torej da znajo sami korigirat hitrost prenosa, v večini primerov znajo faxi skočit eno brzino dol ali gor, kaj več ne znajo. hitrost prenosa pa regulirajo glede na število napak v prepoznavni komunikaciji nekateri (zelo redki) pa tudi med prenosom
zna biti težava s kakšnimi novimi kanoni ali minoltami .. predvsem MFC mašine ga znajo biksat, drugače pa nisem zasledil kakšnih težav

Metek
05.02.2007, 11:37
kapara - tukaj je govora o delovanju analognih faksov, ki jih priklopiš na SAGEM modem, ne pa tisto, kar je priklopljeno prek ISDN linije od telekoma.

meni dela Canon-ov 10let star ink jet brez težav... samo razvezanega dostopa ne morem dobit, tako da sem priklopil nazaj na PSTN.

izoms
17.04.2011, 10:50
še sam bi povprašal glede faxa, čeprav je kolikor vidim fax preko voipa bolj loterija kot ne. torej:
imam trio paket (voip telefonija), rad bi priključil oz. uporabljal fax (mf naprava ricoh spc232sf). je slučajno komu uspelo kaj v tej smeri zadovoljivo poštimat?
nekaj sem guglal, ponekod se omenja vdsl filter ipd, ampak to predvidevam velja za analogno linijo, preko katerega se pošilja adsl signal na modem?
kot drugo sem našel tale link, ki se mi zdi malce bolj konkretno opiše problem:
http://www.soft-switch.org/foip.html
na temle linku pa tudi opisujejo, kaj naj bi pomagalo, da bi fax zaživel tudi na voip liniji
http://www.voipmechanic.com/voip-fax-settings.htm
omenja se znižanje hitrosti na 9600b, izključitev ECM (nakakšno javljanje napak) ipd. nekako mi je to ratalo preko vmesnika na aparatu poštimat, zdej morem še malo potestirat, da mi kdo pošlje kakšen testni fax in jst njemu nazaj. upam, da bo kaj delalo na takšen način. še eno mogoče neumno vprašanje: izbiranje naj bo tonsko ali pulzno?
to je kar se mojih vprašanj tiče vse, če pa je kdo bolj informiran glede tega, pa prosim, naj kaj pove.
p.s. verjetno je še vedno zadnjo in verjetno najboljša možnost spet nazaj naročit (dodatno?) analogno linijo, če je to sploh mogoče, vendar recimo, da je to res zadnja varianta..

madmitch
17.04.2011, 11:43
Pokliči na 0801000? in prosi, da ti vključijo fax. Na eni liniji ti bodo vključili T.38 kodek za fax in bi moralo delati, a le na tej liniji. Hitrost naj bo 9600 ali 14400 max.
Izbiranje mora biti tonsko.

izoms
17.04.2011, 11:44
aha, še nekaj:
če vključim dodatno tel številko za fax, a potem lahko posebej nucam telefon brez motenj, medtem ko recimo fax dela (če bi recimo delal)?
predvidevam, da telefon vključim na tel1 na sinope "modemu", fax pa na tel2?

izoms
17.04.2011, 11:46
Pokliči na 0801000? in prosi, da ti vključijo fax. Na eni liniji ti bodo vključili T.38 kodek za fax in bi moralo delati, a le na tej liniji. Hitrost naj bo 9600 ali 14400 max.
Izbiranje mora biti tonsko.

o super, ravno to sem hotel vedet. se pravi prej moram še vključit dodatno številko v paketu (zaenkrat imam le eno) in na tej potem uredim linijo za fax (t.38)?
hvala.

madmitch
17.04.2011, 12:52
Ne vem, če gre tudi samo z eno, ne vidim razloga zakaj ne. Pokliči in vprašaj, predlagam da jutri dopoldne, ko bo tudi kakšen tehnik v službi.

080 Tehnična pomoč
17.04.2011, 15:23
Pozdravljeni!

aha, še nekaj:
če vključim dodatno tel številko za fax, a potem lahko posebej nucam telefon brez motenj, medtem ko recimo fax dela (če bi recimo delal)?
predvidevam, da telefon vključim na tel1 na sinope "modemu", fax pa na tel2?

Tako je. Če na Servisnih straneh aktivirate dodatno telefonsko številko, to pomeni, da imate eno napravo z eno številko vključeno na izhod TEL1 na modemu, druga naprava z drugo številko pa je vključena na izhodu TEL2. Liniji sta fizično ločeni med seboj.

o super, ravno to sem hotel vedet. se pravi prej moram še vključit dodatno številko v paketu (zaenkrat imam le eno) in na tej potem uredim linijo za fax (t.38)?
hvala.

Prilagoditev telefonske številke za podatkovni prenos (faks) lahko prav tako vključite na Servisnih straneh:

1. zgoraj izberete možnost 'Telefonija'
2. nato spodaj izberete telefonsko številko, na kateri želite vključiti prilagoditev za faks
3. kliknete gumb 'Dodatne storitve'
http://i56.tinypic.com/33lnhib.png


Nato se vam spodaj odprejo možnosti, ki jih lahko nastavite na številki:

Vstavite kljukico pri možnosti 'Prilagoditev tel. št. za podatkovni prenos'.
http://i56.tinypic.com/2z888zl.png

Lep pozdrav,
Marko